kieszonkowe - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-05, 18:59   #121
Nusia7
Zakorzenienie

Dot.: kieszonkowe

Dostaję 100 zł miesięcznego + 40 zł na kartę do telefonu (tyle mama płaci za abonament bratu, więc ja też tyle dostaję). A obecnie szukam pracy
Nusia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 23:29   #122
ushia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez veronicas15 Pokaż wiadomość
A ty nie zabronisz mi w ten sposób pisać. Wybacz że tak cię uraziłam moim postem.
a gdzie zabraniałam???

\urazic mnie moga jakies powazne sprawy, jeczenie o pieniadze co najwyzej budzi niesmak
i w sumie to nie pisalam do Ciebie personalnie (choc z cytatem), tylko podsumowalam mnogosc wypowiedzi w tonie "bo daja mi za malo!"
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 16:06   #123
Zielone_korale
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nusia7 Pokaż wiadomość
Dostaję 100 zł miesięcznego + 40 zł na kartę do telefonu (tyle mama płaci za abonament bratu, więc ja też tyle dostaję). A obecnie szukam pracy
praca na wakacje tez by sie przydala, tylko, ze mieszkam w malym miasteczku to nic nie ma ;( a dojazdy do wiekszego miasta poprostu sie nie oplacaja , bo i tak malo co by mi z tego zostalo gdybym placila za bilet ;(
Zielone_korale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 16:19   #124
klada
Zakorzenienie

Mam 13 lat i nie dostaje kieszonkowego
Tzn. rodzice kupuja mi gazety, slodycze i drozsze ciuchy(bluzy, buty), ale kosmetykow mi nie kupuja, bo uwazaje ze to jest niepotrzebne. Gdy mowie im ze chce sobie kupic np balsam to trakuja to jak moja fanaberie i traktuja mnie niepowaznie poniewaz mam 13 lat Wiec ksometyki sama sobie kupuje. Ale niedlugo skoncza sie moje oszczednosci i co dalej?
W wakacje roznosilam ulotki przez miesiac zarobilam ok. 200 zł. Na urodziny itp moge uzbierac najwyzej 150 zł. Ale na caly rok mi to nie wystarczy. Jak mam ich przekonac, ze potrzebuje wiecej pioeniedzy?
Podsumujac, chodzi mi o to abym miala kieszonkowe, ale zeby mi kupowali gazety itp. Bo takto wszysko mam, ale nie moge nic uzbierac bo nie mam z czego.
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 16:25   #125
AryaxD
Wtajemniczenie

Ja dostaje niestety tylko 25 zŁ, ale jak poproszę żeby mama mi coś kupiła bo potrzebuję to czy tamto, to mki kupują
Stary 2008-10-04, 17:04   #126
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
Mam 13 lat i nie dostaje kieszonkowego
Tzn. rodzice kupuja mi gazety, slodycze i drozsze ciuchy(bluzy, buty), ale kosmetykow mi nie kupuja, bo uwazaje ze to jest niepotrzebne. Gdy mowie im ze chce sobie kupic np balsam to trakuja to jak moja fanaberie i traktuja mnie niepowaznie poniewaz mam 13 lat Wiec ksometyki sama sobie kupuje. Ale niedlugo skoncza sie moje oszczednosci i co dalej?
W wakacje roznosilam ulotki przez miesiac zarobilam ok. 200 zł. Na urodziny itp moge uzbierac najwyzej 150 zł. Ale na caly rok mi to nie wystarczy. Jak mam ich przekonac, ze potrzebuje wiecej pioeniedzy?
Podsumujac, chodzi mi o to abym miala kieszonkowe, ale zeby mi kupowali gazety itp. Bo takto wszysko mam, ale nie moge nic uzbierac bo nie mam z czego.
Szczerze mowiac, to nie rozumiem troche problemu - kupuja Ci prase, ciuchy itd., nie kupuja tylko kosmetykow, ale zarabiasz jakies wlasne pieniadze, dlaczego nie mozesz ich przeznaczyc na kosmetyki?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 17:35   #127
Healene
Raczkowanie

25 zł tygodniowo, czyli coś około 100 zł miesięcznie, jeszcze muszę wychować rodziców.. I od dziadków jeszcze na miesiąc, tak około 150 zł, czyli 250zł miesięcznie doję
Healene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 17:43   #128
Aneczka91
Zakorzenienie

od rodziców dostaję do szkoły codziennie po 2 zł na jakąś drożdżówke , od babci 20 na miesiąc
Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń!

Aneczka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 18:24   #129
klada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Szczerze mowiac, to nie rozumiem troche problemu - kupuja Ci prase, ciuchy itd., nie kupuja tylko kosmetykow, ale zarabiasz jakies wlasne pieniadze, dlaczego nie mozesz ich przeznaczyc na kosmetyki?
W wakacje tylko roznosilam ulotki. A juz sie rozeszla bo musialam kupic mojej swince klatke oraz wlasnie na kosmetyki, moze czasem poszlam do butiku i kupilam sobie bluzki.
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 19:00   #130
maaril
Raczkowanie

Czytam niektóre posty i jestem w szoku. Piszecie że dostajecie 100 - 200 zł na miesiąc + to co Wam kupią rodzice gdy chcecie i jeszcze narzekacie. Jak mają się czuć osoby dostające ok 20 - 30 zł na miesiąc? I nie dostające od rodziców ciuchów i kosmetyków gdy im się zachce? Sama dostaję 20 zł miesięcznie. Za telefon mi rodzice płacą, ale i tak nie więcej jak 30 zł miesięcznie. W co się ubrać też mam, ale nie jest tak że co tydzień czy co miesiąc jadę na zakupy i kupuję sterty ciuchów. Mam 17 lat i trochę potrzeb, ale potrafię jakoś zagospodarować forsą, kupować to co mi naprawdę potrzebne. Więc bardzo Was proszę, zastanówcie się czasem zanim coś napiszecie

kod rabatowy na e-torebkę 40219d53

maaril jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 19:19   #131
Arethaf
Wtajemniczenie

Dostaję 60zł oficjalnie, czasem więcej. Mama opłaca mi abonament 40zł. W tym miesiącu przyszło 60 i już te 20 muszę uregulować sama- tak się umawiałyśmy.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 19:58   #132
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maaril Pokaż wiadomość
Czytam niektóre posty i jestem w szoku. Piszecie że dostajecie 100 - 200 zł na miesiąc + to co Wam kupią rodzice gdy chcecie i jeszcze narzekacie. Jak mają się czuć osoby dostające ok 20 - 30 zł na miesiąc? I nie dostające od rodziców ciuchów i kosmetyków gdy im się zachce? Sama dostaję 20 zł miesięcznie. Za telefon mi rodzice płacą, ale i tak nie więcej jak 30 zł miesięcznie. W co się ubrać też mam, ale nie jest tak że co tydzień czy co miesiąc jadę na zakupy i kupuję sterty ciuchów. Mam 17 lat i trochę potrzeb, ale potrafię jakoś zagospodarować forsą, kupować to co mi naprawdę potrzebne. Więc bardzo Was proszę, zastanówcie się czasem zanim coś napiszecie
Każdy sobie może narzekać i pisać co chce. To ze ktoś mało dostaję, to nie znaczy ze wystarcza ta wyższa suma. Mam np nie jeśc i się zamartwiać, bo ludzie głodują? : ]
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 11:34   #133
laseczka.wąglika
Raczkowanie

Regularne kieszonkowe zaczęłam dostawać dośc późno, bo w wieku ok 16 lat. Wcześniej zbierałam "od okazji do okazji" czyli wszelkie święta, urodziny, imieniny, takie tam... Nie powiem, że byłam wtedy super szczęsliwa, bo dośc szybko się rozchodziła kasa. Jednak ciuchy/buty kupowali mi rodzice, ale też nie w systemie "chcesz to masz" tylko raz na jakiś czas.
Jak zaczęłam dostawać regularnie kase, to najpierw to było jakieś 30zł, potem 50zł aż zakołowało się około 75zł pod koniec liceum. Starczało na drobne zachcianki, czasem droższy ciuch, czesto dokładałam do ciuchów/butów kupowanych mi przez rodziców.
W momencie jak poszłam na studia, dostałam własne konto i 600zł na miesiąc z tym, że studiuje blisko domu, wynajmuje mieszkanie i te pieniądze miałam na czynsz, blite miesięczny, a dostawy jedzenia już miałam z domu i mnie nie obciązały. Zawsze mi zostało te 300-250zł dla siebie.
Teraz dodatkowo pracuję od pól roku i zawsze mam niezłą dodatkową kasę, ale ciągle dostaję te 600zł od rodziców. Samochód "technicznie" utrzymuje mi tata, wszystkie przeglądy, poprawki techniczne i ubezpieczenie płaci mi ze swojej kieszeni. Za ewentulane uszkodzenia sama płace, bo przecież to ja jeżdzę. Tak samo paliwo to moja działka, ale przy obecnych zarobkach spokojnie daję radę i jestem w stanie dośc sporo zaoszczędzić.

W ogóle to uważam, że nasze potrzeby paradoksalnie rosną w miarę wzrostu naszych wpływów. Dlatego dziweczyny dostające po 30zł umieją się zorganizować (mimo, że narzekają) i te mające po 200zł tez czasem stękną, że za mało... Za bardzo przyzwyczajamy się do wyższych półek, fundujemy sobie luksus, wakacje, wypady weekendowe, markowe ciuchy i buty, a potem przy niższych dochodach okazuje sie, że tak przywykliśmy do takiego życia, że czujemy się gorsi... smutne, ale prawdziwe. A przecież gdyby tylko trochę rozważniej oglądac każdy grosz przed jego wydaniem, moglibyśmy wiele zaoszczędzić... Szkoda, że tak trudno to wdrożyć w życie, mnie by się przydało bo trzeba czasem pomyśleć o przyszłości.

Pozdrawiam,

Kobieta łatwa do zdobycia, może być trudna do zniesienia...

Książki - wymiana:
Vasconcelos, Czepiel, Fitzgerald, Beauman, Fielding i inne książki...
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post16594958

Kosmetyki - wymiana:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post13661126
laseczka.wąglika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 12:59   #134
sunny belle
Rozeznanie

50 zl na miesiąc, co tydzień 5zl, w ciągu miesiąca dostaję jeszcze jakoś z 50zl albo mniej, a potrzebne ciuchy etc. kupują mi.

sunny belle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 13:12   #135
Serendipity
Zakorzenienie

Setka miesięcznie + to,co czasami zarabiam.
Serendipity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 14:19   #136
Mondzia
Zadomowienie

A ja NIGDY nie dostawałam kieszonkowego, w sensie - pieniążki do rączki. Ponadto długo i intensywnie musiałam prosić mamę, a by mi jednak coś kupiła (kosmetyk, ciuch). No ale sytuacji finansowej się nie wybiera.

Obecnie pracuję i od jakiegoś czasu mogę sobie wreszcie coś kupić fajnego, ładnego...

Samą miłością nie wyżyjesz...

Mondzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 14:45   #137
Alexia09
Zadomowienie

GG do Alexia09

Ja dostaję 200 zł na miesiąc, plus czasem sobie zarobię na biżuterii (teraz już raczej nie mam czasu, bo matura :/), plus jak rodzice maja jakiś przypływ gotówki.
Kupuję:
-wszystkie ciuchy, (do kurtki, czy butów, czasem mi mama dołoży)
-bilety autobusowe
-soczewki kontaktowe
-kosmetyki (kolorowe, plus jakiś tonik, żel, krem, odżywkę, szampon itp)
-czasem gazety (ale staram się czytać w necie)
-słodycze (typu batonik w szkole, chipsy, czekolaaada)

Pewnie wydawałabym mniej, gdybym cały czas mieszkała z rodzicami, ale że uczę się poza moim miejscem zamieszkania i mieszkam u cioci, to więcej sama sobie sponsoruję

4,5,7,11,15,20 .... WAKACJE

Dbam o siebie... Dla siebie...
Alexia09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 13:03   #138
cherryPrincess69
Raczkowanie

ja co miesiac dostaje 100 zł i kupuje sobie za to najczesciej jakis ciuch albo trzymam na inna okazje
cherryPrincess69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 18:48   #139
Shili
Rozeznanie

Ja kieszonkowego nie dostaję, ale ogólnie jak na coś potrzebuję to dostaję, tyle, że bez przesady

Shili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 18:51   #140
crippled
Wtajemniczenie

w ciągu całego miesiąca wyciągam bardzo dużo kasy
Stary 2008-10-13, 19:04   #141
paulutkowa
Zakorzenienie

30 zł na tydzien ale to sama zarabiam
od rodzicow dostaje jak poprosze

paulutkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 12:18   #142
karolinka_be
Raczkowanie

Mam 17 lat, jest w drugiej klasie LO. Dostaję15 zł na tydzień, czyli ok 60 zł na miesiąc + 30 zł na kartę do telefonu. Spokojnie mi wystarcza Jeśli chodzi o ciuchy to rodzice nie spełniają moich zachcianek.. Kupują mi tylko to, co potrzebne np kurtka czy adidasy, ale rzeczy jak np bluzka na sylwestra, kosmetyki czy biżuteria muszę kupować sama. Pozdrawiam )
Stary 2008-11-25, 15:04   #143
pastelka
Raczkowanie

Fajnie. Jestem osobą, która dostaje 0zł kieszonkowego. A ojciec jeszcze skąpi na ciuchy.
Stary 2008-11-25, 21:27   #144
Sysunia1994
Raczkowanie

Kiedyś jak byłam mała to od babci dostawałam na współe z siostra starszą wór słodyczy plus każda 30 zł, potem babcia nie lubiła juz chodzic do sklepów wiec nie kupowała słotyczy ale dawała nam po 50 zł (czasami mniej jesli nie miała z czego dać) na urodziny dawała zamiast 50, 100 albo 75 zł. Czasem jeszcze skapnęło od drugiej babci. Ale dwa lata temu ta pierwsza babcia umarła. No i kieszonkowego juz nie dostaje. Przez ten czas zaoszczedzone pieniadze wydałam ale w tym roku dostałam troche od tej drugiej babci (tak nieregularnie 2 razy chyba w wakacje) i od cioci 30 funtów. I teraz trzymam te pieniadze i boję się wydać bo nie wiem kieyd bedę miała kolejny dochód...
Czasami mama mi kupi doładowanie do telefonu ale nie często bo nie ma kasy i szkoda jej. Ja ze swoich tez skapie na doładowanie , no najzwyczajniej mi szkoda, i z reguły jak nie mam pieniedzy to każe wszytkim do mnie dzwonić, albo dzwonie z domowego :P. No i nie wiem kiedy mam funty wymienić...
A ubrania to kupuja mi zawsze najtańsze w lumpeksach i nie często, a włąściwie mogę powiedzieć że żadko. Nie raz mama kupuje mi kurtki za 20 zł jak znajdzie gdzieś itp. Nigdy nie mam modnych, firmowych, markowych itp. Nie mam dużo, część ubrań mam po siostrze albo takiej koleżance, która już nie daje ubrań. Kosmetyki itp musze sobie kupować sama bo mam mi nie chce kupić. Prosiłam ja o Żel do mycia twarzy Perfekta, to mowiła ze mam swoje pieniadze. I nie rozumie ze chcialabym zbierać na aparat czy coś fajnego.
I sama tez sie dziwie osobom któe maja bo 100-200 zł na miesiać i narzekają...

Doli napisałaś :Każdy sobie może narzekać i pisać co chce. To ze ktoś mało dostaję, to nie znaczy ze wystarcza ta wyższa suma. Mam np nie jeśc i się zamartwiać, bo ludzie głodują? : ]"
Owszem każdy sobie moze narzekać na co chce ale ja i maaril tego za bardzo nie rozumiemy i tu nie chodzi o to że masz np nie jesć bo wiesz żę gdzieś ludzie głodują, tylko powinnaś się cieszyć i nie narzekasz bo masz co jeść a inni ludzie nie maja tego szczęscia.

Ja nie mam pieniedzy na zachcianki, ale w sumie nie cierpię z tego powodu bo wiem ze wiele ludzi i tak ma mniej pieniedzy niż ja choc wiadomo kazyd by chcial mieć więcej. Odrazu zarabiać miliony miesiecznie. Fajnie by było nie?
Sysunia1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości