Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-06, 18:47   #1441
paulinka3110
Wtajemniczenie

Dot.: pytanko

Dziękuję Hosenko

Ja będę odbywała staż w skarbówce, więc ściągnę trochę z Twojego podania

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-06, 19:37   #1442
Natalyah
Raczkowanie

Dot.: staż

Cytat:
Napisane przez bluegirl Pokaż wiadomość
dziś byłam na spotkaniu, wszystkie zaświadczenia lekarskie załatwione
ale UWAGA obecnie Urząd Pracy nie zwraca za badania, więc trzeba sie przygotować na wydatek 100zł na lekarzy i badania a tak na marginesie bezrobotni w ciężkiej sytuacji chyba muszę porzyczać kase na takie badania i dopiero po zarobieniu pierwszych pieniędzy muszą oddawać, bo juz nie zwracają za te badania, więc zbieranie rachunkow nie jest potrzebne
staż fakt powinien trwać od 3-12miesięcy ale nigdy się nie trafia żeby trwał więcej niż 6 miesięcy, bo chcą jak największą liczbę osób "wystażować"
więc nie ma mowy o 12 miesiącach tak nam powiedziała dziś pani z doradztwa zawodowego w urzędzie pracy
a wynagrodzenie wynosi tyle co zasiłek podstawowy czyli ok. 470zł
No cóż, chyba w każdym mieście są inne zasady. U mnie UP skierował mnie na bezpłatne badania. A staż owszem,trwa NAJCZĘŚCIEJ 12 miesięcy u nas,bo pracodawcy chcą jak najbardziej stażystę "wycisnąć", a po co ciągle szkolić nową osobę?! Ja nie dałam się, kiedy chcieli mi po 6 miesiącach przedłużyć o kolejne 6. Toż to przesada lekka rok pracować prawie za darmo i bez składek na emeryturę itp Teraz pracuję na etacie w tej samej unstytucji

Edytowane przez Natalyah
Czas edycji: 2008-03-06 o 19:50 Powód: błędy
Natalyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-06, 20:25   #1443
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinka3110 Pokaż wiadomość
Dziękuję Hosenko

Ja będę odbywała staż w skarbówce, więc ściągnę trochę z Twojego podania
Ale sama go załatwiasz czy UP cie tam skierował?
Jesli UP to nie musisz pisać podania.

Ja tez w skarbówce robie staż I mi sie podoba Zadowolona jestem, już ety pare dni dużo mi dało i wiem o rzeczach o których wcześniej nie wiedziałam ze istnieja wogóle

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-06, 23:00   #1444
paulinka3110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Ale sama go załatwiasz czy UP cie tam skierował?
Jesli UP to nie musisz pisać podania.

Ja tez w skarbówce robie staż I mi sie podoba Zadowolona jestem, już ety pare dni dużo mi dało i wiem o rzeczach o których wcześniej nie wiedziałam ze istnieja wogóle
Skierował mnie UP, ale pani w skarbówce kazała przynieść podanie!

A możesz mi powiedzieć co robisz w skarbówce? Mi powiedziano, że będę "wklepywać" do komputera coś, ale nic więcej nie wiem...Kompletnie się nie znam na PITach itp. rzeczach

Stary 2008-03-07, 18:40   #1445
impressive20
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

w sumie nikt mi nie odpowiedział i z podania mojego nie korzystał no nicpredzej czy pozniej sie dowiem...
Stary 2008-03-07, 19:40   #1446
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinka3110 Pokaż wiadomość
Skierował mnie UP, ale pani w skarbówce kazała przynieść podanie!

A możesz mi powiedzieć co robisz w skarbówce? Mi powiedziano, że będę "wklepywać" do komputera coś, ale nic więcej nie wiem...Kompletnie się nie znam na PITach itp. rzeczach
No chyba ze zażyczyła sobie.

Zalezy do jakiego działu trafisz. U mnie przyjeli 30 stazystów (z UP "obsługujacego" mieszkańców miasta + 15 z UP dla powiatu). Moja "grupe" 15 osób rozdzielili po 2 osoby (tylko w 1 sa 3 osoby) do różnych dzialów. 3 osoby są "na hali" - stawiają pieczatki na PITach , za miesiąc mają ich dac do okienek.

Ja z koleżanką jestem w dziale zajmującym się podatkami od spadków i darowizn. Wprowadzam i rejestruję darowizny (na podstawie Aktów notarialnych) w odpowiednim programie, zakładam sprawy - definiuje darczyńców i obdarowanych (strony sprawy), nieruchomości itp. Niekóre sa proste, nieskomplikowane, ale trudniej jest jeśłi jest kilka obdarowanych w jednej sprawie albo sa to darowizny nie całych nieruchomości a np 1/4 --> jeszcze bardziej skomplikowane tez sie zdazaja Te łatwiejsze potrafię już sama zrobić, ale trudniejsze konsultuje bo nie zawsze wiem co gdzie wpisywać.

Z tego co wiem, inni stazyści przepisują PITy do kompa albo rozkładają nowe teczki i wkładają do nich dokumenty.
Ja w miare dobrze trafiłam bo robię trochę "ambitniejszą" rzecz i przy okazji osłucham sie nt darowizn i spadków bo codziennie kilka/kilkanaście osób przychodzi dopytywac sie o podatki lub jak pozałatwiac wszystko.

impressive - jeśli podpiszesz nową umowę to powinnaś miec podwyżkę - tak mi sie przynajmniej wydaje. Imago pisała nawet, że pracodawca zerwał z nią umowę (nie było to przedłuzenie) i podpisał nową zeby miała już to wyższe stypendium

Instagram

Stary 2008-03-10, 23:57   #1447
Brydzia_
Zakorzenienie

witam,
musze napisać sprawozdanie ze stażu w przedzkolu... jestem na stanowisku pomoc wychowawcy - przedszkolanka. Jest może ktoś kto mógłby mi pomóc ? Najbardziej mi zależy na pomocy w kwestii tego że zajmuje się też dziećmi integracyjnymi i nie wiem jak ładnie to ująć.
Wiem ze na początku stażu dyrektorka wysłała do UP zakres moich obowiązków i tam to wszystko ładnie było wypunktowane co i jak... może ktoś posiada coś takiego ?
Zależy mi żeby to było dobrze napisane... Licze na waszą pomoc.

Pozdrawiam

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-11, 07:44   #1448
justynka2o
Raczkowanie

a jak to wyglada z przedłuzeniem stazu?czy ja mam pisac jakies podanie o przedłuzenie czy sami mi przedłuza?
Stary 2008-03-11, 16:04   #1449
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
witam,
musze napisać sprawozdanie ze stażu w przedzkolu... jestem na stanowisku pomoc wychowawcy - przedszkolanka. Jest może ktoś kto mógłby mi pomóc ? Najbardziej mi zależy na pomocy w kwestii tego że zajmuje się też dziećmi integracyjnymi i nie wiem jak ładnie to ująć.
Wiem ze na początku stażu dyrektorka wysłała do UP zakres moich obowiązków i tam to wszystko ładnie było wypunktowane co i jak... może ktoś posiada coś takiego ?

Pozdrawiam
no ale skąd mamy wiedzieć jakie obowiązki dla ciebie przewidziała dyrektorka przedszkola?? Moge podać Ci mój, ale nic ci to nie pomoże

Dziwne ze nie dostałaś takiego programu - ja mam (jeden "poszedł" do UP, drugi został w US - tam mam staż, a trzeci dostawał stazysta)

Instagram

Stary 2008-03-11, 16:23   #1450
Brydzia_
Zakorzenienie

no ja nie dostałam ;/ tylko do przeczytania i podpisania
Cytat:
no ale skąd mamy wiedzieć jakie obowiązki dla ciebie przewidziała dyrektorka przedszkola?? Moge podać Ci mój, ale nic ci to nie pomoże
myślę że znajdzie się ktoś kto miał lub ma staż w przedszkolu(lub podobnej placówce) i mógłby mi pomóc

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 20:46   #1451
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
witam,
musze napisać sprawozdanie ze stażu w przedzkolu... jestem na stanowisku pomoc wychowawcy - przedszkolanka. Jest może ktoś kto mógłby mi pomóc ?
Przede wszystkim nie rozumiem dlaczego nie masz zakresu czynności dla siebie? U mnie jest tak,że każdy absolwent otrzymuje program stażu do wiadomości dla siebie- między innymi po to,aby wiedzieć czego się będzie uczył.
Proponuję o to zapytać.
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-13, 21:18   #1452
dokorosa
Przyczajenie

?????

Witam. Nie wiem czy uzyskam tutaj odpowiedź, chociaż może sama to wyjaśnię, ale mam taki mały dylemat odnośnie stażu. A więc tak. Po zakończeniu liceum odbywałam 7 miesięczny staż(był przedłużany dlatego tak długo) no i po tym czasie pracowałam przez niecałe 3 lata cały czas studiując zaocznie. Jednak zakład upadł tak więc zarejestrowałam się w urzędzie pracy jako bezrobotna...szukam jakiejś lepszej pracy gdyż należy mi się zasiłek, choć nadal studiuję. Jednak skierowano mnie znowu na staż 5-cio miesięczny. Trochę mi to nie na rękę, bo chciałabym już normalnie pracować,tym bardziej że nie jestem świeżo po szkole i staż pracy mam, a jeżeli odmówię to mogę stracić prawo do zasiłku. Trochę mi się ten staż mija z celem, bo tam gdzie mam go odbywać wiem że nie zatrudnią mnie po tym okresie. Czy mają prawo mnie kierować na ten staż?Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
dokorosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 16:51   #1453
Ata77
Zakorzenienie

Dot.: ?????

Cytat:
Napisane przez dokorosa Pokaż wiadomość
Czy mają prawo mnie kierować na ten staż?Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Wydaje mi się,że kierują Cię ponieważ nie ma innych kandydatów na horyzoncie.
Jak dla mnie powinni tego nie robić.Masz już pewne doświadczenie,to naturalne,że szukasz pracy z większą perspektywą dla siebie.
Spróbuj umówić się na rozmowę z doradcą zawodowym w urzędzie.Przedstaw swoje rację.
Stary 2008-03-17, 20:56   #1454
dokorosa
Przyczajenie

Dot.: ?????

Dzięki za podpowiedź. Jednak raczej będę zmuszona odbyć ten staż. Nie w miejscu w którym miałam, bo tam przedstawiłam sprawę po swojemu no i napisano mi na skierowaniu że nie ma już miejsca dla mnie Fajny byłby tam staż ale bez możliwości zatrudnienia. Teraz skierowano mnie gdzie indziej. Zobaczymy. Jedyne co mogę zrobić żeby uniknąć stażu to podjąć zatrudnienie Staż wg Pani w Urzędzie nie przeszkadza w poszukiwaniu zatrudnienia na stałe( mam 2 dni urlopu żeby iść na jakąś rozmowę kwalifikacyjną, no i mam sobie w internecie pracy szukać, a jak chce to mogę urlop bezpłatny wsiąść- co mnie rozbraja bo bez tych ceregieli normalnie by mi sie zasiłek należał i miałabym coś tam zapłacone) Nie rozumiem tego wszystkiego, no ale widocznie za mało wystażowana jestem. No cóż jak kiedyś chciałam mieć jak najdłużej staż a nie mieli środków, tak teraz mi to trochę nie na rękę. No ale zobaczymy. Może znajdę stalą pracę, choć chciałam już taką lepszą, ale jak widać Urząd w tym nie pomaga Pozdrawiam
Ps. Słyszałam nawet od koleżanki że już na staż to kobietę po 40-stce z doświadczeniem i z 3 dzieci wysłali, bo chcieli Jej pozabierać jakieś świadczenia i stażuje się z dziewczynami po szkole
Stary 2008-03-19, 07:56   #1455
Soltys
Przyczajenie

Po pierwsze hej wszystkim to mój pierwszy wpis tutaj

Moja sytuacja wygląda następująco...jestem na 5 roku studiow i własnie pisze prace mgr. Chodzi mi o to, że chciałabym na własną ręke znaleźć sobie staż w Banku.Myślałam napisać podanie i zaglądnąć osobiście do kilku banków. Nie wiem czy tak można, tzn. tak, żebym nie musiała się rejestrować w Urzędzie Pracy. Bo wiem, że staż z UP wynosi coś ok 500 zł, a wydaje mi się, że mogłabym i więcej dostać
Jeśli macie jakieś pomysły i rady to byłabym wdzięczna

pozdrówka
Soltys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 15:51   #1456
dokorosa
Przyczajenie

No staż to ponad 600-650 zł teraz z Up(nie pamiętam dokładnie), od nowego roku podnieśli. Do tego dochodzi zwrot kosztów dojazdu(koszt biletu miesięcznego ulgowego np autobusowego). Jeśli chodzi o staż, o znalezienie na własną rękę to nic nie stoi na przeszkodzie moim zdaniem, tylko trzeba znaleźć bank w którym będą chcieli Cię wziąć na staż i odpowiednio zapłacić. Zawsze możesz znaleźć bank i spytać czy przez Urząd Pracy nie mogłabyś w nim odbywać stażu (ale wtedy musisz sie zarejestrować jako bezrobotna i teoretycznie nie możesz osiągać żadnych innych dochodów poza tym stypendium stażowym). Ja tak odnośnie gminy zrobiłam-najpierw sama sobie załatwiłam staż, że mnie przyjmą a potem w Urzędzie Pracy(tylko napotkałam na kilka problemów wtedy, ale wszystko do przejścia). Tylko to było 3 lata temu, mam nadzieje że nadal można w taki sposób Bo teraz zostałam skierowana na staż choć nie jestem zainteresowana zbytnio
Stary 2008-03-19, 21:15   #1457
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mmarzenaa Pokaż wiadomość
Po pierwsze hej wszystkim to mój pierwszy wpis tutaj

Moja sytuacja wygląda następująco...jestem na 5 roku studiow i własnie pisze prace mgr. Chodzi mi o to, że chciałabym na własną ręke znaleźć sobie staż w Banku.Myślałam napisać podanie i zaglądnąć osobiście do kilku banków. Nie wiem czy tak można, tzn. tak, żebym nie musiała się rejestrować w Urzędzie Pracy. Bo wiem, że staż z UP wynosi coś ok 500 zł, a wydaje mi się, że mogłabym i więcej dostać

pozdrówka
Za staz jest teraz 660 zl, ale oprócz tego pracodawca może (ale nie musi, to zależy od dobrej woli) wypłacać wynagrodzenie niezależnie od UP.

Instagram

Stary 2008-03-19, 22:04   #1458
Nicram
Przyczajenie

A za co te wynagrodzenie można dostać ?

A druga sprawa to czy mogę starać się jeszcze o jakieś dodatkowe pieniądze do stażu ? Ponieważ 650 zl, które otrzymuje w ramach wynagrodzenia za pracę to dla mnie i tak za mało, bo dodatkowo m.in. uczę się i rzadko co z tych pieniędzy starcza mi na opłacenie szkoły :/
Nicram jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 22:05   #1459
Brook
Zakorzenienie

powiedzcie kiedy mozna odbyc staz bezplatny ?kto to ustala jakie sa zasady kiedy jest platny a kiedy bezplatny?

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-20, 07:57   #1460
caroline_1988
Zakorzenienie

GG do caroline_1988

Nicram ja niestety także się ucze i wszystko co dostaje w ramach stypendium za staż z UP daje na szkołę. I tak jesczze ledwo starcza na dojazdy i noclegi Niesttey takie jest życie...
Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama!
caroline_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 16:08   #1461
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nicram Pokaż wiadomość
A za co te wynagrodzenie można dostać ?
no za prace ... nicjatywa wychodzi od pracodawcy, ale jeśli masz jakiegos w miare ok, to zapytaj go o to jeżeli uzna że to co robisz jest ważne dla np. jego firmy (tzn robisz "konkretną" robotę a nie parzysz kawy ) i jest z tej pracy zadowolony to moze Ci zaproponować - przewaznie płacą wtedy najnizszą krajową płace, czyli coś ponad 800 zł.

Cytat:
Napisane przez Nicram Pokaż wiadomość
A druga sprawa to czy mogę starać się jeszcze o jakieś dodatkowe pieniądze do stażu ? Ponieważ 650 zl, które otrzymuje w ramach wynagrodzenia za pracę to dla mnie i tak za mało, bo dodatkowo m.in. uczę się i rzadko co z tych pieniędzy starcza mi na opłacenie szkoły :/
Możesz, tylko musisz te dochody zgłaszać do UP - zresztą co miesiąc składa sie do UP oświadczenie czy miało sie jakies dochody w mijającym miesiącu. Z tego co wiem, to one nie mogą przekroczyć minimlanego wynagrodzenia (czyli jakies jednorazowe umowy możesz zawrzeć.) Najlepiej zadzwoń do UP i sie zapytaj o to. Aaa no i oczywiście ta praca nie może kolidować ze stażem, wiec za wielkiego pola manewru nie ma - chyba ze to jakaś praca w domu by była (np. przez internet), ulotki, promocje w hipermarketach w weekendy ..

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2008-03-20 o 19:30
Stary 2008-03-20, 17:27   #1462
scheen
Przyczajenie

witam,

moja sytuacja wygląda następująco:

10. marca zacząłem staż, oświadczenie podpisałem 7. marca. chciałbym się dowiedzieć w takim układzie jakie jest wynagrodzenie netto z tytułu odbywania stażu? chodzi mi o dokładną kwotę netto [czyli po odliczeniu podatku od kwoty brutto - 753,62 PLN].

następna kwestia:
chciałbym się dowiedzieć jaki podatek jest odciągany od tych 753,62 PLN?

z góry dziękuję za odpowiedź, serdecznie pozdrawiam i czekam na info.
scheen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 17:51   #1463
karolinaa
Wtajemniczenie

Cytat:
witam,

Pozdrawiam
ja tez mam staż w przedszkolu ( ale takie zwykłe ) , ale nic nie mówili w urzędzie że mam pisać sprawozdanie ( staż od 12 listopada do czerwca ) a tak na marginesie chciałam sie poradzić bo w moim mieście z paniami z urzędu ciężko się dogadać jeśli staż kończę na początku czerwca to kiedy najlepiej powinnam napisać podanie o przedłużenie ??

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-20, 19:17   #1464
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soltys Pokaż wiadomość
Stypendium na stażu finansowanym przez UP wynosi ok 660zł netto.I to jest JEDYNA możliwość stażu.Wszystko inne co próbujesz sobie załatwić na własną rękę to nic innego jak przyuczenie,praktyka lub praca na okres próbny.I kwota którą uda Ci się wynegocjować to sprawa Twoja i pracodawcy.
Masz prawo chodzić i pytać w miejscach, które są dla Ciebie interesujące,jednak tzw.staż jest finansowany tylko i wyłącznie przez UP.Jeśli nie chcesz się rejestrować w urzędzie to licz się z tym,że nikt Ci nie sfinansuje stażu,co oznacza,że pracodawca musi ponieść koszty.

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
powiedzcie kiedy mozna odbyc staz bezplatny ?kto to ustala jakie sa zasady kiedy jest platny a kiedy bezplatny?
A co to takiego staż bezpłatny? Jeśli chcesz pracować nieodpłatnie to nazwałabym to wolontariatem.
Stary 2008-03-22, 13:31   #1465
paulinka3110
Wtajemniczenie

A ja juz "działam" jako stazystka w skarbówce.
Wklepywanie zeznań do komputera...Pierwszego dnia, cały ten program wydawał mi isę jak wzięty z kosmosu ale następnego dnia wklepywałam już sama.
Atmosfera mi się podoba. Dookoła mnie jest pełno życzliwych osób które pomagają i znoszą dzielnie moje ciągłe pytania

Lubię byc skupiona na jakimś "zadaniu". Tylko komputer i ja

Stary 2008-03-22, 15:23   #1466
Brook
Zakorzenienie

dziewczyny czy jesli napisze do firmy ze chce odbyc u nich staż czy staz polega tez na tym ze oni mnie uczą?

Stary 2008-03-25, 06:35   #1467
karolinka86
Zakorzenienie

Ale fajny watek
Ja w tym roku koncze studia 3letnie dzienne, od nastepnego roku planuje isc na uzupelniajace mgr.zaocznie...No i wypadaloby sobie dorobic...Mysle, ze staz bylby fajny Ktos z moich znajomych odbywal w czasie studiow takie staze w trakcie studiow zaocznych i trwaly one pol roku w jednym miejscu...
Mam pyt:
1/czy staz, ktory chce odrobic musi byc zwiazany z moim kierunkiem studiow??Najbardziej interesuja mnie prace biurowe lub cos, gdzie mialabym do czynienia z klientami np.asystentka itp
2/Jesli chcialabym zaczac okolo wrzesnia to kiedy powinnam zaczac szukac miejsca na staz??
3/Czy jest bardzo ciezko??Duzo wymagaja czy jest bardziej na luzie??
4/Czy odrabiajac staz moge jednoczesnie dodatkowo po godzinach pracowac w innym miejscu na zlecenie np.inwentaryzacje, wykladanie towaru w markecie??
5/Czy jest okreslone ile czasu lacznie moge odbywac staze??

Edytowane przez karolinka86
Czas edycji: 2008-03-25 o 07:37
karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 08:09   #1468
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Mam pyt:
1/czy staz, ktory chce odrobic musi byc zwiazany z moim kierunkiem studiow??Najbardziej interesuja mnie prace biurowe lub cos, gdzie mialabym do czynienia z klientami np.asystentka itp
2/Jesli chcialabym zaczac okolo wrzesnia to kiedy powinnam zaczac szukac miejsca na staz??
3/Czy jest bardzo ciezko??Duzo wymagaja czy jest bardziej na luzie??
4/Czy odrabiajac staz moge jednoczesnie dodatkowo po godzinach pracowac w innym miejscu na zlecenie np.inwentaryzacje, wykladanie towaru w markecie??
5/Czy jest okreslone ile czasu lacznie moge odbywac staze??
Ad.1. Niekoniecznie.
Ad.2. Niestety nie od Ciebie zalezy do końca od kiedy zaczniesz,ale głównie od PUP (urząd podejmie działanie tylko wtedy jak będzie miał środki finansowe),dobra rada- rejestruj się jak najszybciej,najlepiej już w okresie wakacyjnym.
Ad.3. Jest ok, tak uważam,od stażysty nie powinno wymagać się tyle ile od zwykłego pracownika,jeśli jednak coś będzie nie ok,zawsze można porozmawiać z bezpośrednim przełożonym,lub -ale to ostateczność-rozstrzygnąć spór w urzędzie.
Ad.4. Nie.Oficjalnie nie.
Ad.5. 12 miesięcy.
Stary 2008-03-25, 22:46   #1469
Nicram
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez scheen Pokaż wiadomość
witam,

moja sytuacja wygląda następująco:

10. marca zacząłem staż, oświadczenie podpisałem 7. marca. chciałbym się dowiedzieć w takim układzie jakie jest wynagrodzenie netto z tytułu odbywania stażu? chodzi mi o dokładną kwotę netto [czyli po odliczeniu podatku od kwoty brutto - 753,62 PLN].

następna kwestia:
chciałbym się dowiedzieć jaki podatek jest odciągany od tych 753,62 PLN?

z góry dziękuję za odpowiedź, serdecznie pozdrawiam i czekam na info.
Od kwoty 753,62 PLN odciągany jest podatek 22 % (135,79 PLN - w to wliczają się m.in. składki zdrowotne i różne tego typu ubezpieczenia), czyli dokładna kwota netto wynosić będzie 617, 21 PLN.
Nicram jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 09:42   #1470
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
A co to takiego staż bezpłatny? Jeśli chcesz pracować nieodpłatnie to nazwałabym to wolontariatem.
mialam raczej na mysli to kto placi- zle sie wyrazilam czy zawsze to UP czy tez firma?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości