Najbardziej denerwujący bohater/bohaterka książek to...? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-30, 00:19   #121
newmoongirl
Wtajemniczenie

Dot.: Najbardziej denerwujący bohater/bohaterka książek to...?

Cytat:
Napisane przez Plurabellle Pokaż wiadomość
Świetny wątek! Odkopuję

Tyle co do lekturek, a teraz dostanę w łeb, a może i bana, ale po prostu musze to napisać Bella ze "Zmierzchu".
No to obie dostaniemy. Bella jak najbardziej wkurzająca. A poza tym:
Jagna z "Chłopów" za to jej niezdyscyplinowane łono i ciągłe "Cóżem ja winowata" po akcie puszczalstwa!
Łęcka bo głupia, pusta, nie wie co to procenty i na dodatek podła. Facet tyle dla niej zrobił, a ona zachowała się jak s*ka.
Lidia z "Dumy i uprzedzenia"- Och, bo po prostu nawet w kinder niespodziance płynie więcej inteligencji niż w niej.
Heathcliff- Za zaślepienie i nienawiść, wszechogarniającą nienawiść. Większą niż owa ogromna miłość i namiętność, co obrzydziło mi czytanie książki.
Ta najmłodsza siostra z "Małych kobietek": No jakoś tak jej nie lubiłam.
Werter, za to że przy czytaniu tej książki cierpiałam tak samo jak on z miłości do Lotty.
Scarlett O'Hara

newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 12:56   #122
anemeon
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Żaden bohater mnie tak nie zdenerwował jak babsko z "Białej Masajki" - kwintesencja głupoty po prostu. (Ale nie wiem, czy to się liczy, skoro jest to autobiografia )

Poza tym Ashley z "Przeminęło z wiatrem"
zgadzam się

Cytat:
Napisane przez yamiss Pokaż wiadomość
stasio i nel, no po prostu szlag mnie trafiał za każdym razem, jak którekolwiek się wypowiadało...

Poza tym wspomniani już:
-Judym,
- bohaterki Sienkiewicza, prócz Hajduczka
-Wokulski
i Janko Muzykant

anemeon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 21:02   #123
unheeded
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Plurabellle Pokaż wiadomość
Tyle co do lekturek, a teraz dostanę w łeb, a może i bana, ale po prostu musze to napisać Bella ze "Zmierzchu".
Oooo tak! Nie sposób się nie zgodzić

Od siebie dodam rodzinkę Bennetów z Dumy i uprzedzenia i Dashwoodów z Rozważnej i romantycznej. Wiem, że to inny świat, inne czasy, obyczaje i zwyczaje, ale jak dla mnie są to postaci niezwykle irytujące.
unheeded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 22:06   #124
anemeon
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez unheeded Pokaż wiadomość
Oooo tak! Nie sposób się nie zgodzić

Od siebie dodam rodzinkę Bennetów z Dumy i uprzedzenia i Dashwoodów z Rozważnej i romantycznej. Wiem, że to inny świat, inne czasy, obyczaje i zwyczaje, ale jak dla mnie są to postaci niezwykle irytujące.
chyba tym bardziej, że to były inne czasy - większa grzeczność i galanteria, a oni szkoda gadać... Nawet ja z moim niewyparzonym jęzorem jestem grzeczniejsza niż taka pani Bennet

anemeon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 11:03   #125
Drippy
Wtajemniczenie

Bella Swan ze Zmierzchu. całą sagę nawet lubię, ale główną bohaterkę czasem chciałam po prostu zdzielić po mordzie.
Bohaterka 'Agrafki', nie pamiętam jak miała na imię, bo zaczęłam dość dawno tą książkę i nie skończyłam do tej pory.

aha i jeszcze Robbie ze Zwierzeń Georgii Nicolson. Na początku było w miarę ok, ale zaczął mnie denerwować i w sumie wkurzyłam się jak wrócił bodajże w siódmej części.

Edytowane przez Drippy
Czas edycji: 2010-08-31 o 11:04
Drippy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 11:29   #126
LaylaDamment
BAN stały

Cytat:
Napisane przez newmoongirl Pokaż wiadomość
Scarlett O'Hara
A co jest nie tak ze Scarlett?Ja ją uwielbiam,przypomina mi mnie I moją ślepą miłość do kogoś,kto był zupełnie inny niż ja i nie pasował do mnie Całe szczęście tak jak ona,na końcu się opanowałam i przejrzałam na oczy.W moim przypadku nie było za późno,dzięki Bogu.

Za to nie cierpię Ashleya,co za nieżyciowy głupiec.
LaylaDamment jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 14:40   #127
adunia125
Przyczajenie

GG do adunia125

Wszystkie puste lale których w książkach dla nastolatek które namiętnie czytam jest pełno.Generalnie prawie zawsze jest tak że główna bohaterka pada ich ''Ofiarą''.Zresztą w realnym życiu też mi takie strasznie działają na nerwy
http://www.dkms.pl/ - I Ty możesz uratować komuś życie! Zarejestruj się w bazie dawcy szpiku... Może pewnego dnia ten ktoś zapuka do Twoich drzwi i powie że żyje właśnie dzięki tobie. Ludzkie istnienia są w rękach każdego z Nas!
adunia125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-31, 17:13   #128
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LaylaDamment Pokaż wiadomość
A co jest nie tak ze Scarlett?Ja ją uwielbiam,przypomina mi mnie I moją ślepą miłość do kogoś,kto był zupełnie inny niż ja i nie pasował do mnie Całe szczęście tak jak ona,na końcu się opanowałam i przejrzałam na oczy.W moim przypadku nie było za późno,dzięki Bogu.

Za to nie cierpię Ashleya,co za nieżyciowy głupiec.
Ona może i przejrzała na oczy, ale to było za mało i za późno. I to stwierdzenie, że pomyśli o tym jutro. Poza tym szkoda mi było jej dzieci- chociaż przez to, że nie była idealną matką wydawała się bardziej prawdziwa. Z nią jest wiele nie tak... Ogólnie to mój stosunek do tej postaci jest bardzo skomplikowany. Denerwuje mnie, bo jednocześnie jej nienawidzę (za oportunizm, wygodnictwo, próżność td.) i ją uwielbiam. Wiem, bez sensu.

newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 21:30   #129
LaylaDamment
BAN stały

Cytat:
Napisane przez newmoongirl Pokaż wiadomość
Ona może i przejrzała na oczy, ale to było za mało i za późno. I to stwierdzenie, że pomyśli o tym jutro. Poza tym szkoda mi było jej dzieci- chociaż przez to, że nie była idealną matką wydawała się bardziej prawdziwa. Z nią jest wiele nie tak... Ogólnie to mój stosunek do tej postaci jest bardzo skomplikowany. Denerwuje mnie, bo jednocześnie jej nienawidzę (za oportunizm, wygodnictwo, próżność td.) i ją uwielbiam. Wiem, bez sensu.
Dzieci też mi było szkoda,ale nie winię za to Scarlett-ona dobrze wiedziała,że nie nadaje się na matkę i nie chciała tego;nie jej wina,że w tamtych czasach nie miała wyboru.

A nienawidzisz jej za to,za co ja ją lubię.Osobiście nie znoszę cierpiętnic
LaylaDamment jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 22:58   #130
siarczan_sodu
Zadomowienie

Moja denerwująca grupka:
- Hermiona z serii o Harrym Potterze - jak dla mnie upierdliwa i przemądrzała
- Scarlett - "Przeminęło z wiatrem" - po prostu... głupia mi się wydała
- główna bohaterka "Zapisków stanu poważnego", która będąc w ciąży, ciągle tylko powtarzała: muszę uważać na kotusia, muszę się dobrze odżywiać dla kotusia etc. a poza tym żłopała % gdzie popadnie
- Nel z "W pustyni i w puszczy" - wiecznie tylko Stasiu i Stasiu.
Stary 2010-09-01, 10:20   #131
preetamsingh
Zadomowienie

Danusia z Krzyżaków- mdła
Izabela Łęcka z Lalki- wredna i płytka
preetamsingh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 11:09   #132
Lady in Blue
Zakorzenienie

Naoko z Norwegian Wood
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 15:29   #133
Dosiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Naoko z Norwegian Wood
Oj zgadzam się, wkurzała mnie ilekroć była o niej wzmianka. Taka niezdecydowana i dziwna. Ta jej przyjaciółka z ośrodka (nie pamiętam imienia) też mnie denerwowała.
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 15:36   #134
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Dla mnie denerwujący był Werter - taka sentymentalna, płaczliwa ciapa
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 20:37   #135

Cytat:
Napisane przez lir391 Pokaż wiadomość
nie cierpię jeszcze Lesia z "Lesia" Chmielewskiej - doprowadza mnie do szału swoją niemęskością i głupotami, które wymyśla reprezentuje sobą wszystko, czego nie cierpię w facetach. gdybym miala takiego chłopa, to bym go chyba
Boże, uwielbiam Lesia

Moja lista:
- Ashley Wilkes - wiadomo, rozlazłość, niezdecydowanie, nieprzystosowanie do życia. Jestem ciekawa, kim byłby taki Ashley, gdyby żył w naszych czasach.

- Scarlett O'Hara - w Scarlett denerwowały mnie chyba tylko dwie rzeczy: kompletna niemożność odczytywania znaków, podtekstów i uświadamiania sobie prawdy. Gdy czytam PzW mam ochotę co kilka kartek wziąć Scarlett za ramię i jej wygarnąć, żeby się ogarnęła i zrozumiała uczucia Rhetta i Melanii. Dlatego zaznaczyłam ją kursywą, bo ona denerwuje mnie tylko w części, tak ogólnie bardzo ją lubię

- Hagrid - o Jezu, nie cierpię o nim czytać.

- Ignacy Rzecki - pomimo sympatii i współczucia, którym zaczęłam go darzyć pod koniec książki, denerwował mnie bardzo. Ze względu na ślepotę i niezrozumienie świata wokół niego. Chyba najlepszym przykładem jest, gdy chciał podejść Schumana i wypytać, czy wie, co się dzieje z Wokulskim. I postanowił zadać jakieś zmyślone pytanie, które w ogóle nie wiązał z Wokulskim "Coś mi się zdaje, że Wokulski jest... jakby zakochany?" - tutaj padłam i wstać nie mogłam
O, znalazłam fragment w internecie:

Cytat:
Nagle (nie wiem nawet skąd) zrodziło się we mnie podejrzenie, że niespodziewany wyjazd Stacha ma związek z polityką. Postanowiłem więc wybadać Szumana i chcąc zażyć go z mańki, rzekłem:
- Coś mi się zdaje, że Wokulski jest... jakby zakochany?...

Cholera, teraz nie mogę sobie przypomnieć żadnej książki, jaką jeszcze czytałam. Muszę się zastanowić
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 18:50   #136
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Hermiona Granger z Harrego Pottera - przemądrzała i wścibska. Grrr.

Zbyszko z Krzyżaków, czyli mdlejcie białogłowy, maczo nadchodzi!

Marianne z Rozważnej i romantycznej - mimo mojej dużej sympatii do Austen i Jej książek, tej dziewuchy za cholerę nie mogłam ścierpieć. Przez połowę książki płacze, bo jej ukochany wystrychnął ją na dudka.

Wszystkie główne bohaterki z książek Szwai, które miałam wątpliwą przyjemność przeczytać - matkooo, to jakiś koszmar. Chleją w ciąży, sypiają z kim popadnie, oświadczają się facetom, egocentryczki, ciepłe kluchy. Nie. Nie. Nie.

Twardzi faceci, którzy chleją ile wlezie, za pomocą innych ratują świat, a potem wszystkie kobiety padają im do stóp Np. Perry Mason. Mam ochotę rwać sobie włosy z głowy w trakcie czytania takiej książki.

Gabrysia Borejko - w jej przypadku sprawa nie jest oczywista. Owszem, lubię ją, lubię Jeżycjadę, ale momentami taka z niej ciepła klucha i ciapa, że ręce i nogi opadają. Poza tym pozbawiona jakichkolwiek wad.
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 19:19   #137
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarczan_sodu Pokaż wiadomość
- Nel z "W pustyni i w puszczy" - wiecznie tylko Stasiu i Stasiu.

Myślałam że tylko mnie to wkurzało.

-Danuśka z "Krzyżaków", matko co za mimoza jakaś niewydarzona
-Zosia z "Pana Tadeusza" - największe cielę polskiej literatury.
-I małżeństwo Bowary z "Pani Bowary". Ona, bo jakby tępota i egzaltacja miała skrzydła to ta idiotka by latała jak sokół a nawet jak stado sokołów, a on - bo to samo tylko z głupoty.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 20:39   #138
Martii=*
Zadomowienie

Hercules Poirot z książek Agaty Christie! Ło ludzie, jak ten facet działa mi na nerwy... Denerwuje mnie to, że nic się nie stało a on wszystko wie, i taki strasznie pewny siebie. Żeby nie było, przeczytałam 3-4 książki pani Agaty, gdzie tylko jedna nie była z Poirotem i też mi nie przypadła do gustu.
Stary 2010-09-03, 11:23   #139
HisHoney
Zakorzenienie

Kiedyś Scarlett irytowała mnie dosyć mocno, ale z wiekiem trochę ją zrozumialam. Aczkolwiek, nadal uważam iż jest nieco nieżyciowa

'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.'

'
If a book is well written, I always find it too short.'

HisHoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-03, 13:52   #140

Cytat:
Napisane przez HisHoney Pokaż wiadomość
Kiedyś Scarlett irytowała mnie dosyć mocno, ale z wiekiem trochę ją zrozumialam. Aczkolwiek, nadal uważam iż jest nieco nieżyciowa
Bo ona jest bardzo skomplikowana. I kompletnie nie potrafi podejmować dobrych decyzji (nie mówię teraz o zaradności, ale tych decyzji... niematerialnych). I w środku łatwo ją zrozumieć i poznać, że jest dobrym człowiekiem. Jej motywy są jasne, ale na zewnątrz postępowała jak idiotka. Może i dobra była w matematyce, ale niestety z psychologią była na bakier.
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 23:10   #141
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Hermiona Granger z Harrego Pottera - przemądrzała i wścibska. Grrr.
Spojrzałam na avatar Karaluszysko i wszystko jasne Ale co do Hermiony to się zgadzam

Właśnie czytam Jeżycjadę i denerwuje mnie przede wszystkim Ignacy Grzegorz Stryba (to w ogóle dziecko jest czy stary dziad?) i Bernard Żeromski (może przez kompletny brak taktu, sama nie wiem)

A oprócz tego nie będę oryginalna wymieniając Zosię z "Pana Tadeusza" i Izabelę Łęcką.
oluśkaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 00:00   #142
Zimmy
Raczkowanie

GG do Zimmy Wyślij wiadomość przez MSN do Zimmy

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
-I małżeństwo Bowary z "Pani Bowary". Ona, bo jakby tępota i egzaltacja miała skrzydła to ta idiotka by latała jak sokół a nawet jak stado sokołów, a on - bo to samo tylko z głupoty.
Dokładnie! Jestem w połowie książki i to, jak strasznie wkurza mnie Emma jest aż ciężkie do opisania. Ta kobieta jest zwyczajnie tępa, a to jak traktuje swoje dziecko... ręce i nogi opadają. To samo Karol - jak Flaubert mógł zrobić z niego lekarza, nie mam pojęcia . Jednak z tej dwójki to Emma wygrywa konkurs na "najbardziej irytującą postać".
Zimmy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 11:42   #143
preetamsingh
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
Hercules Poirot z książek Agaty Christie! Ło ludzie, jak ten facet działa mi na nerwy... Denerwuje mnie to, że nic się nie stało a on wszystko wie, i taki strasznie pewny siebie. Żeby nie było, przeczytałam 3-4 książki pani Agaty, gdzie tylko jedna nie była z Poirotem i też mi nie przypadła do gustu.
Rzeczywiście Poirot jest zarozumiały i wszystkowiedzący, ale to jest domena większości bohaterów literackich- prywatnych detektywów. Sherlock Holemes też nie grzeszy skromnością i nie wiadomo skąd wytrzaskuje nowe poszlaki, ale taka już chyba ich uroda- literackich detektywów...
preetamsingh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 16:35   #144
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oluśkaaaaa Pokaż wiadomość
Spojrzałam na avatar Karaluszysko i wszystko jasne Ale co do Hermiony to się zgadzam
Fanką Harrego Pottera... nie jestem. Tylko za Snape'm szaleję A poza tym gra go Rickman, więc to podwójne szaleństwo

Cytat:
Napisane przez oluśkaaaaa Pokaż wiadomość
Właśnie czytam Jeżycjadę i denerwuje mnie przede wszystkim Ignacy Grzegorz Stryba (to w ogóle dziecko jest czy stary dziad?) i Bernard Żeromski (może przez kompletny brak taktu, sama nie wiem)
O tak, Bernard też był denerwujący. W życiu nie chciałabym mieć takiego męża. W ogóle nie chciałabym utrzymywać kontaktów z kimś jego pokroju.
Stary 2010-09-08, 18:55   #145
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Przypomniał mi się ktoś jeszcze.
Pan Collins z "Dumy i uprzedzenia"
Matko z córką!... Ten facet był koszmarny. Jego maniery, usposobienie, wygląd. Ta cała jego "Lady Catherine De Bourgh"

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Ups, nie połączyło

Co do pana Collinsa, to moim zdaniem ten filmowy jest sto razy bardziej wkurzający.
Stary 2010-09-08, 19:03   #146
siarczan_sodu
Zadomowienie

Karaluszysko taaaak, zgadzam się z Tobą!
Pan Collins w książce był wkurzający, ale w filmie to po prostu przypominał mi takiego robala, którego chce sie zdeptać, bo tak wkurza
Stary 2010-09-08, 19:20   #147
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Karaluszysko taaaak, zgadzam się z Tobą!
Pan Collins w książce był wkurzający, ale w filmie to po prostu przypominał mi takiego robala, którego chce sie zdeptać, bo tak wkurza
(Ciśnie mi się na klawiaturę słowo "karaluch", ale przecież karaluchy to takie pocieszne stworzenia)
Najbardziej podziwiałam opanowanie Elżbiety Bennet. Ja bym takiego dziada potraktowała tasakiem. I ten jego głupkowaty uśmieszek!
I ten jego gest, gdy w trakcie gdy on mówił nagle "wgryzała się" ta cała Lady Katarzyna
Nie piszcie tylko, że to były inne czasy - wiem to
Stary 2010-09-08, 19:38   #148
siarczan_sodu
Zadomowienie

Sorry za OT.
Wiesz co jest najlepsze?
Czytam książki, w których matki wybierają córkom mężów tylko po to, żeby się pośmiać, że już tak nie jest i nadziwić, jak to rodzice moga decydować za biedną dziewczynę
Taaak, to jest masochizm
Stary 2010-09-08, 19:44   #149
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Sorry za OT.
Wiesz co jest najlepsze?
Czytam książki, w których matki wybierają córkom mężów tylko po to, żeby się pośmiać, że już tak nie jest i nadziwić, jak to rodzice moga decydować za biedną dziewczynę
Taaak, to jest masochizm
I hipokryzja
A co to za "dzieło"?

Jeszcze moja najulubieńsza bohaterka to Susan Fletcher z "Cyfrowej Twierdzy". Susan Fletcher czyli och, ach, padajcie z zachwytu! Nogi do sufitu, wygląd modelki, inteligencja Einsteina, bogata jak Gates.
Stary 2010-09-08, 19:52   #150
siarczan_sodu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
[COLOR=Silver]I hipokryzja
A co to za "dzieło"?
Pytasz o te książki, z których się śmieję?
Jesli tak, to różne, naprawdę różne, czytam wszystko co się nawinie.

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości