Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz.2 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 25 40,98%
Rosną nam zdrowo i kopią nas mocno maluchy co mają rodzić się WIOSNĄ - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 3 4,92%
Jesień za oknem, liście z drzew spadają, a nasze maluszki się ujawniają - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 2 3,28%
Coraz większe nasze brzuszki, a w nich kopią już maluszki - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 15 24,59%
Z kompletowaniem wyprawki urwanie głowy- czy o tym będzie nasz wątek nowy?- Mamusie III/IV 2014 cz.3 0 0%
Półmetek za nami, wiosną będziemy mamami - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 16 26,23%
Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-05, 08:07   #1411
mariolasl
Zakorzenienie

Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

Dzien dobry
zycze milego weekendu
Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
Na dodatek popijam kawkę raz dziennie, raz na dwa dni. To moja jedna przyjemność kawka z mojego ekspresiku bez którego moje życie nie ma sensu...teraz to mnie się udziela depresja...bo kawki to chyba nie powinnam w ciąży...
(...)
Na dodatek wszystkie macie brzuszki a ja nie mam...to pewnie przez to tyłozgięcie. Jest 19 tydzień od dziś a ja mam brzuch jakbym wczoraj się o ciąży dowiedziała. Jak założę obcisłą bluzkę to wyglądam jakbym po prostu nie miała płaskiego brzucha, dopiero jak założę jakiś ciążowy worek dla lepszego samopoczucia to niektórzy mówią "jakbyś się już zaczynała zaokrąglać". Jestem tylko 2,5kg na plusie i nie wiem gdzie to dzieciątko się we mnie schowało chyba noszę je na plecach.
bezpieczna dawka kofeiny w ciazy 200 mg do 300 mg, czyli okolo 2-3 filizanek (zalezy od zrodla informacji)
ja tez pije kawe w ciazy, tylko nie co drugi dzien, a codziennie i wyrzutow sumienia nie mam

brzuch na pewno sie pojawi, nie zamartwiaj sie tak
ja mam podobny do amelki i meczy mnie tlumaczenie, ze spodziewam sie dziecka w marcu, a nie np w grudniu, szczegolnie, ze codziennie spotykam sie w szkole Antosia z innymi mamami, ktore sa w ciazy. Jedna ma termin na luty i nie widac kompletnie nic, powiedzialam mi tylko w sekrecie. Druga na grudzien i wyglada slicznie z takim malym brzuszkiem, oczywiscie myslala, ze bede rodzic dziecko przed nia. Ja z kolei moglam nosic ubrania ciazowe spokojnie od 10 tygodnia i to bylo troche zalosne
W pierwszej ciazy mialam tak samo, w 23-24 tc ludzie pytali mnie czy "juz" rodze
Tak wiec to sa zawsze dwie strony medalu

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2013-10-05 o 08:09
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 08:11   #1412
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88
Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

Side głowa do góry, osobiście bym wolała mieć mniejszy, niż nakładać rano spodnie do pracy i prasować szybko drugie, w które jest szansa że wejdę
Kawę też piję i nie czuję się okropna z tego powodu. Kiedyś koleżanka w pracy tylko postawila oczy i zapytała czy mi można, to jej odparłam że nic nie można

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 08:13   #1413
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Pokaż wiadomość
Side, ja też mam tyłozgięcie i 19 tc, a brzuch całkiem pokaźny jeszcze się doczekasz swojego. Moja mama chodząc w ciązy z moim bratem nie miała brzucha do 8 miesiąca, wyglądała tylko jakby przytyła. Nagle, z dnia na dzień tak jej urósł, że nie miała rano w czym iść do pracy

Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest z kasami pierwszeństwa. Wiadomo, że ciężarna powinna być obsłużona bez kolejki ale najczęściej przy takich kasach ustawiają się normalni klienci. Co w takiej sytuacji? Powiedzieć ładnie 'przepraszam' i domagać się zabrania swoich zakupów z taśmy?
dzięki za ciepłe słowo bo przed chwilką brałam kąpiel i patrzylam sobie na brzuszek i normalnie załamka że jest taki malutki - jak leże normalnie płaski

co do kas to podeszłabym i spytała : czy któraś z pań jest w ciązy? i po prostu poszła na przód jeśli żadna się nie odezwie. Tak mówię bo w swojej głowie jestem zawsze taka odważna, tylko potem stoję jak ten baran za ludźmi
generalnie jest to spory problem i szczególnie na lotniskach dostaję białej gorączki gdy stoi kolejka na pół lotniska do odprawy i sprawa się przeciąga i są ludzie z malutkimi dziećmi i mówię o dzieciakach przynajmniej do lat 3 którym nie da się jeszcze wytłumaczyć wielu spraw i ludzie nie przepuszczają takich rodzin. Niestety co nagminne zauważyłam tę zależność przy starszych ludziach...młodzi jakby mieli większą wyrozumiałość. W lipcu miałam taką sytuację podczas wlaśnie mega przeciągającej się odprawy na lotnisku gdzie zrobiłam zamieszanie i gdy dopchałam się do swojej kolejki z mężem zawołałam wszystkie matki z dziećmi i puściłam ku wielkiemu krzykowi wielu osób stojących za mną i być może mających swoje racje że jedna taka rodzina powinna na przemian wchodzić z inną taką bez dzieci, ale na prawdę jak się stoi w porze drzemek z dzieciakiem od dwóch godzin i jeszcze czeka cię i tak wielkie czekanie na samolot po odprawie to tam malucha przynajmniej można ululać a nie na rękach w kolejce. pewne starsze małżeństwo było potwornie oburzone moją postawą jednak z grzeczności manifestowali to dośc po cichu, wiem że być może było im cięzko stać ale jednak myślę że te rodziny z dziećmi powinny być obsługiwane poza kolejnością.
W sklepie ludzie mają wybór, albo nie idź z tym dzieciakiem do sklepu albo idź w innych godzinach generalnie masz na to mniejszy bądź większy wpływ. Jednak w meijscach takich jak właśnie lotnisko gdzie nie masz na to najmniejszego wpływu uważam to za skandal.
Moi znoajomi mieli podobą sytuację na lotnisku gdy lecieli tanimi liniami, które szczycą się że dzieci wchodzą z pierwszeństwem tylko przez dzieci rozumie się niemowlaki. Maluchy miały 2,5roku i gdy ich ojciec podszedł do przodu kolejki z rodziną zostali usunięci na jej koniec bo 2,5latki się nei liczą. Trafiając na koniec kolejki dostali miejca rozsypane po całym samolocie...no ludzie...zastanawiam się czy w takim razie nie mogła się znaleźć jedna osoba w tej cholernej kolejce która powiedziałaby "proszę wejść na moje miesce". Ludzi epotrafią przybierać takie milczące postawy i czekać "no niby mi ich żal, ale ja będę miał lepsze miejsce"...

Edytowane przez side85
Czas edycji: 2013-10-05 o 08:16
side85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 08:17   #1414
niezapomnijkaa09
Rozeznanie

Dziewczyny czy któraś może mi napisac jak to jest z tym USG genetycznym? Ciążę prowadzę na abonament w Luxmedzie , teraz na czwartek mam wyznaczone usg- będę wtedy w 13 tc. Czytałam, ze takie usg genetyczne robi tylko kilku lekarzy w danym mieście. Żaden z lekarzy w Luxmedzie nie widnieje na liście, którą przeglądałam. Na moje pytanie u mojej lek. ginekolog czy to usg będzie genetyczne czyli z pomiarem kości nosowej itp. odpowiedziała, że oczywiście bo taka jest norma w prowadzeniu ciąży. Znalazłam prywatnie lek. Roszkowskiego polecanego wszem i wobec w Warszawie ale za takie USG chce ok. 500 zł i nie wiem co zrobić? Gdzie Wy robiłyście to usg? Przecież nie każdego stać na takie badanie Martwię się i nie wiem co zrobić.

Aparatka:
góra 27.06.2014
niezapomnijkaa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 08:24   #1415
side85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś może mi napisac jak to jest z tym USG genetycznym? Ciążę prowadzę na abonament w Luxmedzie , teraz na czwartek mam wyznaczone usg- będę wtedy w 13 tc. Czytałam, ze takie usg genetyczne robi tylko kilku lekarzy w danym mieście. Żaden z lekarzy w Luxmedzie nie widnieje na liście, którą przeglądałam. Na moje pytanie u mojej lek. ginekolog czy to usg będzie genetyczne czyli z pomiarem kości nosowej itp. odpowiedziała, że oczywiście bo taka jest norma w prowadzeniu ciąży. Znalazłam prywatnie lek. Roszkowskiego polecanego wszem i wobec w Warszawie ale za takie USG chce ok. 500 zł i nie wiem co zrobić? Gdzie Wy robiłyście to usg? Przecież nie każdego stać na takie badanie Martwię się i nie wiem co zrobić.
mój lekarz to wykonuje, ale myślę że chodzi o tzw badanie prenatalne które u mnie kosztuje 200zł składa się z normalnej wizyty za 120 na której robi się bardzo szczegółowy pomiar dziecka plus 80zł badanie krwi. Generalnie dowiadujesz się z niego jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych jak zespół downa. Dostajesz wyniki typu: prawdopodobieństwo u kobiety w twoim wieku to 1:850 a ty masz np 1:4000 na podstawie wymierzenia kości nosowej, przyzierności karku. Każdy lekarz zrobi ci takie usg tyle że na tym od lekarza z certyfikatem dostaniesz papierek na którym jest napisne wprost prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby. Mój poprzedni lekarz uważał że skoro nie zamierzasz ingerować w życie płodu to nie ma potrzeby wyliczenia tego prawdopodobieństwa bo i tak jakby coś wyszło nie usuniesz dziecka. On i tak zobaczy tę chorobę na późniejszym etapie. Ale jeśli chcesz się czuć lepiej to mnie to dało niesamowite poczucie spokoju.Jest to taka krzyżówka tych dwóch badań: krwi i usg dokładnego ze statystykami.

Edytowane przez side85
Czas edycji: 2013-10-05 o 08:26
side85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 08:35   #1416
frogutka
Zadomowienie

Witam,

Można się przyłączyć? Podczytuje Was już od jakiegoś czasu i wreszcie postanowiłam się ujawnić
Będę mamą marcowego dzieciaczka, termin 07.03.2014r.
Od dziś zaczął się 19 tydzień, a od tygodnia czuję ruchy mojego Malucha Wiemy, że będzie Syn lub Córka, ponieważ na ostatnim usg w 16 tyg. nasz potomek pokazał 2 zacne pośladki i pięty, na koniec ładnie się uśmiechnął- taki tajemniczy Ktoś
Ogólnie czuję się dobrze, ciąża książkowa- tfu nie zapeszając a Maluch rośnie, oj rośnie rośnie- brzuch jest i to spory, nie da się nie zauważyć
Proszę o dopisanie mnie w kalendarzu i teraz obiecuje udzielać się regularnie
Stary 2013-10-05, 08:46   #1417
nivka
Raczkowanie

Cytat:
Hej ja także prowadzę w Luxmedzie. Sprawa wygląda tak - każde usg pomiędzy 11-14 tyg nazywane jest genetycznym, bo sprawdzane są rzeczy świadczące o wadach rozwojowych. I każdy lekarz może je zrobić, inna sprawa, że lekarz z certyfikatem FMF sprawdza chyba więcej rzeczy i ma lepszy sprzęt (są zobowiązani do wysokiej klasy sprzętu). Ja swoje genetyczne robiłam "na mieście" za 150 zł (Wrocław). Lekarz z certyfikatem wszystko sprawdził, wyliczył komputerowo ryzyko podpisał papiery i tyle. 40 min badania, ale było bardzo profesjonalne i nie czuję potrzeby robić PAPPA. A za 500 zł to prawdopodobnie jest genetyczne z testem PAPPA (sądząc po cenie) ja uważam, ze póki z usg nie wychodzi potrzeba to nie rozszerzam diagnostyki o PAPPA. I nie chodzi o pieniądze - po prostu nie dajmy się zwariować - mi badanie dało poczucie bezpieczeństwa że maluch jest zdrowy - a jestem dość świadoma w tym zakresie z racji zawodu (pedagog specjalny).
Jeśli nie znajdziesz nikogo z certyfikatem za cenę, na którą Cię stać to zrób je u normalnego lekarza - na pewno wszystko będzie ok a jeśli zajdzie potrzeba - będziesz poszerzać badania - oby żadna z nas nie musiała.
nivka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 08:47   #1418
Ela87
Zakorzenienie

Witam
Się uśmiałam z Waszych opowiadać ze sklepu
Ja jeżdżę albo do Tesco, gdzie są kasy samoobsługowe, a tam nie ma nigdy kolejek, a ja te kasy uwielbiam, albo do lidla a tak kas z pierwszeństwem nie ma

Dzisiaj chyba krzywo spałam, bo cała obolała jestem

frogutka witaj serdecznie

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 08:51   #1419
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór kochane
nie nadrabiam bo się mąż w końcu ze mną rozwiedzie

Mały waży 300 g, 152 uderzenia serducha na minutę, TŻ stał tak pani Doktor też spoko, wszystko mu pokazala, mówiła co to jest itp
i ja tez lubię pepco

Cytat:

Na dodatek wszystkie macie brzuszki a ja nie mam...to pewnie przez to tyłozgięcie. Jest 19 tydzień od dziś a ja mam brzuch jakbym wczoraj się o ciąży dowiedziała. Jak założę obcisłą bluzkę to wyglądam jakbym po prostu nie miała płaskiego brzucha, dopiero jak założę jakiś ciążowy worek dla lepszego samopoczucia to niektórzy mówią "jakbyś się już zaczynała zaokrąglać". Jestem tylko 2,5kg na plusie i nie wiem gdzie to dzieciątko się we mnie schowało chyba noszę je na plecach.
A ja się martwiłam, że tylko ja nie mam Jestem w 18tc a dopiero wczoraj mi się lekko wybił brzuch. Tak to nic, kompletne zero robiłam zdjęcia co miesiąc i żadnej różnicy ostatnio pół dnia się zastanawiałam gdzie to dziecko tam jest ale też mam tyłozgiecie...
Mam nadzieję, że idzie już ku lepszemu...

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
Witam,

Można się przyłączyć? Podczytuje Was już od jakiegoś czasu i wreszcie postanowiłam się ujawnić
Od dziś zaczął się 19 tydzień, a od tygodnia czuję ruchy mojego Malucha Wiemy, że będzie Syn lub Córka, ponieważ na ostatnim usg w 16 tyg. nasz potomek pokazał 2 zacne pośladki i pięty, na koniec ładnie się uśmiechnął- taki tajemniczy Ktoś
Ogólnie czuję się dobrze, ciąża książkowa- tfu nie zapeszając a Maluch rośnie, oj rośnie rośnie- brzuch jest i to spory, nie da się nie zauważyć
Cześć ja też z terminem na 7.03 a co do pogrubionego - to się uśmiałam
Stary 2013-10-05, 08:51   #1420
mmm12345
Rozeznanie

Cytat:
Prowadziłam rok temu ciążę w luxmedzie i na usg na tym etapie ciąży zrobili mi te wszystkie pomiary. Nie interesowałam się tym czy jest na jakiejś liście czy nie (szczerze mówiąc nie miałam wtedy o tym pojęcia). Grunt, że te wszystkie pomiary miałam wtedy zrobione. W ogóle byłam zadowolona z prowadzenia ciąży w LM - też w Warszawie.
Teraz jestem na wychowawczym i prowadzę na NFZ - załamka. Ani nie dostałam się do lekarza przed 10 tyg ciąży, teraz jak już mają wpisane że to ciąża, to nie ma z tym problemu, ale co przychodzę to on mi na szybko usg, nawet nie zagląda między nogi i tyle. Nie wspomnę o jakichkolwiek zaleceniach typu witaminy, kwas foliowy itp. Żeby nie internet to nie wiem co bym zrobiła. Ani słowem nie wspomniał też że należą mi się bezpłatne badania genetyczne, bo skończyłam 35 r.ż. Mam wrażenie, że czego sobie nie wystoję/nie wydzwonię/nie wyżebrzę to nie dostanę. Na szczęście na prenatalne się załapałam na NFZ, ale wzięłam skierowanie od prywatnego gina.
mmm12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 08:55   #1421
mona1
Zadomowienie

Dzień dobry Witam nową mamusię, mamy taki sam termin, w ogóle dużo nas z terminem na 7 marca Mi z @ wychodzi 03.03 ale pierwsze USG wyznaczyło termin 07.03 i tego sie trzymam, ciekawa jestem jak to będzie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-05, 09:00   #1422
niezapomnijkaa09
Rozeznanie

Cytat:
mój lekarz to wykonuje, ale myślę że chodzi o tzw badanie prenatalne które u mnie kosztuje 200zł składa się z normalnej wizyty za 120 na której robi się bardzo szczegółowy pomiar dziecka plus 80zł badanie krwi. Generalnie dowiadujesz się z niego jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych jak zespół downa. Dostajesz wyniki typu: prawdopodobieństwo u kobiety w twoim wieku to 1:850 a ty masz np 1:4000 na podstawie wymierzenia kości nosowej, przyzierności karku. Każdy lekarz zrobi ci takie usg tyle że na tym od lekarza z certyfikatem dostaniesz papierek na którym jest napisne wprost prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby. Mój poprzedni lekarz uważał że skoro nie zamierzasz ingerować w życie płodu to nie ma potrzeby wyliczenia tego prawdopodobieństwa bo i tak jakby coś wyszło nie usuniesz dziecka. On i tak zobaczy tę chorobę na późniejszym etapie. Ale jeśli chcesz się czuć lepiej to mnie to dało niesamowite poczucie spokoju.Jest to taka krzyżówka tych dwóch badań: krwi i usg dokładnego ze statystykami.
Cytat:
Napisane przez nivka Pokaż wiadomość
Hej ja także prowadzę w Luxmedzie. Sprawa wygląda tak - każde usg pomiędzy 11-14 tyg nazywane jest genetycznym, bo sprawdzane są rzeczy świadczące o wadach rozwojowych. I każdy lekarz może je zrobić, inna sprawa, że lekarz z certyfikatem FMF sprawdza chyba więcej rzeczy i ma lepszy sprzęt (są zobowiązani do wysokiej klasy sprzętu). Ja swoje genetyczne robiłam "na mieście" za 150 zł (Wrocław). Lekarz z certyfikatem wszystko sprawdził, wyliczył komputerowo ryzyko podpisał papiery i tyle. 40 min badania, ale było bardzo profesjonalne i nie czuję potrzeby robić PAPPA. A za 500 zł to prawdopodobnie jest genetyczne z testem PAPPA (sądząc po cenie) ja uważam, ze póki z usg nie wychodzi potrzeba to nie rozszerzam diagnostyki o PAPPA. I nie chodzi o pieniądze - po prostu nie dajmy się zwariować - mi badanie dało poczucie bezpieczeństwa że maluch jest zdrowy - a jestem dość świadoma w tym zakresie z racji zawodu (pedagog specjalny).
Jeśli nie znajdziesz nikogo z certyfikatem za cenę, na którą Cię stać to zrób je u normalnego lekarza - na pewno wszystko będzie ok a jeśli zajdzie potrzeba - będziesz poszerzać badania - oby żadna z nas nie musiała.
Dzięki dziewczyny. Zapisałam się na piątek na usg genet do lekarza z certyfikatem- koszt 200 zł + badanie z krwi 300 zł ale na razie zrobię usg. Swoją drogą dziwne, że w Luxmedzie w Warszawie nie ma ani jednego lekarza z tym certyfikatem.

Aparatka:
góra 27.06.2014
niezapomnijkaa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 09:04   #1423
frogutka
Zadomowienie

Z tym NFZ to porażka! Na co idą nasze składki, gdzie ta słynna polityka prorodzinna?! Na nfz w ciąży poszłam raz, na pierwszą wizytę. Myślę pracuję, płacę i po co prywatnie. Wizyta trwała dosłownie 4minuty, pani doktor ciąże potwierdziła- mówiąc chyba 7 tydzień, skierowań na badania żadnych, karty ciąży brak, terminu porodu nie określiła, o usg nie wspomne, termin następnej wizyty za 5 tygodni i pytanie na koniec "z tą ciążą to będzie pani tu czy gdzieś prywatnie chodziła?" Rozwaliła mnie totalnie Więc zabrałam tą moją ciążę i jeszcze tego samego dnia poszłam prywatnie
Stary 2013-10-05, 09:08   #1424
side85
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny. Zapisałam się na piątek na usg genet do lekarza z certyfikatem- koszt 200 zł + badanie z krwi 300 zł ale na razie zrobię usg. Swoją drogą dziwne, że w Luxmedzie w Warszawie nie ma ani jednego lekarza z tym certyfikatem.
jezus czemu tak drogo. Nie mieszkam w Warszawie ale też w dużym mieście i krew kosztowała 80zł wysyłają do katowic i to jest właściwe badanie które wylicza wszystkie parametry. Nie daj się zwariować i poszukaj nie w Warszawie to pod nią. Szkoda dawać komuś do kieszeni 220zł więcej jak badanie robi laboratorium, od mojego lekarz prosto wiezie kurier dlatego pobiera krew raz w tygodniu i koszt będzie wszędzie taki sam, więc wniosek prosty ile zostaje w kieszeni lekarza który nei uczestniczy w jego badaniu...

Cytat:
Witam,

Od dziś zaczął się 19 tydzień, a od tygodnia czuję ruchy mojego Malucha
witamy Ja mam termin na dzień kobiet i mój wariat tak się wierci że już się pogodziłam że długo płci nie poznamy

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Witam
Się uśmiałam z Waszych opowiadać ze sklepu
Ja jeżdżę albo do Tesco, gdzie są kasy samoobsługowe, a tam nie ma nigdy kolejek, a ja te kasy uwielbiam, albo do lidla a tak kas z pierwszeństwem nie ma
no jak to? to musisz sobie zrobić tę przyjemnośc, pojechać do takiego sklepu i postać w kolejce z pierwszeństwem raz w życiu pokorzystać z przywilejów

Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
i ja tez lubię pepco

A ja się martwiłam, że tylko ja nie mam Jestem w 18tc a dopiero wczoraj mi się lekko wybił brzuch. Tak to nic, kompletne zero robiłam zdjęcia co miesiąc i żadnej różnicy ostatnio pół dnia się zastanawiałam gdzie to dziecko tam jest ale też mam tyłozgiecie...
Mam nadzieję, że idzie już ku lepszemu...
ja też nieraz lubie pobuszować w pepco ale raczej na akcesoriach do domu.
jak mi miło słyszeć że ktoś też nosi ciąże na plecach
Stary 2013-10-05, 09:10   #1425
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
generalnie jest to spory problem i szczególnie na lotniskach dostaję białej gorączki gdy stoi kolejka na pół lotniska do odprawy i sprawa się przeciąga i są ludzie z malutkimi dziećmi i mówię o dzieciakach przynajmniej do lat 3 którym nie da się jeszcze wytłumaczyć wielu spraw i ludzie nie przepuszczają takich rodzin.
kurczaki, fatalnie, a mnie sie nigdy tak nie zdarzylo, a latalam nie raz z malym dzieckiem.
W Londynie zawsze wpuszczali nas przez specjalna bramke dla rodzicow z malymi dziecmi, a w Krakowie czy Katowicach tez nie mialam problemu.
Jak Antos mial 3 lata, to kupowalam bilet z pierwszenstwem wejscia i/lub rezerwowalam miejsce w samolocie, wole odzalowac te pare funtow, a nie denerwowac sie, ze bede miala kiepskie siedzenia, gdy dziecku zachce sie siku tuz przed wejsciem.
Cytat:
Witam,

Witaj

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-05, 09:18   #1426
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Witam,

witaj
czy my sie nie znamy z wątku PM Kielce?

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Witam nową mamusię, mamy taki sam termin, w ogóle dużo nas z terminem na 7 marca Mi z @ wychodzi 03.03 ale pierwsze USG wyznaczyło termin 07.03 i tego sie trzymam, ciekawa jestem jak to będzie
A ja już nawet nie wiem jaki mam termin
trzymam się tego 03.03.2014 bo mi się najbardziej podoba, ale na połówkowym zapytam gina co tam widzi

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-10-05, 09:18   #1427
headzik
Raczkowanie

cześć dziewczyny ja dziś zaczynam 20tc, także jestem równo w połowie. Tak mnie kość ogonowa boli, i promieniuje na lewe biodro, że muszę spać w tym kółku poporodowym.. inaczej wyłabym z bólu całą noc.

no i zdjęcie mojego jakże ciążowego brzucha.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0366.jpg (15,6 KB, 57 załadowań)
Zaręczyny 09.11.2012
Dwie kreseczki 01.07.2013
Nasz ślub 21.09.2013
Piotruś 26.02.2014

headzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 09:18   #1428
frogutka
Zadomowienie

ja usg genetyczne robiłam u mojego lekarza, ale bez krwi. Tak się przypadkiem złożyło, że sprzęt ma bardzo dobry, a nawet 4D i wymierzył Malucha porządnie. Wszystko w normie więc nie dociekam więcej.

Z tym 4D to zupełnie przypadkowo bo wybrałam lekarza kierując się opiniami w necie, a potem okazało się na czym pracuje. Fajna sprawa tak widzieć jak Maluch się rusza, ziewa, macha ręką Wiem, że niektóre z Was uważają, że to nowa zbędna moda, ale u nas ta przyjemnośc jest w cenie zwykłej wizyty więc czemu nie podejrzeć Malucha
Stary 2013-10-05, 09:21   #1429
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
No ja mam z OM na 19 marca, ale dwa razy ostatnio na USG wyszło mi 7 W ogóle muszę się do Teqiby uśmiechnąć, by z listy usunęła ten termin z usg, bo to się zmienia, a tamtem termin jest z pierwszego usg

Cytat:
Z tym NFZ to porażka! Na co idą nasze składki, gdzie ta słynna polityka prorodzinna?! Na nfz w ciąży poszłam raz, na pierwszą wizytę. Myślę pracuję, płacę i po co prywatnie. Wizyta trwała dosłownie 4minuty, pani doktor ciąże potwierdziła- mówiąc chyba 7 tydzień, skierowań na badania żadnych, karty ciąży brak, terminu porodu nie określiła, o usg nie wspomne, termin następnej wizyty za 5 tygodni i pytanie na koniec "z tą ciążą to będzie pani tu czy gdzieś prywatnie chodziła?" Rozwaliła mnie totalnie Więc zabrałam tą moją ciążę i jeszcze tego samego dnia poszłam prywatnie
Też myślałam, że idę. Płacę, to idę. A teraz płacę, ale prywatnie

Cytat:
jezus czemu tak drogo. Nie mieszkam w Warszawie ale też w dużym mieście i krew kosztowała 80zł wysyłają do katowic i to jest właściwe badanie które wylicza wszystkie parametry. Nie daj się zwariować i poszukaj nie w Warszawie to pod nią. Szkoda dawać komuś do kieszeni 220zł więcej jak badanie robi laboratorium, od mojego lekarz prosto wiezie kurier dlatego pobiera krew raz w tygodniu i koszt będzie wszędzie taki sam, więc wniosek prosty ile zostaje w kieszeni lekarza który nei uczestniczy w jego badaniu...

no jak to? to musisz sobie zrobić tę przyjemnośc, pojechać do takiego sklepu i postać w kolejce z pierwszeństwem raz w życiu pokorzystać z przywilejów
Mi lekarz powiedział, że badanie krwi u nas 180zł (ale nie wiem w jakim lab. ani gdzie), ale powiedział, ze to się robi jak coś nie tak wychodzi na usg. Chyba, że bardzo będę chciała. Nie chciałam

Dwa tygodnie temu byłam w realu i stanęłam przy kasie, a po chwili się kapnęłam, że to "TA" kasa Byłam trzecia w kolejce i tak zostałam

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:
Napisane przez headzik Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny ja dziś zaczynam 20tc, także jestem równo w połowie. Tak mnie kość ogonowa boli, i promieniuje na lewe biodro, że muszę spać w tym kółku poporodowym.. inaczej wyłabym z bólu całą noc.

Ale macie małe brzuszki Przynajmniej się chyba mieścisz w rozmiarach ?

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 09:25   #1430
headzik
Raczkowanie

Cytat:
Ale macie małe brzuszki Przynajmniej się chyba mieścisz w rozmiarach ?
ostatnie zakupy w h&m- xs.. ale w moich spodniach z przed ciąży trochę mi nie wygodnie więc noszę legginsy.
Zaręczyny 09.11.2012
Dwie kreseczki 01.07.2013
Nasz ślub 21.09.2013
Piotruś 26.02.2014

headzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 09:26   #1431
frogutka
Zadomowienie

elunka88 tak znamy się z PM kielce Miałaś ślub chyba 2 tygodnie przede mną i teraz też drobinę mnie wyprzedzasz

Z @ termin na 7.03 z usg na 5.03 więc minimalne różnice. Ostatnio gin powiedział, że Dzieć jest większy niż by termin wskazywał. We wtorek 8.10 mam kolejną wizytę. Trzymajcie kciuki, żeby Maluch dał się rozpoznać. TŻ ma przeczucie na Wojtusia i jakoś tak w rodzaju męskim o Maluchu mówimy, ale dopiero się okaże
Stary 2013-10-05, 09:29   #1432
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

frogutka a do którego lekarza chodzisz?

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-10-05, 09:30   #1433
side85
Zakorzenienie

Cytat:
Mi lekarz powiedział, że badanie krwi u nas 180zł (ale nie wiem w jakim lab. ani gdzie), ale powiedział, ze to się robi jak coś nie tak wychodzi na usg. Chyba, że bardzo będę chciała. Nie chciałam
ja spytałam mojego po usg gdy dostałam wyliczenia na kartce to po co jest badanie z krwi, a on powiedział że po prostu dziecko miałoby pewne deformacje już wstępnie i możnaby coś zauważyć, a to z krwi jest dokładniejsze i sprawdza po prostu to czego on niedowidzi. Tak więc po krwi prawdopodobieństwo pospadało mi jeszcze bardziej. Jak wiadomo, bo któraś tu już z wizażanek pisała i tak bywają wady genetyczne których pappa nie wykryje więc osobiście uważam że powinnyśmy robić to co daje nam spokój wewnętrzny ale w granicach rozsądku bo rozrzut w cenie badania krwi jak widzicie jest masakryczny. To samo jest ze zwykłymi badaniami które robię w laboratorium co miesiąc prywatnie przed ziwytą. Te same rzeczy w jednym kosztują 8zł a w innym 25zł.
Stary 2013-10-05, 09:31   #1434
amelka2006
Raczkowanie

Cytat:
moja złota rączka robi remonty ostatnie związane z mieszkaniem przed przyjściem dzidziusia, ale że długo siedzi w pracy to kończy się robotami od 18 codziennie i mieszkam w takim pyle i kurzu że mam pokrzywkę na nogach i rękach bo jestem alergikiem ale nie chcę go zostawić z tym zupełnie samego bo wiadomo jak to faceci kobieta wokół to choć im obiad po pracy poda. Pierwsze efekty maą być gotowe na jutro bo mamy na kolacji urodzinowej męża rodziców jednych i drugich. Cieszę się jednak żę zaczęliśmy to wszystko teraz a nie potem bo jednak nie dałabym już rady, Jest coraz ciezej. Na dodatek popijam kawkę raz dziennie, raz na dwa dni. To moja jedna przyjemność kawka z mojego ekspresiku bez którego moje życie nie ma sensu...teraz to mnie się udziela depresja...bo kawki to chyba nie powinnam w ciąży...

mmhym strasznie będziesz miała teraz cięzko bez TŻ Widze po sobie jak to jest ile mąż pomaga teraz gdy nie mam sił na nic. Z drugiej strony bez męża nie trzeba się wysilać i starać tak jak z mężem nawet obiadu nieraz robić, jak mój mąż pierwszy raz jechał na delegację przyszłam zaryczana do pracy a koleżanki się śmiały. Po dwóch dniach leżenia w łózku z pilotem i oglądania dowolnych seriali popołudniami i jedzenia na obiad tylko owoców i camemberta i ograniczeniu swojej przestrzeni do sypialni uznałam ten stan za błogi mimo strasznej tęsknoty (tak na kilka dni mże być :cojest

matulu...właśnie zauważyłam brzuszek amelka2006...aaaaa...ja takiego nie doczekam się nawet w dzień porodu patrząc co mam teraz...nawet człowiek nie może sobie przyjemności zrobić wykorzystując kolejki dla ciężarnych w sklepie bo wygląda jak symulator

Ja też mam tyłozgięcie, więc to chyba nie ma znaczenia. Nie martw się przyjdzie czas na Twój brzuszek. Ja za to kompletnie nie mam już w czym chodzić. Jedyne co mnie pociesza, to fakt, że na wadze nie przybrałam ani grama
amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-05, 09:32   #1435
frogutka
Zadomowienie

elunka88 do Raczka- bardzo uprzejmy, dokładny, przyjazny i taki hmm... z klasą. Do tego dobry sprzęt, miła pielęgniarka i wizyta w ludzkiej cenie. Jestem zadowolona.
Stary 2013-10-05, 09:34   #1436
paulina_radom
Raczkowanie

Cytat:
Side, ja też mam tyłozgięcie i 19 tc, a brzuch całkiem pokaźny jeszcze się doczekasz swojego. Moja mama chodząc w ciązy z moim bratem nie miała brzucha do 8 miesiąca, wyglądała tylko jakby przytyła. Nagle, z dnia na dzień tak jej urósł, że nie miała rano w czym iść do pracy

Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest z kasami pierwszeństwa. Wiadomo, że ciężarna powinna być obsłużona bez kolejki ale najczęściej przy takich kasach ustawiają się normalni klienci. Co w takiej sytuacji? Powiedzieć ładnie 'przepraszam' i domagać się zabrania swoich zakupów z taśmy?
ja tam w 1 ciąży korzystałam podchodziłam i pytałam czy jest ktoś w kasie z prawem do pierszeństwa i nie powiem czasem byłam zabita wzrokiem za to że domagam się swoich praw i czasem to nawet awantura była ale panie w kasie obsługujące zawsze pomagały i tłumaczyły że skoro w takiej kasie się staje to można się liczyć z tym że trzeba będzie przepuszczać

Cytat:
Witam,

Cytat:
Witamy
ja trafiłam na lekarza cudownego na nfz i nie zamieniłabym na żadnego innego na każdej wizycie usg i wogóe zawsze ma czas zawsze pogada wszystko wytłumaczy ale to albo trafi się lekarz z powołania albo nie

Cytat:

piękny
Stary 2013-10-05, 09:38   #1437
mona1
Zadomowienie

Cytat:
No ja mam z OM na 19 marca, ale dwa razy ostatnio na USG wyszło mi 7 W ogóle muszę się do Teqiby uśmiechnąć, by z listy usunęła ten termin z usg, bo to się zmienia, a tamtem termin jest z pierwszego usg
Cytat:

Z @ termin na 7.03 z usg na 5.03 więc minimalne różnice. Ostatnio gin powiedział, że Dzieć jest większy niż by termin wskazywał. We wtorek 8.10 mam kolejną wizytę. Trzymajcie kciuki, żeby Maluch dał się rozpoznać. TŻ ma przeczucie na Wojtusia i jakoś tak w rodzaju męskim o Maluchu mówimy, ale dopiero się okaże
tak to jest z tymi terminami, podobno najbardziej prawdopodobny termin wyznacza usg przd 10 tc, bo mi kolejne w 12tc wyznaczyło już na 01.03, bałam się ze jak tak dalej pójdzie to będę miałam termin lutowy tak czy inaczej obserwowałam swój cykl, prowadziłam wykresy i wiem kiedy była owulacja, i też mi wskazuje datę porodu na 7 marca, podoba mi się ta data wię przy niej zostanę a co ma być to i tak będzie

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Cytat:

laseczka z Ciebie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-05, 09:41   #1438
teQiba
Moderator

Cytat:
Jestem pewna ze nawet jakbysmy mialy mega brzuchy to ludzie beda udawali slepych. Ja jestem taka pipa ze wole stac niz sie prosic, ale jak kiedys mi bedzie na prawde ciezko to po prostu sie wepchne Innej metody chyba nie ma.

Cytat:
Ja mialam robione przez mojego lekarza, ktorego nie ma na liscie. Po prostu doszlam do wniosku, ze to ze ktos nie ma certyfikatu wcale nie znaczy ze sie nie zna.

Cytat:
Witam,

Witaj
Zebym mogla dopisac do listy, poprosze o wiecej danych - wg wzoru z 1 strony
Stary 2013-10-05, 09:45   #1439
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

frogutka a ile bierze za wizytę? I daje zdjęcia w 3D albo płytkę?
Bo ja do tej placowki mam iść na połówkowe i mogę sobie wybrać albo Rogulę,albo Raczka albo Chruściela
U Roguli byłam na genetycznym, dostalam zdjęcia normalne i płytę za 150zł

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-10-05, 10:00   #1440
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Hej Wpadam tylko przekazać, że dziś wyszłam ze szpitala Nie nadrabiam, bo chce z córą nadrobić te kilka dni rozłąki. Buziaki
W końcu

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość

Moje ukochane dziecko dziś sobie naprawdę piękne miejsce znalazło tak mi wciska dupcie w lewy bok (jakby w okolice jajnika) że już wytrzymać nie mogę tak boli jakby nie dzisiejsze badania i wyjaśnienie lekarza to chyba bym na IP jechała bo mam tak od wczoraj powtarzam jej mamusia Cię prosi PRZESUŃ SIĘ ale ni cholery litości nie ma
Ale mała wredotka ci rośnie

Cytat:
Napisane przez amelka2006 Pokaż wiadomość
Na pocieszenie dla dziewczyn, które są złe, bo za dużo przytyły. Dodam, że wg ostatniego USG to 11t4d

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ale spory brzuszek. Ale bardzo ładny
Mój też ostatnio rośnie jak szalony i już teraz ciąży nie ukryje A w dodatku pojawia mi się linia negra. Czekałam na nią

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość

brzuch na pewno sie pojawi, nie zamartwiaj sie tak
ja mam podobny do amelki i meczy mnie tlumaczenie, ze spodziewam sie dziecka w marcu, a nie np w grudniu, szczegolnie, ze codziennie spotykam sie w szkole Antosia z innymi mamami, ktore sa w ciazy. Jedna ma termin na luty i nie widac kompletnie nic, powiedzialam mi tylko w sekrecie. Druga na grudzien i wyglada slicznie z takim malym brzuszkiem, oczywiscie myslala, ze bede rodzic dziecko przed nia. Ja z kolei moglam nosic ubrania ciazowe spokojnie od 10 tygodnia i to bylo troche zalosne
W pierwszej ciazy mialam tak samo, w 23-24 tc ludzie pytali mnie czy "juz" rodze
Tak wiec to sa zawsze dwie strony medalu
Każda ciąża rozwija się indywidulanie Potem może twój brzuszek stanie w miejscu, a innym wywali.
Mi właśnie teraz wywala. I to jak! Z dnia na dzień większy

Cytat:
Ja robiłam tylko USG w 13 tc z pomiarami. Gin proponował mi "genetyczne" za 250 zł, ale nie skorzystałam ponieważ wykrytych wad i tak nie leczymy
Więc po co się denerwować?

Cytat:
Witam,

Witaj

Godzinę was nadrabiałam Idę powiesić pranie
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości