Oleje i olejki do włosów - część III - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-22, 21:26   #1351
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - część III

Cytat:
Napisane przez zywieczdroj Pokaż wiadomość
U mnie po oliwie z oliwek włosy ciężkie, czy przetłuszczone, nie wiem, bo jeszcze nie wyschły do końca. Oliwa zmyła się ładnie i bez problemu. Później nałożyłam Waxa i .... włosy nadal nie chciały się rozczesać Już nie wiem co mam z nimi robić. Z jednej strony głowy od skóry aż do szyi mam wiecznie splątane, szorstkie włosy, jak temu zaradzić? Obciąć się na jeża z jednej strony czy co? Nie mam do nich sił :/ Dziewczyny, błagam, pomóżcie

Nie nakładałabym po olejowaniu Waxa.
KONICZYNKA 47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 21:30   #1352
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Mam rafinowany i mi nie pachnie, a tak lubię, jak oleje mi pachną
Ale na ZSK był tylko rafinowany.

A jakich olei kochana używasz? Może też za krótko jeszcze na efekty, ile już olejujejsz?
Winogronowy, avocado, teraz jeszcze słodkie migdały (mój jakoś strasznie śmierdzi ) Kokosa chyba wystawię na wymianach, bo w ogóle mi nie służy. Próbowałam jeszcze z oliwą z oliwek, ale też nie dla mnie. Zaczęłam olejować jakoś zimą chyba

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 21:37   #1353
axxxa
Zadomowienie

GG do axxxa

hej, mam pytanie ma ktos moze doswiadcznie z olejkiem kerastase? mysle nad jego zakupem ale zanim wydam na niego troche pieniedzy to musze byc pewna czy on na pewno jest wart swojej ceny.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg oleorelaxfluid125ml.jpg (6,1 KB, 13 załadowań)

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA o kosmetykach

http://axxxasworld.blogspot.com/

albo stylizacji rzęs
http://lvlinsrzesy.blogspot.com/

Laura 28.09.2012

"lepiej zrobic cokolwiec niz nie zrobic nic"

axxxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 21:41   #1354
zywieczdroj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KONICZYNKA 47 Pokaż wiadomość
Nie nakładałabym po olejowaniu Waxa.
A czemu?
zywieczdroj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 21:46   #1355
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Cytat:
A czemu?
Bo za dużo to nawet włosy nie chcą. Niby gdzie miałby wchłonąć się ten Wax skoro włosy "napiły" się oleju?
KONICZYNKA 47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 21:51   #1356
zywieczdroj
Zakorzenienie

Cytat:
Bo za dużo to nawet włosy nie chcą. Niby gdzie miałby wchłonąć się ten Wax skoro włosy "napiły" się oleju?
Rozumiem, ale widziałam, że dziewczyny tu pisały, że używają Waxa i innych odżywek po zmyciu oleju, więc myslałam, że powinno być wszystko w porządku. W takim razie skoro mam nie używać już nic po zmyciu oleju to jak mam sobie poradzić z tymi nieszczęsnymi włosami? Po myciu bez odżywki to już w ogóle nie ma szans żeby je rozczesać w tamtym miejscu.
zywieczdroj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 22:31   #1357
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Rozumiem, ale widziałam, że dziewczyny tu pisały, że używają Waxa i innych odżywek po zmyciu oleju, więc myslałam, że powinno być wszystko w porządku. W takim razie skoro mam nie używać już nic po zmyciu oleju to jak mam sobie poradzić z tymi nieszczęsnymi włosami? Po myciu bez odżywki to już w ogóle nie ma szans żeby je rozczesać w tamtym miejscu.
Może trzeba zmienić szampon?
Stary 2011-09-22, 22:35   #1358
agison
Zakorzenienie

Cytat:
ej, bez przesady. Ja używam po olejowaniu odżywki, musowo, bez odzywki ani rusz teraz Waxa już może nie, bo olejuję od daaaaaawna, ale na początku kladłam waxa po olejowaniu i też się jakoś wchłaniał. Używaj, używaj, jeśli będzie nadmiar szczęścia to poznasz po włosach że są obciążone

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 22:39   #1359
ciasteczkowy potwór
Raczkowanie

Cytat:
Ja myślę, że włosy były ciężkie, bo źle zmyłaś olej. Osobięście olejuje włosy przed każdym myciem na noc (co 2 dni) i zawsze nakładam odżywkę. Po pół roku moje przetłuszczające się włosy są minimalnie świeższe. Po kołtunie, który miałam nie ma śladu. Nie powiem, że jest idealnie, ale ja widzę dużą różnicę. Wczesniej pomagały tylko nożyczki. Poza tym z tego co pamietam Wax to maska nie odżywka. Mi Wax kompetnie nie pasował. Okropnie swędziała mnie po nim skóra głowy i szybciej przetłuszcały się włosy. Może Twoje włosy również obciąża?
ciasteczkowy potwór jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 04:10   #1360
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Czy stosowała któraś olej z korzenia łopianu. Na DoZie takie coś znalazłam..
Ja i mogę wystawić mu jak najbardziej pozytywną opinię.
Nie mam czystego oleju łopianowego . Mam mieszankę z uczepem trójlistnym.
http://allegro.pl/olej-z-lopianu-z-u...790135472.html
Pierwszy kontakt z tym sklepem był nieudany, następny - ok.
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 08:15   #1361
syla929
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewalucja Pokaż wiadomość
któraś już stosowała oleje z Aldi? szczególnie lniany i z orzechów? Bo nie wiem czy kupować Mam krokoszowy i jest bardzo fajny
Kupiłam niedawno z orzecha, ale stosuje razem z rycyna. Jest ok Bierz

1,02 - 56cm
12.03 - 58,5cm
12.04 - 60cm
12.06 - 62cm
Cel: hmmm, 65 a może 70cm?
syla929 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-23, 08:17   #1362
blond_i
Raczkowanie

Cytat:
Czy stosowała któraś olej z korzenia łopianu. Na DoZie takie coś znalazłam..
Też polecam, dużo dobrego poczynił z włosami, tylko, że mój jest hand made
Stary 2011-09-23, 08:50   #1363
Dagunia
Komplikatorka

Użyłam pierwszy raz oleju z bawełny i hmm po wysuszeniu włosy były widocznie miękkie i delikatne ale teraz po 3 godz zaczynają się jakby elektryzowac.

Jeszcze pytanie techniczne: Na ile razy starcza Wam butelka 30 ml ? Bo mi się wydaje że za mało nałożyłam go na włosy...
No i czy nakładacie po szamponie odżywke ? Jaką możecie polecić ?
Stary 2011-09-23, 09:00   #1364
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Winogronowy, avocado, teraz jeszcze słodkie migdały (mój jakoś strasznie śmierdzi ) Kokosa chyba wystawię na wymianach, bo w ogóle mi nie służy. Próbowałam jeszcze z oliwą z oliwek, ale też nie dla mnie. Zaczęłam olejować jakoś zimą chyba
Widzę pewną zależność Awokado i słodkie migdały to oleje z przewagą omega 9 i specjalnie Ci nie służą, lepiej się spisuje winogrono, które ma omega 6 i 3, może właśnie spróbuj spróbować olei z tej grupy? Np. z orzecha włoskiego, konopny, lniany, z wiesiołka, z komosy, z nasion bawełny, z kiełków pszenicy, z czarnuszki i linianki siewnej
Mi np. jojoba migdały czy awokado służą, ale bardziej wolę efekt właśnie po olejach z przewagą omega 6 i 3, niż 9.

Cytat:
Wax jest w sumie dość odżywczą maską, może to za dużo dla włosków? Ja po olejowaniu czasem nakładam i lżejsze odżywki i maski i nie widzę różnicy, ale może spróbuj nawet lżejszych odżywek bez spłukiwania joanna naturia, niedużo, porcja 5zł i powinno być dobrze

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Użyłam pierwszy raz oleju z bawełny i hmm po wysuszeniu włosy były widocznie miękkie i delikatne ale teraz po 3 godz zaczynają się jakby elektryzowac.

