Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II 2012 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-02, 18:56   #1411
*Agatek*
Zakorzenienie

Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
Tak potrafi w 2 miejscach na raz. Głowa, ręka, noga.. wszystko Mu "lata" Jak pod żebro nie uderza to jest to takie słodkie Gorzej jak sprzeda porządnego kopa jak śpię... wtedy to aż się zrywam!
ojj w nocy jak śpię, to ono też śpiucha i nie kopie- albo nie czuję Jeszcze mnie moje dziecie z zaskoczenia w nocy nie wzięło...

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
Myślę, że rozstępów nawet nie zauważy. Będzie Tobą zachwycony a jak zobaczy "skaczący brzuszek" to już się rozpłynie..... Jak mówi, że kocha to kocha Nie martw się na zapas - On pewnie już doczekać się nie może, aby Ciebie zobaczyć
Taa... on to się nie może doczekać czegoś innego... świntuszy mi tak, że się zaczynam go bać oj padnie z wrażenia jak dojrzy ile mi przybyło
Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
rozlozylismy podgladowo ale zlozylismy bo ciasno i by sie kurzylo;/ ;p
przypomnij mi jakie kupiłaś i jaki materac

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 18:57   #1412
n1kotynka
Zadomowienie

Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II

Cytat:
Napisane przez kasikzaki Pokaż wiadomość
no tak też właśnie pomyślałam ale byłam ciekawa czy ktoś cos takiego używał. Eeee też tak będą robić jak piszecie i jak moja siostra robi

Przeglądam teraz all i wyłapuję takie właśnie gadżety, nie znam się więc zawsze warto sie poradzić Dzięki
ciekawe rzeczy ale jak ja dzisiaj zrobiłam listę to się za głowę złapałam gdzie ja to wszystko pomieszczę
Cytat:
Napisane przez NataliaM1103 Pokaż wiadomość
nikotynka Fenoterol biorę 3 razy dziennie,a co to twardnienia brzucha to mój lekarz twierdzi ,że w tym czasie mogą juz występowac.u nas leci juz 30 tydzień
a no to ja też 3 razy dziennie a twardnienia jak będą kilka razy dziennie to ja mam jechać od razu na IP mi powiedzieli także ja już się oszczędzam
Cytat:
Napisane przez agacia_cz Pokaż wiadomość
obecnie mam 58 kg przy 158cm wcale nie wyglądam jakoś grubo mam tylko brzuch a mimo to taki ochrzan ze strony położnej i gina może to to że w ciągu 3tyg przybyło 3,5kg???nie wiem ???
kurcze to powiem Ci, że jak dla mnie ważysz bardzo ok. Ja jestem wysoka (178) więc mi tu wstyd pisać z jakiej wagi startowałam ale 80 już przekroczone
Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
właśnie słyszałam o dokupieniu wibracji, a mi się śniło, że sieją tą wibrację już masz rozłożone łóżeczko??
i co i pomarańczy tez dużo nie wolno? a mandarynki? a tak wpiepszałyście ostatnio i już sama chciałam kupic !! teraz trzeba jeść owoce bo potem będziemy karmic to już nie bedzie można
a to łózeczko już masz? bo turystyczne tez musze kupić do krakowa jak będziemy jeździć

i jaką pościel kupujecie? bo ceny za komplety na allegro są od 30 do 300 zł za jakieś wybajerzone antybakteryjne i ja nie wiem ile kasy tutaj przeznaczyc i ile kompletów??

gdzie jest MissZuzia???
n1kotynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 18:59   #1413
dph
Rozeznanie

Cytat:
niby pozwala mi na 15kg +
ale też wgd kalkulatora mam tera o 1,5 kg za dużo

ktoś dalej przystaje na wózek baby merc??? bo ciągle mi się podoba...
ja się powtórzę po raz kolejny gdybym miała kupować wózek to kupiłabym merca właśnie zwłaszcza po wszystkich świętych tyle ich widziałam na cmentarzu co jeden to ładniejszy normalnie te laski nieźle se musiały pomyśleć o mnie że się tak gapię na te ich maszyny :P ale niestety wózek odziedziczę w spadku bo bratanicy i z merca nici :P nie czuję ze rymuję
Stary 2011-11-02, 19:01   #1414
izulka4
Raczkowanie

Cytat:
nikotynka Fenoterol biorę 3 razy dziennie,a co to twardnienia brzucha to mój lekarz twierdzi ,że w tym czasie mogą juz występowac.u nas leci juz 30 tydzień
Dziewczyny, ja też biorę już od msc Fenoterol, na początku 6 razy dziennie, a od kilku dni 4 razy dziennie. Początkowo źle się po nim czułam, trzęsły mi się ręce, ale teraz już wszystko jest ok. Za tydzień mamy wizytę i zobaczymy, co dalej.

