![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 4 lata związku, brak zaręczyn
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;75824331]Kobiety kochane. Sufrazystki sie w grobach biedne przewracaja. Żyjemy w XXI wieku, mamy prawo o sobie stanowić i miec pragnienia, oczekiwania, ambicje. Dlaczego w dalszym ciagu odbieracie sobie same głos? Dlaczego siedzicie latami w kacie i czekacie az królewicz podejmie decyzje ktora dotyczy Was obojga? Dlaczego nie wstaniecie kiedys z fotela i nie powiedzie partnerowi: kochanie chciałabym nasz zwiazek wkrótce sformalizować, zalezy mi na tym bardzo, co o tym sądzisz?
Dziewczyny, to nie dziewiętnasty wiek i nie musicie zdawać decyzje dotyczące Waszej przyszłości w ręce wybranka, a same po cichu i we frustracji czekac i liczyć lata. Co to w ogole znaczy "ty mu gotujesz, wpuszczasz do swojego domu, a kiedy on sie łaskawie oświadczy". Dlaczego "łaskawie"? To nie jest jego obowiązek, nie musi chcieć, nie musi wiedziec ze Wy byście tego chciały - trzeba rozmawiać i wyrażać swoje zdanie, potrzeby! Waszym obowiązkiem tez nie jest trwać w milczeniu jak panna na wydaniu, zdana na jego "łaskę". Kobiety, weźcie sprawy w swoje ręce, to jest Wasze zycie - nie bójcie sie walczyć o to co jest dla Was wazne ale tez i podejmować decyzji za siebie, dla siebie. Nie zgadzam sie z katolickim spojrzeniem na swiat, ale jedna dziewczyna tutaj ktora sie wypowiadała o osobach wierzących powiedziała cos bardzo ważnego - mam oczekiwania takie i takie, jesli facet mi mowi na poczatku ze slub w ciagu dwoch lat to nie dla niego, to odchodzę. No i bardzo dobrze, bo nie wazne z jakich powodów, kazdy ma przeciez swoje. Ale jesli Ty masz takie wartości a nie inne, i model zwiazku X cię usatysfakcjonuje, ale model Y juz nie, to przewartosciuj sytuacje i zdecyduj co jest dla Ciebie najlepsze. Moze odejście, moze nie. Wybaczcie dziewczyny ze lekki offtop i ze sie tak nakręciłam, ale jak widze ile dziewczyn w cichej desperacji czeka na kawałek biżuterii ktory ma przesadzić o ich przyszłości to sie we mnie budzi taki feminizm ze hej ![]() Masz racje ale... Moja mama oswiadczyla sie mojemu tacie. Wzieli ślub jednak zbytnio zaangazowany w małzenstwie nie jest. Facet ma chcieć bo jesli nie to bedzie wygladalao tak że wezie ten slub z przymusu. Wiele byl takich historii. Facet autorki ma gdzie mieszkac, ma seks, czasem obiad ale moze nie widzi autorki jako kobiety jego życia z ktora biegłby do ołtarza? Jest mu po prostu wygodnie tak jak jest a slub zamyka furtkę. przed 30 4,5roku razem to sporo nie sa juz nastolatkami wiec facet powinien wiedzieć. Podobno po 2 latach juz sie wie czy chce sie z tą osoba spedzic życie czy lepiej sie rozstać. Jak myslicie czy facet oswiadczając sie biorac slub robi to dla niej bo ona chciała, juz tyle lat ale w sumie mogliby bez slubu a nie chce zrywac czy faceci tez po cichu pragną ślubu z tą jedyna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Konto usunięte
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;75826671]Gdzie Rzym, gdzie Krym, a życie życiem - jak mawia Michałowa z "Rancza".
Życie to nie pochody feministycznych organizacji. Autorka przejawia poglądy bardzo odbiegające np. od moich, ale ma do nich pełne prawo. Ma też pełne prawo być konserwatywna co do zaręczyn i ślubów.[/QUOTE]A niech sobie ma takie poglądy i niech sobie będzie konserwatywna w dowolnym stopniu, ale przy tym powinna się przygotować na poniesienie konsekwencji takiego podejścia. A konsekwencje są właśnie takie, że z dużym prawdopodobieństwem może trafić na faceta o poglądach mniej konserwatywnych, co się właśnie stało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Dot.: 4 lata związku, brak nowych zaręczyn
z oazy XD.
Cytat:
Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 Czas edycji: 2017-07-27 o 15:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
4 lata związku, brak zaręczyn
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;75826671]Gdzie Rzym, gdzie Krym, a życie życiem - jak mawia Michałowa z "Rancza".
Życie to nie pochody feministycznych organizacji. Autorka przejawia poglądy bardzo odbiegające np. od moich, ale ma do nich pełne prawo. Ma też pełne prawo być konserwatywna co do zaręczyn i ślubów.[/QUOTE] Oczywiscie ze ma prawo. Ma tez prawo dac znac o tym swojemu partnerowi. Dlaczego mu nie zakomunikuje ze ma konserwatywne podejście i chce stabilizacji? Co ja powstrzymuje? Facet niekoniecznie sam z siebie sie domyśli. A ona ma przeciez swoj głos, swoj rozum, swoje potrzeby. Dlaczego ma cierpieć w ciszy, snując wciąż nadzieje ze przyjdzie ten dzien i wybawi ja jej facet zareczynami... A w międzyczasie zawiesi swoje własne plany życiowe i ambicje na haczyk, na pozniej, w oczekiwaniu na cos co moze nigdy nie nastąpić. Ma pełne prawo wziac sprawy w swoje ręce i po prostu postawić sprawe jasno, rozpocząć otwarta i szczera rozmowę na ten temat. ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- I facetów tez mi szkoda w takich sytuacjach. To dla nikogo nie jest dobry układ. Dziewczyna sie ukrywa ze swoimi oczekiwaniami, a chlopak potem nagle zostaje postawiony przed sytuacja rozbuchana do jakichs wielkich rozmiarów - z zalami, łzami, poczuciem rozczarowania, odtracenia czy czego tam jeszcze z drugiej strony. A to wszystko mogłoby byc całkiem naturalnie wyjaśnione, bez tych dramatów i emocji. Bo wiecie, to nie jest oczywiscie i naturalne, ze jak jestesmy razem X, zrobiliśmy juz razem Y, to teraz wypadałoby to sformalizować, i kazdy na podobnym etapie juz by tego chciał lub o tym myśli. Nie jest tak. To sa bardzo indywidualne sprawy o których trzeba po prostu sie informować. Sa ludzie ktorzy bardzo poważnie traktują swoje wieloletnie związki, ale po prostu nie chca brać slubu. I to ich prawo, nie musza. Wiec to nie jest tak ze jak mu czy jej zalezy to ma sie "domyślić" lub czuć dokładnie to samo. Ilu ludzi tyle poglądów, potrzeb, filozofii. Trzeba tylko zbudować jakis dialog, jakies porozumienie, zeby przed X lat zwiazku nie błądzic po omacku. Edytowane przez 911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 Czas edycji: 2017-07-27 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;75824586]Mam takie samo zdanie.[/QUOTE]
Mam kolezanke wzieła ślub po 7 latach zwiazku, nie mieszkali razem. Juz sa 2lata po slubie. Wcale nie trzeba mieszkac by sie poznac. Co poznam? O ktorej wstaje? Czy rozrzuca skarpetki?? Czy chrapie? Czy sprzata? Smieszne. Mozna mieszkac z kims wiedziec że rozrzuca skarpetki i Cie to wkurza bo bałaganiarz a i tak wziac slub. To czy sprzata po sobie mozna dowiedziec sie bez mieszkania razem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
po drugiej stronie szafy
|
Też uważam że nie trzeba mieszkać raze żeby się poznać, ale mam koleżankę, która wzięła ślub bez nawet pomieszkiwania ze sobą (w ogóle to był jej pierwszy facet) i mówi, że dopiero po ślubie się zorientowała jak wiele jest drobiazgów, które mogą doprowadzić do szału. Niby o nich wiedziała przed ślubem, ale nie miała pojęcia, że ją będą tak bardzo denerwować. Różnie bywa.
