Żółw, żółwie - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-10-28, 11:42   #121
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: Żółw stepowy-jak sie nim zajmować?

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/z...dowych-62.html
Tu jest coś o tym, co żółwie jadać powinny, a czego nie to może przejrzyj, może daj mu coś, czego jeszcze nie jadł, może mu zasmakuje

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 12:22   #122
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Ja "mam" żółwia stepowego. Pisze "mam", bo on mieszka u moich dziadków, od wielu lat, ale teoretycznie jest mój. Po prostu niechciałąm go stamtąd zabierać, bo żyje sobie w domu, a nie w terrarium, ma swoje kąciki i zaprzyjaźniłsie z kotem. Czasami spią razm na kocim posłaniu.

Zółwia mam nie wiem ile lat, ale bedzie z 15 chyba. Ona (bo to samiczka) je bardzo wiele różnych rzeczy. Oczywiscie mleczyk, marchewka, kluski, żółty ser, szparagi itp. Mięsa raczej nie chce. Kiedys kupiłam jej takie suszone robaczki dla żółwi, ale nie chciała jeść.

To, że skóra mu schodzi to normalne. To jest gad, a one zmieniają skórę, po prostuy stara sie łuszczy i odchodzi. Czasami moja babcia wsadza żółwia do wanny z płytka wodą i go troche ochlapie, a potem naciera mu skorpupę kremem.

Zółwik jest bardzo mdry i fajny. Jak chce jeść to przychodzi i włazi na stopę. Kiedys ja olałam, to ugryzła mnie w palec. hehe

Zółwie to fajne stworzonka

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 16:43   #123
karateczka000
Zakorzenienie

nie wiedziałam ze mozna je trzymac tak o - w domu luzem, bez akwarium

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 17:43   #124
Ev3
Raczkowanie

Dot.: Żółw grecki :)

Ja musze mojemu milusińskiemu zrobić zakupy Musze kupić wapno, wiecie ile takie coś kosztuje? Bo witaminki widziałam i nawet zamawiałam je (jakieś w proszku, nie kropelki) żeby dodać do jedzonka, ale niestety nie przysłano ich do zoologicznego :/ Fafix, a jak często robisz im kąpiele?

Ev3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 17:47   #125
Klariska
Wtajemniczenie

Nie powinno sie, ale co ja mam zrobic jesli on ciagle tlucze pyszczkiem o sciany akwarium?? Musze mu terrarium kupic :/ albo trzymac luzem

Klariska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 16:01   #126
Ev3
Raczkowanie

Question Dot.: Żółw grecki :)

Dzisiaj zauważyłam, że Johnnie złamał (lub wyrwał) sobie jednego pazura na przedniej łapce :/ Nawet nie wiem kiedy to sie stało. Czy żółwią powinno się przycinać pazurki? Bo szukałam na różnych stronach i nic nie znalazłam na ten temat :/ A pazurki ma dłuugie i ostre (o czym sie już nie raz przekonałam). Wiem, że innym zwierzaką przycina się pazury, ale czy żółwiką też?

Stary 2006-10-29, 20:48   #127
Fafix
Rozeznanie

W mojej książce jest napisane, że kąpiel żółwiom robi się nie rzadziej niż raz w tygodniu, wskazane jest częściej, a woda powinna być letnia. Kupiłaś już lampkę? ja mam lampkę-klips, na żarówki z cieńkim gwintem. Fajnie wygląda jak się pod nią wygrzewają, wyciągają łapy i szyje, jeszcze im trzeba palmę wstawić i cały rok wakacje gadziny mają . Chociaż najbardziej bym się cieszyła gdyby wróciły do natury. Ale zdziwiłaś mnie tymi witaminami w proszku, nie słyszałam o takich, ale może pod taką postacią chętniej będą je jeść. Tylko się dopytaj, czy je można stosować do kąpieli. Pazury się przycina, jeśli sam sobie ich nie zetrze, przy chodzeniu. Ale co on sobie tak do mięsa ten pazur wyrwał, a może sam się ugryzł, czy jak ? Domyślasz się co się mogło stać ? I czy byłaś z nim u lekarza, może go trzeba zaszczepić ?
Stary 2006-10-29, 22:14   #128
Ev3
Raczkowanie

Ja robie kąpiel 3, 4 razy w tygodniu. Lampki jeszcze nie kupiłam, a musze jak najszybciej. Tylko fundusze musze uzbierać. Mam zamiar mojemu żółwiowi wstawić do terrarium aloes, ale musze go mocno przymocować, żeby na niego nie spadł. O tych witaminach w proszku powiedzieli mi w zoologicznym, podobno kosztują ponad 20 złotych, góra 30.
Oj to chyba musze mu przyciąć pazurki. Na szczęście nie oderwał sobie do mięsa, ale widać, że nie ma pazura. Rany nie ma. Napewno się nie ugryzł Ale prawdopodobnie stało sie to, gdy spindrał się na kocyk lub chwytał futerkowego nakrycia, może zachaczył się pazurem, pociągnął łapke mocno i.... pach! Pazurka nie ma. Zauważyłam to dopiero, gdy wzięłam go na kolana. Spędziłam potem troche czasu na szukaniu go, żeby dowiedzieć sie co się stało, ale zero śladów zbrodni

Stary 2006-10-29, 22:18   #129
Ev3
Raczkowanie

A oto mój Johnnie zrobiłam mu dzisiaj mini sesje foto, niestety jakość nie najlepsza, bo zdjęcia robione komórką :/

Edytowane przez Ev3
Czas edycji: 2007-01-02 o 16:44
Stary 2006-10-29, 22:26   #130
Fafix
Rozeznanie

Z tym aloesem, to przede wszystkim uważaj, żeby nie zjadł (nie wiem, czy to mogą jeść). Fajny żółwik, moje mają żółtą skorupę i chyba są większe, ważą każdy po ok.1kg.
Stary 2006-10-29, 22:59   #131
Ev3
Raczkowanie

Dzięki

Aloes mu nie zaszkodzi, tak samo można wstawić lawende... w sumie każdą rośline, która nie jest trująca i na tyle wysoką, żeby żółwik nie obgryzał listków, bo nie fajnie by to wyglądało.

Stary 2006-10-29, 23:10   #132
Fafix
Rozeznanie

Właśnie zobaczyłam na kroplach dla żółwi cenę -10,40 zł. kupowałam rok temu, więc może się wstrzymaj i poszukaj tańszych. Wklejaj jeszcze fotki, ja niestety nie mam czym zrobić. Idę spać, bo już słabo widzę , hihi.
Stary 2006-10-29, 23:25   #133
Ev3
Raczkowanie

Wiem, że kropelki są tańsze. Musze zrobić tour po sklepach zoologicznych i zobaczyć jakie są ceny i co się bardziej opłaca
Lepsze zdjęcia załącze za tydzień, bo będe miała już normalny aparat i jakość będzie lepsza Wszystko dzięki kumplowi, bo też nie mam czym fot robić.

Ja też ide spać, bo widze podwójnie

Stary 2006-10-30, 00:21   #134
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ev3 Pokaż wiadomość
A oto mój Johnnie zrobiłam mu dzisiaj mini sesje foto, niestety jakość nie najlepsza, bo zdjęcia robione komórką :/
Ale przystojniak!!! a jaką ma skorupkę piękną!!! Proszę go wycałować ode mnie w mordeczkę

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 14:26   #135
Glamour_girl
Raczkowanie

Ja posiadam zółwia stepowego, karmie go prawie wszystkim. W jednej ze stron co byly podane wyzej jakies glupoty piszą, ze nie mozna zółwia karmić salatą Mam zółwia juz okolo 10 lat i dosc czesto je salate, bo w zimie trudno znalezc mlecza Zjada rowniez marchewke, jablka, pomidory, ser bialy, jajka na twardo, gotowana fasolke szparagową, ale oprocz tego karmie go takim gotowym suchym pokarmem dla zółwi. Oprocz tego daje mu krede (taka zwykla co sie w szkole po tablicy pisze) po to zeby zółwiowi zabardzo dziob nie urósł, jezeli bedzie jadl samo miekkie pozywienie. Uwielbia ja obgryzac
Co ciekawsze moj zolw nie ma swojego akwarium, poniewaz ma dziwny charakter i nie bedzie spokojnie w nim siedzial, bo od razu zaczyna jeść piasek i potrafi tak bez przerwy, nie wiem czemu ale dlatego zrezygnowalam z akwarium zeby mu sie krzywda jakas nie stala. Żolw chodzi po calym domu i nikomu nie przeszkadza. W lecie wychodzi sobie sam na balkon zeby sie poopalac. Ma swoj wlasny kat w pokoju kolo kaloryfera, w zimie tam sobie siedzi bo mu jest cieplo, ale czasem wkladam go do pudelka i ogrzewam lampka jak jest glodny to idzie do kuchni i kreci sie tam tak dlugo az mu da ktos cos do jedzenie. Sama sie nieraz dziwie ze tak dlugo zyje, ale nie oddalabym mojego zólwika nikomu za nic w swiecie.
Glamour_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-30, 15:19   #136
lafigue
Zadomowienie

Glamour_girl z tą sałatą, to nie głupoty... nam przez sałatę zdechła jaszczurka i żółwiowi po konsultacji z lekarzem pod żadnym pozorem jej nie dajemy. Zimą można przecież karmić żółwia cykorią żółwie żyją tak długo jak się im pozwoli, u nas jest już naście lat i ma się świetnie. Na początku najlepiej iść do weta specjalizującego się w gadach, on dokładnie powie w jakim jest wieku, co zrobić z tymi rankami, oceni kondycję, powie jak często kąpać (nam zalecono nie częściej niż raz w tygodniu, do wody powinno dodawać się sól; oczywiście po kąpieli oliwka na skorupę). My nie dajemy żółwiowi wody - podobno starcza mu to co jest w pokarmie, ale jeśli daje się suchy, gotowy pokarm dla żółwi, wtedy trzeba zadbać o dostęp do wody.

lafigue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 15:41   #137
Fafix
Rozeznanie

Glamour_girl, na tych stronkach jeszcze nie byłam, ale zapewne chodzi o to, że jak ogólnie wiadomo sałata jest "pędzona", ponieważ szybko rośnie to ma w sobie dużo różnego świństwa. Ale jak zje raz na jakiś czas, to chyba tragedii nie będzie, a poza tym wszędzie jest chemia, co zrobić. Ale co do piasku, to ja pytałam weterynarza, powiedział, że jak chce to może jeść, bo to wpływa na trawienie.
Stary 2006-10-30, 15:45   #138
Fafix
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lafigue Pokaż wiadomość
Glamour_girl z tą sałatą, to nie głupoty... nam przez sałatę zdechła jaszczurka i żółwiowi po konsultacji z lekarzem pod żadnym pozorem jej nie dajemy. Zimą można przecież karmić żółwia cykorią żółwie żyją tak długo jak się im pozwoli, u nas jest już naście lat i ma się świetnie. Na początku najlepiej iść do weta specjalizującego się w gadach, on dokładnie powie w jakim jest wieku, co zrobić z tymi rankami, oceni kondycję, powie jak często kąpać (nam zalecono nie częściej niż raz w tygodniu, do wody powinno dodawać się sól; oczywiście po kąpieli oliwka na skorupę). My nie dajemy żółwiowi wody - podobno starcza mu to co jest w pokarmie, ale jeśli daje się suchy, gotowy pokarm dla żółwi, wtedy trzeba zadbać o dostęp do wody.
lafigue, a jaką sól dajesz i ile. No i jakiego masz żółwia .
Stary 2006-10-30, 17:51   #139
lafigue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fafix Pokaż wiadomość
lafigue, a jaką sól dajesz i ile. No i jakiego masz żółwia .
ja mam stepowego, ale myślę, że greckiemu sól też nie zaszkodzi; nam doktor polecił dodawanie tej soli, bo ona niszczy ewentualne pasożyty, odkaża skórę (nasz żółw latem spaceruje po ogródku, więc może coś złapać, można też przynieść coś na np mleczach); dajemy zwykłą kamienna sól, ilość zależy od ilości wody, nam wychodzi max pół łyżeczki

lafigue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 19:23   #140
Ev3
Raczkowanie

Smile Dot.: Żółw grecki :)

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Ale przystojniak!!! a jaką ma skorupkę piękną!!! Proszę go wycałować ode mnie w mordeczkę
Ucałowałam Johnniego w mordeczke

Tak, z sałatą nie wolno przesadzać, bo zwykle jest bardzo kropiona chemią, ja kupuje ją w warzywniaku na osiedlu i mam pewność, że nie jest z nią tak źle jak z taką z marketów, bo tam wszystko jest kropione, żeby długo sie trzymało :/
Mój speceruje po mieszkaniu jak jestem ja, albo rodzice, gdy nikogo nie ma siedzi w akwarium, w sumie to zwykle jak go dam do akwarium to idze spać, gorzej jest jak mu sie motorek włączy i stara sie wyjść, wtedy ostro hałasuje.
Co do ranek to juz jest dużo lepiej, zrobił sie strupek i myśle, że za jakiś czas nie będzie znaku po tym.
Dzisiaj już chciałam przyciać pazurki, ale nie dałam rady, okazało sie, że moje super ostre nożyczki nie dały rady, a mały zaczął się złościć. Mały nerwusik he he. Stwierdziłam, że wstawie mu płaskie kamienie do akwarium, będzie miał się po czym spindrać, a przy okazji ścierać sobie pazurki W sumie za pare dni robie mu przemeblowanie akwarium, żeby wyglądało jakoś przyzwojcie, a nie jak więzienie Narazie poszukuje różnych rzeczy.

Stary 2006-10-31, 10:48   #141
Glamour_girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fafix Pokaż wiadomość
Ale co do piasku, to ja pytałam weterynarza, powiedział, że jak chce to może jeść, bo to wpływa na trawienie.
Nie wiem czy to dobrze wplywa na trawienie, bo on caly czas je ten piasek i potem ma problemy z wydalaniem
Glamour_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-31, 12:29   #142
Ev3
Raczkowanie

W którymś artykule o żółwiach czytałam, że chyba nie powinny wsówać piasku, bo mogą mieć zaparcia. Nie moge znaleść, gdzie to było, ale od tamtego momentu jedzonko, które jest obsypane piaskiem wyciągam, żeby Johhnie nie zjadł. Oczywiście nie dałabym rady kontrolować cały czas czy zjada z czymś piasek.

Stary 2006-11-03, 11:46   #143
Fafix
Rozeznanie

Z tym piaskiem, to się okazuje, że są różne szkoły, a co do wapna, to w mojej książce jest napisane, że "wapno można dodawać do karmy w postaci rozdrobnionych skorupek od jajek ( uprzednio wyprażonych w piekarniku z uwagi na salmonellę)". Napiszcie ile ważą wasze żółwie i wklejajcie fotki. Ev3 kupiłaś już lampkę , moje żółwie się trochę senne zrobiły , muszę je trochę rozruszać . Wymyśliłam sposób na wystawianie ich na słońce. Gdy jest chłodno, ale słońce mocne, to kładę je na termoforze, z ciepłą wodą. Ale rzadko i na chwilę, no i gdy nie wieje wiatr.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-03, 16:39   #144
Ev3
Raczkowanie

Ojej nie wiem ile waży mój Johnnie :/
Fafix nie mam jeszcze lampki mam nadzieje, że ją szybko kupie, ale potrzebuje troche kasy, mam troche wydatków i trudno mi jest sie zebrać :/
Dobrze, że w domu jest ciepło nie tak jak 2 tygodnie temu... teraz pogoda mnie dobiła spadł śnieg, a mi sie mlecze skończyły... Johnnie tak je lubi.

Stary 2006-11-20, 23:10   #145
joannagolinska
Przyczajenie

Dot.: żółw?

Ja jestem szczesliwa wlascicielka zolwia stepowego. Ma na imie Lucek. "Na poczatku nie mialam pojecia jakiej plci jest zolw,ale jak sie okazalo moj zolw to panienka. Imie zostalo to samo,gdyz wszyscy domownicy sie do takiego przezwyczaili. A poza tym czasami gdy mi zniknie z oczu czy to na dzialce,czy tez w domu, dzieki jej imieniu poge liczyc na pomoc psa. Na samo haslo :"gdzie jest Lecek?" moj pies biega po calym obszarze i szuka swojej kolezanki. czasami zdarzalo sie,ze moja sunia warczala i szczekala na Lucka,ale tylko wtedy, gdy podeszla moja żółwica do psa z zaskoczenia albo podeszla do miski z jedzieniem pse.

Bardzo chetnie przygarnelabym jeszcze jednego zolwia ladowego, niewazne jakiego gatunku.
joannagolinska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-30, 13:46   #146
akasa
Przyczajenie

Dot.: żółw?

Witam wszystkie wizażanki...

Właściwie w każdej z powyższych wypowiedzi mogłabym dodać własny komentarz, byłoby tego jednak zbyt wiele, więc ograniczę się do podania kilku podstawowych faktów dotyczącech żółwi lądowych i wskazania źrodeł wiarygodnej wiedzy na ich temat.

1. Żółw jest zwierzęciem które choruje i cierpi w sposób nieomalże niezauważalny dla hodowcy (zwłaszcza nierozeznanego).

2. Żółw kategorycznie nie powinien jeść ŻADNEGO mięsa i innego białka zwierzęcego (np. sera), ani owoców i warzyw. Z warzyw mozna czasem podać rzadko niektóre, ale podstawą diety powinny być wyłącznie zróżnicowane rośliny zielne. Fatalną karmą jest równiez wysokobiałkowy Biorept.
Dieta tych gadów powinna być obfita w błonnik i wapń zaś uboga w białko i fosfor. Powszechnie podawana sałata jest zupełnie niewłaściwa z uwagi na obecność szczawianów zaburzających gospodarkę wapniową gada.
Pamiętajmy że gady te żyja w jałowym, trawiastym środowisku i żywią się sezonową roślinnością. Nowe badania wskazują że sa to ściśli roślinożercy.
Polecam następujące artykuły:

http://testudo.draknet.sytes.net/ind...d=26&Itemid=36

http://www.terrarystyka.pl/index.php...735&Itemid=100

Dieta owocowo-warzywno-mięsna prowadzi do poważnych schorzeń wewnętrznych i powolnej śmierci gada. Zaburza również prawidłowy wzrost powodując że żółw rośnie zbyt szybko, a jego pancerz deformuje się w widoczne garby, nieraz rozmiękcza. Zdrowy żółw ma gładką, twardą, dobrze wysklepioną skorupę i rośnie bardzo powoli (przyrosty są cieniutkie i ledwo widoczne). Poza tym dieta roslinna powoduje że żółw w naturalny sposób ściera sobie listwe rogowa dzioba szarpiąc często twardawe i łykowate rośliny.
Pamiętajmy równiez że wiele polskiej literatury książkowej jest w tym względzie całkowicie przstarzała i błędna!

3. Żółw nie powinien chodzić luzem po podłodze! Zapewnienie żółwiowi terrarium nie jest wymysłem terrarystów-fanatyków lecz absolutną koniecznością stworzenia gadowi warunków zbliżonych maksymalnie do jego naturalnego otoczenia. Otoczenia, do którego przystosowany jest jego organizm. Żółw to nie pies czy kot - to zmiennocieplny, wrażliwy gad, który potrezbuje odpowidniej temperatury (żarówka grzewcza) i wilgotności, stabilnego podłoża które umożliwia kopanie oraz promieniowania UVB (świetlówka lub zarówka UVB) oraz bezpiecznego, znanego mu schronienia. Takich warunków nie znajdzie na podłodze. Dobrym podłożem do terrarium jest darń lub kawałki kory ew. z domieszka siana - nie piasek ani żwir!!!
Co więcej żółw chodzący po podłodze z czasem zapada na bolesne i trudne do wyleczenia zwyrodnienie stawów objawiające się stawianiem nóg "na boki" czy w końcu opadnieniem tylnej częście skorupy, która z czasem zaczyna ciągnąc za sobą. Zdrowy żółw chodzi stabilnie i pionowo na wszytskich kończynach a skorupę trzyma wysoko i poziomo nad podłożem. Powodów zapewnienia terrarium jest więcej. Polecam artykuły:

http://testudo.draknet.sytes.net/ind...id=5&Itemid=35

Oczywiście terrarium powinno być odpowiednio duże. Zgoda, jest to ograniczanie przestrzeni życiowej żółwia, ale jest to konieczność.
W zasadzie wszystkie żółwie z rodzaju testudo (czyli tez stepowe i greckie) powinny być trzymane w okresie ciepłym nie w terrariach lecz na specjalnych wybiegach ogrodowych - to jest idealne rozwiązanie zapewniające im własciwe warunki. Można stosować wybiegi całoroczne z odpowiednio przygotowaną cieplarnia, ale to już wyższa szkoła jazdy. Terrarium jest mniejszym złem, aczkolwiek wciąz złem, lecz podłoga jest całkowicie niewłaściwym miejscem. Piszę jednak o terrariach gdyż zdaje sobie sporawe z tego że nie każdy ma warunki by stworzyć żółwiowi taki wybieg.

4. Żółwiowej skorupy nie smarujemy absolutnie niczym - to tylko pożywka dla bakteri i lep dla brudu, nie wspominając już o szkodliwych chemikaliach w kremach i ich oparach.

5. Nie myjmy żółwia w zlewie ani pod kranem - to przede wszystkim ogromny stres dla zwierzęcia i zmuszanie go do czegoś na co niekoniecznie ma ochotę. Żółwia można czasem kąpać wkładając go do ciepłej, czystej wody w płytkim naczyniu. Jeśli zechce to się w nim pomoczy i napije. Najlepiej zas pozostawić mu takie naczynie w terrarium wówczas będzie zażywał kąpieli i pił kiedy chce i potrzebuje, a o tym chyba sam wie najlepiej.

6. Żółw nie nadaje się dla dziecka! Zwierzę generalnie nie lubi kontaktu z człowiekiem, boi się go, z czasem sie przyzwyczaja, ale nigdy nie będzie psem czy kotem którego można przytulić. Wszelkie formy czułości sa zbędne i tylko go stresują - żółw to nie ssak! Innym powodem jest to że wbrew obiegowym opiniom to zwierzę bardzo wymagające i trudne w hodowli - mam na myśli zdrową hodowlę - biorąc pod uwagę fakt że żółw może żyć w przybliżeniu tak długo jak człowiek, za coś takiego można uznać posiadanie zdrowego żółwia przez dziesiątki lat. Trudnym dlatego że wbrew pozrorm zapewnienie mu właściwych warunków życiowych wcale nie jest łatwe, rozpoznanie i lecznie chorób też, w dodatku na palcach można policzyć weterynarzy którzy się znają na tych gadach. Zdrowy żółw powinien być również zimowany, do tego trzeba również wiedzy i odpowiednich warunków.
Inny powód - żółw jest bardzo często nosicielem salmonelli, dlatego każdy hodwca musi pamiętac o podstawowych zasadach higieny, a więc dla bezpeiczeństwa dziecka nie powinno mieć ono z nim kontaktu.

Wszystko co napisałam powyżej wiem z własnej wiedzy i doświadczenia w hodowli żółwia. Jeśli macie jakieś wątpliwosci i pytania zapraszam na forum poświęcone żółwiom lądowym, przykładowo:

http://testudo.draknet.sytes.net/ind..._smf&Itemid=31
Stary 2006-12-08, 15:26   #147
Ev3
Raczkowanie

Hej dziewuszki dawno mnie tutaj nie było hehe
U mojej mordeczki bardzo dobrze, narazie się na nic nie skarżył Chyba go troche rozpieściłam, bo odkąd zaczął hałasować w akwarium to wypuszczam go na spacer po domku. No więc ten spacer trwa... od 8 rano, bo wtedy mnie budzi (żadko się zdarza, żeby dał mi pospać), aż do 20. Potem zabieram go z jego ulubionej miejscówy (czyli rury kaloryfera) i wkładam do akwarium. I tak codziennie. Ostatnio za bardzo się rozbrykał i pozwala sobie zrobić siusiu i miny przeciwpiechotne na parkiecie

Jak tam wasze pupilki?

Pozdrawiam

Stary 2006-12-10, 20:39   #148
carolinascotties
Zakorzenienie

Witaj
A jak to jest ze snem zimowym u Twojego pupila?
CZekamy na zdjęcia
Pozdrowienia

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-10, 20:53   #149
basiab_f
Przyczajenie

Unas mieszka Ferdek żółw stepowy ma już10 lat ,został w spadku po moich dzieciach które dorosły i wyprowadziły się z domu .Teraz Ferdek mieszka na rurze od grzejnika chodzi luzem po domu , w lecie ma wydzielone miejsce na podwórku ,jak tylko pogoda na to pozwala to jest cały czas na powietrzu.Bardzo lubi mlecz ,sałate oraz biały ser a najbardziej lubi wyrywać kotom z pyszczka mięso .W kuchni jest miejsce gdzie Ferdek i koty jedzą ,jak jest głodny to sam przychodzi do jedzenia.Jest naprawde mało kłopotliwy chociaż zdaża mu się zasnąć na środku pokoju i przez niego nieraz lądowałam na podłodze . pozdrawiam wszystkich basia
basiab_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-11, 09:26   #150
Ev3
Raczkowanie

Czytałam o śnie zimowym żółwi, podobno powinni robić to doświadczeni hodowcy. Ja tego nie zrobie. To zajmuje troche czasu i nigdy nie wiadomo czy pupilek się wybudzi Bałabym się, że zrobiłabym krzywde Johnniemu.

Postaram się o nowe foteczki

Mój Jasio bardzo często okupuje miejsce pod kaloryferem. Wciska się gdzie może. Do tego nauczył się, że jak przyklękne na dywanie to podchodzi do mnie i oczekuje, że dostanie coś dobrego. Śmieje się, że to jest żółw bojowy... podziubał mojego faceta w palce u stóp pewnie była to zazdrość hehe No chyba, że myślał, że jest to jego obiadek, bo juz kiedyś zaczął wcinać zieloną serwetke... pomyliło mu się (każdemu może się zdarzyć ) Mam z nim ubaw.

Pozdrawiam

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości