mamusie listopad/grudzień 2011 cz.3 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-27, 11:30   #1441
bienioka
Rozeznanie

Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.3

[QUOTE=Seona;28381808]Bienioka witaj spowrotem!! Nareszcie Jakie leki dostajesz? Wiesz co było w kroplówce?

Nie wiem, czy w Polsce sa te leki dostepne:

1. Partusisten 6x dziennie (od wczoraj tylko 4x dziennie). Lek przeciwskurczowy. Katastrofa. Malutnie tabletki, po ktorych trzesa sie rece, serce wali jak wsciekle, goroco jak w piekle...
2. W kroplowce byl tez Partusisten, ale w zwiekszonej dawce 30ml/h przez 5dni 24h
3. Belok Zok - to lek pomocniczy przy tym Partusistenie. Chroni serce.
4. Utrogest - to progesteron (dopochwowo) 2x dziennie
5. Magnez oczywiscie w zwiekszonej dawce
6. Zaraz na poczatku dostalam 4 zastrzyki Dexamethasonu co 12h to kortyzon, ktory wspomaga i przyspiesza rozwoj pluc (Lungenreife), w razie gdyby mala za szybko sie urodzila.
7. Dziennie obowiazkowo zastrzyki przeciew zakrzepicy.
bienioka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 11:32   #1442
goldika
Zakorzenienie

Magolino te skurcze opisywal tak: macica skurcza sie od dna (czyli od strony pepka w strone dołu). I to musi byc seria, ze takie skurcze powtaraja sie co kilka minut przez np 15minut.

Mowil ze takie twardnienie nie jest grozne co miewam, tylko wlasnie regularne skurcze.

Jak mu wspomnialam ze mam jakies skurcze to przybral taka mine ze juz mialam serce w gardle. Ale jak mu opisalam dokladnie to sie wyluzowal i ja od razu tez
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 11:33   #1443
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

gosiaczekkk dobrze, zę juz jesteś z nami i wszystko jest w porządku. A co do dziewczyny, która leżała z Tobą na sali to faktycznie nie ma lekko - ja to bym sie chyba na jej miejscu kompletnie załamała.

Cytat:
Napisane przez bienioka Pokaż wiadomość
Jak juz piszecie o tych plamieniach to tez wam cos napisze. Ze mna w pokoju lezala babka 41lat, 26tc,ciaza blizniacza (to jej druga ciaza, ale pierwsza poronila w 10tyg). Do szpitala przyjechala w powodu plamien. Nikt nie wiedzial dlaczego plami. Dodatkowo moczyla sie. Babka bala sie, ze to wody plodowe, ale lekarze stwierdzili, ze to po prostu mocz, ktorego nie kontroluje, bo ph zgadza sie w ph moczu. Wczoraj rano byla na KTG - super, wizyta lekarska rano - super, nie plami, nic nie boli. O 10.00 poszlam na badanie, wracam - nie ma jej i nie ma lozka. Okazalo sie ze nagle dostala silnych skurczy i w ciagu 20 minut urodzila te blizniaki!!!!!!!!!!!!
Dzieci zyja, ale sa w stanie krytycznym. Maja niecale 700g!!!
Oh qurcze to urodziła w tym samym tygodniu co moja siostra - bardzo nie fajnie.

Cytat:
Napisane przez Tottie1984 Pokaż wiadomość
Elooooooo
dziewczyny koniec takich tematów... trzeba myśleć pozytywnie i wizualizować sobie szczęśliwy poród. To normalne że kazda z nas się boi... ale grunt to myśleć pozytywnie a nie ściągać jakieś nieszczęścia głupimi myślami!!!!
Popieram - musimy myśleć że my damy radę donosić.

Seona w tym artykule pisze, że zieloną herbatę można, ale jest wiele innych w których jednak nie zalecają - zdania są podzielone. Ja jednak na wszelki wypadek odstawię.
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 11:39   #1444
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
Tottie to daj chyba ulegnę, normalnie od rana wizja sałatki z pysznym tuniakiem
a proszę Cię bardzo... przez sieć tylko tak mogę Ci podać potęgując tym Twoją wzmożoną ochotę na sałatkę z tuńczykiem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg B-K-Tunczyk-w-sosie-curry-185g-Full.jpg (41,4 KB, 2 załadowań)
Stary 2011-07-27, 11:43   #1445
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tottie1984 Pokaż wiadomość
a proszę Cię bardzo... przez sieć tylko tak mogę Ci podać potęgując tym Twoją wzmożoną ochotę na sałatkę z tuńczykiem

elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 11:43   #1446
glamourous
Zakorzenienie

[QUOTE=bienioka;28382152]
Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Bienioka witaj spowrotem!! Nareszcie Jakie leki dostajesz? Wiesz co było w kroplówce?

Nie wiem, czy w Polsce sa te leki dostepne:

1. Partusisten 6x dziennie (od wczoraj tylko 4x dziennie). Lek przeciwskurczowy. Katastrofa. Malutnie tabletki, po ktorych trzesa sie rece, serce wali jak wsciekle, goroco jak w piekle...
2. W kroplowce byl tez Partusisten, ale w zwiekszonej dawce 30ml/h przez 5dni 24h
3. Belok Zok - to lek pomocniczy przy tym Partusistenie. Chroni serce.
4. Utrogest - to progesteron (dopochwowo) 2x dziennie
5. Magnez oczywiscie w zwiekszonej dawce
6. Zaraz na poczatku dostalam 4 zastrzyki Dexamethasonu co 12h to kortyzon, ktory wspomaga i przyspiesza rozwoj pluc (Lungenreife), w razie gdyby mala za szybko sie urodzila.
7. Dziennie obowiazkowo zastrzyki przeciew zakrzepicy.
Bienioka u nas przeciwskurczowo daja to lekarstwo co pisala Myszeczka- tez je mam zapisane ale jeszcze nie musze brac... zaraz zerkne czy to jakis podobny sklad...

kurcze tego wlasnie sie boje ze skoncze jak ta Twoja kobitka z sali...
no ale dobra ja nie jestem taka stara wiec moze moja szyjka wiecej wydoli
Stary 2011-07-27, 11:44   #1447
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

bienioka oby dzidziuś sie nie śpieszył, a leki jak trzeb brać to trzeba i nie ma rady. Odpoczywaj i dbaj o siebie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
Mowil ze takie twardnienie nie jest grozne co miewam, tylko wlasnie regularne skurcze.
Takie twardnienie to też mam, czasem nawet mnie brzuch boli tak na samym środku na dole, ale to zazwyczaj dlatego ze dziecko sie źle ułoży i uciska (bo jak poleżę to przechodzi), albo jak mam zaparcie (rzadko mi sie zdarza ale jednak).

Moje dziecko to mnie wali czasami raczkami i nóżkami jednocześnie - bo czuję go z prawej i z lewej strony.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-27, 11:44   #1448
muffinka90
Zakorzenienie

hej laseczki wrocilam z glukozy, fuuuu ostatnio poszlo mi lepiej...
moja ulubiona pani pielegniarka na dzien dobry: ale ci brzuszek urosl miesiac temu wg niej wygladalam tylko jak do dobrym obiedzie

zachcialo mi sie lazanii i zlazlam pol miasta za makaronem, padam...

gosiaczek dobrze, ze to nic powaznego, pobyt w szpitalu to nic przyjemnego, ale lepiej miec lekarzy pod reka w razie czego. A to laske to niezle strasza, wiadomo, ze musi powiedziec co i jak, ale tak jakos prosto z mostu kobiecie w ciazy, ktora martwi sie o swoje dziecko

bienioka to sie dowiedzialas, nie powiem, tyle co i ja, ale chociaz jakies kroplowki dostalas, bo ja tylko 2 dni ostatnie luteine i nic wiecej. Jak przyjezdzaly laski rodzic to tez mialam ciary, dobrze, ze porodowka i polozniczy korytarzem od ginekologii oddzielone

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 11:46   #1449
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
kurcze tego wlasnie sie boje ze skoncze jak ta Twoja kobitka z sali...
no ale dobra ja nie jestem taka stara wiec moze moja szyjka wiecej wydoli
glamourous ani się waż tak myśleć, masz wytrzymać i tyle - innej opcji nie przyjmuję
Stary 2011-07-27, 11:54   #1450
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chawa Pokaż wiadomość
glamourous ani się waż tak myśleć, masz wytrzymać i tyle - innej opcji nie przyjmuję
musi byc dobrze co nie?
Stary 2011-07-27, 11:57   #1451
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
musi byc dobrze co nie?
Bedzie dobrze i tyle, na naszym watku wczesniakow nie przyjmujemy, wszystkie maluchy musza czekac na swoja kolej i tyle

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-27, 11:57   #1452
Anusiak 83
Raczkowanie

Cytat:
Moje dziecko to mnie wali czasami raczkami i nóżkami jednocześnie - bo czuję go z prawej i z lewej strony.
A mnie wczoraj lekarz na ziemię sprowadził, bo pytał się czy czuję już ruchy dziecka
to mu pokazałam na dole brzucha i tak na wysokości pępka z lewej, to stwierdził, że to drugie to co najwyżej jelita moge czuć bo dziecko jeszcze jest niżej. A ja jak głupia się tam głaskałam jak coś poczułam i mówiłam do brzucha

glam - zobaczysz, jeszcze ci będą wywoływać bo chłopaki nie będą chciały wychodzić tak im dobrze u mamusi będzie

muffinko czemu drugi raz robiłaś to badanie? czegoś chyba nie doczytałam
Anusiak 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 11:59   #1453
glamourous
Zakorzenienie

Bienioka ten lek co wspominalas- Partusisten ma dokladnie ten sam skladnik aktywny co Fenoterol o ktorym pisala Myszeczka i ja

http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=865

tylko nam lekarze dodatkowo daja isoptin- to jest obnizajacy cianienie i niwelujacy niby te skutki uboczne o jakich piszesz- kolatanie serca drzenie rak itd...a teraz poczytalam- pewnie ten Twoj Belok to bedzie odpowiednik Ispotinu naszego

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

wiecie co mi sie 22 tydzien zaczal, nie wierze sama jak ten czas szybko leci

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2011-07-27 o 11:59
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 12:04   #1454
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Bienioka ten lek co wspominalas- Partusisten ma dokladnie ten sam skladnik aktywny co Fenoterol o ktorym pisala Myszeczka i ja

tylko nam lekarze dodatkowo daja isoptin- to jest obnizajacy cianienie i niwelujacy niby te skutki uboczne o jakich piszesz- kolatanie serca drzenie rak itd...a teraz poczytalam- pewnie ten Twoj Belok to bedzie odpowiednik Ispotinu naszego

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

wiecie co mi sie 22 tydzien zaczal, nie wierze sama jak ten czas szybko leci

Oj mi to sie wlecze strasznie , jeszcze ta pogoda to juz wogóle.

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 12:04   #1455
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
musi byc dobrze co nie?
Nie ma innej opcji

Cytat:
Napisane przez Anusiak 83 Pokaż wiadomość
A mnie wczoraj lekarz na ziemię sprowadził, bo pytał się czy czuję już ruchy dziecka
to mu pokazałam na dole brzucha i tak na wysokości pępka z lewej, to stwierdził, że to drugie to co najwyżej jelita moge czuć bo dziecko jeszcze jest niżej. A ja jak głupia się tam głaskałam jak coś poczułam i mówiłam do brzucha
To ja właśnie czuję takie walenie po prawej i po lewej na dole
Stary 2011-07-27, 12:05   #1456
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anusiak 83 Pokaż wiadomość

glam - zobaczysz, jeszcze ci będą wywoływać bo chłopaki nie będą chciały wychodzić tak im dobrze u mamusi będzie

muffinko czemu drugi raz robiłaś to badanie? czegoś chyba nie doczytałam
to też miło, że gładziłaś jelitka i mówiłaś do nich

ja tez czest oczuje jakby Olek jednoczesnie pukal nozkami i raczkami.

Macie racje!!! Wszystkie zaciskamy nogi i czekamy na 40tc!!!! I rodzimy same zdrowe maluszki!!!
Stary 2011-07-27, 12:09   #1457
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Oj mi to sie wlecze strasznie , jeszcze ta pogoda to juz wogóle.
mi sie pierwsza ciaza tak wlekla...pamietam co sobota sobie czytalam w necie kalendarz rozwoju ciazy tydzien po tygodniu i doczekac sie nie moglam kolejnych tygodni...a teraz tak zlatuje- dzis dostalam smsem powiadomienie ze sie kolejny tydz zaczyna no i zdziwona bylam ze juz tydzien uplynal...

no a ja zaczynam 22 tc- i przyszlo mi do glowy ze od 22 drugiego tc traktuja jako porod przedwczesny- bo wczesniej jako poronienie/ pozne poronienie
Stary 2011-07-27, 12:11   #1458
basiula19
Zadomowienie

a ja zapomniałam, że dziś świętujemy STUDNIÓWKE heheh ja z Mikołajem oczywiście soczkiem

ja pikole normalnie coraz bliżej już do porodu.....nie moge sie doczekać już, a mój Tż to sie chyba boi porodu gorzej niż ja hehhe chciałby już miec Mikołaja w domu ale żeby on tak szybciutko ze mnie wyskoczył i żeby mnie czasem nic przy tym nie zabolało bo on to strasznie jest wyczulony na mój ból...jak miałam @ to czasami chłopak miał łzy w oczach bo mówił, że tak chciałby mi pomóc a nie może...ale on kochany

czytałam kiedyś o pasach poporodowych co o nich myślicie. Niby szybciej sie w nich skóra na brzuchu schodzi i wogóle.

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 12:20   #1459
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma innej opcji

To ja właśnie czuję takie walenie po prawej i po lewej na dole

Ja jak biore ten Fenoterol to czuje bicie serduszka maluszka

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
mi sie pierwsza ciaza tak wlekla...pamietam co sobota sobie czytalam w necie kalendarz rozwoju ciazy tydzien po tygodniu i doczekac sie nie moglam kolejnych tygodni...a teraz tak zlatuje- dzis dostalam smsem powiadomienie ze sie kolejny tydz zaczyna no i zdziwona bylam ze juz tydzien uplynal...

no a ja zaczynam 22 tc- i przyszlo mi do glowy ze od 22 drugiego tc traktuja jako porod przedwczesny- bo wczesniej jako poronienie/ pozne poronienie

Moja siostra urodziłą w 22 tygodniu i jej powiedzieli że to poronienie bo chyba poród przedwczesny jest od 23-24 tydzien :conf used:

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-07-27, 12:21   #1460
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Na stronie smyka cuś takiego znalazłam http://smyk.com/art/dla_rodzicow/wyp...lista-zakupow/

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 12:22   #1461
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
a ja zapomniałam, że dziś świętujemy STUDNIÓWKE heheh ja z Mikołajem oczywiście soczkiem

ja pikole normalnie coraz bliżej już do porodu.....nie moge sie doczekać już, a mój Tż to sie chyba boi porodu gorzej niż ja hehhe chciałby już miec Mikołaja w domu ale żeby on tak szybciutko ze mnie wyskoczył i żeby mnie czasem nic przy tym nie zabolało bo on to strasznie jest wyczulony na mój ból...jak miałam @ to czasami chłopak miał łzy w oczach bo mówił, że tak chciałby mi pomóc a nie może...ale on kochany

czytałam kiedyś o pasach poporodowych co o nich myślicie. Niby szybciej sie w nich skóra na brzuchu schodzi i wogóle.

Ja napewno kupie bo to jest dobre takie cacko noi majtki takie tez zakupie miałam i polecam bo warto

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-07-27, 12:24   #1462
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:

Moja siostra urodziłą w 22 tygodniu i jej powiedzieli że to poronienie bo chyba poród przedwczesny jest od 23-24 tydzien :conf used:
ojej to wspolczuje siostrze... nie wiem ja tak ostatnio czytalam i to sie podobno tez niedawno zmienilo np w kwestii pogrzebu dzieciatka-teraz mozna juz chyba niezaleznie od wieku ciazy

takie cos znalazlam

Nie da się jednoznacznie rozgraniczyć poronienia od porodu. Dla kobiety każdorazowo jest to ogromna tragedia utraty oczekiwanego dziecka. W szpitalnej praktyce przywykło się uważać iż do 22 tc nastąpiło poronienie, zaś po 22 tc jest to poród. Inne szpitale kierują się podziałem wagowym, wg którego dopiero powyżej 600 gram uważa się, iż nastąpił poród. Tymczasem znanych jest kilka przypadków dzieci urodzonych poniżej tej wagi, gdzie dzieci mające przy narodzinach zaledwie 450 gram żyją z niewielkimi tylko wadami i dobrze się rozwijają.

Podział na poronienie i poród jest niezbędny dla potrzeb statystyki. W wielu krajach niższa śmiertelność okołoporodowa jest spowodowana faktem, iż do 15-16 tc ciąża nie jest w żaden sposób podtrzymywana, zaś dopiero po tym terminie uważa się, że warto walczyć o utrzymanie zagrożonej ciąży i uratowanie dziecka. W Polsce wg zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dziecko (a tym samym ciąża) chronione jest już od poczęcia i powinno być otoczone opieką medyczną. Jednak w przypadku jego przedwczesnej śmierci bywa i tak, iż by poprawić szpitalne statystyki niekiedy czas trwania ciąży jest zaniżony (np. z 25 tc wpisuje się iż dziecko przestało się rozwijać w 22 tc), w skutek czego w karcie szpitala następuje adnotacja, iż nastąpiło poronienie.

Rozgraniczenie to ma dla rodziców także skutki prawne. Dopiero bowiem gdy następuje poród rodzicom przysługuje wydanie aktu urodzin dziecka (jeśli zmarło to z adnotacją o zgonie). Na podstawie tego dokumentu rodzice mogą zarejestrować dziecko w USC, otrzymać ciało dziecka oraz je pochować. Zdarzają się też szpitale, które na prośbę rodziców o wydanie ciała dziecka nie stosują żadnych rozgraniczeń, wychodząc z założenia, że śmierć dziecka jest dla rodziców wystarczająco tragicznym przeżyciem, by je pogłębiać dodatkowymi procedurami i biurokracją.

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2011-07-27 o 12:25
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 12:27   #1463
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joamic1 Pokaż wiadomość
Na stronie smyka cuś takiego znalazłam http://smyk.com/art/dla_rodzicow/wyp...lista-zakupow/

Dużego maluszka już masz fajnie sie tak teraz patrzy jak mały rosnie

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-27, 12:28   #1464
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:
Dużego maluszka już masz fajnie sie tak teraz patrzy jak mały rosnie
Waga może być błędna bo u dwóch różnych lekarzy było robione USG zobaczymy jak będzie 22.08

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 12:30   #1465
Ona231
Zadomowienie

Kobiety bo Was potraktuję, takie tematy poruszacie.
U nas będzie wszystko dobrze, żadnych wcześniaków, dobra mogą być ale najwcześniej od 38 tc

basiula teraz to już z górki

gosiaczek współczuję, ale lepiej być pod opieką lekarzy.
Stary 2011-07-27, 12:34   #1466
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
ojej to wspolczuje siostrze... nie wiem ja tak ostatnio czytalam i to sie podobno tez niedawno zmienilo np w kwestii pogrzebu dzieciatka-teraz mozna juz chyba niezaleznie od wieku ciazy

takie cos znalazlam

Nie da się jednoznacznie rozgraniczyć poronienia od porodu. Dla kobiety każdorazowo jest to ogromna tragedia utraty oczekiwanego dziecka. W szpitalnej praktyce przywykło się uważać iż do 22 tc nastąpiło poronienie, zaś po 22 tc jest to poród. Inne szpitale kierują się podziałem wagowym, wg którego dopiero powyżej 600 gram uważa się, iż nastąpił poród. Tymczasem znanych jest kilka przypadków dzieci urodzonych poniżej tej wagi, gdzie dzieci mające przy narodzinach zaledwie 450 gram żyją z niewielkimi tylko wadami i dobrze się rozwijają.

Podział na poronienie i poród jest niezbędny dla potrzeb statystyki. W wielu krajach niższa śmiertelność okołoporodowa jest spowodowana faktem, iż do 15-16 tc ciąża nie jest w żaden sposób podtrzymywana, zaś dopiero po tym terminie uważa się, że warto walczyć o utrzymanie zagrożonej ciąży i uratowanie dziecka. W Polsce wg zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dziecko (a tym samym ciąża) chronione jest już od poczęcia i powinno być otoczone opieką medyczną. Jednak w przypadku jego przedwczesnej śmierci bywa i tak, iż by poprawić szpitalne statystyki niekiedy czas trwania ciąży jest zaniżony (np. z 25 tc wpisuje się iż dziecko przestało się rozwijać w 22 tc), w skutek czego w karcie szpitala następuje adnotacja, iż nastąpiło poronienie.

Rozgraniczenie to ma dla rodziców także skutki prawne. Dopiero bowiem gdy następuje poród rodzicom przysługuje wydanie aktu urodzin dziecka (jeśli zmarło to z adnotacją o zgonie). Na podstawie tego dokumentu rodzice mogą zarejestrować dziecko w USC, otrzymać ciało dziecka oraz je pochować. Zdarzają się też szpitale, które na prośbę rodziców o wydanie ciała dziecka nie stosują żadnych rozgraniczeń, wychodząc z założenia, że śmierć dziecka jest dla rodziców wystarczająco tragicznym przeżyciem, by je pogłębiać dodatkowymi procedurami i biurokracją.

Moim zdaniem to powinni tygodnie a nie wage liczyc bo jedne sie mniejsze a drugie wieksze rodzą wrrr.
Zresztą nas to nie dotyczy bo My urodzimy o terminie

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-07-27, 12:36   #1467
glamourous
Zakorzenienie

no ja mam taka nadzieje ze wszystkie szczesliwie do konca ciazy dobrniemy ale naprawde czasem mniei takie leki dopadaja ze szkoda gadac...
Stary 2011-07-27, 12:38   #1468
owieczka86
Zadomowienie

Nayhde - śliczne ubranka, też musze na allegro popatrzeć za ciuszkami dla maleństwa

Kami5 - gratuluję syneczka.ja też dla mojego wybrałam imię Filip

Seona - też oglądałam ten wywiad z Przybylską straszne jest to co przeżyła
ona tam mówiła że po urodzeniu pierwszego dziecka zaszła w ciążę po pół roku.

Ela - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin

Gosiaczekkk85 - cieszę się że wszystko dobrze

Goldika - też bym chciałabym mieć konie pamiętam jak byłam mała i przeprowadzałam się z rodzicami z kamienicy do domku to myślałam że mi konia kupią domek niedaleko centrum miasta hehehe ale miałam fantazję

Bienioka - witam najważniejsze że z maleństwem wszytsko dobrze.

Widze ze Witaminka się nie odezwała Martwię się .

Ja jutro wybieram się z TŻ na glukozę... eh, odwlekam to badanie i odwlekam ale w końcu trzeba zrobić, mam nadzieję że nie oddam tego wynalazku co wypije Kupiłam pojemniczek glukozy i tego jest strasznie duuuużo :/ oooo mam pytanie a jak z jedą cytrynką będzie za słodkie to mogę dodać drugą???
Po słodkim mnie muli i obawiam się tego badania

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
no ja mam taka nadzieje ze wszystkie szczesliwie do konca ciazy dobrniemy ale naprawde czasem mniei takie leki dopadaja ze szkoda gadac...

też mam czasem dziwne lęki
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-27, 12:41   #1469
goldika
Zakorzenienie

Owieczko rodzinka juz przyjechala?
To Ty masz włoskie korzenie?

Mi wystarczylo pol cytrynki na 50gram glukozy. Ale mialam dwie polowki w razie co
Stary 2011-07-27, 12:46   #1470
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
Owieczko rodzinka juz przyjechala?
To Ty masz włoskie korzenie?

Mi wystarczylo pol cytrynki na 50gram glukozy. Ale mialam dwie polowki w razie co
Rodzinka juz jest Odwiedzili mnie wczoraj z okazji imienin
Nie, nie mam Włoskich korzeni, ale przez kilka lat mieszkałam u cioci we Włoszech ona tam już prawie 20 lat mieszka Fajny kraj

Ja mam 75gram tej glukozy i wygląda to potężnie wezme sobie 2 cytrynki żebym się nie musiaął męczyć któraś z dziewczyn pisała że to smakuje jak sprite - mam taką nadzieję bo sprite akurat lubie
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości