Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-31, 18:57   #91
MissCath
Zakorzenienie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
U mnie to szczerze mówiąc ostatnio szukali magazyniera z polecenia
U mnie było podobnie, ale się nie udało, to było pisane ogłoszenie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-12-31, 19:18   #92
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
U mnie to szczerze mówiąc ostatnio szukali magazyniera z polecenia
U mnie tak samo z kierowcami.
Tu raczej chodzi o to, by zatrzymać w firmie pracowników na dłużej, nie wiem jak z magazynierami ale z kierowcami pracodawcy mają obecnie bardzo duże problemy na rynku pracy.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-31, 20:08   #93
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2017-12-31 o 20:10
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-31, 21:01   #94
9b3c663057ffbc82ae9019b87931eb18768d1240
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Generalnie koleś z tego blogu bywa denerwujący, ale co do zainteresowań się z nim zgadzam:

https://interviewme.pl/blog/jak-opis...teresowania-cv
Kurcze, a ja się rzeczywiście interesuje książkami, tzn. czytam namiętnie różne rodzaje - nie tylko romanse, bo to raczej mnie nie fascynuje, ale kryminały, thrillery, czasem jakąś psychologię albo popularno-naukowe - dlatego wg mnie to jest prawda, bo rzeczywiście mam manię czytania...
9b3c663057ffbc82ae9019b87931eb18768d1240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-31, 21:03   #95
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Generalnie koleś z tego blogu bywa denerwujący, ale co do zainteresowań się z nim zgadzam:

https://interviewme.pl/blog/jak-opis...teresowania-cv
Nawet bardzo denerwujący z tym hurra optymizmem i po prostu kryptoreklama swoich usług. A te wzory CV wcale nie są jakieś super.

Stary 2018-01-01, 05:08   #96
kazleto
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
A ja myślałam, że korporacje to poprzez ogłoszenia na stronie firmy czy poprzez ogłoszenia na stronie pracuj.pl itp w pierwszej kolejności szukają pracowników a nie w pierszwej kolejności poprzez swoich obecnych pracowników. Nigdy w korpo nie pracowałam. Wytłumaczcie mi jak to jest z tym szukaniem pracownika ? Pracowałam np w szkole, w biurze rachunkowym , w małej firmie. Mój kuzyn np nie znalazl dobrej pracy w Krk , tylko takie byle jakie miał i wrócił do rodzinnego miasta. Tyle, ze on był po studiach, które raczej do korpo się nie przydają. Humanista jest z niego.

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Ale ludzi bez polecenia przez nikogo do kopro chyba też przyjmują ? Przecież wy jakos prace w kopro znajdujecie .
Polecenia bardzo zależą od kultury organizacyjnej danej firmy.

U mnie jest nawet specjalnie opracowany system komputerowy do poleceń. Pracodawca lubi osoby z polecenia, za które ktoś ręczy. Ale nie na każde stanowisko zna się kogoś odpowiedniego czy też nie na każde stanowisko ta polecona osoba się nadaje. Bo to nie jest tak, że ta osoba z miejsca dostaje pracę, ale normalnie przechodzi proces rekrutacji.
U mnie zawsze najpierw jest szukany ktoś z rekrutacji wewnętrznej, potem polecenia i rekrutacja zewnętrzna. Głowie strona firmy i LinkedIn.

kazleto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 10:24   #97
uniperfect
Rozeznanie

Ciężko bez polecenia znaleźć pracę w dużym mieście w dobrej firmie , (nie w obozie, gdzie co miesiąc jest wymania pracowników) czy łatwo ?
uniperfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 11:30   #98
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
Ciężko bez polecenia znaleźć pracę w dużym mieście w dobrej firmie , (nie w obozie, gdzie co miesiąc jest wymania pracowników) czy łatwo ?
Ja pracuję obecnie w 4. już firmie w zawodzie, nigdy nie dostałam pracy z polecenia. Moim zdaniem teraz naprawdę łatwo o pracę, ogłoszenia widzę wszędzie, oferują nawet dodatki za relokację, bo nie mogą znaleźć ludzi.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 11:42   #99
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2018-01-01, 11:58   #100
Kolorowa_89
Raczkowanie

Ja nawet wczoraj po 24 sprawdzałam oferty pracy :P

Zauważyłam że te problemy z pracą odbierają mi radość z życia, chęci do robienia różnych rzeczy. Nawet mi się nie chce rano wstawać z łóżka.
Kolorowa_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 12:18   #101
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
i za ile?? to są kluczowe pytania
Stary 2018-01-01, 12:38   #102
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2018-01-01 o 12:39
Stary 2018-01-01, 13:03   #103
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Treść usunięta
pewnie, że konieczne bo pracę za minimum można znaleźć od ręki, a jeżeli chcesz jednak lepszą kasę to trudniej o takowe zajęcie i szukać trzeba dłużej. A jeżeli ktoś chce czy musi pracować za minimum to już jego sprawa
Stary 2018-01-01, 13:04   #104
9b3c663057ffbc82ae9019b87931eb18768d1240
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja pracuję obecnie w 4. już firmie w zawodzie, nigdy nie dostałam pracy z polecenia. Moim zdaniem teraz naprawdę łatwo o pracę, ogłoszenia widzę wszędzie, oferują nawet dodatki za relokację, bo nie mogą znaleźć ludzi.
Zgadzam się, ja swoją "przygodę" z szukaniem pracy zaczęłam 3 lata temu i teraz rzeczywiście jest łatwiej (chyba, że to tylko zmiana myślenia,nie wiem) - wydaje mi się, że jest większa świadomość prawa pracy, swoich praw, wydaje mi się, że i ludzie się tak już nie boją szefów i walczą o swoje prawa.
Dochodzi do tego całe 500+, trochę kobiet rezygnujących z pracy, zasiłki, więc na prawdę łatwo o pracę, dodam za przykład moje miasto - może nie jest ono duże,ale jak zaczynałam szukać pracy, to nie było kompletnie nic, żadnej firmy, a przez ostatni rok wisiało tyle ogłoszeń, że sama byłam w szoku.
9b3c663057ffbc82ae9019b87931eb18768d1240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 13:08   #105
MissCath
Zakorzenienie

Ja mam wrażenie, że mi prawie trzy lata temu łatwiej było znaleźć pracę niż teraz. Czasem ludzie się biją nawet o stanowiska z najniższą krajową. A czasem to mam wrażenie, że szukają gwiazdki z nieba i "nikt się nie nadaje", ale ogłoszenia wiszą cały czas.

Stary 2018-01-01, 13:15   #106
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2018-01-01, 13:36   #107
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Treść usunięta
bo punkt widzenia zależy w dużej mierze od punktu siedzenia sama pamiętam jak miałam trudny czas finansowy to szukałam pracy od zaraz za minimum na przetrwanie, a potem jak coś odłożyłam mogłam się rozglądać za czymś lepszym. Inna sprawa, że często się nie cenimy za wysoko i bierzemy co się trafi a potem, jak mówisz trapi nas frustracja i niezadowolenie. Okoliczności i realia to kolejny ważny czynnik. Niemniej wg mnie teraz jest dobry czas na zmianę czy szukanie pracy
Stary 2018-01-01, 14:56   #108
kazleto
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Ja mam wrażenie, że mi prawie trzy lata temu łatwiej było znaleźć pracę niż teraz. Czasem ludzie się biją nawet o stanowiska z najniższą krajową. A czasem to mam wrażenie, że szukają gwiazdki z nieba i "nikt się nie nadaje", ale ogłoszenia wiszą cały czas.

Albo szukają najbardziej odpowiedniej osoby na stanowisko a nieszczególnie im się spieszy, bo mają dobrze zaplanowaną strategię zatrudnienia.
Nie jest sztuką zatrudnić kogokolwiek. Niektóre procesy rekrutacyjne są długie, czasami na rynku nie ma osoby której szukasz. A rekrutacja i wdrożenie pracownika to dla firmy może być spory koszt, dlatego lepiej poszukać kogoś kto odpowiada ci najlepiej.
Stary 2018-01-01, 15:04   #109
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kazleto Pokaż wiadomość
Albo szukają najbardziej odpowiedniej osoby na stanowisko a nieszczególnie im się spieszy, bo mają dobrze zaplanowaną strategię zatrudnienia.
Nie jest sztuką zatrudnić kogokolwiek. Niektóre procesy rekrutacyjne są długie, czasami na rynku nie ma osoby której szukasz. A rekrutacja i wdrożenie pracownika to dla firmy może być spory koszt, dlatego lepiej poszukać kogoś kto odpowiada ci najlepiej.
W jakimś stopniu to na pewno prawda, ale w przypadku stanowisk, na które kandydowalam, to albo chcieli kogoś od razu (nikt nie chce czekać i bardzo krzywo patrzą na kogoś, kto pracuje) albo po procesie rekrutacji kandydaci sami rezygnowali (widzę to w przypadku jednej firmy, gdzie już chyba trzeci miesiąc kogoś szukają, już nawet na takim olx nie podają nazwy firmy).

Stary 2018-01-01, 19:01   #110
Dolczi
Zakorzenienie

Dziewczyny,
oto link do mojego listu motywacyjnego i CV. Czy jest ok? Później usunę je z dysku:
https://drive.google.com/file/d/12A_...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1H3Y...ew?usp=sharing

Nie znoszę osób przemądrzałych, których ich ZAWSZE musi być na wierzchu. I do tego w ich mniemaniu ZAWSZE mają rację.

Dieta cud- seks i głód.

Edytowane przez Dolczi
Czas edycji: 2018-01-01 o 19:08
Dolczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 19:24   #111
kazleto
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dolczi Pokaż wiadomość
Dziewczyny,
oto link do mojego listu motywacyjnego i CV. Czy jest ok? Później usunę je z dysku:
Nie dawałabym tego zdjęcia do CV (ale masz bardzo ładne okulary )
Stary 2018-01-01, 19:26   #112
Pinakoladka2008
Wtajemniczenie

Hej, miał ktoś tu doświadczenia z branżą biur podróży? Bardziej zastanawiam się nad wyższymi stanowiskami niż te podstawowe przy sprzedaży ofert, ale o tych też chętnie się dowiem. Polecacie?

"
Nie mów mi nigdy, że za zło trzeba płacić
Są takie rzeczy, które robię dla zwykłej draki"
Pinakoladka2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 19:33   #113
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny,
Ja bym dała bardziej formalne zdjęcie, a nie takiego selfika, ale ja jestem przeciętny człowiek, nie z HRu
W publikacji z etyki masz literówkę, zjadłaś l

W LM masz napisane "na ogłoszenie z ws. zatrudnienia", to nie wiem, chyba z tam jest przez pomyłkę. "Jestem
dobrze prosperującym pracownikiem dla którego", przecinek przed dla którego. Bardzo mi się taki lm podoba, krótko i na temat

Jak coś to mocno trzymam kciuki
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 19:40   #114
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny,
Zgadzam się z poprzednią opinią co do zdjęcia, wywaliłabym je (ale jesteś bardzo ładna ).
LM mnie w ogóle nie przekonuje, ale ja w ogóle jestem anty-LM i nienawidzę pisać tego dokumentu, więc sama nie mam złotych rad ewentualnie poza ponownym przejrzeniem znaków interpunkcyjnych i usunięciem 'a' z końca wersu.

No, może jeszcze jedno - wymieniasz kolejno swoje cechy, które mają zachęcić potencjalnego pracodawcę do wyboru Twojej kandydatury, ale niczym tego nie popierasz. Np. "Posiadam również umiejętności analityczne.". Posiadam, bo? Nie lepiej byłoby "Moją mocną stroną są również rozwinięte umiejętności analityczne, które wykorzystywałam w codziennej pracy na stanowisku .... między innymi w okresowych analizach odchyleń realizacji budżetu od planu rocznego." (przykład zmyślony)
"a presja czasu dodatkowo mnie motywuje" - naprawdę tak uważasz? Jeśli tak, to spoko, ale trochę bym to rozwinęła, np. że w dotychczasowej pracy również obowiązywały Cię terminy, realizowałaś zadania dodatkowe, które nie mogły zaczekać itp. Jeśli nie, to bym takie zdanie usunęła, nie ma sensu koloryzować.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 20:00   #115
Dolczi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Zgadzam się z poprzednią opinią co do zdjęcia, wywaliłabym je (ale jesteś bardzo ładna ).
LM mnie w ogóle nie przekonuje, ale ja w ogóle jestem anty-LM i nienawidzę pisać tego dokumentu, więc sama nie mam złotych rad ewentualnie poza ponownym przejrzeniem znaków interpunkcyjnych i usunięciem 'a' z końca wersu.

No, może jeszcze jedno - wymieniasz kolejno swoje cechy, które mają zachęcić potencjalnego pracodawcę do wyboru Twojej kandydatury, ale niczym tego nie popierasz. Np. "Posiadam również umiejętności analityczne.". Posiadam, bo? Nie lepiej byłoby "Moją mocną stroną są również rozwinięte umiejętności analityczne, które wykorzystywałam w codziennej pracy na stanowisku .... między innymi w okresowych analizach odchyleń realizacji budżetu od planu rocznego." (przykład zmyślony)
"a presja czasu dodatkowo mnie motywuje" - naprawdę tak uważasz? Jeśli tak, to spoko, ale trochę bym to rozwinęła, np. że w dotychczasowej pracy również obowiązywały Cię terminy, realizowałaś zadania dodatkowe, które nie mogły zaczekać itp. Jeśli nie, to bym takie zdanie usunęła, nie ma sensu koloryzować.
Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Ja bym dała bardziej formalne zdjęcie, a nie takiego selfika, ale ja jestem przeciętny człowiek, nie z HRu
W publikacji z etyki masz literówkę, zjadłaś l

W LM masz napisane "na ogłoszenie z ws. zatrudnienia", to nie wiem, chyba z tam jest przez pomyłkę. "Jestem
dobrze prosperującym pracownikiem dla którego", przecinek przed dla którego. Bardzo mi się taki lm podoba, krótko i na temat

Jak coś to mocno trzymam kciuki

[/COLOR]
Cytat:
Napisane przez kazleto Pokaż wiadomość
Nie dawałabym tego zdjęcia do CV (ale masz bardzo ładne okulary )
Dzięki dziewczyny, literówki poprawiłam. Też nie lubię LM, ale czasem wymagają. To zdjęcie jest lepsze? https://drive.google.com/open?id=1qs...IzGCEusPaMF9Dk

Nie znoszę osób przemądrzałych, których ich ZAWSZE musi być na wierzchu. I do tego w ich mniemaniu ZAWSZE mają rację.

Dieta cud- seks i głód.

Edytowane przez Dolczi
Czas edycji: 2018-01-01 o 20:01
Stary 2018-01-01, 20:30   #116
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Dziewczyny,

- "ogłoszenie ws. zatrudnienia" - dziwnie brzmi i sprecyzowałabym, o jakie stanowisko dokładnie chodzi, bo firma może mieć aktualnie 150 "ogłoszeń ws. zatrudnienia" wiszących w internecie
- "oferowane przez Państwa stanowisko pracy" - no właśnie - jakie?
- "Renoma Państwa instutucji, sprawia" - przecinek między podmiotem a orzeczeniem?!
- "w tym procesie" - jakim?
- przed "jednocześnie wykorzystując" - przecinek
- co to znaczy "dobrze prosperujący pracownik"? Dobrze prosperować może firma...
- przydałby się chociaż jeden przykład tych umiejętności analitycznych i odporności na stres, jak już ktoś wyżej zauważył
- ostatnie zdanie trochę masło maślane, ale powiedzmy, że ujdzie.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 20:43   #117
Dolczi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
- "ogłoszenie ws. zatrudnienia" - dziwnie brzmi i sprecyzowałabym, o jakie stanowisko dokładnie chodzi, bo firma może mieć aktualnie 150 "ogłoszeń ws. zatrudnienia" wiszących w internecie
- "oferowane przez Państwa stanowisko pracy" - no właśnie - jakie?
- "Renoma Państwa instutucji, sprawia" - przecinek między podmiotem a orzeczeniem?!
- "w tym procesie" - jakim?
- przed "jednocześnie wykorzystując" - przecinek
- co to znaczy "dobrze prosperujący pracownik"? Dobrze prosperować może firma...
- przydałby się chociaż jeden przykład tych umiejętności analitycznych i odporności na stres, jak już ktoś wyżej zauważył
- ostatnie zdanie trochę masło maślane, ale powiedzmy, że ujdzie.
Błędy interpunkcyjne poprawiłam.

- co do "ogłoszenie ws. zatrudnienia" i "oferowane stanowisko pracy" - nie chciałam przy każdym aplikowaniu na konkretne ogłoszenie zmieniać nazwę stanowiska w LM. Stąd ten ogół. Poza tym wysyłając CV i LM w odpowiedzi na konkretne ogłoszenie o pracę (np. na pracuj.pl) rekruter wie, o które stanowisko chodzi.
- "dobrze prosperujący pracownik" - chciałam zaznaczyć, że jestem osobą perspektywiczną i rozwijającą się zawodowo.
- przykłady umiejętności analitycznych i odporności na stres podałam.

Dieta cud- seks i głód.

Edytowane przez Dolczi
Czas edycji: 2018-01-01 o 20:45
Stary 2018-01-01, 20:56   #118
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny,
Ja bym wywaliła to zdjęcie, ponieważ... No nie jest ono takie z wakacji, ale też nie jest jakieś "biznesowe", poza tym zlewa się z tym szablonem. Ja nie mam zdjęcia "biznesowego", mam tylko takie do dyplomu, więc nie daję po prostu wcale. Jestem zdania, że jeśli kogoś zainteresuje CV, to i tak się zgłosi i tak (tak było do tej pory, miałam telefony).

O CV powiedzieli dostatecznie inni, ale LM... Ech, ja w ogóle jestem przeciwko LM, ale jak już ktoś wymaga, to powinno pisać się konkrety, czyli jaka firma, jakie stanowisko, jakiś przykład dotyczący sukcesu, umiejętności (np. ilu miałaś klientów). Niestety, o ile CV można napisać jedno (choć jak było tu napisane, to warto zrobić kilka wersji), to LM pisze się pod konkretne ogłoszenie, za każdym razem inne.
Stary 2018-01-01, 21:16   #119
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Błędy interpunkcyjne poprawiłam.

- co do "ogłoszenie ws. zatrudnienia" i "oferowane stanowisko pracy" - nie chciałam przy każdym aplikowaniu na konkretne ogłoszenie zmieniać nazwę stanowiska w LM. Stąd ten ogół. Poza tym wysyłając CV i LM w odpowiedzi na konkretne ogłoszenie o pracę (np. na pracuj.pl) rekruter wie, o które stanowisko chodzi.
- "dobrze prosperujący pracownik" - chciałam zaznaczyć, że jestem osobą perspektywiczną i rozwijającą się zawodowo.
- przykłady umiejętności analitycznych i odporności na stres podałam.
1. Nie wysyła się jednego standardowego LM na każde stanowisko, nawet nie podając, o jakie stanowisko chodzi.
2. Jak pisałam wyżej, dobrze prosperować może firma, biznes, a nie osoba - kwestia językowa, semantyczna.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-01, 21:24   #120
Dolczi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
1. Nie wysyła się jednego standardowego LM na każde stanowisko, nawet nie podając, o jakie stanowisko chodzi.
2. Jak pisałam wyżej, dobrze prosperować może firma, biznes, a nie osoba - kwestia językowa, semantyczna.
1. Dobra mam w Wordzie to będę dodawać stanowisko itd. i zapisywać w pdf za każdym razem.
2. Czy "jestem perspektywicznym pracownikiem" może być? Bo jak na moje trochę nie bardzo to brzmi.

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Ja bym wywaliła to zdjęcie, ponieważ... No nie jest ono takie z wakacji, ale też nie jest jakieś "biznesowe", poza tym zlewa się z tym szablonem. Ja nie mam zdjęcia "biznesowego", mam tylko takie do dyplomu, więc nie daję po prostu wcale. Jestem zdania, że jeśli kogoś zainteresuje CV, to i tak się zgłosi i tak (tak było do tej pory, miałam telefony).

O CV powiedzieli dostatecznie inni, ale LM... Ech, ja w ogóle jestem przeciwko LM, ale jak już ktoś wymaga, to powinno pisać się konkrety, czyli jaka firma, jakie stanowisko, jakiś przykład dotyczący sukcesu, umiejętności (np. ilu miałaś klientów). Niestety, o ile CV można napisać jedno (choć jak było tu napisane, to warto zrobić kilka wersji), to LM pisze się pod konkretne ogłoszenie, za każdym razem inne.
W LM będę robiła jak to opisałam wyżej. Przykłady już dopisałam.

Przyznam, że zwróciłyście uwagę na rzeczy, o których nie wiedziałam i nie zauważałam. Wasze uwagi są cenne, dzięki

Dieta cud- seks i głód.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości