Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-01, 21:28   #121
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII

Cytat:
Napisane przez Dolczi Pokaż wiadomość
1. Dobra mam w Wordzie to będę dodawać stanowisko itd. i zapisywać w pdf za każdym razem.
2. Czy "jestem perspektywicznym pracownikiem" może być? Bo jak na moje trochę nie bardzo to brzmi.
hmmm no nie brzmi... co to znaczy "perspektywiczny pracownik"?
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 22:14   #122
MissCath
Zakorzenienie

Ja też wam podsuwam CV, oba stworzone dzięki pracuj.pl. Pierwsza wersja stworzona w październiku, zanim zakończyłam pracę, a druga właśnie po zakończeniu pracy. Która lepsza? Czy może w obu są dobre elementy, które warto połączyć? Będę wdzięczna za wskazówki.

Wersja 1: https://drive.google.com/file/d/1qFm...ew?usp=sharing

Wersja 2: https://drive.google.com/file/d/1FKP...ew?usp=sharing
Stary 2018-01-01, 22:25   #123
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Ja też wam podsuwam CV, oba stworzone dzięki pracuj.pl. Pierwsza wersja stworzona w październiku, zanim zakończyłam pracę, a druga właśnie po zakończeniu pracy. Która lepsza? Czy może w obu są dobre elementy, które warto połączyć? Będę wdzięczna za wskazówki.

Jak dla mnie, wersja z października wizualnie ładniejsza.

- odstępy między linijkami i słowami masz od czapy totalnie, czy to tylko ten widok z google drive tak dziwnie pokazuje??? widać to zwłaszcza w drugim CV w sekcji "wykształcenie"
- "pomoc na sali" brzmi słabo, może wystarczy "bezpośrednia obsługa klienta"
- "prowadzenie innej, niezbędnej dokumentacji" - "niezbędnej" do skreślenia
- sformułowanie "dekorowanie sali sprzedaży" - też do przeróbki, np. zmiany w wystroju sali sprzedaży, nie wiem jak się to fachowo w visual merchandisingu nazywa
- "Dodatek:" i "krótki opis stanowiska" też są średnie, do tego te opisy nie sa krótkie
- w umiejętnościach możesz dopisać o jakie programy graficzne chodzi
- "Dbałość wizualna przygotowanych ofert" - niegramatycznie...
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 22:35   #124
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Jak dla mnie, wersja z października wizualnie ładniejsza.

- odstępy między linijkami i słowami masz od czapy totalnie, czy to tylko ten widok z google drive tak dziwnie pokazuje??? widać to zwłaszcza w drugim CV w sekcji "wykształcenie"
- "pomoc na sali" brzmi słabo, może wystarczy "bezpośrednia obsługa klienta"
- "prowadzenie innej, niezbędnej dokumentacji" - "niezbędnej" do skreślenia
- sformułowanie "dekorowanie sali sprzedaży" - też do przeróbki, np. zmiany w wystroju sali sprzedaży, nie wiem jak się to fachowo w visual merchandisingu nazywa
- "Dodatek:" i "krótki opis stanowiska" też są średnie, do tego te opisy nie sa krótkie
- w umiejętnościach możesz dopisać o jakie programy graficzne chodzi
- "Dbałość wizualna przygotowanych ofert" - niegramatycznie...
Ok, jutro się wezmę więc za poprawki dziękuję

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2018-01-01, 23:35   #125
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Konto usunięte

Wersja z grudnia lepsza wizualnie.

Poza tym:
- uporządkowałabym opis stanowiska; wyrzuciłabym przede wszystkim słowo "krótki", bo każdy z nich jest rozbudowany, rozdziel poszczególne podpunkty jakimiś myślnikami czy separatorami, może pod kątem najważniejsze czynności do tych najmniej istotnych;
- zamieniłabym słowo "funpage" na "profil" - Cv to jednak dokument oficjalny, a ten anglicyzm brzmi tu za bardzo kolokwialnie, przynajmniej w moim odczuciu;
- wymień jakiego typu informacje zamieszczałaś na profilach firm w których byłaś zatrudniana;
- w sekcji "umiejętności" wyrzuciłabym cechy charakteru, natomiast pozostałe informacje rozdzieliłabym myślnikami;
i w sumie tyle.
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 23:43   #126
kazleto
Raczkowanie

Cytat:

Z układu podoba mi się to z października, ale ja mam odchyły jeśli chodzi o dwukolumnowe CV Z tym, że tam formatowanie kiepskie, bo zostawiasz np w ostatniej linijce strony samą datę pracy. Lepiej przenieść to przez podział strony na kolejną.

Co do wersji z grudnia, bo jak rozumiem sama zawartość merytoryczna jest tam bardziej aktualna:

-Zaraz na początku masz źle sformatowane interlinie/odstępy - kiepsko to wygląda jak raz jest tak a raz inaczej. W ogóle w całym dokumencie jest to do poprawy. A biorąc pod uwagę, że masz w umiejętnościach MS Office to trochę to razi i się człowiek zastanawia czy na pewno ten Office znasz, skoro nie potrafisz sformatować dokumentu czy tez wpisałaś go, bo wszyscy to wpisują. No i jakie programy z pakietu znasz, to też dobrze uściślić. Moja koleżanka kiedyś poszła na rozmowę, z wpisanym MS Office i rekrutujący posadził ją przed kompem, kazał zrobić tabelę przestawną w excelu i kilka komend. I na tym poległa, bo akurat excela z office nie znała.

-"Dbałość wizualna przygotowanych ofert" - nie brzmi to. Coś chyba gramatycznie nie styka, ale nie jestem polonistą, więc może niech się bardziej kompetentni wypowiedzą.
-Wyrzuciłabym "Krótki opis stanowiska". Robi sztuczny tłum, a jest niepotrzebne. Po prostu od razu wypisz to co masz niżej, bez pisania, że to opis stanowiska.
-"Dodatek" albo do wyrzucenia albo do przeformułowania. Np. na "obowiązki dodatkowe" czy coś w ten deseń.
-"Poziom wykształcenia" chyba niepotrzebny. Myślę, że lepiej w taki sposób:
Socjologia, Uniwersytet XYZ
Specjalizacja: xxx
Studia magisterskie

Technik BHP, Szkoła Policealna XYZ

Socjologia, Uniwersytet XYZ
Specjalizacja: xxx
Studia licencjackie

-Znajomość języków obcych: myślnik ci się rozjechał.
-Umiejętności:
  • -obsługa Internetu i poczty elektronicznej" - eeee... nie dawałabym tego, bo po co. To nie jest wiedza tajemna. Chyba, że chodzi ci o konkretne programy do obsługi poczty czy systemy mailingowe - w takim przypadku je wpisz.
  • -obsługa programów graficznych: jakich?
  • -cechy charakteru to nie umiejętności
-Kursy dałabym pod wykształceniem, nad językami i umiejętnościami.

Edytowane przez kazleto
Czas edycji: 2018-01-01 o 23:48
kazleto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-02, 00:00   #127
MissCath
Zakorzenienie

Ok, to dzięki, jutro będę poprawiać, tak tylko dodam, że też mnie to drażni, że dokument z automatu to przerzuca pewne rzeczy i przy poprawkach mogą zostać linie odstępu, zwłaszcza, że w Wordzie jest to po prostu forma tabeli. Ale to nie jest rzecz nie do zrobienia.

Ale tak jak mówię, tym jutro się zajmę, będę też dzwonić do UP, czy wszystko gra z tym, co wysłałam im przez ePUAP, czy coś trzeba donieść.

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ----------

Ale tak zapytam, to co z tymi cechami zrobić? Bo jednak w większości ogłoszeń chcą osób z wysoka kultura osobista, odpowiedzialnych, uczciwych itd. to co z tym zrobić?

No i wychodzi, że nie mam jakichś wielkich umiejętności przy tym ja się mogę łatwo czegoś nauczyć, ale tak to ciężko mi to ugryźć, co umiem.

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ----------

A i jeszcze część rzeczy z dłuższego CV była w zasadzie pisana pod budżetówkę, a tak serio wymagają, aby napisać "obsługa poczty elektronicznej", czy inne, zdawałoby się, oczywistości.

Stary 2018-01-02, 08:55   #128
kazleto
Raczkowanie

Cytat:
Ok, to dzięki, jutro będę poprawiać, tak tylko dodam, że też mnie to drażni, że dokument z automatu to przerzuca pewne rzeczy i przy poprawkach mogą zostać linie odstępu, zwłaszcza, że w Wordzie jest to po prostu forma tabeli. Ale to nie jest rzecz nie do zrobienia.

Ale tak jak mówię, tym jutro się zajmę, będę też dzwonić do UP, czy wszystko gra z tym, co wysłałam im przez ePUAP, czy coś trzeba donieść.

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ----------

Ale tak zapytam, to co z tymi cechami zrobić? Bo jednak w większości ogłoszeń chcą osób z wysoka kultura osobista, odpowiedzialnych, uczciwych itd. to co z tym zrobić?

No i wychodzi, że nie mam jakichś wielkich umiejętności przy tym ja się mogę łatwo czegoś nauczyć, ale tak to ciężko mi to ugryźć, co umiem.

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ----------

A i jeszcze część rzeczy z dłuższego CV była w zasadzie pisana pod budżetówkę, a tak serio wymagają, aby napisać "obsługa poczty elektronicznej", czy inne, zdawałoby się, oczywistości.

Co do budżetówki to tylko umacnia mnie w przekonaniu, że jestem szczęśliwa, że nie byłam nigdy zmuszona składać tam aplikacji

Co do umiejętności, to ja nie jestem za tym, żeby w ogóle cechy charakteru umieszczać w CV.
Myślę, że tych umiejętności u ciebie będzie wystarczająco. Pytanie czy wszystko co tam wymieniasz jest rzeczywiście istotne dla pozycji, na którą aplikujesz.

Dla mnie wpisywanie "wysokiej kultury osobistej", "rzetelnośći" czy "uczciwości" nie ma sensu. Ale jak mówiłam - nie znam realiów budżetówki i nie wiem, czy wymagają wpisywania tego w CV. Pytanie też, czy jeżeli jest to w ogłoszeniu - czy to rzeczywiście wymaganie wpisania tego w CV

Mogę od siebie powiedzieć, że gdy zajmowałam się rekrutacją to do umiejętności miękkich podchodzilam na zasadzie "meh, i tak każdy wpisuje to samo". Czasami tylko umiejętności "umiejętność organizacji pracy" i "umiejętność pracy w stresie" były sprawdzane np jakimś in-basket albo innym zadaniem.
Stary 2018-01-02, 09:01   #129
MissCath
Zakorzenienie

Ja nie tylko składam do budżetówki, dlatego się zastanawiam, czy nie zrobić po prostu dwóch wersji CV. I czy serio wymagają - tak, serio, serio. W ogłoszeniach oni mają wymagania niezbędne i musisz mieć je wpisane, choćby to były totalne bzdety typu "obsługa komputera".
No i dalej nie wiem, co z tymi umiejętnościami w takim razie. Bo jednak aż wklepalam w google i jedni mówią, żeby to zostawić, bo te cechy charakteru to są jednak umiejętności miękkie (czego rzekomo mi brakowało), a tak to zostanie mi prawo jazdy, sprawna obsługa komputera, office, poczty i znajomość języka. Trochę mało tych umiejętności, to umie każdy

Stary 2018-01-02, 09:07   #130
kazleto
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie tylko składam do budżetówki, dlatego się zastanawiam, czy nie zrobić po prostu dwóch wersji CV. I czy serio wymagają - tak, serio, serio. W ogłoszeniach oni mają wymagania niezbędne i musisz mieć je wpisane, choćby to były totalne bzdety typu "obsługa komputera".
No i dalej nie wiem, co z tymi umiejętnościami w takim razie. Bo jednak aż wklepalam w google i jedni mówią, żeby to zostawić, bo te cechy charakteru to są jednak umiejętności miękkie (czego rzekomo mi brakowało), a tak to zostanie mi prawo jazdy, sprawna obsługa komputera, office, poczty i znajomość języka. Trochę mało tych umiejętności, to umie każdy

rzetelność , ucziwość, punktualność itp też wpisuje każdy, więc większej różnicy to nie robi Moim zdaniem lepiej uściślić jakie programy graficzne znasz, jakie programy z Office'a i tak dalej. Z miękkich zostawiłabym umiejętność pracy w grupie, samodzielną organizację pracy, wyszukiwanie informacji.

Ja bym w miarę możliwości personalizowała CV pod stanowisko, bo po co wpisywać "uprawnienia kierowcy zawodowego" do stacjonarnej pracy biurowej?

Jesli wymagają w budżetówce - to wpsiuj jak mówiłam - nie moje realia zupełnie.

Może po prostu zatytułuj tę sekcję inaczej? Jedyne co mi wpada do głowy to kalka z angielskiego "cechy i umiejętności".
Stary 2018-01-02, 09:11   #131
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kazleto Pokaż wiadomość
rzetelność , ucziwość, punktualność itp też wpisuje każdy, więc większej różnicy to nie robi Moim zdaniem lepiej uściślić jakie programy graficzne znasz, jakie programy z Office'a i tak dalej. Z miękkich zostawiłabym umiejętność pracy w grupie, samodzielną organizację pracy, wyszukiwanie informacji.

Ja bym w miarę możliwości personalizowała CV pod stanowisko, bo po co wpisywać "uprawnienia kierowcy zawodowego" do stacjonarnej pracy biurowej?

Jesli wymagają w budżetówce - to wpsiuj jak mówiłam - nie moje realia zupełnie.

Może po prostu zatytułuj tę sekcję inaczej? Jedyne co mi wpada do głowy to kalka z angielskiego "cechy i umiejętności".
O, dzięki, to już inaczej tylko dodam, że można wierzyć, albo nie, ale składałam CV na stanowiska typowo biurowe, a w wymaganiach prawo jazdy lub "mile widziane prawo jazdy". Po poprzedniej pracy wiem, że tego mogą wymagać i to może się przydać. Myślę, że zostawię samo prawo jazdy, a jak ktoś dopyta, to powiem, że mam zaświadczenie od psychologa i już.

Stary 2018-01-02, 10:56   #132
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
O, dzięki, to już inaczej tylko dodam, że można wierzyć, albo nie, ale składałam CV na stanowiska typowo biurowe, a w wymaganiach prawo jazdy lub "mile widziane prawo jazdy". Po poprzedniej pracy wiem, że tego mogą wymagać i to może się przydać. Myślę, że zostawię samo prawo jazdy, a jak ktoś dopyta, to powiem, że mam zaświadczenie od psychologa i już.

ja w CV mam punkt pt: kwalifikacje i umiejętności, gdzie mam znajomość języków obcych oraz kursy i szkolenia z umiejętnościami twardymi typu: programy księgowe, graficzne, prawo jazdy (czasami jest potrzebne w zwykłej pracy biurowej np dla sekretarki do dowożenia poczty czy pism) i oczywiście kursy (studia podyplomowe) no i szkolenia. Umiejętności miękkie wpisuję do LM każdorazowo dopasowując je do oferty na która aplikuję (na stanowisko księgowe: rzetelność, dokładność, punktualność a np na asystenta sprzedaży: umiejętność pracy w grupie, łatwość nawiązywania relacji itp)

Edytowane przez Amazoniak
Czas edycji: 2018-01-02 o 10:59
Amazoniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-02, 11:23   #133
visionAM
Zakorzenienie

Chyba niebawem zaktualizuję swoje CV i też Wam wyślę do oceny
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-02, 11:29   #134
MissCath
Zakorzenienie

Amazoniak, to też jest dobre wyjście, acz ja daję LM tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest wyraźna prośba o to, bo jeśli kogoś CV nie zainteresuje, to nie otworzy tym bardziej LM.

Ja mam natomiast poprawioną wersję, część rzeczy wywaliłam, część poprawiłam czysto graficznie. I jak teraz?

https://drive.google.com/file/d/1dyn...ew?usp=sharing
Stary 2018-01-02, 11:40   #135
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Amazoniak, to też jest dobre wyjście, acz ja daję LM tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest wyraźna prośba o to, bo jeśli kogoś CV nie zainteresuje, to nie otworzy tym bardziej LM.

Ja mam natomiast poprawioną wersję, część rzeczy wywaliłam, część poprawiłam czysto graficznie. I jak teraz?

graficznie fajnie ale dla mnie jest to za długie, rozwleczone dość. Masz 3 doświadczenia rozwleczone na 3 str CV, te opisy są zbyt długie- ja bym to zebrała do max 5 myślników najważniejszych obowiązków. A z cech i umiejętności wyrzuciłabym obsługę internetu oraz poczty elektronicznej -to absolutny standard teraz i wg mnie wygląda trochę niepoważnie wpisywanie tego. Ogólnie to zmniejszyłam czcionkę i starała się zebrać wszystko na 2 str.
Stary 2018-01-02, 11:52   #136
kazleto
Raczkowanie

Cytat:

Wyrzu kraj zamieszkania, region zamieszkania i miasto zamieszkania
Chyba, ze bardzo chcesz tam miec dane adresowe - ale wtedy wystarczy jedno, miasto albo region
Stary 2018-01-02, 12:01   #137
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Poza tym FCE to First Certificate in English, a nie of English...
Stary 2018-01-02, 12:01   #138
MissCath
Zakorzenienie

Amazoniak, Kazleto, to poprawiam, koleżanka też mi podpowiada, żeby dwa stanowiska zlać w jedno, ponieważ to jest ta sama firma, najwyżej dopisać, że od lipca przejęłam takie i takie obowiązki.
Stary 2018-01-02, 14:52   #139
MissCath
Zakorzenienie

No i mam jutro rozmowę może coś się w końcu ruszy

Stary 2018-01-02, 16:33   #140
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:

no i super-trzymam kciuki! Nowy Rok-nowe szanse
Stary 2018-01-02, 16:54   #141
Konto usunięte

Cytat:

A do jakiego czasu masz mieć odpowiedź?
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-02, 16:56   #142
MissCath
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;80129671]A do jakiego czasu masz mieć odpowiedź?[/QUOTE]Tego jeszcze nie wiem, ale zapytam

Stary 2018-01-02, 17:23   #143
nelciak
Zadomowienie

MissCath, skoro masz rozmowę, to zamiast przyjrzeć się nowej wersji CV chce cię trochę zmotywować Moim zdaniem wcale nie masz mało umiejetności. Widać, że robiłaś w pracy różne rzeczy i to ci daje szerokie pole do działania. Fajnie, że miałaś okazję się sprawdzić w różnych sytuacjach. Choćby twoje uprawnienia z BHP mogą się okazać dużym plusem w jakiejś firmie. Tak samo działania handlowe i marketingowe. Myślę, że wiele osób po socjologii jest w gorszej sytuacji, np. ma doświadczenie tylko ze sklepu. A Ciebie na pewno ktoś w końcu dostrzeże. Powodzenia na rozmowie
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-02, 18:05   #144
Konto usunięte

Ja właśnie odesłałam drugie zlecenie. O akceptacji pierwszego - mam się dowiedzieć w niedługim czasie. No i mam mieć od stycznia umowę-zlecenie.
Stary 2018-01-02, 20:03   #145
Amazoniak
Zadomowienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;80131851]Ja właśnie odesłałam drugie zlecenie. O akceptacji pierwszego - mam się dowiedzieć w niedługim czasie. No i mam mieć od stycznia umowę-zlecenie.[/QUOTE]
fajnie, że ci się to rozkręca a jak ci nie zaakceptują to co?? nie zapłacą w ogóle i odrzucają czy do poprawy?
a jak ci się podoba w ogóle taka praca zleceniowa? jak się w niej czujesz? sama też coraz częściej się zastanawiam czy nie przejść na taki tryb
Stary 2018-01-02, 21:41   #146
Ariada
Wtajemniczenie

Hej
Jakoś na początku grudnia w poprzednim wątku pisałam, że poszukuję pracy we Wrocławiu. Udało się znaleźć pracę w 2 tygodnie i to nawet dwie rozmowy miałam przez skype (firma nr 1) oraz przez telefon + w siedzibie firmy blisko warszawy (firma nr 2). Obie firmy spełniły moje wymagania finansowe, więc nie trzeba się płaszczyć i mówić, że będzie się pracowało za najniższą krajową. Dodatkowo jeszcze jedna firma była mną zainteresowana, ale nie mieściłam się w ich widełkach finansowych.

Ciekawostką jest to, że wysyłając CV z poralu pracuj.pl ponad 70% osób aplikujących zaznaczyła, że chce zarabiać mniej niż ja

Jeśli znacie angielski to polecam wysyłanie CV w tym języku. Jest to niezły sposób, żeby się wyróżnić z tłumu.

Edytowane przez Ariada
Czas edycji: 2018-01-02 o 21:42
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-02, 22:19   #147
Wesel
Rozeznanie

Cytat:

Dla mnie co najmniej dziwne jest, że Twoje imię i nazwisko są w połowie strony...
Wesel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-03, 08:16   #148
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez Ariada Pokaż wiadomość
Hej
Jakoś na początku grudnia w poprzednim wątku pisałam, że poszukuję pracy we Wrocławiu. Udało się znaleźć pracę w 2 tygodnie i to nawet dwie rozmowy miałam przez skype (firma nr 1) oraz przez telefon + w siedzibie firmy blisko warszawy (firma nr 2). Obie firmy spełniły moje wymagania finansowe, więc nie trzeba się płaszczyć i mówić, że będzie się pracowało za najniższą krajową. Dodatkowo jeszcze jedna firma była mną zainteresowana, ale nie mieściłam się w ich widełkach finansowych.

Ciekawostką jest to, że wysyłając CV z poralu pracuj.pl ponad 70% osób aplikujących zaznaczyła, że chce zarabiać mniej niż ja

Jeśli znacie angielski to polecam wysyłanie CV w tym języku. Jest to niezły sposób, żeby się wyróżnić z tłumu.
Nie widzę powodu, żeby na ogłoszenie polskiej firmy sformułowane po polsku wysyłać CV po angielsku. To się kupy nie trzyma. Inna sprawa, jeśli całe ogłoszenie jest po angielsku albo jest zaznaczone, że dokumenty mają być po angielsku. Ja mam dwie wersje językowe (polskiej akurat nie ) i wysyłam w zależności od tego, w jakim języku jest ogłoszenie.

Stary 2018-01-03, 08:20   #149
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Nie widzę powodu, żeby na ogłoszenie polskiej firmy sformułowane po polsku wysyłać CV po angielsku. To się kupy nie trzyma.
Otóż to!
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-03, 08:48   #150
MissCath
Zakorzenienie

Jednak nie mam spotkania, bo zarząd musiał pilnie wyjechać. Przełożyli na jutro. Trudno, tylko szkoda, że niepotrzebnie angażowałam narzeczonego, żeby zaniósł moje papiery do ZUSu.

Wesel, ja miałam taki szablon do niedawna i odzew był. Moim zdaniem imię i nazwisko jest widoczne, wyróżnia się. Nikt tu na szablon sam w sobie nie narzekał, tylko na sformułowania + edycję. Tam u góry jest miejsce na zdjęcie, a ja zdjecia nie daje.

Co do CV po angielsku - wysyłać tylko wtedy, gdy jest wyraźna prośba. Gdy firma nie ma do czynienia z rynkiem zagranicznym, to można się wyróżnić, ale w zły sposób. Poza tym tyle mówi się o tym, że Polacy nie potrafią czytać ze zrozumieniem, a w poprzedniej pracy sama spotkałam się z tym, że ludzie nie czytają dokładnie ogłoszeń. Prosili mnie o umieszczanie ogłoszeń na magazyniera na olx, w ogłoszeniu wyraźnie, że praca od 8 do 16, facet pisze z pretensjami, że dzwonił (właśnie około 17) i nikt nie odbiera.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości