![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67.
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89519130]70% z 1,5% od pracodawcy. To Twój zysk.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Jakbym pracodawcę miała, to bym wolała wynegocjować sobie na tej podstawie podwyżkę o te kilkadziesiąt zł miesięcznie. Ja kompletnie nie rozumiem sensu PPK. sama umiem sobie otworzyć konto, robić na nim szczędności i nimi zarządzać tak jak ja chcę, a nie znów państwo mi robi kisiel z mózgu ze na emeryturę mam odkładać. No ale helou, przecież co miesiąc mi z dochodów zdzierają do swojego wora kasę, na tą moją mityczną emeryturę. A już jak i ile ja sobie sama naodkładam poza obowiązkową daniną, to już niech ich nie interesi, moja prywatna sprawa.
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po czym przypominam sobie o tym po 4 latach i mam odłożoną poduszkę finansową, a bez tego na sto pro bym nie miała, bo jestem lewa w odkładaniu i zaraz bym znalazła jakiś pomysł na zainwestowanie tej kasy, pewnie w dom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
O konstrukcji tego programu decyduje rząd, a ja przytoczę jeden historyczny cytat który warto zawsze mieć gdzieś z tyłu głowy. Bo historia nie kłamie: Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy". Alexis de Tocqueville: Dawny ustrój i rewolucja. ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
Pracodawca na dłuższa metę, nic ci od siebie nie dorzuci. Każdy pracodawca ma wyliczony określony budżet na pracownika i go nie przekroczy bo mu sie zatrudnienie owego przestaje opłacać. Po prostu w ogólnym, długofalowym rozrachunku nie dostaniesz podwyżki o te x zł które musi ci niby dokładać pracodawca od siebie (?!!!?).
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam własne konto oszczędnościowe, oszczędzam w ten sposób , czuje się z tym komfortowo. Może i bym mogła mieć jakąś ekstra kasę od pracodawcy,ale pewnie bym z tym miała więcej stresu niż pożytku, po co mi to na ten moment? Nie oszczędzam teraz na Bóg wie co, bo ta kasa mi się rozejdzie w najbliższym czasie, więc nie widzę sensu zeby robić to w innym miejscu niż swoje konto gdzie mogę w kilka sekund miec ta kasę na sowim głównym koncie. Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
A tak swoją drogą to zabawne, że zmusili pracodawców, żeby dokładali nam do emerytury. Wiedzą, że zus nie ma szans przetrwać i że to w końcu kiedyś pieprznie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracuję przy wyliczaniu budżetu operacyjnego w mojej firmie i przez 4 lata funkcjonowania programu nikt nie brał ppk pod uwagę przy wyliczaniu kolejnych budżetów. Stawki są określane na podstawie innych danych. Poza tym, właśnie, on funkcjonuje 4 lata i dlaczego akurat teraz miałby mieć wpływ na zmianę wynagrodzeń?! Ale tak czy siak kończę dyskusję, bo wiadomo, że nikogo nie przekonam jeśli ma swoje zdanie. Tak podsumowując tylko wspomnę że największy % pracowników, którzy przystąpili do PPK jest w sektorze finansowym, więc chyba musi być jakaś korzyść z tego, skoro (zakładam) ludzie wykształceni ekonomicznie do tego tłumnie przystępują. ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- To jest program oszczędnościowy, nie emerytalny |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Przecież US, a wiec instytucja państwowa, od jakiegoś czasu może pod byle wyssanym z palca powodem wejść na każde konto i przetrzepać go w te i nazad, wypytać skąd masz i zablokować środki jak tylko kontrolującemu wpadnie do łba byle pomysł, że jednak ma wątpliwości jakieś. A wątpliwości może mieć takie, ze ma określony miesięczny limit minimum pozytywnie zakończonych kontroli, przy czym pozytywnie = nałożenie sankcji. ![]() To się tam nazywa, ze działają przeciwko przestępczosci zorganizowanej i że zwycięsko uszczelniają system. ![]()
![]() |
![]() |
#130 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() Jeśli dla ciebie nie ma różnicy w ogólnopaństwowym zabieraniu kasy z prywatnych rachunków bankowych, a blokowaniem środków przez US konkretnemu przedsiębiorcy ze względu na wszczęcie jakiegoś postępowania, to fajnie. Miłego dnia życzę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Firma ci nie dorzuci 1,5% od siebie i tak, gdzieś to w pensji i benefitach do ciebie w dłuższym rozrachunku nie trafi. U mnie też pensje _NALICZA_ księgowa, ale ona nalicza wg. danych które płyną od osób decydujących o tym, ile firma brutto brutto (czyli wszystkie koszty zatrudnienia pracownika, nie tylko te brutto x 1) moze na pracownika przeznaczyć. jest x zł na osobę na danym stanowisku i tyle, jak koszt gdzieś wzrasta to się albo ucina na czym innym, albo to amortyzuje długofalowo. ja w ogóle nie wiem, jak można myśleć że pracodawca da jakieś pieniądze za nic, bo rząd kazał ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
Nie mówię o przedsiębiorcach, US może wchodzić na konta osób prywatnych i je sobie sprawdzać. Takie już mamy prawo teraz.
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i teraz weź mi powiedz jakby to miało wyglądać w wielkiej firmie, to branie pod uwagę PPK przy podwyżkach dla pracowników? No to dajemy podwyżki: Kowalski dostanie 10% bo nie jest w PPK, a Iksiński 8,5% bo jest w PPK ? dla pracowników produkcyjnych u mnie w firmie stawka jest jednolita, to tym w PPK powinni ją obniżyć? Nie wiem, w ogóle nie kumam tej pokrętnej logiki, najwidoczniej żyję w innym świecie i już nawet mi się nie chce dyskutować. Dla mnie EOT ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- PPK dla pracownika jest dobrowolne. Jeśli już to pracodawcy zostali zmuszeni do dokładania, bo dla nich jest to obowiązkowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak swoją drogą dziwi mnie jak tu czytam, że osoby zarabiające naprawdę bardzo dobrze, nie są w stanie same sobie odłożyć, "bo nie potrafią". Naprawdę wydajecie wszystko do zera miesiąc w miesiąc? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie odkładam co miesiąc określonej kasy na konto oszczędnościowe, bo nie umiem. Co poradzę ![]() Nie przeszkadza mi to mieć kilkadziesiąt tysięcy oszczędności, dobrych ubezpieczeń (moich, nieruchomości i ruchomości) i poczucia bezpieczeństwa finansowego. Czy ta odpowiedź Cię satysfakcjonuje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam poduszkę finansową, nie musze odkładać na wkład własny, nie wiem, mam swój dom, na którym kredyt to jakieś 30% jego wartości. Nie wiem w sumie na co mam odkładać i oszczędzać, co roku wpada mi większa kasa w postaci różnych premii rocznych, rozliczenia rocznych celów w pracy, zwrotu z podatku i tu zazwyczaj znajdę jakąś inwestycję , albo super przeznaczenie na tą kasę (wakacje, basen, nowy taras, cokolwiek). Do grobu tego nie wezmę przecież ![]() Pewnie mogłabym to jakoś inwestować czy cokolwiek, ale nie mam takiej potrzeby, chęci, czasu itp ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- No ale nie wynika to z ciułania co miesiąc kilku stów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
![]() Sent from my M2101K9G using Tapatalk
![]() |
![]() |
#141 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się i sama pisałam to już parę stron temu. Ja widzę sens w PPK o tyle, że miło jak się z małych kwot tak trochę bez naszej wiedzy uzbiera solidna suma pieniędzy. I pewnie sama bym sobie korzystała i co roku robiła z tego prezent dla samej siebie. Ale w magiczne dodatkowe pieniądze od pracodawcy nie wierzę, bo wiem, jak to wygląda. ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
Nazwijcie mnie debilem finansowym, ale moim zdaniem posiadanie dużych oszczędności przy obecnej inflacji jest bez sensu, jeśli ktoś nie zbiera konkretnie na wkład własny. Poduszka finansowa jak najbardziej, ale albo się ma już solidną kasę, którą się inwestuje/trzyma w złocie itd., albo warto sobie kupić coś fajnego, zwłaszcza jak się ma własne lokum.
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
U mnie standardowo wszyscy w dziale dostali tyle samo% podwyzki. I za rok znów dostaniemy każdy tyle samo.Taką ma teraz politykę moja firma. Jedyne co można dostać w innej wysokości to podwyżki stanowiskowe (gdy ktoś awansuje). Nie rozumiem jak 1,5 % od pracodawcy na PPK miałby wpłynąć na procent podwyżki identyko ten sam dla każdego, bez względu na to czy ktoś przystępuje do programu czy nie
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- No i nie ciulam co miesiąc, stać mnie na wszystko co chce i potrafię oszczędzać mimo to duże kwoty ![]() Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Czarna owca
|
Cytat:
Nie zarabiam co prawda aż tak dużych kwot, ale jak czytam o zarobkach na Wizażu czy rozmawiam ze znajomymi, to zdecydowanie nie mam na co narzekać i nie zarabiam mało. Pewnie jakbym się postarała mogłabym odkładać i więcej. Sent from my M2101K6G using Tapatalk Edytowane przez Higurashi Czas edycji: 2023-03-03 o 13:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Czarna owca
|
Cytat:
![]() Sent from my M2101K6G using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89519689]No a co jak zbierałam na wkład własny, ale peron dawno odjechał i nie mam za bardzo jak teraz kupić mieszkania? Nie wydam przecież naraz tych pieniędzy, bo to też by była głupota.
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] ja też nie rozumiem tego tekstu, że teraz to wydawać ile wlezie, żeby nie mieć oszczędności. Na co wydawać? Napędzać rozdmuchany już konsumpcjonizm? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.