Cennik usług kościelnych - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-24, 21:47   #121
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: Cennik usług kościelnych

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
jak pszczolka Maja, jest gdzies lecz nie wiadomo gdzie swiat, w ktorym basn ta dzieje sie...

Albo jak wiatr, którego przecież nikt nie widział, ale nikt nie podważa faktu jego istnienia .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 21:57   #122
dzustam
Zakorzenienie

Biorąc ślub przede wszystkim rezerwowałam kasę na ceremonię.

Sukienka, dj, chór były na końcu.

Szykowaliśmy się na 1000 (z zasłyszanych opowieści) dodam, że w rodzinnej parafii Tża taka sama ceremonia (kościół prawosławny) kwoty dobijają i do 2000 zł(sama metryka chrztu to wydatek rzedu ok. 700 zł, podwójnie za ceremonię)

Jak usłyszeliśmy, że 400 (zazwyczaj tyle dają), to dla nas było jak za darmo.

W urzędzie nie widziałam ociągających się z kupnem znaczka...

Jak pieniądze są na wesele, to i na cermonię powinny się znależć.

Gdybym nie robiła przyjęcia - dałabym co łaska.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 22:09   #123
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Nie można być wierzącym, 'ale tylko trochę' i wybierać sobie z wiary to, co akurat pasuje, a resztę odrzucać, bo nie pasuje.
Na jakim Ty świecie żyjesz...
Cóż za dziwna teoria...
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 22:17   #124
Fresa
Zakorzenienie

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;6702037]Na jakim Ty świecie żyjesz...
Cóż za dziwna teoria... [/quote]

Na tym samym, co Ty.
Teoria? Dziwna teoria?
No, może dla Ciebie.

Stary 2008-02-24, 22:24   #125
Konto usunięte

Cytat:
Na tym samym, co Ty.
Teoria? Dziwna teoria?
No, może dla Ciebie.
Oczywiście, że dla mnie. No bo niby dla kogo? Przecież w swoim imieniu piszę a nie w czyimś. Nie rozśmieszaj mnie.
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 22:27   #126
Fresa
Zakorzenienie

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;6702182]Oczywiście, że dla mnie. No bo niby dla kogo? Przecież w swoim imieniu piszę a nie w czyimś. Nie rozśmieszaj mnie.[/quote]
Cieszę się, że poprawiłam ci na noc humor .

Stary 2008-02-24, 22:29   #127
Konto usunięte

Cytat:
Cieszę się, że poprawiłam ci na noc humor .
Och, co ja bym bez Ciebie zrobiła....
Wyślę Ci w podziękowaniu kwiaty i brylantową bransoletkę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 22:32   #128
Fresa
Zakorzenienie

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;6702224]Och, co ja bym bez Ciebie zrobiła....
Wyślę Ci w podziękowaniu kwiaty i brylantową bransoletkę.[/quote]
Nie musisz, ja z dobrego serca, a nie dla wdzięczności.

Stary 2008-02-24, 22:34   #129
calkiem-spoko
BAN stały

Mój TŻ twierdzi, że pomimo tego, iż nie jest praktykującym katolikiem, to ma prawo wziąć ślub kościelny, bo po prostu wierzy w Boga.
Proste.

http://media.wp.pl/kat,37976,wid,967...?P%5Bpage%5D=1

Warto przeczytać.

Edytowane przez calkiem-spoko
Czas edycji: 2008-02-24 o 22:41 Powód: link
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 22:49   #130
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benito_mruffkolini Pokaż wiadomość
no i teraz się zacznie konkurs, kto jest najbardziej katolickim katolikiem

jesteś wierzący?
należysz do kościoła?
chcesz ślubu kościelnego?
to PŁAĆ!!
i nie marudź

ciekawe, czy tak samo przedstawiają się Wasze opinie w kwestii seksu przedmałżeńskiego (jesteś katolikiem? nie uprawiaj), antykoncepcji (jesteś katolikiem? nie używaj), imprezowania w czasie postu... itp.itd.

religia to indywidualny wybór, czy to się komuś podoba czy nie
i to, że ktoś należy do KK wcale nie oznacza, że MUSI akceptować wszystkie jego wymysły w tym te dotyczące opłat za sakramenty
Wiesz, nie należysz do kościoła, więc co Cię obchodzą czyjeś dobrowolne wpłaty ? Podobnie, czy ktoś żyje zgodnie lub nie z zasadami których sama nie wyznajesz?

Jak już masz ustawę budżetową pod ręką, to napisz jeszcze ile kosztuje finansowanie partii z budżetu Przy założeniu, że podatki płaci 20mln Polaków, na kościół katolicki wydajesz rocznie pewnie z 4zł, a na wszystkie związki wyznaniowe prawie 5zł łącznie. Skala problemu porażająca...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 23:05   #131
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Wiesz, nie należysz do kościoła, więc co Cię obchodzą czyjeś dobrowolne wpłaty ? Podobnie, czy ktoś żyje zgodnie lub nie z zasadami których sama nie wyznajesz?

Jak już masz ustawę budżetową pod ręką, to napisz jeszcze ile kosztuje finansowanie partii z budżetu Przy założeniu, że podatki płaci 20mln Polaków, na kościół katolicki wydajesz rocznie pewnie z 4zł, a na wszystkie związki wyznaniowe prawie 5zł łącznie. Skala problemu porażająca...

po prostu udzielam się w dyskusji, mam chyba do tego prawo??
i bardzo cieszę się, że problem kk i jego absurdów osobiście mnie nie dotyczy, być może właśnie dlatego stać mnie na krytyczne stanowisko

wcześniej pisałeś, że wtrącam się w cudzą kieszeń (księży)
Tobie za to wyjątkowo łatwo przychodzi rozporządzanie tymi kilkoma/kilkunastoma zł z moich podatków...

no i oczywiście muszę zapytać: jesteś prawiczkiem?? bo żony rozumiem, że nie masz??

chodzi mi po głowie jedno słowo, ale poczekam na odpowiedź zanim go użyję chociaż jestem pewna, że Ty już je dobrze znasz
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-25, 06:08   #132
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
no i oczywiście muszę zapytać: jesteś prawiczkiem?? bo żony rozumiem, że nie masz??
Ja też OCZYWIŚCIE muszę zapytać:

benito
, a Ty jesteś dziewicą?
Bo faceta, rozumiem, nie możesz sobie znaleźć.

*Post i pytanie na tym samym poziomie. "Żarciku".
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 06:32   #133
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
po prostu udzielam się w dyskusji, mam chyba do tego prawo??
i bardzo cieszę się, że problem kk i jego absurdów osobiście mnie nie dotyczy, być może właśnie dlatego stać mnie na krytyczne stanowisko

wcześniej pisałeś, że wtrącam się w cudzą kieszeń (księży)
Tobie za to wyjątkowo łatwo przychodzi rozporządzanie tymi kilkoma/kilkunastoma zł z moich podatków...
Bierz sobie udział ile chcesz Co do tych 4zł, to nawet mogę Ci zwrócić, bo widzę że ich płacenie wywołuje tak mocne odczucia

Cytat:

chodzi mi po głowie jedno słowo, ale poczekam na odpowiedź zanim go użyję chociaż jestem pewna, że Ty już je dobrze znasz
Pudło. Nigdzie nie ukrywam, że się z kościołem w wielu punktach nie zgadzam. Jeszcze wytłumacz, jak przeszłaś od nie zaglądania w cudze kieszenie, do problemów wstrzemięźliwości i antykoncepcji ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-02-25, 09:37   #134
dobra_wróżka
BAN stały

U mnie w parafii nigdy nie dawało się na kolędzie. A gdy koleżanka brała ślub, to ksiądz powiedział im, że sami nie weźmie bo młodzi sami nie mają, i nic nie wziął.
dobra_wróżka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 10:15   #135
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Ja też OCZYWIŚCIE muszę zapytać:

benito, a Ty jesteś dziewicą?
Bo faceta, rozumiem, nie możesz sobie znaleźć.

*Post i pytanie na tym samym poziomie. "Żarciku".
nie, nie jestem
nie szukam, więc nie mogę powiedzieć, że nie mogę znaleźć

normalne pytanie, normalne odpowiedzi
po raz kolejny - mamy ZUPEŁNIE różne poczucia humoru
a o poziomach to ja też bym mogła coś napisać, ale po co, takie to już nudne

Cytat:

Pudło. Nigdzie nie ukrywam, że się z kościołem w wielu punktach nie zgadzam. Jeszcze wytłumacz, jak przeszłaś od nie zaglądania w cudze kieszenie, do problemów wstrzemięźliwości i antykoncepcji ?

no właśnie dosyć dobrze się z tym ukrywasz
bo póki co zażarcie starasz się mnie przekonać, że poczynania KK w PL, w tym wyciąganie kasy zarówno od rządu jak i od ludzi, są fair
a są głupie (a co najmniej - nieuczciwe), podobnie jak inne bezsensowne zakazy w stylu tych dotyczących seksu i antykoncepcji

ja Ci muszę tłumaczyć skąd połączenie kasy i seksu?? przecież to Twój ukochany Kościół manipuluje zarówno jedną jak i drugą sferą życia wierzących

a w Twoim (i nie tylko ) przypadku chodziło mi o to, że jeśli kreujesz się tu na obrońcę zasad Kościoła, wypadałoby, żebyś sam tych zasad przestrzegał
bo jak twierdzi Fresa - z religii nie można wybrać sobie elementów, albo wszystko, albo nic
inaczej jest się hipokrytą

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-25, 10:37   #136
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Jeśli zależy Ci na ślubie, a nie masz pieniędzy zawsze znajdzie się ksiądz który udzieli go za darmo. U nas np. w klasztorku u o. Franciszkanów udzielają za darmo. Wiadomo, ze księża to tylko ludzie, a ludzie bywają różni. Słyszałam też, że w niektórych parafiach dają ślub na tygodniu za darmo. U nas w parafii całe szczęście nie defraudują księża pieniędzy. Kościół jest odremontowany, działa świetlica dla dzieci, pomagają biednym.
Ale wiadomo co parafia to inne zwyczaje.

a poza tym wiara to nie to samo co chodzenie do kościoła, denerwuje mnie podejscie ze wiara=kościół. Ja jestem wierząca. Co nie znaczy, ze zawsze się z księżmi zgadzam.
Szczerze mówiąc to jestem za laickością państwa. Wtedy skończyły by się taki jałowe dyskusje.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 14:23   #137
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie dosyć dobrze się z tym ukrywasz
Skądże znowu, zupełnie otwarcie o tym piszę Do działań kk i posługi jego pasterzy się w ogóle na tym forum jeszcze nie odniosłem

Cytat:
bo póki co zażarcie starasz się mnie przekonać, że poczynania KK w PL, w tym wyciąganie kasy zarówno od rządu jak i od ludzi, są fair
Nie, to raczej moi adwersarze w dyskusja próbują przekonać, że kościół to wielkie złodzieje, bo dostają (wszystkie związki wyznaniowe łącznie nie tylko KK) w przeliczeniu kilka złotych rocznie z czyiś podatków

Rozumiem że problemem jest że księża płacą podatek zryczałtowany? No jakby nie patrzeć, nie mają stałych dochodów na stabilnym poziomie więc ciężko żeby był on płacony w innej formie

Jak dla mnie wklejanie listy ofiarodawców z Lichenia jest śmieszne - a co to kogo obchodzi, kto na co wydaje swoje pieniądze? Zazdrość przemawia?

Do tego jeszcze artykuł o dochodach księży. Byłby ciekawy gdyby nie to, że źródeł brak (autor pisze, że "znalezione w sieci", odnośniki ciężko skopiować ?) i paroma punktami się ośmiesza, jak np. punktem o kapelanach szpitalnych, jakoby byli niepotrzebni

Cytat:
a są głupie (a co najmniej - nieuczciwe), podobnie jak inne bezsensowne zakazy w stylu tych dotyczących seksu i antykoncepcji

ja Ci muszę tłumaczyć skąd połączenie kasy i seksu?? przecież to Twój ukochany Kościół manipuluje zarówno jedną jak i drugą sferą życia wierzących
Nie wiem jak Tobą, ale mną nikt nie manipuluje - od tego mi Bozia dała własny rozum, żeby go używać

Cytat:
a w Twoim (i nie tylko ) przypadku chodziło mi o to, że jeśli kreujesz się tu na obrońcę zasad Kościoła, wypadałoby, żebyś sam tych zasad przestrzegał
Na nic się nie kreuję, to jakaś spaczona percepcja

Cytat:
bo jak twierdzi Fresa - z religii nie można wybrać sobie elementów, albo wszystko, albo nic
inaczej jest się hipokrytą
Akurat Fresa stwierdziła dokładnie coś odwrotnego - porównując to do partii politycznych, chyba nie zrozumiałaś co napisała

Zresztą to co pisze Fresa nie jest dla mnie wykładnia, jak również Twoje pseudoteologiczne rozważanie, które ma jedną podstawową wadę: w ogóle nie bierze pod uwagę charakteru ludzkiego Po prostu - nie ma osoby, która z jakiejkolwiek religii bierze wszystko... Widzę że jakąś łatkę chcesz mi na siłę przykleić, wybacz, ale się nie trzyma

Stary 2008-02-25, 14:57   #138
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Skądże znowu, zupełnie otwarcie o tym piszę Do działań kk i posługi jego pasterzy się w ogóle na tym forum jeszcze nie odniosłem

Nie, to raczej moi adwersarze w dyskusja próbują przekonać, że kościół to wielkie złodzieje, bo dostają (wszystkie związki wyznaniowe łącznie nie tylko KK) w przeliczeniu kilka złotych rocznie z czyiś podatków

Rozumiem że problemem jest że księża płacą podatek zryczałtowany? No jakby nie patrzeć, nie mają stałych dochodów na stabilnym poziomie więc ciężko żeby był on płacony w innej formie

Jak dla mnie wklejanie listy ofiarodawców z Lichenia jest śmieszne - a co to kogo obchodzi, kto na co wydaje swoje pieniądze? Zazdrość przemawia?

Do tego jeszcze artykuł o dochodach księży. Byłby ciekawy gdyby nie to, że źródeł brak (autor pisze, że "znalezione w sieci", odnośniki ciężko skopiować ?) i paroma punktami się ośmiesza, jak np. punktem o kapelanach szpitalnych, jakoby byli niepotrzebni

Nie wiem jak Tobą, ale mną nikt nie manipuluje - od tego mi Bozia dała własny rozum, żeby go używać

Na nic się nie kreuję, to jakaś spaczona percepcja

Akurat Fresa stwierdziła dokładnie coś odwrotnego - porównując to do partii politycznych, chyba nie zrozumiałaś co napisała

Zresztą to co pisze Fresa nie jest dla mnie wykładnia, jak również Twoje pseudoteologiczne rozważanie, które ma jedną podstawową wadę: w ogóle nie bierze pod uwagę charakteru ludzkiego Po prostu - nie ma osoby, która z jakiejkolwiek religii bierze wszystko... Widzę że jakąś łatkę chcesz mi na siłę przykleić, wybacz, ale się nie trzyma

zrozumiałam, co napisała, może Ty przeczytaj jeszcze raz??

ja też uważam, że wiara to sprawa tak indywidualna, że niemożliwym jest, żeby miliony ludzi wierzyły dokładnie w to samo, dokładnie tak samo...

dlatego instytucje typu Kościół i ich niezliczone zakazy, nakazy i inne reguły są dla mnie po prostu śmieszne, bo to one nie biorą pod uwagę charakteru ludzkiego, a nie ja więc Ty też mi żadnej łatki nie przyklejaj

skąd mam wiedzieć, że masz jakiekolwiek obiekcje do działań KK skoro o tym nie piszesz??
opieram się tylko na tym co piszesz na forum, a w tym wątku akurat przedstawiasz się jako orędownik utrzymania aktualnej sytuacji kościoła

naprawdę uważasz, że kk w takiej formie w jakiej funkcjonuje obecnie w PL to zdrowa, prawidłowo działająca organizacja??
nikt tu nie napisał, że księża to złodzieje, ale nie ukrywajmy, swoje mają za uszami, a póki co nikt nie pociąga ich do odpowiedzialności
na co dzień kościół macza paluchy w polityce, ale jak przychodzi do kwestii prawnego uregulowania jego dziłalności, to nagle jest wielka rozdzielność władzy świeckiej i duchownej...
dlatego
na ślub niby można dać "co łaska", ale nie mniej niż 1000, bo jak nie to ksiądz się obrazi i ślubu nie będzie...

takich przykładów możnaby wymieniać, i wymieniać, i wymieniać...
Stary 2008-02-25, 15:51   #139
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Benito, po co ten sarkazm?
Wyrak nigdzie nie napisał, że jest żarliwym katolikiem, co nie znaczy, że nie może mieć takiego, a nie innego zdania w tym temacie.
Na Księzycu też pewnie nie był, a gdyby powstał wątek o locie nań, mógłby mieć coś do powiedzenia, prawda?

Cytat:
A nie mam racji?

Stary 2008-02-25, 16:04   #140
Pawełeczek
Rozeznanie

Cala dyskusja mowiaca o "wybieraniu" sobie elementow religii kojarzy z takim skrajnie prawicowym, konserwatywnym belkotem i haslami w stylu "kto nie jest z nami jest przeciwko nam". Zreszta to nic dziwnego ze niektorzy mowia "nie tolerujesz kosciola to nie jestes chrzescjaninem" w koncu zyjemy w prawicowym panstwie kosciolkowym i zewszad atakuje nas propaganda kk. Niedlugo politycy na antenie beda lizac stopy biskupom na znak pokory.
Stary 2008-02-25, 17:35   #141
Hopeful
Raczkowanie

Dyskusje na temat Kościoła były, są i zapewne będą kontrowersyjne

Cennik usług kościelnych? To coś takiego istnieje, bo nigdy nie widziałam

A tak na poważnie - trochę nie rozumiem tego całego oburzenia. Jeśli ktoś jest aż tak negatywnie nastawiony do instytucji Kościoła (nie mówiąc już wierze) a księży nazywa "darmozjadami" to po co mu ślub w Kościele?

A pokazywanie zdjęć z ofiarodawcami na rzecz bazyliki w Licheniu w tym wątku nie ma najmniejszego sensu No bo kto mi powie jaki to ma związek z 'cennikiem usług kościelnych'? Każdy może przeznaczać własne pieniądze na co chce, czy to dofinansowanie budowy owej bazyliki, czy zakup ot choćby nowego futra

- zapuszczam włosy
CEL:
zdrowe włosy do linii łokcia
Hopeful jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 17:40   #142
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
zrozumiałam, co napisała, może Ty przeczytaj jeszcze raz??
Odnosilem sie do:

Kto wie, może tak.
Ktoś będzie chciał, to może odpowie na postawione przez Ciebie pytania.

Zinterpretowalem jak widac powyzej. Co jest malo istotne, bo jak juz pisalem (a pomimo faktu, ze w tym temacie mamy podobne zdanie), ze to co Fresa mowi, nie jest dla mnie wykladnikiem jak zyc - mam swoj rozum, serce i postepuje jak one podpowiadaja

Cytat:
ja też uważam, że wiara to sprawa tak indywidualna, że niemożliwym jest, żeby miliony ludzi wierzyły dokładnie w to samo, dokładnie tak samo...
Zalezy czym dla Ciebie jest kosciol, bo wydaje mi sie, ze masz zupelnie inna jego wizje niz ja...

Cytat:
dlatego instytucje typu Kościół i ich niezliczone zakazy, nakazy i inne reguły są dla mnie po prostu śmieszne, bo to one nie biorą pod uwagę charakteru ludzkiego, a nie ja więc Ty też mi żadnej łatki nie przyklejaj
Twoja sprawa (tj. to ze sa dla Ciebie smieszne). Ja czuje sie bardzo dobrze bedac czlonkiem kosciola, a rachunku sumienia nie zamierzam tu ani nigdzie indziej publicznie robic.

Cytat:
skąd mam wiedzieć, że masz jakiekolwiek obiekcje do działań KK skoro o tym nie piszesz??
opieram się tylko na tym co piszesz na forum, a w tym wątku akurat przedstawiasz się jako orędownik utrzymania aktualnej sytuacji kościoła
Aha, czyli wygodnie zakladasz z gory, ze jesli nie uwazam ze ksieza to zlodzieje i nie potepiam tego ze ktos lozy pieniadze na KK, to znaczy ze nie mam do tej instytucji zadnych obiekcji ??? Ciekawe...

Cytat:
naprawdę uważasz, że kk w takiej formie w jakiej funkcjonuje obecnie w PL to zdrowa, prawidłowo działająca organizacja??
Jesli chodzi o finansowanie (inne aspekty - oddzielna dyskusja, chetnie sie wlacze jesli bedzie odpowiedni temat), to tak jak najbardziej. Mi to bardzo przypomian system amerykanski, gdzie koscioly oprocz darow od wiernych dostaja dotacje ze srodkow lokalnych/federalnych. Do tego, nawet najwieksi loony left tego na to nie probuja sie porwac

Cytat:
nikt tu nie napisał, że księża to złodzieje, ale nie ukrywajmy, swoje mają za uszami, a póki co nikt nie pociąga ich do odpowiedzialności
Wiesz, nie mam danych na ten temat, ale mysle ze to jest efekt 80/20 - czyli ze 80% ksiezy jest ok, ale o tych 20% slyszy sie 80% czasu. Wiesz, mialem w zyciu okazje spotkac naprawde roznych ksiezy - z jednej strony s****ysynow jakich malo - chciwych, pazernych, majacych kobiety na boku, proznych, aroganckich, ale z drugiej wspolczujacych, starajacych sie pomoc spolecznosci lokalnej, plomiennych kaznodziejow, ludzi z naukowym zacieciem - z moich doswiadczen, tych dobrych jest wiecej niz tych zlych, do tego jest duzo przecietnych. Z tym, ze ja w zadnym momencie nie pisalem, ze wszyscy ksieza sa cacy. Z lodzi piotrowej wyleci troche ludzi, ale nie powinno sie byc (moja opinia) jej czescia lub nie dla czy przez kler.

Cytat:
na co dzień kościół macza paluchy w polityce, ale jak przychodzi do kwestii prawnego uregulowania jego dziłalności, to nagle jest wielka rozdzielność władzy świeckiej i duchownej...
I bardzo dobrze ze maca - kosciol jest organizmem skupiajacym wielka rzesze ludzi, gloszacym Ewangelie, a jako ze polityka stanie okoniem wobec tego co glosi Ewangelia, to naturlane ze kosciol wypowiada swoje zdanie a ten temat. Nie rozumiem, jakim prawem mialaby mu zostac odebrana wolnosc wypowiedzi?

Dodam ze jestem przeciwny bezposredniemu zaangazowaniu kleru politycznie, ale to chyba jest zakazane nawet wg prawa kanonicznego... a dzialalnosc kosciola jest uregulowana prawnie na mocy konkordatu, czyz nie?

Cytat:
dlatego
na ślub niby można dać "co łaska", ale nie mniej niż 1000, bo jak nie to ksiądz się obrazi i ślubu nie będzie...

takich przykładów możnaby wymieniać, i wymieniać, i wymieniać...
Tylko ze taki przyklad nie ma racji bytu, bo to nie jest regula - zreszta w tym temacie sa wpisy - jeden zaspiewal tyle, inny wzial 400zl, a Franciszkanie w ogole daja za darmo, ale Ty oczywiscie pamietasz tylko o tym skarjnym. O tym ze slubu koscielnego nikt brac nie musi, chyba nie ma co wspominac?

Cytat:
Cala dyskusja mowiaca o "wybieraniu" sobie elementow religii kojarzy z takim skrajnie prawicowym, konserwatywnym belkotem i haslami w stylu "kto nie jest z nami jest przeciwko nam". Zreszta to nic dziwnego ze niektorzy mowia "nie tolerujesz kosciola to nie jestes chrzescjaninem" w koncu zyjemy w prawicowym panstwie kosciolkowym i zewszad atakuje nas propaganda kk. Niedlugo politycy na antenie beda lizac stopy biskupom na znak pokory
Oj, teraz moj drogi dales do pieca. Moglbym napisac "belkot to jest lewacki, konserwatyzm jako system polityczny jest imho bardzo spojny", ale nie chce prowadzic dyskusji na takiej plaszczyznie

Zdefiniuj "skrajnie prawicowy" i "konserwatywny", przedtem podales slogany typu "wiekszosc ma opinie" bez zadnych przykladow - operujesz jakimis haslami, ktorych (jak dotad) nie potrafisz uzasadnic.

Co do pogladow - zrozum, nie kazdy ma takie poglady jak Ty badz uwaza ze to ma stwierdzenie znaczenie pejoratywne. Dla mnie pojecia takie jak prawicowy czy konserwatyzm maja jak najbardziej pozywytny wydzwiek, a "skrajnie prawicowy" kojarzy mi sie z "oszolomem", tj. obydwa okreslenia sa uzywane przeciwko prawicowcom, gdy adwersarzom brakuje argumentow

Mnie osobiscie dziwi zawisc, tak zawisc w stosunku do kosciola - chodzic nie musisz, dawac na tace tez, sluchac/ogladac programow katolickich tez nie, dlaczego Ci przeszkadza, ze inni tak robia? Czlowieku, gdyby na kosciol nie bylo duzego spolecznego zapotrzebowania, to by politycy sie KK nie podlizywali i tyle. Tobie przeszkadza to ze inni wierza, zamiast sie kontentowac tym ze Ty nie wierzysz??

Stary 2008-02-25, 17:41   #143
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Hopeful.
Przeczytaj proszę kilkanaście postów wyżej moją wypowiedź, dlaczego akurat ślub kościelny. Łatwo jest wskoczyć w środek dyskusji bez zapoznania się z całokształtem
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2008-02-25, 17:59   #144
Hopeful
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6709170]Hopeful.
Przeczytaj proszę kilkanaście postów wyżej moją wypowiedź, dlaczego akurat ślub kościelny. Łatwo jest wskoczyć w środek dyskusji bez zapoznania się z całokształtem [/quote]

Oświadczam wszem i wobec, iż przed napisaniem mojego posta przeczytałam cały wątek...
Moje pytanie nie odnosiło się przecież tylko i wyłącznie do Ciebie, bo Twoją wypowiedź pamiętam doskonale

Są księża i Księża - nie można stawiać wszystkich pod jedną kreską, na pewno dla niektórych "co łaska" to min. x zł, ale są też tacy którzy rozumieją żywot człowieka na tym łez padole, że się tak wyrażę

- zapuszczam włosy
CEL:
zdrowe włosy do linii łokcia
Hopeful jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 18:10   #145
Pawełeczek
Rozeznanie

Wyrak mylisz pojecie wiary w Boga z pojeciem wiary w kosciol katolicki. To po pierwsze. Po drugie wszystko co napisales moznaby odniesc do Twojej osoby. Mam dosc szerzenia moherowej propagandy. Ty aktywnie ja szerzysz i starasz sie przekonac wszystkich ze to jest w porzadku. Nie bede tu juz wchodzil bo mi cisnienie skacze. zegnam.
Stary 2008-02-25, 18:36   #146
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pawełeczek Pokaż wiadomość
Wyrak mylisz pojecie wiary w Boga z pojeciem wiary w kosciol katolicki.
Skad taki pomysl? Po prostu nie uwazam, ze osoby nie bedace katolikami czy prawoslawnymi wierza dokladnie w to samo co oni

Cytat:
Napisane przez Pawełeczek Pokaż wiadomość
To po pierwsze. Po drugie wszystko co napisales moznaby odniesc do Twojej osoby. Mam dosc szerzenia moherowej propagandy. Ty aktywnie ja szerzysz i starasz sie przekonac wszystkich ze to jest w porzadku. Nie bede tu juz wchodzil bo mi cisnienie skacze. zegnam.
Czlowieku, o co Ci chodzi - jedziesz: "cos jest niewygodne dla Watykanu" - o apokryfie, ktorej zaden kosciol chrzescijanski nie uznaje; pozniej - "wiekszosc, naukowcy uwaza ze..." - bez podania chocby jednego przykladu"; nastepnie - "skrajnie prawicowy" i "moherowa propaganda" - argumentow Ci brakuje? Zakrzyczec kogos chcesz? Bo Ci sie to na pewno nie uda, nie tedy droga Cisnienie sie skacze, ze ktos ma inne poglady niz Ty, badz ze nie masz argumentow na obrone swoich ?

Ciezko mi sie odniesc do argumentow jesli ich ktos nie prezentuje, a pozniej zachowuje sie "zabieram swoje zabawki i ide stad. No to au revoir, krzyzyk na droge.

Stary 2008-02-25, 18:36   #147
Konto usunięte

Hopeful - przyjęłam do wiadomości

Pawełek - wyluzuj. I tak, jak na możliwości wizażu, jest to spokojny wątek
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2008-02-27, 10:30   #148
Konto usunięte

I proszę, jak na zawołanie artykuł:

http://tygodnik.onet.pl/32,0,6574,co_laska,artykul.html
Stary 2008-02-27, 10:56   #149
dzustam
Zakorzenienie

Już któryś raz toczy się dyskusja na wizażu, a potem bach i artykuł na wp, onecie jak na zawołanie...

Czytałam.

Zastanawiam się, czy wizaż jest wylęgarnią pomysłów na artykuły (taka ściąga dla dziennikarza) czy to po prostu czyste przypadki...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 12:03   #150
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

szajajaba-uprzedziłas mnie, to samo chciałam zrobic.
dzustam-widze, ze to nie tylko moje spostrzezenie.
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości