|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!
ja właśnie tak robiłam rozcieńczałam babydreama w butelce po zużytym szamponie i myłam włosy samą pianą - o wiele lepsza metoda.
|
|
#1412 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Jestem początkująca w kupowaniu szamponów bez silikonów i mam prośbę czy byście mogły sprawdzić skład tego szamponu Baby Shampoo kupionego w Kauflandzie z jakiejś firmy Wickies
ale chyba popełniłam błąd bo jest Sodium Laureth Sulfate prawda?Skład: Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Cocoglucoside, Cocamide DEA, Sodium Chloride, Glycol Distearate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Parfum,Chamomilla,Recutit a Extract, Panthenol, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne, Benzyl Alcohol. z góry dzięki jak coś to można dodać do czarnej listy :P
|
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolejno w składzie są związki myjące i detergenty konserwanty trochę emolientów, odrobinkę rumianku i prowitaminki B5
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
Edytowane przez gasolina84 Czas edycji: 2010-11-10 o 23:15 |
|
|
|
|
|
#1414 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja mam pytanie dotyczace silikonów. Ostatnio kolezanka powiedziała mi,zebym nie stosowała produktow ktore je zawieraja ,bo to wzmacnia wypadanie wlosów -czy to prawda?
a dwa ,ze jesli nie silikony to co? mam zniszczone od farbowania włosy i po prostu bez silikonów nie idzie ich rozczerac ,grzebien staje w polowie help!
|
|
#1415 |
|
Wtajemniczenie
|
uzunia.
Jest w tym troche racji, ale jeśli bedziesz o nie odpowiednio dbać to nie beda powodowac wypadania włosów. Silikony po tym jak za bardzo sie oblepia na włosie (i nie bedziesz ich odpowiednio splukiwala odpowiednim szamponem z silnym SLS) to będa wypadac. Za czesto z silikonow nie powinnas stosowac. Mozna, ale z głową. Sama widzisz za kazdym razem jak skorzystasz z produktów zawierajacych silikony powinnas potem je zmyc szamponami z silnymi SLS i nie kiedy dodaje się sode oczyszczoną, by lepiej oczyscic skóre głowy z silikonow
|
|
|
|
|
#1416 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale wypadanie?Bernadko weź pod uwagę, że (hmmm nie chcę przesadzić) 99% szamponów na naszym rynku zawiera SLES więc koleżanka musiałaby się bardzo postarać żeby nie zmywać silikonów. |
|
|
|
|
|
#1417 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1418 |
|
Wtajemniczenie
|
Lady Madalena.
Mnie sie zawsze wydawało, ze jak bardziej sie silikon oblepi na włosie to może to powodowac wypadanie. Mogę się mylić...oczywiscie :P Człowiek jest omylny w niektorych kwestiach czasami ![]() siostro kręciołko kłócić się nie chcę, ale źle chyba doczytałaś moj post
|
|
|
|
|
#1419 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem ja takiej sytuacji nie miałam żeby oblepiać silikonami włosy łącznie z skórą głowy??
ale na zdrowy rozum jak by ktoś się uparł i tak masakrował się i szamponem i odżywką i jeszcze wcieraj jedwab w skórę to może by tak się nadbudowały że aż zaczęły by wypadac. Ciekawostką jest że coraz więcej marek profesjonalnych zaczęło produkować szampony bez sles - więc wydaje mi się że też silikony które będą dodawać do odżywek z tej samej serii będą miały tylko i wyłącznie silikony zmywalne łagodnym szamponem bez sles, co o tym sądzicie?
|
|
#1420 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo niestety szamponów bez SLES na polskim rynku nadal jest niewiele. |
|
|
|
|
|
#1421 | |
|
Wtajemniczenie
|
Bernadko możliwe, też kłócić się nie będę jednak kosmetolog1z tego co pamiętam pisała, że z silikonów to same dobroci, pogrubienie włosa, zapobieganie łamaniu.
Ja je odstawiłam kiedyś z racji ulizanej fryzury po produktach z nimi. Teraz jakoś inaczej jest i wróciłam do silikonów.Cytat:
Wypadanie jest raczej natury wewnętrznej człowieka, "ogólnoustrojowej" a nie przy samej skórze Btw, mogłabyś podać nazwy tych szamponów a jeszcze lepiej składy bo bardzo mnie ciekawią, najwięcej w pobliżu mnie sprzedaje się właśnie marek profesjonalnych a jeśli byłoby cos fajnego to czemu nie? Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2010-11-11 o 15:08 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1422 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny tak na szybko bo wychodzę a składy podam innego dnia.
1. Alfaparf nowa seria czerwona. 2. Alfaparf Splendor Hydrate - nie widzę w składzie chyba że zaklęty pod jakąś nieznaną mi nazwą, ale chyba nie bo włosy są wyjątkowo tępe i ciężko się pieni. 3. Rene Blanche H-Zone with Honey coloured hair (sles free) słyszałam że loreal też wprowadził naturalną serie, potem napiszę więcej.
|
|
#1423 |
|
Wtajemniczenie
|
Lady Madalena
Zalezy ktore...to też..
|
|
|
|
|
#1424 |
|
Wtajemniczenie
|
Jedyne co do tej pory znalazłam ze składem
Mnie się chyba i tak nie podoba . Wolałabym szampon z TBS.
Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2010-11-11 o 15:12 |
|
|
|
|
#1425 |
|
Wtajemniczenie
|
LadyMadalena
a czy podany przez Ciebie szampon posiada Sodium Chloride ?
|
|
|
|
|
#1426 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1427 |
|
Wtajemniczenie
|
Lady Madalena
To odpada :P Zostane przy Fitomedzie :P Jest świetny
|
|
|
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
Mam jeden szampon z TBS z serii ekologicznej, bez sles, parabenów itd - kupiłam nawilżający i niestety u mnie się nie sprawdził, strasznie kołtuni więc ja jestem wierna Fitomedowi do włosów blond.
|
|
#1429 |
|
Wtajemniczenie
|
kathy
Fitomed do włosów suchych też jest swietny. Poleciła mi go Eloe i normalnie jestem z niego bardzo zadowolona
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to następnym razem spróbuje, ten do jasnych kupiłam ze względu na rumianek który przy częstym stosowaniu ozłaca włoski.
|
|
|
#1431 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1432 |
|
Wtajemniczenie
|
kathy
Kamila Ewa Mnie po nim nic nie swędzi. Po BD nie kiedy myslalam, ze mnie skalp swedzi a po tym nie
|
|
|
|
|
#1433 |
|
Wtajemniczenie
|
bernadka20 czyli rozumiem,ze po umyciu glowy i zastaowaniu odzywki powinnam jeszcze raz ja umyc?
Generalnie to wymyslilam aby stosowac szampon Bambino,ale problem pojawia sie w wypadku odzywki,nie wiem jaka alternatywe znalesc dla Johna Fireidy.Niestety samego szamponu nie moge stosowac,bo potem nie moge rozczesac wlosow ((
|
|
#1434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po zastosowaniu odżywki nie myj włosów szamponem, spłucz odżywkę i układaj włosy jak zwykle, możesz również po spłukaniu odżywki zastosować odżywkę b/s np z serii Joanna. Bambino ma w składzie Sles - więc nie polecam. Dobrą odżywką będzie Garnier Avocado, jednak dla dobrego efektu trzeba potrzymaj na włosach ok 30 minut.
|
|
|
#1435 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1436 |
|
Wtajemniczenie
|
kathy579 Generalnie to wiem,ze po użyciu odzywki nie używa się już szamponu ,ale zrozumiałam,ze po użyciu silikonów (które są w mojej odzywce) powinnam umyc włosy szamponem z duzym stezeniem SLS;
30min to jak dla mnie stanowczo za długo...musze miec cos do stosowania na szybko jak jeatem pod prysznicem-poza tym myje wlosy codziennie i nie moge sobie pozwoli na dodatkowe 30 minut rano. Poza tym Gernier to chyba prawie to samo co Frutis ,a po tym drugim dostałam lupiezu ;/. ---------- Dopisano o 01:10 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ---------- O...a oto sład mojej odżywki: Skład: Aqua, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Lactic Acid, Behentrimonium Chloride, Cyclopentasiloxane, Chamomilla Recutita, Citrus Medica Limonium, Helianthus Annuus, Vitis Vinifera, Dimethiconol, PEG-14M, Amodimethicone, Sodium Hydroxide, Benzyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Tocopherol, Trideceth-12, Propylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Iodopropynyl Butylcarbamate, Diazolidinyl Urea, Parfum, Cl 9140, Limonene, Butylphenyl Methylpropional, Linalool, Hexyl Cinnamal
|
|
#1437 |
|
Wtajemniczenie
|
Kamila Ewa
Garnier Avokado i Karite a maski Elseve Total Repair z 2 kroplami olejku kokosowego (nalewam na rękę :P) ![]() Jak Tobie wypadają. Ja mam w psikadle herbate z pokrzywy i pryskam na skalp po spłukaniu odżywki/maski i masuje delikatnie w cebulki, by sie tam dostała
|
|
|
|
|
#1438 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
maski używam Biovax, także odżywkę muszę jakąś zakupić no i Fitomed a ja właśnie pije pokrzywę i łykam Capivit Piękne Włosy mam nadzieje, że pomoże
|
|
|
#1439 |
|
Wtajemniczenie
|
KamilaEwa
Nie ma za co dziękować. Daj znać jak Fitomed się sprawdza i Garnier Avokado z Karite ( teraz jest za 6 zł Rossmann i Natura xD) ![]() o widzisz...mnie się skonczyla Belissa Detox ale zmian specjalnie nie zauwazylam po niej ;/ |
|
|
|
|
#1440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jeśli chodzi o twoją odżywkę to jest w składzie silikony (zaznaczyłam na czerwono), na drugiej pozycji gliceryna(utrzymuje wilgoć) potem Cetearyl Alcohol (to emolient, wygładzacz i zmiękczacz), Lactic Acid(kwas mlekowy ma właściwości odżywcze i zatrzymujące wodę),Behentrimonium Chloride (konserwant, także substancja o działaniu antystatycznym),Cyclopentasiloxane(silkko n), ekstrakt z rumianku. Najważniejsze są pierwsze 4 pozycje w składzie odżywki.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:59.

ale chyba popełniłam błąd bo jest Sodium Laureth Sulfate prawda?
help!
Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! 

ale wypadanie?

i wróciłam do silikonów.