|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1411 |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Zmienniczko ja właściwie to też nie za bardzo wiem jak tą ludisię traktować. Postępuję z nią tak samo jak z pozostałą gromadką. Raz w tygodniu podlewam przez namaczanie czyli całą doniczkę zamaczam po brzegi w wodzie i wyjmuję. Ta moja siedzi w dosyć drobnym podłożu więc się dostatecznie napija. Co do kwiatów to wydaje mi się że dobrze zrobiłaś. Ja swój okaz dostałam po kwitnieniu .Sprzedali mi za pół ceny. Miała właśnie poobcinane kwiatostany tam gdzie się zaczynały liście. Z tego co i ja czytałam w internecie z nowych przyrostów będzie mi dopiero kwitła , na szczęście wypuściła mi już 4 nowe roślinki. I na dobranoc kilka moich okazików.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#1412 |
Raczkowanie
|
To jeszcze kilka a co mi tam
![]() ![]()
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm Edytowane przez teacher Czas edycji: 2010-06-10 o 23:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#1413 |
Zadomowienie
|
teacher...slicznosci po prostu
![]() ![]() ![]()
#1414 |
Raczkowanie
|
Tak ma żółte wąsiki
![]() teacher Bomba te twoje storki a ile kwiatków mają ![]() Edytowane przez lusia288 Czas edycji: 2010-06-11 o 07:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1415 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() za to wczorajsze miltonie spotkane w obi wydawały się troszkę marne i ubogie... za to wzięłam dendrobium phal. za 10 zł z 3 pączkami- może się rozwiną ![]() ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Teacher ten bordowy ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1416 |
Rozeznanie
|
Teacher śliczności
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja dzisiaj będę moje podlewać, bo już korzonki mają coraz bardziej srebrne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1417 |
Raczkowanie
|
teacher przecudne biały w rózowe paseczki podobny do mojego
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1418 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1419 |
Rozeznanie
|
Teacher czym odżywiasz swoje cudeńka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1420 |
Przyczajenie
|
Witam jestem nowa.... mam storczykow wiele w domu, niestety moja mam ze tak powiem je prawie zniszczyła. jeden pzrez dwa lata po zle odcietej gałazce od kwitnienia nie wypuszczał nic.... teraz w tym roku jak przyszedł do mojeog pokoju na parapecik odzył ma nowy korzen i niesamowite ile rozgałezień postaram sie dodac zdjecie poprostu co pare dni widze ze pojawiaja sie z nowych galazek i ich oczek nowe koeljne gałazki... naliczyłam 10 odgałezien z jednej grubej łodyżki... i kolejne dwa z lisci nowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1421 |
Zakorzenienie
|
Nevada witaj, czekamy na fotki
![]() Teacher boskie!!
#1422 |
Przyczajenie
|
Juz staram sie wam zilustrowac moje okazy.... ale z góry mowie ze dopiero sie interesuje tymi pieknymi kwiatami- roslinami
ale mam problemy z pzresłaniem na kompa ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Mam pytanie wie ktos moze jak ozywić storczyka ktory ma takie pseudobulwy wyokie i belistne , cała pseudobulwa jest obrosnieta czyms białym ale widac elementy zielone |
![]() ![]() |
![]() |
#1423 |
Zakorzenienie
|
No właśnie - zdradź, czym je karmisz
![]()
#1424 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Najlepiej jakbyś wstawiła zdjęcie roślinki bo nie za bardzo umiem skumać o co ci chodzi?... ![]() Co do problemu z przesłanie napisz na czym on konkretnie polega może pomożemy ![]() Może którś jest bardziej lotna i się jednak kapnie i Ci odpowie Jednakże tak czy siak czekamy na zdjęcie mega gałęziaka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1425 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1426 |
Przyczajenie
|
O to moje storczyki.
Ten ponizej mam dostala dwa lata temu po pzrekwitnieciu zle go obcieła, co spowodowało ze zapadł w dwuletni sen. W tym roku sie obudził i chyba hormony wzrostu dały o sobie znać bo wypuszcza niesamowicie wiele rozgałezień nigdy tyle nie widziałam. ![]() a ten o tego storczyka dostałam ja. Podobno droga samochodem dla niego do mego domu była ciezka. Martwie sie bo cos jest nei tak, ma pod lisciami lepka maż kwiaty opadły i liscie zołkły zostały tlyko dwa ładne jedrne zielone. niewiedzialam co zrobić, i zaryzykowałam wiec przesadziłam , teraz widze ze mimo iz te liscie ponizej zdrowych opadaja to z sroda wyrasta noiutki lisc i rozkwitaja nowe paczki, i neiwiem za rzadne skarby co to obok rosnie zamiast kwiata. ![]() ![]() ![]() a to jest u brata niewiem jak kwitł mama go dostala a potem zle obcieła jedna z łodyzek bylo widac na niej ze niby cos wyrasta z oczka ale pzrestało, wiec obciełam druga gałazke tak jak pokierowala mnie znajoma i jakis czas pozniej wykwitły takei piekne kwiatki z niego, teraz wypuszcza jeszcze dwie nowe łodyzki. ![]() tego storczyka mama dostała na dzien matki kupilam go w biedronce starannie wybieralam by niczego nie mial zniszczonego ani korzeni ani lisci. ![]() a tego storczyka mama zwinela mi z parapetu gdy tak ladnei rozkwitł i powiem wam juz pol roku trzymaja te kwiaty i dopiero dwa odpadły a kolejne łodygi i liscie rosną. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1427 |
Wtajemniczenie
|
Okazy na 5 i 6 fotce są śliczne ![]() Jak Wy to robicie, że tak pięknie kwitną te storczyki???
#1428 |
Zadomowienie
|
Rany julek Nevada! Jakie to pierwsze zdjęcie wielkie!!! Rozwala całe forum. Ale rozgałęzienia na tym storku imponujące.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1429 |
Rozeznanie
|
Piekne te Wasze storki
![]() ja chciałam pokazać mojego, którego dostałam rok temu w stanie penego rozkwitu. Na jesień kwiatulec stracił kwiatki, obcięłam łodyżkę, z ktrej już chyba nic nie będzie. Przyznam że moja wiedza o storczykach jest niezbyt imponująca ![]() Byłam przekonana że zmarnowałam roślinkę, bo zasnęła do wiosny, po czym zaczęła puszczać nowy pędzik i teraz jest kilka pączuszków, z których jeden się rozwinął. Tylko ta łodyżka tak jakoś powyginana, bo akurat rośnie pod liściem i nie bardzo mogę ją "przywiązać" do patyczka. Czy dobrze widzę, że ten storczyk będzie dosyć skromny? ![]() Czy są jeszcze jakieś szanse na nowy pędzik? |
![]() ![]() |
![]() |
#1430 |
Zadomowienie
|
marmutita, a to co rosnie tak bardziej z tylu to nie ped? bo tak mi sie wydaje...daj mu troche czasu
![]() ![]() ![]()
#1431 |
Zadomowienie
|
To z tyłu to jest stary pęd, który został ucięty po przekwitnięciu. Raczej kwiatek będzie skromny bo ma mało pączków. Szanse na nowy pęd są wtedy kiedy roślina jest silna, dostaje substancje odżywcze i ma dobre warunki. Dodajesz nawóz do wody? Jak uprawiasz swojego storczyka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1432 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja ze swoimi storkami w sumie to nic szczególnego nie robię. Stoją głównie na oknie wschodnim i parę na południowym. Podlewam przez namaczanie jak korzonki są suche głównie w sobotę i niedzielę. Bywa i tak, że się moczą po kilkanaście godzin i nic się z nimi nie dzieje złego. Stosuję wodę z filtra odwróconej osmozy i odżywkę jaką akurat mam w tej chwili jakaś z Agrekolu za 3,50, jak mi się przypomni. ZMIENNICZKA ten maluch był już w takiej osłonce. Bordowy co się wam tak podoba nabyłam w Biedronce , u mnie wypuścił już nowy pędzik. Kwiaty ma woskowe bardzo długo się utrzymują.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#1433 |
Raczkowanie
|
skromniejszy może być niż wtedy gdy go kupiłaś sztuczki hodowców są inponujące ale czy dobre dla rosliny ???naliczyłam 3 pąki ale może nie dowidze być może puści jakiegos pędzika albo rozgałęzi się a jeżeli nie to nie tego nikt nie przewidzi a nawozisz go ?
zmienniczko dzieki za komplement ale twoja nazwa dla kermazytu tez fajna ![]() DZIĘKOWAĆ ![]() Newada a jaki kolorek ma nega gałęziak ? Pięknie cie wynagrodził za długi czas oczekiwania może moje też by tak zechciały ... Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-06-12 o 22:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#1434 |
Zadomowienie
|
teacher
Podlewam przez namaczanie jak korzonki są suche głównie w sobotę i niedzielę. Bywa i tak, że się moczą po kilkanaście godzin i nic się z nimi nie dzieje złego. Stosuję wodę z filtra odwróconej osmozy i odżywkę jaką akurat mam w tej chwili jakaś z Agrekolu za 3,50, jak mi się przypomni. ZMIENNICZKA ten maluch był już w takiej osłonce. o kurde...kilkanascie godzin? a ja sie balam, ze jak moczylam ostatnio swojego 1,5 godz przez przypadek bo o nim zapomnialam to cos mu sie stanie ![]() ![]() kiniaczek31 ![]() ![]() ![]() dziewczyny, poszlam w slady kompletnie zeswirowanych storczykomaniaczek i sama samiusienka zrobilam storasom polke na scianie w kuchni na wschodnim oknie ![]() ![]() ![]() ![]()
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 ![]() ![]() ![]() wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-06-13 o 09:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#1435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mojej mamy storczyki dosłownie szaleją, choć ona wszystko robi nie tak. Ale ma wodę super, naturalną, miękką, z własnej studni głębinowej. Jak swoje zaczęłam podlewać wodą destylowaną z dodatkiem nawozu, tez zaczęły wyglądać lepiej i puszczać nowe paczki, choć mam ostatnio wrażenie, ze sa chyba lekko przenawozone. Wcześniej wodę z kranu odstawiałam na kilka dni, gotowałam, zmiękczałam sokiem z cytryny, trzymałam w kamionkowym naczyniu a i tak storki miały popalone korzenie i wiecznie biały osad kamienia na korze I jednak woda destylowana jak na moje obserwacje, jest IMO gorsza, od wody z filtra RO, czy wody po prostu miękkiej i dobrej samej z siebie. ![]() Zmienniczka, fajna ta półeczeka. ![]() A jakie masz ładne osłonki.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-06-13 o 09:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1436 |
Zadomowienie
|
zartujesz?? mnie sie podobaja te z tluczonego szkla bardzo..te kupilam chyba za 2,50 w agrocentrum u siebie ![]() ![]() ![]()
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 ![]() ![]() ![]() wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-06-13 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#1437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale dla mnie sa za lekkie, bo mam koty które czasami łąża po parapetach i boję się że pozrzucają kwiatki. kupuje więc tylko dośc cięzkie ceramiczne osłonki i na dodatek na dnie, zamiast keramzytu trzymam we wszystkich kamyki nazbierane na plazy żeby je dodatkowo dociązyć. Ale Twoje naprawdę wyglądaja bardzo ładnie. Te "tłuczone sa faktycznie sliczne, mam 2 wysokie i jedną okrągłą - fioletowe dla storasów łazienkowych. tak już zgłupiałam ze reczniki pod kolor dokupiłąm ![]() Zaraz fotkę zrobię, nowe storaski i filetowy osprzęt łazienkowy ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1438 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() pokazuj te uklady kolorystyczne ![]()
![]() |
#1439 |
Zakorzenienie
|
![]() Na pierwszy ogień nowy w kulistej tłuczonej osłonce, na tle ręczniczka pod kolor ![]() bardzo biedny storczyk, bo stałw sklepie w przeciągu i poobsychały mu paczki - w sumie oberwałam po przywiezieniu do domu ze 12 suchych pączków. Było morze zdrowych, wypasnych storczyków, ale nie "matka teresa od sałaty" musiała kupić biedę ![]() Ale mam nadzieje że się z czasem ogarnie a krzewił się będzie jeszcze bardziej. Jaki on by był śliczny jakby nie te utracone pączki, bo w sumie miałby 5 , mniejszych lub większych zwisających gałązek
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-06-13 o 18:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#1440 |
Zakorzenienie
|
2 gi łazienkowiec w wysokiej tłuczonej doniczcei do kompletu.
Nie nowy, i juz go pokazywałam, ale pięknie rozkwitł od tamtego czasu. Takie moje "kukułcze jajco", jak kupiłam to żałowałam, ze takiego po prostu różowego kupiłam, a teraz nie mogę się na niego napatrzeć
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:02.