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie jest ważne czy partner pomaga mi ogarniać kwestię rachunków, zakupów, obowiązków. Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 Czas edycji: 2017-07-27 o 16:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nie chce podobnie jak Kasiat21 mieszkac z facetem przed slubem i żyć jak maz i żona, bo wtedy ślub nic nie zmienia zwykły papierek. Prawda jest taka że nie ma gwarancji czy mieszkanie przed slubem spowoduje że sie nie rozwioda. Tak samo jak nie mieszkanie przed slubem. Na to nie ma nigdy gwarancji. Podejscie do spraw finansowych mozna poznać przed mieszkaniem razem np organizujac wspolny urlop, wyjscia itd. ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- [1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;75828496]No i co z tego? Dla Ciebie jest śmieszne, a dla mnie nie i tyle. Dla mnie jest ważne czy partner pomaga mi ogarniać kwestię rachunków, zakupów, obowiązków.[/QUOTE] Ale to mozna poznać bez mieszkania razem. Po 2 latach zwiazku da sie zauwazyć czy faceta obchodza te sprawy czy nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Co takiego kobieta ryzykuje, czego mężczyzna nie ryzykuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
Jak kwestie rachunków można sprawdzić bez zamieszkania razem?
Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 Czas edycji: 2017-07-27 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
No takich, że jeżuś jest de best, a ci, którzy fo odrzucili to ostatni frajerzy, duuuuh!
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
po drugiej stronie szafy
|
Nie zauważyłam czegoś takiego, serio.
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75828711]Która kobieta? I czego więcej wkłada oraz co więcej ryzykuje? Nigdy bym nie weszła w związek, w którym ryzykuję więcej albo więcej wkładam ![]() Ryzykuje np to że wpadną np po 2 miesiacach zwiazku a facet sie zmyje. Biorac ślub sprawa dzieci jest uzgodniona że w przyszlosci beda. Zwiazek jest bardziej chwiejny niz małzenstwo. Zwiazek mozna zerwac z dnia na dzień. O małżenstwo ludzie bardziej sie starają. ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- [1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;75828676]Jak kwestie rachunków można sprawdzić bez zamieszkania razem?[/QUOTE] Stosunek do pieniedzy, czy jest skapy, czy mysli o niej, czy dołozy sie jej do ich wczasow itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukaj sobiena YouTubie, jakie debilizmy opowiadają dziewczyny z kanału Girls Defined. Jakby je ktoś zamknął w piwnicy na 20 lat I dał im tylko Biblię do czytania. Smutne, że jeszcze w XXI wieku uchowały się takie egzemplarze. Ale tak - mjeszkanie razem opóźnia ślub. Czemu? Bo działa, lepsze jest wrogiem dobrego. Jest to prawdziwa tendencja, ale nie wszystkim musi przwszkadzać - mi nie przeszkadza I są tacy jak ja ludzie na tym świecie. A postanowienie o zamieszkaniu razem po ślubie przyspiesza ten ślub, bo już się chce mieszkać razem, ten ślub coś zmienia. Tak samo w przypadku czystości przedmałżeńskiej, to przyspiesza sprawę jeszcze bardziej, bo ludziom zwyczajnie chce się seksu.
![]() |
![]() |
#138 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75821676]Nie chce robić gówno burzy -ale w związkach osób wierzących śluby występują max w przeciągu 2 lat - a zwykle jest to gdzieś pomiędzy jednym rokiem -a półtorej ,mężczyźni szybciej się decyzją i są bardziej pewni i konkretni w swoich deklaracjach ..[/QUOTE]
Bo chcą zamoczyć. Pewnie kochają też, nie mówię, że nie. Ale po prostu chcą seksu. A potem okazuje się, że partner lubi na misjonarza, a ty masz fetysze I powodzenia na nowej drodze życia. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#140 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Ona też może się zmyć w zasadzie.
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Limona, tak jak kasi nie popieram, tak bądźże poważna i już takich absurdów nie wyciągaj, żeby tylko ośmieszyć. Od tego masz usta, żeby je otwierać. Jak nie trawię wywyższania katolickich "poświęceń", tak też ośmieszania takich decyzji też nie Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2017-07-27 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
XD Już przerabiałam takiego eksia, gdzie dokładał się do wczasów, a przy wspólnym zamieszkaniu wyszło co innego. NOPE.
Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 Czas edycji: 2017-07-27 o 16:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Tak, ale preferencji seksualnych partnera nie wybierasz. On też nie. Czasem ludzie się po prostu nie dopasują w tym względzie I nic się nie da zrobić, żeby wszyscy byli szczęśliwi, chociażby w sytuacji innego temperamentu, ona chce raz dziennie, a jemu wystarczy raz na dwa tygodnie. Takie błachostki, a ważne, jeśli w perspektywie jest wspólne życie razem.
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem. Ale "ja mam fetysze, fantazje a parter zakłada tylko seks klasyczny i to się okazuje DOPIERO PO ŚLUBIE" to już są absurdy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ohh ! Aleś Ty milutka...poczekaj z tymi życzeniami ,jeszcze kandydata nie znalazłam dla Siebie ale dziękuje ,dziękuje .;D I uważam że to bardzo fajnie że jednym z powodów dla których zawierane są małżeństwa katolickie jest współżycie pomiędzy mężem a żoną. Bo w pierwszej kolejność mężczyzna powinien zabezpieczyć kobietę z każdej możliwej strony ,wziąć odpowiedzialność za swoje decyzje jak i za ewentualną ciąże swojej wybranki ,to jak to przeżyje i jak będzie się czuła dać jej poczucie bezpieczeństwa. Dla niektórych intymne pożycie jest wyrazem dozgonnej miłość -a ono wypełnia się dopiero wtedy gdy mężczyzna złoży wielkie przysięgi na ołtarzu przed Bogiem i świadkami . Wierze naiwnie że brak określonej akrobacji gimnastycznej w sypialni nie zniszczy mojego przyszłego małżeństwa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75828981]Nie. Ślub nikogo nie zobowiązuje do produkowania dzieci. A wpadają dwie osoby, nie tylko kobieta.
To zależy od podejścia konkretnych ludzi, a nie od tego czy związek jest małżeństwem czy nie.[/QUOTE] Owszem masz racje, ale to kobieta zostaje z tymi dziecmi. Facet moze byc weekendowym ojcem dla dziecka z poprzedniego zwiazku, jest "wolniejszy" by poszukac sobie kolejnej kandydatki. Samotna matka z dzieckiem nie ma tylu chętnych na bycie partnerem. ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- [1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75829561]Ohh ! Aleś Ty milutka...poczekaj z tymi życzeniami ,jeszcze kandydata nie znalazłam dla Siebie ale dziękuje ,dziękuje .;D I uważam że to bardzo fajnie że jednym z powodów dla których zawierane są małżeństwa katolickie jest współżycie pomiędzy mężem a żoną. Bo w pierwszej kolejność mężczyzna powinien zabezpieczyć kobietę z każdej możliwej strony ,wziąć odpowiedzialność za swoje decyzje jak i za ewentualną ciąże swojej wybranki ,to jak to przeżyje i jak będzie się czuła dać jej poczucie bezpieczeństwa. Dla niektórych intymne pożycie jest wyrazem dozgonnej miłość -a ono wypełnia się dopiero wtedy gdy mężczyzna złoży wielkie przysięgi na ołtarzu przed Bogiem i świadkami . Wierze naiwnie że brak określonej akrobacji gimnastycznej w sypialni nie zniszczy mojego przyszłego małżeństwa ![]() Oj uważaj, wtedy moze być zdrada bo facet bedzie sfrustrowany brakiem akrobacji ![]() Aha czyli mam wprowadzic kogos do swojego życia, łózka ryzykujac że ta osoba nie bedzie mi pasowac i nara? A co z bliskoscia i intymnoscia ktora sie wytworzyła? Mam ją olac tez? Czyli rownie dobrze moge wprowadzic do swojego świata 5-10 kolesi z ktorymi mi nie wyjdzie. Ja akurat nie chce miec w swoim łóżku kilku facetow, wazna jest dla mnie moja intymność i po prostu nie chce dzielic sie z nia z kilkoma ( w sensie 3-5 facetami) Patrzac na to to sensowne jest chodzenie do łózka na 1 randce a po 2 tygodniach mieszkac razem by nie tracic zbyt wiele czasu. Jednak z drugiej strony nie chciałabym wprowadzac pierwszego lepszego ( w sensie że jeszcze go nie znam) do mojego świata i łóżka. Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-07-27 o 17:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
Nie, kobieta nie zostaje z automatu sama z dziećmi. Musi zapaść taka decyzja (oczywiście zakładając, że w ogóle najpierw kobieta zdecyduje urodzić). Równie dobrze to kobieta może zostawić faceta samego z dzieciakiem i ślub nie ma tu nic do rzeczy. W ogóle wykoślawiasz ten wątek ad absurdum tworząc pełno nieuprawnionych założeń.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Może być, jak najbardziej. Tylko zdaje się katolicy mają poradnie małżeńskie, które pomagają sobie z tymi różnicami poradzić psychicznie? I generalnie podejście katolika do różnic w łóżku nie jest na zasadzie "musi być pełna zgodność bo będziemy nieszczęśliwi", tylko podchodzi się do tematu inaczej, prawda?
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75829561]Ohh ! Aleś Ty milutka...poczekaj z tymi życzeniami ,jeszcze kandydata nie znalazłam dla Siebie ale dziękuje ,dziękuje .;D
I uważam że to bardzo fajnie że jednym z powodów dla których zawierane są małżeństwa katolickie jest współżycie pomiędzy mężem a żoną. Bo w pierwszej kolejność mężczyzna powinien zabezpieczyć kobietę z każdej możliwej strony ,wziąć odpowiedzialność za swoje decyzje jak i za ewentualną ciąże swojej wybranki ,to jak to przeżyje i jak będzie się czuła dać jej poczucie bezpieczeństwa. Dla niektórych intymne pożycie jest wyrazem dozgonnej miłość -a ono wypełnia się dopiero wtedy gdy mężczyzna złoży wielkie przysięgi na ołtarzu przed Bogiem i świadkami . Wierze naiwnie że brak określonej akrobacji gimnastycznej w sypialni nie zniszczy mojego przyszłego małżeństwa ![]() Ale seks to też korzyść I przyjemność dla kobiety. Mężczyzna sobie jej nie bierze, tylko wspólnje coś robią. Twoje podejście jest stricte patriarchalne. Ja nie chę I nie potrzebuję odpowiedzialności faceta za mnie, a uprawiać seks chcę ja z nim, a nie, że ja mu coś daję. ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Elve, w sumie masz rację. Ale mnie nosi, jak widzę takie egzemplarze, po tym, co nasze poprzedniczki wywalczyły dla nas w kwestii praw dla kobiet. Postaram się poprawić.
![]() |
#150 |
po drugiej stronie szafy
|
Wiem Limonka, ale nie przekonasz wyśmiewając. Wręcz utwierdzisz w przekonaniu, że to Twoje podejście jest błędne.
Kobiety chciały wywalczyć najważniejsze - prawo wyboru. Jeśli ktoś dokonuje takiego właśnie wyboru i jest z tym wyborem szczęśliwy...no właśnie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:35.