|
|
#121 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Owczarki niemieckie
Roznice sa na pewno,wystarczy spojrzec na watek nawet na forum owczarkowym http://www.owczarek.pl/forum/forum_p...go-ma-dwa-lata
fajnie jest opisane zachowanie malego uzytka...Pozatym-one maja to "cos madrego" w oczach...Niby male ale...maja spojrzenie doroslego psa... Cos pieknego... Roznice na pewno beda...Tak samo jak w uzytkowych border collie czy labradorach ktore sa lzejsze niz typ show... Na szkolenie naprawde warto isc...Nie oddac psa ale isc razem z nim i nauczyc sie wspolpracy z psem i zasad wychowania. Pozatym onek to duzy pies ktory nie wychowany moze sprawiac mnostwo problemow...I na ulicy i w domu... Dla mnie duzy pies kazdy-powinien miec przynajmniej to wyszkolenie PT...
żonka Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością. https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2011-11-29 o 18:30 |
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#123 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() owczarek niemiecki o moim osobistym zdaniem najwspanialsza rasa psa przyjaciela, wielostronnego, inteligentnego, oddanego, posłusznego, partnera i obrońcy. Jednak żeby pies wykazywał takie cechy nie możemy tylko oczekiwać, karcić i wierzyć w "samo się stanie" bo to taka, a nie inna rasa. Żeby uzyskać pożądane efekty, szacunek i zaufanie psa trzeba poświęcić własny wolny czas i chęci na aktywność umysłową i fizyczną pupila. Owczarek to pies zadaniowy, z nudy i braku odpowiedniej aktywności staje się destrukcyjny dla otoczenia (gryzie meble i wszystko co popadnie, przekopuje cały ogródek itp.itd.), błędy wychowawcze mogą doprowadzić do tego, że zamiast zrównoważonego psa stanie się zbyt lękliwy i uległy bądź nabędzie skłonność do agresji. Myślę, że do posiadania dobrego psa, nie tylko ONka potrzebne jest przede wszystkim własny kawałek serca i pracy
Ja mam kryzys permanentny. Jestem typem depresyjnym, trudno jest mi się cieszyć z czegokolwiek, widzę świat w ciemnych barwach. Jest fajnie, bo pijemy herbatę, gadamy, jest ładna pogoda, ale mam w sobie czarną dziurę, która cały czas promieniuje. R. Więckiewicz |
|
|
|
|
#124 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Jestem szczęśliwą posiadaczką owczarka niemieckiego długowłosego ,wszystkiego dowiedziałam sie na forum owczarkowym owczarek.pl polecam |
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#126 |
|
Przyczajenie
|
My też z chłopakiem planujemy zakup pieska i wahamy się pomiędzy owczarkiem a biglem
|
|
|
|
|
#127 |
|
Raczkowanie
|
agula018 nie chce aby mój post zabrzmiał niemiło bo nie o to mi chodzi, ale czytając twoje posty można dojść do wniosku że zarówno ty jak i twój chłopak nie macie zbyt wielkiego pojęcia jeśli chodzi o posiadanie psa.
To że psa kiedyś miałaś nie oznacza że coś o psach wiesz. Ja mogę wam poradzić takie rozwiązanie: dajcie sobie jeszcze 1-1,5 roku czasu na zdobycie wiedzy i wtedy kupcie swojego wymarzonego psa Co do poglądów twojego chłopaka - spytaj go czy jego rodzice również bili go po twarzy kiedy nie wysiusiał się do nocnika ![]() Ani bicie po pysku, ani krzyki nic nie dadzą. Nauczenie psa posłuszeństwa wymaga wiele pracy z psem Pracy która ma być przyjemna i dla psa i dla właściciela. Zaproponuj chłopakowi odwiedzenie jakichś zawodów obedience (posłuszeństwo sportowe) i tam porozmawiajcie z ludźmi którzy takie zawody wygrywają - powiedzą wam co i jak Popatrzcie również na to jak takie psy zachowują się podczas zawodów - są skupione na przewodniku, widać że sprawia im to przyjemność, gwarantuje wam jeszcze że podczas takich zawodów nie usłyszycie żadnych krzyków i nie zobaczycie żadnego szarpania czy bicia - wręcz przeciwnie - zobaczycie nagradzanie nagradzanie i jeszcze raz nagradzanie i chwalenie psów ![]() Szkolenie psa może być naprawdę ogromną frajdą dla obu stron ! Pojeźdź również po wystawach, porozmawiaj z hodowcami - im możesz zadać wszelkie nurtujące cię pytania ![]() Co do charakteru psów - to nie o "wygląd" chodzi ale raczej o pochodzenie (linie) - show/working. Zarówno wśród jednych jak i drugich linii znajdziesz super przedstawiciela swojej wymarzonej rasy Chodzi jedynie o to iż przy hodowaniu psów w typie show patrzy się głównie na ich wygląd, a w workingach na styl pracy. agula018 napisałaś że twój chłopak chce się czuć przy psie bezpiecznie, uświadom go jednak że nawet po skończeniu kursu PT (czy szkoleniach obi, IPO) nie wolno mu "bronić się psem"... według naszego prawa jest to traktowane jak użycie broni i grożą za to konsekwencje. niunia_911 - czemu akurat wachania między ONkiem a beaglem ? przecież to dwie całkowicie różne rasy - onek to pies pasterski, natomiast beagle myśliwski... dwa całkowicie różne psy, z całkiem innymi predyspozycjami i wymaganiami.
|
|
#128 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie jesli ktos ma AZ taki rozrzut w rasach to powinien jeszcze przemyslec decyzje posiadania psa...
To dwa zupelnie odmienne charaktery,predyspozycje, potrzeby... Musicie zdecydowac czy chcecie owczarka-psa kochajacego prace z ludzmi i poddatnego na szkolenie jak plastelina (w odpowiednich rekach oczywiscie) czy psa nie zaleznego,wymagajacego zajecia,ruchu,nie tak idealnie poslusznego i ceniacego bardziej zapachy niz wolanie wlasciciela Miedzy psami mysliwskimi a owczarkami jest ogromna roznica i warto ja sobie uswiadomic... Obydwie grupy sa swietnymi psami ale o zupelnie innych charakterach
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Owczarki w czystej postaci!:D
Witam posiadaczy wszystkich czworonogów
Sama jestem posiadaczką dwóch owczarków niemieckich, długowłosego i krótkowłosego i czasami chętnie porozmawiałabym z właścicielami tej rasy Mam nadzieję że jest tu ktoś kto ma owczarka, lub owczarko podobne stworzenie i zaprezentuje się z psiakiem, zapraszam Przeszukałam wizaż i nie mogę znaleźć aktualnego wątku o owczarkach, mam nadzieję że stworzymy nowy i ktoś jednak ma te cuda w domu
|
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Owczarki w czystej postaci!:D
jednak wątek taki istnieje
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=573973
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Też miałam przyjemność posiadania owczarka niemieckiego (nie czystego rasowo), to prawda, że kochają kopać dołki, aportować, ogólnie ruch, ruch, ruch
Mój chłopak był ze mną prawie 10 lat, niestety guz wątroby (ponoć bardzo częsty wśród owczarkowatych - moja weterynarz straciła 3 owczarki na tego guza właśnie) w moim przypadku było to raczej obciążenie genetyczne. Psiak był genialny, chociaż jako szczeniak mocno "trudny" i ciężki ale wzięłam go z ulicy jak już polował więc musiałam włożyć kupę pracy w to, żeby się chłopak trochę ogarnął i nadawał się do życia w społeczeństwie. (Obecnie mam mieszankę terriera ze schroniska - genialny, równie "ruchowy" jak owczarek a rozmiarowo sporo mniejszy. Szybko się uczy - w 4 dni pojął, że załatwiamy się na zewnątrz nie w domu)
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.

itp.itd.), błędy wychowawcze mogą doprowadzić do tego, że zamiast zrównoważonego psa stanie się zbyt lękliwy i uległy bądź nabędzie skłonność do agresji. Myślę, że do posiadania dobrego psa, nie tylko ONka potrzebne jest przede wszystkim własny kawałek serca i pracy
,wszystkiego dowiedziałam sie na forum owczarkowym owczarek.pl polecam