![]() |
#121 |
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Nerwica sie pogłębia , pomocy
![]()
No to za dwa dni powtórzysz, jaki problem?
![]() Autorko, albo popracujesz nad sobą i swoją asertywnością, albo zostanie Ci tylko rzucanie frustracją do lustra.
#122 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Nerwica sie pogłębia , pomocy
![]() Cytat:
Jak można pozwalać tak się robić na szaro? Mam własny podobny przykład. Nie mam co prawda dziecka, ale psa, którego mój teść uwielbia, a że mieszka zaraz za rogiem to zaczął coraz częściej wpadać bez zapowiedzi albo jak wiedział/myślał że nas nie ma, i zabieral psa na spacer albo do siebie.Aż w końcu musiałam biegać po domu w panice i ręczniku, bo wróciłam wcześniej z pracy a teściu do mieszkania z kluczami zapasowymi wparował po psa. Najpierw nic nie powiedziałam w takim byłam szoku ![]() Można takie coś załatwić, bez większych afer i kłótni. Tylko do tego potrzebowałabyś męża po swojej stronie. Dług wdzięczności to jedno, normalne życie to drugie. Czy może gdzieś na dokumencie z pożyczką jest ukryty cyrograf, że w zamian za kasę teściową będzie mogła w przyszłości lizać Twoje dziecko? Wtf? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e Czas edycji: 2020-04-28 o 05:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nerwica sie pogłębia , pomocy :(
Te zlizywanie lez jest faktycznie ohydne i to juz dla mnie jakies skrzywienie jest. Wiesz co ja sie dziwie, ze jako rodzice pozwalacie na takie cyrki i nic z tym nie robicie. Nie zdziw się jak w przyszłości babcia będzie miała większy autorytet niż Ty, a dziecko zasunie ci tekstem ze babci słowa to świętość.. Radze Ci się obudzić, bo możne być za późno.
Mam wrażenie, że wizażanki bardziej walczą o rozwiązanie problemu, niż Ty. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 Czas edycji: 2020-04-28 o 06:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Nie tak dosłownie zlizywala, ale zawsze jak on płacze to ona go tuli i całuje po policzkach i ustach ...
Nie widzialysmy sie dwa dni , bo okolo 10 nie ma mnie w domu. Zobaczymy jak będzie dziś. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
Też uważam, że Twoje dziecko może w przyszłości buntować się przeciwko Tobie. Widać gołym okiem, że nie masz absolutnie nic do powiedzenia w tym domu. Jesteś na szarym końcu, nie jesteś w stanie podjąć żadnej decyzji. Dziecko wychowywane w takiej atmosferze przejmie te wzorce. Nie zrobi niczego o co go poprosisz, bo tak naprawdę oni wszyscy traktują Cię jak jakiś dodatek do życia, które spłodziło dziecko.
Skoro dziecko jest 5h dziennie u babci to babcia może mu absolutnie powiedzieć o Tobie wszystko, może robić z siebie ofiarę losu i nastawić dziecko przeciwko Tobie tak zresztą jak i męża, tylko tu ma większe pole do popisu bo od jego dzieciństwa może to robić. Jeśli faktycznie masz nerwicę (ona jest zdiagnozowana czy tylko sobie tak mówisz?) To Twój stan będzie się przez takie akcję pogłębiał. Najpierw powinnaś postawić męża do pionu i jemu kazać rozwiązać tę sprawę skoro tak się boisz konsekwencji ... ale Ty nawet nie potrafisz nic mężowi powiedzieć. Niestety ale ja widzę tu sprawę przegraną. Wchodzisz na forum, żalisz się tylko po to żeby się wyżalić ale nic z tym nie robisz. Smutne masz życie skoro nikt wśród Twojego otoczenia nie staje po Twojej stronie albo faktycznie tego problemu nie ma, tylko Ty go sobie sama tworzysz. Może jakbyś w końcu zaczęła stawiać jakies granice to inni zauważyli by jaka tesciowa jest toksyczna... ale skoro Ty nic z tym nie robisz to ludzie widzą, że kochana babcia odciąża mamę w jej codziennych obowiązkach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
#127 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zwłaszcza tekst zobaczymy, nie wiem autorka chyba liczy na cud, albo że ktoś to za nią rozwiąże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
Trochę autorkę rozumiem, bo sama czasami mam ochotę schować głowę w piasek i czekać, aż problem rozwiąże za mnie ktoś inny. Stety niestety nie tędy droga.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;87797523]Trochę autorkę rozumiem, bo sama czasami mam ochotę schować głowę w piasek i czekać, aż problem rozwiąże za mnie ktoś inny. Stety niestety nie tędy droga.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No jeśli chodzi o moje dziecko to jestem jak lwica XD |
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama choć widzi wnuka dwa razy w miesiącu również wykazuje zdrowy rozsądek. Gdy jest jakaś impreza typu wesele wole z nią zostawiać dziecko. Nie ma co do tego wątpliwości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jestem prawie pewna, że ta historia ma drugie dno i że nie do końca wyglada to tak, jak autorka przedstawia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Wydaje mi się, że problem autorki jest taki, że teściowa robi co chce, bez uzgodnienia z nią. I to, że teoretycznie robi przysługi to jeszcze gorzej, bo mąż nie widzi albo udaje, że nie widzi, że te przysługi to tak naprawdę kontrola i szarogęszenie się. I ten nieszczęsny ogródek to jest właśnie taka sprawa. Można na to spojrzeć w ten sposób, że autorka powinna być wdzięczna, bo ma robotę zrobioną, może odpocząć i nie musi się martwić o chwasty. A można też spojrzeć na to z tej strony, że autorka chciała sama sobie posiać co chciała i gdzie chciała, sama pogrzebać w ziemi i zrelaksować się. Ale nie może zrobić tego, co sobie zaplanowała na dzisiaj, bo teściowa wlazła i zrobiła już po swojemu. Na dodatek teraz mąż oczekuje wdzięczności, bo przecież mamusia taka dobra. Kota też można zagłaskać na śmierć. Tak samo dziecko. Ja tam się nie dziwię, że autorka nie chce, żeby syn tyle czasu spędzał z babcią. Z opisu to ta kobieta wygląda na strasznie zaborczą, jakby chciała autorkę wyrugować z rodziny i zająć jej miejsce w opiece nad wnukiem. Bo normalna babcia rozumie, że nie powinna wtrącać się w małżeństwo syna i nieproszona oferować swoją "pomoc", a tak naprawdę narzucać własną wolę. Cytat:
No właśnie o tym mówię. Kupię ci sukienkę, a potem będę oczekiwać, że w tej sukience będziesz chodzić, bo przecież ja tyle czasu poświęciłam na wybór odpowiedniej, tak się nachodziłam i tyle pieniędzy wydałam, żebyś ty już nie musiała się kłopotać. Dlaczego teraz kręcisz nosem? Przecież chciałam dobrze. Poświęciłam się dla ciebie a ty mi tak odpłacasz! Tak widzę relacje pomiędzy autorką i jej teściową. Cytat:
Możliwe, że twoja teściowa jest typem, który będzie wiecznie wypominał wam te kwestię, ale moim zdaniem trzeba rozdzielić te dwie rzeczy. Super, że wam dołożyli, zawsze będziecie im za to wdzięczni, ale to nie znaczy, że teraz mogą sterować waszym życiem. Jak najszybciej postarajcie się spłacić ten dług. Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy na świecie nie ma destrukcyjnych ludzi , którzy maja za dużo miłości ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale jakie drugie dno? Mnie się wydaje, że to prawdopodobne, że teściowa autorki robi co chce, przykrywając swoje działania "pomocą" i "troską". Dużo łatwiej wtedy manipulować, zwłaszcza pozostałymi członkami rodziny, bo można pokazać, że "ojej ja się tak staram, tak kocham wnuka, tak mi zależy, a synowa tego nie docenia i ciągle ma pretensje". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
.
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#138 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A tu się okazuje, że całowała wnuka po twarzy. Ja nie mówię, że teściowa jest święta, ale autorka może jednak przeginać w drugą stronę. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87797690]Również. Zlizywanie łez świadczy jednak o sporej fantazji. Jestem niemal przekonana, że mąż mógłby rzucić inne światło na sprawę.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Może z tym autorkę poniosło, ale wyobrażam sobie, że babcia może wnuka nieustannie przytulać, całować w usta, ściskać, no nie każdemu to się musi podobać. Może naczytałam się za dużo książek, ale w sumie jestem w stanie uwierzyć, że teściowa kocha wnuka miłością zaborczą i niezdrową, dlatego oczekuje, że będzie spędzać u niej mnóstwo czasu i dlatego okazuje mi uczucia w tak nachalny sposób. ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87797699]Mimiko ale zobacz jak autorka przeinacza: dziś zlizywała jego łzy. A ja wtedy myślę: o matko, kobieta ma coś z głową, jak można lizać dziecko po twarzy. A tu się okazuje, że całowała wnuka po twarzy. Ja nie mówię, że teściowa jest święta, ale autorka może jednak przeginać w drugą stronę. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] No to "scałowywała jego łzy". Bliżej prawdy, a też obleśnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem po co są takie tematy skoro autor i tak nie zamierza nic z poradami zrobić. Sytuacja trwa już parę dobrych lat i autorka udzielała się już wczesniej, nic się nie zmieniło. Po co to wszystko? Jeszcze się okaże zaraz, że to zlizywanie łez z policzków, to tak naprawdę pocalunek w czołko, otarcie łez i pobujanie dzieciaka na kolankach. Jakby mi znajoma opisywała w takich słowach sytuacje, która wygląda kompletnie inaczej to też bym jej poważnie nie traktowała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Essence89 Czas edycji: 2020-04-28 o 09:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#142 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Rozumiem, może być też tak jak piszesz. Cytat:
I tylko tyle masz do powiedzenia? Serio, odechciewa się coś doradzać i produkować w wątku skoro jesteś bierna nie tylko w życiu, ale i na wizażu. Powiedz po prostu szczerze czy problem rzeczywiście istnieje, czy zamierzasz go jakoś rozwiązać, czy po prostu wpadasz na forum co jakiś czas, żeby ponarzekać? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widziałam tesciowej od dwóch dni. Nie będę szła i robila zadymy ,jeśli ona sama tu nie przyjdzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie odnosisz się absolutnie do żadnych porad, dostałaś ich tutaj na tyle dużo, że jakby była w Tobie choć jakąś chęć na zmianę to byś część z tych rad w swoje życie wprowadziła. Ale każdy jest panem własnego losu, jak wolisz, żeby teściowa wychowała dziecko po swojemu i żeby w dorosłym życiu dzieciak miał zaburzone postrzeganie swojej rodziny : babcia ważniejsza od mamy, to Twój wybór. Nawet mi Cię nie szkoda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Maz zrugal mnie nie dlatego , ze jego mama sie urobila , a dlatego ze ja jej nie doceniam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
No tak najlepiej jakbyś padła do jej stóp z hołdami dziękczynnymi wg męża.
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
BAN stały
|
Cytat:
No bez jaj! Wiesz o co chodzi tylko się wymigujesz, bo złość na teściową przeszła i nie masz już ochoty poruszać tego tematu. Sygnałem, że chcesz coś zmienić byłaby chociażby informacja co zamierzasz zrobić jak teściowa się już pojawi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
BAN stały
|
No wczoraj chyba miałaś z nią kontakt, skoro widziałas, jak "zlizuje" dziecku łzy? I jaka była twoja reakcja na to?
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Po co Ci kontakt fizyczny jak chcesz ograniczyć kontakty babci z dzieckiem? Bierzesz mamusie, mówisz, że widzisz, że dziecko oddala się od Ciebie i od dzisiaj będziesz spędzała z nim więcej czasu. W związku z tym jak babcia chcę spędzić z wnusiem trochę czasu to prosisz o telefon w celu ustalenia odpowiedniego dla Ciebie terminu. Jeśli sytuacja się nie poprawi to wtedy można kusić się o dalsze kroki. To Ty jesteś mamą i to Ty masz prawo ustalać kiedy ktoś się będzie Twoim dzieckiem zajmował. Tutaj nic polubownie nie załatwisz, albo postawisz na swoim i pokażesz, że jednak masz w tej rodzinie coś do powiedzenia albo Cie sponiewierają całkowicie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.