Zanim weźmiecie Postinor Duo - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-04-20, 11:32   #121
carolinascotties
Zakorzenienie

Dot.: zanim weźmiecie Postinor Duo

Cytat:
Napisane przez adulka.p Pokaż wiadomość
carolinascotties i co?? dziecko zdrowe sie urodzilo??
Niestety -nie urodziło się.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-02, 18:45   #122
hjui
Przyczajenie

Angry Dot.: zanim weźmiecie Postinor Duo

Dziewczyno zastanów się co Ty opowiadasz!
Skoro ktoś bierze Postinor Duo, to właśnie po to żeby żeby nie mieć dziecka. Te Twoje wywody i rozterki o urodzeniu to jakaś pomyłka. Albo chcesz dziecka albo nie. Jak nie chcesz to postinor potem aborcja ( w razie potrzeby), a jak chcesz dziecka to zrezygnuj z antykoncepcji.
Wybacz ale dziecko, to życie a nie kupienie rybki w sklepie.
Zastanów sie czy już dorosłaś do decydowania o własnym zyciu.
hjui jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-02, 23:50   #123
martynaa
Raczkowanie

monika-moniś ... miałam identyczne przeżycia ...
martynaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-12, 12:34   #124
ruumi
Rozeznanie

to jest chore; \
wogole skoro lekarz ci powiedzial z enie jestes w ciązy i testy tez wykazywały że nie jestes,to poco jeszcze szlas do tego specjalisty ;\ okresu nie dostawałas przez stres.
I po co to było?
Pozatym piszesz jkabyś była wiejską niedoinformowana dewodką.
Nie chce nikogo obrazac ale kurza mnie takie przekonywanie ze to jest złe!
brałam to 3 razy i jakby bylo trzeba jeszcze 50 razy.
Skoro jest Postinor dostapny to znaczy ze nie jest zły,są to wykłe hormony ,brałas tabletki,wiec nie wiedze zabardzo roznicy.pozatym płodnym jest sie jeden dzien wiec nawet jak robilas to w dni plodne to moglo byc do owulacji jeszcze np 3 dni ,i wtedy jak wezmiesz postinor to jedyne co on robi to powoduje ze tej owulacji nie ma.
Postinor nie zabija dziecka bo zarodek sie jeszcze nie zagniezdził no i działa praktycznei jak spirala,o ile wogole doszło do tego zapłodnienia bo przeciez nie musiałas idealnei w owulacje tego robic..
Uwazam ze postinor jest dobry i dobrze ze istnieje-bo mądry polak po szkodzie.
pozatym poco nam niechciane dzieci.A antykoncepcja bywa zawodna.wiec ktos moze powiedziec to poco to robic?A ja odpowiem ze jest 21 wiek i nie mam zamiaru trzymac dziewictwa do 30 jak dobrz epojdzie i az sie ustatkuje no i wkoncu wszyscy swoje potrzeby mamy
ruumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-12, 12:39   #125
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruumi Pokaż wiadomość
A ja odpowiem ze jest 21 wiek i nie mam zamiaru trzymac dziewictwa do 30 jak dobrz epojdzie i az sie ustatkuje no i wkoncu wszyscy swoje potrzeby mamy
Przekonania są osobistą sprawą każdego człowieka i nie nalezy nikogo przekonywać do własnych. Fajnie, ze masz swoje potrzeby i nie zamierzasz być dziewicą do 30-stki, ale co z tego? Ktoś ci zabrania? Róbta co chceta.

Co do Postinoru to na twoim miejscu nie wyśmiewałabym się tak lekko z wiedzy autorki. 18 lat i już trzy razy Postinor? CHyba coś tu jest nie tak...

Poza tym to wątek z przed ponad roku i po co do niego ciągle ktoś wraca...?
Stary 2007-06-12, 12:49   #126
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
to jest chore; \
wogole skoro lekarz ci powiedzial z enie jestes w ciązy i testy tez wykazywały że nie jestes,to poco jeszcze szlas do tego specjalisty ;\ okresu nie dostawałas przez stres.
I po co to było?
Pozatym piszesz jkabyś była wiejską niedoinformowana dewodką.
Nie chce nikogo obrazac ale kurza mnie takie przekonywanie ze to jest złe!
brałam to 3 razy i jakby bylo trzeba jeszcze 50 razy.
Skoro jest Postinor dostapny to znaczy ze nie jest zły,są to wykłe hormony ,brałas tabletki,wiec nie wiedze zabardzo roznicy.pozatym płodnym jest sie jeden dzien wiec nawet jak robilas to w dni plodne to moglo byc do owulacji jeszcze np 3 dni ,i wtedy jak wezmiesz postinor to jedyne co on robi to powoduje ze tej owulacji nie ma.
Postinor nie zabija dziecka bo zarodek sie jeszcze nie zagniezdził no i działa praktycznei jak spirala,o ile wogole doszło do tego zapłodnienia bo przeciez nie musiałas idealnei w owulacje tego robic..
Uwazam ze postinor jest dobry i dobrze ze istnieje-bo mądry polak po szkodzie.
pozatym poco nam niechciane dzieci.A antykoncepcja bywa zawodna.wiec ktos moze powiedziec to poco to robic?A ja odpowiem ze jest 21 wiek i nie mam zamiaru trzymac dziewictwa do 30 jak dobrz epojdzie i az sie ustatkuje no i wkoncu wszyscy swoje potrzeby mamy

Tak uważam,że chorym jest traktowanie postinoru jak cukierków na ból gardła.
Autorka watku ma prawo do własnych refleksji i wyciągania wniosków.

Nie wszystko co jest dopuszczone do użytku jest dobre dla nas i warto z tego korzystac.
Co do samego postinoru jest wiele kontrowersji z nim zwiazanych.
Nikt nie każe trzymac dziewictwa do 30 roku zycia.
A jak idzie się z ikims do łóżka to wiadomo,ze mimo antykoncepcji może byc dziecko. I tu pojawia się cos jak odpowiedzialnośc.
Trzykrotne lub 50 krotne użycie postinoru wg mnie do odpowiedzialnych nie nalezy.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-12, 18:54   #127
matisska
Przyczajenie

Witam wszystkich dopiero dzisiaj odkryłam to forum i "wątek sprzed roku" , dlatego, wybaczcie, ale chciałam coś na ten temat napisać.

Rozumiem doskonale Monikę- Moniś , mam podobny dylemat. Feralny stosunek odbyłam w 11 dniu cyklu, w sobotę wieczorem. W poniedziałek po szkole byłam u ginekologa, który zrobił mi USG i stwierdził że owulację już miałam, ale nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia. Ja też nie mogłam tego na 100% stwierdzić, gdyż, prezerwatywa pękła, ale nie byliśmy pewni z chłopakiem czy do wytrysku doszło, zresztą nawet jeśli nie doszło to przed wytryskiem też mogą się wydzielać małe ilości spermy, prawda?

Lekarz bez problemu przepisał mi postinor, nawet go o to nie prosiłam ( to uśpiło trochę moją czujność, bo skoro lekarz przepisał...)a chłopak kupił lekarstwo. Zażyłam je w poniedziałek wieczorem, w prawie dwa dni od stosunku. Czytając ulotkę dowiedziałam się, że postinor moze mieć działanie uniemożliwiające zagnieżdżenie się zarodka, ale zignorowałam tą informację, nie zrozumiałam do końca jej znaczenia i nie chciałam się w to wgłębiać, chciałam o tym jak najszybciej zapomnieć...
Byłam wtedy w pierwszej klasie renomowanego liceum.

Dopiero po jakimś czasie, gdy było już po wszystkim, zainteresowałam się postinorem. Znalazłam w internecie dużo szczegółowych informacji na jego temat, czytałam rózne opinie, dowiedziałam się, ze jest potępiany przez Kościół, no i przede wszystkim- zrozumiałam że ma działanie wczesnoporonne. Jeśli hamuje owulację lub uniemożliwia ruch plemników w szyjce macicy to wszystko jest ok, ale jeśli uniemożliwia zagnieżdżenie się w macicy zarodka to znaczy ze zabija ten zarodek, niszczy nowe życie, czyli jest to zwykła aborcja. A ja zażyłam te tabletki juz po owulacji, więc jeśli postinor w jakiś sposób na mnie zadziałał to tylko w ten.

Dostałam okresu (może trochę wcześniej niz powinnam) i nic mnie nie bolało. Nie wiem czy to zasługa postinora czy po prostu nie byłam w ciąży, nigdy nie będę tego wiedziała na pewno, natomiast wyrzuty sumienia ze być może zabiłam życie które się we mnie zrodziło, pozostaną już we mnie do końca... Nic tego nie zmieni.

Opinie innych, że życie zaczyna się dopiero po zagnieżdżeniu się zarodka w ogóle nie są dla mnie przekonywujące. Przecież już jedna komórka stanowi życie (np. bakterie, protisty), a co dopiero dwie wysoce wyspecjalizowane komórki ludzkie. Poza tym już w momencie zapłodnienia łączą się geny ojca i matki i to wtedy, na całe życie, ustala się genetyczny program nowego dziecka.
Dlatego już nigdy nie pozbędę się wyrzutów sumienia.

I dlatego chciałam Was zapytać , co Wy o tym sądzicie?
Jakie jest prawodpodobieństwo, ze postinor zadziałał na mnie właśnie w ten sposób- uniemożliwiając zarodkowi zagnieżdżenie się. Pomóżcie, błagam, moze będziecie wiedzieć coś więcej niz ja i uspokoicie mnie...
Stosunek był w 11 dniu cyklu, tabletkę zażyłam ok. 44 godziny później, byłam wtedy już po owulacji. Nie jestem do końca pewna czy wytrysk nastąpił ale coś sie tam mogło znaleźć we mnie. Dodatkowo na cała moją sytuację hormonalną mógł wpłynąć fakt że w poprzednim cyklu też zażyłam postinor. Wtedy na pewno nie byłam w ciązy gdyż stosunek odbyłam właściwie w ostatnim dniu cyklu, tuż przed miesiączką , ok.21 dnia (moje cykle trwają ok. 21-22 dni). Zażycie tabletki wynikało wtedy jedynie z mojej paniki i niedoświadczenia- Bałam się, to był mój pierwszy raz, na dodatek bez zabezpieczenia. Wtedy w ogóle nie starałam się zdobyć informacji o postinorze, nie wiedziałam jak działa, ale to i tak nie ma znaczenia, bo dzisiaj z perspektywy czasu wiem, ze wtedy nie mogłam byc w ciązy wiec nie mam o to do siebie pretensji. Natomiast za tym drugim razem to juz było bardzo mozliwe... Co o tym sądzicie??

Moje obawy potęguje jeden dziwny fakt. Moze to śmieszne, ale zawsze w moim życiu najtragiczniejsze wydarzenia miały miejsce w dniach, kiedy 12 dzień miesiąca to środa, 13 czwartek, a 14 piątek i 15 sobota. Właśnie w tych dniach, i tylko w takich miesiącach, gdy dni tak się układały przeżywałam straszne chwile.

A więc feralny stosunek odbył się 15 października, w sobotę; swój pierwszy poważny zawód miłosny przeżyłam dokładnie w piątek 14 marca. To był pierwszy chłopak o którym myślałam na poważnie i z którym na poważnie "kręciłam". A tego dnia on napisał do mnie, ze to już koniec i przekonałam się że dla niego to była tak naprawdę zabawa- bardzo to przeżywałam, bolało mnie to. Z kolei chłopak, z którym uprawiałam sex, zerwał ze mną w środę 12 lipca. Bardzo go kochałam i także strasznie to przeżyłam. Właściwie to nie chciałam uprawiać z nim sexu, kilka miesiecy przed tym faktem byłoby to dla mnie nie do pomyślenia- chciałam zostać dziewicą do ślubu. Ale emocje zawsze brały górę... To właśnie przez tą miłość do niego zawsze mu ulegałam. Naprawdę go kochałam a on ze mną zerwał... On też mnie kochał, owszem, ale był jeszcze niedojrzały i z czasem to uczucie mu przeszło. Tak czy inaczej,zerwał w środę, 12 lipca.
Popatrzcie do kalendarza, takie układy: 12- środa, 13-czwartek itd. nie zdarzaja sie często, a mi się właśnie wtedy przytrafiają najgorsze rzeczy więc moze wtedy rzeczywiscie zaszłam w ciążę, moze to rzeczywiście był kolejny cykl złych dni. Następny taki układ zdarzy się we wrześniu tego roku... Już się boję... Nie wiem co jeszcze moze się zdarzyć:/ Moze umrę...

Proszę więc Was o opinie; czy myślicie ze naprawdę mogłam wtedy być w ciąży i to dziecko zabić??!! Rozumiem Monikę, bo tak jak ona mam wyrzuty sumienia i już się ich na pewno nie pozbędę. Zastanawiam się, jak mam teraz żyć... Czy mozna to sobie wybaczyć? przecież to jest jak aborcja... I Kościół też ma na ten temat takie zdanie. A ja kocham Boga, należę do Kościoła i naprawdę zgadzam się z jego poglądami na ten temat.
To już zawsze będzie na mnie ciążyło; nawet gdy będę szczęśliwa. Ale zastanawiam się nad tym czy w ogóle mogę być jeszcze teraz szczęśliwa.. Czy Bóg pozowli mi być szczęśliwą... Czy da mi kogoś kto mnie naprawdę szczerze pokocha i ja jego też? Czy pozwoli mi mieć dzieci? Czy pozowli mi dostać się na wymarzone studia, zdobyć upragniony zawód?

Zapytałam kiedyś moją młodszą siostrzyczkę, czy myśli, ze jeśli nawet ktoś zrobił coś bardzo złego i bardzo niepodobającego się Bogu, to czy moze liczyć na Jego wybaczenie i czy moze żyć normalnie dalej. Moja siostrzyczka ma 6 lat, ale jest bardzo mądra i lubię ją pytać o takie rzeczy, gdyż ma do takich ważnych, życiowych spraw, proste i niewinne podejście. Za to kocham dzieci- za tę niewinność; sama bardzo bym chciała być dzieckiem...
No więc moja siostrzyczka odpowiedziała: " Myślę, ze Pan Bóg jest bardzo wyrozumiały i da człowiekowi nową szansę" Naprawdę tak myślisz?-zapytałam. "Tak, przecież Pan Bóg to nie jest zwykły człowiek... On jest tak jakby Magiczny Król".
A Wy co sądzicie?

Pozdrawiam wszystkich
matisska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-12, 22:20   #128
Jajodzajofajo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez matisska Pokaż wiadomość

Moje obawy potęguje jeden dziwny fakt. Moze to śmieszne, ale zawsze w moim życiu najtragiczniejsze wydarzenia miały miejsce w dniach, kiedy 12 dzień miesiąca to środa, 13 czwartek, a 14 piątek i 15 sobota. Właśnie w tych dniach, i tylko w takich miesiącach, gdy dni tak się układały przeżywałam straszne chwile.
No to albo jestes religijna, albo wierzysz w zabobony

A tak szczerze - jezeli faktycznie nie daja Ci spokoju wyrzuty sumienia, moze idź do spowiedzi? Tylko wybierz jakiegos mądrego księdza, a nie zakreconego dewote, który na sam dźwięk słowa sex dostanie apopleksji
Mnie by to co prawda nie pomogło, ale jezeli jestes wierząca...

Poza tym nie wiedziałas o skutkach postinoru, dowiedziałas sie o nim po fakcie, wiec to i tak lepiej niz gdybys chciała po prostu swiadomie zabic to dziecko :/
Stary 2007-06-14, 22:38   #129
ruumi
Rozeznanie

nie wiem czy wiesz ale wszelka antykoncepcja jest potepiana przez kosciół(nawet prazerwatywa )

a co do wczesnijszych komntarzy to nie widze roznicy co do brania posinora 50 razy czy branie tabletek anty przez 3 lata.
ruumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-14, 22:51   #130
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

GG do Sandrunia Niepoń Send a message via Skype™ to Sandrunia Niepoń

Tak czy inaczej dowiedziałyśmy sie dziewczynki,że postinor nie zawsze działa,a kiedyś myślałam,że to taki 100% środek,a jadnak NIE

Przyszedł na świat 2009.01.06

Sandrunia Niepoń jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-15, 09:46   #131
Engelchen
Raczkowanie

ja widze roznice w braniu postinoru a tabletek antykoncepcyjnych
jest zasadnicza: pigulki anty nie dopuszczaja do zaplodnienia a postinor nie dopuszcza do zagnieżdżenia zaplodnionej juz komorki

wystarczy poczytac: http://www.antykoncepcja.pl/index_pl...stinor_duo.htm
Engelchen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-15, 09:52   #132
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Engelchen Pokaż wiadomość
ja widze roznice w braniu postinoru a tabletek antykoncepcyjnych
jest zasadnicza: pigulki anty nie dopuszczaja do zaplodnienia a postinor nie dopuszcza do zagnieżdżenia zaplodnionej juz komorki

wystarczy poczytac: http://www.antykoncepcja.pl/index_pl...stinor_duo.htm

To oczywiscie wiemy,ale o tym ze postinor nie zasze dziala,to juz dla wielu z Nas niespodzianka.

Stary 2007-06-15, 09:55   #133
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sandrunia Niepoń Pokaż wiadomość
To oczywiscie wiemy,ale o tym ze postinor nie zasze dziala,to juz dla wielu z Nas niespodzianka.
Jesli ktos sie tylko troche zainteresowal dana kwestia i np. przeczytal ulotke lub opis dzialania to bez problemow sie dowiedzial ze nie ma 100% pewnosci. I ze skutecznosc jest uzalezniona od uplywu czasu od stosunku.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-15, 09:59   #134
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

Masz racje moze zamiast od razu po stosunku(zawsze trzeba miec w domku)to One braly po kilku dobrych godzinach

Stary 2007-06-15, 10:03   #135
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
a co do wczesnijszych komntarzy to nie widze roznicy co do brania posinora 50 razy czy branie tabletek anty przez 3 lata.

Cytat:
Napisane przez nekome Pokaż wiadomość
Jesli ktos sie tylko troche zainteresowal dana kwestia i np. przeczytal ulotke lub opis dzialania to bez problemow sie dowiedzial ze nie ma 100% pewnosci. I ze skutecznosc jest uzalezniona od uplywu czasu od stosunku.
oczywiście tak, ale często najprostrzy sposób jest taaaaaaki trudny
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-15, 10:07   #136
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Cytat:
Masz racje moze zamiast od razu po stosunku(zawsze trzeba miec w domku)to One braly po kilku dobrych godzinach

Postinor to środek wydawany tylko na receptę i według norm obowiązujących u nas,jedynie podczas pobytu pacjenta na ostrym dyżurze - czyli nie istnieje możliwość przepisania go na zapas i trzymania w domu.

mały_groszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-18, 13:23   #137
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

W sumie tak,ale jak wypadek zdazy sie np w piatek wieczor lub sobote?
Trzeba wtedy szukac lekarza,a po co ten stres jak masz w domku?
Slyszalam wiele przypadkow,ze lekarki nie chcialay dac dziewczynom recept na postinor.
Mimo ze biore zastrzyk hormonalny co 3 m-ce i nie potrzebuje postinoru i tak mam go w apteczce z data waznosci 2010.

Stary 2007-06-18, 13:29   #138
margitta
Zakorzenienie

Cytat:

Slyszalam wiele przypadkow,ze lekarki nie chcialay dac dziewczynom recept na postinor.
I coś w tym jest. Może zamiast doszukiwac się złośliwości, trzeba się zastanowić dlaczego? Postinor to nie są cukierki, jak już wiele razy zostało tu powiedziane. Trzeba liczyć się z nawet powaznymi konsekwencjami. Nie jest to środek dla "aaa wezmę na wszelki wypadek".

Dla mnie jak ktoś ma już któryś raz "wpadkę" to powinien się zastanowić nad sobą, a nie nad Postonorem na stałe w apteczce.
Stary 2007-06-19, 09:04   #139
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Ja uważam, że rozsądniej jest mieć Postinor lub chociażby listek Stedrilu w domu na wszelki wypadek niż biegać w panice po lekarzach i aptekach. Owszem, jest to środek awaryjny, ale "awaria" może się zdarzyć każdemu zawsze, więc jak dla mnie świadczyłoby to o swojego rodzaju rozwadze.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-24, 13:54   #140
delfini
Przyczajenie

witam wszystkich na tym forum!

2 lata temu zdarzyla sie taka sytuacja, ze wzielam Postinor Duo. nie bede sie rozpisywac dlaczego i jak to wszystko sie stalo - to juz nie jest wazne. chodzi o to, ze od tamtej pory, co jakis czas wraca do mnie mysl, ze moglam zabic tworzace sie nowe zycie. nie wiem czy tak sie stalo, bo przeciez nie wiem czy doszlo do zaplodnienia. slyszalam rozne teorie na ten temat, miedzy innymi taka, ze jezeli nie bylo zadnego plamienia, bolow, nudnosci po zazyciu tego preparatu, to znaczy, ze wcale nie doszlo do zaplodnienia. jezeli jest to prawda, to znaczy, ze ja nie zabilam tego malenstwa, bo wcale nie mialam w sobie zaplodnionej komorki jajowej.

co Wy o tym sadzicie?

moze dla niektorych jest to nie warte zastanowienia, ale jednak ja mam odmienne zdanie. wiem ze juz nigdy nie wezme Postinoru Duo, chocby nie wiem co!!!
delfini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 18:44   #141
Celebre
Raczkowanie

Chciałam tylko zauważyć, iż dziewczyny piszące, że wzięły postionor i teraz mają wielką czkawkę moralną nie mają na koncie wiele postów(na ogół1) ... No ale nie ważne czy działa tu wielki "Wierzejski"czy inny. Uważam, że jak idziesz do łóżka to bierzesz na siebie odpowiedzialność tego, że mozesz zajść w ciążę. Nawet jak stosujesz antykoncepcję, więc jak nie chcesz przezywać takich traumatycznych przeżyć, połykać postinoru poczekaj aż zostaniesz zoną i będziesz gotowa się kochać a tym samym brać pod uwagę zajście w ciąże. I tyle
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 18:58   #142
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Cytat:
Napisane przez mały_groszek Pokaż wiadomość
Postinor to środek wydawany tylko na receptę i według norm obowiązujących u nas,jedynie podczas pobytu pacjenta na ostrym dyżurze - czyli nie istnieje możliwość przepisania go na zapas i trzymania w domu.
Ja musiałam wziąść Escapelle,nowszy Postinor.To tylko 1 tabletka.Ale mój lekarz dał mi 2 recepty-na Escapelle i na Postinor Duo,żebym gdyby nie było tego 1 nie musiała latać i szukać,tylko żebym kupiła Postinor.Więc,jakbym miała kasę i taką potrzbę,to mogłam kupić jedno i drugie.Ale tego nie zrobiłam,bo to była jednorazowa wpadka i nie przyjmuję do wiadomości,że może się przydażyć następna.Teraz jesteśmy ostrożniejsi.Przeczytałam ulotkę,więc byłam śwaidoma tego,że nie musi zadziałać i że mogą wystąpić efekty uboczne.Ale nie chciałam ryzykować.W szpitalu też byłam,ale pani chciała za wypisanie strasznie dużo kasy (podczas ostrego dyżuru),a kiedy usłyszała,że jestem 2 dni po okresie stwierdziła,ze nie trzeba.W 2 szpitalu babka się na nas wydarła (a chcieliśmy tylko konsultacji i potwierdzenia,że jak się wpadło 2 dnia po okresie,to nie trzeba),że oni nic nie przpisują i w żadnym szpitalu mi nie przpiszą.Śmieszne to było...
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 21:26   #143
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Celebre Pokaż wiadomość
Uważam, że jak idziesz do łóżka to bierzesz na siebie odpowiedzialność tego, że mozesz zajść w ciążę. Nawet jak stosujesz antykoncepcję, więc jak nie chcesz przezywać takich traumatycznych przeżyć, połykać postinoru poczekaj aż zostaniesz zoną i będziesz gotowa się kochać a tym samym brać pod uwagę zajście w ciąże. I tyle
zgadzam się ja bym tylko powiedziała " az zostaniesz żoną lub gdy będziesz gotowa się kochać i brać pod uwagę zajście w ciążę.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2007-06-24, 21:58   #144
Ptysio5
Zakorzenienie

i tak nasz najlepszy pod słońcem rząd chce zdelegalizować postinor i inne diabelskie specyfiki, więc nie bedzie dylematów.... nawet w przypadku gwałtów
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-26, 22:43   #145
matisska
Przyczajenie

Hej No własnie ja mam podobny problem jak delfini... Też zastanawiam się czy to możliwe ze mogło dojść do zapłodnienia i ze zabiłam to małe życie zażywając postinor>?
Ale nikt nic na ten temat nie napisał?? Naprawdę nic o tym nie wiecie?
Będę wdzieczna za każdą informację...

Celebre, napisałam 1 post bo ciągle czekam na odpowiedź, poza tym pracuję we wakacje i rzadko jestem na necie. Ale nie dziwię się dziewczynom w takiej sytuacji, ze piszą tylko jeden post. One przeżyły coś strasznego, coś czego nie mogą sobie wybaczyć. Rozumiem to, bo też to czuję, ale jakoś muszę z tym żyć/// i dlatego chciały się tym z Wami podzielić, by znaleźć zrozumienie, moze odpowiedź, może jakis cień nadziei... Ale nie chcą pisać więcej bo im zwyczajnie wstyd i czują że to i tak bez sensu, bo życia to nie zmieni.
Ja też tak czuję, ale jednak napisałam tego posta.

P.S Jajodzajofajo- dzięki

Pozdrawiam
matisska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-26, 23:04   #146
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Niczego,ani nikogo nie zabiłaś,bo nic tam jeszcze ni było Jak masz takie przekonania,to po co bierzesz?Radzę zapoznać się z ulotką i z działaniem postinoru,jeśli macie to wziąć,a się wahacie.Albo wogóle zastanowić się nad swoim życiem
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-27, 09:44   #147
Celebre
Raczkowanie

Ja nie rozumiem jednej rzeczy, bierzecie tabeletki antykoncepcyjne. Codziennie połykacie tabeletke, żeby nie mieć dzieci, postinor też jest antykoncepcyjny tylko jego nie bierzesz przed pójsciem do łóżka tylko po. Może róbcie "to" jak bedziecie gotowe na dziecko?
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2007-06-27, 09:54   #148
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Celebre Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem jednej rzeczy, bierzecie tabeletki antykoncepcyjne. Codziennie połykacie tabeletke, żeby nie mieć dzieci, postinor też jest antykoncepcyjny tylko jego nie bierzesz przed pójsciem do łóżka tylko po. Może róbcie "to" jak bedziecie gotowe na dziecko?
No nie do końca tak jest - to kwiestia przekonań, bo Postinor nie dopuszcza do zagnieżdżenia się zapłodnionej zygoty. A więc przekonań do tego czy czujemy się mordercą czy nie.

Dlatego najpierw trzeba mysleć, a potem działać. Jeżeli takie kobiety wolą urodzić już to nie chciane dziecko niż umartiawać się potem, to ich wola i czemu ktoś ma im stać na drodze?

Ja mogę tylko współczuć.
Stary 2007-06-27, 12:35   #149
a260
Raczkowanie

Ok, to odpowiem.
Człowiek zaczyna życie w momencie zapłodnienia, czy to się komus podoba, czy nie. Zapłodniona komórka, to nowe życie i świadome spowodowanie jej śmierci jest zniszczeniem tego życia. Przyro mi to pisać, ale tak jest.
Zaraz mi się oberwiem wiem to, ale trudno, nie będę owijac w bawełnę.
Stary 2007-06-27, 12:44   #150
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a260 Pokaż wiadomość
Ok, to odpowiem.
Człowiek zaczyna życie w momencie zapłodnienia, czy to się komus podoba, czy nie. Zapłodniona komórka, to nowe życie i świadome spowodowanie jej śmierci jest zniszczeniem tego życia. Przyro mi to pisać, ale tak jest.
Zaraz mi się oberwiem wiem to, ale trudno, nie będę owijac w bawełnę.
Na całym świecie toczą sie zawzięte dyskusje profesorów, naukowców, teologów, filozofów i innych, a tu proszę: wystarczyło zapytać ciebie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości