![]() |
#121 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Warszawa, przeprowadzka, droga życiowa...
Cytat:
A jak żyją tacy ludzie? Normalnie, są sfrustrowani, że ich nie stać i wynajmują z obcymi ludźmi albo zostają dłużej w domu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Też uważam, że powinnaś szukać w mieście. Małe miejscowości pod miastem są męczące i na jedno wychodzi często, jeśli chodzi o poziom frustracji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
Nie podjadam żadnych przekąsek. Mój posiłek to na przykład pół bułki grahamki, pół serka wiejskiego i świeży ogórek. Ileż to może kosztować. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- A, na mieście nie jadam praktycznie nigdy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ogólnie 1500zl na samo przeżycie to dla mnie totalne minimum. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
BAN stały
|
Cytat:
Sorry, ale większość ludzi nie robi sobie zakupów na dwoje, większość ludzi nie żywi się niczym w obozie koncentracyjnym. A niektórzy mieszkają też z paroma czworonogami, co nie jest czymś kosmicznie dziwnym, co mi sugerujesz, a generuje koszta, jak dobra karma, żwirek, okresowe wizyty u weta, szczepienia, inne zabiegi, zabawki, szczczotki, wyposażenie dla zwierząt, etc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ee no właśnie większość ludzi robi zakupy na dwoje. No ale to też bez różnicy, bo autorka jest sama. Po co gadasz o jakiś hipotetycznych sytuacjach, jak wątek dotyczy konkretnej osoby? Ja na kota wydaje może z 70 zł miesięcznie, jakby to tak uśrednić. No normalnie nieprawdopodobnie straszne obciążenie dla budżetu domowego. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
BAN stały
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86101838]Ale autorka nie ma zwierzaków i żywi się tanio, gdzieś chyba pisała że wydaje 400 zł.
Ee no właśnie większość ludzi robi zakupy na dwoje. No ale to też bez różnicy, bo autorka jest sama. Po co gadasz o jakiś hipotetycznych sytuacjach, jak wątek dotyczy konkretnej osoby? Ja na kota wydaje może z 70 zł miesięcznie, jakby to tak uśrednić. No normalnie nieprawdopodobnie straszne obciążenie dla budżetu domowego. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ekstra. Chodzi mi tylko o to, że nie sądzę, jak Limonka sugeruje, by dla większości głównym sposobem odżywiania było pół kajzerki i ogórek. I przy singlowym życiu (które będę się upierać, że w Wawie uprawia większość młodych osób) żadną fanaberią nie jest posiadanie zwierzęcia lub zwierząt. Co do Twoich opłat na kota - współczuję kotu. Mam dwa i w życiu bym im nie dał jakiegoś paskudztwa do jedzenia. Przez jakiś czas aby zaoszczędzić sam robiłem specjalnie im dedykowane jedzenie typu BARF, ale niestety, potrafi to co jakiś czas pochłonąć cały wieczór i kawałek nocy plus czas na zakupy specjalnie dla nich aby wszystko dostać plus preparaty. Dlatego może teraz nie dostają najlepszego jedzenia, ale na pewno nie zboża zmieszane z odpadami i chemią jak robi to whiskas. Puszka przeciętnej karmy która starcza na jeden dzień dla jednego kota kosztuje ok 8-10 zł. Puszek dla jednego kota na miesiąc trzeba 30. Więc na samo tylko jedzenie dla kota trzeba wydać ok 300 zł. Do tego żwirek. Na jednego kota to raz w miesiącu - 50 zł. Do tego wizyty u weta, raz na ok 2 miesiące. Zwykła wizyta w Wawie to koszt ok 60 - 100 zł w zależności od tego co robisz, czy badanie krwi, moczu, przegląd zębów, odrobaczanie, czy innego typu wizyta doraźna. Wychodzi więc średnio na miesiąc ok 350 - 400 zł na kota, a nie 70 zł. Nie liczyłem już zabawek, pielęgnacyjnych spraw, leków, napraw drapaka, itd. Same podstawowe rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To teraz może ja będę współczuc twojemu kotu, że jesteś leniwy i wolisz kupić puszkę w sklepie? Hm? Żwirek kupuje 13 kg za 80 zł. Starcza na dlugo. Nie wiem dokładnie ile. Wet to ok. 300 zł rocznie- szczepienie, odrobaczanie, coroczne badania krwi. Zresztą 24 puszki maca kosztują raptem 120 zł. Jedna puszka na dwa dni. Gdzie tu do 300 zł. No ale może jak kupujesz żarcie kotu w zoologiku pod blokiem, to faktycznie puszka kosztuje 10 zł. Wcale się nie dziwię, ze z taką umiejętnością zarządzania kasa potrzebujesz grubych tysięcy. ![]() W sumie to współczuję. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2018-11-10 o 11:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
BAN stały
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86101951]Matko, ale zabawny jesteś.
![]() To teraz może ja będę współczuc twojemu kotu, że jesteś leniwy i wolisz kupić puszkę w sklepie? Hm? Żwirek kupuje 13 kg za 80 zł. Starcza na dlugo. Nie wiem dokładnie ile. Wet to ok. 300 zł rocznie- szczepienie, odrobaczanie, coroczne badania krwi. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] No to szacun. Starałem się z BARFem, ale niestety ja z pracy wracam styrany pracując na dwa etaty w dwóch różnych firmach. I zwyczajnie często w sklepach czegoś już nie było w późnych godzinach wieczornych lub nocnych. I tak, w weekendy też b często pracuję i nikt za mnie tych zakupów nie zrobi i nie odbierze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak czy inaczej, jeśli nie ma się zapału do gotowania samemu to 20-30zł na osobę to totalne minimum. Nawet jeśli nie kupuje się śniadań tylko obiady na mieście to trzeba wydać na nie kilkanaście zł (a przeważnie więcej, chyba że tak jak ja ma się obok pracy dobrą miejscówkę z domowym, dobrym jedzeniem) ![]() Wracając do tematu - sama spokojnie bym się utrzymała mając 2300zł miesięcznie po opłaceniu mieszkania, wliczając w to dodatkowe rachunki (telefon, internet, itp) nawet w Warszawie. Gorzej jakbym chciała robić z tego jeszcze oszczędności ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
2300, jak się nie ma specjalnej diety, gotuje się w domu, nie ma się kota itp.spokojnie na życie starczy. Ale jeśli się planuje dokształcić, np.na studiach plus kurs językowy czy w tym przypadku kurs programowania na przykład, no to się robi słabiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
BAN stały
|
Cytat:
Co do zaś rodzimych warszawskich singli, to ci niestety zwykle mieszkają z rodzicami. Przyjezdni single mieszkają z innymi przyjezdnymi singlami we wspólnie wynajmowanych mieszkaniach. To jest w ogóle często szok dla przyjezdnego. Ja jestem ze wsi, więc my tam mamy duże domy, jak się tu sprowadziłam lata temu, to nie mogłam ogarnąć, że tu cała rodzina mieszka na 35 metrach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
BAN stały
|
Cytat:
Może w innych kręgach tak jest, w innym przedziale wiekowym, może kiedy się studiuje - wtedy nic dziwnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie oszczędzam na jedzeniu, tyle wydaję i tyle, co mam klamac? Autorka zwierząt nie ma. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
Nie znaczy to w ogóle, że obejmuje to twoich znajomych. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Temat tego ile kto wydaje na pożywienie jak zwykle burzliwy
![]() Na pewno nie wydaję więcej niż 500zł i to z chemią. Odżywiam się zdrowo, aczkolwiek przyznaję, że sporadycznie poza domem. Pomyślałam o Piasecznie bądź Ząbkach też z tego powodu, że pracę mam na godzinę 6 więc omijam wszelkie korki. Tak samo o 14, przynajmniej tak mi się wydaje. Widzę sporo tanich mieszkań na Wawrze. Powiedzcie proszę czy to tak beznadziejna dzielnica? Super mieszkania jeśli o komunikację chodzi i w miarę ok ceny są na Pradze Północ. Czy w tych czasach w dalszym ciągu należy się bać tej dzielnicy? Chodzi o bezpieczeństwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
BAN stały
|
Cytat:
Na Pradze Pn niektóre bramy i podwórka należy omijać późnymi porami. Ale to nie to co już kiedyś. Praga ma to do siebie, że mieszkania bywają super, ale bywa że w dramatycznych kamienicach i w nieciekawym sąsiedztwie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
BAN stały
|
Dobre 4 lata przemieszkałam na Pradze Płn i nie spotkały mnie żadne przykrości. Moooże w porównaniu z innymi dzielnicami faktycznie stężenie pijaczków przy monopolach czy na ławkach jest większe, ale dla mnie to było niezauważalne i nigdy nie poczułam się zagrożona. Dzielnica jak dzielnica, nikt Cię tam nie zamorduje, kwestia może mniejszego komfortu, bo dużo kamienic jest starszych i brzydszych niż nowe blokowiska na Bielanach czy Woli.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
BAN stały
|
Cytat:
Undia wracając do tematu, Wawer to nie jest zła dzielnica. Jest dość spokojna, sporo tam zieleni i domków jednorodzinnych. Problem zaczyna się, jak trzeba z niej dojeżdżać do centrum do pracy, bo wtedy masz do wyboru jedną zatłoczoną kolejkę albo jedną zakorkowaną ulicę. Praga Północ też już dawno przestała być groźna, ale dla Ciebie to chyba kiepskie rozwiązanie. Z Pragi Północ do Piaseczna jest po prostu daleko. Warszawa to serio jest duże miasto i do tego zakorkowane, jak będziesz mieszkać na drugim końcu miasta, to droga do pracy może Ci zająć dwie godziny w jedną stronę i już nie starczy czasu na życie. I najlepiej wynajmij coś po tej samej stronie Wisły, gdzie masz pracę. Mosty zawsze stoją w godzinach szczytu. Ząbki to już w ogóle jest cholernie daleko od Piaseczna, trzeba przejechać całą Warszawę, nawet poza godzinami szczytu dług to zajmie, zwłaszcza komunikacją miejską. Szkoda życia na takie jeżdżenie. Zostaw sobie czas na hobby i życie towarzyskie. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2018-11-11 o 17:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Będziesz miała pracę pod Piasecznem. To szukaj sobie w Piasecznie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Praca jest w Warszawie, nie wiem skąd to Piaseczno. Napisałam, że blisko Piaseczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dość, że spore i pełne ludzi, to jeszcze z fatalnymi rozwiązaniami, jeśli chodzi o infrastrukturę dróg. Chora jestem, jak mam jechać do Warszawy i prowadzić, a to przekłada się na spore korki, których można by uniknąć, gdyby nieco lepiej to przeprowadzić. Bo ja przepraszam, ale kto na czteropasmówce robi skręt w lewo przy pomocy sygnalizacji niekierunkowej? Zdecydowanie, jeśli masz znaleźć mieszkanie gdzieś po drugiej stronie miasta, to lepiej pod miastem, ale blisko. ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
To celuj w pobliskie dzielnice, ostatecznie Piaseczno. Nie pakuj się w drugą stronę miasta. To jest masakra w godzinach szczytu. ![]() ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- A, no chyba że możesz pracować w niestandardowych godzinach, wtedy w sumie wszystko jedno.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
BAN stały
|
Może nie na temat, ale muszę: Warszawa to żadne tam duże miasto. Prawdę mówiąc, jest małe. Obskakuję od paru lat różne firmy, klientów a osoby z Wawy z którymi mam współpracować to często takie które już znam i z którymi pracowałem przy innych projektach. A branża IT akurat jest ponoć w Wawie nienajmniejsza. Mimo to co chwila wpadasz na kolejnych znajomych.
Co jak co, ale w Wawie bardzo ciężko czuć się anonimowym, a to raczej nie definiuje âdużegoâ miasta. Generalnie Polska wsiami stoi i tu nie ma dużych miast. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Slyszalam, że jeden Japończyk pojechał taksowką przez przypadek do Gdańska z Warszawy i się nie skapnął, bo myślał, że jest tak duża jak Tokio, ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#146 |
BAN stały
|
edan84 ten temat nie jest o tym, że Ty uważasz, że Polska to wieś, a duże miasto to tylko Nowy Jork. Serio. Nikogo to nie obchodzi . Rozmawiamy o tym, gdzie autorce będzie wygodnie mieszkać i dojechać. A z Ząbek albo Pragi Północ do południowych obrzeży Warszawy serio jedzie się dług i nie jest to wygodne.
Undia tak napisałaś, że zrozumiałyśmy, że w Piasecznie. Ale ale jak nawet, to i tak już jakieś obrzeża, więc nie będzie tak drogo. Po Warszawie serio słabo się jeździ, dużo tu samochodów,a drogi wąskie. Poza tym, jak będziesz miała daleko do pracy, to będziesz się tą komunikacją miejską przesiadać i stać na przystanku w kiepską pogodę. Nic fajnego. Limonka2738 true, chociaż ja mniej lubię jeździć po Krakwie i Katowicach, bo się boję tramwajów. ![]() Edytowane przez megamag Czas edycji: 2018-11-11 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
BAN stały
|
Cytat:
"5 tysięcy netto to dla Was dużo? Hehe, no może dla niektórych, nie powiem, hoho. " "Długi dojazd do pracy w Warszawie? No nie mogę, masakra, spróbowałabyś gdzieś w Nowym Jorku dojechać, a nie w pożal się boże Polsce". "Że niby ludzie wynajmują z obcymi mieszkania? Pierwsze słyszę, pierwsze słyszę, no nie do pomyślenia dla mnie, w życiu się nie spotkałem z takim zjawiskiem, zadziwiające, ja bym tak nie mógł". Weź spasuj, bo mnie cringe łapie :P Prywatna opinia prywatną opinią i wiele nam się pokrywa, ale tutaj rozmawiamy o konkretnym przypadku kobiety przeprowadzającej się do największego miasta w Polsce i zarabiającej stosunkowo sporo jak na polskie warunki, niewiele jej da informacja, że w Japonii by za to nie wyżyła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skupmy się na autorce i jej pytaniach. ![]() Autorko, znajdź sobie mieszkanie blisko pracy. Może to być wspomniane Piaseczno, Mokotów, Ursynów, Służew. Jeśli chcesz zrezygnować z auta, to zwróć jednak uwagę, by był dość łatwy dojazd komunikacją miejską, bez kilku przesiadek. ![]() Śmiało próbuj, za taką pensję będziesz miała spokojne życie. ![]()
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybierz cos w okolicy pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:20.