![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dla przyszłych i obecnych kursantek.
Ja jestem po 2 jazdach i w sumie moj instruktor mi wszytsko pieknie wyjasnil, a jak czegos nie wiem to zadaje mnostwo pytan (czy zgasnie czy nic sie nie stanie itd). Nigdy autkiem nie jezdzilam a tu juz po miescie jechalam
![]() Nawet wszytsko spoko mi idzie ruszanie, zwalnanie przed droga glowna troszke gorzej bo sie boje jeszcze ale najgorsze to skrecanie w prawo bo nie moge wyczuc kiedy mam skrecac no ale mam nadzieje ze w koncu zaskocze ![]()
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
Hehehe a juz myslalam ze tylko ja mam takie zdolnosci.
Bylam przerazona tym jak mozna pogodzic sprzeglo z biegami i kierownica nie wspominajac o znakach a tu w prawo skrecac nie umiem ![]()
#124 |
Zakorzenienie
|
ja tez nie wiem, na poczatku mi szło a teraz sie popsułam
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja na początku miałam tak że musiałam popatrzeć na biegi zanim je zmieniłam (nawet wczoraj tak jeszcze robiłam, ale tylko przy wrzucaniu 5 biegu, bo to rzadko się jeździ na nim i nawyku jeszcze nie mam). W ogóle to się muszę pochwalić że sobie autko kupiłam wczoraj ![]() ![]() ![]() No i mam jeszcze tak, że jak prawa ręka idzie mi do zmiany biegów to kierownicę skręcam w prawo troche (tak mój tato stwierdził). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja mam za sobą 10 godzin jazdy.. w sumie to tylko 2 na mieście, bo tam gdzie się uczę muszę dojechać 50 km, choć to i tak najbliższe miasto z ośrodkiem egzaminacyjnym
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
ja ide 19 na kurs,ale jezdze juz po mniej zatloczonych drogach.w sumie po takich gdzie w ogole nikt prawie nie jezdzi,jezdze z chlopakiem,uwielbiam ta jazde,moge tak jezdzic caly dzien i noc,ale mam 156 cm wzrostu i musze przysuwac siedzenie do samego konca i jeszcze podnosic je do gory,juz nie moge sie doczekac kiedy zaczne jezdzic na kursie,mam nadzieje ze tylko wlasnie nie nabylam jak pisalyscie jakichs zlych nawykow
#129 |
Konto usunięte
|
Ja już niedługo będę mieć jazdy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny!
Dołączam do Was, bo po półrocznej przerwie wracam na kurs. Niedługo będzie rok jak się na niego zapisałam, ale niestety musiałam go przerwać w październiku z powodu operacji. W czwartek mam pierwszą jazdę po tej przerwie. Zostały mi jeszcze do wyjeżdżenia trzy godziny a potem będę musiała wykupić dodatkowe. Bałam się, ze po tak długiej przerwie wszystko pozapominałam, ale TŻ zabrał mnie na pole i okazało się, że nie jest tak źle ![]()
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
witam wszystkie kursantki
![]() super,że jest taki wątek gdzie możemy podzielić się swoimi wrażeniami ![]() mam juz za sobą 6 wyjeżdzonych godzin (+ 2 gdziny na obsługę samochodzi i nauka ruszania na placu) ![]() po dwóch dwugodzinnych jazdach byłam zachwycona ![]() że samochód mi nie gaśnie, że dobrze wychodzi mi łuk,żę pamiętam o kieunkowskazach, zmianie biegów (btw. uwielbiam zmieniać biegi ![]() ![]() a dzisiaj miałam jakiś gorszy dzień ![]() ![]() ![]() też tak macie/miałyście? ehh ta moja ambicja ![]() instruktora mam naprawdę fajnego ![]() ![]() ![]() ![]() nie wyobrażam sobie,żeby instruktor podniósł głos, nie mówiąc o tym żeby krzyczał ![]() ![]() już się nie mogę doczekac następnych jazd ![]() ![]() jutro zdam relacje jak wyglądały moje pierwsze jazdy ![]() szerokiej drogi dla wszystkich kursantek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż ktoś....łączmy sie w bólu razem.... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
Nie było źle. Tylko raz mi zgasł na skrzyżowaniu
![]() Czasami myślę, że ta przerwa była mi potrzebna żeby nabrać do wszystkiego dystansu. Następna jazda we wtorek ![]()
#137 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Też mam teraz małą przerwę (mniejsza niż Twoja , bo dopiero 2 miesiące ![]()
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
ja dzis mam MEGA doła własnie wróciłam z jazdy po mieście gdzie ma być egzamin i aż płakać mi sie chce mam juz wyjeżdzone 23 godziny a tu nic mi nie wychodziło, normalnie NIC jakbym 1 raz siedziala za kierownica a tu egzamin w kwietniu i nie wiem czy jest sens podchodzić bo ani parkowania ani plac mam nie ruszony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
Dzisiaj miałam pierwszą jazdę i no coments
![]() Muszę się chyba upić, żeby ochłonąć ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
Postaram się was pocieszyć.
![]() Też bardzo długo myślałam, że nigdy nie zrobię prawa jazdy. Chodziłam na kurs, bo był zapłacony i szkoda mi było wyrzucić te pieniądze w błoto ![]() Nieraz żałowałam, ze w ogóle się na to zdecydowałam. Dopiero teraz, po tej prawie półrocznej przerwie uwierzyłam, że coś z tego wyjdzie. Nie jeżdżę dobrze i wiem, ze jeszcze wiele przede mną ale widzę postępy i mniej się (chyba) denerwuję za kierownicą. Dla Was też nadejdzie taki moment, wszystko potrzebuje czasu ![]()
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#142 |
Rozeznanie
|
Ja ostatnio jezdzilam w deszczu ze sniegiem. Troche sie balam bo nie dosc ze wlaczac kierunkowskazy to jeszcze wycieraczki ale w sumie to nie takie uciazliwe, raz mi jedno auto zalalo kompletnie szybe ale ze spokojem i bez paniki wlaczylam szybko wycieraczki
![]() ![]() No jeszcze polowa przede mna a ze ambitna bardzo jestem to nie dam za wygrana, po prostu musze sie nauczyc i koniec. Potem wlasne autko i w droge ![]()
#143 |
Przyczajenie
|
Od pół roku mam prawko, ale doskonale Was rozumiem. Wcale na kursach nie czułam się pewnie, nawet powiem że nie czerpałam satysfakcji z nauki jazdy autkiem.
Dzis się dziwie, bo pomykam po miescie swoim autkiem i nawet jesli nie czuje sie jeszcze super pewnie to wjezdzam , przejezdzam wszedzie- sama. Teraz wiem gdzie tkwił błąd. Na kursie jazdy instruktor mówił skręć w tą ulicę, albo tamtą, A powinien powiedzieć dojedź do centrum np do stacji i Ty zważając na znaki jedziesz tak jak uważasz, ale uczysz sie sama podejmować dezycje, wybierać odpowiedni pas tak aby się dobrze ustawić czy do skrętu czy do zawracania. I NIE BÓJMY się jeżdzić, zmieniać pasy, jazda tytlko prawym pasem niczego nie uczy. I jeszcze jedna rada, nauczmy się słuchać pracy silnika, ja nie mam radia, i nasłuchuje jak autko się zachwouje, jak wyje jak żle wrzucam bieg, to dużo daje, poważnie, lepiej się skupić i wiesz jak Twoje autko reaguje, przy jakich odgłosach silnika zmieniać bieg na odpowiedni. dodam że nauka nie powinna wyglądać tak że instruktor mysli za nas, dajmy sobie szanse wkońcu zdolne z nas dziewczynki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym niektórzy instruktorzy nie pozwalają samodzielnie myśleć. Co chwile przypominają "zmień bieg, włącz kierunkowskaz...". Odnosnie zmiany biegów - jest dokladnie tak jak mowisz, powinno sie wsłuchiwac w rytm silnika... Wtedy nietrudno sie zorientowac ze czas na zmiane biegu (jesli ktos o tym zapomina...). Niektorzy instruktorzy rozleniwiają przypominajac kursantom o wszystkim. A powinni uczyc samodzielnego myślenia.
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
oj ja naprawde myślam że coś z tego bedzie ale teraz to nie wiem co o tym wszystkim myśleć, może ja nie nadaje sie na kierowce ;((
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
No wiec wczoraj mialam kolejne jazdy, juz jezdze sobie nawet dobrze ale wczoraj chyba za pewnie sie czulam i katastrofa. Zgasl mi, braklo mi rak normalnie katastrofa.
Najgorsze jest to ze jak zblizam sie do ustac pierwszenstwa to on mi kaze dopiero przed znakiem redukowac hamowac i skrecac- dla mnie to jeszcze za duzo ale moze w koncu sie naucze ![]()
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
Kochani!
Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji na temat ważności kursu prawa jazdy. Zgłupiałam, bo jedni mówią, że jest ważny dożywotnio, a inni, że 5 lat. Proszę o informację ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:41.