![]() |
#121 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Zgubne skutki emancypacji kobiet ...
Cytat:
nie odstrzegasz tego ze nie kazda kura domowa a raczej kobieta ktora wybrala dom musi byc glupia baba po zawodowce ,kobieta ktora wybrala dom moze miec wyksztalcenie i doswiadczenie zawodowe i moze sobie swietnie radzic z cieknacym kranem bez wzywania hydraulika lub proszenie meza -"niedojdy" ktory tego zrobic nie potrafi. a jesli wyszly za skurczybyka ktorego musi scigac za alimenty to nalezy wspolczuc ze wybrala faceta bez klasy anie dlatgo ze wybrala dom. Cytat:
nie mam nic przeciwko kobietom sukcesu ale mam znajoma ktora jest zwyklym pracownikiem w korporacji i ona niemogla dlugo sie zdecydowac na dziecko bo robi "kariere",pytam jak akariere? jest zwyklym trybikiem w maszynie ,nikt poza firma o niej nie slyszal i gdyby nie znajomosc jej tatusia z kierownikiem(nie jest to wyssane z palca ale powszechnie wiadome w firmie) bylaby nikim ostatnio opadlo mi wszytsko kiedy siedziala wrobocie od 7 do pozna bo przeciez nie bedzie siedziec wdomu kiedy jej pol roczne dziecko jest chore :-/ pytam po co jej bylo dziecko ?bo wypadalo,bo zegar tykał? Cytat:
jest to zwykly odmożdzac do przejrzenia w kolejce do ginekologa ;-) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
I, generalnie, to krotkowzrocznośc jest najbardziej dobijająca. Historia zapewne odnotowała tysiące przypadków, kiedy ludzie musieli zaczynać wszystko od nowa w dowolnym momencie życia, i chyba nie trzeba od razu, gdy wali sie świat (w tym ten finansowy) popełniać samobójstwa? Nawet, gdy się jest tylko gospodynią domową i mąż odchodzi...
![]()
![]() |
![]() |
#123 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Może mi się z CBŚ pomyliło. SpoX, wiem, co oznacza skrót CBA... Myślisz, że ja NAPRAWDĘ myślałam, że CBA zainterweniuje w sprawie kradzieży awatarów? O na Boga... ![]() Cytat:
Cytat:
Ale lepiej by było, jakby siedziała w domu? Czy po prostu obrała złe priorytety w życiu? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() EdIT: a pod słowami Luby, cyt. "Otóż. Te nasze pra, pra babki, to nie były damy w pieknych sukniach i kapeluszach. Tych było naprawdę niewiele. Nasze prababki, to były te wszytskie robotnice, praczki, panny służące, kucharki, chłopki. Które nie miały żadnych praw, które były wykorzystywane przez wszytskich dookoła i nie miały szans na poprawę życia. I klęły i paliły machorę i wcale nie były takie "ę" "ą" jak to teraz usiłujemy sobie wyobrażać " PODPISUJĘ SIĘ OBIEMA ŁAPKAMI ![]() np. zwyczaj krępowania stóp w Chinach - u arystokratek życie z tak potwornie zdeformowanymi stopami było o tyle do zniesienia bo nie musiały pracować ale np. już chłopki musiały chodzić do pracy w pole i te deformacje sprawiały im nieznośny ból, utrudniały im życie. Moim zdaniem ten zwyczaj to najbardziej dobitny przykład przemocy kulturowej wobec kobiet - nakazujący im wpisywać się w pewien model, kanon, nakazujący im się poświęcać po to, żeby spełniać estetyczne wymagania mężczyzn i nie pozostać niezamężną - co w tamtych czasach skazywało kobiety na ekonomiczny niebyt. Tak samo barbarzyński zwyczaj obrzezania dziewczynek w krajach islamu czy w afrykańskich plemionach. Straszne. Moim zdaniem współczesnym przejawem takiej przemocy wobec kobiet jest presja na szczupłą sylwetkę o w zasadzie niemożliwych do osiągnięcia przez większość kobiet proporcjach. I ta nienawiść i pogarda do tych, które od tego "ideału" odstają najbardziej... I tak, najgorsze jest to, że same kobiety przestrzegają żeby te paskudne zwyczaje funkcjonowały, same je podtrzymują. O ile mogłoby to być zrozumiałe w krajach biednych, gdzie kobiety nie mają prawa samostanowić o sobie i póki co brak męża faktycznie skazuje je na marne życie, o tyle zaciętość w walce np. o porządany, idealny kanon urody wśród kobiet, które mogą osiągnąć coś w życiu za pomocą innych przymiotów jest co najmniej dziwne... Mam w rodzinie kuzynkę - młodą (po 30-tce), przedsiębiorczą kobitkę, która dzięki swojej i tylko swojej pracy osiągnęła finansowy sukces...A moje ciotki uważają, że "jej się w życiu nie powiodło" bo....nie ma faceta u boku. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2007-12-05 o 08:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tutaj Ci Sunny odpowiedziała: Cytat:
Cos jednak w tej samokrytyce jest... Cytat:
Ja tylko JESZCZE RAZ dopiszę, że dobrze byłoby, żebyśmy potrafiły uszanowac wybory innych. A nie rozrzucać rozumami na wszystkie strony, tylko po to żeby na koniec okazało się, ze nie miałysmy racji. i na koniec chciałam tylko powiedzieć, że miło mi, ze jeszcze ktos uważa gazetę TS za to co uważa ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie czytam i czytam wasze wypowiedzi i dochodzę do wniosku, że niektóre z was dość dziwnie interpretują słowo emancypacja.
Bodjaże Fresa zadała mi pytanie czy noszę siatki z zakupami a TŻ idzie sobie swobodnie. Więc odpowiem: jeśli jest więcej niż jedna siatka to niesiemy je oboje, nigdy nie ma tak, że on niesie wszystko a ja nic. A jeśli jest jedna siatka to przeważnie niesie ją TŻ z racji, że tak został wychowany.. wiecie o co chodzi.
![]() |
#128 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Sytuacje, które opisałaś, nie raz zdarzyły się jednej czy drugiej i nie jedna zaczynała swoją pierwszą pracę w 40 r.ż. Ja się w gruncie rzeczy z Tobą zgadzam- jeśli chodzi o mnie, bo to nie jest życie dla mnie ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego?dlatego że połowę swego życia :przesiedziały" w domu, oddały się prawdziwie rodzinie,(nie telewizorowi)a później chcąc wyrwać się z domu..klops..nie ma dla nich miejsca, bo jakby przespały połowę życia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#131 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ktoś tu poruszył wątek z tym, że kobiety zasuwają nie tylko w pracy ale i po pracy. Prawda to. Ale kto może to zmienić ? Kobiety właśnie. Dlatego nie rozumiem dlaczego kobiety - matki wychowując swoje dzieci totalnie odpuszczają synom a wymagają tylko od córek? Wtedy właśnie tworzy się u dziewczyn to cholerne poczucie obowiązku i odpowiedzialności za wszystkich i wszystko. Budzi się matka polka - męczennica. TYLKO MY SAME MOŻEMY TO ZMIENIĆ. Trzeba zacząć od siebie, swoich rodzin, trzeba zacząć wymagać od facetów tyle, ile wymagamy od siebie. Ja tak robię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Uwielbiam takie manipulacje słowne . Czy takie (!) życie może być też zarezerwowane dla Dagmary ,Karoliny ,..Katarzyny ? Czy raczej dla Zosi,Czesi ,Mieci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() phdwao dokładnie, tworzy się w sumie błędne koło- kobieta pracująca w domu- część czynności wykonuje za dzieci a głównie za synów. a potem upss. mama wyjechała a synalek zarasta w kuchni pełnej brudnych garów i kolejny tydzień jedzie na mrożonych pizzawach ![]() a to przekonanie często tkwiące w młodych babeczkach- no przecież jak ja nie posprzątam to nikt tego nie zrobi a jak nawet to i ja tak zrobię to lepiej niż brat/mąż/ojciec=facet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
Takie użalanie się nad biednymi ,poniewieranym kobitami przez łokropnych facetów troszkę mi sie kojarzy z...nickami na Wizażu
![]() Gdzie same dziewczęta nadają sobie nicki ------Pipka ,Bitch ba nawet Suczkę 29 mamy < czyt - kontrowersyjne nicki > Tak i te biedne kury domowe pewnie nie mają bladego pojęcia ,że są obiektem rozpaczy nad ich losem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dzięki Bogu mój TŻ radzi sobie z domem bardzo dobrze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz nie wiem ci byloby lepiej ale ja nie moglabym spokojnie siedziec w robocie szczegolnie wychodzic jak najwczesniej z domu i siedziec w robocie do pozna zeby tylko nie podcierac smarkow i wymiocin malutkiego dziecka -pomijam kwestie powrotu do roboty zaraz po porodzie ,gdzie akurat ten przypadek stac na bycie w domu do zlobka zapisala jeszcze bedac w ciazy :-/ kiedy w domu moje dziecko byloby chore. nie jestem nadopiekuncza matka ale wdg moich kryteriow moje dziecko jest najwazniejsze i chore moglabym zostawic tylko z ojcem lub moja mama a nie obca babka ktora znam od 2 miesiecy. rozumiem ze kazdy ma inne potrzeby i priorytety i mozna cos odsunac na pozniej ale w takich przypadkach to "cos" to zywe istoty ,dzieci. obecnie coraz wiecej dzieci jest pozbawionych podstaw emocjonalnych bo rodzice uwazaja ze pieniedzmy mozna zaspookoic potrzeby dziecka ,ile z nas doroslych ma braki emocjonalne ?ale w dziecinstwie mialo lalki barbie . 20 lat temu nie zwracalo sie uwagi na ta sfere ,obecnie zapych sie ta sfere prezentami i nie jest to tylko "wina" matki ale takze wiecznie nieobecnego ojca ale tez dalszej rodziny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
phdwao
nie będę skromna i powiem- mój też ![]() łajko użalać się to można nad bitymi czy poniżanymi kobietami a nie nad "kurami", które są zadowolone, że "kurami" są. a "suczki, pipki, dupeczki" - z tego to się raczej można śmiać ![]() paula78 wydaje mi się, że wynika to z faktu, iż dzisiejsi rodzice w źle pojętym dobrze dziecka widzą to czego oni sami nie mieli w dzieciństwie. myślą pewnie, że szczytem marzeń dziecka jest nowa gra na pleja zapominając o zwykłym buziaku na dobranoc. w pogoni za kasą czy chociazby poprostu lepszą przyszłością dokonujemy wyborów, lepszych lub gorszych i niestety często kosztem własnych dzieci (lub ich braku). |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Jakby się uprzeć to każdy nad każdym może sie użalać.
Pani z banku nad Krychą bo ją konkubin po glowie zdzieli nie raz - znów Krycha nad tą panią bo nie ma dzieci a ona ma piątkę -kij,ze każde z innym ale ma . Mężatka nad panną -panna nad rozwódką itp Jan Nowicki nie raz powtarzał ,ze jak przyjeżdza do swojej rodzinnej mieściny to nikt nie patrzy ,ze on wielki aktor i kwestie 'być albo nie być ' 5 razy w tyg powtarza tylko ,że ..gołębi nie ma ! pfiii Niech mnie nikt żle nie zrozumie -nie popieram patologii i też mi żal tych kobiet co nie mają korektorów by pod okiem ukryć co nieco ale fenomenem dla mnie zawsze była np taka Pam Anderson gdzie chłop ją lał ,pił i zdradzał a ona pewnie niejednego mogła mieć i co użalać się nad nią ? Znów te emocje wchodza w grę a nie tylko czarno- białe życie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bledy wychowawcze popelnione przez naszych rodzicow widzimy dopiero kiedy sami mamy dzieci i wazne aby ich nie powielac ale jednoczesnie popelniamy inne i tak sie to kreci ,najwazniejsze jednak zeby miec ich swiadomosc . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-pomyślę o tym jutro Jeszcze tak nie ma na tym świecie,żeby osoba,która ma chęć pracować-żadnego zatrudnienia nie znalazła. Zresztą : -dla chcącego nic trudnego-więc nie pytaj mnie,dlaczego każdy chcący przez swe życie,przejdzie choćby po suficie.
![]() |
![]() |
#143 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
w Polsce nie jedna osoba chce iśc do pracy, ale nie może, bo albo nie ma kwalifikacji, albo jak już ma to jest dzieciata, żonata czy jeszcze innata co, nie oszukujmy sie, jest też czasami przeszkodą. no i jeszcze brak miejsc pracy. z tego co wiem bardziej potrzebuje sie teraz facetów-stanowiska takie jak np. stolarz, malarz, no w wiekszosci te zawody z ktorych polacy zrezygnowali by "zmywać naczynia w Anglii". ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
zgubny efekt upatruje w wyrzekaniu sie swojej kobiecosci celem udawadniania czegos mezczyznom.
Ciesze sie, ze kobiety: maja dostep do nauki niektore spelniaja sie w swiecie polityki, moga isc do urny wyborczej i glosowac zgodnie z wlasnym przekonaniem ze praca w domu - typu opiekowanie sie dziecmi, sprzatanie, gotowanie coraz rzadziej jest traktowane jak nic nie robienie, itp. ale nie podoba mi sie, ze kobiety chca udowodnic, ze nie sa slabsze od mezczyn, same odkrecaja sloiki i przybijaja gwozdzie, nie pozwalaja przepuszczac sie w drzwiach i placa zawsze za siebie. W jakims sensie powinno sie dopelniac. mysle, ze madra kobieta jest silna w srodku, zna swoja wartosc itp. ale pozwala mezczyznie czuc sie mezczyzna, czyli tym silniejszym, zapewniajacym bezpieczenstwo i oparcie. emancypacja daje dobre efekty gdy odnosi sie do zjawisk spolecznych, a nie ralacji typowo damsko-meskich. Natury sie nie oszuka
![]() |
#145 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wystarczy przejść się do PUP,żeby naocznie się przekonać,że miejsca pracy są-ale nikt nie chce pracować,jako krawcowa,że już o kasie w Tesco nie wspomnę-każda pani w biurze by chciała ![]() Jest,jest. Praca jest. Jak się nie ma pracy,jaką się lubi-to się lubi taką,jaką się ma. Cytat:
O tym właśnie między innymi ten wątek:skoro jest równouprawnienie,to nic nie stoi na przeszkodzie,żeby kobiety pracowały,jako stolarz,czy malarz. Zresztą-na pewno też pracują w tych zawodach.
![]() |
![]() |
#146 | |
BAN stały
|
Cytat:
A co dla ciebie oznacza pojecie "kobiecosc" i "meskosc" ? Kobieta ma byc ladna, zwiewna i powabna a facet twardy jak skala super- samiec co to gwozdzie zebami z deski wyrywa? A co jak ona jest twarda a on miekki ? Powinni sie zgrywac, udwac kogos kim nie sa ? Tak juz bylo ale sie zmienilo. Moim zdaniem na lepsze. W relacjach damsko - meskich emancypacja tez jest dobra. Po pierwsze uniezaleznila nas od mezczyzn w sensie ekonomicznym a po wtore wlaczyla facetow w zenski do tej pory swiat. Czy jest cos zlego w tym, ze faceci bardziej angazuja sie w sprawy rodziny, wychowania dzieci, ze chetniej odciazaja na tym polu kiobiety ? Kiedys bylo to nie do pomyslenia i KAZDA kobieta byla z gory skazana na jeden, okreslony model zycia bez prawa wyboru. Toc to gorsze od wiezienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ciezkie mi zadanie dalas kazac okreslac znaczenie slow kobiecosc, meskosc. Dla mnie faktycznie kobiecosc - oznacza (moze nie - ladna, bo to pojecie wzgledne) ale delikatna, subtelna, moze byc zwiewna, zadbana, ale zarazem zaradna, silna, a przede wszystkim madra. I ta madrosc rowniez oznacza dac sie czuc mezczyznie mezczyzna, bo wtedy mozna czuc sie kobieta. A prawdziwa meskosc polega dla mnie na pewnosci siebie, sile itp. ale tez przede wszystkim na umiejetnosci okazania kobiecie swojej slabosci. Tylko, ze wtedy wlasnie kobieta musi byc kobieca zeby cos takiego mialo miejsce, bo wtedy mezczyzna nie czuje sie zagrozony. Mysle, ze to wynika z Naszej natury, ze chcemy silnych, zdrowych mezczyzn. Nie widze w tym nic zlego. A jesli ona jest twarda a on mekki to sie dopelniaja i maja szanse byc ze soba, nie powinni sie zgrywac jesli im tak dobrze i sie dogaduja. Pytanie czy gdzies w glebi siebie nie woleli by czasem odwrocic tych rol. Zgodze sie z Toba, ze fajnie, ze kobiety moga byc niezalezne finansowo, tym bardziej, ze wydaje wiecej niz ma ![]() W jakims sensie te rzeczy sa rowniez zagadnieniem spolecznym, a mnie chodzilo, ze jestem na nie, gdy kobieta nie pozwala przepuszczac sie w drzwiach itp. najwazniejsze jest to, ze ktos zyje tak jak lubi. Dla jednej osoby wlasciwe jest udawadnianie swojej sily i walecznosci, a dla drugiej wyciaganie tego co najlepsze ze slabosci i roznic miedzy kobieta i mezczyzna. jeszcze taki przyklad o noszeniu zakupow Bardzo chcetnie oddaje siatki TZtowi, bardzo mi sie to podoba, ze on jako ten silniejszy je "dzwiga". Mysle, ze dla Niego tez jest to przyjemne, ze nie opieram sie tylko oddaje z wdziecznoscia. Ale sedno sprawy polega na tym, ze On wie, ze gdy pojawi sie jakas trudna sytuacja np. za obfite te zakupy zrobimy i bedzie za duzo siatek to ja dzielnie wezme czesc, zachowam sie jak partner a nie slaba kobitka i opanujemy ta sytuacje wspolnie. I to odnosi sie rowniez do wielu bardziej powaznych sytuacji. Swoja zaradnosc warto udawadniac w sytuacjach, ktore naprawde tego wymagaja i na pewno zostanie to docenione. Oczywiscie to jest moje spojrzenie na te sprawy, mnie takie podejscie satysfakcjonuje, staram sie zreszta obserwowac i wyciagac wnioski. Kazdy musi wypracowac wlasna madrosc, tak zeby zyc szczesliwie. A emancypacja niewatpliwie dala duzo dobrego, trzeba z tego korzystac, ale nie nalezy przeginac. Zadna przesada nie jest dobra.
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakos markety funkcjonuja,sprzataczek w szkolach tez nie brakuje wiec jak ktos musi to idzie i za 800 zl. wiadomo ze duzo ludzi woli jeczec ze nie ma taka mentalnosc(ktora mam wrazenie sie zmienia) ,czesc boi sie szukac czegos innego a czesci sie poprostu nie chce pracowac skoro zasilki wyniosa 3/4 ew. pensji a dziecku uwiazac klucz na szyji. o wałkach i braku ochoty pomocy w PUP-ie tez nalezy wspomniec. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś naprawdę potrzebuje pracy,to (tak,jak piszesz) i za 800 złotych pójdzie;za te 'grosze' przynajmniej zapłaci czynsz,prąd i telefon-to już chyba coś,prawda? A nie każdy może być prezesem banku z dobrym uposażeniem. Jeszcze nie ma tylu banków,żeby dla każdego chętnego prezesura się znalazła ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
chcesz coś zrobić szukasz sposobu, nie chcesz - wykrętu.
nikt nie powiedział, że ma byc latwo, ale rownie db możesz być zaradną biznes woman i związac się z psychicznym sadysta, ktory cię zgrabnie wykonczy, ciebie i twoje cudowne po drodze osiagnięcia. ------- Widzisz, Całkiem Spoko, tak jak Ty zakladasz, że w wieku 40 lat będziesz cieszyc się życiem, sukcesami swoimi i swoich dzieci, a nie świrować - tak 'matka dzieciom li i jedynie' też podświadomie zakłada, że nawet gdy mąż będzie chciał ją zostawić bez środków do życia - to jednak nie zostanie ona doszczętnie przezarta przez machinę, skazana na denaturat pod mostem. Bo gotowała obiady i prasowala koszule. A jeśli okaże się być po prostu zaradna, to 20 lat gotowania psu w dupę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.