![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: pokój w stylu japońskim
o to tym bardziej jak ściany nie są beżowe to coś takiego będzie na nich pasować
![]() a co do kolekcji voxa - mnóstwo satysfakcji daje samo szukanie, dopasowywanie, przerabianie, no i świadomość, że mamy coś wyjątkowego, nie masówkę którą zaraz wszyscy będą mieli ![]() ale z drugiej strony ta kolekcja to dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby miec wnętrze w takim klimacie, ale nie mają czasu na wyszukiwanie albo po prostu talentu do takich rzeczy (bo tu jest gotowa kolekcja, propozycje ustawienia, jeszcze gotowe dodatki i nie ma się co martwić że coś się bedzie gryzlo ![]() ale sama nie chciałabym mieć calego wnętrza jak z katalogu, chociaz takim jednym stolikiem czy toaletka bym nie pogardzila ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nejra nie obraź się ale mi ten pokój wcale nie kojarzy się z japonią i nie wygląda na pokój w stylu japońskim. ani firanki, ani sofa. lepsze by były bambusowe roletki (ale tylko do ozdoby - strasznie prześwitują) powieszone na jakieś beżowej, wpadającej w zieleń roletce. a jeśli chodzi o sofę, to musiałoby być coś dużo niższego. na przykład to: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60047641 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50074343 tylko w jaśniejszym "lnianym" kolorze. Edytowane przez dirt Czas edycji: 2008-11-07 o 10:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nejra gdzieś wspominała nawet, że nie chce wszystkiego robić idealnie stylowego i autentycznego, bo córce niedługo może może się taki styl znudzić a że jest to pokój nastolatki (który musi być przede wszystkim funkcjonalny a na drugim miejscu stylowy) i to robiony nie wygórowanym kosztem to wyszło bardzo fajnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w razie jakby córce się "styl japoński" znudził zawsze można pokrowiec na materac wymienić na inny (np. w czarno-białą kratkę, jakby chciała mieć pokój w stylu EMO ![]() roletki z bambusa na oknach naprawdę nie czynią pokoju niefunkcjonalnego. a kosztują około 40 złotych. łózko też jakąś funkcję ma. spełni ją tak samo dobrze jak przysadzista czarna sofa, która zajmuje optycznie dużo miejsca i odejmuje pokoikowi lekkości i świeżości. (a lekkość i świeżość to chybaodpowiednie cechy pokoju dla nastolatki, czyż nie?) nie widzę tu żadnych wygórowanych kosztów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
a ja uważam ze dostępnymi środkami i własnymi pomysłami wyszło .. tak jak chciała autora... kolor ściany jest jak najbardziej japoński... zresztą jeszcze nie pokazała zdjęć całości więc może efekt jest jeszcze niewidoczny....
a dzieci maja inne pojecie stylu i często zmienia się co roku na inny... (wiem to po sobie jak było) wiec najmniejszymi kosztami dążmy do uszczęśliwiania dzieci a nie swoich oczu.... wnętrze nejri jest dalekie od japońskiego... z tym się mogę zgodzić.... ale nutkę japońszczyzny ma.. chodzi o to że dziecko jest otaczane drobiazgami które się kojarzą z Japonią... a co do mebli Vox... centralnym moim zdaniem jest to że nie przypominają mi mebli japońskich... stół jest zbyt wysoki... pominięto wiele prostych rozwiązań dotyczących mebli wschodu... nie będę się wypowiadać na ten temat bo t grozi wypracowaniem .. a to nie jest miejsce na to... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
być może...
nc... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a mogłabyś napisać coś więcej o tym co zaczęłaś? nie esej ![]() ![]() ![]() Edytowane przez ..::anvastra::.. Czas edycji: 2008-11-08 o 14:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w Japonii owszem było inaczej, tylko że my jesteśmy przyzwyczajeni do takiego a nie innego sposobu siedzenia, spożywania posiłków, itd. więc nic dziwnego w tym że meble w stylu (czytaj stylizowane, tak jakby któś nie iwedział że te słowa sa ze sobą pokrewne) japońskim muszą byc dostosowane do naszych przyzwyczajeń kulturowych. niestety - jeśli się całe życie siedzialo na krzesle, nie można nagle usiąśc przy niskim stoliku na podłodze i zacząc jeśc pałeczkami. projketanci VOXa mieli o tym pojęcie podczas projektowania tej serii mebli i to wszystko przewidzieli. w kwestii specyfiki mebli wschodu - chętnie poczytam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
a ja tak odbiegając - 2 fotki z dekoratorni dla agniechazett (jeśli jeszcze tu zagląda) - lampa ale nie typowy lampion (to jest chyba taka jak w tym sklepie orientart) i sposób na wyeksponowanie bonsai
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
znalazłam takie tam.. oby się nie powtarzało...
bardziej nowoczesny sposób wizji sypialni plus mały dodatek.. znalazłam w internecie japońskie lampiony.. a la origami Edytowane przez Ivonea Czas edycji: 2008-11-09 o 16:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Daleko mi do obrażania się ![]() Komentarze mają prawo być podzielone ![]() Tak jak pisałam wcześniej ten pokój nie miał być typowo japoński, bo jak wiadomo córka musi mieć warunki do odrabiania lekcji, kanapa jest taka a nie niska, bo ona nie lubi spać tak blisko podłogi ![]() ![]() Chciałam tylko zaznaczyć, że ona lubi japonię i się nią interesuje. Ten widok nad kanapą ona wybrała, a ja jej na to pozwoliłam, bo myślę, że powinna mieć prawo głosu w swoim pokoju. Przecież to nie wystawa ten pokój, a miejsce gdzie ona ma się dobrze czuć ![]() Ja dla siebie urządziłabym taki pokój zupełnie inaczej, ale to nie o mnie chodzi. No i faktycznie nie pokazałam wam całości pokoju, jak tylko go skończę pokażę. apisane przez Ivonea ![]() a dzieci maja inne pojecie stylu i często zmienia się co roku na inny... (wiem to po sobie jak było) wiec najmniejszymi kosztami dążmy do uszczęśliwiania dzieci a nie swoich oczu.... wnętrze nejri jest dalekie od japońskiego... z tym się mogę zgodzić.... ale nutkę japońszczyzny ma.. chodzi o to że dziecko jest otaczane drobiazgami które się kojarzą z Japonią... i oto chodzi ![]()
Człowiek nie decyduje sam o pewnych różnicach. Różnice nosimy w sobie.— Imre Kertész Los utracony Edytowane przez nejra Czas edycji: 2008-11-11 o 07:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rzeczywiście, jak się ogląda różne projekty to meble vox wydają się mało japońskie... z drugiej strony wnoszą taki dalekowschodni powiew, a jednocześnie są nowoczesne i funkcjonalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
obiecuje że coś w ten deseń napisze.... ale zawalona jestem teraz kilkoma projektami, dlatego na to poczekajcie....
na pewno skrobnę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A tak na marginesie to przekonałam się już do lampionów w momencie, kiedy zobaczyłam ten a'la origami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Wtajemniczenie
|
faktycznie są urocze.. i myślę ze nie tak trudne do zrobienia samemu....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
A jakie ściany oprócz beżu i czerwieni ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
poprzeglądaj fotki w tym wątku - zobaczysz, że te beżowo czerwone wnętrza, to najczęśniej te stylizowane na japońskie, a prawdziwe japońskie są w raczej stonowanych kolorach
mi się naprzykład w takich wnętrzach podoba oliwka, brązy, szarości |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
Duże postawiłabym na podłodze (jeśli masz duże okna i wpada światło) a małe na czymś w rodzaju komody. Drzewka są piękne uwielbiam je! Jeszcze do tego fajne doniczki i będzie super! Albo oba na "komodzie"- nie wiem jak wygladają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
troche inspiracji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
Witajcie -od jakiegoś czasu kultura dalekowschodnia jest moim konikiem. Planuje urządzić w swoim domu jeden pokój w tym klimacie-to będzie sypialnia. Pytam Was jako fachowców -czy kolor ścian w sypialni może być w pudrowym różu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tam ściiany sa różowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
witam wszystkich forumowiczów. chcialabym sobie urządzić pokój w sytlu japońskim, ale nie mogę sobie pozwolić na bardzo drogie rzeczy. Mam 20 mestrowy pokój i na 2 scianach 2 duze okna. 3 lata temu kupilam sobie mebelki ze sklepu blackredwhite ze stylu elippe i nie wiem czy beda mi one pasowac do stylu japańskiego, ktorym tak naprawde fascynuje się od roku. Mam również w pokojuterarium z legwanem zielonym. z góry dzieuje za wszystkie rady .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
Witajcie -właśnie skończyłam sprzątać pokój po malowaniu. Pomalowałam ściany sypialni na pudrowy róż-wyszedł ślicznie.Wg feng-shui różowy w sypialni jest symbolem szczęścia
![]() ![]() Zdałam Wam relacje z całego mojego planu Jak macie jakies sugestie to napiszcie. moria16- może Cie cos zainspiruje z tego co napisałam.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Kable to jest coś strasznego, zdecydowanie należy je ukryć. Natomiast pozostałe sprzęty jak najbardziej mogą zostać ,,na wierzchu". Kolumny są jak rzeźby i powinny być widoczne, rozmieszczone tam gdzie najlepiej brzmią; projektor, zależy jaki, można powiesić na suficie, ekran oczywiście też zwinięty u sufitu wogóle nie rzuca się w oczy; jeżeli coś musi stać na skromnej półce na ścianie super.
![]() |
#147 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Gdzie mozna kupic taką firanke? bo ja wlasnie tez urzadzam pokoj w stylu japonskim i bardzo bym chciala taką wlasnie firanke. podoba mi sie bardzo ;] ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hej ![]() firanke kupiłam w castoramie jeszcze niedawno ją mieli. powodzenia w urządzaniu. Ja na razie stanęłam brak funduszy i weny ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:58.