![]() |
#121 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy ta praca to wyzysk?
Cytat:
O kurde grubo… gdybym wiedziała, to chyba bym się tak nie produkowała i nie próbowała pomóc. Przecież to jakaś chora sytuacja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
Na szczęście dla Ciebie mogło być gorzej, Nikt cię z domu nie wyrzucił, nie musisz się prostytuować, ogólnie zdrowa jesteś, młoda. Skoro tak wszystko wiesz, to po co się tak idiotycznie sabotujesz, nawet gdy ktoś ci podstawia gotowca pod nos? Gdybyś wzięła ten staż, pracowałabyś sobie w urzędzie na własnych warunkach, bo stażysta to nie etatowy pracownik i bez ściemy, żebyś tam miała buk wie ile obowiązków. Rodzice byliby spokojniejsi. Po pracy mogłabyś uczyć się tego swojego szwedzkiego. I wyglądałoby to lepiej w cv dla dalszej pracy biurowej. Zresztą z takim podejściem, jeśli nic nie zmienisz a to się w końcu rozejdzie, może być ci ciężko zatrudnić się gdzieś lokalnie, podejście do tego jak się pracuje, miewa znaczenie. Nikt nie lubi leni, marud i takich co tylko lampią wkoło, żeby zbytnio rączek nie utrudzić.
Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2025-04-20 o 08:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Każdy z nas zaczynał od niskich stawek. Idź naucz się czegoś, później możesz wpisać do CV i stajesz się ciekawszym pracownikiem do zatrudnienia. Trzeba zdobyć jakieś doświadczenie zawodowe najpierw. Czy to ok, że płacą połowę kwoty? Biorąc pod uwagę, że nic nie umiesz, nie masz wykształcenia kierunkowego - myślę, że to ok. Umiesz obsługiwać Excela, Worda, PowerBI? Raczej nie. Idź, naucz się, wtedy możesz wymagać. Każda praca płaci za to co umiesz. Jak idziesz do roboty, która nie wymaga żadnej wiedzy no to cóż - rywalizujesz o tę pozycję z 200 osobami. Są osoby, które z tego skorzystają, nauczą się i pójdą dalej, są osoby, które odpuszczą. Zależy od ciebie i twojej sytuacji życiowej.
Doczytałam, że jest to osoba, która wszędzie ma problemy. No cóż... ze swojej perspektywy jeśli ta osoba uczy się szwedzkiego i dzięki temu chce zarabiać więcej - to raczej jej się nie uda. Sama znam szwedzki i rynek w Polsce na język szwedzki jest bardzo malutki. Poza tym każdy Szwed zna angielski perfekcyjnie, więc znowu zmniejsza to możliwość pracy z tym językiem w Polsce. Z takim podejściem jakie ma OPka to w Szwecji też sobie nie poradzi, tam jest ciężko o pracę, jeśli nie masz wykształcenia, najczęściej technicznego, tam potrzebują ludzi z Polski tylko do budowlanki, albo sprzątania. Ogólnie kiedyś przyjdzie jej pewnie zderzenie z rzeczywistością. Lepiej szybciej niż później. Edytowane przez herbata_mietowa Czas edycji: 2025-04-20 o 11:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Widzę, że w wątku zrobiła się jakaś chora nagonka na mnie + wyciąganie jakichś rzeczy z przeszłości (stalkowanie użytkowniczki itp.). Przypominam, że od tamtego czasu: 1. Dowiedziałam się, że moja miłość życia MA ŻONĘ i z nią mieszka. 2. Byłam przez wiele miesięcy gnębiona przez psychola i szantażowana. 3. Rodzina mnie nienawidzi. 4. Wiele razy myślałam o tym, żeby z sobą skończyć, bo nieszczęście i obrzydzenie do życia wylewało mi się uszami. Także serio, trochę empatii do ludzi, którzy z każdej strony dostają po głowie. I w przeciwieństwie do fantazji Xfridy (którą generalnie bardzo cenię i uważam jej rady za najmądrzejsze na wizażu, jednak chyba jej się odpaliło jakieś PTSD, że zaczęła mi imputować brak refleksji i pretensje do rodziców) NIE MAM żadnych pretensji do rodzicow, bo doskonale wiem, że ja ich doprowadziłam do ostateczności. Oni mają po prostu mnie dość i to jest zrozumiałe. Ale z mojej własnej prespektywy nie jest to fajne ciągle być gnębionym, bo ile można? Wiem, że już dziesiąty raz zmieniam decyzję, ale jednak jadę do tej Holandii. Po prostu dam spokój rodzicom i tyle. Spróbuję żyć na własny rachunek, bo nie mogę już wytrzymać sytuacji bycia ciężarem (gdzie ciągle to bycie ciężarem jest mi wypominane). Ale pójdę za waszą radą i nie powiem o tym rodzicom w dzień wyjazdu tylko we wtorek już ponoć mam mieć wszystko ugadane z tą Holandią, więc wtedy pogadam z rodzicami. Odłożę tyle, żeby przez kilka miesięcy się utrzymać w Szwecji i tam będę już szukać roboty. Jak piszecie, że ze sprzątaniem tam łatwo, to super. A przecież dość szybko rozwinie się mój język mieszkając w tym kraju, więc jakbym chciała go nauczać (a tam np. jest zapotrzebowanie, bo ktoś musi nauczać imigrantów szwedzkiego), to też powinno się udać, a jak nie, to po prostu będę sprzątaczką i tyle. ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Co to za kapitalistyczne bzdury rodem z wysrywów Janusza-Korwinusza? Chyba ci się coś pomyliło. Obowiązuje pensja minimalna i nie można komuś płacić połowę minimalnej, bo ktoś sobie uroił, że pracownik nic nie umie. Sama rób za połowę minimalnej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Nie zapominaj, że to jest STAŻ. Mniejsze wynagrodzenie stażysty niż etatowego pracownika wynika z mniejszej odpowiedzialności i mniejszych obowiązków. Coś za coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- BTW, ten wątek mi uświadomił, że jestem jakimś potworem. Wiedziałam, że jestem straszna, ale nie, że aż tak. Koniec. Ja wynoszę się z domu. Nigdy tam nie wrócć, coby się nie działo. Muszę postawić sobie samej jasną granicę i się wynieść. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
To jest bardzo dobry argument, że to jest staż. Nie ma się doświadczenia, nie wiesz jak wykonywać obowiązki, generalnie nie wiesz nic i masz zero doświadczenia. I dla takich osób jest staż, zarabiasz mniej, bo się po prostu uczysz. Umówmy się, Tobie się po prostu nie chciało i teraz szukasz usprawiedliwiania, że staż jest be i w ogóle najgorszy na świecie. Gdzie to po prostu możliwość nauki i budowania CV.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
To dla mnie kolejny objaw roszczeniowego podejścia autorki. Praca jej się należy, mimo jakiegokolwiek doświadczenia w jej wieku - ona nie ma nic do zaoferowania pracodawcy, ale on ma oferować wiele. Podobny stosunek jest do rodziców, bo pomoc przecież jej się należy, mimo że sytuacja się zmieniła, ojciec chory - no ale się należy. Cierpliwość do jej wybryków, lenistwa i kłamania też się oczywiście należy.
---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Aha, no i autorko, znajdź pracę jako stróż nocny i spróbuj w niej wytrzymać kilka miesięcy, całkowicie przestawić swój tryb życia na nocny, do tego ze świadomością, że żadnym specjalistą nie jesteś i zawsze możesz wylecieć i musieć zaczynać od nowa. Życzę powodzenia, jeśli porównujesz to do lekkiego biurowego stażu, po którym ma się perspektywę stałej pracy z już konkretnymi umiejętnościami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
Staż jest finansowy z budżetu państwa tak jak zasiłek dla bezrobotnych i jego ideą jest pomóc się wdrożyć w rynek pracy, wystartować.
Trochę niepotrzebnie idziesz w tony użalania się nad sobą. Przestań sobie dalej szkodzić jakimiś wyjazdami na ktore psychicznie się nie nadajesz i poszukaj czegoś lokalnie. Skoro tak lubisz sprzątać to dziwne, że nie możesz znaleźć czegokolwiek by w miesiącu dorobić, teraz coraz więcej osób szuka kogoś kto im ogarnie obejście. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2025-04-21 o 09:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Poczytaj czym jest staż, bo mylisz pojęcia w tym temacie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
tobie sie nie chce pracowac w biurze za 2tys a bedziesz sprzatac za minimalna w szwecji?
wez przestan sie oszukiwac poza tym chyba nie zdajesz sobie sprawy na czym polega praca sprzataczki i jak slabo jest platna po pierwsze taka sprzataczka praktycznie z nikim nie rozmawia bo pracuje samotnie i nie ma zadnych interakcji z ludzmi po drugie prace sprzataczek to zwykle nie sa prace na caly etat tylko kilka godzin zanim np biznes sie otworzy albo po jego zamknieciu a jesli chodzi o sprzatanie np domow to musisz miec prawo jazdy zeby sie przemieszczac z jednego domu do drugiego jakbys miala placic za wynajem sama sie utrzymywac to z tej pracy sprzataczki raczej duzo bys nie odlozyla jak zwykle zyjesz mrzonkami i marzeniami co jest zatrwazajace kiedy bierze sie pod uwage twoj wiek i nie nie uroilam sobie niczego wszystko co o tobie napisalam jest zgodne z tym co ty sama o sobie napisalas tu na forum poza tym niby podkreslasz ze nie masz pretensji do rodzicow a ciagle buczysz ze oni cie gnebia. oni cie nie gnebia ich frustracja jest uzasadniona,gdybys cos zaczela robic poza wyszukiwaniem wymowek aby nie pracowac i wybrzydzaniem w tym co chcesz robic to ich "gnebienie " by sie skonczylo zamiast tego ty wymyslasz coraz to glupsze pomysly tak jak te tulipany bez zadnego zaplecza finansowego,z twoja leniwa ,roszczeniowa postawa to pomysl skazany z gory na niepowodzenie tak samo jak uparlas sie ze staz to wyzysk ,nie to nie wyzysk to forma nauki z mozliwoscia zarobku,gdybys na to wpadla w wieku 19-20 lat juz dawno bys miala zawod i zarabiala normalne pieniadze ale z jakiegos powodu jestes bardzo opozniona w starcie w dorosle zycie to i ten zarobek jest adekwatny do tego co mozesz zaoferowac pracodawcy,pretensje o to ze jestes w takiej sytuacji mozesz miec tylko do siebie ja znam ludzi ktorzy zdobywali doswiadczenie zawodowe poprzez wolontariat czyli zupelnie za darmo i ta droga pomalu wspieli sie na drabine kariery zawodowej gdzies trzeba zaczac ale trzeba poprostu chciec w tobie tego chcenia nie ma i to doprowadza twoich rodzicow do nerwicy
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2025-04-21 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
Nie no, spośród ofert sprzątania, wiele z nich jest właśnie na cały etat, ale jak aplikuję, to albo nie odpowiadają, albo mówią, że już kogoś mają (nawet jak dzwonię kilka godzin po zamieszczeniu ogłoszenia).
Brak ludzi to zaleta, dla mnie idealnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
Bruma, ja przynajmniej mam pracodawcę… więc o moje życie zawodowe nie musisz się martwić, bo zaczynałam je koło 20stki na stażu właśnie za poniżej 2k. I teraz dzięki temu mogę zarabiać kwoty typowe dla IT. Każda z nas wybrała swoją ścieżkę, ale ja nigdy nie gardziłam żadnymi pieniędzmi gdy miałam okrągłe zero wykształcenia i brak rzeczy do zaoferowania pracodawcy poza chęcią do nauki, której to nawet u Ciebie nie ma. Więc jeśli ktoś tu jest odklejony, to niestety nie ja, skoro nasze życia się tak różnie ułożyły w podobnym wieku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nauka jezyka polega na konwersacji z tubylcami jaki jest sens jechac za granice do pracy jak nie chcesz miec kontaktow z ludzmi ps,te prace do sprzatania na pelen etat to niby gdzie?dokladnie gdzie bys miala sprzatac? czyli chcesz mi powiedziec ze chcesz na pelen etat 8h sprzatac za najnizsza krajowa w obcym kraju przeznaczac wszystko na wynajem i jedzenie bo niestety takie sa uroki zycia za najnizsza krajowa(dlatego maja problemy znalesc tubylcow ktorzy by chcieli tak tyrac za grosze ) a nie chcesz w polsce za 2 tys sie nauczyc normalnego zawodu i mieszkac u rodzicow placic swoje dlugi i miec sznase na spokojna prace biurowa w przyszlosci? kosmos bo jesli myslisz ze z pracy sprzataczki wskoczysz na jakies powazne stanowisko jak sie nauczysz szweckiego to moze zejdz na ziemie bo tam na kazde lepsze stanowisko beda mieli urodzonych szwedow z perfekcyjnym szweckim i angielskim z kwalifikacjami a ty jakie bedziesz miec kwalifikacje?sprzataczki w hotelu ? bo jesli myslisz o pracy w hotelu to nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ze tam sie wszytsko robi na czas,masz okreslony czas na wysprzatanie pokoju poscielenie lozek i to na odpowiednim standardzie to nie jest sprzatanie jak w domu
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2025-04-21 o 16:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Rozeznanie
|
Czy ta praca to wyzysk?
Cytat:
I na pewno ci imigranci wybiorą jakąś Polkę zamiast po prostu native speakera, w szkołach językowych też przecież byłaby ostatnim wyborem bez filiologii i nie będąc nativem. ![]() Edytowane przez Camillie32 Czas edycji: 2025-04-21 o 16:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
znowu zyje w swiecie fantasy skad jej przyszlo do glowy ze beda chcieli zatrudnic polke z ledwo liznietym szweckim do nauczania tego jezyka emigrantow? szczegolnie biorac pod uwage ze tubylcy mowia biegle w dwoch jezykach i maja odpowiednie kwalifikacje i kursy a ona mysli ze zatrudnia polke ktora do tej pory sprzatala i miala korepetycje w polsce serio i to jest kobieta 32letnia czy ktos sie tu jeszcze dziwi jej rodzicom i atmosferze w domu?
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
W sobotę wyjeżdżam!!!
Boję się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Przezyjesz
A rodzice co na to?
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Dzisiaj z nimi porozmawiam.
Co do tego nauczania szwedzkiego to po prostu oglądam kanał Ukrainki, która mieszka w Szwecji i nauczą imigrantów. Kanał Svenska med Anastasia. Ale pewnie faktycznie są małe szanse, jednak wiem, że w Szwecji agencje pracy naprawdę działają. Ale nie ma co się nastawiać bo równie dobrze mogą mnie wywalić z tej szklarni po paru dniach. Słabo mi ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- A bo zapomniałam powiedzieć, że jadę jednak nie na tulipany tylko w to miejsce: https://www.youtube.com/watch?v=nA2iVnNf448 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedys dawno temu moi rodzice mieli truskawki Traume mam do dzisiaj ;-) To jest harowka jakich malo poza tym musisz wyrabiac normy ktore nie sa male Ps czytalas kmentarze pod filmikiem?
![]() |
![]() |
#145 |
Rozeznanie
|
Czytałam.
Kurczę, to może nie jechać. Ja pier., nie wiem, nie wiem!!! Nie mam jakiegoś strasznego noża na gardle, może w ciągu miesiąca znajdę cokolwiek innego w swoim mieście, lub w mieście sąsiednim? Jak to ma być niewypał i twierdzicie, że to jest z góry przesądzone, to bez sensu się tam pchać i się kompromitować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak już jesteś tak blisko to pojedź, lepiej się skonfrontować i zrobić cokolwiek i wrócić na tarczy niż nic nie robić a na to się zapowiada... Tylko naszykuj awaryjny plan powrotu. Jak wrócisz przetyrana to z pocałowaniem ręki będziesz szukać stażu za 2 tys zł... Ale jakby co jakieś roślinki, szkółki itp są też w polsce i też pewnie biorą od ręki wszystkich chętnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Jak jedziesz na truskawki to zawczasu wykup najsilniejsze leki przeciwbólowe jakie dostaniesz w aptece. To jest najgorsza możliwa praca, kręgosłup boli tak bardzo, że na silnych lekach przeciwbólowych ledwo żyjesz. To jest praca dla ludzi ze wsi, którzy są przyzwyczajeni do naprawdę ciężkiej pracy w gospodarstwie i mają konkretny cel. Praca na akord, mega ciężka i trzeba bardzo szybko pracować, czego nowi nie potrafią. To nie jest taśma w fabryce gdzie naciskasz guzik.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Rozeznanie
|
Nie mam blisko. Do Holandii kawał drogi, ale mogę jechać w sobotę. Ale chyba bez sensu. Irytujące że u mnie w pobliżu totalnie nic się nie da znaleźć. Albo szukają kogoś z grupą inwalidzką.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W jakim mieście mieszkasz? Dzisiaj widziałam ludzi idących do takiej szkółki, czyli już coś rozsadzają, możliwe że nawet to truskawki były - oczywiście to była totalna patola co razi aż z kilometra :-D ale taka szkoła życia czasem jest potrzebna. Nie wierzę że w większości miejsc w Polsce nie znajdziesz czegoś takiego. PS. Ja zbierałam ogórki, fasolki, maliny, wiśnie, kroiłam brokuły i kalafiory, łuskałam bób - oczywiście to w sezonie wakacyjnym dopiero - i to wszystko w promieniu swojej albo sąsiedniej wsi - ale też przez to mogłam się przy tym obijać i plotkować z koleżankami a i tak było to dość ciężkie ![]() Edytowane przez Elinkaa11 Czas edycji: 2025-04-22 o 11:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.