Już jako Żona od 03/09/2011

Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham 09/01/2012
http://www.suwaczki.com/tickers/0d1yrjjg4qj1zcx3.png
izulka4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 19:01   #1415
n1kotynka
Zadomowienie

[QUOTE=tygrysia;30285852]
Cytat:

Byłam w H&M w Warszawie i kurteczki są przecenione o 50%. Są fajne, leciutkie, cieplutkie i z kapturem - także kupiłam sobie Na płaszczyki przeceny nie było. Były też przecenione 50% bluzeczki z dzianiny i też kupiłam. A do tego spodnie, rurki - miękkie, elastyczne i bardzo wygodne - i staniczek. To już w normalnej cenie, ale mąż sponsorował

Tak potrafi w 2 miejscach na raz. Głowa, ręka, noga.. wszystko Mu "lata" Jak pod żebro nie uderza to jest to takie słodkie Gorzej jak sprzeda porządnego kopa jak śpię... wtedy to aż się zrywam!

Myślę, że rozstępów nawet nie zauważy. Będzie Tobą zachwycony a jak zobaczy "skaczący brzuszek" to już się rozpłynie..... Jak mówi, że kocha to kocha Nie martw się na zapas - On pewnie już doczekać się nie może, aby Ciebie zobaczyć

Psy są kochane Mój niestety ma teraz nogę usztywnioną (wygląda jakby miał w gipsie), bo skręcił bidaczek. Daję mu codziennie zastrzyki przeciwbólowe i przeciwzapalne. W sobotę na kontrolę do weta idziemy.

Daj znać co kupiłaś. Ja od soboty zabrałam się za kupowanie. Jak przyjdą paczuszki to się pochwalę

Gratulacje Też to ostatni przechodziłam wyniki odbiorę jutro przed wizytą u gina. Mam nadzieję, że będzie ok.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Ja mam 162 cm. Teraz 28 tydzień i 61 kg (przed ciążą ważyłam 52 kg). Od jakiegoś czasu mi się ta waga utrzymuje. Najwięcej przybrałam od 4 do 6 miesiąca.
aaaa co mu sie stało
niech psina wraca do zdrowia
a zakupami się będę chwalić a co tylko poczekam na pieniążki

Cytat:
ojj w nocy jak śpię, to ono też śpiucha i nie kopie- albo nie czuję Jeszcze mnie moje dziecie z zaskoczenia w nocy nie wzięło...

Taa... on to się nie może doczekać czegoś innego... świntuszy mi tak, że się zaczynam go bać oj padnie z wrażenia jak dojrzy ile mi przybyło

przypomnij mi jakie kupiłaś i jaki materac
a żeś ty jest dopiero jojczałaś że masz najmniejszy brzuch a teraz ze jesteś duża a rozstępy rzecz nabyta ciesz się, że nie masz jak ja na brzuchu
Stary 2011-11-02, 19:03   #1416
Mijus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Hej mamuski

Ja nie wiem czy dziś dam radę was nadrobić. Święta mnie wykończyły...

Ale byłam dziś na glukozie i muszę się pochwalić
Nie zwróciłam a to było całe 75 g. Paskudne jak cho**ra :/ Wynik raczej w normie bo po godzinie miałam 149 a po dwóch 119
brawo!!!
Ja dzisiaj też zaliczyłam glukozę! Nie smakuje to najgorzej Ale najgorsze jest 15 minut po wypiciu, siedziałm w łazience i zastanawiałm się czy zwrócę czy nie Dałam radę!!!Jutro odbiorę wyniki, oby wszystko było cacy
Stary 2011-11-02, 19:04   #1417
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izulka4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja też biorę już od msc Fenoterol, na początku 6 razy dziennie, a od kilku dni 4 razy dziennie. Początkowo źle się po nim czułam, trzęsły mi się ręce, ale teraz już wszystko jest ok. Za tydzień mamy wizytę i zobaczymy, co dalej.
6 razy dziennie? o masakra! duuuzo...
ale widzę, że troche nas go bierze ok ide cos zjeść i potem tableteczka i się potelepiemy trochę :brzyda l:

