|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1411 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI
Cytat:
![]() Mi jak mala za bardzo naciska na pecherz to pozycje zmieniam albo ja zaczepiam. Jadlam truskawki teraz sliwke wcinam i arbuza. To prasowanie na mnie patrzy caly czas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1412 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI
Cytat:
Dziewczyny co tu dziś tak pusto? Byłam dziś w sklepie bieliźnianym kupić wreszcie jakiś stanik. Weszłam w rozmiar GG ![]()
![]() |
#1413 |
Zadomowienie
|
hej kochane.. ja dziś się nie wyspałam bo moje dziecko uskuteczniało nocne szaleństwa.. ale to tak jak nigdy
![]() ![]() ![]() ![]() dzis od rana na uczelni i egzaminy... heh... wszyscy dają mi fory ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1414 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() no to wam wkleje dziewczyny info odnosnie karmienia kiedys je ktoras wkleila ja je skopiowalam wiec dla przypomnienia Ściągawka karmiącej mamy Wydrukuj i powieś na lodówce NAPOJE Pij bez obaw: – wodę mineralną niegazowaną, – słabą herbatę lub bawarkę, – herbaty owocowe i ziołowe, – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, – soki owocowo-warzywne, – kompoty, – jogurty naturalne, kefiry, maślanki Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki) MLEKO i PRZETWORY MLECZNE Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne) OWOCE Jedz bez obaw: – banany, – brzoskwinie, – jabłka, – maliny , – jeżyny, – porzeczki, – agrest, – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców Uważaj na: – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki) – owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców WARZYWA Jedz bez obaw: – ogórki, – buraki, – marchewkę, – ziemniaki, – kapustę pekińską – kukurydzę, – pietruszkę, – koperek, – soję, – szpinak, – młodą fasolkę szparagową, – dynię, – kabaczek, – cukinię, – wszystkie rodzaje sałat Uważaj na: – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka – pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby PIECZYWO – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste Uważaj na: pieczywo z konserwantami KASZA, RYŻ, MAKARON – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu JAJKA – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko RYBY – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu Unikaj: – surowych ryb, np. sushi – konserw rybnych i ryb marynowanych MIĘSO Jedz bez obaw (dwa razy dziennie): – mięso białe (drób, mięso z królika) – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu) – mięso grillowane lub duszone Unikaj: – tłustych wędlin, mięsa smażonego, – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową) SERY – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne Uważaj na: – sery pleśniowe – pikantne sery i twarożki – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego TŁUSZCZE Używaj bez obaw: - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów), – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego) Unikaj: – smalcu i oleju arachidowego SŁODYCZE – możesz jeść w ograniczonych ilościach Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak ORZECHY – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe ALKOHOL – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu PRZYPRAWY i DODATKI Przyprawiaj bez obaw: – świeżymi ziołami, – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, – majerankiem, – kminkiem, – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi Uważaj na: – barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki), – majonez, – ketchup – sól i cukier (w dużych ilościach) Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować. ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- pszczolka no to naprawde wyjatkowo trudny byl ten egzamin ![]()
![]() |
#1415 |
Zadomowienie
|
Wrocilam do domu na przepustke
![]() Dzieki za kciuki, pomogly ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez niezawsze Czas edycji: 2010-05-22 o 14:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1417 |
Zakorzenienie
|
kurcze dzwonila do mnie zaplakana mama ze juz szpital u nas w miescie jest przygotowywany do ewakuacji zamykaja duzy bazar i podaja komun ikat ze raczej zostanie moje rodzinne miasto zalane... a ono jest otoczone z trzech stron odra....
#1418 |
Zakorzenienie
|
wlasnie w tv widzialam ze we wroclawiu zalalo jednak osiedle Oli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dzis dzwonilam do mojej poloznej i sie z nia umowilam na 30 maja ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oby jednak sie udalo |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1421 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1422 |
Rozeznanie
|
scoobs mi tez przysluguja tylko 3 usg podczas calej ciazy pierwsze mialam w 8 tygodniu, drugie w 20 a 3 zaniedlugo bo w 35 tygodniu. ale na kazdej wizycie mam mierzony brzuch i podobno jakby nie przybywalo cm to by cos bylo nie tak. co kraj to obyczaj. a glowke mi wymacala, nawet mi tez dala dotknac - do przyjemnych to nie nalezalo bo scisla mnie strasznie.
siala tygrysku nie przejmuj sie rozstepami, widocznie masz taka tendencje i juz. ja uzywam Palmersa od poczatku i jeszcze mi zaden rozstep nie wyszedl ale slyszalam ze moga wyjsc nawet przed samym porodem wiec sie jeszcze nie ciesze. znajac zycie takich tygryskow jak ty bedzie wiecej i nic na to nie poradzimy. pozniej zbledna. u mnie tez ma byc goraco ponad 30C! chyba nigdzie z domu nie bedziemy wychodzic bo jak zawsze lubialam upaly to teraz jakos je zle znosze. |
![]() ![]() |
![]() |
#1423 |
Wtajemniczenie
|
Usiadłam do pracy magisterskiej, napisałam kilka zdań i zaczęłam ziewać.
Dzisiaj nie mogę sobie pozwolić na drzemkę więc idę zrobić słabą kawkę i siadam do tego. Muszę dziś stworzyć 20 stron (dobrze, że mam już zrobione tabele i wykresy). Jutro z 10 (do tego jeszcze muszę dorobić jakieś małe tabelki i wykresiki), wstęp, zakończenie i uzupełnić bibliografię. W poniedziałek oddaję całość.
#1424 | |
Zadomowienie
|
byłyście łaskawe tylko 3 strony
![]() i nie wiem jak jutro wytrzymam od 7.45 do 18 z jedną godzinną przerwą i reszta tylko 5 minutowe żeby zdążyć zmienić sale masakra ![]() Cytat:
![]() ![]() ale dziwi mnie ogólnie podejście w angli ale co kraj to inaczej dzidziadziumdzia 140 zł aaaa nie dałabym heheh ![]() pszczolka fajnie ja też tak chcę ![]() vette no i bardzo dobrze, że w domku czekamy na relacje ![]() anoxa mam nadzieję, że jednak nie zaleje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1425 |
Zakorzenienie
|
jejku no wlasnie specjalnie weszlam zobaczyc jak nazywa sie to osiedle oli... biedna mam nadzieej ze ich blok ocalala ale pisala ze z okna widzi wal przeciwpowodziowy ola trzymaj sie!
![]() |
#1426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1427 |
Raczkowanie
|
Czesc mamuski!
U nas porzadki i przemeblowanie ,zlozylismy juz wozek i lozeczko czeka na malego . Ja czytam ciagle jakies podreczniki dla przyszlych rodzicow. Tak dzidziusiowu sie u nas zrobilo ,jest cudownie ![]() ![]() ![]() Mam nadzieje ,ze na watku spokojnie. Jak nadrobie wszystko to sie jeszcze odezwe ![]()
![]() |
#1428 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że nic nikomu się nie stało i mieszkania całe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1429 |
Zakorzenienie
|
super zabka juz naprawde czujecie bobasa w domu
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- anuszka a gdzie ty mieszkasz?
#1430 |
Zakorzenienie
|
A mój piesek zrobił sobie cos w łapkę
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Na pólnocy, 10 km od Malborka, 40 km od gdańska. |
![]() ![]() |
![]() |
#1431 |
Zadomowienie
|
papeteria juz chyba wiem co to znaczy jak macica uciska ;/
do tej pory wogóle mi brzuszek nie przeszkadzał a dzisiaj jest tragedia czuje pod biustem takie kucie jakby i taki dyskomfort i ogólnie nie za przyjemnie do tego jeszcze malutki wali po żebrach i się wypina z różnych stron i cięzko brzuch mi to znosi .chyba muszę troszke poleżeć |
![]() ![]() |
![]() |
#1432 |
Zakorzenienie
|
anuszka to u was wisla zagraza u nas wstertna odra...
wiolek najlepiej bedzie jak sobie polezysz a ja czekam na kuchenne rewolucje
#1433 |
Zakorzenienie
|
Wiem :/
Myślicie, że psu mozna dac apap, żeby go nie bolało?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1434 |
Zakorzenienie
|
ja bym nie podawala... najlepiej zadzwonic do weta.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1435 |
Zakorzenienie
|
ja tez a tymczasem przyjaciol ogladam. kocham ten serial
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pisałam, że nie zamierzam się ograniczać. Ale byle nie popadać w skrajność i nie żyć na 3 podstawowych produktach. Napisałam, że oczywiste jest, że nie zacznę od schaboszczaka z wypaśnymi dodatkami... ale uważam, że jak dziabnę 2 kawałki z kotleta męża to nie będzie wielkiej tragedii. Uważam, że wszystko można to samo co w ciąży tylko w rozsądnych ilościach, nie całą porcję, tylko 1/4. Zamiast garści czereśni zjeść dwie czy trzy a nie że wcale bo zabronione.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1437 |
Zakorzenienie
|
anuszka tak jak bajka radzi chociaz moj maz dawal naszemu rutinoscorbin jak duzo kichal bidulek ten twoj psiak
---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- ooo tez przelacze bo ta majka to ja juz rzygam ![]() a odnosnie jedzenia w czasie karmienia to ja zamierzam sie oszczedzac wole sobie odpuscic sliwki czeresnie czy brzoskwinie ale zeby maly spal spokojnie a nie pozniej go lulac cala noc bo nie daj boze kolka go chwyci aa pisalam wam wczoraj ze kupilam mleczko nestle nan i herbatke koperkowa ale ta jest powyzej 1 mc zycia ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/oar8rjjgfekq97lk.png Edytowane przez anoxa Czas edycji: 2010-05-22 o 16:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#1438 |
Raczkowanie
|
dziewczynki, a ja sie zastanawiam czy z moim dzieckiem wszystko ok... od wczoraj malo sie rusza, tzn. wczoraj jeszcze w miare w normie ale dzis od rana do teraz bardzo malo. reaguje jak go zaczepiam- wtedy rusza sie normalnie. to chyba znaczy ze nic zlego sie nie dzieje, co? jakbu bylo cos nie tak, to reagowalby na zaczepki chyba... sama juz nie wiem, Alguien - mam putanko, o ty juz blizej niz dalej porodu, czy rzeczywiscie od 35 tyg. dzidzia mniej sie rusza i nie kopie juz tylko sie przeciaga, wyciaga i wypina? bo u mnie kopy to juz naprawde rzadkość, teraz mam wsadzane nogi pod zebra
![]() Boze, ja chyba zdąże ze sto razy zwariowac z niepokoju zanim urodzę...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez belunia1985 Czas edycji: 2010-05-22 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#1439 |
Zakorzenienie
|
ej normalnie az mi sie plakac chce pisalam ze szwagrem na gg i napisalam mu ze tak mysle czy sie w zielonej do jakiegos dobrego ginka nie umowic na wizyte i ten po chwili mi pisze ze juz mnie umowili na jutro na 19.30 i czy dam rade sama przyjechac czy maja po mnie przyjechac
#1440 |
Zakorzenienie
|
belunia jak maluch reaguje na zaczepki to myślę, że jest ok
![]() anoxa fajnego masz szwagra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.