![]() |
#1441 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: pytanko
Dziękuję Hosenko
![]() Ja będę odbywała staż w skarbówce, więc ściągnę trochę z Twojego podania ![]()
![]() |
#1442 | |
Raczkowanie
|
Dot.: staż
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Natalyah Czas edycji: 2008-03-06 o 19:50 Powód: błędy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli UP to nie musisz pisać podania. Ja tez w skarbówce robie staż ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1444 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A możesz mi powiedzieć co robisz w skarbówce? Mi powiedziano, że będę "wklepywać" do komputera coś, ale nic więcej nie wiem...Kompletnie się nie znam na PITach itp. rzeczach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1445 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
w sumie nikt mi nie odpowiedział i z podania mojego nie korzystał
![]() ![]()
#1446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zalezy do jakiego działu trafisz. U mnie przyjeli 30 stazystów (z UP "obsługujacego" mieszkańców miasta + 15 z UP dla powiatu). Moja "grupe" 15 osób rozdzielili po 2 osoby (tylko w 1 sa 3 osoby) do różnych dzialów. 3 osoby są "na hali" - stawiają pieczatki na PITach ![]() Ja z koleżanką jestem w dziale zajmującym się podatkami od spadków i darowizn. Wprowadzam i rejestruję darowizny (na podstawie Aktów notarialnych) w odpowiednim programie, zakładam sprawy - definiuje darczyńców i obdarowanych (strony sprawy), nieruchomości itp. Niekóre sa proste, nieskomplikowane, ale trudniej jest jeśłi jest kilka obdarowanych w jednej sprawie albo sa to darowizny nie całych nieruchomości a np 1/4 --> jeszcze bardziej skomplikowane tez sie zdazaja ![]() Z tego co wiem, inni stazyści przepisują PITy do kompa albo rozkładają nowe teczki i wkładają do nich dokumenty. Ja w miare dobrze trafiłam bo robię trochę "ambitniejszą" rzecz i przy okazji osłucham sie nt darowizn i spadków bo codziennie kilka/kilkanaście osób przychodzi dopytywac sie o podatki lub jak pozałatwiac wszystko. impressive - jeśli podpiszesz nową umowę to powinnaś miec podwyżkę - tak mi sie przynajmniej wydaje. Imago pisała nawet, że pracodawca zerwał z nią umowę (nie było to przedłuzenie) i podpisał nową zeby miała już to wyższe stypendium
![]() |
#1447 |
Zakorzenienie
|
witam,
musze napisać sprawozdanie ze stażu w przedzkolu... jestem na stanowisku pomoc wychowawcy - przedszkolanka. Jest może ktoś kto mógłby mi pomóc ? Najbardziej mi zależy na pomocy w kwestii tego że zajmuje się też dziećmi integracyjnymi i nie wiem jak ładnie to ująć. Wiem ze na początku stażu dyrektorka wysłała do UP zakres moich obowiązków i tam to wszystko ładnie było wypunktowane co i jak... może ktoś posiada coś takiego ? Zależy mi żeby to było dobrze napisane... Licze na waszą pomoc. Pozdrawiam
![]() |
#1448 |
Raczkowanie
|
a jak to wyglada z przedłuzeniem stazu?czy ja mam pisac jakies podanie o przedłuzenie czy sami mi przedłuza?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziwne ze nie dostałaś takiego programu - ja mam (jeden "poszedł" do UP, drugi został w US - tam mam staż, a trzeci dostawał stazysta)
![]() |
#1450 | |
Zakorzenienie
|
no ja nie dostałam ;/ tylko do przeczytania i podpisania
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1451 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proponuję o to zapytać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1452 |
Przyczajenie
|
?????
Witam. Nie wiem czy uzyskam tutaj odpowiedź, chociaż może sama to wyjaśnię, ale mam taki mały dylemat odnośnie stażu. A więc tak. Po zakończeniu liceum odbywałam 7 miesięczny staż(był przedłużany dlatego tak długo) no i po tym czasie pracowałam przez niecałe 3 lata cały czas studiując zaocznie. Jednak zakład upadł tak więc zarejestrowałam się w urzędzie pracy jako bezrobotna...szukam jakiejś lepszej pracy gdyż należy mi się zasiłek, choć nadal studiuję. Jednak skierowano mnie znowu na staż 5-cio miesięczny. Trochę mi to nie na rękę, bo chciałabym już normalnie pracować,tym bardziej że nie jestem świeżo po szkole i staż pracy mam, a jeżeli odmówię to mogę stracić prawo do zasiłku. Trochę mi się ten staż mija z celem, bo tam gdzie mam go odbywać wiem że nie zatrudnią mnie po tym okresie. Czy mają prawo mnie kierować na ten staż?Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#1453 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ?????
Cytat:
![]() Jak dla mnie powinni tego nie robić.Masz już pewne doświadczenie,to naturalne,że szukasz pracy z większą perspektywą dla siebie. Spróbuj umówić się na rozmowę z doradcą zawodowym w urzędzie.Przedstaw swoje rację. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1454 |
Przyczajenie
|
Dot.: ?????
Dzięki za podpowiedź. Jednak raczej będę zmuszona odbyć ten staż. Nie w miejscu w którym miałam, bo tam przedstawiłam sprawę po swojemu no i napisano mi na skierowaniu że nie ma już miejsca dla mnie
![]() ![]() ![]() ![]() Ps. Słyszałam nawet od koleżanki że już na staż to kobietę po 40-stce z doświadczeniem i z 3 dzieci wysłali, bo chcieli Jej pozabierać jakieś świadczenia i stażuje się z dziewczynami po szkole ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1455 |
Przyczajenie
|
Po pierwsze hej wszystkim
![]() ![]() Moja sytuacja wygląda następująco...jestem na 5 roku studiow i własnie pisze prace mgr. Chodzi mi o to, że chciałabym na własną ręke znaleźć sobie staż w Banku.Myślałam napisać podanie i zaglądnąć osobiście do kilku banków. Nie wiem czy tak można, tzn. tak, żebym nie musiała się rejestrować w Urzędzie Pracy. Bo wiem, że staż z UP wynosi coś ok 500 zł, a wydaje mi się, że mogłabym i więcej dostać ![]() Jeśli macie jakieś pomysły i rady to byłabym wdzięczna ![]() pozdrówka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1456 |
Przyczajenie
|
No staż to ponad 600-650 zł teraz z Up(nie pamiętam dokładnie), od nowego roku podnieśli. Do tego dochodzi zwrot kosztów dojazdu(koszt biletu miesięcznego ulgowego np autobusowego). Jeśli chodzi o staż, o znalezienie na własną rękę to nic nie stoi na przeszkodzie moim zdaniem, tylko trzeba znaleźć bank w którym będą chcieli Cię wziąć na staż i odpowiednio zapłacić. Zawsze możesz znaleźć bank i spytać czy przez Urząd Pracy nie mogłabyś w nim odbywać stażu (ale wtedy musisz sie zarejestrować jako bezrobotna i teoretycznie nie możesz osiągać żadnych innych dochodów poza tym stypendium stażowym). Ja tak odnośnie gminy zrobiłam-najpierw sama sobie załatwiłam staż, że mnie przyjmą a potem w Urzędzie Pracy(tylko napotkałam na kilka problemów wtedy, ale wszystko do przejścia). Tylko to było 3 lata temu, mam nadzieje że nadal można w taki sposób
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1457 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1458 |
Przyczajenie
|
A za co te wynagrodzenie można dostać ?
A druga sprawa to czy mogę starać się jeszcze o jakieś dodatkowe pieniądze do stażu ? Ponieważ 650 zl, które otrzymuje w ramach wynagrodzenia za pracę to dla mnie i tak za mało, bo dodatkowo m.in. uczę się i rzadko co z tych pieniędzy starcza mi na opłacenie szkoły :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1459 |
Zakorzenienie
|
powiedzcie kiedy mozna odbyc staz bezplatny ?kto to ustala jakie sa zasady kiedy jest platny a kiedy bezplatny?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1460 |
Zakorzenienie
|
Nicram ja niestety także się ucze i wszystko co dostaje w ramach stypendium za staż z UP daje na szkołę. I tak jesczze ledwo starcza na dojazdy i noclegi
![]() ![]()
![]() |
#1461 |
Zakorzenienie
|
no za prace ... nicjatywa wychodzi od pracodawcy, ale jeśli masz jakiegos w miare ok, to zapytaj go o to
![]() ![]() Możesz, tylko musisz te dochody zgłaszać do UP - zresztą co miesiąc składa sie do UP oświadczenie czy miało sie jakies dochody w mijającym miesiącu. Z tego co wiem, to one nie mogą przekroczyć minimlanego wynagrodzenia (czyli jakies jednorazowe umowy możesz zawrzeć.) Najlepiej zadzwoń do UP i sie zapytaj o to. Aaa no i oczywiście ta praca nie może kolidować ze stażem, wiec za wielkiego pola manewru nie ma - chyba ze to jakaś praca w domu by była (np. przez internet), ulotki, promocje w hipermarketach w weekendy ..
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2008-03-20 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1462 |
Przyczajenie
|
witam,
moja sytuacja wygląda następująco: 10. marca zacząłem staż, oświadczenie podpisałem 7. marca. chciałbym się dowiedzieć w takim układzie jakie jest wynagrodzenie netto z tytułu odbywania stażu? chodzi mi o dokładną kwotę netto [czyli po odliczeniu podatku od kwoty brutto - 753,62 PLN]. następna kwestia: chciałbym się dowiedzieć jaki podatek jest odciągany od tych 753,62 PLN? z góry dziękuję za odpowiedź, serdecznie pozdrawiam i czekam na info. |
![]() ![]() |
![]() |
#1463 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1464 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz prawo chodzić i pytać w miejscach, które są dla Ciebie interesujące,jednak tzw.staż jest finansowany tylko i wyłącznie przez UP.Jeśli nie chcesz się rejestrować w urzędzie to licz się z tym,że nikt Ci nie sfinansuje stażu,co oznacza,że pracodawca musi ponieść koszty. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1465 |
Wtajemniczenie
|
A ja juz "działam" jako stazystka w skarbówce.
Wklepywanie zeznań do komputera...Pierwszego dnia, cały ten program wydawał mi isę jak wzięty z kosmosu ale następnego dnia wklepywałam już sama. Atmosfera mi się podoba. Dookoła mnie jest pełno życzliwych osób które pomagają i znoszą dzielnie moje ciągłe pytania ![]() Lubię byc skupiona na jakimś "zadaniu". Tylko komputer i ja ![]()
![]() |
#1466 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy jesli napisze do firmy ze chce odbyc u nich staż czy staz polega tez na tym ze oni mnie uczą?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1467 |
Zakorzenienie
|
Ale fajny watek
![]() Ja w tym roku koncze studia 3letnie dzienne, od nastepnego roku planuje isc na uzupelniajace mgr.zaocznie...No i wypadaloby sobie dorobic...Mysle, ze staz bylby fajny ![]() Mam pyt: 1/czy staz, ktory chce odrobic musi byc zwiazany z moim kierunkiem studiow??Najbardziej interesuja mnie prace biurowe lub cos, gdzie mialabym do czynienia z klientami np.asystentka itp 2/Jesli chcialabym zaczac okolo wrzesnia to kiedy powinnam zaczac szukac miejsca na staz?? 3/Czy jest bardzo ciezko??Duzo wymagaja czy jest bardziej na luzie?? 4/Czy odrabiajac staz moge jednoczesnie dodatkowo po godzinach pracowac w innym miejscu na zlecenie np.inwentaryzacje, wykladanie towaru w markecie?? 5/Czy jest okreslone ile czasu lacznie moge odbywac staze??
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2008-03-25 o 07:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#1468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad.2. Niestety nie od Ciebie zalezy do końca od kiedy zaczniesz,ale głównie od PUP (urząd podejmie działanie tylko wtedy jak będzie miał środki finansowe),dobra rada- rejestruj się jak najszybciej,najlepiej już w okresie wakacyjnym. Ad.3. Jest ok, tak uważam,od stażysty nie powinno wymagać się tyle ile od zwykłego pracownika,jeśli jednak coś będzie nie ok,zawsze można porozmawiać z bezpośrednim przełożonym,lub -ale to ostateczność-rozstrzygnąć spór w urzędzie. Ad.4. Nie.Oficjalnie nie. Ad.5. 12 miesięcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1469 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:38.