|
|
#121 |
|
BAN stały
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też wam podsuwam CV, oba stworzone dzięki pracuj.pl. Pierwsza wersja stworzona w październiku, zanim zakończyłam pracę, a druga właśnie po zakończeniu pracy. Która lepsza? Czy może w obu są dobre elementy, które warto połączyć? Będę wdzięczna za wskazówki.
Wersja 1: https://drive.google.com/file/d/1qFm...ew?usp=sharing Wersja 2: https://drive.google.com/file/d/1FKP...ew?usp=sharing
|
#123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- odstępy między linijkami i słowami masz od czapy totalnie, czy to tylko ten widok z google drive tak dziwnie pokazuje??? widać to zwłaszcza w drugim CV w sekcji "wykształcenie" - "pomoc na sali" brzmi słabo, może wystarczy "bezpośrednia obsługa klienta" - "prowadzenie innej, niezbędnej dokumentacji" - "niezbędnej" do skreślenia - sformułowanie "dekorowanie sali sprzedaży" - też do przeróbki, np. zmiany w wystroju sali sprzedaży, nie wiem jak się to fachowo w visual merchandisingu nazywa - "Dodatek:" i "krótki opis stanowiska" też są średnie, do tego te opisy nie sa krótkie - w umiejętnościach możesz dopisać o jakie programy graficzne chodzi - "Dbałość wizualna przygotowanych ofert" - niegramatycznie... |
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#125 |
|
Konto usunięte
|
Wersja z grudnia lepsza wizualnie.
Poza tym: - uporządkowałabym opis stanowiska; wyrzuciłabym przede wszystkim słowo "krótki", bo każdy z nich jest rozbudowany, rozdziel poszczególne podpunkty jakimiś myślnikami czy separatorami, może pod kątem najważniejsze czynności do tych najmniej istotnych; - zamieniłabym słowo "funpage" na "profil" - Cv to jednak dokument oficjalny, a ten anglicyzm brzmi tu za bardzo kolokwialnie, przynajmniej w moim odczuciu; - wymień jakiego typu informacje zamieszczałaś na profilach firm w których byłaś zatrudniana; - w sekcji "umiejętności" wyrzuciłabym cechy charakteru, natomiast pozostałe informacje rozdzieliłabym myślnikami; i w sumie tyle. |
|
|
|
#126 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tym, że tam formatowanie kiepskie, bo zostawiasz np w ostatniej linijce strony samą datę pracy. Lepiej przenieść to przez podział strony na kolejną.Co do wersji z grudnia, bo jak rozumiem sama zawartość merytoryczna jest tam bardziej aktualna: -Zaraz na początku masz źle sformatowane interlinie/odstępy - kiepsko to wygląda jak raz jest tak a raz inaczej. W ogóle w całym dokumencie jest to do poprawy. A biorąc pod uwagę, że masz w umiejętnościach MS Office to trochę to razi i się człowiek zastanawia czy na pewno ten Office znasz, skoro nie potrafisz sformatować dokumentu czy tez wpisałaś go, bo wszyscy to wpisują. No i jakie programy z pakietu znasz, to też dobrze uściślić. Moja koleżanka kiedyś poszła na rozmowę, z wpisanym MS Office i rekrutujący posadził ją przed kompem, kazał zrobić tabelę przestawną w excelu i kilka komend. I na tym poległa, bo akurat excela z office nie znała. -"Dbałość wizualna przygotowanych ofert" - nie brzmi to. Coś chyba gramatycznie nie styka, ale nie jestem polonistą, więc może niech się bardziej kompetentni wypowiedzą. -Wyrzuciłabym "Krótki opis stanowiska". Robi sztuczny tłum, a jest niepotrzebne. Po prostu od razu wypisz to co masz niżej, bez pisania, że to opis stanowiska. -"Dodatek" albo do wyrzucenia albo do przeformułowania. Np. na "obowiązki dodatkowe" czy coś w ten deseń. -"Poziom wykształcenia" chyba niepotrzebny. Myślę, że lepiej w taki sposób: Socjologia, Uniwersytet XYZ Specjalizacja: xxx Studia magisterskie Technik BHP, Szkoła Policealna XYZ Socjologia, Uniwersytet XYZ Specjalizacja: xxx Studia licencjackie -Znajomość języków obcych: myślnik ci się rozjechał. -Umiejętności:
Edytowane przez kazleto Czas edycji: 2018-01-01 o 23:48 |
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, to dzięki, jutro będę poprawiać, tak tylko dodam, że też mnie to drażni, że dokument z automatu to przerzuca pewne rzeczy i przy poprawkach mogą zostać linie odstępu, zwłaszcza, że w Wordzie jest to po prostu forma tabeli. Ale to nie jest rzecz nie do zrobienia.
Ale tak jak mówię, tym jutro się zajmę, będę też dzwonić do UP, czy wszystko gra z tym, co wysłałam im przez ePUAP, czy coś trzeba donieść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- Ale tak zapytam, to co z tymi cechami zrobić? Bo jednak w większości ogłoszeń chcą osób z wysoka kultura osobista, odpowiedzialnych, uczciwych itd. to co z tym zrobić? No i wychodzi, że nie mam jakichś wielkich umiejętności przy tym ja się mogę łatwo czegoś nauczyć, ale tak to ciężko mi to ugryźć, co umiem.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ---------- A i jeszcze część rzeczy z dłuższego CV była w zasadzie pisana pod budżetówkę, a tak serio wymagają, aby napisać "obsługa poczty elektronicznej", czy inne, zdawałoby się, oczywistości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#128 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do umiejętności, to ja nie jestem za tym, żeby w ogóle cechy charakteru umieszczać w CV. Myślę, że tych umiejętności u ciebie będzie wystarczająco. Pytanie czy wszystko co tam wymieniasz jest rzeczywiście istotne dla pozycji, na którą aplikujesz. Dla mnie wpisywanie "wysokiej kultury osobistej", "rzetelnośći" czy "uczciwości" nie ma sensu. Ale jak mówiłam - nie znam realiów budżetówki i nie wiem, czy wymagają wpisywania tego w CV. Pytanie też, czy jeżeli jest to w ogłoszeniu - czy to rzeczywiście wymaganie wpisania tego w CV ![]() Mogę od siebie powiedzieć, że gdy zajmowałam się rekrutacją to do umiejętności miękkich podchodzilam na zasadzie "meh, i tak każdy wpisuje to samo". Czasami tylko umiejętności "umiejętność organizacji pracy" i "umiejętność pracy w stresie" były sprawdzane np jakimś in-basket albo innym zadaniem. |
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie tylko składam do budżetówki, dlatego się zastanawiam, czy nie zrobić po prostu dwóch wersji CV. I czy serio wymagają - tak, serio, serio. W ogłoszeniach oni mają wymagania niezbędne i musisz mieć je wpisane, choćby to były totalne bzdety typu "obsługa komputera".
No i dalej nie wiem, co z tymi umiejętnościami w takim razie. Bo jednak aż wklepalam w google i jedni mówią, żeby to zostawić, bo te cechy charakteru to są jednak umiejętności miękkie (czego rzekomo mi brakowało), a tak to zostanie mi prawo jazdy, sprawna obsługa komputera, office, poczty i znajomość języka. Trochę mało tych umiejętności, to umie każdy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#130 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem lepiej uściślić jakie programy graficzne znasz, jakie programy z Office'a i tak dalej. Z miękkich zostawiłabym umiejętność pracy w grupie, samodzielną organizację pracy, wyszukiwanie informacji. Ja bym w miarę możliwości personalizowała CV pod stanowisko, bo po co wpisywać "uprawnienia kierowcy zawodowego" do stacjonarnej pracy biurowej? Jesli wymagają w budżetówce - to wpsiuj jak mówiłam - nie moje realia zupełnie. Może po prostu zatytułuj tę sekcję inaczej? Jedyne co mi wpada do głowy to kalka z angielskiego "cechy i umiejętności". |
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko dodam, że można wierzyć, albo nie, ale składałam CV na stanowiska typowo biurowe, a w wymaganiach prawo jazdy lub "mile widziane prawo jazdy". Po poprzedniej pracy wiem, że tego mogą wymagać i to może się przydać. Myślę, że zostawię samo prawo jazdy, a jak ktoś dopyta, to powiem, że mam zaświadczenie od psychologa i już.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#132 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Amazoniak Czas edycji: 2018-01-02 o 10:59 |
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba niebawem zaktualizuję swoje CV i też Wam wyślę do oceny
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Amazoniak, to też jest dobre wyjście, acz ja daję LM tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest wyraźna prośba o to, bo jeśli kogoś CV nie zainteresuje, to nie otworzy tym bardziej LM.
Ja mam natomiast poprawioną wersję, część rzeczy wywaliłam, część poprawiłam czysto graficznie. I jak teraz? https://drive.google.com/file/d/1dyn...ew?usp=sharing
|
#135 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#136 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wyrzu kraj zamieszkania, region zamieszkania i miasto zamieszkania Chyba, ze bardzo chcesz tam miec dane adresowe - ale wtedy wystarczy jedno, miasto albo region
|
|
|
|
|
#137 |
|
BAN stały
|
Poza tym FCE to First Certificate in English, a nie of English...
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
Amazoniak, Kazleto, to poprawiam, koleżanka też mi podpowiada, żeby dwa stanowiska zlać w jedno, ponieważ to jest ta sama firma, najwyżej dopisać, że od lipca przejęłam takie i takie obowiązki.
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
No i mam jutro rozmowę
może coś się w końcu ruszy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#140 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#141 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;80129671]A do jakiego czasu masz mieć odpowiedź?[/QUOTE]Tego jeszcze nie wiem, ale zapytam
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#143 |
|
Zadomowienie
|
MissCath, skoro masz rozmowę, to zamiast przyjrzeć się nowej wersji CV chce cię trochę zmotywować
Moim zdaniem wcale nie masz mało umiejetności. Widać, że robiłaś w pracy różne rzeczy i to ci daje szerokie pole do działania. Fajnie, że miałaś okazję się sprawdzić w różnych sytuacjach. Choćby twoje uprawnienia z BHP mogą się okazać dużym plusem w jakiejś firmie. Tak samo działania handlowe i marketingowe. Myślę, że wiele osób po socjologii jest w gorszej sytuacji, np. ma doświadczenie tylko ze sklepu. A Ciebie na pewno ktoś w końcu dostrzeże. Powodzenia na rozmowie
|
|
|
|
#144 |
|
Konto usunięte
|
Ja właśnie odesłałam drugie zlecenie. O akceptacji pierwszego - mam się dowiedzieć w niedługim czasie. No i mam mieć od stycznia umowę-zlecenie.
|
|
|
|
#145 |
|
Zadomowienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;80131851]Ja właśnie odesłałam drugie zlecenie. O akceptacji pierwszego - mam się dowiedzieć w niedługim czasie. No i mam mieć od stycznia umowę-zlecenie.[/QUOTE]
fajnie, że ci się to rozkręca a jak ci nie zaakceptują to co?? nie zapłacą w ogóle i odrzucają czy do poprawy?a jak ci się podoba w ogóle taka praca zleceniowa? jak się w niej czujesz? sama też coraz częściej się zastanawiam czy nie przejść na taki tryb
|
|
#146 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Jakoś na początku grudnia w poprzednim wątku pisałam, że poszukuję pracy we Wrocławiu. Udało się znaleźć pracę w 2 tygodnie i to nawet dwie rozmowy miałam przez skype (firma nr 1) oraz przez telefon + w siedzibie firmy blisko warszawy (firma nr 2). Obie firmy spełniły moje wymagania finansowe, więc nie trzeba się płaszczyć i mówić, że będzie się pracowało za najniższą krajową. Dodatkowo jeszcze jedna firma była mną zainteresowana, ale nie mieściłam się w ich widełkach finansowych.Ciekawostką jest to, że wysyłając CV z poralu pracuj.pl ponad 70% osób aplikujących zaznaczyła, że chce zarabiać mniej niż ja ![]() Jeśli znacie angielski to polecam wysyłanie CV w tym języku. Jest to niezły sposób, żeby się wyróżnić z tłumu. Edytowane przez Ariada Czas edycji: 2018-01-02 o 21:42 |
|
|
|
#147 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#148 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
) i wysyłam w zależności od tego, w jakim języku jest ogłoszenie.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#149 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Jednak nie mam spotkania, bo zarząd musiał pilnie wyjechać. Przełożyli na jutro. Trudno, tylko szkoda, że niepotrzebnie angażowałam narzeczonego, żeby zaniósł moje papiery do ZUSu.
Wesel, ja miałam taki szablon do niedawna i odzew był. Moim zdaniem imię i nazwisko jest widoczne, wyróżnia się. Nikt tu na szablon sam w sobie nie narzekał, tylko na sformułowania + edycję. Tam u góry jest miejsce na zdjęcie, a ja zdjecia nie daje. Co do CV po angielsku - wysyłać tylko wtedy, gdy jest wyraźna prośba. Gdy firma nie ma do czynienia z rynkiem zagranicznym, to można się wyróżnić, ale w zły sposób. Poza tym tyle mówi się o tym, że Polacy nie potrafią czytać ze zrozumieniem, a w poprzedniej pracy sama spotkałam się z tym, że ludzie nie czytają dokładnie ogłoszeń. Prosili mnie o umieszczanie ogłoszeń na magazyniera na olx, w ogłoszeniu wyraźnie, że praca od 8 do 16, facet pisze z pretensjami, że dzwonił (właśnie około 17) i nikt nie odbiera. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:48.

szczęśliwa Panna Młoda 
dziękuję
ja się mogę łatwo czegoś nauczyć, ale tak to ciężko mi to ugryźć, co umiem.

Moim zdaniem wcale nie masz mało umiejetności. Widać, że robiłaś w pracy różne rzeczy i to ci daje szerokie pole do działania. Fajnie, że miałaś okazję się sprawdzić w różnych sytuacjach. Choćby twoje uprawnienia z BHP mogą się okazać dużym plusem w jakiejś firmie. Tak samo działania handlowe i marketingowe. Myślę, że wiele osób po socjologii jest w gorszej sytuacji, np. ma doświadczenie tylko ze sklepu. A Ciebie na pewno ktoś w końcu dostrzeże. Powodzenia na rozmowie