Zachowania, które bulwersują Was w perfumeriach. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-12-21, 20:03   #121
agnieska
Zakorzenienie

Dot.: Zachowania, które bulwersują Was w perfumeriach.

Aquolina jest znana z pachnących balsamów, żeli itp ceny średnie
agnieska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 20:08   #122
falka
Raczkowanie

no widocznie mają dużo próbek aqualiny...
bo ja dzisiaj też dostałam z pięć jakiś próbkowych balsamików...
ale zakupywałam właśnie balsam i żel aqualiny więc ok...
no i dostałam też próbeczkę Amarige Mariage ale to już na swoje wyraźne życzenie
może niekoniecznie zbulwersowała ale rozśmieszył mnie dzisiaj fakt, że kolejka w sephorze była dzisiaj straszna do... pakowania prezentów
przy kasie pusto było pani wyraźnie odetchnęła jak powiedziałam że to nie na prezent
A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem?
http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png

falka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 20:09   #123
Kate30
Zakorzenienie

Ja robiąc zakupy w sephorach zawsze proszę o próbkę zapachu, który mam ochotę przetestować i panie zwykle bez najmniejszego problemu z uśmiechem mi ją robią.

Nie ma tu znaczenia wartość zakupów. Mało tego, ostatnio poprosiłam panie o puste fioleczki na próbki perfum i pojemniczki na próbki kremów, dały mi z uśmiechem.

Zdarzyło mi się też, że w jednej z sephor skończył się tester zapachu o który prosiłam, czy też zepsuty był atomizer, nie pamiętam. Pani zadzwoniła do sąsiedniej sephory ( 10min drogi samochodem) czy tam mają - mieli i pojechałam po to czego szukałam.

Także w naszych śląskich sephorach, ani chybi wizażanki pracują .

Natomiast w perfumeriach typu rossman czy natura w moim niewielkim mieście jest mniej miło, z wielu względów.
Kate30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 22:19   #124
neonka28
Zakorzenienie

szyfruniu
Stary 2006-12-22, 09:20   #125
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
Napisane przez dreamer4 Pokaż wiadomość
A co to za firma ta Aqualina jakaś "ekskluziwe"?
srednia polka, niby popularna, "jazzy" ale zeby do zakupu za 300zl dokladac probke zelu pod prysznic to chyba jest jednak lekki brak szacunku dla klienta
lalesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 13:35   #126
bluna
Raczkowanie

Mnie najbardziej wnerwiało w Sephorze to, że gdy pojawiał się jakiś zapach, który był w miarę ładny i 'rozchwytywany' często nie było przy nim testera. Obawiam się, że panie ekspedientki sobie 'pożyczyły' ..
Kiedyś dziwna sytuacja mnie spotkała w Rossmanie na stanowisku perfumeryjnym (gdzie łaził za mną ochroniarz krok w krok). Przyjechałam tam z siostrą, żeby kupić jej perfumy Betty Barclay (taka mała podróż sentymentalna ) i ledwo - dosłownie - LEDWO zdążyłam je wziąć z półki, nie zdążyłam włożyć do koszyka, kazał mi natychmiast iść do kasy i za nie zapłacić ! Kiedy popatrzyłam na niego jak na głupka, stwierdził tonem nie cierpiącym sprzeciwu: 'za perfumy płacimy od razu!'. Żenada, więcej nie kupowałam tam zapachów.
Stary 2006-12-22, 15:01   #127
aaricia8
Zakorzenienie

Miałam podobną sytuację w Rossmanie w Hotelu Marriott. Wybrałam kilka balsamów i poszłam do stoiska z kolorówką. Zabrałam podkład i szłam w kierunku kasy. I przypomnialam sobie, że przydałby się płyn do naczyń. Chcę wrócić do półki, która jest oddalona o 2-3 m to tu ochroniarz mnie łapie za rękaw z tekstem jak u Bluny, że trzeba zapłacić najpierw. No zdębiałam.
I przez to, że mnie za rękaw złapał, i przez ten ton nie znoszący sprzeciwu, wręcz chamski i przez te dziwaczne ustalenia... Strasznie się wkurzyłam wtedy i powiedziałam do tego ochroniarza ze chyba się źle czuje. I wręczyłam mu koszyk do potrzymania kiedy to ja oddaliłam się po ten nieszczęsny płyn. Za wszystko razem zapłaciłam dopiero w kasie.
Straszna żenada. W sumie powinnam od razu sobie zakupy odpuścić wtedy.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 16:36   #128
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Tak, to normalne od pewnego czasu w Rossmanach, ze za zapachy i kolorowke placi sie na tymze stoisku niestety, jest to dosc skrupulatnie przestrzegane. Pewnie mieli sporo kradziezy z tego wlasnie dzialu, stad takie obostrzenia ale osobiscie nie spotkalam sie, zeby ochroniarz czy jakakolwiek inna expedientka w niemily badz tez po prostu chamski sposob zmuszali mnie do placenia tu i teraz. Na szczescie, jestem bardzo przewrazliwiona na tym punkcie i moje zakupy moglyby sie skonczyc fiaskiem
Stary 2006-12-22, 16:39   #129
lemka
Zakorzenienie

Są takie sytuacje, które nie powinny mieć miejsca w sklepie.
Np. jakiś czas temu w Sephorze sprzedawczynie na moich oczach zamiast obsługiwać klientów 'bawiły się' testerami. Jedna maziała się błyszczykiem, a inna psikała perfumami.
Wkurza mnie też brak testerów do jakiś perfum albo stojące popsute testery perfum, albo stojące testery a brak produktu do kupienia.

Ale ogólnie Sephora zmieniła się na plus, kiedyś tam nie kupowałam, bo nie dawano próbek i z obsługą różnie było, ale teraz to się zmieniło. Zawsze zanim kupię jakiś produkt mogę go wypróbować, a wtedy jestem zadowolona, bo wiem co kupuję.
Jeżeli chodzi o doradzanie w kwestii kosmetyków to w Sephorze jest różnie. Zależy na kogo trafisz.
Natomiast jeżeli chodzi o perfumy i doradzanie to tu wielki minus. Panie niestety w większości nie znają się. Pytanie ich o zdanie jest bez sensu. Już kilka razy prosiłam o radę i za każdym razem to, co mi pokazywały było przeciwieństwem tego, czego szukałam(pokazawyły najczęściej jakieś nowości).

Co do Douglas'a to nie lubię tego sklepu, panie są tam średnio miłe, ale czasami tam chodzę, bo są tam dostępne kosmetyki, których nigdzie więcej nie ma.
Stary 2006-12-22, 17:42   #130
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

Kilka dni temu byłam w sephorze...chciałam przetestować SISLEY EAU DU SOIR i ewentualnie wziąć próbeczke dla mojej mamy, która lubuje sie tego typu zapachach. Chwyciłam w ręke tester, podeszłam z nim do dziewczyny grzecznie prosząc o zrobienie próbeczki....oczywiście nie było z tym problemu...problem pojawił sie później, dziewczyna nie wiedziała gdzie ma ten tester odłożyć, chodziła, szukała i nic.... W końcu "dopadła" mnie po męskiej stronie sephory i takim dość twardym i rozkazującym tonem poleciła pokazac mi skąd ja wzięłam te perfumy ( o ja niedobra!!!!!)...bo ona nie wie gdzie je ma odłożyć. No tak...pomyślałam...na butelce nie ma jak wół napisane sisley (ani tym bardziej chanel albo dior)...tylko eau du soir. Nic to, miałam nawet niezły dzień i grzecznie pokazałam Pani gdzie u niej w sklepie owe perfumy leżakują i jaka "te soir" to jest marka. Oczywiście nie każdy ma się znać na perfumach, ....ale osoba zatrudniona w perfumerii powinna przynajmniej znać marki, które stoją na półkach...podobnie jak pani z mięsnego musi wiedziec co u niej na hakach wisi

mulier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 18:26   #131
Kate30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mulier Pokaż wiadomość
Oczywiście nie każdy ma się znać na perfumach, ....ale osoba zatrudniona w perfumerii powinna przynajmniej znać marki, które stoją na półkach...podobnie jak pani z mięsnego musi wiedziec co u niej na hakach wisi
Otóż to - zgadzam się w 100%.
Stary 2006-12-22, 18:39   #132
Kasiulka22
Zakorzenienie

Mulierku jestem w szoku!!! Chamstwo po prostu i nic więcej. Ja dziś byłam w Sephorze, ale nie narzekam, ruch tam ogromny i niestety dostałam tylko jedną robioną próbeczkę, ale nie na moje życzenie tylko pani wyjęła spod lady, pewnie wszystkie się im już skończyły przez te zakupy świąteczne
Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 18:46   #133
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
Napisane przez lalesia Pokaż wiadomość
Tak, to normalne od pewnego czasu w Rossmanach, ze za zapachy i kolorowke placi sie na tymze stoisku niestety, jest to dosc skrupulatnie przestrzegane. Pewnie mieli sporo kradziezy z tego wlasnie dzialu, stad takie obostrzenia ale osobiscie nie spotkalam sie, zeby ochroniarz czy jakakolwiek inna expedientka w niemily badz tez po prostu chamski sposob zmuszali mnie do placenia tu i teraz. Na szczescie, jestem bardzo przewrazliwiona na tym punkcie i moje zakupy moglyby sie skonczyc fiaskiem
Też denerwuje mnie to niekulturalne karcenie gdy chcę udać się z produktem z kolorówki czy perfumerii do "normalnej" kasy.Już nie raz zdarzyło mi się zareagować na odzywkę "ale TU się płaci za kolorówkę" wypowiedzianą w bardzo niemiły sposób zareagowac porzucenie produktu.
Stary 2006-12-22, 23:02   #134
321981125346
Raczkowanie

Tylko jedno bulwersuje- niekompetencja konsultantek
Stary 2006-12-22, 23:56   #135
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
Napisane przez 321981125346 Pokaż wiadomość
To prawda dzisiaj np uslyszalam, podczas testow klasycznego Opium, ze takie zapachy sa znowu w modzie i najchetniej kupuja je wlasnie mlode dziewczyny co jak co, ale takiej bzdury jeszcze nie slyszalam szczegolnie z tymi "mlodymi dziewczynami", ktore tlumnie leca do perfumerii Style zakupic swoje wymarzone, wytesknione, wyczekane, najmodniejsze i najlepsze dla nastolatki Opium
Stary 2006-12-23, 08:48   #136
agaa13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 321981125346 Pokaż wiadomość

ja ostatnio będąc w Sephorze chciałam poznać My Queen.podeszła do mie pani i pyta się w czym mogę pomóc. ja powiedziałam dziękuję bo znalazłam to co słuchałam. psikam sobie My Queen a pani ale to jest letnia wersja, podam pani klasyczny zapach. a co ona mi poda , jaka letnia wersja . wręcza mi....... Kingdom . zgłupiałam przecież to są dwa indywidualne zapachy??
Stary 2006-12-23, 08:57   #137
Kota
Zakorzenienie

No faktycznie ciekawostka, na tej zasadzie możnaby wiele poznajdywać takich letnich wersji...Poison i letnia wersja -Pure Poison, proszę bardzo itd.
Ach, te ekspedientki. Skąd oni takie biorą?
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 08:57   #138
llilly
Raczkowanie

Dobre , ale już nic mnie nie zdziwi w sephorze po tym jak mój mąż dostał z miłym uśmiechem od pani próbeczkę(cytuję)"doskona łego balsamu po goleniu łagodzącego podrażnienia o przyjemnej nucie zapachowej" całe szczęście, jako dociekliwa i czepialska tudzież sceptyczna wobec sephorowej obsługi żona odkryłam wieczorem, że to dla mężczyzn, a jakże ale...samoopalacz
llilly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 09:03   #139
agaa13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez llilly Pokaż wiadomość
Dobre , ale już nic mnie nie zdziwi w sephorze po tym jak mój mąż dostał z miłym uśmiechem od pani próbeczkę(cytuję)"doskona łego balsamu po goleniu łagodzącego podrażnienia o przyjemnej nucie zapachowej" całe szczęście, jako dociekliwa i czepialska tudzież sceptyczna wobec sephorowej obsługi żona odkryłam wieczorem, że to dla mężczyzn, a jakże ale...samoopalacz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-23, 09:20   #140
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

Cytat:
matko...ale by się chłop wybalsamował !!!!

mulier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 10:49   #141
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
No to mial szczescie, ze zonka prawde odkryla
Stary 2006-12-23, 11:12   #142
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Czasami obsługa klienta wyglada tak ze godząc się na oferowaną pomoc, czlowiek godzi się jednoczesnie na maraton zapachowy. Wyglada to mniej wiecej tak ze Pani od obsługi biegnie wzdluz regalow z reka pelna bloterkow i psika na kazdy z pierwszej lepszej buteli ktora drpanie z polki..wreczajac mi od razu do rąk nasaczony zapachem papierek. Nawet nie mialam czasu się zastanowic nad tym co wachalam.. a jak juz sie znalazło cos ladnnego, pani nie wiedziala co to bylo.. Wyszłam z perfumeri z 12 papierkami, poniewaz zapachu ktory mi sie spodobal juz nie miała zbytnio ochoty szukac.. nie pamietala nawet czym psikala na papierki...
psycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 17:55   #143
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
Napisane przez psycha Pokaż wiadomość
Czasami obsługa klienta wyglada tak ze godząc się na oferowaną pomoc, czlowiek godzi się jednoczesnie na maraton zapachowy. Wyglada to mniej wiecej tak ze Pani od obsługi biegnie wzdluz regalow z reka pelna bloterkow i psika na kazdy z pierwszej lepszej buteli ktora drpanie z polki..wreczajac mi od razu do rąk nasaczony zapachem papierek. Nawet nie mialam czasu się zastanowic nad tym co wachalam.. a jak juz sie znalazło cos ladnnego, pani nie wiedziala co to bylo.. Wyszłam z perfumeri z 12 papierkami, poniewaz zapachu ktory mi sie spodobal juz nie miała zbytnio ochoty szukac.. nie pamietala nawet czym psikala na papierki...
wcale sie nie dziwie, ze zniechecilo Cie to do zakupow ludzki nos jest w stanie odroznic na raz podobne tylko kilka zapachow, wiec wypsikiwanie na papierki 12 roznych woni kompletnie mija sie z celem ale coz, skad taka biedna sprzedawczyni ma o tym wiedziec

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-23, 18:05   #144
daigee
Zadomowienie

Wczorajsze zakupy w Rossmanie.
Szukałam dla siebie jakiegoś ciekawego zapachu i wypatrzyłam Iceberg Twice. Nie znałam go wcześniej ale coś mi podpowiadało, że to uniseks (z mojego późniejszego wywiadu wynika, że niesłusznie). Pytam ekspedientkę, czy to uniseks. Pani robi wielkie oczy. "Słucham?" Powtarzam pytanie. Pani spuszcza wzrok i udaje, że właśnie ktoś ją zawołał Może myślała, że ja jej jakąś propozycję składam
Stary 2006-12-23, 18:11   #145
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Cytat:
Napisane przez lalesia Pokaż wiadomość
wcale sie nie dziwie, ze zniechecilo Cie to do zakupow ludzki nos jest w stanie odroznic na raz podobne tylko kilka zapachow, wiec wypsikiwanie na papierki 12 roznych woni kompletnie mija sie z celem ale coz, skad taka biedna sprzedawczyni ma o tym wiedziec
Brakuje im czasami wyczucia, ten złoty środek... jak się nie chamią z rozdawaniem probek to znowu marnotrawią kosztowne zapachy..ktore wlasciwie powinno sie traktowac z pewnego rodzaju szacunkiem...
Pani ta po prostu chciała dac z siebie wszystko
psycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 18:17   #146
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Z tym Rossmanem to jakies sa jaja - W listopadzie bylam w Polsce i przy okazji 'zwiedzania' 'super' galerii Krakowskiej (czy jak to tam sie zwie) kupowalam siostrze tusz - zwyczajny Rimmel za 20 zl... Wiec biore to w lape i jade dalej ogladac cuda a siostra rzecze mi zebym juz tu poszla do kasy, ja zdziwiona o co jej chodzi mowie ze pojde za chwile - za co zza plecow dobiega mnie niegrzeczny glos ciecia - ups pana ochroniarza - ze mam isc teraz! - oj ja tez grzeczna dla pana nie bylam...

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-25, 01:54   #147
Gosia Straszewska
Raczkowanie

sluchajcie ja sie wypowiem troche od 'drugiej strony'
pracowalam przez jakis czas w wielgachnej sephorze i musze zdementowac wiele bzdur ktore tutaj przeczytalam, przynajmniej z pktu widzenia mojej bylej perfumerii (rzucilam te robote)
- nie ma 'pozyczania' ani zabierania testerow przez konsultantow!!!! nawet nie wiecie jaki opieprz mozna za probe czegos takiego dostac! jedyne probki jakie mozna brac to takie, ktore sa na zapleczu i sa giftami do zakupow!!! wiec nie piszcie ze sprzedawcy kradna testery bo to bzdura! jak przyjda hordy babek napalonych np na najnowszy zapach D&G to nic dziwnego ze wypsikawszy zuzyja tester! a ich nie ma na magazynie niewiadomo ile, jest okreslony przydzial

-co do podejrzliwosci ochrony, owszem jest to beznadziejne, bo ochrona z reguly nie jest specjalnie wyszkolona wiec robia to ekm 'topornie', ale nie macie nawet pojecia ile kradziezy (testery gina na potege!) ma miejsce tygodniowo

-nachalne pytanie 'w czym pomoc?' to niestety obowiazek z czego pracownik jest rozliczany

-co do kompetencji, sa regularne szkolenia z produktow, trzeba czytac mnostwo materialow o produktach, jest tego straszna ilosc - nie sposob wszystkiego ogarnac chocby i sie skonczylo kosmetologie albo bylo fanatyczka kosmetykow (jak ja), sa tez rozni ludzie, niektorzy sa w tej pracy niekoniecznie z pasji do kosmetykow ale z koniecznosci
ilosc nowosci do opanowania jest potworna, a zeby znac wszystkie nuty zapachowe perfum w tak masowej perfumerii jak np sephora to nie ma szans

-probki, dosc nieprzyjemnie sie czyta podejrzenia jakoby sytuacje gdy nie ma probek byly spowodowane ich zagarnieciem przez sprzedawcow, jest obowiazek dawania probki do kazdego zakupu, probki wiec szybko sie koncza (zalezy od obrotow), wiec np jesli ktoras dostala krem dla kobiety dojrzalej w wieku lat 20tu to najpewniej dlatego ze nic innego nie bylo
naprawde, wdychajac codziennie mnostwo zapachow niekoniecznie ma sie ochote gromadzenia w domu ich probek, w dodatku dostaje sie przeciez kosmetyki na szkoleniach

- nieprzyjemne zachowanie sprzedawcow, niestety akurat w sephorze praca nie nalezy do przyjemnosci, wymagania sa nieproporcjonalne do absurdalnie niskiej pensji, nie dosc ze trzeba byc ekspertem od kosmetykow, usmiechac sie, oferowac pomoc, to jeszcze sprzatac, ukladac, wyliczac, generalnie tyrac niczym wol a wygladac nieskazitelnie. chyba trzeba by byc cyborgiem aby nonstop byc supermilym i superkompetentnym w tym co sie robi
nie bez przesady na sephore ta w ktorej pracowalam mowi sie 'oboz pracy'

- co do wciskania kosmetykow, okrutna prawda jest taka ze powinno sie wciskac to, z czego trzeba zwiekszyc obrot, ja przenigdy tego nie robilam, przyznam ze nie mialabym sumienia

generalnie sprzedaz w sephorze jest w teorii 'wyrabianiem normy' i dlatego np ja, ktora jest maniaczka kosmetyczna, nigdy nie korzystam z oferowanej pomocy

prawda jest tez taka ze wsrod konsultantek sa naprawde superobeznane osoby ktore moga pomoc osobom 'zielonym', i ktore w tajemnicy przed szefem beda to robic nie kierujac sie obowiazujacym na dany dzien targetem (czyli co trzeba sprzedawac w pierwszej kolejnosci)

ja wiele razy bylam ochrzaniana przez szefowa za zbtnie zaangazowanie w pomoc, no coz - czas na konsultacje to max 20min a jej celem ma byc sprzedanie towaru wiec odbieganie od takiej zasady nie jest mile widziane

naprawde ja po moich przejsciach jestem pelna podziwu dla ludzi tyrajacych w sieciowych perfumeriach za psie pieniadze, bynajmniej nie fukam na nagabujace mnie sprzedawczynie (ot grzecznie mowie ze dziekuje), nie robie awantury gdy uslysze jakas niescislosc odnosnie produktu (bo wiem ze presja bycia ekspertem polaczona z niemoznoscia ogarniecia wszystkiego jest brrrrrr)

nie da rady tez ogarnac wszystkich testerow, do ktorych brakuje towaru (mimo ze pracownicy podzieleni sa na dzialy ktorymi sie opiekuja), nie ma szans mimo szczerych checi - bo jak jednoczesnie liczyc i sprawdzac i sprzatac i uzupelniac i doradzac, szukac, odpowiadac na pytania?no nie da sie!
dlatego prawdziwa zmora sa klienci robiacy dzikie awantury z powodu braku towaru (niewazne ze przed sekunda ktos mogl kupic ostatnia sztuke) podczas gdy jest tester - najczesciej leci sie do magazynu i pyta jak sie ma sytuacja

zreszta towar nonstop jest rozkladany z magazynu na sale

naprawde, troche wyrozumialosci ja was prosze

uff ale sie rozpisalam
Gosia Straszewska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-25, 03:55   #148
Kate30
Zakorzenienie

Gosiu - w większości się z twoimi argumentami zgadzam, zresztą osobiście w sephorach nie miałam jakiś nieprzyjemnych sytuacji. Przeciwnie, zwykle jestem z obsługi ogromnie zadowolona.
Wiem też, mniej więcej, jak to wygląda z drugiej strony (z relacji znajomych).

Pieniądze nie są duże, ale dla mnie to nie jest argument - podobnie jest w wielu innych miejscach (np. w szkołach), więc zadadą niech pozostanie, żeby starać się wykonywać swoje obowiązki najlepiej jak się potrafi, w zamian za zapłatę, na którą wyraziliśmy zgodę.

Trzeba się uczyć i wiedzieć o co chodzi w miejscu gdzie się pracuje, to najważniejsze. Braku kompetencji nie usprawiedliwi najniższa nawet pensja i tyle.

A pracownikom poddanym terrorowi targetu serdecznie współczuję.
Uf, jak to dobrze, że udało mi się uniknąć zetknięcia z ładem korporacyjnym w życiu zawodowym.
Nie ma to jak wolny zawód .
Stary 2006-12-25, 09:05   #149
daigee
Zadomowienie

Gosiu, prawda jest zapewne taka, że w każdej Sephorze (nawet pomimo jakichś odgórnych reguł jest nieco inaczej.
Pomyślałam sobie o tym zaraz na początku, gdy przeczytałam pierwszy myślniczek z Twojej wypowiedzi. Pamiętam moją rozmowę z koleżanką, która jest w moim wieku (18lat) i pracuje w Sephorze w Gdyni - mozliwe że nie na pełny wymiar godzin. Zapytałam ile zarabia, a ona podała kwotę (już nie pamiętam dokładnie) i powiedziała "plus testery". Otwarcie przyznała, że jeśli w sklepie pozostanie nadmiar testerów, to sprzedawczynie biorą je sobie bez problemu

Jednak cieszę się, że pojawiła się Twoja wypowiedź, bo nasza rozmowa nabiera sensu
Stary 2006-12-25, 13:30   #150
Gosia Straszewska
Raczkowanie

macie racje

napisalam jakie teoretycznie sa zasady i tylko z punktu widzenia swojej ex-perfumerii

aaaa to 'plus testery' to jest okazjonalny dodatek do pensji, tester dostaje sie nieuzywany z przeznaczonych zasobow, jest to np forma dodatku wakacyjnego albo swiatecznego

a ludzie sa przerozni i bardzo roznie podchodza do swojej pracy

ja na szczescie jeszcze nie spotkalam chamskich odzywek...

aaa poza tym prawda tez taka ze sephora sephorze nierowna... ja mialam 'przyjemnosc' pracowac w takiej wieeeelkiej gdzie trza bylo chodzic jak w zegarku i nie daj boze ktos by sie odezwal nie tak do klienta i szefostwo by sie o tym dowiedzialo to bylby duzy problem

ale np w malych sephorach gdzie obrot nie jest tak gigantyczny wszystko wyglada inaczej podejrzewam (pewnie z testerami na przyklad)...u nas nawet probek sobie nie mozna bylo robic

aaaa z ta niska pensja - no niestety powoduje to frustracje a ludzie sa rozni:/

ja na szczescie wiecie, juz never ever

aa ale pamietam jak dobijaly mnie klientki ktore prosily np o zimny odcien podkladu i gdy pokazywalam porcelany/rozowawe to sie oburzaly ze jestem niekompetentna bo zimny odcien to zoltawy
albo 'szukam pudrowego podkladu' - no to zapodaje produkty w stylu Sensual Clone HR a slysze ze jestem niekompetentna bo pudrowy to przeciez kolor!!!

oo albo takie co szukaly nie istniejacego produktu (uparte jak osiol) i nie przetlumaczysz ze czegos takiego nie ma

notoryczne byly tez opieprze od klientek ktore uwazaly ze skoro zobaczyly cos w gazecie to to musi byc w sklepie (prawda taka ze materialy prasowe ukazuja sie z miesiac -2 miesiace przed ich ukazaniem sie na rynku)

a z ciekawostek - szefowa zabraniala przygotowywac probek z kremow pod oczy ('przeciez sloiczek ma pojemnosc 15ml! co najwyzej moze sobie wziac na szpatulke i pod oko wklepac), serio!!! oczywiscie kazda normalna konsultantka lamala ten zakaz, ale afery byly
Gosia Straszewska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości