![]() |
#121 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks po ślubie
Cytat:
W czym ich podziwiasz, że przez 5 lat się mecza reka i jezykiem ![]() ![]() I biedny chłopak się strofuje, że to wibrator działa a nie on. Dla mezcyzny to jets tragia checić, a nie moc. Ja bym na miejscu autorki wątku przeprowadziła rozmowe z TZ. Bo, że raz sobie powiedzieli, ż epo slubie. to wcale nie oznacza, że cąły zcas rozmawiaja.... Oboje nie sprobowlai, nie wiedza jak to jest ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
kitosa.
todla mnie jest dziwaczne i nie wynika z żadnego szacunku czy romantycznego podejścia do życia tylko ze tsrachu, niewiedzy. Nie chcesz mieć dziecka to się zabezpieczaj,albo zrezygnuj z sexu i wstrzemięźliwość traktuj jako najlepszy środek antykoncepcyjny. Poza tym pytanko: co się po ślubioe zmieni jeśli chodzi o antykoncepcję ?? ( właczam tu też metody naturalne??????
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
l
Edytowane przez en_voque Czas edycji: 2009-11-14 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
Witam. Dziękuję Wam dziewczyny za rady, sugestie, opinie, te krytyczne również, choć zabolały.. Co do rozmów z TŻ na ten temat to rozmawiamy, choć nie za często. Nie ma potrzeby częściej. Z tego co widzę to najlepiej zrozumiała mnie nri. Bo dla mnie teraz i tylko teraz (czyli przez okres studiów) dziecko byłoby katastrofą. Zniweczyłoby niemalże wszystkie moje plany. Poddałam się refleksji dzięki Waszym niektórym opiniom i dziękuję za próby zmiany mojej decyzji. Jednak trudno zmienić tak nagle nastawienie. Doszłam do wniosku, że wolę spokojnie poczekać na koniec studiów i ślub niż zaczynać nerwowo współżycie teraz i nie daj Boże wpaść. I chcę dodać jeszcze jedną ważną rzecz: nie jestem z tego powodu nieszczęśliwa i z tego co wiem, TŻ też nie. Wręcz odnoszę wrażenie, że ta decyzja nas umocniła. A jak będzie po ślubie? Dam znać za dwa lata
![]() ![]() ![]()
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
![]()
a nie mozesz po prostu stosowac plastrow juz teraz czy w niedalekiej przyszlosci? dlaczego po slubie plastry tak a teraz nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kitosa, może i to wa sumocniło, bo jesteście pierwsi. Ale eh wbiłaś sobie do głowki- seks to ciąza, seks to ciaża, seks to ciaza, itd. ![]() Pamiętaj wiara czyni cuda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Hmmmm.......https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=94547&page=3....
Moge wiedziec PO CO czekacie do slubu....? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Coz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Ja znam taka jedna parę. Kilka tygodni temu byłam u nich na ślubie. Oni zachowywali taką wstrzemięźliwość ze względów religijnych. Oboje są bardzo uduchowieni, że tak to ujmę, więc niewyobrażalne jest dla nich współżycie przed sakramentem. Co wiecej uważają, że wszelkie formy antykoncepcji są grzechem, więc nie wiem jak oni sobie wyobrażają seks. Nie rozumiem osobiście takiego zachowania. Ale dla tej pary religia zawsze stoi i będzie stała na pierwszym miejscu. Ja bym tak nie mogła, dla mnie to paranoja nie cieszyć się druga osobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Tylko tu nie chodzi o wzglęyu religijne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() opisałam tylko przypadek pary którą znam, par o ambicjach takich jak Koleżanka nie znam niestety (albo i stety) Edytowane przez gosiaczek6 Czas edycji: 2007-08-23 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Wtajemniczenie
|
Stety, stety
![]()
![]() |
#134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Staz jako para - 5 lat. 15 wrzesnia slub a my wciąż przed ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że aktywność w sferze seksualnej ma tylko sesns przy okazji oddawania siebie drugiej osobie Wtedy mocno się zdzwiłam tym co napisałaś ale teraz już wiem, że wynika to z Twoich przekonań oraz z tego, że czekasz z seksem do ślubu. Szanuję Twoje poglądy aczkolwiek uważam, że masturbacja to coś naturalnego i z jakiej racji mam zabronić sobie dodtykania własnego ciała skoro to ciało jest moje... a za zdradę masturbacji tym bardziej nie uważam- ale ile ludzi tyle poglądów i trzeba to akceptować ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
Dla mnie to chore takie czekanie do slubu. Jesli dwoje ludzie kocha sie, sa dojrzali, przekonani ze to wlasnie trafili na Sibie Nawzajem i planuja slub i spedzenie calego zycia razem to w takim razie dlaczego maja sobie odmawiac sexu, ktory w takich okolicznosciach jest czyms najpieknijeszym- jeszcze dodatkow zbliza, cementuje, wydzielaja sie hormony szczescia, oksytocyna w trakcie orgazmu, ktora zbliza i laczy psychicznie partnerow jeszcze bardziej. Wzgledy religijne- tu nie moge sie wypowiedziec ani wejsc w skore tych osob, ktore z fanatyzmem przestrzegaja jakis wymyslow narzuconych przez drugiego czlowieka. NIe potrafie no, kazdy powienien decydowac sam o sobie a nie jakis facet "z psedo ramienia bozego" przebrany w czarna sukienke. Generalnie to ja po czesci staram sie zrozumiec ten zakaz seksu przed slubem wydany przez kosciol (takie zaprzeczenie wczesniejszej wypowiedzi z proba wysnucia sensu)- no jakos trzeba tych ludzi straszyc grzechem i orac im psychike bo wtedy jest szansa ze sie nie beda puszczac na lewo i prawo z byle kim. I w zasadzie maja troche racji z tym ze zwiazki , w ktorych byl seks rozpadaja sie i potem czesto bywa ze ludzie znajduja ta milosc zycia , druga osobe a ona jest juz PO pierwszym razie , a milo by bylo zeby kazdy byl czysty i jesli znajdzie druga polowe to zeby ona nie wyrabiala bog wie czego wczesniej z kims innym. Mysle ze fajnie odkrywac razem od poczatku co to seks, uczyc sie siebie nawazjem itp. To niby przemawia za seksem po slubie- para sie kocha i jest siebie pewna , biora slub i wtedy sa dla siebie pierwsi. Nie ma mysli " jak mu bylo z ta inna". To jedyne rozwazania, ktore moga byc sluszne w podjeciu decyzji ze jest sie ZA seksem po slubie. Bo skad czlowiek wie czy bedac w zwiazku on sie nie rozpadnie? A po slubie to juz raczej przysiega, pewnosc ze to na cale zycie. Wiec po tym seks dopiero. Ale w dzisiejszym swiecie zdecydowana wiekszosc chyba nie traktuje seksu tak powaznie i nie przeszkadza ludziom fakt ze jego partner mial wczesniej 5 partnerek seksualnych. Moj mial jedna i szczerze dlugo mnie irytowalo ze ja jestem dla niego druga a on dla mnie pierwszy (chociaz nie powinnam miec pretensji to gdzies tam to w srodku tkwi jak zadra). Nie wiem czy tez tak macie czy nie...
Ah i jeszcze w zwiazku z watkiem- jesli ktos jest bardzo religijny i nie seksi sie przed slubem to w moim mniemaniu nie uprawia ani pettingu, ani oralnego, analnego (!) ani ZADNEGO rodzaju seksu! Jak mozna sie tak oklamywac? Ze sie jest czystym bo w zsadzie penis TAM nie zawital! To chore. Brak konsekwencji, albo nie uprwiam seksu bo mam takie zasady albo nie staram sie oszukiwac i ide na calosc- a tu slysze o kulkach, i innych zabawach ale generalnie to CZYSTOSC absolutnie do slubu !
![]() |
#137 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [dopisek: po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że to pewnie dlatego, że było ich tak dużo:P Jakby byłą jedna, to pewnie byłabym zazdrosna, a tak to mi wszystko jedno ![]()
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Mnie jeszcze w czekaniu z tym do ślubu zastanawia czas nocy poślubnej. Dla mnie to bedzie piękna chwila, uwięczenie związku- ale nie ukrywajmy, że jeśli partnerka jest dziewicą to pierwszy raz nie zawsze jest przyjemny i udany...partnerzy powinni znać swoje ciało, oczekiwania, pragnienia- wtedy ta noc bedzie piękna, a nie pełna stresu, wstydu że bedzie bolało albo coś sie nie uda. Poza tym nie oszukujmy się, noc poślubna tylko pięknie brzmi w opowieściach, ale Państwo Młodzi njaczęściej wracająz w wesela zmęczeni całym dniem i po prostu zasypiają
![]() A o czekaniu do ślubu z seksem ale zaspokajaniu się pettingiem, seksem oralnym, masturbacją, czy czymkolwiek co doprowadza do orgazmu to dla mnie hipokryzja bo seks to nie tylko normalny stosunek -to dla mnie każde zachowanie typu oral, anal itp. Więc jeśli para stosuje takie rozrywki a panna młoda nadal czuje się dziewicą bo ma błonę to ja przepraszam...ale dziewicą moim zdaniem dawno już nie jest, bo jak już mówiłam psychiczne dziewictwo jest o wiele ważniejsze od fizycznego.
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Z racji, ze obracam sie w srodowisku ludzi wierzacych i sama jestem wierzaca znam pary, ktore czekaly do slubu i jakos im to nie przeszkadzalo....Ale wiecie-nie ze zaspokajali sie na kazdy mozliwy sposob poza zwyczajnym stosunkiem- po proatu calowali sie, przytulali i tyle. Ze slubem nie czekali 7 lat, tylko 1-5 lat zwykle ( ja takie znam akurat) a pierwszy raz nie zawsze byl w noc poslubna ( zmeczenie itd) i jak na razie wszyscy to szczesliwi malzonkowie. Pisze to zeby pokazac, ze mozna czekac do slubu
![]()
![]() |
#141 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() PS zresztą żeby nie było watpliwości. Orala, pettingu czy czegoś innego tez jeszcze nie było ![]()
Ania Edytowane przez a260 Czas edycji: 2007-08-24 o 22:08 Powód: P.S. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Jejku kitosa ma prawo robić co sie jej żywnie podoba - ważne żeby nei krzywdziła tym nikogo i tyle. Po oc od razu Ja mieszacie z błotem. Są różne motywy powstrzymania sie przed wspołżyciem jeszcze przed zawarciem malzenstwa: takie jakie ma kitosa, z powodow religijnych, z powodow nie odczuwania zbyt silego popędu, urazów psychicznych niestety tez
![]() ![]()
![]() |
#143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pomyślałam, że napiszę jeszcze parę słów odnośnie tego co napisałam w owym wątku o masturbacji. Napisałam to krótko, zwięźle i radykalnie trochę z przekory. Pewnie lepiej by było jakbym moje stanowisko przedstawiła szerzej. Nie jestem z tych, co uważają, że miejsca intymne są brzydkie (nie chodzi o estetykę, bo urodą raczej nie grzeszą ![]() ![]() Żeby jednak nie śmiecić całkowicie w wątku odniose się bezpośrednio do tematu dyskusji. Dla mnie problem niedopasowania seksualnego nie istnieje. Tzn. nie istnieje jako argument w dyskusji o seksie przedmałżeńskim. Wydaje mi się, że będąc ze sobą i bez współżycia można zorientować się czy ta druga soboa pociąga fizycznie, czy nie. Myślę, że i temperament można poznać. Tak ogólnie. I wiele innych spraw. A jeśli chodzi o szczegóły?. No cóż, ja swojego narzeczonego kocham , tak bardzo, ze nie wyobrażam sobie, zeby rzucić go tylko i wyłącznie z powodu jakiś łóżkowych nieporozumień. Tym bardziej, że wiele zależy od tak zwanego dotarcia sie i poznania. ![]()
Ania Edytowane przez a260 Czas edycji: 2007-08-26 o 11:40 Powód: uściślenie |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
31maj 2013 ![]() ![]() Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2008-01-18 o 23:04 Powód: Post pod postem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Ja jeszcze a propos nocy poślubnej. A raczej popoślubnej (tzn pierwszego zbliżenia po ślubie, niezależnie ile dni po nim sie odbędzie). Skoro ma ona być niezwykła, to niech to będzie pierwszy raz kiedy się sobie oddamy. Nawet jeśli będzie o nieporadny, jeśli nie będzie kanonady orgazmów i fajerwerków. Jeśli podejdziemy do siebie z miłością, to i tak będzie przyjemnie, nawet jeśli tu czy tam trochę zaboli. Jestem o tym przekoanna, choć jeszcze przede mną takie doświadczenia. A jeśli będzie to jedna z wielu nocy, to mimo już opanowanej "ars amandi" nie będzie ona niezwykła.
Dla mnie tajemnica nocy poślubnej nie kryje się w tym, że jest to kulminacja fizycznych rozkoszy, a wspólny początek. Początek wzajemnego poznawania się, zbliżania się. Dziewczyny piszą, ze nie przeszkadza im, że ich chłopcy mieli już inne parterki. "Przecież one były, a ja jestem". Owszem były. Ale już do końca życia będą wiedziały jak to jest przespać się z tamtym mężczyzną. Jak się zachowywał w łózku, jak to było być tak blisko niego. Może gdzieś na wizażu opisują swój pierwszy raz z nim, czy chwalą się jakiego to ich ex miał penisa. Albo się naśmiewają, że był nieporadny czy sprzęt jego był nieco bardziej zakrzywiony. Jasne, że życie różnie się układa i nie może być kryterium w wyborze partera to, czy spał już z kimś, czy nie. A na pewno nie może być jedynym kryterium. Ale dla mnie to ma znaczenie, że będę dla mojego miłego pierwszą kobietą. Jest dodatkową radością w naszej miłości. To narazie tyle z moich egzotycznych poglądów. Jak mi sie jeszcze jakaś refleksja nasunie to coś skrobnę
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym seks to ważny element w związku i wg. mnie seks przed ślubem jest ważnym sposobem na sprawdzenie czy partnerzy pasują do siebie pod tym względem... bo znam parę przypadków gdzie dopiero po ślubie okazało się że to nie to i dochodziło do rozwodów...nie ma co ukrywać seks jest ważny i jeśli nie jest udany w związku to narasta frustracja i dochodzi do kłótki a w konsekwencji do rozstania... albo do zdrady co jest jeszcze gorsze. No i trzeba zdać sobie sprawę że to, że nie uprawia się seksu przed ślubem nie znaczy że się nie zaspokaja bo np. masturbacja to rzecz normalna i raczej mało który facet czekający do ślubu z seksem wstrzymuj się z masturbacją... więc trzeba to zaakceptować a dla mnie to już trochę na wyrost takie czekanie do ślubu i masturbowanie się. Na szczęście każdy ma swój rozum i wybór ![]()
31maj 2013 ![]() ![]() Edytowane przez Chii1986 Czas edycji: 2007-08-26 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja akurat bardzo się cieszyłam/cieszę, że mój TŻ to doświadczony seksualnie mężczyzna. Przez to mój i zarazem nasz pierwszy raz był naprawdę udany, a, wybaczcie, ale nie sądzę, by prawiczek był w stanie tak "zgrabnie" poradzić sobie z problemami, których było sporo. Ale, co człowiek, to opinia ![]()
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny! wypowiadalam sie juz w tym watku... tylko chyba zamierzam zmienic zdanie.. watek ogolnie jest o sexie po slubie a ja bije sie z myslami czy nie poczekac.. tzn dziewica nie jestem od 3 lat mialam 6 partnerow seksualnych i znam sex... takze sex ze swoim TŻtem. ale wczesniej byłam osobą wierzącą i praktykujaca... potem pojawil sie sex i chodzilam do spowiedzi potem znowu robilam to samo wiec stwierdzilam ze obluda jest chodzenie do spowiedzi.. i tak wyszlo ze przestalam chodzic do kosciola...ale w glebi serca nigdy nie przestalam wierzyc... zagluszlam to. nieraz myslalam ze brakuje mi chodzenia do komuni.. pamietam jak to celebrowalam jakie to dla mnie wazne bylo i wiem jak mi tego brakuje... poszlismy dzis z TŻtem do kosciola bo mieslimy taka potrzebe.. TŻ pomyslal o takiej ewentualnosci zeby nie upraweiac sexu do slubu ja tez.. ale on pomyslal a ja caly czas mysle... powiedzial zebym podjela decyzje a on ja uszanuje... wiem, ze nie mozna troche wierzyc... chce "wrócić" do Boga....
chyba mam juz odpowiedz.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
Madzia jeśli czujesz taką potrzebę to zrób to. W moim przypadku wiara w pewnym sensie też przemawiała za czekaniem, choć nie rezygnujemy całkowicie z kontaktów cielesnych, więc według Kościoła grzeszymy. Ale z TŻ wierzymy w Boga, pokrzepiajaca jest świadomość, że ktoś nad nami czuwa i pomimo popełnianych grzechów, świadomie lub nie, czuje się Jego obecność.
![]() |
#150 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na bank nie związałabym się z facetem gdybym go nie sprawdziła. Minimum rok przed ślubem , musiałabym z nim pomieszkać, sprawdzić go jak się zachowuje , jaki ma do wszystkiego stosunek itp. bo drogie koleżanki co innego widywać się codziennie raz u jednego raz u drugiego a zupełnie czym innym jest dzielić razem to samo lokum 24 na dobę. Nagle się okzauję , że ma jakieś dziwne przyzwyczajenia na ,które wcześniej nie zwróciłyśmy uwagi a nas denerwują itp. Poza tym nigdy nie wyszłabym za mąż nie sprawdziwszy wcześniej jaki facet jest w łóżku , jaki ma temperament i co lubi . Pierwszy raz ? pięknie się tylko o tym mówi . A rzeczywistość jest zupełnie inna, zazwyczaj jest to ból, krew i mało to przyjemne , seksu trzeba się nauczyć jak jazdy na rowerze. Z czasem odkrywasz co ci się podoba , co sprawia przyjemność ,jak się ruszać , potem dochodzą pozycje, inne igraszki itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.