|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1411 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Nie chcę juz teraz zbijać, tylko boję się, że na wieczór urośnie więc wolę mieć coś w zanadrzu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1412 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1414 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za wsparcie . Jestem teraz u siostry w 36 tc . Nienawidzę być sama w domu. Oczywiście też myślałam o wizycie u psychiatry lub psychologa (no właśnie u którego ?) ale liczyłam że samo przejdzie. Chciałabympoczuć się lepiej wreszcie. Boję się że mnie rodzina zaszuflatkuje a sąsiedzi będą za plecami nazywać wariatka
#1415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1416 | |
Gang Iren
|
Cytat:
I odpowiadam na pytanie co to komu daje: mi ogromna przyjemnosc,bo uwielbiam dzieciaczki!Co nie znaczy,ze wyrywam komus na sile,zeby ponosic ![]() Ale wiele moich kolezanek bylo zadowolonych gdy im dziecie zabawilam,a one cos sobie robily w tym czasie,albo odpoczely same od zabawiania swego dziecka.I na calkiem obce dzieci tez lubie patrzec,usmiechac sie do nich.I nie przeszkadza mi,gdy ktos zaglada do wozka do Eryka,ciesze sie ze zobacza jakiego mam fajnego bobaska. Jak w tej piosence Majki J. " wszystkie dzieci nasze sa..." ![]() Bo dziecko w sumie oprocz tego,ze jest dzieckiem swoich rodzicow,to jest takze swoje wlasne.I np moja Wiki czy mnie sie to podobalo czy nie garnela sie do ludzi,uwielbiala nowe twarze,zaczepiala ludzi w sklepie czy autobusie.
![]() |
#1417 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1418 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
No ale te parę pierwszych prób usypiania kończyło się tym, że albo mi się udało go uspać na 15 minut albo już się poddawałam i dawałam cyca (smoczek był bee) jak tylko robił się senny odkładałam do łóżeczka i wtedy przynajmniej 30-40minut spał. A czasem w ogóle zanim usnął to już było 2 godziny ponad od ostatniego posiłku i wtedy wiedziałąm że rzeczywiście jest głodny i zaczynałam cykl od początku. W końcu zaskoczyło. Teraz ja mam więcej pokarmu bo zdąży się nazbierać i jednocześnie Piotruś się szybciej najada...nie karmię już godzinę tylko 20-30 minut. Zasypianie też zajmuje nam coraj mniej czasu. Własnie zasnął teraz w ciągu 10 minut ![]() Czasem mam jeszcze ochotę się poddać jak Piotruś płacze czasem jak go usypiam i dać mu tego cyca, ale próbuję dać mu smoczek i jak tylko Piotruś possie chwilę to odpływa. Jeszcze czeka nas nauka samodzielnego usypiania ale nie wszystko naraz. Nech najpierw sobie zakoduje kolejność myślę ze wtedy będzie łatwiej go tego nauczyć. Cytat:
bardziej wkurza mnie babcia tżta, ale ona ma już swój wiek i przymykam oko na jej "mądrości" typu "mama ubrała Ci krótki rękawek?!" i zaraz "MUSISZ mu zakładać długi bo takie małe dzieci muszą mieć długi rękaw...nieważne że jest 25 stopni" ![]()
![]() |
#1419 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rownie dobrze mozna powiedziec tak w momencie jak bedziesz zostawiac dziecko w przedszkolu, czy byloby Ci milo gdyby ktos z kim non stop przebywalas 2-3 lata ,zostawil Cie na caly dzien z obcymi? A zreszta ja nie mowie o 10 osobach, ktore przekazuja sobie dziecko z rak do rak, tylko moja mama, siostra, tesciowa, przyjaciolka. Nie wiem jaka jest Julka, ale na przykladzie dzieci, ktore znam to takie malenstwa nie boja sie jeszcze obcych twarzy, dopiero pozniej nie chca sie oddalac od mamy. A co do brania na rece innych dzieci to ja lubilam moje siostreznice i bratanice brac na rece i do nich mowic i gugac itp ![]() A co do zagladania do wozkow, to tez nie rozumiem, bo jak ja kogos spotkam znajomego i nie spojrzy na Viki w wozku to chyba bym sie obrazila, oczywiscie ze chce Ja pokazac i sie pochwalic i nie wyobrazam sobie zeby ktos Ja tak zlekcewazyl ze nawet na Nia nie spojrzy ![]() A z tego ze potrzymam sobie dziecko siory czy kumpeli mam tyle, ze pogadam sobie z malym czlowieczkiem i moze nawet otrzymam piekny usmiech w nagrode Widze ze mam w tych sprawach zupelnie inne podejscie Emigra ![]()
![]() |
#1420 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1421 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#1422 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też byłabym zadowolona jakby ktoś bliski pozajmował się Małą ,jedną czy drugą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1423 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzieci wychowujemy nie dla nas, nie mozna na nie patrzec poprzez pryzmat co ja lubie, chce i preferuje, tylko trzeba na dziecka preferencje patrzec, Jesli Emigra twierdzi ze Julka nie lubi byc brana narece przez obcych to ok, w koncu matka wie najlepiej, ale generalnie wiekszosc dzieci chyba tak nie ma! Ja moge sobie tesciowki nie lubic, ale jesli ta antypatie przekaze mojemu dziecku to bedzie to wysoce nie w porzadku. Oczywiscie wobec dziecka.
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-06-12 o 13:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1424 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co innego jak idę z Piotrusiem do miejsca gdzie jest dużo ludzi znajomych i każdy chce, żeby Piotruś się do nich uśmiechnął, pogugał, każdy go próbuje zabawić...wszyscy nad nim sterczą...w takich momentach widzę że się stresuje i narazie unikam takich sytuacji.
![]() |
#1425 |
Zakorzenienie
|
zapisalam malego na rehabilitacje na 16 lipca, konsultacja z rehabilitantem i lekarzem i byc moze cwiczenia masakra
strasznie lecicie z tym pisaniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Córka mojej koleżanki spedza czas tylko z mamą i doszło do tego żę płacze nawet jak ojca widzi i ten chce się z nią bawić. Na widok babci czy dziadka tez płacze |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1428 |
Zadomowienie
|
ehh... Hania się obudziła o 14.10, 20minut jadła i trochę popłakując zaczęła mi zasypiać na rękach... odłożyłam Ją do gondolki, żeby w razie czego być w pobliżu, a Ona śpi... od czasu do czasu tylko się wierci i popłakuje przez sen...
Czyli odreagowuje szczepionkę... ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- A co do brania na ręce, to Hania za tym nie przepada... do niedawna marudziła u Męża na rękach i tylko u mnie się uspokajała. Teraz już tatuś też jest dobry i nawet babcia (moja mama) była w porządku... POza tym większość moich znajomych czy z rodziny boją się brać Hanię, bo ponoć strasznie malutka jest ![]() Pewnie będą się czuć pewniej jak już zacznie mocno trzymać główkę.... Aczkolwiek powiem Wam szczerze, że na początku tak dziwnie się czułam jak ktokolwiek zbliżał sie do Hani... teraz już mi troszkę łatwiej... ale to chyba wszystkie mamuśki tak mają... |
![]() ![]() |
![]() |
#1429 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do tematu branai dzieci na rece, zagladania w wozek. Jak mi znajomi zajrza to spoko ale ja spotykam duzo obcych ludzi co nie tylko zagladaja ale pchaja swoje lapska do dziecka - a wiadomo nie znam ich nie wiem czy minute wczesniej nie byl ten czlowiek na kiblu i czy umyl rece np ... Ja jestem dziwna pod tym katem, bo mam takie poczucie ze to jest MOJE dziecko, MOJE malenstwo i to ja ja rodzilam w cierpieniu i bolu, to ja nie przesypialam nocy i to ja z nia jestem 24 na dobe i sie nie opiekuje i troszcze o nia, a inni chca sobie ponosic poki jest grzeczna - rozjuszyc i oddac matce. Wiem, ze to dziwne ale nie potrafie wyprzec z siebie tego uczucia. Nawet mi maz ostatnio powiedzial ze zaraz po porodzie bylam bardzo zaborcza i nie chcialam dawac mu dziecka, gdzie ja po prostu myslalam ze on sie boi nia zajmowac ![]() Nie wiem, ale jak widze jak np moja tesciowa trzyma mala to mi sie noz w kieszeni otwiera bo ona jest niska a gruba i cycki ma ogromne a rece krotkie i trzyma mala tak na ramieniu ze lapie ja za nozke - zero podparcia pleckow, nic. I dziwi sie ze dziecko placze ![]() ![]() No i Jula zle przezywa sytuacji gdzie jest iles osob i kazdy po kolei chce ja potrzymac - juz to przeszlismy po urodzinach tesciowej. Nie wiem czy moj porod nie mial wplywu na takie zachowanie z mojej strony, nie mam pojecia. Ale jakos specjalnie mi nie przeszkadza bo rodzina daleko, tutaj mamy tylko kilkoro znajomych i tesciowa.
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1431 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ty nie masz nigdy zamiaru zostawic Julki z tesciowa albo ze swoja mama? Moze po prostu wyluzuj i nie patrz im caly czas na rece ![]() Wiem ze nie jest to latwe, tego trzeba sie nauczyc. Mnie tez niesamowicie draznilo jak Adas szedl do tesciowej to np nie istnieje nic innego do picia niz coca-cola i wiem ze jak caly dzien tam jest to trabi cole, no ale On lubil zawsze do Niej isc, wiec mu nie zabronilam nigdy, a cola, no coz zawsze wiedzialam ze jak wroci dodomu to musi sie napic duzo wody zeby sie troche przeczyscic. Uwazam ze gdybym Go nie puscila to zrobilabym mu krzywde, a Jej przetlumaczyc nie idzie ![]() Czasami trzeba odpuscic, jesli wypije litr coli raz na 2-3 tyygodnie to przeciez nie umrze, a oprocz tego potrafila o zabawic itp jak juz u Niej byl, wiec suma sumarum wychodzilo i tak dla Niego na korzysc. Chce Ci tylko uswiadomic ze byc moze dla Julki lepiej jesli od samego poczatku bedzie przebywac z babciami tyle ile mozna bo to jednak osoby, ktore odegraja duza role w Jej zyciu. Wiadomo ze zrobisz jak chcesz, ale super byloby dla Ciebie i meza gdybyscie mogli ze spokojem Julke zostawic tesciowej i np wybrac sie do kina czy cos, nie uwazasz? A co do pchania rak do dziecka przez osoby zupelnie obce na ulicy czy gdziekolwiek, to tez by mi sie to nie podobalo, nigdy mi sie cos takiego nie zdazylo! Ze ktos obcy spojrzal na Adasia jak byl maly i skomentowal ,ze ale ladny albo cos to mi sie zdarzylo, ale nikt obcy nigdy nie wykazywal checi dotykania itp ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-06-12 o 14:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1432 | |
Zakorzenienie
|
Desiu, ale Julka ma kontakt z bliskimi osobami, typu babcia - o ile to mozliwe. Nie zabraniam im. Po prostu mnie irytuje ich zachowanie w stosunku do dziecka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam zamiar zostawiac mala z tesciowa (nieraz z reszta Jula z tesciowa zostawiala, jak my jezdzilismy na zakupy czy szly na spacer na 2-3 h) ale robie to niechetnie. Tzn chetniej zostawilabym je same, niz zebym spedzala z nimi (czyt. z tesciowa) czas, bo mnie ta kobieta do szalu doprowadza jak piszczy do dziecka, jak pierdzieli glupoty no i mam do niej zal ze wymaga zeby Julka zawsze byla na jej zawolanie wesola... pierdzieli mi ze Julka jej nie lubi bo u niej placze - a co ja poradze jak dziecko zwyczajnie jest marudne a u niej nie czuje sie bezpiecznie jak ja trzyma za sama noge ![]() ![]() ![]() Wiesz co innego jak popija dziecko cole czy zajada np slodkie u babci - nie mam nic przeciwko, oczywiscie w zgodzie z wiekiem... moja tesciowa kazala mezowi dawac Julce lyzke czy widelec oblizywac z tego co on jadl na obiad ![]() Mam duzo powodow dla ktorych zwyczajnie nie chce jej zostawiac z tesciowa, ale to robie, bo wiem ze tylko dziecku krzywde wyrzadze jesli ogranicze im kontakty. Ale przyjdzie taki dzien ze tesciowa uslyszy co mysle na temat pewnych zachowan i czuje ze bedzie to juz niedlugo ![]() ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1433 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a propos tego wrzuciłam Wam coś na maila ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1434 |
Zakorzenienie
|
ide sprzatac bo mam armagedon w domu a mala ladnie zasnela
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1435 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1436 |
Zakorzenienie
|
Ale kibicow na mailu
![]() Karo_Z jak Ty mlodziutko wygladasz! ![]() Tynka, jaka figurka ![]() no i dzieciaczki sliczne, slodkie i urocze ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1437 |
Zakorzenienie
|
czesc laski
![]() Macie jakies nieoklepane zyczenia na karte slubna? Jesli tak to bardzo prosze... ![]() A tymczasem ide was nadrobic, bo mam 2 strony zaleglosci :p |
![]() ![]() |
![]() |
#1438 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, właśnie przyszły moje dwie chusty (elastyczna i tkana na 219zł)!!!
Zaraz idę się motać korzystając z tego, że Hania śpi... Miały mieć niby jakieś drobne zaciągnięcia albo odbarwienia i dlatego taniej sprzedawali, ale po dość dokładnym obejrzeniu nic takiego nie zauważyłam więc gdyby któraś z was miała zamiar kupić, to polecam, bo cena jest rzeczywiście dobra http://allegro.pl/show_item.php?item=2399248997 |
![]() ![]() |
![]() |
#1439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też się nie spotkałam z tym,żeby ktoś obcy łapki tkał do wózka , zajrzeć zaglądają, np. w kolejkach i zagadują i super ![]() A co do podejścia ,że Teściowa jaka jest taka jest to też się zgadzam z Tobą, teraz mamy dobry kontakt, ale zawsze też pamiętałam ( jak było gorzej) że wychowali takiego fajnego Syna, mojego Tz, już powiem szczerze nie mogę się doczekać kiedy pójdą na emeryturę i będą mieli dla Malych więcej czasu....no ale chciałam o tym,że to są ich geny i nie powinni dziecka skrzywdzić , bo tak samo jak nam zależy na przekazaniu genow dalej, to takie biologiczne podejście , ale tak jest ![]() Emigra ja też mam koleżankę , która zrobi eee tylko u siebie , mój tż też woli u siebie, ale ogólnie to życie trochę utrudnia , więc dobrze jest takie podejście do klopa ![]() ![]() Opis akcji, koleżanka , grill na działce i eeee i zapiernicz do chaty na klopa , no nie wiem , ja wolę grillować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1440 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Zia_ Czas edycji: 2012-06-12 o 15:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.