Wakacje, święta - wyjeżdżam - co zrobić ze zwierzakiem? - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-22, 02:57   #121
kasandra82
Wtajemniczenie

Dot.: Zwierzę a wyjazdy...

Ja staram sie zabierać mojego kocurka gdzie tylko się da, a jeżeli nie ma takiej możliwości to zostawiam do pod opiekę siostrze albo rodzicom

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 06:48   #122
paula78
Zakorzenienie

Z dowiadczenia znajomych bo sama mam żółwie ktore sa samowystarczalne przez nawet kilka tygodni -oddaja zwierzaka do hotelu ,oddaja znajomym lub szukaja miejsc gdzie mozna pojechac ze zwierzakiem .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 19:59   #123
PizzaGirl
Raczkowanie

Psiaka oddaję pod opiekę najbliższej rodzinie. Do hoteli nie miałabym na tyle zaufania.

A i nie wiem, czy tylko ja tak sądzę, ale wg mnie zwierzątko nie jest po to, by umilić czas. (;

Start it over again in Mexico!

PizzaGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 08:13   #124
_vixen_
Zakorzenienie

Ale przecież kot i tydzień i dłużej sam w domu przesiedzi (prześpi właściwie), starczy mu tylko jedzenie i kuwetę zapewnić. Lepsze to dla niego niż oddawanie do hotelu.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 08:39   #125
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale przecież kot i tydzień i dłużej sam w domu przesiedzi (prześpi właściwie), starczy mu tylko jedzenie i kuwetę zapewnić. Lepsze to dla niego niż oddawanie do hotelu.

zastanowiłaś się co napisałaś

tydzień sam kot w domu

mam nadzieję, że nie masz zwierząt w domu
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 08:45   #126
_vixen_
Zakorzenienie

Mam kota, tydzień sam w domu nie zostawał, bo nie było takiej potrzeby, ale gdyby się pojawiła, wolałabym to, zamiast narażać zwierzę na stres. Koty przywiązują się do miejsca, jak wiadomo. I tak praktycznie cały czas by spał, ma już 12 lat i jest wykastrowany, a w domu ma sporo miejsca.
Stary 2009-09-23, 09:20   #127
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Mam 2 koty. Zdarza mi sie je zostawiać na max 3 doby, zaopatrzone w fure suchego jedzenia jakby miały miesiąc na tym żyć, miski z woda porozstawiane po całym domu i kuwety z góra żwirku. Znosza to, ale średnio. Nie lubia tego, i mimo ze sa 2, widac po ich późniejszym zachowaniu ze bardzo to przezywają i tęsknią.
ja też tego nie lubie, denerwuję się, mam czarne wizje że wracam a tu w korytarzu 2 trupki padłe od jakiejs niespodziewanej choroby.

na dłuższe wyjazdy albo zawoziłam koty do mojej siostry, albo wynajmowałam "niańka do kotów". Znajomego studenta który w zamian za możliwośc mieszkania u nas przez nasza nieobecnosc (2-3 tygodnie) opiekował się kotami, sprzątał im, karmił i głaskał + jakis dodatek pieniezny otrzymywał. szłam tez wczesniej do naszegow eterynarza i mówiłam o wyjeżdzie i kto ew by kota z problemem przyniósł i żeby leczyć na kredyt a ja go spłacę po powrocie.

O hotelu nie wiedziałam że mozna koty oddać. Myslałam ze tylko psy.
Nie wiem czy bym zostawiła swoje w hotelu, musiałabym wczesniej do takiego pojechać i zobaczyć jak to działa. jesli tak że koty siedzą w klatkach - to odpada. jesli tak że ktoś je bierze do domu i maja np "swój pokój" i przynajmniej 2-3 godziny dziennie ktoś tam z nimi jest - to może i tak.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-23, 12:37   #128
_vixen_
Zakorzenienie

Ja po prostu wybierałabym w przypadku kota pomiędzy mniejszym złem. Jak był mniejszy, raz go wzięliśmy ze sobą do rodziny na wakacje. I to był błąd, to kot bardzo przeżywał podróż, miauczał cały czas, a potem ciągle go szukałam w domu u rodziny, bo bałam się, że zginął. Poza tym nie wszyscy sobie życzą odwiedzin ze zwierzakiem, trzeba to zrozumieć i uszanować.
Mam też psy i chociażby z tego względu nikt na dłużej niż dzień (w sensie od rana do wieczora) domu bez opieki nie zostawi
Stary 2009-09-23, 13:03   #129
sunshain
Wtajemniczenie

u mnie rodzina wie albo z kotami albo w ogóle

jak gdzieś na wakacje to oczywiście w takie miejsca, gdzie mozna jechac i zamieszkac z kotami
Stary 2009-09-23, 13:26   #130
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

ja jak gdzieś jadę, albo moi rodzice to tylko z psem. Mamy takie jedno miejsce nad jeziorem w lesie gdzie teren jest ogrodzony i pies może się bezpiecznie wybiegać. Jeżeli jedziemy do rodziny, to pies zostaje w domu z Bratem.

Nie wyobrażam sobie że miałabym psa zostawić obcym ludziom w hotelu. Dlatego też albo wyjeżdżam z psem, a jak mój Brat nie może z nim zostać to nie wyjeżdżam.

start: 70,8
teraz: 59/60
cel 1. : 60
cel 2. : 57
maalwiinkaa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 16:34   #131
andere
Zadomowienie

Mój pies ma wakacje podczas moich wyjazdów Jedzie z tatem do babci na wieś. Kocha tam przebywać, jesteśmy tam przynajmniej raz w tygodniu więc świetnie zna ten teren. Mimo świetnej opieki i tak ja zawsze się martwię i co chwilkę dzwonię, zawsze znajdzie się jakiś pretekst. Żeby tylko nie poszedł do lasu i nie złapał się w sidła, a żeby koniom pod kopyta nie wpadł, żeby wilki sobie z niego uczty nie zrobiły itp. Co do 2 ostatnich to akurat on ma świetny instynkt samozachowawczy
A koty to z mamą zostają.

Maleńka

Edytowane przez andere
Czas edycji: 2009-09-23 o 16:35
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-23, 18:48   #132
henieczka
Rozeznanie

Ja korzystam z uslug kociego hotelu. Zanim pierwszy raz zostawilam tam moja kotke, pojechalam do hotelu i wszystko dokladnie obejrzalam - warunki, jakie koty maja zapewnione, czy jest czysto, czy ruch maja, itp. Z kolei wlascicielka wypytala sie mnie o daty szczepien, jaka diete ma moja kicia, gdzie jej weterynarz.
Wszystko mi sie spodobalo i postanowilam skorzystac. Troche sie denerwowalam, co bedzie jak po nia wroce, ale mam same dobre wrazenia. Kotek byl spokojny, wyczesany, nakarmiony, zdrowy. Tak tez bylo za kolejnymi pobytami, wiec mysle, ze jak ktos nie ma mozliwosci zostawienia zwierzecia z rodzina to hotele sa fajna sprawa. Tylko trzeba najpierw znalesc jakis fajny

henieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 22:22   #133
anyolek
Zadomowienie

My z TZ-em oddajemy nasza koteczke do hotelu- znalezlismy taki, w ktorym dostaje swoj malenki pokoik tylko dla siebie (bardzo zle znosi towarzystwo innych kotkow ) i jest pod dobra opieka
Stary 2009-09-25, 22:38   #134
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nasze koty zostają zawsze w domu (tylko raz, jak jeszcze były małe - pojechały z nami na wakacje na mazury, ale teraz już bym się bała je zabrać, bo są odważniejsze i się nie trzymają tak domu ). Mam rodzinę w Warszawie, więc zawsze ktoś tu do nich przychodzi jeśli wyjadą wszyscy domownicy. W ostateczności jest też rodzeństwo TŻta które może u nas pomieszkać, przy okazji pilnując domu...
Ale taka sytuacja, że wyjechali wszyscy zdarzyła się daaawno temu, bo zwykle ktoś zostaje - albo ja z TŻtem, albo mój brat z dziewczyną, więc koty mają normalną opiekę i ktoś z nimi jest. Chyba bałabym się je oddać do hotelu, na pewno to by był stres.
Zostawienie ich na tydzień to już zupełna katastrofa, bo one tęsknią za nami. Nawet jeśli wyjadę tylko ja z TŻtem, a zostaje z nimi cała reszta rodziny (czyli 3 osoby) - to po naszym powrocie kleją się, muszą z nami spać, ogólnie widać że przeżyły nasze zniknięcie na nawet marne 2 albo 3 dni.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 20:58   #135
tinkussia
Zadomowienie

Ja jeżdzę tylko z psem, kiedyś jak zostawiłam go na tydzień, odkręcam to do tej pory
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 16:37   #136
Dotka90
Zakorzenienie

Ja jeśli wyjeżdżam to albo pies zostaje w domu z resztą domowników, albo zabieram psa ze sobą. Nigdy jakoś nie było problemem zabranie psa nawet na wakacje i tym sposobem Foksia już 3 razy widziała polskie morze
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 10:07   #137
trojka
Zakorzenienie

Do tej pory zabierałam zwierzę ze sobą, obecnie mam dwa koty i jest to niemożliwe więc korzystamy z pomocy petsitter http://www.petsitter.pl/

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 11:19   #138
Isia83
Zadomowienie

A powiedzcie mi, a propo's, że rodzina wie, że jak Was zapraszają, to wiadomo, ze z kotami, jedziecie z całym bagażem? Tzn zabieracie ze sobą napewno kuwetę, ale jakieś legowiska, kocyki ( o ile uzywają) i miseczki też, czy jak to wygląda? I one tak sobie potem chodzą po obcym mieszkaniu i nei boicie się, ze coś zniszczą, podrapią...?

Nigdy jeszcze nie wyjeżdżałam nigdzie z kotem, więc jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić. U nas zawsze ktoś w domu zostaje, a jeśli nie, to moge poprosić ciocię, która mieszka obok, żeby raz na dzien przyszła kota nakarmic, wywalić co trzeba z kuwety i pogłasiac troszkę

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Edytowane przez Isia83
Czas edycji: 2009-09-28 o 11:20
Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 12:01   #139
sunshain
Wtajemniczenie

Isia83

ja zabiarm kuwetę tzw. podróżna (mniejsza niz domowa), zabawki, miski, drapak podróżny (w domu mam kocie drzewko), jedzenie, żwirek, paste odkłaczającą, książeczka zdrowia i dodatkowo mają załozone obróżki z identyfikatorami (dotyczy to wszystkich lokali poza moim mieszakniem i mieszkaniem moich rodziców - przezorny ubezpieczony mimo że mają chipy)

koty i w drogę

tranpsortery

jeżeli to jest mieszkanie to chodza po całym mieszkaniu i uczulam aby uważano na okna

jeżeli jest to dom prywatny to zazwyczaj maja gorę dla siebie lub pokój (nie zawsze da się dać im cały dom pod uzytkowanie)

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-09-28 o 12:02

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-28, 12:15   #140
Isia83
Zadomowienie

Wow, to niezła wyprawa

Fajnie, że masz takich tolerancyjnych znajomych. Zazdroszczę Ci tego

Ja sobie raczej nie wyobrażam zgotowania takiej wizyty u moim znajomym, niestety...

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 12:48   #141
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Isia83 Pokaż wiadomość
Wow, to niezła wyprawa

Fajnie, że masz takich tolerancyjnych znajomych. Zazdroszczę Ci tego

Ja sobie raczej nie wyobrażam zgotowania takiej wizyty u moim znajomym, niestety...

nie każdy jest tolerancyjny

jak nie to nie - przezyję to

co niektórym przeszkadza nawet jak do mnie przychodzą, że sa koty bo futro fruwa (nad kocimi kłaczkami nie da się do końca zapanowac - koty półługowłose mimo dość częstego sprzatania) .... fruwa tu i tam

cóż ja i TŻ to zaakceptowaliśmy
Stary 2009-09-29, 10:43   #142
bagira
Raczkowanie

Hehe, fajny temat Właśnie przede mną kolejny wyjazd na 2 tygodnie i jak zwykle stres o zwierzaki jak z niosą moją nieobecność a trochę ich mam. Kotkę zawożę do znajomych, świnki albo przychodzi dokarmiac sąsiadka albo zawoze je do znajomej a akwaria mają elektryczne karmniki. Raz zostawiłam akwaria pod opieka sąsiadki i bardzo tego żałuję. Fakt że nie jest łatwo dopilnować zeby w 4 sporych zbiornikach nic nie nawaliło przez 2 tygodnie ale juz wolę zeby ryby były głodne niz przekarmione jak to miało miejsce wtedy.
bagira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 03:39   #143
karolinkaWW
Raczkowanie

Nasza psinke zabieramy wszedzie ze soba. Wchodzila juz z nami na Sniezke, zwiedzala kopalnie, jechala wyciagiem krzeselkowym (kazdy, kto nas mijal na wyciagu mowil: o, piesek!,kazdy Jest to pies po przejsciach i nawet krotkie rozstania to dla niej ogromny stres. Dobrze ze TZ moze ja zabierac do pracy.
karolinkaWW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-13, 10:09   #144
Karola82
Rozeznanie

Dot.: Hotel dla kotka

Nie chcę powielać tematu więc ponowię pytanie... czy ktoś zna doby hotel dla kotków na śląsku? Wyjeżdżam na 5 dni... boję się że niektóre ogłaszane to zwykła lipa Nie ma kto z moim zostać... może lepiej żeby został sam w domu i ktoś tylko przychodził dać mu jeść i zmienić żwirek? Tylko ona jest taka towarzyska że chyba by jej serce pękło całe 5 dni samej w domku
Stary 2010-04-20, 19:21   #145
adzia'90
Rozeznanie

Dot.: Hotel dla kotka

Jeśli masz możlwiość, zeby ktoś do kotka przychodził to zostaw go w domku samego. Kot będzie miał poczucie bezpieczeństwa bo bedzie "u siebie". 5 dni to na tyle krótko, że nie ma sensu narażać kota na podwójny stres jakim jest zmiana miejsca pobytu jak i brak właściciela. Wystarczy, że raz dziennie ktoś przyjdzie do kota, wymieni wode, dosypie jeść, sprzątnie kuwete i jeśli kot będzie miał ochote to i pogłaszcze
adzia'90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-08, 08:57   #146
pupi19
Raczkowanie

GG do pupi19
Thumbs up Adresy hoteli pensjonatów itd. gdzie mile widziane są nasze zwierzaki :D

Witajcie ,

Podajcie adres , namiary i waszą opinie na temat miejsca gdzie byłyście z pupilami . Jaka obsługa , jakie jedzenie , jakie poniosło się konsekwencje w razie szkód wyrobionych przez pupili, jakie były ceny i zasady , czy zwierzaczki musiały być zamknięte w kojcach itd.

Podajcie tez informacje do jakich restauracji i miejsc publicznych chodziliście i pozwalali wam tam wpuszczać pupila.I oczywiście jeśli chodzi o morze to na jakie plaże można wejść ze zwierzaczkiem.

Jestem pewna ,że to pomoże nie jednej osobie

Ja od razu dodam, że w Międzyzdrojach na głównym deptaku z małym pieskiem ( ja mam dwa Yorki ) można wejść do każdej restauracji a kelner przynosi psią miseczkę z wodą. Sprawdziłam tam każdą restaurację bo byłam tam bardzo dużo razy. Polecam restauracje CARMEN.

Czy ktoś jest z Mielna albo był w Mielnie ze zwierzakiem? Planujemy wybrać się tam na urlop z naszymi yorkami. Czy ktoś może polecić jakiś nocleg i miejsca gdzie możemy wejść z pieskami ?
pupi19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-08, 17:16   #147
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Adresy hoteli pensjonatów itd. gdzie mile widziane są nasze zwierzaki :D

Jastrzębia Góra nad morzem:
http://www.bursztyn.jastrzebiagora.pl/
http://www.afr.pl/show550.html

Byłam w obu miejscach z moim dzikim ( ) psem i nikt nie miał żadnych zastrzeżeń, nikomu nic nie przeszkadzało, mimo, że psiak zostawał sam w pokoju i jestem pewna, że czasem szczekał (bo ona generalnie rozszczekana jest).

Muszyna w Małopolsce:
http://www.nocowanie.pl/noclegi/musz...www,61961.html

Również akceptują zwierzaki.

Jeżeli chodzi o knajpy, to z tego, co wiem, to w Krakowie na pewno można wejść z psem do Alchemii.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-30, 12:47   #148
KotkaDorotka
Przyczajenie

urlop bez psa/rozłąka z psem

Proszę was kochane o wsparcie otóż biorąc psiaka pod swój dach przemyślałąm wszystkie za i przeciw. także kwestię petsittera. znalazłam panią, poleconą przez znajomą znajomej. Prowadzi hotelik domowy, dobre warunki, dobre wrażenie. No i przyszło co do czego a ja nie wiedziałam że to będzie dla mnie takie trudne.
Mam wiele obaw, przede wszystkim o to że pies odseparowany ode mnie na okres tygodnia doświadczy jakiejś traumy, że się zmieni, że nie będzie chciał jeść. Jesteśmy z moją sunią mocno związane. Ale na Kanary jej przecież nie zabiorę, a nie chcę też rezygnować z wczasów na cały okres życia psa... No ale ten pierwszy raz tak trudno się przełamać. Zostawiałam ją czasem na kilka godziń/dzień u kogoś, pies miał wg mnie coś w rodzaju focha... A tu szykuje się tydzień rozłąki.
Proszę Was moje drogie, opiszcie mi Wasze doświadczenia zw z pozostawieniem Waszych psów u petsittera, jak to było/jest z Waszymi psami?
KotkaDorotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 13:10   #149
Nora90
Raczkowanie

Waga szczeniaka rasy maltańczyk

Witajcie, jestem od jakiegoś czasu szczęśliwą posiadaczką maltańczyka. Szczeniak jutro kończy 3 miesiące. Martwi mnie jego waga - 0,8 kg. Myślicie, że to nie za mało?
Niby nie jest jakimś żarłoczkiem, ale wydaje mi się, że nie dobije do tychy 3,5kg nawet w przyszłości
Nora90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 14:22   #150
martella30
Raczkowanie

Dot.: Waga szczeniaka rasy maltańczyk

Przede wszystkim trzeba pytać hodowcy, od którego kupiło się szczenię.
martella30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości