![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
masz jaieś lekkie przepisy?? bo przez karmienie piersią nie mogę sobie na większość pozwolić (a ślinię się na myśl o tej nutelii... i deserach...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
szczerze mówiąc narazie mam tylko tyle co tutaj i na blogu.
ale chcę trochę schudnąć, bo przez to kucharzenie już mi rozmiar skoczył ![]() ![]()
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
świetny wątek. Twój blog zainspirował mnie do tego stopnia, że każdy dzień spędzam głównie...w kuchni. zawsze byłam zbyt leniwa, aby zrobić cokolwiek ale udowodniłaś, że gotowanie może być przyjemne.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze poczytałam troszkę i muszę szybko opuszczać tego wątku
![]() ![]() Ale jak już będę po to napewno zajrzę i skorzystam z przepisów ( mam tylko nadzieję ze zrobie to z umiarem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Ja równiez czesto odwiedzam Twoj blog i uwazam, ze jest swietny
![]() Ostatnio wyprobowalam paste z jajka na twardo- pyszna, tylko moglaby byc ostrzejsza, dlatego dodalam odrobine musztardy ![]() A w tym tyg.znow mam zamiar cos wyprobowac ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() ![]() a dzisiaj m.in. obiecana sałatka ![]() SAŁATKA BONDUELLE - 2 słoiki Cebulek Marynowanych - 1 puszka Groszku Konserwowego - 1 puszka Mieszanki Indiana Bonduelle - 1 puszka Młodej Marchewki Ekstra Drobnej Bonduelle - 250 dag szynki gotowanej - majonez - sól pieprz Wszystkie składniki w puszkach lub słoikach odsączamy na sito, szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. NALEŚNIKI Z PARÓWKAMI składniki: - kilka niesłodkich naleśników - tyle samo parówek - dużo tartego sera żółtego - ketchup Parówki przekroić na pół. Naleśnika dokładnie obsypać żółtym serem. Na środku położyć 2 połówki parówki. Zawinąć naleśnik w kwadrat. Ułożyć na blaszce, posypać żółtym serem. Wstawić do rozgrzanego do 170°C piekarnika i piec aż się ser z wierzchu roztopi. Polać ketchupem.
Edytowane przez cmoksia Czas edycji: 2008-07-13 o 10:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
mało kto wie, że jakiś czas temu założyłam sobie też drugiego bloga coby zaspokoić troszkę swoje dawne ambicje małego barmana
![]() ![]() pomysł na tego drinka podrzuciła mi Pakosta ![]() DRINK Z MANGO składniki: - mango w puszce (lub jakiekolwiek inne owoce z puszki) - lód - wódka waniliowa - grenadina lub syrop malinowy Mango pokrojone na kawałki zmiksować razem z sokiem z puszki i kostkami lodu. Zalać wódką i dodać grenadinę lub syrop malinowy.
Edytowane przez cmoksia Czas edycji: 2008-07-13 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Siedzę właśnie w pracy mam dyżur popołudniowy więc troszkę mogę poszperać po wizażu. I tak właśnie trafiłam na ten wątek. Jestem zła - bo głodna, od tych wszystkich przepisów kiszki grają mi marsza.
Wypróbuje na pewno kurczaka w maślance - znałam go wcześniej tylko zawsze czegoś nie miałam a to maślanki albo kurczaka, sałatkę z zupek, tą tortille oj i wiele innych. Od czego zacząć..... Myślę że od sałatki. Czekam na następne przepisy i zdjęcia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
przykro mi, że przeze mnie jesteś zła
![]() ![]() ![]() dzisiaj wzięło mnie na koktajl, o dziwo truskawkowy. w zamyśle miał był standartowy bananowy, który u mnie w rodzinie robi się od lat, ale mocno namieszałam i wyszedł truskawkowy smakujący jak lody z mojej ulubionej lodziarni ![]() KOKTAJL TRUSKAWKOWY składniki: - mrożone truskawki - mleko - kefir (mniej więcej 2x tyle co mleka) - cukier - cukier waniliowy wszystko razem dokładnie zmiksować i przelać do szklanek.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
przy takiej czestotliwosci (2 drinki przez 3 miesiace
![]() ![]() Koktajl okazał się strzałem w 10 ![]() ![]() ![]()
![]() |
#136 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
dzisiaj zrobiłam drugi koktajl
![]() 800g mrożonych truskawek szklanke mleka 2 duże kefiry (900g razem) 10 łyżeczek cukru ![]() 16g cukru waniliowego i tyle ![]() ![]()
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
wczoraj byl spontaniczny grill
![]() PIWNA MARYNATA DO KARKÓWKI składniki: - 1 kg karkówki bez kości - olej do smarowania Marynata: - puszka piwa - 2 listki laurowe - po 5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu (ewentualnie kminek) Karkówkę umyć, pociąć na plastry centymetrowej grubości i dokładnie rozbić je tłuczkiem do mięsa. Każdy płat oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do naczynia i zalać marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie obrócić mięso, aby dokładnie przeszło marynatą. Przed grilowaniem każdy plaster smarować olejem i piec bezpośrednio na gorącym ruszcie do mocnego zrumienienia. po usmażeniu już nie było czego fotografować ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już kiedyś robiłam ![]() ![]() Mam świetną zupkę ![]() ![]() Zupa śmieciuszka pomidorowa Niani Składniki:
Sposób przyrządzania: Do garnka wrzucić warzywa , ryż , kostki bulionowe. Zalać wodą . Gotować przez 30 minut . Na wrzący wywar wrzucać kulki z mięsa mielonego ( wielkości orzecha włoskiego ) . Gotować 20 minut . Dodać przecier pomidorowy i pieprz mielony . Zagotować . Wlać śmietankę . Podawać posypaną zieloną pietruszką . Bardzo prosta do przyrządzenia i MNIAM!! zrobiłam w akademiku i wszyscy, co spróbowali tej zupy, to się zachwycali ![]() A i ja robię wersję bez ryżu (polecam też warzywa mrożone, mieszankę najlepiej: por,fasolka szparagowa zielona, marchewka, brokul i kalafior ).
10.08.2008 28.04.2012 Córcia 21.04.2018 <3 Edytowane przez dziuba85 Czas edycji: 2009-01-25 o 17:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieki za przepis ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
No ja też nie trawiłam pomidorowej
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Znowu coś alkoholowego z drugiego bloga
![]() To spóźniony prezent na dzień mamy, bo dopiero jutro będę w domu. Zizou twierdziła, że tego wychodzi 0,7l. Mi chyba 1/3 wyparowała, bo mam 0,5l i jeden kieliszek ![]() Wyszło słodkie i mocne - pycha ![]() Aaa w oryginale zwanym mlekiem wściekłej krowy jest wódka, ale ja robiłam tak, jak to podawała Zizou. MLEKO WŚCIEKŁEJ KROWY składniki: - 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego w puszce 533g o smaku kakaowym - 250ml białego rumu Całość zmiksować i przelać do czystej butelki. Można od razu pić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Robie cos podobnego. Tzn. mleko zageszczone zwykle(bezsmakowe) + wodka......c u d o
![]() Edytowane przez nAtaL!a Czas edycji: 2008-05-28 o 21:04 Powód: dopisek;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() zapisuję i muszę koniecznie wypróbować. ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
podobno jak się za wcześnie otworzy, zanim porządnie ostygnie, może wybuchnąć takie gotowane mleko (to chyba wtedy toffi jest?)
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
no jej wybuchło w czasie gotowania...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||
Nutka nie gryzie!
|
j tez zawsze sie boje ..ale teraz można kupić takie gotowe masy
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:19.