|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1381 | |
Rozeznanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Makobratek żółty w bordowe ciapki z pierwszego postu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
Wstaw zdjęcia o wiele uproszczą sprawę i szybciej dojdziemy do tego co im dolega... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1382 |
Zakorzenienie
|
Makobratek sliczności
![]() co radzicie na te oklaple liscie? chce zeby mojemu strokowi bylo dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1383 |
Rozeznanie
|
a możesz wstawić zdjęcie, żeby łatwiej było określić przyczyny oklapniętych liści? sprawdzałaś stan korzeni i czy ni ma robali i podłożu? w jakim miejscu stoi kwiatek? w jaki sposób podlewasz (namaczasz) i jak często?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1384 |
Zakorzenienie
|
robakow nie widzialam.. tylko na lisciach takie male pajeczynki (chyba nawet widac na zdjeciu), namaczam jak juz wyschnie, czyli czo jakies 7-10 dni... stoi na parapecie na wschodnim oknie.. dobrze mu tu chyba.. ma duzo kwiatow i nie gubi ich w ogole.. tylko te liscie.. wczesniej 3 byly ladne.. teraz juz tlko 2 sa nieoklapniete..
|
![]() ![]() |
![]() |
#1385 |
Zakorzenienie
|
Makobratek boski jest ten żółty w bordo ciapki
![]() ![]() ![]() ![]()
#1386 |
Zadomowienie
|
I ja, i ja!!! Daj, daj, daj!!! Czy on jest woskowy???
![]() ![]() ![]() Hammie, wg mnie wszystkie liście wyglądają ok. Które wg ciebie są oklapnięte? Czy może masz na myśli że nie stoją pionowo? |
![]() ![]() |
![]() |
#1387 |
Zakorzenienie
|
jak dotykam dwa te "zywe" liscie to sa twarde i sprezyste.. a te oklapniete to w ogole turgoru nie maja.. jakby mialy zaraz odpasc.. byc moze to nie wyglada zle, ale ja sie poprostu martwie o zdrowie mojego storka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1388 |
Zadomowienie
|
A próbowałaś robić okłady z mokrego papieru toal. lub ręcznika papierowego? Może to pomoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1389 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1390 |
Raczkowanie
|
Hammie on jest przesuszony. Widzę, że ma bardzo pomarszczone korzonki. Do wody z nim i będzie dobrze.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#1391 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wcale nie trzeba ich okładac wilgotnymi ręcznikami, nawet nie trzeba, bo wtedy nie będziesz wiedziała czy podlewasz odpowiednio czy za mało izaraz znów będzie problem. Makobratek- prześliczne zdjęcia, prześliczne storczyki. A najśliczniejszy ten bordowo-żółty kropk z pierwszej seri ![]()
![]() |
#1392 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ten ciapaty bordowo-żółty to prezent od męża (ale oboje wybieraliśmy, był tylko jeden taki na 5 wózków storczyków w obi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1393 |
Raczkowanie
|
hammie
Zdecydowanie twój storek jest przesuszony. A u mnie jak była taka pajęczynka to w środku znajdował się pająk. Jeden zwykły a drugi malutki czerwony ale wytępiłam ich migiem Makobratek śliczne ![]() Mój jeden otworzył dzisiaj oczko Na tym pierwszym zdjęciu on nie jest niebieskawy tylko zapomniałam filtra zdjąć z obiektywu ![]() Edytowane przez lusia288 Czas edycji: 2010-06-09 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1394 |
Zadomowienie
|
teacher
powiedz mi koniecznie jak pielegnujesz swoje ludisie discolor bo tutaj wszystkie tylko falkami sie zachwycaja zapominajac o bialych malenstwach ![]() powiedz co robisz z kwiatami jak uschna po kwitnieniu? ja obcielam lodyge po ostatnim kwitnieniu najnizej jak sie dalo ze wzgledow estetycznych i nie wiem czy dobrze zrobilam a nie moge nigdzie znalezc w necie informacji na ten temat... ![]() ![]() dziewczyny, czy tarcznikami to moga sie zarazic falki 1 od 2? ![]() ![]() ![]()
#1395 |
Wtajemniczenie
|
moja orchidea coś słabo się stara... jesienią wypuściła pęd kwiatowy z kilkoma pąkami, niestety wszystkie uschły i opadły( choć pilnowałam podlewanie). Pęd sterczy do tej pory, nie usycha, nie zmienia się.
Nie wiem jak o niego dbać, aby mógł rozkwitnąć...
#1396 |
Zakorzenienie
|
cholercia, a staram sie regularnie namaczac, dziwne ze te korzenie sa pomarszczone.. powiem wa ze po namaczaniu tez raczej takie sa, a namaczam 40 min
![]() ostatnio mokra sciereczka mylam liscie, myslalam ze im to dobrze zrobi ale nie ma zadnej poprawy.. na zdjeciu te korzonki w srodku jeszcze w miare sa zielone ale te zewnetrze calkowicie suche..... i jak je namaczam to te gorne korzenie tez zanurzac? czy je psikać? a jak tego pajączka wytępic? wczensiej poprostu usunelam pajeczynke ale widze ze znowu troche jest.. a tak btw. to jak je namaczac to myslalam ze te pajaki sie utopią xDD Edytowane przez hammie Czas edycji: 2010-06-09 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#1398 |
Zakorzenienie
|
nie umiem stwierdzic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1399 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1400 |
Zadomowienie
|
pewnie, ze pomagaja..nie plesnieje, nie poci sie, nie gnije od korzeni..i tak jak wyzej napisala Hammie lubia miec przewiew. ja wszystkim podziurawilam. najlepiej to zrobic rozgrzanym mocno pod palnikiem metalowym szpikulcem-ja tak robilam...dziewczyny tez probowaly srubokretem w ten sam sposob. tylko uwazaj zeby nie poparzyc przy tym korzeni!!!
![]()
#1401 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1402 |
Przyczajenie
|
Czyli i tu choroba storczykowa się rozniosła!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1403 |
Zadomowienie
|
#1404 |
Raczkowanie
|
Makrobratek cuda te twoje storki
![]() A ja np polecam na kłopotliwe storki na kermazyt i lać do niego wody i co rano delikatnie pryskam storki i wiecie co ruszyły coś pfu pfu (nie zapeszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1405 |
Raczkowanie
|
Kochana. było mnie w domu.. jak widać ostatnio jest upalna pogoda i wieczorem jak popatrzyłam na nie wszystkie mają białe plamy takie wyblakłe od słońca.
odrazu przeniosłam ja na półkę przed firanką... Okłady pomogą? na dodatek oparzone zostały najmłodsze liście i biedaki to szpeci. ![]() uważajcie dziewczyny na ostre słońce ; |
![]() ![]() |
![]() |
#1406 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1407 |
Raczkowanie
|
oj na bezposrednie silne slonce trzeba uwazac a ostatnio go nie brakuje !
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1408 |
Zadomowienie
|
moja cytrynka otworzyła pączki, chyba przesadzenie jej dobrze zrobiło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1409 |
Rozeznanie
|
Evilcia u mnie dendrobium phaleanopsis ma problem z pączkami... mam nadzieję, że przynajmniej kilka się otworzy i nie uschnie... wiesz może czemu miltonia zasuszyła pączki??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1410 |
Zadomowienie
|
Dendrobium phal mi się marzy, ale póki co nie zapowiada się na powiększenie o nowy okaz mojego imperium storczykowego.
Co do miltoni to wiem, niestety ;( wyjechałam na 4 dni i akurat zaczęło być gorąco ;( za sucho miała. Aż żal patrzeć, zamiast tych pięknych kwiatów niczym motyle wiszą smutnie brązowe resztki po motylach ;( Jak wróciłam to tylko jeden zaczynał być suchy i od razu przeniosłam do kuchni, bo tam rzeczywiście jest bardziej wilgotno, ale nic to nie dało ![]() Edytowane przez evilcia Czas edycji: 2010-06-10 o 21:55 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.