|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI
Cytat:
Mi jak mala za bardzo naciska na pecherz to pozycje zmieniam albo ja zaczepiam. Jadlam truskawki teraz sliwke wcinam i arbuza. To prasowanie na mnie patrzy caly czas
|
|
|
|
|
#1412 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI
Cytat:
Dziewczyny co tu dziś tak pusto? Byłam dziś w sklepie bieliźnianym kupić wreszcie jakiś stanik. Weszłam w rozmiar GG
|
|
#1413 |
|
Zadomowienie
|
hej kochane.. ja dziś się nie wyspałam bo moje dziecko uskuteczniało nocne szaleństwa.. ale to tak jak nigdy
np. kilka razy poczułam jak mi taka gula wystawała z jednej strony nad pępkien- podejrzewam że była to wyprostowana nóżka i skóra taka na maxa naciągnięta wcześniej czegoś takiego nie czułam... ale to fajne dzis od rana na uczelni i egzaminy... heh... wszyscy dają mi fory w ogóle się uczyć nie muszę najlepszy miałam dzis egzamin ustny z prawa pracy... gościu wszystkich cisnął a jak ja podeszłam to z uśmiechem do mnie " a jakie pytanie by pani chciała" no to ja na to że nie wiem niech mi coś wymyśli, to zadał mi takie pytanie "czy pracując na umowę zlecenie przysługuje urlop wypoczynkowy lub macierzyński" heh... no to ja że nie bo to logiczne to potem się mnie zapytał jaką chcę ocenę dostać... no to ja że to on musi mnie ocenić... ale on nie dawał za wygraną i powiedział że mam mu powiedziec co chcę dostać... no to powiedziałam że najlepiej by było piątkę... no i dostałam 5 hehe... ale mi się to podoba oby na pozostałych egzaminach było tak samo
|
#1414 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() no to wam wkleje dziewczyny info odnosnie karmienia kiedys je ktoras wkleila ja je skopiowalam wiec dla przypomnienia Ściągawka karmiącej mamy Wydrukuj i powieś na lodówce NAPOJE Pij bez obaw: – wodę mineralną niegazowaną, – słabą herbatę lub bawarkę, – herbaty owocowe i ziołowe, – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, – soki owocowo-warzywne, – kompoty, – jogurty naturalne, kefiry, maślanki Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki) MLEKO i PRZETWORY MLECZNE Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne) OWOCE Jedz bez obaw: – banany, – brzoskwinie, – jabłka, – maliny , – jeżyny, – porzeczki, – agrest, – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców Uważaj na: – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki) – owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców WARZYWA Jedz bez obaw: – ogórki, – buraki, – marchewkę, – ziemniaki, – kapustę pekińską – kukurydzę, – pietruszkę, – koperek, – soję, – szpinak, – młodą fasolkę szparagową, – dynię, – kabaczek, – cukinię, – wszystkie rodzaje sałat Uważaj na: – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka – pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby PIECZYWO – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste Uważaj na: pieczywo z konserwantami KASZA, RYŻ, MAKARON – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu JAJKA – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko RYBY – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu Unikaj: – surowych ryb, np. sushi – konserw rybnych i ryb marynowanych MIĘSO Jedz bez obaw (dwa razy dziennie): – mięso białe (drób, mięso z królika) – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu) – mięso grillowane lub duszone Unikaj: – tłustych wędlin, mięsa smażonego, – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową) SERY – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne Uważaj na: – sery pleśniowe – pikantne sery i twarożki – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego TŁUSZCZE Używaj bez obaw: - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów), – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego) Unikaj: – smalcu i oleju arachidowego SŁODYCZE – możesz jeść w ograniczonych ilościach Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak ORZECHY – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe ALKOHOL – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu PRZYPRAWY i DODATKI Przyprawiaj bez obaw: – świeżymi ziołami, – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, – majerankiem, – kminkiem, – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi Uważaj na: – barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki), – majonez, – ketchup – sól i cukier (w dużych ilościach) Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować. ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- pszczolka no to naprawde wyjatkowo trudny byl ten egzamin
|
|
#1415 |
|
Zadomowienie
|
Wrocilam do domu na przepustke
Dzieki za kciuki, pomogly |
|
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez niezawsze Czas edycji: 2010-05-22 o 15:35 |
|
|
|
|
#1417 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze dzwonila do mnie zaplakana mama ze juz szpital u nas w miescie jest przygotowywany do ewakuacji zamykaja duzy bazar i podaja komun ikat ze raczej zostanie moje rodzinne miasto zalane... a ono jest otoczone z trzech stron odra....
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie w tv widzialam ze we wroclawiu zalalo jednak osiedle Oli
ciekawe co u niej...
|
|
|
|
#1419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dzis dzwonilam do mojej poloznej i sie z nia umowilam na 30 maja Oprowadzi mnie po szpitalu i podpiszemy umowe
|
|
|
|
|
#1420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oby jednak sie udalo |
|
|
|
|
#1421 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1422 |
|
Rozeznanie
|
scoobs mi tez przysluguja tylko 3 usg podczas calej ciazy pierwsze mialam w 8 tygodniu, drugie w 20 a 3 zaniedlugo bo w 35 tygodniu. ale na kazdej wizycie mam mierzony brzuch i podobno jakby nie przybywalo cm to by cos bylo nie tak. co kraj to obyczaj. a glowke mi wymacala, nawet mi tez dala dotknac - do przyjemnych to nie nalezalo bo scisla mnie strasznie.
siala tygrysku nie przejmuj sie rozstepami, widocznie masz taka tendencje i juz. ja uzywam Palmersa od poczatku i jeszcze mi zaden rozstep nie wyszedl ale slyszalam ze moga wyjsc nawet przed samym porodem wiec sie jeszcze nie ciesze. znajac zycie takich tygryskow jak ty bedzie wiecej i nic na to nie poradzimy. pozniej zbledna. u mnie tez ma byc goraco ponad 30C! chyba nigdzie z domu nie bedziemy wychodzic bo jak zawsze lubialam upaly to teraz jakos je zle znosze. |
|
|
|
#1423 |
|
Wtajemniczenie
|
Usiadłam do pracy magisterskiej, napisałam kilka zdań i zaczęłam ziewać.
Dzisiaj nie mogę sobie pozwolić na drzemkę więc idę zrobić słabą kawkę i siadam do tego. Muszę dziś stworzyć 20 stron (dobrze, że mam już zrobione tabele i wykresy). Jutro z 10 (do tego jeszcze muszę dorobić jakieś małe tabelki i wykresiki), wstęp, zakończenie i uzupełnić bibliografię. W poniedziałek oddaję całość.
|
#1424 | |
|
Zadomowienie
|
byłyście łaskawe tylko 3 strony
ale mi też się udąło wcześniej wrócić. i czuje się taka zmęczona brzuch cały dzień dziwnie napięty i jakby ciągnie nie ciekawie ogólnie ;/i nie wiem jak jutro wytrzymam od 7.45 do 18 z jedną godzinną przerwą i reszta tylko 5 minutowe żeby zdążyć zmienić sale masakra Cytat:
a ustawienie podobno idzie wymacać ![]() ale dziwi mnie ogólnie podejście w angli ale co kraj to inaczej dzidziadziumdzia 140 zł aaaa nie dałabym heheh ![]() pszczolka fajnie ja też tak chcę ![]() vette no i bardzo dobrze, że w domku czekamy na relacje ![]() anoxa mam nadzieję, że jednak nie zaleje i dzięki za liste zapisałam już na pewno się przyda
|
|
|
|
|
#1425 |
|
Zakorzenienie
|
jejku no wlasnie specjalnie weszlam zobaczyc jak nazywa sie to osiedle oli... biedna mam nadzieej ze ich blok ocalala ale pisala ze z okna widzi wal przeciwpowodziowy ola trzymaj sie!
|
#1426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1427 |
|
Raczkowanie
|
Czesc mamuski!
U nas porzadki i przemeblowanie ,zlozylismy juz wozek i lozeczko czeka na malego . Ja czytam ciagle jakies podreczniki dla przyszlych rodzicow. Tak dzidziusiowu sie u nas zrobilo ,jest cudownie Tofik tylko nie wie co sie dzieje i wkurza sie ,ze nie chcemu mu dac zabawek z karuzeli Dostalam ostatnio paczke (tutaj dostaje sie taki darmowe paczki dla dzidziusia z apteki/sklepow) ,a w niej smoczki ,probki plynow do prania i kosmetykow dla dzieci ,ulotki i ksiazka z poradami poloznych ,ciekawe co bedzie w nastepnych bo zamowilam chyba z 5 ![]() Mam nadzieje ,ze na watku spokojnie. Jak nadrobie wszystko to sie jeszcze odezwe
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że nic nikomu się nie stało i mieszkania całe
Boże, straszna ta powódź... Od poniedziałku ma byc zagrożenie u mnie
|
|
|
|
#1429 |
|
Zakorzenienie
|
super zabka juz naprawde czujecie bobasa w domu
ja sie boje ze moj psiak bedzie podkradal Hubertowi zabawki bo ostatnio siostrzenica rozrzucila klocki drewniane i ukradl jeden ale udalo sie go uratowac ![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- anuszka a gdzie ty mieszkasz?
|
#1430 |
|
Zakorzenienie
|
A mój piesek zrobił sobie cos w łapkę
Kuleje i krew mu leci w pachwinie Biedny tak piszczał, że ja ryczałam razem z nim...---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Na pólnocy, 10 km od Malborka, 40 km od gdańska. |
|
|
|
#1431 |
|
Zadomowienie
|
papeteria juz chyba wiem co to znaczy jak macica uciska ;/
do tej pory wogóle mi brzuszek nie przeszkadzał a dzisiaj jest tragedia czuje pod biustem takie kucie jakby i taki dyskomfort i ogólnie nie za przyjemnie do tego jeszcze malutki wali po żebrach i się wypina z różnych stron i cięzko brzuch mi to znosi .chyba muszę troszke poleżeć |
|
|
|
#1432 |
|
Zakorzenienie
|
anuszka to u was wisla zagraza u nas wstertna odra...
wiolek najlepiej bedzie jak sobie polezysz a ja czekam na kuchenne rewolucje
|
#1433 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem :/
Myślicie, że psu mozna dac apap, żeby go nie bolało?? |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1434 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym nie podawala... najlepiej zadzwonic do weta.
|
|
|
|
#1435 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez a tymczasem przyjaciol ogladam. kocham ten serial
|
|
|
|
#1436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pisałam, że nie zamierzam się ograniczać. Ale byle nie popadać w skrajność i nie żyć na 3 podstawowych produktach. Napisałam, że oczywiste jest, że nie zacznę od schaboszczaka z wypaśnymi dodatkami... ale uważam, że jak dziabnę 2 kawałki z kotleta męża to nie będzie wielkiej tragedii. Uważam, że wszystko można to samo co w ciąży tylko w rozsądnych ilościach, nie całą porcję, tylko 1/4. Zamiast garści czereśni zjeść dwie czy trzy a nie że wcale bo zabronione.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#1437 |
|
Zakorzenienie
|
anuszka tak jak bajka radzi chociaz moj maz dawal naszemu rutinoscorbin jak duzo kichal bidulek ten twoj psiak
---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- ooo tez przelacze bo ta majka to ja juz rzygam tragiczny sie ten serial zrobila odnosnie jedzenia w czasie karmienia to ja zamierzam sie oszczedzac wole sobie odpuscic sliwki czeresnie czy brzoskwinie ale zeby maly spal spokojnie a nie pozniej go lulac cala noc bo nie daj boze kolka go chwyci aa pisalam wam wczoraj ze kupilam mleczko nestle nan i herbatke koperkowa ale ta jest powyzej 1 mc zycia
http://www.suwaczki.com/tickers/oar8rjjgfekq97lk.png Edytowane przez anoxa Czas edycji: 2010-05-22 o 17:29 |
|
|
|
#1438 |
|
Raczkowanie
|
dziewczynki, a ja sie zastanawiam czy z moim dzieckiem wszystko ok... od wczoraj malo sie rusza, tzn. wczoraj jeszcze w miare w normie ale dzis od rana do teraz bardzo malo. reaguje jak go zaczepiam- wtedy rusza sie normalnie. to chyba znaczy ze nic zlego sie nie dzieje, co? jakbu bylo cos nie tak, to reagowalby na zaczepki chyba... sama juz nie wiem, Alguien - mam putanko, o ty juz blizej niz dalej porodu, czy rzeczywiscie od 35 tyg. dzidzia mniej sie rusza i nie kopie juz tylko sie przeciaga, wyciaga i wypina? bo u mnie kopy to juz naprawde rzadkość, teraz mam wsadzane nogi pod zebra
![]() Boze, ja chyba zdąże ze sto razy zwariowac z niepokoju zanim urodzę...
Edytowane przez belunia1985 Czas edycji: 2010-05-22 o 17:38 |
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
ej normalnie az mi sie plakac chce pisalam ze szwagrem na gg i napisalam mu ze tak mysle czy sie w zielonej do jakiegos dobrego ginka nie umowic na wizyte i ten po chwili mi pisze ze juz mnie umowili na jutro na 19.30 i czy dam rade sama przyjechac czy maja po mnie przyjechac
|
#1440 |
|
Zakorzenienie
|
belunia jak maluch reaguje na zaczepki to myślę, że jest ok
![]() anoxa fajnego masz szwagra
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:30.

bardzo ci Dziękuję za uświadomienie... no naprawdę
kiedy to zleciało ? Damy rade byle nasze maluszki były całe i zdrowe
ani lezec ani siedziec tylko stac moge
np. kilka razy poczułam jak mi taka gula wystawała z jednej strony nad pępkien- podejrzewam że była to wyprostowana nóżka
wcześniej czegoś takiego nie czułam... ale to fajne
oby na pozostałych egzaminach było tak samo
ciekawe co u niej...

Dostalam ostatnio paczke (tutaj dostaje sie taki darmowe paczki dla dzidziusia z apteki/sklepow) ,a w niej smoczki ,probki plynow do prania i kosmetykow dla dzieci ,ulotki i ksiazka z poradami poloznych ,ciekawe co bedzie w nastepnych bo zamowilam chyba z 5 

tragiczny sie ten serial zrobil