Jeszcze pytanie techniczne: Na ile razy starcza Wam butelka 30 ml ? Bo mi się wydaje że za mało nałożyłam go na włosy...
No i czy nakładacie po szamponie odżywke ? Jaką możecie polecić ?
Mi starcza na dokładnie 3 razy
Nakładam po zmyciu oleju odżywkę zawsze, ale jakąś lżejszą, choć i maskę często, lubię po olejowaniu odżywkę joanny jajeczną, pollena eva z lawendą, emulsja gloria, odżywkę naturvital.
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 09:03   #1365
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:

Mi starcza na dokładnie 3 razy
Nakładam po zmyciu oleju odżywkę zawsze, ale jakąś lżejszą, choć i maskę często, lubię po olejowaniu odżywkę joanny jajeczną, pollena eva z lawendą, emulsja gloria, odżywkę naturvital.
No to za mało dałam Mamy podobną jak nie taką samą długośc włosów a mi by starczyło na 10 razy
Za odżywki dziękuje- zapisze sobie
A szampony też jakieś specjalne ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-23, 09:10   #1366
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
No to za mało dałam Mamy podobną jak nie taką samą długośc włosów a mi by starczyło na 10 razy
Za odżywki dziękuje- zapisze sobie
A szampony też jakieś specjalne ?
To malutko dałaś

Czasem włosy się też mogą elektryzować po szamponie, jak czasem bardzo wysuszy, fajny szampon jest z mypy z aloesem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,26939,aloe-vera-anti-breakage-shampoo.html&next=1, w naturach można kupić, ja na codzień myję odżywką, ale raz miesiąc myję właśnie nim, albo szampony z alterry, np. ten z migdałem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,43227,sensitiv-shampoo-mandel-jojoba.html&next=1
Stary 2011-09-23, 09:23   #1367
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę pewną zależność Awokado i słodkie migdały to oleje z przewagą omega 9 i specjalnie Ci nie służą, lepiej się spisuje winogrono, które ma omega 6 i 3, może właśnie spróbuj spróbować olei z tej grupy? Np. z orzecha włoskiego, konopny, lniany, z wiesiołka, z komosy, z nasion bawełny, z kiełków pszenicy, z czarnuszki i linianki siewnej
Mi np. jojoba migdały czy awokado służą, ale bardziej wolę efekt właśnie po olejach z przewagą omega 6 i 3, niż 9.
Dziękuję, wypróbuję na pewno

książki
Stary 2011-09-23, 09:34   #1368
myszka2020
Zakorzenienie

Zauważyłam właśnie, że i tu na wizażu i ogólnie w internecie najbardziej polecane są oleje kokosowy i te z przewagą omega 9 (jojoba, migdał, awokado, makadamia, orzechy arachidowe) a dużo mniej inne, jak konopny, z wiesiołka czy z kiełków pszenicy, a szkoda.

Pamiętam, jak zaczęłam moją przygodę z olejowaniem od kokosa i masła shea, kilka pierwszych użyć było wspaniale, a potem puch, sianko i za miękkie, unoszące się jak aureolka wokół głowy włosy Zła byłam taka, że wszyscy zadowoleni, tylko nie ja. No to potem poszła popularna jojoba i słodkie migdały - efekty bardzo dobre, ale najlepsze mam po tych mniej popularnych omega 6 i 3, których spory wybór jest na ZSK, bo w innych sklepach widzę ich niestety niewiele, nawet na mazidłach jest ich mniej, a szkoda, bo często tam kupuję

Dlatego tak staram się tu przypominać o tych podziałach olei, żeby próbować każdego z każdej grupy, bo ktoś może mieć tak, jak ja - z jednej nie pasują w ogóle (u mnie nasycone-kokos, masło shea), z drugiej pasują i efekty fajne (omega 9 jednonienasycone-jojoba, słodkie migdały, makadamia, awokado) a po innych efekty najlepsze i włosy w najlepszej kondycji (omega 6 i 3 wielonienasycone- orzech włoski, konopny, lniany, kiełki pszenicy).

Taka mała dygresja, coś mnie wzięło

Edytowane przez myszka2020
Czas edycji: 2011-09-23 o 09:39
Stary 2011-09-23, 09:36   #1369
Jigoku
Zakorzenienie

Zastanawiam się właśnie miedzy lnianym a z kiełków pszenicy

książki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-23, 09:45   #1370
syla929
Rozeznanie

Mama kupiła jeden z droższych olei z pestek winogron do sałatek i ostrzegła mnie, że nie chce widzieć, jak jej podkradam go i nakładam na włosy. Już mnie korci..

1,02 - 56cm
12.03 - 58,5cm
12.04 - 60cm
12.06 - 62cm
Cel: hmmm, 65 a może 70cm?
syla929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 09:51   #1371
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
To malutko dałaś

Czasem włosy się też mogą elektryzować po szamponie, jak czasem bardzo wysuszy, fajny szampon jest z mypy z aloesem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,26939,aloe-vera-anti-breakage-shampoo.html&next=1, w naturach można kupić, ja na codzień myję odżywką, ale raz miesiąc myję właśnie nim, albo szampony z alterry, np. ten z migdałem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,43227,sensitiv-shampoo-mandel-jojoba.html&next=1
Po szamponie to raczej nie, bo używam go już długo, długo i bardzo ładnie nawilża moje włosy.
Zrobie w niedziele drugie podejście i dam więcej Jak będzie to samo to wiem, że bawełna nie dla mnie
A powiedz mi o tym myciu odzywką Jakaś specjalna ? Nie dajesz szamponu tylko samą odzywkę ? Kurcze ale na tym wizażu są mądre dziewczyny Ile nowych rzeczy się dowiem
Stary 2011-09-23, 10:08   #1372
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syla929 Pokaż wiadomość
Mama kupiła jeden z droższych olei z pestek winogron do sałatek i ostrzegła mnie, że nie chce widzieć, jak jej podkradam go i nakładam na włosy. Już mnie korci..
Ale tak, troszkę troszeńkę, choć łyżkę

Cytat:
Po szamponie to raczej nie, bo używam go już długo, długo i bardzo ładnie nawilża moje włosy.
Zrobie w niedziele drugie podejście i dam więcej Jak będzie to samo to wiem, że bawełna nie dla mnie
A powiedz mi o tym myciu odzywką Jakaś specjalna ? Nie dajesz szamponu tylko samą odzywkę ? Kurcze ale na tym wizażu są mądre dziewczyny Ile nowych rzeczy się dowiem
A ile ja się tu na wizażu dowiedziałam od dużo mądrzejszych ode mnie

Myję balsamami mrs. potters w 500ml buteleczkach, mieszam go z wodą, na jedno mycie schodzą mi gdzieś 3-4 porcje po 5zł, masuję dokładnie z 2 minuty skórę głowy i włosy. Tylko używam raczej odżywek i masek bez silikonów, parafiny i pq, choć i czasem mi się zdarzy użyć, dlatego raz na miesiąc myję oczyszczającym szamponem, żeby zmyć ewentualnie nadbudowane silikony i substancje.

Jeśli używasz kosmetyków tak zwanych CG, czyli bez silikonów, parafiny, pq - to można spokojnie myć odżywką, nawet oleje nią zmywać, tylko dokładnie, żeby włosy nie były przetłuszczone. A jak użyjesz czasem czegoś z silikonem - raz na 3-4 tygodnie szampon z SLS czy SLES
Stary 2011-09-23, 10:20   #1373
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Zastanawiam się właśnie miedzy lnianym a z kiełków pszenicy
Lniany do wcinania polecam
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 10:27   #1374
Jigoku
Zakorzenienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2957881 0]Lniany do wcinania polecam [/QUOTE]
Nie wiem czy mi przejdzie przez gardło

książki
Stary 2011-09-23, 10:31   #1375
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Ale tak, troszkę troszeńkę, choć łyżkę

A ile ja się tu na wizażu dowiedziałam od dużo mądrzejszych ode mnie

Myję balsamami mrs. potters w 500ml buteleczkach, mieszam go z wodą, na jedno mycie schodzą mi gdzieś 3-4 porcje po 5zł, masuję dokładnie z 2 minuty skórę głowy i włosy. Tylko używam raczej odżywek i masek bez silikonów, parafiny i pq, choć i czasem mi się zdarzy użyć, dlatego raz na miesiąc myję oczyszczającym szamponem, żeby zmyć ewentualnie nadbudowane silikony i substancje.

Jeśli używasz kosmetyków tak zwanych CG, czyli bez silikonów, parafiny, pq - to można spokojnie myć odżywką, nawet oleje nią zmywać, tylko dokładnie, żeby włosy nie były przetłuszczone. A jak użyjesz czasem czegoś z silikonem - raz na 3-4 tygodnie szampon z SLS czy SLES
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...z-aloesem.html coś takiego ?
Tego pogrubionego za bardzo nie rozumiem

A szamponu i odżywki jak narazie używam tych :
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...nditioner.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...g-shampoo.html
Stary 2011-09-23, 10:33   #1376
myszka2020
Zakorzenienie

Mi lniany nie mógł przejść przez gardło, próbowałam kilka razy

Dagunia - ten z aloesem potters należy do mych ulubionych, jest tam nawet moja opinia

I szampon i odżywką mają silikon, jeśli chciałabyś zmienić sposób mycia na mycie odżywką, lepiej, żebyś je wykończyła i kupiła coś nowego, na myśl mi przychodzi z bezsilikonowych np. popularna odżywka garniera z masłem karite i awokado, odżywki alterra, odżywka isana wygładzająca z olejem babassu - te do zdobycia w rossmanie, odżywka niebieska naturvital (ma silikon cykliczny, czyli sam odparuje) i maska zielona z aloesem naturvital - w drogeriach natura oraz maski bingo czy biovaxy, oprócz niebieskiego

A z tymi 3-4 porcjami wielkości monety 5zł to chodziło mi o ilość odżywki, którą zużywam na jedno mycie

Edytowane przez myszka2020
Czas edycji: 2011-09-23 o 10:43
Stary 2011-09-23, 10:44   #1377
Dagunia
Komplikatorka

Dziękuje Ci bardzo za rady
Na początek wypróbuje ten balsam potters

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-23, 10:51   #1378
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje Ci bardzo za rady
Na początek wypróbuje ten balsam potters
Tylko najpierw oczyść włosy jakimś szamponem bez silikonów, np. jakimś z barwy, a potem już można myć odżywką. Tylko nie zraź się na początku Jest na forum cały wątek o myciu odżywką - poczytaj sobie
Stary 2011-09-23, 11:00   #1379
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Tylko najpierw oczyść włosy jakimś szamponem bez silikonów, np. jakimś z barwy, a potem już można myć odżywką. Tylko nie zraź się na początku Jest na forum cały wątek o myciu odżywką - poczytaj sobie
Kupie ten szampon Mypa i spróbuje tym umyc Ale boje sie co bedzie
Dzisiaj wybieram sie na zakupy
Stary 2011-09-23, 11:02   #1380
la figa
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi lniany nie mógł przejść przez gardło, próbowałam kilka razy

Dagunia - ten z aloesem potters należy do mych ulubionych, jest tam nawet moja opinia

I szampon i odżywką mają silikon, jeśli chciałabyś zmienić sposób mycia na mycie odżywką, lepiej, żebyś je wykończyła i kupiła coś nowego, na myśl mi przychodzi z bezsilikonowych np. popularna odżywka garniera z masłem karite i awokado, odżywki alterra, odżywka isana wygładzająca z olejem babassu - te do zdobycia w rossmanie, odżywka niebieska naturvital (ma silikon cykliczny, czyli sam odparuje) i maska zielona z aloesem naturvital - w drogeriach natura oraz maski bingo czy biovaxy, oprócz niebieskiego

A z tymi 3-4 porcjami wielkości monety 5zł to chodziło mi o ilość odżywki, którą zużywam na jedno mycie
dzieki za cenne rady
no i wow za serce tak wszystko dokladnie tlumaczysz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości