![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy sa tutaj tez mamy dzieci starszych?
I ja pozdrawiam Serducho
![]()
![]() |
#122 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kazdy nasz brzdąc ma wiele własnych wyjątkowych zdolności i jestem przekonana ze własnie chwalenie tych zdolności jest czymś absolutnie naturalnym. Choć nie ulega wątpliwości ze jest to miłe i naturalne do momentu dopóki nie robimy z tego "targów", ale na szczęscie nam wszystkim tu jest daleko do tego ![]() ![]() Ze swej strony zauwazam równiez ze dzieciaki fantastycznie się zmieniają i po latach z trójkowego ucznia moze z powodzeniem wyrosnąc genialny inżynier i mam na to wiele dowodów, tak samo jak mam dowody na to ze zbyt duża łatwość przyswajania wiedzy w szkole ( wysokie IQ) rozleniwia - ![]() A z bałaganem w pokoju u swojego syna chyba walczy kazda mama ![]() ![]() Ja cały czas martwię się jak to będzie w szkole - w zerówce w dalszym ciągu nie wiadomo jak sobie daje radę , Pani wypowiada się niejednoznacznie. Poza tym obawiam sie agresji w szkole podstawowej - pamietam jak bardzo zmienił sie mój chrzesniak jak poszedł do szkoły - zamknął się w sobie, stał sie agresywny i ... smutny. Opowiadał mi mrozące krew w zyłach historie o "koceniu" pierwszoklasistów i takie tam. Ta podstawówka tu ma moją złą opinię, ale czy warto dawać go do innej tylko z tego powodu? Do następnej ( notabene do której nalezymy administracyjnie zresztą) musiałby dojezdzac autobusem, tu go dowozimy autem. On nie chce słyszeć o zmianie kolegów - ma tu w koncu trochę znajomych od 3 lat - z przedszkola. Mieszkamy w duzym oddaleniu więc te znajomości nie przenoszą sie na dom. Mówię Wam horrory mi się snią o tej szkole - ostatnio z moją sympatią z podstawówki w roli głownej ![]() ![]() Pozdrawiam mamuski ![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
Aniuafen a czy Twój syn skarzy sie na tą szkołę? Bo ja zdecydowałabym się na przeniesienie,ale tylko wtedy, kiedy widziałabym,że rzeczywiście coś złego się dzieje. Opinia o szkole ...wiesz w każdej szkole są łobuzy i takie dzieci,które do czegoś dążą i robią coś ciekawego. Najważniejsze, jakie towarzystwo wybiera Twój syn, na to zwróciłabym uwagę. Nie ma chyba takiej szkoły, do której chodzą same super dzieci, bo nawet te dowożone do "elitarnych" szkół prywatnych, często -gęsto mają wiele problemów ze sobą, narkotykami, agresją. Ważne jest abyśmy my mamy miały świadomość w jakim środowisku obraca się nasze dziecko i mogły w miarę szybko reagować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
Jeszcze do niej nie chodzi- pójdzie w przyszłym roku bo teraz jest w zerówce która miesci sie w budynku przedszkola, którego dyrektorka jest nowa i przedszkole jest super. Opinia moja wynika z zaangazowania nauczycieli -np w tej która mi sie nie podoba na przerwie nie uswiadczysz nauczyciela na korytarzu, w klasach 4-6 jest bardzo niski poziom z przedmiotów scisłych. Wg opinii gimnazjalistów osoby które przychodziły do ich gimnazjum z tamtej mniejszej wiejskiej szkoły ( którą bardziej "uwazam") byli lepiej "nauczeni", przygotowani, szczególnie własnie z przedmiotów scisłych. No i ogólne wrazenie tamta szkoła ma lepsze jak sie wchodzi - przyszłam o coś zapytać od razu ktos do nie podszedł pyta czego szukam itd,schludnie, czysto, szkoła jest jasna przestronna, a tu jak np sie dzwoni to ktoś się zgłasza Halo!! (okazuje sie ze dyrektor ale sie oczywiscie nie przedstawia), jak weszłam to syf na holu jakby wieki nikt nie sprzątał, ciemno, zanim kogos znalazłam kto mógłby mi udzielic informacji sporo sie naszukałam, a pani była wyjątkowo niemiła. Ale być moze jestem uprzedzona, ale kompletnie nie wiem jak merytorycznie miałabym dokonać porównań... Wyniki testów minimalnie swiadczą lepiej na korzysc tej przeze mnie uwazanej za lepszą szkoły, ale to są minimalne róznice.
Z drugiej strony dzieci z tej zerówki do której chodzi w większości pojdą do tej "niefajnej" szkoły, boję się ze bedzie bardzo tęsknił i będzie to dla niego jakaś trauma. Mnie w szkole przeniesli do innej klasy i bardzo to przezyłam ( w 4 klasie). Jest szansa ze w tym roku ma zmienic sie dyrektor, budują nową halę sportową odremontowali elewację więc moze coś się zmieni. Na pewno będę w trójce klasowej ale jak dyrektor jest niechętny ( a ten jest bardzo, taki ..ech szkoda słow) to nic się nie zrobi. W dlaszym ciągu czekam na Wasze rady dziewczyny - ciekawa jestem co sądzicie. Dzięki Aga!!! Masz na pewno dużo racji, rozsądnie mówisz.
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz w tej sytuacji masz ciężki orzech do zgryzienia,z jednej strony widzisz,że szkoła nie "teges"
![]() Wiesz moze jednak nie jest tak źle w tej szkole? Sama piszesz, ze coś się rusza, czasami to tak wygląda, bo dzielnica nie taka jak sobie marzymy, bo coś tam innego, a okazuje się,że szkoła oferuje dużo więcej niż widac z zewnątrz. A na wyniki testów nie patrz, juz się o tym przekonałam,żeby je porównywać,należałoby jeszcze ujednolicić głowy sprawdzających, bo ocena tej części testu, która nie polega na zaznaczaniu odp. jest w dalszym ciągu dość subiektywna. Niektóre szkoły mówią o tym otwarcie, to co dla jednego jest genialne, w szkole obok może już być na porządku dziennym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Aniuafen, ja tez mysle, ze poslanie syna do "tej" szkoly to nie jest taki zly pomysl. Bedzie w grupie kolegow co da mu poczucie pewnosci. I Tobie. Nawet jesli w najblizszym otoczeniu ktos "podskoczy" to nie bedzie anonimowy. A jesli ktos z innej klasy bedzie lobuzem, to Twoj syn nie bedzie sam, bo ma obok kolegow z zerowki.
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Aniuafen ja myślę,że Twojemu synowi nie stanie się wielka krzywda,jak straci kilku kolegów.On jest dopiero w zerówce i podejrzewam,że nie wszystkie przyjażnie z tego okresu przetrwają lata.
Mój syn miał też w zerówce kilku dobrych kolegów.Niestety okazało się ,że podczas podziału na klasy pierwsze,dzieci zostały "wymieszane".Skutkiem tego nie ma w klasie ani jednego. Jednak nie przeżywa tego bardzo.Zresztą w szkole już nie ma czasu na wspólną zabawę - mogą pogadać tylko na przerwie.
![]() |
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za rady
![]() Co Wy na takie pomysły? Maja sens? Czy np zrezygnowac z tej drugiej częsci planu? W koncu Momo ma rację - po zerówce i tak sie dzieci wymieszają. Buziaki
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja Paula zmieniala trzy razy szkole, teraz ostatnio zostawila kolezanke najlepsza na drugim koncu warszawy i wiedziala ze sama nie bedzie mogla jechac do niej etc.. skonczylo sie na tym ze zawiozlam ja na noc do niej kilka razy, ona byla u pauli kilka razy i.. kontakt sie urwal bo Paula ma inna najlepsza koleżanke jak i tamta dziewczynka ![]() Wiec poobserwuj synka jak pojdzie do szkoly, moze wcale nie bedzie potrzebowal kontaktu ze starszymi kolegami jak pozna nowych ![]()
![]() |
![]() |
#130 |
Wtajemniczenie
|
Moee wielkooka kobieto,świetny avatar!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
dzieki agus
![]() ![]()
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
A wiec i ja pozwole sobie wtracic moje"3 grosze".Moim zdaniem dzieci w tym wieku szybko poznaja nowych kolegow,szybko sie aklimatyzuja.Chodzic do szkoly tylko dlatego,ze tam sa dawni koledzy...?Podam Ci przyklad-w szkole podstawowej,gdzie chodzil moj syn byl pewien chlopak w klasie.Spokojny,dobrze sie uczyl,nikomu nie "zawadzal",a jednak dzieci z klasy (z pewnymi wyjatkami)uwziely sie na niego.Chlopak nie mial spokoju,bo nosil okulary,byl mniejszy,i nie mial duzej sily przebicia.Ostatnio spotkalam jego mame,i mowi mi,ze jej syn odzyl!W nowej szkole jest tylko on jeden,nie ma nikogo ze starej szkoly,i jej syn po prostu calkiem sie zmienil na pozytywne!U mojego syna jest tak,ze ze starej szkoly jest ich w sumie 6 znowu w nowej klasie,i kiedys byli dobrymi kolegami a teraz mamy powazne problemy z dokuczaniem.Mysle wiec,ze trzeba dobrze pomyslec,wszystkie za i przeciw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Kazde 3 grosze bardzo wazne dla mnie
![]() ![]() Moj Błazej kiedy powiedzmy jestesmy gdzies na wyjeździe czy też na "kulkach" czy jeszcze gdzieś bez problemu nawiązuje znajomości i bawi się z innymi dziecmi, natomiast w szkole ponoć nie za bardzo z tym jest. Błazej twierdzi ze on nie chce się bawić z chłopakami bo oni bawią się czołgami i bombami a on za tym nie przepada ![]() Na razie doszłam do wniosku ze trzeba poczekać, a po nastepnych wakacjach powinno się bez problemu udać zaaklimatyzowac w nowym otoczeniu. Tym bardziej ze tamta szkoła ma dobrą atmosferę, przyjazną. Jakiekolwiek próby przygotowania go na tę zmianę przyniosą chyba odwrotny skutek. A od myslenia głowa mnie już boli ![]() ![]() W kazdym razie dzieki za Wasze opinie ![]() ![]()
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
Czytam tak,jakbys o moim synu pisala-bomby,czolgi.....,moj syn wolal wyciagac glisdy z ziemi;-)!Trzymam kciuki i wierze,ze znajdziesz odpowiednie rozwiazanie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Wtajemniczenie
|
Aniuafen-Twoje dziecko niechce zmian bo poprostu nie wie co go czeka,boi sie nowosci-jak kazdy,nawet dorosla osoba.Mysle jednak ze szybko sie zaaklimatyzuje.Jezeli chodzi o moje doswiadczenia ze zmianami to u starszego syna rozdzielili zerowke,tak ze "wyladowal" w pierwszej klasie tylko z kilkoma starymi kolegami.Wiekszosc to byli nieznajomi.Z tym ze nieznani to oni byli tylko pierwszego dnia,pamietam ze juz na drugi dzien nie mogl sie doczekac spotkania z nimi.I wlasciwie ci "starzy"poszli w odstawke.Cieszyl sie bo wniesli oni do klasy cos innego,ciekawego,o czym innym rozmawiali,odrazu zaprzyjaznil sie z jednym chlopcem z tych nowych i pierwsze zajecia spedzili razem gadajac caly czas!Dzieci w tym wieku szybko nawiazuja przyjaznie,a jezeli nauczycielka ma dobre przygotowanie pedagogiczne to pomoze WSZYSTKIM dzieciom czuc sie dobrze w nowej klasie.Jeszcze jedno co chcialam dodac,ja zanim poslalam dziecko do szkoly,bylam w niej w czasie wakacji na "wycieczce zapoznawczej" z dzieckiem.Bardzo sie wtedy cieszyl,chodzilismy sobie razem po szkole,zwiedzalismy wszystkie zakamarki,ogladalismy prace dzieci wywieszone na scianach.Bardzo spodobala mu sie wtedy szkola,zaznajomil sie chociazby z rozmieszczeniem klas,korytarzy,nawet ubikacje zwiedzilismy(prosze sie nie smiac!)Duzo mu to dalo bo gdy przyszedl na rozpoczecie roku szkolnego,bylo znajomo.Niewiem czy Ty pokazywalas dziecku nowa szkole,ale moze warto byloby sie tam wybrac,oczywiscie mama musi miec usmiech na twarzy!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny muszę się Wam pochwalić - mój syn zdobył Kartę Pływacką!
![]() Jestem z niego bardzo dumna,bo wiem ile pracy w to włożył. W tamtym roku,gdy zapisywałam go na basen, strasznie bał sie wody.Nawet kąpiel w wannie była problemem,bo wystarczyła kropla wody na twarzy i już wołał ręcznik.Miałam wątpliwości czy dobrze robię wysyłając go na pływanie,szczególnie,że po paru lekcjach był kryzys - płakał,że się boi i nie chce chodzić. Ale porozmawiałam z nim oraz z instruktorką o jego lęku przed wodą.I powolutku ,bo na pokonanie pierwszego stopnia nauki zajęło mu prawie rok - udało się ![]() Teraz ma prawie 8 lat - pływa kraulem,nurkuje ,uczy się żabki i co najważniejsze wody się nie boi ,a basen polubił ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Momo gratuluję Tobie i synkowi
![]() Mojego Kube tata pływać nauczył, bo swego czasu był ratownikiem i nurkiem, ale teraz to pewno nie zmieściłby się już w żadną piankę (tata oczywiście, nie syn ![]() A takie lęki jak miał Twój synek to mam ja niestety. Baaaardzo chciałam się nauczyć pływać, ale strach jest tak silny, że gdy woda sięga do piersi to zaczynam się dusic. Podejrzewam, że mały się szybciej nauczy, ech ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() gratuluje synkowi ![]() Moja Paula nie wiem gdzie sie nauczyla plywac, ani kiedy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
Gratulacje dla małego pływaka! Basen toświetny pomysł moim zdaniem. Mój też -tak jak Paula Moee - był od dziecka "małą kijanką " ale pływać na serio nauczył go dopiero instruktor na basenie - chodzi od 1,5 miesiąca i też już przepływa basen na raz na pleckach. W zeszłym tygodniu zaczął pływanie żabką
![]() ![]() ![]()
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Linijko ja też nie umiem pływać i boję się wody
![]() Moee masz szczęście ,że Twoja córcia jest taką rybką. ![]() ![]() Aniuafen mój syn skoczył na głowkę dopiero po kilku miesiącach kursu - tak się bał.Zazdrościłam tym mamom,których dzieci z taką łatwością pływały. ![]() Na kursie od razu widać te dzieci - rybki i te bojące.Ale jednak warto dziecku pomóc w przełamaniu strachu.Chociaż wszystko i tak od niego zależy - to ono się męczy w tej wodzie. Najgorsze jednak jest to,że mój synek postanowił nauczyć mnie pływać.Powiedział,że zaczniemy od brodzika ![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Momo i ode mnie przyjmijcie gratulacje!!! Masz powód do dumy z syna! Od brodzika
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Aga
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zaglądaj do nas! P.S.Momo świetny avatar ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
Witaj Kitek - koniecznie pokaż nam swojego Bartka
![]() ![]() Jejku Boz - ja tez chce na paralotnię ![]() Jesli chodzi o sporty to bardzo duzo zalezy od rodziców - nigdy nie byłam dobra w sporcie, bardzo zniechęcało mnie na wf-ie ze byłam najmniejsza i najsłabsza, a do tego miałam alergię na pot a serce chciało mi wyskoczyc przy najmniejszym wysiłku. To było okropne jak po wf-ie cała czerwona i ze swędzącą twarzą musiałam iśc jeszcze na lekcje - okropnośc brrr. Dopiero na studiach odkryłam basen ( u nas nie ma basenu) i co prawda też oczywiście skóra reagowała alergicznie ale jednak było to o wiele przyjemniejsze doświadczenie. Dlatego pomimo odległości do najbliższego basenu ( 40 km - powstał kilka lat temu) woże szkraba na zajęcia. W przyszłym roku chce go zapisać na Taekwondo - znacie może , macie doświadczenia? Chciałabym zeby nabrał pewności siebie, słyszałam ze ten sport to daje. Zreszta widze już jak basen na niego dobrze działa - psychicznie własnie. W przyszłym roku moze uda mu sie dostac do sekcji ( ma szansę) to basen 2x w tygodniu. Do tego te zajęcia. Prawie codziennie wyjazd. Do tego ta ilośc siedzenia nad lekcjami wspólnie i jeszcze jak sie patrzy na fakt ze praktycznie nie ma swietlic szkolnych z prawdziwego zdarzenia, albo czynne sa do 14 to rodzi sie pytanie jak rodzice którzy nie dysponuja dziadkami ![]() ![]() ![]() Alez się rozpisałam ![]() ![]()
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Aga, ale mój syn ma 17 lat!!! Ale moja córeczka ma 11lat, więc może bliżej tutaj wiekowo będę z mamami. Moja córka też uwielbia pływać, w ogóle moje dzieci są jakieś takie bardziej sportowo nastawione.
Pozdrawiam Was,teraz będę tu częściej zaglądać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Kitek ,Nika witajcie dziewczyny
![]() Mój mały pływak miał chwile zwątpienia - na jednej lekcji pływali non stop w płetwach (zrobił ok.30 basenów) i stwierdził,że się wypisuje ![]() Pogadałam z nim i zawarliśmy umowę - obiecałam mu złoty medal za jego ciężką pracę.Nie wiem czy dobrze zrobiłam,ale kupiłam ten medal w sportowym i mu dałam.Ale się ucieszył! Myślę,że potrzebował jakiegoś dopingu ![]() Na basen chodzi nadal ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.