![]() |
#1291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz. V.
Gratuluję wszelkich postępów Dziewczyny.
U mnie ten problem co zawsze. Mam wolny dzień, obudziłam się o 6, po czym poszłam spać do 10 jak zobaczyłam ile mam zrobić... Kiedy zrobię, jestem zadowolona, ale zabrać się za to to jakieś nieporozumienie ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1292 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam dużo planów, ale pokonały mnie korzonki i niestety leżę i ruszam się tylko do wc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1293 |
Zakorzenienie
|
U nas też chorobowo, kolejne zapalenie krtani.... Ale rozprawiłam się z kolorówką, choć jeszcze kminię czy wyrzucić jeszcze kilka rzeczy...
Dziś chciałam się wziąć za szafę i biżuterię, ale nadal leżymy w łózku, sprzątnie bizu z moją 3 letnią sroką chcącą mnie ograbić z wszystkiego to wyczyn ![]()
![]() |
#1294 |
Raczkowanie
|
Hejka
Mając wolny dzień a w weekend nawet dwa dni , i tyleee planów ( umyć pędzle, posprzątać szafę itp. ) kończe grając w simsy przez kilka godzin i nie chce mi się NIC . Nawet ćwiczyć a lato tak blisko ![]() Jak mieszkałam sama jakoś lepiej mi się było zmotywować, a teraz mieszkając z kimś ( w mieszkaniu które mnie dobija, ale na szczęście jak bardzo tanie) to mi się nie chce . Wstydze się ćwiczyć przy kimś ![]() A jesczze jak mam zajęcia na uczelni rozwalone , od rana do południa, przerwa na obiad powrót na uczelnie i tak do wieczora , to juz w ogóle ![]() I czemu ciągle chce mi się spać , może takie jakieś przesilenie :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1295 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1296 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
Proponuję zrobić badania tarczycy, poziom magnezu i witaminy D ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1297 |
Zadomowienie
|
Darli, no ja też śpię codziennie jeśli tylko mam jakąś przerwę i w dodatku te napady snu są takie nagłe, po prostu czuję że MUSZĘ się położyć i po sekundzie już śpię, niemal tego nie kontroluję. A jeśli jestem gdzieś na mieście, to mam potworny spadek koncentracji, zdarza mi się,że w ogóle nie słucham co ktoś do mnie mówi, potakuję, ale odpływam myślami. Czasem budzę się rano nieprzytomna z niewyspania i ten stan potrafi trwać cały dzień. Mam całoroczne przesilenie:P Muszę w końcu coś zrobić, Cindy, spróbuję skorzystać z Twojej sugestii, tylko czy te badania muszę wybłagać u internisty, czy można gdzieś je zrobić za kasę i bez łaski?
A w ogóle to witam się z Wami po kolejnej długaśnej przerwie ![]() ![]()
![]() |
#1298 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
![]() ![]() Tak, badania możesz zrobić we własnym zakresie ![]() Miałam tylko skierowanie na TSH od rodzinnego. FT4, FT4, anty-tpo, anty-tg robiłam sama. Podobnie magnez i wit D. Najlepiej znaleźć laboratorium, które masz blisko i zadzwonić tam z zapytaniem o cenę ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1300 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie co, leżę. Odkąd dostałam nową pracę, czyli 1,5 miesiąca, osiadłam na laurach niczym królowa. Fakt, że naprawdę dużo pracuję, bo w sumie etat + inne miejsce pracy + dorabiam. Tak będzie jeszcze ok. miesiąca. Ale mimo wszystko mam wrażenie jakbym się usprawiedliwiała tym, że w końcu po 8 lub więcej godzinach pracy mam prawo się zrelaksować i odkładam wszystkie plany najczęściej na ten czas, kiedy odejdą mi te dodatkowe prace. A może figa jednak? Mam nadzieję, że przyzwyczaję się do 8h dnia pracy, bo kilka lat pracowałam w takiej branży, w której robiłam połowę tego tygodniowo i miałam ful czasu dla siebie. A teraz jakoś tak inaczej. Te 8h wydaje mi się czasem wiecznością, najchętniej po 6 szłabym do domu... Trudno mi się zabrać za cokolwiek jak już jestem w domu. Może teraz dramatyzuję, bo mam wyjątkowo kiepski dzień?
Jak inni ogarniają wszystko, pracując te 8h, mając dzieci, dom, gotowanie, jakieś życie towarzyskie? Ja dzieci nie mam i nie wyobrażam sobie teraz, żeby w ciągu dnia upchnąć w to jeszcze dbanie o nie, domowe sprawy i gotowanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1301 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cindy, dzięki za odpowiedź, może się zmobilizuję do tych badań, choć mam poczucie że ta śpiączka to z ukrytego stresu - ukrytego, bo teoretycznie niewiele mnie teraz stresuje na co dzień, ale mimo wszystko nie umiem się tak totalnie wyluzować przed pracą, a każde najmniejsze potknięcie mnie spina - myślę że nie widać tego na zewnątrz, ale każdy błąd powoduje lawinę myśli w stylu - jakmożesztegoniewiedzieć zczymdoludzi alewstyd itd.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1302 |
Zakorzenienie
|
Napisane przez scarlett26
do końca tygodnia: - przegląd i uporządkowanie leków (zrobione), wywalenie przeterminowanych, spisanie i ew kupno braków - przegląd kosmetyków, wywalenie przeterminowanych, lista braków - przegląd kolorówki, odłożenie rzeczy do pozbycia się - wypranie pędzli do makijażu - porządek w szafkach w łazience - mycie łazienki i toalety (ściany) i biały montaż jak co tydzień 04.04-10.04: porządek i minimalizacja w: - mojej szafie - biżuterii - garderobie (kurtki, buty) - torebkach - szafie gospodarczej (pościel, ręczniki) - szafie TŻta - ciuchach córki (mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu powstanie już szafa u niej w pokoju, którą musimy sami zbudować) - pranie i prasowanie wszystkiego, co będzie tego wymagało - jak zostanie czasu to spakowanie i wywiezienie ciuchów do DSM - sprzątanie sypialni 11.04-17.04 kuchnia, salon, balkon, pokój dziecka - kuchnię mam w większości posprzątaną, ale jeszcze wpadłam na pomysł małej reorganizacji - małe przemeblowanie w salonie, remanent w CD i DVD - pranie firan - w jakiś ciepły dzień szorowanie balonu, mebli na nim, posadzenie kwiatów w skrzynkach i donicach - remanent w zabawkach, przeprowadzka większości do pokoju dziecia, wywalanie jakiś bzdetów przed remontem 18.04 - 24.04 papiery, książki, gazety, dokumenty..... - ogarnięcie naszego gabinetu - porządek w książkach, wybicie sobie z głowy układania ich kolorami, na co wciąż mam (niezrealizowaną) ochotę - wywózka części do biblioteki/ allegro - skanowanie papierzysk i wywalanie jak największej ich ilości - porządek w dokumentach to będzie najbardziej upiorny tydzień.... 25-30.04 - w tym tygodniu mam aż 3 rodzinne uroczystości i szkolenie, więc będę musiała pichcić, szykować prezenty, studiować i wykonywać jakieś zaległości co mi pozostaną po tygodniu poprzednim...... Coś porobiłam, miało być super.... Dziś dzień załamki, leżę pod kołdrą i płaczę.... To, że jestem poważnie i przewlekle chora wiem od nieco ponad 2 lat, dziś okazało się, że jest duuuużo gorzej niż przypuszczałam. Dodatkowo jeśli zdecyduję się na leczenie, to nie mogę pracować w zawodzie...
![]() |
#1303 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1305 |
Wtajemniczenie
|
Prokrastynacja jest jak karta kredytowa - to świetna zabawa dopóki nie dostaniesz rachunku.
Znowu prokrastynuję czytając o prokrastynacji... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#1306 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1307 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() zrobiłam sobie dziś małą listę planów na 3 miesiące, a może raczej rzeczy, które chciałabym osiągnąć. Poza tym czeka mnie sprzątanie w kosmetykach, bo niestety ale nagromadziłam przez lata i niektóre już są przeterminowane, a użyte raptem 1 czy 2, ale to efekt kupowania bez pomyślunku, zatem zamierzam spisać listę tego co mam z datami ważności, pomoże mi to uniknąć głupiego kupowania. Co tam u Was dziewuszki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1308 |
Zakorzenienie
|
Hej, ja przystopowałam ze wszystkim, te upały + moja choroba = wyciekanie mózgu uszami.... Robię to co muszę i ogarniam jakieś zaległości - ale rzeczy drobne, nie wymagające wysiłku, ale straszące z kątów od jakiegoś czasu. Powinnam ogarnąć resztę planu, ale nie mam siły kompletnie....
![]() |
#1309 |
Zakorzenienie
|
Hejka!
Żyjecie jakoś? Co słychać? U mnie ułożyło się i dalej układa. Jestem jeszcze trochę roztrzepana i chaotyczna i za dużo rzeczy chcę robić na raz i nic z tego nie wychodzi, ale staram się ogarnąć wszystko na miarę swoich możliwości i raczej wspierać siebie i chwalić niż karać. Bywam zmęczona i wyżej stawiam swoje dobre samopoczucie niż pięknie wysprzątany dom.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się sypię zdrowotnie, myślę ciągle co dalej, więc reszta póki co schodzi na dalszy plan. Staram się minimalizować ilość posiadanych rzeczy. Mniej przedmiotów = mniej czasu, który trzeba poświęcić na porządki i dbanie o nie. Regularnie oddaję przeczytane książki, powoli dojrzewam do pozbywania się rzeczy, których raczej już nie użyję ze względu na stan zdrowia.
![]() |
![]() |
#1311 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Święte zdanie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patri napisałam ci priva.
![]() |
![]() |
#1313 |
Raczkowanie
|
Hej wróciłam, pobiłam samą siebie, 5 sprawozdań na jutro, robie je od lutego. Halp
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1314 | ||
Raczkowanie
|
Dobra, czas się do Was przyłączyć.
Mimo wszystko, mimo problemów po prostu muszę żyć dalej i coś robić. Walczyć sama ze sobą, dlatego będę tutaj zapisywała rzeczy do zrobienia i później je skreślała/oznaczała jako zrobione(jak piszę sama dla siebie to nic mi już nie daje). To moja walka z depresją i nerwicą. ![]() Za pół roku mam zamiar to przeczytać z uśmiechem na ustach i napisać - dobrze, że coś robiłaś i jesteś w tym miejscu, co jesteś ![]() Rzeczy do zrobienia dzisiaj: 1. Przejrzeć zagadnienia na egzamin, mimo że już wcześniej się z nimi zapoznałam - przejrzeć raz jeszcze i upewnić się, że na pewno wszystko umiem tak jak mi się wydaje. 2. Przerobić jeden rozdział podręcznika do angielskiego - dzisiaj jest dzień nauki gramatyki. 3. Wrzucić 2 złote do skarbonki na głupoty. 4. Przeczytać minimum jeden rozdział książki obcojęzycznej. 5. Wyprasować ubrania. 6. Zrobić warkocza przed snem i obudzić się z pięknymi falami. 7. Przeczytać rozwojowy artykuł na blogu. ![]() 8. Po zrobieniu wszystkiego z tej listy - zrobić listę na kolejne dni. Co już zrobiłam: posprzątałam całe mieszkanie, zrobiłam pranie, podgrzałam obiad Cytat:
![]() Cytat:
Lawinę myśli też mam, po prostu z małego problemu potrafię wywołać burzę. ![]() Wydaje mi się, że to przez te wszystkie regulaminy wszędzie, po prostu boję się, że jeden głupi błąd i problem gotowy, np. przekroczenie jakiś terminów, błąd w dokumencie. Takie sytuacje mnie przerażają. Edytowane przez baranekzielony Czas edycji: 2016-06-19 o 11:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj wśród swoich. ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1316 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1317 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Dopiero 15 a ja już czuję w kościach, że nie zrobię dziś nic pożytecznego do końca dnia ![]() ![]() Mam dużo nauki na ciężki egzamin we wtorek i strasznie mi się nie chce ![]() Tak siedzę i myślę, że tego mi się nie chce i tego.. to mam zrobić i tamto, a tak w sumie nie zwracam uwagi na rzeczy które już zrobiłam. Martwię się tym egzaminem ( a bardziej nauką ) chociaż już tyle w tej sesji zdałam na naprawdę dobre oceny < chwalę się >, może boje się , że pójdzie mi gorzej, czasem mam taką " nad ambicje " jak podostaje 4 i 5 , to taki mam strach przed 3 :P ale w tamte włożyłam naprawdę sporo pracy, a nie" na farta ", chyba się nie nagrodziłam należycie ![]() ![]() ![]() Uczę się i uczę chociaż szansę na stypendium straciłam pomimo dobrej średniej, dzięki takiej pani profesor która wstawiła mi dwóje w tamtym semestrze, za esej, zaprosiła na poprawę i stwierdziła że był okej, ale nie zrozumiała o co mi chodziło w jednym zdaniu i wstawiła dwóję której nie może cofnąć. Załamka ![]() Reszty mi się nie chce, lubię sprzątać naprawdę, ale w moim domu i pokoju, mogę mamuśce jak przyjadę wyczyścić wszystko itp , ale na stancji .. już mi się nie chce, nawet ubrań poskładać ![]() Myślicie że naczynia się same umyją przez noc jak nie będę patrzeć ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1318 |
Zakorzenienie
|
Ojjj byłoby cudownie
![]() Też mi się nie chceeeeee!! :/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1319 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.