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-02, 19:07   #1418
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez n1kotynka Pokaż wiadomość
i co i pomarańczy tez dużo nie wolno? a mandarynki? a tak wpiepszałyście ostatnio i już sama chciałam kupic !! teraz trzeba jeść owoce bo potem będziemy karmic to już nie bedzie można
a to łózeczko już masz? bo turystyczne tez musze kupić do krakowa jak będziemy jeździć

i jaką pościel kupujecie? bo ceny za komplety na allegro są od 30 do 300 zł za jakieś wybajerzone antybakteryjne i ja nie wiem ile kasy tutaj przeznaczyc i ile kompletów??

gdzie jest MissZuzia???
ja z owocami robię tak: kupuję mandarynki i jem np. po śniadaniu 3 sztuki i nie przekraczam 4 sztuk. Tak samo: 1 grejfrut dziennie jadłam i pewnie z pomarańczą tak samo bym zrobiła z umiarem takie owoce i tyle, już bez jaj żeby ich w ogóle nie jeść.... bo w ogóle my to chyba nic nie powinniśmy ja pościel kupię taką, za 50-60 zł antyalergiczne

Stary 2011-11-02, 19:10   #1419
dph
Rozeznanie

a ja wam powiem tak laski teraz póki jesteśmy w ciąży to jedzcie wszystko na co macie smaka zwłaszcza owoce bez ograniczeń ja niestety nie mam na nic smaka ale ostatnio non stop żłopię colę :P ale teraz nie powiem gadacie o tych mandarynkach i se jutro kupię ale ostatnio trafiłam na takie kwasieluchy że masakra może teraz są już słodsze
no i miałam pisać o czymś innym ale skleroza ciążowa mnie dopadła i nie pamiętam......
aha i już pamiętam co miałam pisać
czy u Was są takie sklepy textil market? bo u nas przez przypadek weszłam do takiego i sie okazało że są tam piękne i super jakościowo ciuchy i teraz mają w promocji pajace za 8,99 http://www.textilmarket.pl/promocje-...sto=RYBNIK&s=1

Edytowane przez dph
Czas edycji: 2011-11-02 o 19:14
dph jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 19:14   #1420
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

ograniczylam slodycze bo mam slabosc od zawsze a tutaj w UK badania na cukier nie robia ostatnio nawet polozna nie badala mi krwi ani moczu wiec musze sama ograniczyc bo w koncu slodkie to zadne witaminki czy mineraly.No i moze waga tak nie bedzie mi skakac do gory
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 19:23   #1421
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
ja z owocami robię tak: kupuję mandarynki i jem np. po śniadaniu 3 sztuki i nie przekraczam 4 sztuk. Tak samo: 1 grejfrut dziennie jadłam i pewnie z pomarańczą tak samo bym zrobiła z umiarem takie owoce i tyle, już bez jaj żeby ich w ogóle nie jeść.... bo w ogóle my to chyba nic nie powinniśmy ja pościel kupię taką, za 50-60 zł antyalergiczne
no ja się właśnie oczytałam, ze pościele na allegro lubią być szorstkie i niemiłe w dotyku więc jak bedziesz miała kogoś sprawdzonego to daj znac

naszło mnie na cytrusy i musze się jutro zaopatrzyć
Cytat:
Napisane przez dph Pokaż wiadomość
a ja wam powiem tak laski teraz póki jesteśmy w ciąży to jedzcie wszystko na co macie smaka zwłaszcza owoce bez ograniczeń ja niestety nie mam na nic smaka ale ostatnio non stop żłopię colę :P ale teraz nie powiem gadacie o tych mandarynkach i se jutro kupię ale ostatnio trafiłam na takie kwasieluchy że masakra może teraz są już słodsze
no i miałam pisać o czymś innym ale skleroza ciążowa mnie dopadła i nie pamiętam......
aha i już pamiętam co miałam pisać
czy u Was są takie sklepy textil market? bo u nas przez przypadek weszłam do takiego i sie okazało że są tam piękne i super jakościowo ciuchy i teraz mają w promocji pajace za 8,99 http://www.textilmarket.pl/promocje-...sto=RYBNIK&s=1
dobrze mówisz
ja jem wszystko tylko staram się nie przesadzać z tym co niezdrowe, ale jak miałam fazę na cole to piłam teraz samo przeszło i mam fazę na mleko
Stary 2011-11-02, 19:28   #1422
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

zdjęli mi aparat z górnego łuku!!!!
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 19:28   #1423
uska000
Zadomowienie

Agatek lozeczko mam takie http://allegro.pl/a-lozeczko-kojec-d...831088611.html a materac z ikei

posciel kupilam w pepco ze snopim i kupie jeszcze jedna w ikei

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 19:36   #1424
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
Agatek lozeczko mam takie http://allegro.pl/a-lozeczko-kojec-d...831088611.html a materac z ikei

posciel kupilam w pepco ze snopim i kupie jeszcze jedna w ikei
a dlaczego delti? Wcześniej polowałaś chyba na graco, co? Delti- dla mnie nie znana firma, nie wiem czy dobra

Stary 2011-11-02, 19:42   #1425
Anabellita
Zadomowienie

Dopiero wróciliśmy z TŻ-em ze szkoły rodzenia i wiecie co, właśnie dowiedziałam się, że w szpitalu w którym zamierzam rodzic nie ma znieczulania zewnątrzoponowego!
Mogą dać gaz rozweselający...

CÓRCIA

"Każdy z nas jest aniołem o jednym skrzydle, wzlecieć możemy tylko gdy obejmiemy się nawzajem".
Anabellita jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-02, 19:44   #1426
dph
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
Dopiero wróciliśmy z TŻ-em ze szkoły rodzenia i wiecie co, właśnie dowiedziałam się, że w szpitalu w którym zamierzam rodzic nie ma znieczulania zewnątrzoponowego!
nie ma wogóle??? dziwne przeważnie w szpitalach takie coś jest czasami za opłatą ale jest
Stary 2011-11-02, 19:46   #1427
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
ale ekstra!!!!!! ja z moim poczuciem humoru + gazem rozweselającym = powstała by mega wielka bomba śmiechu i chyba bym ryczała non stop ze śmiechu znając siebie niby w Bydgoszczy dają na 100% gaz przeczytałam w poradniku

Stary 2011-11-02, 19:48   #1428
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
ale ekstra!!!!!! ja z moim poczuciem humoru + gazem rozweselającym = powstała by mega wielka bomba śmiechu i chyba bym ryczała non stop ze śmiechu znając siebie niby w Bydgoszczy dają na 100% gaz przeczytałam w poradniku
no własnie!! gaz fajna sprawa u mnie w szpitalu jest znieczulenie za opłatą a gazu nie ma
Stary 2011-11-02, 19:53   #1429
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:
ten gaz w trakcie porodu tak nie działa- ze się smiejesz . Podobno warto skorzystać jesli jest taka mozliwosc bo bardzo uspokaja, łatwiej się oddycha i ogolnie niby kobiety są spokojniejsze, co wtedy ułatwia poród.
W moim szpitalu jest, ale trzeba uprzedzic od razu przed wejsciem na porodowke ze chce sie korzystac. Ja raczej bede chciała

dziewczyny kupujecie karuzele do łózeczka?
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-02, 20:01   #1430
agacia_cz
Zadomowienie

ja karuzele mam dostać od bratowej tą wypasioną z fisher misie z pozytywką i rzutnikiem podobno jeszcze lampkę ma
sama chciałam kupić takie karuzele czynią cuda czasem
agacia_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:02   #1431
n1kotynka
Zadomowienie

na tlc jest program porodówka!
właśnie pokazali jak wygląda znieczulenie zewnątrzoponowe... kurcze ja to się boje, co jeśli źle by się wkłuli... ;/

a karuzele kupuje tylko jeszcze nie wiem jaką
Stary 2011-11-02, 20:04   #1432
Anabellita
Zadomowienie

Ja się przeraziłam, bo myślałam, że w razie jak bym nie wytrzymała tego bólu to ZZO bym wzięła (odpłatne oczywiście) a tu
Ponoć do każdej rodzącej która ma zamiar wziąć ZZO potrzebny jest jeden anestezjolog (zostaje z rodzącą przez cały poród) a lekarzy o tej specjalności jest za mało i dlatego mój szpital nie praktykuje tego
Mi do głowy nie przyszło, że może tak być...
Jak macie zamiar wziąć ZZO to upewnijcie się czy w Waszych szpitalach jest taka możliwość, bo przy samym porodzie moze być za późno

Ciekawe co daje taki gaz rozweselający

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
ten gaz w trakcie porodu tak nie działa- ze się smiejesz . Podobno warto skorzystać jesli jest taka mozliwosc bo bardzo uspokaja, łatwiej się oddycha i ogolnie niby kobiety są spokojniejsze, co wtedy ułatwia poród.
W moim szpitalu jest, ale trzeba uprzedzic od razu przed wejsciem na porodowke ze chce sie korzystac. Ja raczej bede chciała

Nooo ale to nie jest chyba na zasadzie znieczulania tylko rozluźnienia. Mi chodzi o to by mniej bolało

CÓRCIA

"Każdy z nas jest aniołem o jednym skrzydle, wzlecieć możemy tylko gdy obejmiemy się nawzajem".
Stary 2011-11-02, 20:05   #1433
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
a karuzele kupuje tylko jeszcze nie wiem jaką
ponoć karuzela tiny love jest o wiele lepsza od fisher pircea ja kupię właśnie tiny love

Stary 2011-11-02, 20:13   #1434
agacia_cz
Zadomowienie

może wiecie ile kosztuje badanie oznaczenia grupy krwi????

szukam przepisu na tego kurczaka w sosie cebulowym ktoś pamięta? będę wdzięczna bo nie wiem co jutro na obiad wyczarować
agacia_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:13   #1435
Anabellita
Zadomowienie

aaaa.... i wiecie co jeszcze.... nie robią lewatywy!
Albo zrobię sobie sama w domu, albo sfajdam się podczas parcia
Najgorzej jak szybko odejdą mi wody płodowe bo wtedy nie wolno robić lewatywy.
Jeeeny co za szpital!

CÓRCIA

Stary 2011-11-02, 20:14   #1436
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:
[/COLOR]
Nooo ale to nie jest chyba na zasadzie znieczulania tylko rozluźnienia. Mi chodzi o to by mniej bolało
no pewnie bólu nie zniweluje, ale może rozluźni do tego stopnia, że akcja porodowa pojdzie sprawniej, albo ze ma sie wiecej energii

musze kiedys mojego lekarza o to zapytac

Mi sie podoba z fishera ale 150zł to mi za duzo , z kolei inne te tansze karuzelki wyglądaja na takie kiczowate

agacia pamietam, ze u mnie to badanie było drogie, chyba ok 80zł placiłam
anabelita a nie mozesz wybrac innego szpitala?

Edytowane przez Haniula
Czas edycji: 2011-11-02 o 20:16
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:19   #1437
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
może wiecie ile kosztuje badanie oznaczenia grupy krwi????
nie pamietam dokłądnie ale cos koło 20 zł placiłam
Cytat:
Jeeeny co za szpital!
kurcze ja własnie tego się boję gorzej niz bólu.... ;/ no i własnie podobno teraz w wielu szpitalach nie robi się lewatywy. plus taki, ze mozna smemu zrobic... tylko trzeba zdążyc...
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-02, 20:21   #1438
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:

gdzie jest MissZuzia???
jestem jestem wyjechałam i dopiero wróciłam, już nawet nie liczę ile mnie stron ominęło

kiedy to nadrobię a zaraz Modelki

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:22   #1439
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
ponoć karuzela tiny love jest o wiele lepsza od fisher pircea ja kupię właśnie tiny love
też o niej czytałam i jest śliczna różowa dla córeńki
Cytat:
Jeeeny co za szpital!
hahaah widzę, że się wszystkie tego boimy
ja też chyba bardziej niż bólu, boję się, że zrobię kupsztala przy porodzie najchętniej bym lewatywę sama w domu zrobiła bo u mnie tez jest tak, że lewatywa to ingerencja w poród naturalny i już się tego nie robi
Stary 2011-11-02, 20:24   #1440
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

agacia_cz kurde za dużo, dlaczego Ci tak powiedzieli ???
Cytat:
hha, ja tez czytałam że w Bydgoszczy wszędzie mają ten gaz i na 100% będę o niego prosić podobo super działa rozluźniająco
Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
Ja chcę kupić, oglądałam takie z muzyczkami różnymi, światełkiem i lampką :P
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości