"Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka? - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-13, 14:53   #1411
201607040940
Konto usunięte

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

Cytat:
Napisane przez Cytrynowe_Marzenie Pokaż wiadomość
O co z Bozena chodzi?

Jestem strasznie do tyłu z nowinkami.

Skoro cyganie to chyba normalne imie Lordito

Bożena to damski Janusz. Fajny wątek jest o Januszach i januszowaniu.
Dlaczego dla Cyganów normalne jest imię lordito?
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 15:06   #1412
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość

A ktoz to Janusz?

Oni maja inna kulture niz typowo polska. I co się z tym wiąże maja swoje "cyganskie" imiona.
Czasami spotykasz cygana który dla Ciebie ma dziwne imie a dla innych cyganow on jest zwyklym Jankiem.
Np Znalam cygana o imieniu Tobi. Dla mnie niecodzienne. U nich normalne.

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 15:08   #1413
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Marta_M_ Pokaż wiadomość
Wacław to takie imię, że co by się nie robiło to będzie się kojarzyć większości ludzi podobnie zresztą jest z Bożeną (wszystko przez Wizaż)
Mnie odnośnie Bożeny oświecił wizaż właśnie
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;51022453] Zakochałam się. Lordito No, cudo [/QUOTE]
Słodkie, co nie?
Cytat:
Lordito?

Na cześć zespołu Lordi?
Bardzo wątpliwe Obstawiam: dużą religijność ("Jesus is my Lord!") lub też wyższe-sfery-wanna-be
Cytat:
O co z Bozena chodzi?
Wacek i Bożena, czaisz?
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 15:09   #1414
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Mnie odnośnie Bożeny oświecił wizaż właśnie

Słodkie, co nie?

Bardzo wątpliwe Obstawiam: dużą religijność ("Jesus is my Lord!") lub też wyższe-sfery-wanna-be

Wacek i Bożena, czaisz?
Wizaz moja szkola.

Stary 2015-04-13, 15:17   #1415
her_green_eyes
Rozeznanie

Cytat:
Ej, nie, od Janusza to jest Grażyna albo Krystyna... ;P
her_green_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 15:19   #1416
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez her_green_eyes Pokaż wiadomość
Ej, nie, od Janusza to jest Grażyna albo Krystyna... ;P
Grażyna

_Marta_M_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 15:37   #1417
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Grażyne zostawcie w spokoju. Lubię to imie

Stary 2015-04-13, 15:43   #1418
_Marta_M_
Zadomowienie

Ciekawa jestem jak ludzie reagowali, gdy imię Grażyna dopiero wchodziło do polskiego języka. To tak jakby teraz ktoś wymyślił jakieś imię w książce i nagle zaczęłoby ono normalnie funkcjonować w społeczeństwie. Już widzę lament dużej ilości ludzi "jak można dać dziecku X, przecież to fikcyjne imię, czy ci rodzice mózgu nie mają? co za krzywda dla dziecka"

Stary 2015-04-13, 16:09   #1419
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawa jestem jak ludzie reagowali, gdy imię Grażyna dopiero wchodziło do polskiego języka. To tak jakby teraz ktoś wymyślił jakieś imię w książce i nagle zaczęłoby ono normalnie funkcjonować w społeczeństwie. Już widzę lament dużej ilości ludzi "jak można dać dziecku X, przecież to fikcyjne imię, czy ci rodzice mózgu nie mają? co za krzywda dla dziecka"
Pewnie też zależy od charakteru postaci

Stary 2015-04-13, 17:01   #1420
michalova
Wtajemniczenie

Przypomniało mi się jeszcze jedno dla mnie dosyć dziwne imię - Longin. To mój były sąsiad. Jeszcze miał śmieszne nazwisko, nazwa owada.
Stary 2015-04-13, 17:40   #1421
gryx82
BAN stały

Cytat:
Ciekawa jestem jak ludzie reagowali, gdy imię Grażyna dopiero wchodziło do polskiego języka
Podobno Mickiewicz wymyślił je, posługując się litewskim słowem oznaczającym "piękna" (moja wychowawczyni w przedszkolu miała tak na imię - wówczas wydawało mi się najpiękniejszym na świecie)
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-13, 18:29   #1422
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Ja znam jedną Elwirę, imię dla mnie jest bardzo ładne, choć może odrobinę pretensjonalne - ale to też pewnie dlatego, że dokładnie taka jest ta dziewczyna, którą znam No i jest to takie imię, które nadawane dziecku w ciemno jest ryzykowne. Być piękną dziewczyną i mieć na imię Elwira - to stylowo, ale być otyłą, pryszczatą nastolatką i do tego być Elwirą musi być dość ciężko. Są takie imiona żeńskie, które powinno się nadawać dziecku, gdy już wiadomo, co się z niego wykluje. Ot takie imię Ariadna - dla mnie śliczne, tak samo Aurora, Leana. Ale w zestawieniu z mało urodziwą dziewczyną jest tylko dodatkowym powodem do kpin rówieśników i zdecydowanie łatwiej być wówczas Anią czy Kasią, Magdą
Ja mam słowiańską/ skandynawską urodę i nie należę do brzydkich Do ślicznych też nie, żeby nie było Młodsza imienniczka z urody podobna do mnie (blondynka, szczupła, duże niebieskie oczy, jasna cera ) , a starsza była brunetką i też ładna.
Zgadzam się z resztą.
Cytat:
Napisane przez Michalina83 Pokaż wiadomość
Pamiętam że jak byłam dzieckiem to była taka kreskówka gdzie występowała niejaka Elwirka i ona ściskała z miłości zwierzęta tak że im oczy wyłaziły i zawsze te zwierzaczki przed nią uciekały. Mój mąż do tej pory czasami mówi w żartach "kocham cię jak Elwirka" i wtedy ściska mocno i nie puszcza, że tylko uciekać.
Tak to żadnej Elwiry nie znam.
Podobno Elwira i Elmira to cos na zasadzie Magdy i Magdaleny, Pauli i Pauliny.
Cóż, ta Elmirka to wykapana ja Zresztą widać w podpisie Tylko zawsze mnie zatanawiało, dlaczego nie mam pomarańczowych włosów

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
Dokładnie Elmirka
Dla mnie imię jest twarde ciężkie, ale nie mam nic przeciwko , skojarzenia mam miłe.
Cytat:
Napisane przez violka848 Pokaż wiadomość
A Elwira mi się jakoś totalnie nie podoba :P
Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
fajne nie jest oklepane ale nie jest też jakieś wymyślne ale trochę twarde i nie będzie ładnie wyglądać z każdym nazwiskiem
poznałam tylko jedną Elwirę na studiach i jej imię fajnie brzmiało w połączeniu z nazwiskiem
Mając 27 lat do tej pory mam czasem z tym imieniem 'problem'. Jak byłam mała, lekarz wpisywał mnie jako Emilia. Znajomy sąsiada mówił Elmira.
W szkole byłam Eweliną, w pracy dla pewnej pani jestem Esterą , dla innych Eweliną (byłam nawet Anią, Martyną i jeszcze 3 innymi imionami )
Kuzynostwo miało kilka wersji: ElwiLa, ERwiRa, ERwila, a najmłodsza kuzynka wołała Lila
Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość

Tylko jedną Elwirę znam, imię samo w sobie brzmi dość egzotycznie, przyznam że nie wiem co oznacza ani skąd się wywodzi. A moja znajoma poza imieniem i ładnymi szarymi oczami niczym się nie wyróżnia, więc skojarzeń jakichś specjalnych nie mam
To tak ogólnie: "Pochodzenie i znaczenie imienia Elwira Jest to imię żeńskie o niepewnej etymologii. Na ogół przypisywane jest mu pochodzenie gockie i znaczenie 'prawdziwie szlachetna', ale może też oznaczać "opiekunka wszystkich".
"Przypuszczalnie pochodzi od mauretańskiego słowa (dialekt arabsko-hiszpański) El-mira, czyli księżna lub dostojna pani."
Z opiekunką się zgadzam całkowicie, co do dostojności i szlachetności - też coś w tym jest.
Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Mam koleżankę Elwirę, moim zdaniem bardzo ładne imię

Kojarzy mi się tak
Łał, nieźle Dzięki

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość

Elwira ok, źle się nie kojarzy.

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Nie oglądam, a imię ładne; ale przypomniałaś mi, że Elwira była w "Kto poślubi mojego syna"
Ooo, i poślubiła kogoś ?

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Ja mam w rodzinie Lillę Ciocia urodziła się w czasie wojny, ochrzczono ją jako Lidię, ale wszyscy mówili Lila. Po wojnie przy wyrabianiu dokumentów prababcia z rozpędu powiedziała urzędnikowi, że córka jest Lila i wpisał ją jako Lilla właśnie, co ciekawe, takie imię istnieje i ma nawet określoną datę imienin. Natomiast moja mama jest Irminą, też dość mało popularne imię.
Ładnie imiona, wszystkie Irminę znam jedna i bardzo mi sie podoba. Podobnie jak Ismena.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 08:07   #1423
Wieszczka
Zadomowienie

Ktoś tu wysunął pewną teorię o tym, że ciężko nadać dziecku imię w ciemno, bo ładnej kobiecie pasuje ładne imię, a nieładnej już nie? Właśnie dla mnie nieładna osoba o pięknym imieniu ma dodatkowy atut, którego nie miałaby nosząc imię pospolite.
Wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 09:10   #1424
synesthesia
Zakorzenienie

Oglądam jednym okiem dzień dobry tvn i było o matce 4 dzieci co ma problem z ich zachwoaniem, cos jak w supernianii. W kazdym razie, podsłyszałam imiona: Sara, Nikola, Alan i Kevin. Chociaz co do Kevina i Nikoli nie znam pisowni.
No cóż, imiona takie własnie... 'patologiczne' trochę. Chociaż plus za to że wszystko w miarę do siebie pasuje. Z tego wszystkiego chyba podoba mi się tylko Sara, jeśli już, ale to też trochę imie który mi się kojarzy z psami...
synesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 10:03   #1425
stesia
Zakorzenienie

dowiedziałam się że synek znajomej pary będzie miał na imię Alan, jak dla mnie jest to okropne imię na dodatek kojarzące mi się tyko z jednym nie wiem co nimi kierowało nie jest to patologiczna rodzina ani taka co chce się jakoś dowartościować imieniem dziecka, do tego w połączeniu z nazwiskiem brzmi okropnie
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 10:06   #1426
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
dowiedziałam się że synek znajomej pary będzie miał na imię Alan, jak dla mnie jest to okropne imię na dodatek kojarzące mi się tyko z jednym nie wiem co nimi kierowało nie jest to patologiczna rodzina ani taka co chce się jakoś dowartościować imieniem dziecka, do tego w połączeniu z nazwiskiem brzmi okropnie
A oglądają warsaw shore xd?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 10:08   #1427
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
A oglądają warsaw shore xd?
szczerze to nie wiem, a to jest z tym jakoś związane bo ani jednego odcinka nie widziałam
Stary 2015-04-14, 10:10   #1428
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
szczerze to nie wiem, a to jest z tym jakoś związane bo ani jednego odcinka nie widziałam
Jest Alanik co nigdy nie traci formy.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 10:14   #1429
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:
Może to, że się im to imię podoba?

Mnie się na przykład podoba ta krytykowana przez wszystkich Nikola, no nic nie poradzę, że brzmi dla mnie naprawdę ładnie, a większość typowo polskich imion mi się nie widzi szybciej nazwałabym tak córkę niż np. Jadwiga albo Stanisława.
Nie jestem tlenioną blondyną z przeżartym alkoholem i papierosami mózgiem, nie pochodzę z patologicznego domu, nie sprawiałam problemów wychowawczych, mam normalnych rodziców, właściwie to dopiero z internetu się dowiedziałam, że nadawanie niektórych imion podobno świadczy o środowisku, z którego się dana osoba wywodzi.

Stary 2015-04-14, 10:23   #1430
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:

Mnie się na przykład podoba ta krytykowana przez wszystkich Nikola, no nic nie poradzę, że brzmi dla mnie naprawdę ładnie, a większość typowo polskich imion mi się nie widzi szybciej nazwałabym tak córkę niż np. Jadwiga albo Stanisława.
Nie jestem tlenioną blondyną z przeżartym alkoholem i papierosami mózgiem, nie pochodzę z patologicznego domu, nie sprawiałam problemów wychowawczych, mam normalnych rodziców, właściwie to dopiero z internetu się dowiedziałam, że nadawanie niektórych imion podobno świadczy o środowisku, z którego się dana osoba wywodzi.
Mi sie wydaje ze z tym dowartosciowaniem się to trochę słaba prawda. Bardziej bym powiedziała że chęć odroznienia dzieci od reszty Julek i Kubusiow ( czy jakie teraz na topie te imiona). Ale tu chyba każdy by chciał by jego dziecie nie było 5 Paulina w klasie ( jak w moim przypadku).

Stary 2015-04-14, 10:26   #1431
stesia
Zakorzenienie

Cytat:

z tą Nikolą mam podobnie jak ty
ok może i im się Alan podobał ale naprawdę jak widzę połączenie z nazwiskiem to taki potworek z tego wychodzi, jeszcze się zorientowałam że to nazwisko można tak przekręcić że to połączenie może być przedmiotem dwuznacznych żartów
Stary 2015-04-14, 11:34   #1432
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wieszczka Pokaż wiadomość
Ktoś tu wysunął pewną teorię o tym, że ciężko nadać dziecku imię w ciemno, bo ładnej kobiecie pasuje ładne imię, a nieładnej już nie? Właśnie dla mnie nieładna osoba o pięknym imieniu ma dodatkowy atut, którego nie miałaby nosząc imię pospolite.
Miej 13 lat, nadwagę, pryszcze i krzywy nos i noś do tego imię Aurora albo Bella... U dorosłych to trochę inaczej jednak wygląda. W gimnazjum miałam koleżankę, która była niestety wyjątkowo nieurodziwa (prawdopodobnie miała zespół FAS, jak tak myślę po latach) i do tego Izolda na imię. Pamiętam, jak jej dokuczano, dodatkowo właśnie ze względu na imię.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 11:40   #1433
michalova
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi sie wydaje ze z tym dowartosciowaniem się to trochę słaba prawda. Bardziej bym powiedziała że chęć odroznienia dzieci od reszty Julek i Kubusiow ( czy jakie teraz na topie te imiona). Ale tu chyba każdy by chciał by jego dziecie nie było 5 Paulina w klasie ( jak w moim przypadku).
Jeżeli chcą odróżnić dziecko od innych dzieci to imię "Alan" im w tym nie pomoże. Wśród znajomych urodziło się w ciągu ostatnich dwóch lat 10 chłopców, w tym 3 Alanów i 3 Kacprów. Jak dla mnie to aktualnie najbardziej popularne imiona dla chłopców.
Stary 2015-04-14, 15:30   #1434
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez michalova Pokaż wiadomość
Jeżeli chcą odróżnić dziecko od innych dzieci to imię "Alan" im w tym nie pomoże. Wśród znajomych urodziło się w ciągu ostatnich dwóch lat 10 chłopców, w tym 3 Alanów i 3 Kacprów. Jak dla mnie to aktualnie najbardziej popularne imiona dla chłopców.
Nie odnosiłam się do konkretnych ludzi tylko do okreslenia że patologiczne rodziny wybieraja udziwnione imiona.

Stary 2015-04-14, 15:40   #1435
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
raczej nie znam takich, którym wadziło mówienie do nich Aniu zamiast Anno
Taaa daaaam jestem Anną i nienawidzę być Anią, Ancią, Anką, Aneczką itd.

polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki!
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 18:24   #1436
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Taaa daaaam jestem Anną i nienawidzę być Anią, Ancią, Anką, Aneczką itd.

polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki!
Ja też Anna, najbardziej lubię Anno właśnie Ale Ania mi nie wadzi, tak też się zwykle przedstawiam. Ankę lubię, choć mama tak do mnie mówiła, gdy byłam niegrzeczna w dzieciństwie i mi się kojarzy z tym, że ktoś jest na mnie zły Nienawidzę być za to Anusią.
Mój TŻ za to mówi Aniejku do mnie i mi pasuje
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 19:08   #1437
Ammia
Zadomowienie

Cytat:
Ja z kolei odbieram mówienie pełnym imieniem, gdy jest przyjety pewien skrót w naszym społeczeństwie jako pretensjonalne/śmieszne.

Weźmy takiego Marka- nie brzmi źle ani w swojej pełnej wersji, ani w skrócie Maruś/Mareczek. Choć nie wiem czemu, ale ostatnia wersja mi się kojarzy z jakimś drobnym złodziejaszkiem z kreskówek

Moim zdaniem zarówno mówienie do dziecka "Marek przynieś to albo tamto", jak i "Maruś weź ze sobą coś tam" brzmi neutralnie.

Z kolei już zwracanie się do dziecka tekstem w stylu "Przemysław nie rób tego" albo "Bolesławie co chcesz na śniadanie" brzmi może nawet nie tyle pretensjonalnie, co śmiesznie. Jak z jakiejś pseudo inteligenckiej rodziny albo wydawanie poleceń lokajowi ("Janie podaj sól" )

Podobnie zresztą z dziewczynkami, moim zdaniem lepiej mówić do małej Bronisławy- Broniu, niż wyskakiwać z jakimś "Bronisławo, wolisz chleb czy bułkę?". Z drugiej strony taka Jadwiga brzmi według mnie strasznie zarówno w swojej pełnej postaci, jak i w skrótowej.

Ja też skracam imiona dorosłych już ludzi, no chyba że im to wybitnie przeszkadza ale raczej nie znam takich, którym wadziło mówienie do nich Aniu zamiast Anno, Kasiu zamiast Katarzyno, czy Krzysiek zamiast Krzysztof. Miałam okazję poznać jedną Barbarę, która nie tolerowała skrótu Basia, Grzegorza, który potrafił się obrazić za Grześka/Grzesia i Witolda nienawidzącego skrótu Witek. Nie chcę uogólniać, ale prawdę mówiąc były to bardzo dziwne osoby, nadające na zupełnie innych falach, niż ja, więc z dużym dystansem podchodzę do ludzi, którzy mają jakieś "ale" do skrótu ich imienia.
Zgadzam się, ja co prawda nie spotkałam w swoim życiu nikogo kto miałby jakieś ale do zdrobnienia czy skrótu swojego imienia. Moim zdaniem zwracanie się do małego dziecka jego pełnym, oficjalnym imieniem skutkuje w przyszłości tym że taki osobnik poprawia albo obraża się za Grześka czy Krzyśka bo całe życie był Grzegorzem. Na prawdę uważacie że mówienie do malutkiej dziewczynki Kasiu zamiast Katarzyno jest takie złe?

Edytowane przez Ammia
Czas edycji: 2015-04-14 o 19:29
Ammia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-14, 19:22   #1438
Catalina7
Zakorzenienie

Cytat:
Mam ciocie Jagode. I wszyscy mówią Jadzia.
U mnie w rodzinie jest Jadwiga, a wszyscy mówią na nią Jagoda

Cytat:
dla mnie niemęskimi imionami są Damian i Daniel, kojarzą mi się z takimi melepetami, Damiany i Daniele których poznałam właśnie tacy mało męscy byli, a już totalnie niemęskim imieniem według mnie jest Olaf, no proszę jak ktoś noszący takie imię ma być 100% mężczyzną, jedno z najgorszych imion męskich jakie znam
Z Danielem się zgadzam

Ostatnio zapomniałam napisać - znam jeszcze Inkę
Stary 2015-04-14, 20:07   #1439
_Marta_M_
Zadomowienie

Inki nie znam, ale zetknęłam się z imieniem Inga rodzice mówili na nią Inia. Ładne imię moim zdaniem, bardziej mi się podoba od podobnej w sumie do niej Kingi i Igi

Stary 2015-04-14, 22:36   #1440
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie niemęskimi imionami są Damian i Daniel, kojarzą mi się z takimi melepetami, Damiany i Daniele których poznałam właśnie tacy mało męscy byli, a już totalnie niemęskim imieniem według mnie jest Olaf, no proszę jak ktoś noszący takie imię ma być 100% mężczyzną, jedno z najgorszych imion męskich jakie znam
A olaf lubaszenko? Nie meski?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości