|
|
#121 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Kuchnia recyklingowa
|
|
|
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
Jak mam w lodówce szynkę/kiełbasę i inne składniki, które można wykorzystać do pizzy i nie wiem, co mam z nimi zrobić, kupuję gotowy spód i wrzucam to, co mam (ewentualnie robię różne połówki i każdą piekę wedle uznania
)Ktoś pisał o użyciu Coli jako odrdzewiacza- wczoraj zorientowałam się, że mam w szafce przeterminowane 2 proszki do pieczenia, wyczytałam że można ich użyć do czyszczenia armatury Edytowane przez asiulek8989 Czas edycji: 2016-11-15 o 11:16 |
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Warzywa do zup/sosow czesto dodaje starte - zjadane sa wtedy w calosci. Z resztek robie pizze/zapiekanki. Chleb, czy bulki zostawiam do zmielenia. Staram sie kupowac z lista, bo mialam kiedys tendencje do przesadzania i w efekcie marnowania produktow.
![]() Mieso z rosolu mozna tez wykorzystac do zrobienia pasztetu. ![]() Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
|
|
#124 |
|
Konto usunięte
|
Jak zostaną mi ziemniaki z obiadu to chowam je do lodówki i na drugi dzień albo na kolację zesmażam je z dużą ilością majeranku
do tego jajko sadzone i mmmmm...
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli można się przyłączyć to nieśmiało wtrącę trzy grosze
![]() Mięso z rosołu (ja robię mieszany wołowe rosołowe z przerostami + szyja indycza/skrzydełko z indyka + kawałek piersi z kurczaka + warzywa i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy): - szyję z indyka obgryzam wprost z rosołu - wołowe też z rosołu lub podsmażam na patelni i z musztarda i chlebem - filet mrożę na składnik farszu lub rwę na kawałki i jako wkładka do zupy na bazie rosołu - pomysł mojej mamy obieramy mięso z rosołu i podpiekamy na patelni z cebulką - marchewkę zużywam krojoną do zupy a resztę warzyw można przetrzeć żeby zagęścić zupę (tak samo w sosie robię) Ziemniaki z reguły na styk gotuję, ale jeśli już zostają to można podpiec na patelni lub kluski śląskie zrobić. Jak mam suchy chleb (nie spleśniały), resztki wędlin i jakieś jajko to robię omleta. ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Zawsze wyrzucam owoce z kompotu ale może można by je przetrzeć i wykorzystać do naleśników lub ryżu na słodko
|
|
#126 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;67555921]Albo jako dodatek smakowy i wzmacniający %% do grzanego wina na zimę
Chleb smażony w jajku, poezja [/QUOTE]O tak! Chleb smażony w jajku, narobiłaś mi smaka Ja to w ogóle pamiętam z dzieciństwa (jeszcze czasy socjalizmu, stara krowa jestem ), że moja mama miała książkę "50 potraw z ziemniaków" i w kryzysowym momencie zawsze coś potrafiła wyczarować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#127 |
|
Wtajemniczenie
|
Hah! Znalazłam! To nawet 500 potraw z ziemniaków było
: IMG_1479211802.700068.jpgWysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Co zrobić z resztkami obiadu
Właśnie, jestem pewna że gdzieś w którymś kartonie są jeszcze książki po teściowej, te z gatunku "oszczędnej gospodyni", muszę koniecznie poszukać
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie zazwyczaj mięso i warzywa z rosołu odkłada się na pasztet. Ziemniaki z obiadu na kotleciki podsmażane i do tego szybki sosik
|
|
|
#130 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2016-11-15 o 15:43 |
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zauważyłam. Na moderację zawsze można liczyć :p
|
|
|
|
|
#134 |
|
Konto usunięte
|
Ooo, to jest pycha, pomysł francuski tylko tam pain perdu jest w wersji na słodko. Mnie kojarzy się z czasami młodości i niedzielnymi, zimowymi wieczorami kiedy jakieś kawałki suchego pieczywa były w domu. Potem to już specjalnie pod te pychotkę czekało w szafce pudełko sucharów. Na to plasterek sera, kiełbasa sucha krakowska i keczup. Wieki nie robiłam, a to jest pyszne!
|
|
|
|
|
#135 |
|
Konto usunięte
|
Hmmm pomysł takich grzanek na słodko, na przykład z dodatkiem cynamonu może być mmmmmmniam
trzeba będzie koniecznie wypróbować
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pyszota!
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Konto usunięte
|
Wlasnie mi troche czasu zajelo ogarniecie, co sie stalo.
Dzisiaj zauwazylam podupadajacy serek wiejski w lodowce (3 dni do konca terminu waznosci), takze robie - coz by innego - paste: Sardynki z puszki, serek wiejski, pokrojona cebulke mieszam i przyprawiam sola i pieprzem. Pychota. |
|
|
|
|
#138 |
|
Rozeznanie
|
moje ostatnie odkrycie recyklingowe - kompot z obierek z jabłek
|
|
|
|
|
#139 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#141 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;67573381]Hmmm pomysł takich grzanek na słodko, na przykład z dodatkiem cynamonu może być mmmmmmniam
trzeba będzie koniecznie wypróbować[/QUOTE]To jest wersja oryginalna na słodko. U mnie chleba w zasadzie nie zostaje, ale można wypróbować włoską zupę ribollita. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.

)

), że moja mama miała książkę "50 potraw z ziemniaków" i w kryzysowym momencie zawsze coś potrafiła wyczarować. 

trzeba będzie koniecznie wypróbować