![]() |
#121 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: przebijanie uszu małym dzieciom?
Cytat:
Nie wspominając o różnicy pomiędzy 5 a 15 latką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem raczej na nie z przekłuwaniem uszu małym dzieciom.Na pewno nie 9 miesięcznym, 2-3 letnim.Jak samo chce ok.Ale po prostu nie widze powodu dla którego kilku letnie dziecko ma miec kolczyki.Samo nie jest tego raczej świadome.A Argumenty, że szybciej sie goi itp są troche śmieszne bo co?Później się wolniej goi?Zależy od organizmu.Jednemu się zagoi w tydzień a innemu będzie sie babrać pół roku niezależnie od wieku
Mi rodzice nic nie przekłuli.Dopiero jak miałam 14 czy 15 lat sama ich poprosiłam i się zgodzili. Jeśli będe miała dziecko to na pewno mu nie zrobie takiego zabiegu póki ssamo się tym nie zainteresuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
9 miesięcy to moim zdaniem troche za wcześnie, ja miałam jakieś 4,5 lat dopiero kiedy mi przebito
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
A poza tym zauważyłam takie coś:
U mnie w mieście rzadko widuje małe dziewczynki z przebitymi uszami.W dodaku mieszkam obok przedszkola, czesto widuje dzieci i zauważyłam może jedna czy dwie z kolczykami. Za to jak wyjeżdzam gdzieś na wieś, mniejszego miasta czy w góry często widuje małe dzieci z kolczykami.Szczególnie będąc w okolicach Zakopanego widziałam sporo maluchów z charakterystycznymi kolczykami z czerwonym koralem(takie dość spore) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
BAN stały
|
Cytat:
Swojej pierwszej córce przebiłam uszy kiedy miała roczek, a z druga poszłam znacznie wcześniej - jak miała 6 msc. Kiedy dziecko jest mniejsze chyba mniej sie boi, no bo prawdę mówiąc nie wie co je czeka. Wiem, ze penie i jets druga strona medalu - ból i w ogóle, ale starsze dziecko te czuje ból i nie robiłą tego dlatego, ze dziecku pasuja kolczyki do koloru oczu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
proponuje zrobic kolczyk w pepeku bo dziecko nie bedzie pamietalo bolu. a wogole to przeczytaj caly watek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edit - a ja Ci polecam zrobić im od razu tatuaż. To jest dopiero ![]() Sorry - Roxette - jako, że Cie dobrze ''kojarzę'' - po prostu mnie coraz bardziej ''zaskakujesz''. Pomysłami. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napisałam, że moja decyzja była decyzją GŁUPIEGO DZIECKA, a więc jako taka nie mogła być swiadoma, być może podjęła bym taką w wieku 15 czy 16 lat. Nigdy się jednak nikomu nie skarżyłam, bo wiem, "sama chciałam". Zresztą nie jest to mój największy życiowy problem ![]() Uważam jednak, ze rodzice nie powinni w jakikolwiek sposób manipulować ciałem dziecka, które kiedyś będzie dorosłą i odrębną od nich osobą, nawet w tak "błahej" sprawie jak dziurki w uszach. Założę się, że na tatuaż u dzidzi już większość by się oburzyła, chociaż to przecież też może być ładne i szybko się zagoić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
BAN stały
|
Cytat:
wypowiedziałam sie tylko co do tematu, który był w pierwszym poście i niekoniecznie muszę brać pod uwagę Twoje zdanie Z poważaniem Roxette |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Paulo - bardzo dobrze robisz. moi rodzice wyznaja ta sama zasade - od czasu az mialam, 12 lat chyba, zawsze dawali mi sprobowac i piwa, i wina. sprobowac - doslownie łyka. ale wiedzialam jak to smakuje, nie ciagnelo mnie. nigdy tez nie zabraniali mi np fajek -sama podjelam decyzje ze fajki smierdza, nie ma w nich nic fajnego. nie pale. a nawet jesli bym palila to rodzice by nie ingerowali. Podejscie jest moim zdaniem BARDZO dobre - majac lat 20, alkohol mnie bawi w mniejszych ilosciach, nie upijam sie, nie robie nie-wiadomo-czego. Totalnie nie ciagna mnie narkotyki. ba. nigdy trawy nawet nie palilam. Jesli o to chodzi, to liberalizm rodzicow jest zbawienny - wiadomo, ze zakazane ciagni najmnocniej, glownie nastolatkow. Mnie niczego nie zakazywali. i wiesz co? wyszlo mi to na zdrowie. Takze Freso - znowu - nie masz racji ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#135 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie jesteś pępkiem świata - i raczej nie poświęciłam Ci nigdy większej uwagi. ![]() ![]() Wyżywać się? W necie..? Zdziwiłaś mnie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Co do tego probowania to ja sie tez Paula zgodze.
Moj starszy syn chcial sprobowac piwa, dostal malego lyczka i plul pol godziny. ![]() Teraz moje dziecko piwa, wina nie chce nawet sprobowac a papierosow nie palimy i synowi dym przeszkadza. Corka widzac reakcje brata na piwo nawet nie chce probowac ![]() Tez uwazam, ze lepiej, zeby dziecko sprobowalo czegos w domu niz po kryjomu z kolegami na podworku.
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
moja córka ostatnio sprobowal piane z piwa ,takiego obrzydzenia na jej twarzy nie widzial jeszcze nigdy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
bo piwo w ogole jest niedobre przeciez
![]() ja do dzis nie cierpie szampana, otrzasa mnie ![]() No ale jak smiecie swoim dzieciom tak szkodzic, alkohol im dajecie, a kolczyki wam smierdza ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
No ja tam matką nie jestem - ale bezczelnie się wproszę do klubu wyrodnych mam
![]() ''Gdyż ponieważ'' popieram tą metodę - i jeśli zajdzie w przyszłości potrzeba - jej użyję. ![]()
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
no ba! narkotyki i przymusowo do burdelu - niech pozna smak zycia. jak sie bawic, to sie bawic.
<rece opadniete do ziemi>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
gdyby nie ten watek w zyciu nie pomyslalabym ze przeklucie uszu moze doprowadzic do takich kontrowersji
![]() moi rodzice zaprowadzili mnie do kosmetyczki kiedy mialam niespelna 5 lat i ich decyzja byla spowodowana tym ze uparcie podkradalam mojej mamie wszelkiego rodzaju klipsy ![]() ![]() ps: co do wspomninanych niebezpieczenstw...przeci ez kolczyki nie sa na stale-mozna je wyjac...tym samym mozna nauczyc dziecko(lub dopilnowac tego) czy ma 4 czy 10 lat ze jesli sie bawi,idzie spac,ma zajecia w-f to kolczyki sie wyciaga wiec ten argument do mnie nie przemawia -zwlaszcza ze "kuku" kolczykami zrobilam sobie dopiero jako "stare babsko" w wieku lat 19 przy pomocy szczotki do wlosow ![]()
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
90% ludzi pije alkohol, ale tylko niewielka część tych ludzi ma z tym problem. Z ludźmi, którzy próbują narkotyków proporcje są odwrotne. Nie demonizowałabym tych, bądź co bądź, legalnych używek. Sama jako dziecko miałam okazję spróbować, po to żeby się przekonać, że to niedobre. A owoc zakazany kusi bardzo. Jak mama powie "to złe, nie wolno", to buntownicze dziecię będzie chciało i tak spróbować. Tak więc lepiej chyba mieć nad tym kontrolę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przekłucie uszu w porównaniu z tym ,to pryszcz ![]()
![]() |
![]() |
#150 | |
Zadomowienie
|
Wyluzujcie. Ja też jak byłam mała to wypijałam tacie pianę z piwa i nawet mi smakowało. A teraz nawet Karmi mi nie idzie. Moja koleżanka ma tak samo "upijali" ją w dzieciństwie a teraz zero %.
Wszystko zależy od charakteru-czy powie "nie" i smaku-czy posmakuje. Jeśli wlewano by mi hektolitry piwa i innych napojów% na dobre by mi to nie wyszło. Komentarz dotyczący narkotyków sobie daruje bo piana od piwa nie równa się trawce.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.