![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Dlatego, ze teflonowa sie nie niszczy a muffinki po wyjeciu z piekarnika blyskawicznie z niej odchodza i latwo ja umyc. Sama nie probowalam silikonowej wiec nie mam porownania poprostu opieram sie na swoich doswiadczeniach z teflonowa i jestem zadowolona. Moja siostra tez takiej uzywa jest rownie zadowolona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale przeczytałam na necie, że do teflonowych form można wkładać ozdobne papierki, po czym wlać ciasto muffinkowe i piec w piekarniku. Czyli przy silikonowych formach takich ozdobnych papierków nie można używać?
I jeśli robie tylko 6 muffinek to jeżeli mam forme teflonową to pozostałe dołeczki powinnam zalać wodą, czy przy silikonowych też tak jest? Oraz czy przy formie silikonowej dołeczków nie trzeba smarować już olejem, a przy teflonowej powinno się? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Mozna uzywac papierkow w silikonie, ja tak robie bo nie przyszlo mi do glowy ze nie mozna
![]() Jak uzywasz papierkow przy silikonowej to nie musisz nic smarowac. Zdecydowanie nie ma potrzeby. Ja pieklam juz mniejsza ilosc babeczek w formie silikonowej, puste dziurki pozostawaly puste i foremce zupelnie nic nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
Muffinki sa przepyszne!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Przyczajenie
|
Dot.: banalnie proste muffinki czekoladowe
ile najdłużej muffinki mogą stac po zrobieniu ich? ; ]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
chcialabym pochwalic sie swoimi muffinkami poniewaz zrobilam je poraz pierwszy,jeszcze kilka dni temu nie wiedzialam co to sa w ogole te muffinki.moje wrazenia smakowe?rzeczywiscie pychotka,z tym ze nastepnym razem pokrusze czekolade a nie starkuje bo wlasciwie cala sie podczas pieczenia wtopila w ciasto a wolalabym czuc jak sie delikatnie rozplywa,kusi mnie pomysl z nutella.mam w posiadaniu jedynie silikonowa foremke o interesujacej fakturze,zreszta ocencie sami...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny.A czy mozna robic muffinki w tych papierowych foremkach??????????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
Ja robie w papierowych bo zwykle pieke te muffinki z pudelka...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Bo ja widzialam jak niektore dziewczyny daja do papierowych a potem do wielkiej foremki z kilkoma formami na muffinki. Czy zwykle papierowe mogą byc?????nie znam sie na tym.....nic sie nie stanie z nimi podczas pieczenia?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
a do ilu stopni piekarnik rozgrzac???180?
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
mogą być papierowe, ale trzeba uważać, by ciasto sie nie rozlało podczas pieczenia. do papierowych foremek dodajemy po prostu trochę mniej ciasta, a jeśli i tak sie obawiasz, to żeby było 'sztywniej' można włożyć jeden papierek w drugi.
Edytowane przez lunaire Czas edycji: 2008-02-12 o 16:34 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
Mam do was pytanie czy któraś z was robiła muffinki w takich metalowych foremkach z pofalowanymi ściankami i jesli tak to jak one wyszły? Normalnie sie je wyjmowało?
Czekam niecierpliwie na odpowiedz bo nie mogę sie doczekac jak zacznę piec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Wtajemniczenie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;6621007]Mam do was pytanie czy któraś z was robiła muffinki w takich metalowych foremkach z pofalowanymi ściankami i jesli tak to jak one wyszły? Normalnie sie je wyjmowało?
Czekam niecierpliwie na odpowiedz bo nie mogę sie doczekac jak zacznę piec ![]() chodzi ci o te male foremki do babeczek?? jesli tak to mozesz je wykorzystac do muffinek, wysmaruj je tluszczem i posyp bulka tarta i powinny bez problemu wyjsc, lyb kup papilotki i upiec w samych papilotakch albo wloz je do tych metalowych foremek i dopiero wlewaj ciasto
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
Dziękuje za odpowiedz
![]() papilotki oczywiście kupie ale ze dzis znalazłam u siebie foremki właśnie do babeczek to chciałam wiedzieć czy mogę je wykorzystać do muffinkow. Wiec jutro upiekę i napisze czy wyszły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
Matko, jestem beznadziejna i nic mi nie wychodzi
![]() Nie wiem laski, co mogłam źle zrobic. A jak macie piekarniki z tymi wszystkimi funkcjami, to powiedzcie na której brałyście, ja na termoobiegu, więc też nie wiem czy dobrze. Ogólnie skończyło się na tym, że moje "cudowne" wypieki poszły do kosza, foremek nie mogłam doczyścic, a moje plecy potrzebują natychmiastowego masażu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Ja dziś robiłam swoje pierwsze muffinki i wyszły bardzo dobre
![]() ![]() RazDwaTrzyMamCie ja piekłam w taki zwykłym piekarniku elektrycznym i siedziały w nim jakieś 30 min a foremki wysmarowałam margaryna i posypałam bułka tarta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;6631983]Ja dziś robiłam swoje pierwsze muffinki i wyszły bardzo dobre
![]() ![]() RazDwaTrzyMamCie ja piekłam w taki zwykłym piekarniku elektrycznym i siedziały w nim jakieś 30 min a foremki wysmarowałam margaryna i posypałam bułka tarta.[/quote] apetyczne ci wyszly, moje jak pieklam w samych papilotkach to tez nie wyrosly tak mocno ale byly bardzo smaczne, zaloze sie ze u ciebie tak samo
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;6631983]Ja dziś robiłam swoje pierwsze muffinki i wyszły bardzo dobre
![]() ![]() RazDwaTrzyMamCie ja piekłam w taki zwykłym piekarniku elektrycznym i siedziały w nim jakieś 30 min a foremki wysmarowałam margaryna i posypałam bułka tarta.[/QUOTE] Dzięki za radę ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
wczoraj robiłam muffinki z szynka serem i cebulką i wyszły na prawdę pyszne ale niestety nie ma zdjęć bo bardzo szybko zostały zjedzone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zadomowienie
|
acha, jeszcze zapomniałam się zapytac na jakiej temperaturze przez to 30 min jeśli byś mogła napisac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
niestety nie powiem ci jaka jest temperatura tego piekarnika bo on nie ma żadnego wskaźnika. Piekę tak długo żeby jak wbije drewniany patyczek nie zostało na nim ciasto i wtedy aż sie zarumienia i wyciągam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;6669575]niestety nie powiem ci jaka jest temperatura tego piekarnika bo on nie ma żadnego wskaźnika. Piekę tak długo żeby jak wbije drewniany patyczek nie zostało na nim ciasto i wtedy aż sie zarumienia i wyciągam
![]() hmm... no to trudno, będę siedziała przy piekarniku i doglądała przez cały czas ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Jaką konsystencje maja te muffinki?Tzn zanim je wlozymy do foremek:P raczej gesta papka czy rzadka???
ps.chodzi o przepis tych czekoladowych jakby cos ![]()
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam na święta muffinki z czekoladą z przepisu ze strony goplany:
www.czekoterapia.pl/przepisy (są tam jako pierwszy przepis w tej książeczce) Wyszły rewelacyjnie, mąż, dziecko i cała rodzina się zachwycali! ![]() Polceam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Ja zrobilam takie muffinki: http://mojeciasto.pl/wiosna/wielkanoc/muffinki
Teraz chcialabym zrobic cos bardziej skomplikowanego, powiedzcie jak zrobic muffinki z kawalkami takiej twardej czekolady zeby ona sie nie rozpuscila podczas pieczenia?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
BAN stały
|
Mnie najlepiej wychodzą muffinki w formie silikonowej, jeszcze nie miałam problemu z nimi, mam takie fajne w kształcie serduszek, formidabel chyba się nazywają. Jak dla mnie to bomba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:36.