Apostazja, czyli jak rzucić Kościół - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Czy wpisałabyś się z KK?
Tak 304 52,87%
Nie 209 36,35%
Nie wiem 62 10,78%
Głosujący: 575. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-13, 10:44   #121
effcia82
Zakorzenienie

Dot.: Apostazja, czyli jak rzucić Kościół

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
w jakim?
Polske nie zamieszkuja jakies krasnoludki, tylko ludzie tacy jak ty czesc rowniez, i czesc podobnie mysli. Ty wyjdziesz z cienia, inni tez powoli moze...

Poki co zyjemy w kraju hipokrytow nie wierzacych w boga, ale chrzczacych dzieci i bioracych sluby koscielne
niestety polska to kraj quasi-wyznaniowy. nie-katolik to gorsza kategoria polaka

przyznaje jestem konformistka. nie chce byc dyskryminowana czy miec jakies nieprzyjemnoci, tak wiec wole sie nie afiszowac ze swoim swiatopogladem

co do hipokryzji to nie udaje katoliczki, nie planuje slubu koscielnego ani chrztu dzieci (chyba ze partner zrobi to za moimi plecami ale na to nie mam wplywu), co do pogrzebu to bede sie wzbraniac ale jako trup niewiele bede miec do powiedzenia
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 10:53   #122
syntagma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
niestety polska to kraj quasi-wyznaniowy. nie-katolik to gorsza kategoria polaka

przyznaje jestem konformistka. nie chce byc dyskryminowana czy miec jakies nieprzyjemnoci, tak wiec wole sie nie afiszowac ze swoim swiatopogladem

co do hipokryzji to nie udaje katoliczki, nie planuje slubu koscielnego ani chrztu dzieci (chyba ze partner zrobi to za moimi plecami ale na to nie mam wplywu), co do pogrzebu to bede sie wzbraniac ale jako trup niewiele bede miec do powiedzenia
ja sie z zadnymi nieprzyjemnosciami (odkad jestem dorosla!) nie spotykam osobiscie. Nie chodze i sie nie afiszuje, bo to moja sprawa, ale apostazja jest miedzy Toba a kosciolem, na ambonie ksiadz z nazwiska Cie nie wyczyta wiec tym bardziej nie wiem czego sie boisz.
Stary 2008-03-13, 10:58   #123
jennifer87
BAN stały

Bog to bog kosciol to co innego kosciol to instytucja od wyludzania pienidzy od starych naiwnych ludzi ,morzezy byc bog wie jak wierzacy chodzic do kosciala ale jak jestes biedny to cie nawet nie pochowia bo za ogdzeb wolaja sobie 600-700zl ,za sluby chrzciny za wszystko kasa??? to jest chore
jennifer87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 12:08   #124
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
ja sie z zadnymi nieprzyjemnosciami (odkad jestem dorosla!) nie spotykam osobiscie. Nie chodze i sie nie afiszuje, bo to moja sprawa, ale apostazja jest miedzy Toba a kosciolem, na ambonie ksiadz z nazwiska Cie nie wyczyta wiec tym bardziej nie wiem czego sie boisz.
kto wie. jeszcze nasle sasiadaw na mnie
ja jestem taki cykor

ale mysle ze kiedys jeszcze dojrzeje do formalnego zerwania z krk
Stary 2008-03-13, 12:31   #125
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
asiulkaa, cos Ci sie pomyliło z cytatami.

Jesli Ty wydasz za duzo na błyszczyki, to potem siedzisz cicho i nie narzekasz, że nie masz forsy? Podziwiam.
Ludzie zwykle narzekaja na brak forsy, nawet jesli potem wyciągaja 10 złotych i daja je wnuczce "na cukierki"
Każdy moze wydawać na co chce i potem moze narzekać. Ty możesz ewentualnie tego nie słuchać i w czasie narzekań zrobic sobie w myslach liste własnych zakupów a po przyjsciu ze sklepu z paczkami wypłakać sie babci, jak to Ty nie masz pieniedzy...
Faktycznie już poprawiłam.

Pieniądze staram się rozsądnie wydawać, po zaspokojeniu podstawowych potrzeb zostawiam sobie część na głupoty, ale potem nie narzekam że mi brakuje.
A nie podoba mi się że ciągle słyszę jak to niektóre emerytki mają ciężko i brakuje im pieniędzy na życie i robi mi się ich żal, a potem się okazuje że połowę emerytury przekazują na Rydzyka (żeby miał za co nowy samochód kupić).
Narzekanie dla zasady jest nie fair, bo nie daje faktycznego poglądu kto jest rzeczywiście w trudnej sytuacji materialnej.
Zawsze mnie to bardzo drażni jak ktoś narzeka na brak pieniędzy a dzień wcześniej wydał na bzdury.
Stary 2008-03-13, 12:59   #126
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jennifer87 Pokaż wiadomość
Bog to bog kosciol to co innego kosciol to instytucja od wyludzania pienidzy od starych naiwnych ludzi ,morzezy byc bog wie jak wierzacy chodzic do kosciala ale jak jestes biedny to cie nawet nie pochowia bo za ogdzeb wolaja sobie 600-700zl ,za sluby chrzciny za wszystko kasa??? to jest chore
nie rozumiem tej wypowiedzi

w katolicyzmie nie ma czegos takiego, ze Bog to Bog a kosciol to co innego. jestes katoliczka to zgadzasz sie z nauczaniem KK. proste.
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 13:57   #127
lapus
Wtajemniczenie

asiulkaa ale nie rozumiem trochę sensu twojej wypowiedzi, po co mam szukać innych wyznań i ew chrzcić dziecko w innej wierze? nie chcę innej wiary, napisałam przecież że wierzę w Boga.

Gonna walk because it would save me
And my fragility could kill me
Is this the best I can be?
Is this the best I can give?
lapus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-13, 15:01   #128
Arethaf
Wtajemniczenie

Jestem niewierząca, z kościołem nie mam zamiaru mieć nic wspólnego. O chrzcie i komunii nie miałam nic do gadania, wiadomo, ale gdybym mogła, teraz nie przystąpiłabym do nich.
Z drugiej strony, gdybym odłączyła się od KK, nie mogłabym świadkować na ślubie, podawać do chrztu dziecka mojej siostry . I jestem rozdarta w tym punkcie, bo z składanie fałszywych przyrzeczeń nie leży w mojej naturze.

W 99% po przeanalizowaniu TAK.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 15:49   #129
Germini
Zakorzenienie

Słyszałam (wiecie - historie znajomych, znajomych znajomych... ), że księża lubią robić problemy, gdy ktoś chce się wypisać z KK - męczą pytaniami, nakłaniają do zmiany zdania, zwlekają ze wszystkim.

Po drugie - kompletnie nie wyobrażam sobie, że mogłabym się związać z osobą wierzącą (i dotyczy to każdej wiary). Nie potrafiłabym iść na kompromis w tym temacie.

Po trzecie - dziecka nie ochrzcimy (TŻ ma takie samo podejście jak ja - inaczej nie byłby moim TŻem ). Na pewno. I już teraz wiem, że będą w rodzinie fochy i kłótnie. Bo jak to tak można - nie ochrzcić dziecka?! Ale sensownych argumentów przytoczyć nikt nie potrafi - tylko tak trzeba i już.
Stary 2008-03-13, 16:10   #130
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lapus Pokaż wiadomość
asiulkaa ale nie rozumiem trochę sensu twojej wypowiedzi, po co mam szukać innych wyznań i ew chrzcić dziecko w innej wierze? nie chcę innej wiary, napisałam przecież że wierzę w Boga.
Napisałaś że wierzysz w Boga na nie kościół- rozumiałam że chodzi Ci o Kościół Katolicki, dlatego dlatego proponowałam zobaczyć np. protestantyzm, gdzie również wieży się w Boga i Jezusa, ale nie w "księży".
Stary 2008-03-20, 12:53   #131
dzustam
Zakorzenienie

Z jednej strony rozumiem księży, którzy namawiają do pozostania w Kościele. Muszą to zrobić, żeby wybadać, czy dana osoba ma chwilowe zwątpienie w instytucję Kościoła, czy też jest to poważniejszy problem...

Jeżeli jednak jest to przemyślana decyzja i dana osoba na widok księży toczy pianę, Kościół przyprawia ją o częste palpitacje serca, do tego nie wierzy - to chyba lepiej się wypisać i szukać własnej drogi, a nie rozwalać Kośćiół od środka.

Jeżeli ksiądz nie chce słyszeć o przyjęciu aktu apostazji - każda diecezja ma przecież siedzibę, adres, można napisać pismo urzędowe, wysłać listem poleconym, zostawić sobie kopię... Chyba, że się mylę?

No i takie decyzje trzeba bardzo dobrze przemyśleć...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-20, 13:25   #132
natalka2
Zakorzenienie

Ja bym się nie wypisała.
Wierzę w Boga i chodzę do kościoła z własnej woli.
Moja rodzina [zwłaszcza starsze pokolenie] jest bardzo wierząca i moje ew. odejście z Kościoła wywołało by ogromną burzę, pogorszenie stosunków itd.

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-20, 13:48   #133
chilanes
Zakorzenienie

hmmm... kontrowersyjny temat. O polityce i religii nie rozmawiam i nikogo nie przekonuję, że "ja wiem lepiej". To indywidualna sprawa każdego człowieka, o ile nie namawia usilnie innych i nie narzuca swego zdania.
Czy wierzę? Tak wierzę w Boga, w istnienie czegoś więcej, niż tylko my.

Ale nie oznacza to, ze wierzę we wszystkie słowa człowieka będącego księdzem.
Nie powiem, zdarzyło mi się spotkać na swej drodze bardzo mądrych ludzi, takich z którymi można było sensownie porozmawiać, zarówno o sprawach Kościoła, jak i sprawach świeckich.
Ale zdarzyli się i tacy, dla których liczyła się tylko kasa, polityka, "pierdoły"... Wszystko zależy od człowieka

Doktryny Kościoła? Są i zawsze były ustalane przez ludzi, więc mało mają wspólnego z Bogiem. To nie Bóg odmawia życia dzieciom poczętym "w probówkach", tylko ludzie.

Wierzę w Boga, nie w Kościół Katolicki, ale nie przeszkadza mi "wiszenie" w ich kartotekach.

Oczywiście wolałabym, by każdy mógł Sam osobiście zadecydować, jaką wiarę przyjmuje, zamiast "nakazywać" ją przez chrzest, itd. Wolałabym uczyć się w szkole o wszystkich wierzeniach świata, a nie tylko o tym "najpopularniejszym".
chilanes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-20, 15:02   #134
onemi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Uważam, że taka możliwość powinna istnieć... ale nie wiem czy wypisałabym się z KK. Wierzę w Boga, ale nie wierzę w kościół... czekam może coś się zmieni W tej chwili nie przeszkadza mi to, że jestem w statystykach kościoła.
niestety ten link mi sie nie otworzyl, a szkoda. Ale tak ogolnie to zgadzam sie z wypowiedzia amistad.k.m.s

Od 5.01.2010 :
66,7kg wrrrr 65..64..63..62..61..60..59..58..57.. i -->
onemi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-26, 13:55   #135
paula78
Zakorzenienie

Podbijam temat ,coraz bardziej zagłębiam sie w temat i pewnie niebawem podejme ostateczna decyzje.

Najtrudnie bedzie mi powiedziec o tym rodzinie i np. odmowic bycia swiadkiem na slubie czy chrzestną ,rodzice nie sa absolutnie Bogobojni sa tacy jak pewnie 50% katolikow -kosciol od swieta i jak trowoga to do boga,trudno z tych pokole starszych wyplenic taie myslenie i o ile przyznaja mi racje z wolnosci awyboru ,brakiem slubu i hipokryzja dookola to pewnie taka odmowe bycia swiadkiem na slubie brata bedzie im ciezko przełknąć.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-26, 13:58   #136
Wyrak
Zakorzenienie

Paula, tak z ciekawosci, to kwestia niewiary w Boga czy niezadowolenie z kosciola motywuje Cie do podjecia tego kroku?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-26, 14:07   #137
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malena Pokaż wiadomość
Dziewczyno zastanów się co ty piszesz! "Wyszkoleni i wytrsowani"???
To są ludzie nie psy gończe! Piszesz o księżach jak o faszystach. Czy duchowni innych wiar (nie sekt!) też są w Twojej opnii "szkoleni i tresowani" ???

a nie ?

komentarza o faszystach udam ze nie widze bo nie na moim poziomie sa takie porownania ,nie wiem skad zreszta wysnute.

Cytat:
Napisane przez Malena Pokaż wiadomość
Co do reszty Twojej wypowiedzi:
masz pretensje do swojej matki i swojego ojca, że Cię ochrzcili? Nie podobała Ci się komunia? Pewnie najbardziej podobały Ci się prezenty?
A jak jesteś taka odważna to do bierzmowania trzeba było nie iść! Kogo się bałaś?

nie mam pretensji -zrobili co zrobili wszysyc tak robili i innej opcji nie bylo,
pewnie ze trzeba bylo nie isc ale majac lat 15 ma sie malo do powiedzenia i szczerze nie interesowalam sie tym tak bardzo jak teraz ,wtedy bylo fajnie bo nie bylo lekcji i to mi wystarczylo zeby sie dobrze bawic a jakie znaczenie miala obietnica poczas komunii czy bierzmowania to bylo malo wazne.

prezenty na komunie -no pewnie zegarek byl super:-D

zwyczajnie zrzucic to moge na karb mlodosci ,naiwnosci ,braku odpowiedzialnosci i glupoty.
to jak i wiele innych rzeczy ktore robi mlody czlowiek.

Stary 2008-09-26, 14:14   #138
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Paula, tak z ciekawosci, to kwestia niewiary w Boga czy niezadowolenie z kosciola motywuje Cie do podjecia tego kroku?
jedno i drugie ,mysle ze 50 /50
a wyznaje zasade "Bog i kosciol" to jedno nie mozna wierzyc ale nie chodzic do kosciola i sie z nim nie zgadzac tak samo jak nie mozna byc troche w ciazy

Stary 2008-09-26, 15:26   #139
BillieJean
Rozeznanie

współczuję wam.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post21878958
BillieJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-26, 17:12   #140
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BillieJean Pokaż wiadomość
współczuję wam.
Niby czego i komu współczujesz?

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
to pewnie taka odmowe bycia swiadkiem na slubie brata bedzie im ciezko przełknąć.
Na pocieszenie napiszę że nie można zostać chrzestnym, ale świadkiem na ślubie już tak, do tego nie potrzeba być katolikiem.
Stary 2008-09-26, 17:30   #141
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BillieJean Pokaż wiadomość
współczuję wam.
komu i czego ,chetnie sie dowiem.

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość

Na pocieszenie napiszę że nie można zostać chrzestnym, ale świadkiem na ślubie już tak, do tego nie potrzeba być katolikiem.
powaznie ,na slubie koscielnym nie trzeba byc katolikiem ?

Stary 2008-09-26, 18:40   #142
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak to prawda, niestety mało kto to wie, koleżanka się dowiedziała, ale dopiero kilka dni przed ślubem tak wiec było już za późno żebym była świadkiem na jej ślubie.
Stary 2008-10-02, 10:01   #143
Foka29
Zadomowienie

Właśnie dojrzewam do tej decyzji.
Ściągnęłam już wzory oświadczeń. Mam tylko nadzieję, że uda mi się załatwić sprawę wysyłając pismo listem poleconym do Kurii i parafii, w której moi (o, zgrozo niewierzący) rodzice mnie ochrzcili . Chcę się powołać na II rozdział Konstytucji RP.
Dopiero jeżeli to nie poskutkuje (podobno często takie pisma są olewane), to poproszę 2 przyjaciół na świadków i udam się do parafii z oświadczeniem powołujacym się na prawo kanoniczne.
Może potem jakaś skromna uroczystość.
Wszystkim potencjalnym apostatom polecam strony na ten temat (google: apostazja)
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 10:52   #144
effcia82
Zakorzenienie

Episkopat wydał dokument określający procedurę apostazji.

Tu artykuł na ten temat:
http://www.racjonalista.pl/index.php/s,11/t,15553

A pokrótce;
*osoba występujęca z Kościoła musi być pełnoletnia (co ciekawe osoba wstępująca do tej organizacji tego warunku spełniać nie musi)
*akt apostazji z formie pisemnego oświadczenia złożony musi zostać osobiście (nie korespondencyjnie!) w obecności 2 świadków (też pełnoletnich) proboszczowi swojej parafii
*apostazja skutkuje automatyczną ekskomuniką co oznacza niemożność sprawowania i przyjmowania sakramentów, zakaz udziału w obrzędach kultu religijnego (czy powołując sie na to można nie przyjąć zaproszenia na ślub kościelny znajomego?), wykonywania funkcji w Kościele, m.in. chrzestnego, świadka bierzmowania lub ślubu (a słyszałam że świadek nie musi być katolikiem - dziwne), nie można należeć do stowarzyszeń i ruchów kościelnych, jest się pozbawionym katolickiego pogrzebu
*co ciekawe akt chrztu (z odpowiednią adnotacją) pozostaje z dokumentacji Kościoła (jak to się ma do ustawy o ochronie danych osobowych??)
Stary 2008-10-02, 11:52   #145
Foka29
Zadomowienie

Właśnie weszłam na apostazja.info i widzę, że reguły gry się zmieniły... i listownie juz faktycznie nie da rady.
Trudno się dziwić KK, nie chcą sobie statystyk psuć i wszelkie ułatwienia w tej kwestii są im nie na rękę.
Na szczęście bedę miała trochę urlopu po ślubie, to wtedy załatwię sprawe, razem z wymiana dokumentów.
Stary 2008-10-02, 13:53   #146
ladyinred85
Rozeznanie

Cytat:
komu i czego ,chetnie sie dowiem.

Aby być świadkiem trzeba być osobą pełnoletnią, umiejącą czytać i pisać Tylko tyle.
ladyinred85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 08:26   #147
vicca
Przyczajenie

Nie zarzucając banałammi, ale ja mam chyba w sobie jednak coś z osoby wierzącej i nie praktykującej. Mimo, że zaraz wyśmieje mnie pewnie kilka osób to tak naprawdę jest!
Ale powoli... dlaczego nie praktykującej? Własnie przez nasz wspaniały kler. Co mnie boli? Ano na początku ich kazania.. Przepełnione nietolerancją dla innych religii, krytyka ludzi, generalnym nastawieniem na "nie", ciemnotą i tkwieniem w czasach przed naszą erą. Druga rzecz- spowiedź. Nie, nie, nie i jeszcze raz nie! Tym razem dlaczego? Z kim najbardzije lubią sobie pogadać księża? Z mlodymi dziewczynami. A dlaczego? Bo mają chłopców. I bo spowiadają się z sexu przed ślubem. I to sa dwa stanowiska księzy- albo spieprzyc tak że wszyscy się odwróca, albo (jak to miało miejsce w wypadku mojej koleżanki) wypytywac o wszytsko z pikantnymi szczególami (zboooczenie). I rzecz trzecia- Interpretacja słow Pisma Sw czy tez przykazań wg swojego pomysłu. Powiedzmy tak- wierzę w przykazanie Boże, ale nie w kościelne. Bo jak pojawił się zbiór nowych, w którym jedno z nich brzmiało "dbać o potrzeby kościoła"( czy coś takiego- nie chce skłamac) a księża tłumaczyli je jako składki i tym podobne rzeczy to... śmiech na sali! Nie wspominając już o wszelkich akcjach z udziałem naszych duchownych takich jak molestowania, romanse, dzieci na boku czy przekręty z pieniędzmy. Ciekawe czemu się wożą takimi furami a ludziom wmawiają, że życie w biedzie to życie dobre i godne.

Wracając do głownego wątku- z kk się nie wypiszę bo chcę niedługo wziąc ślub kościelny ( a wiem jakie księża robię z tym trudności). Zresztą w Boga wierzę jednak wyznaję go po swojemu (jakkolwiek to dziwnie brzmi). Uważam że lepszym pokłonem w jego stronę jest zrobienie czegoś dobrego niż stanie jak słup w kościele i (w moim wypadku) ciągłe się tam denerwowanie. Jeśli mam o coś poprosić lub za coś podziekowac- modlę się.

Przepraszam za zbyt długi wywód.. Mam nadzieję, że nie zanudziłam ani nikogo nie uraziłam. Bo religia co jak co jest sprawą delikatną i szanuję każdy pogląd i każde wyznanie.

Pozdrawiam
vicca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 08:33   #148
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vicca Pokaż wiadomość
Nie zarzucając banałammi, ale ja mam chyba w sobie jednak coś z osoby wierzącej i nie praktykującej. Mimo, że zaraz wyśmieje mnie pewnie kilka osób to tak naprawdę jest!
Ale powoli... dlaczego nie praktykującej? Własnie przez nasz wspaniały kler. Co mnie boli? Ano na początku ich kazania.. Przepełnione nietolerancją dla innych religii, krytyka ludzi, generalnym nastawieniem na "nie", ciemnotą i tkwieniem w czasach przed naszą erą. Druga rzecz- spowiedź. Nie, nie, nie i jeszcze raz nie! Tym razem dlaczego? Z kim najbardzije lubią sobie pogadać księża? Z mlodymi dziewczynami. A dlaczego? Bo mają chłopców. I bo spowiadają się z sexu przed ślubem. I to sa dwa stanowiska księzy- albo spieprzyc tak że wszyscy się odwróca, albo (jak to miało miejsce w wypadku mojej koleżanki) wypytywac o wszytsko z pikantnymi szczególami (zboooczenie). I rzecz trzecia- Interpretacja słow Pisma Sw czy tez przykazań wg swojego pomysłu. Powiedzmy tak- wierzę w przykazanie Boże, ale nie w kościelne. Bo jak pojawił się zbiór nowych, w którym jedno z nich brzmiało "dbać o potrzeby kościoła"( czy coś takiego- nie chce skłamac) a księża tłumaczyli je jako składki i tym podobne rzeczy to... śmiech na sali! Nie wspominając już o wszelkich akcjach z udziałem naszych duchownych takich jak molestowania, romanse, dzieci na boku czy przekręty z pieniędzmy. Ciekawe czemu się wożą takimi furami a ludziom wmawiają, że życie w biedzie to życie dobre i godne.

Wracając do głownego wątku- z kk się nie wypiszę bo chcę niedługo wziąc ślub kościelny ( a wiem jakie księża robię z tym trudności). Zresztą w Boga wierzę jednak wyznaję go po swojemu (jakkolwiek to dziwnie brzmi). Uważam że lepszym pokłonem w jego stronę jest zrobienie czegoś dobrego niż stanie jak słup w kościele i (w moim wypadku) ciągłe się tam denerwowanie. Jeśli mam o coś poprosić lub za coś podziekowac- modlę się.

Przepraszam za zbyt długi wywód.. Mam nadzieję, że nie zanudziłam ani nikogo nie uraziłam. Bo religia co jak co jest sprawą delikatną i szanuję każdy pogląd i każde wyznanie.

Pozdrawiam

aby wierzyc i sie modlic nie trzeba byc zapisanym do KK ,ktory jak piszesz cie uwiera wiec sa to sprzecznosci ,jestes zapisana wiec akceptujesz KK taki jaki jest i co reprezentuje i tyle.
Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak mozna byc takim hipokryta a potem brac slub koscielny.
Nie ma we mnie szacunku dla takich zachowan i praktyk.

Stary 2008-10-03, 08:38   #149
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
aby wierzyc i sie modlic nie trzeba byc zapisanym do KK ,ktory jak piszesz cie uwiera wiec sa to sprzecznosci ,jestes zapisana wiec akceptujesz KK taki jaki jest i co reprezentuje i tyle.
Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak mozna byc takim hipokryta a potem brac slub koscielny.
Nie ma we mnie szacunku dla takich zachowan i praktyk.
Zgadzam się w 100 %.
Jestem taką osoba: wierząca-niewierząca.
Skłaniam się ku poglądowi, ze jakaś Wyższa Istota istnieje. Nie mniej jednak mierzi mnie przesadna obrzędowość, fałsz i żądza władzy organizacji religijnych.
Dlatego z żadną z tych organizacji nie chcę mieć nic wspólnego. A skoro tak: to sakramentów w KK też nie przyjmuję. Niby oczywiste... ale nie dla wszystkich, niestety.
Stary 2008-10-03, 08:38   #150
vicca
Przyczajenie

Ślub kościelny jest sakramentem którego małżonkowie udzielają sobie wzajemnie. Jest jedynym sakramentem którego nie udziela ksiądz. A jak inaczej chcesz go wziąc jezeli nie bedziesz miała pozwolenia duchownego?
vicca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości