|
Notka |
|
Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej? | |||
Tak, dostałem/am rozgrzeszenie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
268 | 81,21% |
NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia |
![]() ![]() ![]() ![]() |
62 | 18,79% |
Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak się spowiadacie z seksu?
ksieza skladali przysiegi o celibacie tak?? ale jak oni jezdza na dupy to nie cudoloza bo co?? im wolno bo oni wymyslaja sobie zasady a ten kto wymysla zasady moze je lamac? tak??
nie uwazam seksu z milosci bez slubu za grzech tym bo oile sie orientuje adam i ewa niemieli slubu bo ksiezy niebylo ![]() i gdyby oni wtedy nie teges to niebylo by nas wiec seks z milosci nie uwazam za zaden grzech |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Aanitkaa, gdyby to jabłka powodowały grzech, to szarlotki by się tak świetnie nie sprzedawały...
![]() A tak poważnie, zastanów się nad tym co piszesz. Grunt to poznać swoją wiarę a potem pisać czy się z czymś zgadzasz czy nie. Bo teraz - mam wrażenie - nawet nie wiesz dokładnie co negujesz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
aaricia8 doskonale znam swoja wiare i wierze w Boga calym sercem choc moje zycie nie jest latwe
zapewniam cie ze wiem co neguje wg mnie i nie tylko mnie-seks z milosc bez malzenstwa nie jest grzechem i nie spowiadalam sie z tego tak samo nie uwazam ze powinnam sie spowiadac z tego ze czasem przeczytam sobie horoskop co wg ksiezy tez jest grzechem czy ze nie dalam na tace w kosciele a ty moze sie z tego spowiadasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Nie Aanitko, ja się z tego nie spowiadam, bo nie jestem wierząca. A wierząca nie jestem dlatego, że poznałam bardzo dokładnie podstawy tej wiary i wiem w co nie wierzę.
A jeśli chodzi o Adama i Ewę - ślub dał im Bóg a nie ksiądz. I tak jest do dziś dzień. Czytanie horoskopów i interesowanie się czarną magią też nie jest wymysłem księży... To nie duchowni wymyślili tę wiarę (a przynajmniej tak mówią). Inną sprawą jest to, że i księża, jak wszyscy ludzie, popełniają grzechy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
....
Edytowane przez katzet Czas edycji: 2014-05-14 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Rzeczywiscie wszyscy jestesmy grzesznikami ale to znaczy ze mamy nie wierzyc?? I co ty wogole nie wierzysz w Boga bo są takie zasady ? Co do seksu przedmalzenskiego mnie to juz nie dotyczy przeprosilam Boga i wzielam slub wiec teraz nie grzesze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Nie słyszałam nigdy o tym, żeby grzechem było nie dawanie na tacę. To już chyba mocna nadinterpretacja duchownych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Jak zaczęłam "to" robić to przestałam chodzić po Komunię Świętą. Na tydzień przed slubem poszłam do spowiedzi, wyspowiadałam się ( ksiądz na szczęście nie pytał czy żałuję
![]() ![]() Ale jak seks, którego podstawą jest miłość może być grzechem? Przecież to piękne..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Powiedziałam to swobodnie. Jeden ksiądz nic nie odpowiedział tylko zwrócił uwagę na inne grzechy, a drugi chciał, żebym opowiedziała mu o szczegółach tzn. czy ja też tego chciałam, czy byłam pod wpływem alkoholu itd. Ten drugi uczył mnie religii i chyba mnie poznał w konfesjonale, a na religii ja zawsze taka grzeczna byłam...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakupowy odwyk :)
|
ja tez sie nie spowiadam
![]() co to tego,ze ksiaza sa wyczuleni na punkcie wspolnego mieszkania to zauwazyłam. Nasz ksiaz na lekjach puszcza nam nagrania,gdzie inny mowi " kobiety,ktore mieszkaja przed slubem z mezczyzna nie maja swego zdania,staja sie kurami domowymi..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
A ja jestem wredną apostatką ( o takich jak ja się nie mówi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Ostatni raz byłam u spowiedzi przed bierzmowaniem, czyli jakieś 7 lat temu, bo potrzebny był podpis od księdza, że się było. W tym momencie jest już dla mnie jasne, że w żadnego boga nie wierzę - wcześniej się nad tym po prostu nie zastanawiałam.
Seks przedmałżeński uprawiam i stosuję antykoncepcję hormonalną - a co!! ![]() ![]() Ten wątek skłonił mnie do zastanowienia się, co będzie przed ślubem. Planujemy wkrótce z TŻ zamieszkać razem no i ślub też kiedyś tam weźmiemy. Jeszcze nie rozmawialiśmy na ten temat, bo to sprawa odległa, ale z jednej strony chciałabym nie brać kościelnego, żeby nie robić cyrków z tymi naukami i spowiedzią, bo w to wszystko nie wierzę i byłoby to tylko "dla papierka". Z drugiej strony jednak o ślubie kościelnym myślę jako o wspaniałej uroczystości, którą się wspomina z sentymentem i chciałabym to przeżyć... Mój TŻ nie jest wierzący, choć do kościoła czasami chodzi, żeby mieć spokój z rodzicami. Myślę, że jednak skończy się w kościele, żeby mieć spokój co do dzieci - jednak są problemy z chrztem i komunią a dopiero gdy dziecko dorośnie, może wybrać którą droga pójdzie dalej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
ja mieszkam z mojim chlopakiem ostatnio skonczylismy chodzic na nauki przedmalzenskie, wiecie co szkoda gadac normalnie niespodziewalam sie takiego czegos, ja myslalam ze jak juz po slubie to wszytsko wolno, otoz NIE!!!!!!!!!!
bylam w szoku, byla ktoras z was juz na naukach?? piszcie, to pogadamy o tym , to bardzo ciekawy temat te nauki, duzo mi sie w nich niepodobalo, chcialabym z wami o nich porozmawiac czekam na jakies posty o tym pozdrawiam ![]() Cześć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
tesz jestem ciekawa co do tych nauk przedmalzenskich
![]() a spowiadanie z sexu.. nie dlugo jesli ktos sie przyzna w konfesjonale ze uprawial seks przed malzenski..ale powie ze uzywal antykoncepcji ma nie dostac ponoc rozgrzeszenia... zastanawia mnei dlaczego ojciec Rydzyk ![]()
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Mam dokładnie takie samo podejście do "tych" spraw i przed ślubem nie spowiadałam się z tego. Może ktoś mnie uznać za hipokrytkę, ale każdy na swój sposób tłumaczy sobie cudzołustwo. Księza tez mają wiele na sumieniu i jakoś nie przeszkadza im to odprawiac mszy w kosciele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Jeden jedyny raz się z tego wyspowiadałam i więcej tego nie zrobię. A było to tak:
Przed maturą wybrałyśmy się z koleżanką do spowiedzi. Zastanawiałam się czy wymieniać ten grzech podczas spowiedzi czy też nie? Umówiłyśmy się z koleżanką w ten sposób, że ona pójdzie pierwsza i po odejściu od konfesjonału da mi znak, czy ksiądz spokojnie reaguje, czy też nie. Kiwnęła że tak więc ja na luzie podchodzę i się spowiadam a tu OMG. Taki ochrzan dostałam że szok. Przez pół godziny wysłuchiwałam rzeczy tego typu, że nie nadaję się na żonę i matkę... Co jest w tym wszystkim najdziwniejsze, koleżance nie powiedział ani słowa na ten temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() jak byłam dziewczyną i narzeczoną mojego męża to już nie chodziłam do kościoła - więc nie spowiadałam się z seksu teraz jako żona - nie musiałabym, ale z antykoncepcji - już tak, a to bez sensu - nie zamierzam więc wracać. Cytat:
zmieniło się - jest skuteczniejsze -ale za to często = szklanka zamiast .... a nie o to chodzi :P Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2007-04-02 o 22:34 Powód: Post pod postem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Caly czas probowal nas po prostu ponizyc, skąd wiemy ,że bedziemy dobrymi rodzicami itd. No coz on pewnie na wychowaniu dzieci zna sie najlepiej ![]() Jak ksiadz moze mnie pouczyac w tych sprawch o ktorych nie ma zielonego pojecia: życie z drugim czlowiekiem czy maciezynstwo. Caly cas żaluje ,że odbylam ten ślub koscielny a nie tylko cywilny, ale wtedy bylam mlodsza, glubsza i naiwniejsza. Teraz to powiedzilabym pare slow ksiedzu, az by mu w piety weszlo ![]() Przecie te wszytskie celibaty, wsrzemieźliwosc , brak seksu wymyslili księża a nie nasza religia. Dochodze do wniosku,że chyba byli zazdrosni, wiec innym takze kazali cierpiec! Dodam jeszcze ,że jak bylam sie spowiadac przed zawarciem zwiazku malzenskiego i powiedzialam o wspolzyciu, to nie dostalam rozgrzeszenie i ksiadz wygonil mnie ![]() No coz teraz juz nie chodze do kosciola i nie dam zarobic im na nowy samochod czy nastepna utrzymanke. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
ciekawe z tym krwawieniem
![]() ![]() ![]() ja np nie krwawiłam - ups, nigdy nie byłam dziewicą - hahahaa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
A ja mam to w tylku. Moje cialo, moja decyzja, moj seks, moja antykoncepcja i zadnemu facetowi obcemu nie mam zamiaru sie z tego wywnetrzac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zadomowienie
|
Tylko ja jakoś nie mam ochoty wyrzec się całkowicie życia że się tak wyraże kościelnego, czyli sakramentu pokuty czy komunii św. tylko dlatego że nie zgadzam się z pewnymi zasadami kościelnymi. Nie mam zamiaru rezygnować z antykoncepcji, bo wiem jak to się prawdopodobnie skończy - nieplanowaną ciążą - a dziecka ksiądz mi nie wychowa. Jak to więc rozwiązać - muszę się zastosować do ich zasad jeśli chcę uczestniczyć w tych sakramentach, czy szukać księdza który zaakceptuje moje stanowisko? Ale z drugiej strony, jaki ma sens takie szukanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Niedawno czytałam taki artykuł, macie link jeśli ktos jest ciekawy. Wynika z niego, że księża też nie zawsze zgadzają się ze stanowiskiem Kościoła i pozwalają sobie na własne decyzje w sprawach kontrowersyjnych, w których Kościół ma jednak jasne stanowisko.
http://wiadomosci.onet.pl/1394421,240,1,kioskart.html Ja myślę że pewnie udałoby mi się znaleźć bez problemu księdza, który dałby mi rozgrzeszenia, bo w Polsce spowiadałam się z tego i rozgrzeszenie dostawałam, tak samo jak z sexu przed ślubem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem, pewne przepisy kościelne należałoby bardziej "przystosować" do dzisiejszych czasów. Mamy dwudziesty pierwszy wiek a nie średniowiecze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
kochaniutka19 napisałaś ze po ślubie nie można robić wszystkiego. Co miałaś na myśli??
a to że nie można używać antykoncepcji to jest oczywiste nawet po ślubie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
-gumki -oral -anal -filmy erot. i cała masa innych zakazów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
ja mam gorszy problem , zamieszkalam z moim chlopakiem bez slubu
![]() ksiadz mnie z konfesjonalu wywali ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.