storczyk (orchidea) cz.III - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-10, 23:03   #1411
teacher
Raczkowanie

GG do teacher
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Zmienniczko ja właściwie to też nie za bardzo wiem jak tą ludisię traktować. Postępuję z nią tak samo jak z pozostałą gromadką. Raz w tygodniu podlewam przez namaczanie czyli całą doniczkę zamaczam po brzegi w wodzie i wyjmuję. Ta moja siedzi w dosyć drobnym podłożu więc się dostatecznie napija. Co do kwiatów to wydaje mi się że dobrze zrobiłaś. Ja swój okaz dostałam po kwitnieniu .Sprzedali mi za pół ceny. Miała właśnie poobcinane kwiatostany tam gdzie się zaczynały liście. Z tego co i ja czytałam w internecie z nowych przyrostów będzie mi dopiero kwitła , na szczęście wypuściła mi już 4 nowe roślinki. I na dobranoc kilka moich okazików.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 23:06   #1412
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

To jeszcze kilka a co mi tam To i tak nie wszystkie moje kwitnące

Edytowane przez teacher
Czas edycji: 2010-06-10 o 23:10
Stary 2010-06-11, 05:42   #1413
zmienniczka
Zadomowienie

teacher...slicznosci po prostu i ta oslonka biala.................:lo ve: powiedz gdzie ja dorwalas dzieki za odpowiedz w spr. ludisi

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 07:10   #1414
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Cudny białasek! Czy on ma żółte końce wąsików????
Tak ma żółte wąsiki

teacher
Bomba te twoje storki a ile kwiatków mają

Edytowane przez lusia288
Czas edycji: 2010-06-11 o 07:16
lusia288 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 07:25   #1415
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evilcia Pokaż wiadomość
Dendrobium phal mi się marzy, ale póki co nie zapowiada się na powiększenie o nowy okaz mojego imperium storczykowego.
Co do miltoni to wiem, niestety ;( wyjechałam na 4 dni i akurat zaczęło być gorąco ;( za sucho miała. Aż żal patrzeć, zamiast tych pięknych kwiatów niczym motyle wiszą smutnie brązowe resztki po motylach ;( Jak wróciłam to tylko jeden zaczynał być suchy i od razu przeniosłam do kuchni, bo tam rzeczywiście jest bardziej wilgotno, ale nic to nie dało
A mi się marzy właśnie Miltonka, głupia byłam bo raz widziałam w kwiaciarni między falkami za 10 zł, a ja wzięłam falka zamiast miltonię a była niczemu sobie
za to wczorajsze miltonie spotkane w obi wydawały się troszkę marne i ubogie... za to wzięłam dendrobium phal. za 10 zł z 3 pączkami- może się rozwiną bo jak na razie mam uraz do tego rodzaju dendrobium z powodu kupionego 4 tyg temu które niechce do konca rozwinąc pączków i zaczyna je zasuszac

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Cytat:
Napisane przez teacher Pokaż wiadomość
Teacher ten bordowy zaniemówiłam jak go zobaczyłam... piękny jak wszystkie oczywiście a mam miniaturkę taką jak ostatni żółciutko-pomarańczowy
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 09:47   #1416
Makobratek
Rozeznanie

Teacher śliczności Takie piękne i zadbane Widzę w twojej kolekcji 2 takie same jak ja mam I z tego co zauważyłam bordowy jest obiektem westchnień wielu storczykomaniaczek

Ja dzisiaj będę moje podlewać, bo już korzonki mają coraz bardziej srebrne
Makobratek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 11:13   #1417
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

teacher przecudne biały w rózowe paseczki podobny do mojego
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-11, 14:51   #1418
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Zmienniczko ja właściwie to też nie za bardzo wiem jak tą ludisię traktować. Postępuję z nią tak samo jak z pozostałą gromadką. Raz w tygodniu podlewam przez namaczanie czyli całą doniczkę zamaczam po brzegi w wodzie i wyjmuję. Ta moja siedzi w dosyć drobnym podłożu więc się dostatecznie napija. Co do kwiatów to wydaje mi się że dobrze zrobiłaś. Ja swój okaz dostałam po kwitnieniu .Sprzedali mi za pół ceny. Miała właśnie poobcinane kwiatostany tam gdzie się zaczynały liście. Z tego co i ja czytałam w internecie z nowych przyrostów będzie mi dopiero kwitła , na szczęście wypuściła mi już 4 nowe roślinki. I na dobranoc kilka moich okazików.
Cytat:
Jakie piękne okazy

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 17:41   #1419
doriskap
Rozeznanie

Teacher czym odżywiasz swoje cudeńka?
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 18:24   #1420
nevada7
Przyczajenie

Witam jestem nowa.... mam storczykow wiele w domu, niestety moja mam ze tak powiem je prawie zniszczyła. jeden pzrez dwa lata po zle odcietej gałazce od kwitnienia nie wypuszczał nic.... teraz w tym roku jak przyszedł do mojeog pokoju na parapecik odzył ma nowy korzen i niesamowite ile rozgałezień postaram sie dodac zdjecie poprostu co pare dni widze ze pojawiaja sie z nowych galazek i ich oczek nowe koeljne gałazki... naliczyłam 10 odgałezien z jednej grubej łodyżki... i kolejne dwa z lisci nowych
nevada7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 18:42   #1421
Ariena
Zakorzenienie

Nevada witaj, czekamy na fotki

Teacher boskie!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-11, 19:27   #1422
nevada7
Przyczajenie

Juz staram sie wam zilustrowac moje okazy.... ale z góry mowie ze dopiero sie interesuje tymi pieknymi kwiatami- roslinami

ale mam problemy z pzresłaniem na kompa

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Mam pytanie wie ktos moze jak ozywić storczyka ktory ma takie pseudobulwy wyokie i belistne , cała pseudobulwa jest obrosnieta czyms białym ale widac elementy zielone
Stary 2010-06-11, 20:39   #1423
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
Teacher czym odżywiasz swoje cudeńka?
No właśnie - zdradź, czym je karmisz

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 20:59   #1424
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Cytat:
Napisane przez nevada7 Pokaż wiadomość
Juz staram sie wam zilustrowac moje okazy.... ale z góry mowie ze dopiero sie interesuje tymi pieknymi kwiatami- roslinami

ale mam problemy z pzresłaniem na kompa

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Mam pytanie wie ktos moze jak ozywić storczyka ktory ma takie pseudobulwy wyokie i belistne , cała pseudobulwa jest obrosnieta czyms białym ale widac elementy zielone
Hej:h i::hi :
Najlepiej jakbyś wstawiła zdjęcie roślinki bo nie za bardzo umiem skumać o co ci chodzi?...
Co do problemu z przesłanie napisz na czym on konkretnie polega może pomożemy
Może którś jest bardziej lotna i się jednak kapnie i Ci odpowie Jednakże tak czy siak czekamy na zdjęcie mega gałęziaka
Stary 2010-06-12, 06:24   #1425
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kiniaczek31 Pokaż wiadomość
Hej:h i::hi :
Najlepiej jakbyś wstawiła zdjęcie roślinki bo nie za bardzo umiem skumać o co ci chodzi?...
Co do problemu z przesłanie napisz na czym on konkretnie polega może pomożemy
Może którś jest bardziej lotna i się jednak kapnie i Ci odpowie Jednakże tak czy siak czekamy na zdjęcie mega gałęziaka
kiniaczek..kocham twoje okreslenia

Stary 2010-06-12, 11:28   #1426
nevada7
Przyczajenie

O to moje storczyki.

Ten ponizej mam dostala dwa lata temu po pzrekwitnieciu zle go obcieła, co spowodowało ze zapadł w dwuletni sen. W tym roku sie obudził i chyba hormony wzrostu dały o sobie znać bo wypuszcza niesamowicie wiele rozgałezień nigdy tyle nie widziałam.

a ten o tego storczyka dostałam ja. Podobno droga samochodem dla niego do mego domu była ciezka. Martwie sie bo cos jest nei tak, ma pod lisciami lepka maż kwiaty opadły i liscie zołkły zostały tlyko dwa ładne jedrne zielone. niewiedzialam co zrobić, i zaryzykowałam wiec przesadziłam , teraz widze ze mimo iz te liscie ponizej zdrowych opadaja to z sroda wyrasta noiutki lisc i rozkwitaja nowe paczki, i neiwiem za rzadne skarby co to obok rosnie zamiast kwiata.

a to jest u brata niewiem jak kwitł mama go dostala a potem zle obcieła jedna z łodyzek bylo widac na niej ze niby cos wyrasta z oczka ale pzrestało, wiec obciełam druga gałazke tak jak pokierowala mnie znajoma i jakis czas pozniej wykwitły takei piekne kwiatki z niego, teraz wypuszcza jeszcze dwie nowe łodyzki.

tego storczyka mama dostała na dzien matki kupilam go w biedronce starannie wybieralam by niczego nie mial zniszczonego ani korzeni ani lisci.

a tego storczyka mama zwinela mi z parapetu gdy tak ladnei rozkwitł i powiem wam juz pol roku trzymaja te kwiaty i dopiero dwa odpadły
a kolejne łodygi i liscie rosną.

Stary 2010-06-12, 12:10   #1427
CLARA_F
Wtajemniczenie

Cytat:

Okazy na 5 i 6 fotce są śliczne szczególnie podoba mi sie kolor tego na ostatnim zdjęciu.

Jak Wy to robicie, że tak pięknie kwitną te storczyki???
Stary 2010-06-12, 12:59   #1428
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Rany julek Nevada! Jakie to pierwsze zdjęcie wielkie!!! Rozwala całe forum. Ale rozgałęzienia na tym storku imponujące. Czemu twierdzisz że mama źle obcięła pędy po kwitnieniu, co wg ciebie znaczy źle? To co ci rośnie obok kwiatka to jest zapylona torebka nasienna ale tak sama z siebie się zapyliła?
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 13:05   #1429
marmutita
Rozeznanie

Piekne te Wasze storki

ja chciałam pokazać mojego, którego dostałam rok temu w stanie penego rozkwitu.
Na jesień kwiatulec stracił kwiatki, obcięłam łodyżkę, z ktrej już chyba nic nie będzie. Przyznam że moja wiedza o storczykach jest niezbyt imponująca

Byłam przekonana że zmarnowałam roślinkę, bo zasnęła do wiosny, po czym zaczęła puszczać nowy pędzik i teraz jest kilka pączuszków, z których jeden się rozwinął.
Tylko ta łodyżka tak jakoś powyginana, bo akurat rośnie pod liściem i nie bardzo mogę ją "przywiązać" do patyczka.

Czy dobrze widzę, że ten storczyk będzie dosyć skromny?
Czy są jeszcze jakieś szanse na nowy pędzik?
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-12, 16:47   #1430
zmienniczka
Zadomowienie

marmutita, a to co rosnie tak bardziej z tylu to nie ped? bo tak mi sie wydaje...daj mu troche czasu i naucz sie cierpliwosci..i zostaw roslinki w spokoju..im jest najlepiej jak sie o nich na troche zapomni ) ja juz sie o tym przekonalam

Stary 2010-06-12, 19:56   #1431
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

To z tyłu to jest stary pęd, który został ucięty po przekwitnięciu. Raczej kwiatek będzie skromny bo ma mało pączków. Szanse na nowy pęd są wtedy kiedy roślina jest silna, dostaje substancje odżywcze i ma dobre warunki. Dodajesz nawóz do wody? Jak uprawiasz swojego storczyka?
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 20:42   #1432
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Dziewczyny ja ze swoimi storkami w sumie to nic szczególnego nie robię. Stoją głównie na oknie wschodnim i parę na południowym. Podlewam przez namaczanie jak korzonki są suche głównie w sobotę i niedzielę. Bywa i tak, że się moczą po kilkanaście godzin i nic się z nimi nie dzieje złego. Stosuję wodę z filtra odwróconej osmozy i odżywkę jaką akurat mam w tej chwili jakaś z Agrekolu za 3,50, jak mi się przypomni. ZMIENNICZKA ten maluch był już w takiej osłonce. Bordowy co się wam tak podoba nabyłam w Biedronce , u mnie wypuścił już nowy pędzik. Kwiaty ma woskowe bardzo długo się utrzymują.
Stary 2010-06-12, 22:06   #1433
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

skromniejszy może być niż wtedy gdy go kupiłaś sztuczki hodowców są inponujące ale czy dobre dla rosliny ???naliczyłam 3 pąki ale może nie dowidze być może puści jakiegos pędzika albo rozgałęzi się a jeżeli nie to nie tego nikt nie przewidzi a nawozisz go ?
zmienniczko dzieki za komplement ale twoja nazwa dla kermazytu tez fajna
DZIĘKOWAĆ
Newada a jaki kolorek ma nega gałęziak ? Pięknie cie wynagrodził za długi czas oczekiwania może moje też by tak zechciały ...

Edytowane przez kiniaczek31
Czas edycji: 2010-06-12 o 22:12
Stary 2010-06-13, 08:52   #1434
zmienniczka
Zadomowienie

teacher
Podlewam przez namaczanie jak korzonki są suche głównie w sobotę i niedzielę. Bywa i tak, że się moczą po kilkanaście godzin i nic się z nimi nie dzieje złego. Stosuję wodę z filtra odwróconej osmozy i odżywkę jaką akurat mam w tej chwili jakaś z Agrekolu za 3,50, jak mi się przypomni. ZMIENNICZKA ten maluch był już w takiej osłonce.

o kurde...kilkanascie godzin? a ja sie balam, ze jak moczylam ostatnio swojego 1,5 godz przez przypadek bo o nim zapomnialam to cos mu sie stanie co t do jasnej ciasnej ta dwrocona osmoza? oslonka jest po prostu przepieknocudowniastoslic znosciowozachwycajaca

kiniaczek31

dziewczyny, poszlam w slady kompletnie zeswirowanych storczykomaniaczek i sama samiusienka zrobilam storasom polke na scianie w kuchni na wschodnim oknie stwierdzilam ze tam bedzie im najlepiej, tymbardziej kiedy zrobi sie zimno i bedzie wialo od okien (mam stare i zniszczone od ktorych tak ciagnie ze hej) wklejam zdjecia, przy okazji 1/2 moich aktualnych kwitnien

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-06-13 o 09:02
Stary 2010-06-13, 09:02   #1435
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Stosuję wodę z filtra odwróconej osmozy i odżywkę jaką akurat mam w tej chwili jakaś z Agrekolu za 3,50, jak mi się przypomni. ZMIENNICZKA ten maluch był już w takiej osłonce. Bordowy co się wam tak podoba nabyłam w Biedronce , u mnie wypuścił już nowy pędzik. Kwiaty ma woskowe bardzo długo się utrzymują.
A no właśnie, to mi potwierdza moją teorię, że w całym tym dbaniu o storczyki, kluczowa jest woda.
U mojej mamy storczyki dosłownie szaleją, choć ona wszystko robi nie tak. Ale ma wodę super, naturalną, miękką, z własnej studni głębinowej.

Jak swoje zaczęłam podlewać wodą destylowaną z dodatkiem nawozu, tez zaczęły wyglądać lepiej i puszczać nowe paczki, choć mam ostatnio wrażenie, ze sa chyba lekko przenawozone.
Wcześniej wodę z kranu odstawiałam na kilka dni, gotowałam, zmiękczałam sokiem z cytryny, trzymałam w kamionkowym naczyniu a i tak storki miały popalone korzenie i wiecznie biały osad kamienia na korze

I jednak woda destylowana jak na moje obserwacje, jest IMO gorsza, od wody z filtra RO, czy wody po prostu miękkiej i dobrej samej z siebie.

Zmienniczka, fajna ta półeczeka.
A jakie masz ładne osłonki.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2010-06-13 o 09:05
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-13, 09:10   #1436
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Zmienniczka, fajna ta półeczeka.
A jakie masz ładne osłonki.

zartujesz?? mnie sie podobaja te z tluczonego szkla bardzo..te kupilam chyba za 2,50 w agrocentrum u siebie sa lekkie i to jest chyba jak dla mnie ich 1 zaleta :P jak chcesz moge ci kupic i wyslac odrazu dolaczaja do nich podstawki

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-06-13 o 09:28
Stary 2010-06-13, 09:33   #1437
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
zartujesz?? mnie sie podobaja te z tluczonego szkla bardzo..te kupilam chyba za 2,50 w agrocentrum u siebie sa lekkie i to jest chyba jak dla mnie ich 1 zaleta :P jak chcesz moge ci kupic i wyslac odrazu dolaczaja do nich podstawki
dzięki, jak napisałaś cene to chyba wiem jakie to osłonki i u mnie tez sa w OBI chyba i parę razy się do nich przymierzałam.
Ale dla mnie sa za lekkie, bo mam koty które czasami łąża po parapetach i boję się że pozrzucają kwiatki. kupuje więc tylko dośc cięzkie ceramiczne osłonki i na dodatek na dnie, zamiast keramzytu trzymam we wszystkich kamyki nazbierane na plazy żeby je dodatkowo dociązyć.
Ale Twoje naprawdę wyglądaja bardzo ładnie.

Te "tłuczone sa faktycznie sliczne, mam 2 wysokie i jedną okrągłą - fioletowe dla storasów łazienkowych. tak już zgłupiałam ze reczniki pod kolor dokupiłąm

Zaraz fotkę zrobię, nowe storaski i filetowy osprzęt łazienkowy

Liz Williams

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-13, 09:39   #1438
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
dzięki, jak napisałaś cene to chyba wiem jakie to osłonki i u mnie tez sa w OBI chyba i parę razy się do nich przymierzałam.
Ale dla mnie sa za lekkie, bo mam koty które czasami łąża po parapetach i boję się że pozrzucają kwiatki. kupuje więc tylko dośc cięzkie ceramiczne osłonki i na dodatek na dnie, zamiast keramzytu trzymam we wszystkich kamyki nazbierane na plazy żeby je dodatkowo dociązyć.
Ale Twoje naprawdę wyglądaja bardzo ładnie.

Te "tłuczone sa faktycznie sliczne, mam 2 wysokie i jedną okrągłą - fioletowe dla storasów łazienkowych. tak już zgłupiałam ze reczniki pod kolor dokupiłąm

Zaraz fotkę zrobię, nowe storaski i filetowy osprzęt łazienkowy
jejuuuuuuuuu jakbym wlasna obsesje widziala z tymi kotami to racja w takim ukladzie lekkie osonki mijaja sie z celem...u mnie sa dobre bo polki nie obciazaja...a te okragle tluczone..choruje na nie ale sa drogie

pokazuj te uklady kolorystyczne

Stary 2010-06-13, 10:48   #1439
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość

pokazuj te uklady kolorystyczne

Na pierwszy ogień nowy w kulistej tłuczonej osłonce, na tle ręczniczka pod kolor

bardzo biedny storczyk, bo stałw sklepie w przeciągu i poobsychały mu paczki - w sumie oberwałam po przywiezieniu do domu ze 12 suchych pączków.
Było morze zdrowych, wypasnych storczyków, ale nie "matka teresa od sałaty" musiała kupić biedę
Ale mam nadzieje że się z czasem ogarnie a krzewił się będzie jeszcze bardziej. Jaki on by był śliczny jakby nie te utracone pączki, bo w sumie miałby 5 , mniejszych lub większych zwisających gałązek

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2010-06-13 o 18:39
Stary 2010-06-13, 10:52   #1440
cava
Zakorzenienie

2 gi łazienkowiec w wysokiej tłuczonej doniczcei do kompletu.
Nie nowy, i juz go pokazywałam, ale pięknie rozkwitł od tamtego czasu.
Takie moje "kukułcze jajco", jak kupiłam to żałowałam, ze takiego po prostu różowego kupiłam, a teraz nie mogę się na niego napatrzeć

Liz Williams
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości