![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cennik usług kościelnych
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Biorąc ślub przede wszystkim rezerwowałam kasę na ceremonię.
Sukienka, dj, chór były na końcu. Szykowaliśmy się na 1000 (z zasłyszanych opowieści) dodam, że w rodzinnej parafii Tża taka sama ceremonia (kościół prawosławny) kwoty dobijają i do 2000 zł(sama metryka chrztu to wydatek rzedu ok. 700 zł, podwójnie za ceremonię) Jak usłyszeliśmy, że 400 (zazwyczaj tyle dają), to dla nas było jak za darmo. W urzędzie nie widziałam ociągających się z kupnem znaczka... Jak pieniądze są na wesele, to i na cermonię powinny się znależć. Gdybym nie robiła przyjęcia - dałabym co łaska.
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;6702037]Na jakim Ty świecie żyjesz...
![]() Cóż za dziwna teoria... ![]() Na tym samym, co Ty ![]() Teoria? Dziwna teoria? No, może dla Ciebie.
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;6702182]Oczywiście, że dla mnie. No bo niby dla kogo? Przecież w swoim imieniu piszę a nie w czyimś. Nie rozśmieszaj mnie.[/quote]
Cieszę się, że poprawiłam ci na noc humor ![]()
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;6702224]Och, co ja bym bez Ciebie zrobiła....
Wyślę Ci w podziękowaniu kwiaty i brylantową bransoletkę.[/quote] Nie musisz, ja z dobrego serca, a nie dla wdzięczności.
![]() |
#129 |
BAN stały
|
Mój TŻ twierdzi, że pomimo tego, iż nie jest praktykującym katolikiem, to ma prawo wziąć ślub kościelny, bo po prostu wierzy w Boga.
Proste. ****** http://media.wp.pl/kat,37976,wid,967...?P%5Bpage%5D=1 Warto przeczytać. Edytowane przez calkiem-spoko Czas edycji: 2008-02-24 o 22:41 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak już masz ustawę budżetową pod ręką, to napisz jeszcze ile kosztuje finansowanie partii z budżetu ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
BAN stały
|
Cytat:
po prostu udzielam się w dyskusji, mam chyba do tego prawo?? i bardzo cieszę się, że problem kk i jego absurdów osobiście mnie nie dotyczy, być może właśnie dlatego stać mnie na krytyczne stanowisko ![]() wcześniej pisałeś, że wtrącam się w cudzą kieszeń (księży) Tobie za to wyjątkowo łatwo przychodzi rozporządzanie tymi kilkoma/kilkunastoma zł z moich podatków... no i oczywiście muszę zapytać: jesteś prawiczkiem?? bo żony rozumiem, że nie masz?? chodzi mi po głowie jedno słowo, ale poczekam na odpowiedź zanim go użyję ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
BAN stały
|
U mnie w parafii nigdy nie dawało się na kolędzie. A gdy koleżanka brała ślub, to ksiądz powiedział im, że sami nie weźmie bo młodzi sami nie mają, i nic nie wziął.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
BAN stały
|
Cytat:
nie szukam, więc nie mogę powiedzieć, że nie mogę znaleźć normalne pytanie, normalne odpowiedzi po raz kolejny - mamy ZUPEŁNIE różne poczucia humoru ![]() a o poziomach to ja też bym mogła coś napisać, ale po co, takie to już nudne ![]() Cytat:
no właśnie dosyć dobrze się z tym ukrywasz ![]() bo póki co zażarcie starasz się mnie przekonać, że poczynania KK w PL, w tym wyciąganie kasy zarówno od rządu jak i od ludzi, są fair a są głupie (a co najmniej - nieuczciwe), podobnie jak inne bezsensowne zakazy w stylu tych dotyczących seksu i antykoncepcji ja Ci muszę tłumaczyć skąd połączenie kasy i seksu?? przecież to Twój ukochany Kościół manipuluje zarówno jedną jak i drugą sferą życia wierzących ![]() a w Twoim (i nie tylko ![]() bo jak twierdzi Fresa - z religii nie można wybrać sobie elementów, albo wszystko, albo nic inaczej jest się hipokrytą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Jeśli zależy Ci na ślubie, a nie masz pieniędzy zawsze znajdzie się ksiądz który udzieli go za darmo. U nas np. w klasztorku u o. Franciszkanów udzielają za darmo. Wiadomo, ze księża to tylko ludzie, a ludzie bywają różni. Słyszałam też, że w niektórych parafiach dają ślub na tygodniu za darmo. U nas w parafii całe szczęście nie defraudują księża pieniędzy. Kościół jest odremontowany, działa świetlica dla dzieci, pomagają biednym.
Ale wiadomo co parafia to inne zwyczaje. a poza tym wiara to nie to samo co chodzenie do kościoła, denerwuje mnie podejscie ze wiara=kościół. Ja jestem wierząca. Co nie znaczy, ze zawsze się z księżmi zgadzam. Szczerze mówiąc to jestem za laickością państwa. Wtedy skończyły by się taki jałowe dyskusje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | ||||
Zakorzenienie
|
Skądże znowu, zupełnie otwarcie o tym piszę
![]() ![]() Cytat:
![]() Rozumiem że problemem jest że księża płacą podatek zryczałtowany? No jakby nie patrzeć, nie mają stałych dochodów na stabilnym poziomie więc ciężko żeby był on płacony w innej formie ![]() Jak dla mnie wklejanie listy ofiarodawców z Lichenia jest śmieszne - a co to kogo obchodzi, kto na co wydaje swoje pieniądze? Zazdrość przemawia? Do tego jeszcze artykuł o dochodach księży. Byłby ciekawy gdyby nie to, że źródeł brak (autor pisze, że "znalezione w sieci", odnośniki ciężko skopiować ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zresztą to co pisze Fresa nie jest dla mnie wykładnia, jak również Twoje pseudoteologiczne rozważanie, które ma jedną podstawową wadę: w ogóle nie bierze pod uwagę charakteru ludzkiego ![]() ![]()
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
BAN stały
|
Cytat:
zrozumiałam, co napisała, może Ty przeczytaj jeszcze raz?? ![]() ja też uważam, że wiara to sprawa tak indywidualna, że niemożliwym jest, żeby miliony ludzi wierzyły dokładnie w to samo, dokładnie tak samo... dlatego instytucje typu Kościół i ich niezliczone zakazy, nakazy i inne reguły są dla mnie po prostu śmieszne, bo to one nie biorą pod uwagę charakteru ludzkiego, a nie ja ![]() ![]() skąd mam wiedzieć, że masz jakiekolwiek obiekcje do działań KK skoro o tym nie piszesz?? opieram się tylko na tym co piszesz na forum, a w tym wątku akurat przedstawiasz się jako orędownik utrzymania aktualnej sytuacji kościoła ![]() naprawdę uważasz, że kk w takiej formie w jakiej funkcjonuje obecnie w PL to zdrowa, prawidłowo działająca organizacja?? nikt tu nie napisał, że księża to złodzieje, ale nie ukrywajmy, swoje mają za uszami, a póki co nikt nie pociąga ich do odpowiedzialności ![]() na co dzień kościół macza paluchy w polityce, ale jak przychodzi do kwestii prawnego uregulowania jego dziłalności, to nagle jest wielka rozdzielność władzy świeckiej i duchownej... dlatego na ślub niby można dać "co łaska", ale nie mniej niż 1000, bo jak nie to ksiądz się obrazi i ślubu nie będzie... takich przykładów możnaby wymieniać, i wymieniać, i wymieniać... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyrak nigdzie nie napisał, że jest żarliwym katolikiem, co nie znaczy, że nie może mieć takiego, a nie innego zdania w tym temacie. Na Księzycu też pewnie nie był, a gdyby powstał wątek o locie nań, mógłby mieć coś do powiedzenia, prawda? A nie mam racji?
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
Cala dyskusja mowiaca o "wybieraniu" sobie elementow religii kojarzy z takim skrajnie prawicowym, konserwatywnym belkotem i haslami w stylu "kto nie jest z nami jest przeciwko nam". Zreszta to nic dziwnego ze niektorzy mowia "nie tolerujesz kosciola to nie jestes chrzescjaninem" w koncu zyjemy w prawicowym panstwie kosciolkowym i zewszad atakuje nas propaganda kk. Niedlugo politycy na antenie beda lizac stopy biskupom na znak pokory.
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Dyskusje na temat Kościoła były, są i zapewne będą kontrowersyjne
![]() Cennik usług kościelnych? To coś takiego istnieje, bo nigdy nie widziałam ![]() A tak na poważnie - trochę nie rozumiem tego całego oburzenia. Jeśli ktoś jest aż tak negatywnie nastawiony do instytucji Kościoła (nie mówiąc już wierze) a księży nazywa "darmozjadami" to po co mu ślub w Kościele? ![]() A pokazywanie zdjęć z ofiarodawcami na rzecz bazyliki w Licheniu w tym wątku nie ma najmniejszego sensu ![]() ![]()
![]() |
#142 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Odnosilem sie do:
Kto wie, może tak. Ktoś będzie chciał, to może odpowie na postawione przez Ciebie pytania. Zinterpretowalem jak widac powyzej. Co jest malo istotne, bo jak juz pisalem (a pomimo faktu, ze w tym temacie mamy podobne zdanie), ze to co Fresa mowi, nie jest dla mnie wykladnikiem jak zyc - mam swoj rozum, serce i postepuje jak one podpowiadaja ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dodam ze jestem przeciwny bezposredniemu zaangazowaniu kleru politycznie, ale to chyba jest zakazane nawet wg prawa kanonicznego... a dzialalnosc kosciola jest uregulowana prawnie na mocy konkordatu, czyz nie? Cytat:
Cytat:
Zdefiniuj "skrajnie prawicowy" i "konserwatywny", przedtem podales slogany typu "wiekszosc ma opinie" bez zadnych przykladow - operujesz jakimis haslami, ktorych (jak dotad) nie potrafisz uzasadnic. Co do pogladow - zrozum, nie kazdy ma takie poglady jak Ty badz uwaza ze to ma stwierdzenie znaczenie pejoratywne. Dla mnie pojecia takie jak prawicowy czy konserwatyzm maja jak najbardziej pozywytny wydzwiek, a "skrajnie prawicowy" kojarzy mi sie z "oszolomem", tj. obydwa okreslenia sa uzywane przeciwko prawicowcom, gdy adwersarzom brakuje argumentow ![]() Mnie osobiscie dziwi zawisc, tak zawisc w stosunku do kosciola - chodzic nie musisz, dawac na tace tez, sluchac/ogladac programow katolickich tez nie, dlaczego Ci przeszkadza, ze inni tak robia? Czlowieku, gdyby na kosciol nie bylo duzego spolecznego zapotrzebowania, to by politycy sie KK nie podlizywali i tyle. Tobie przeszkadza to ze inni wierza, zamiast sie kontentowac tym ze Ty nie wierzysz??
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Hopeful.
Przeczytaj proszę kilkanaście postów wyżej moją wypowiedź, dlaczego akurat ślub kościelny. Łatwo jest wskoczyć w środek dyskusji bez zapoznania się z całokształtem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6709170]Hopeful.
Przeczytaj proszę kilkanaście postów wyżej moją wypowiedź, dlaczego akurat ślub kościelny. Łatwo jest wskoczyć w środek dyskusji bez zapoznania się z całokształtem ![]() Oświadczam wszem i wobec, iż przed napisaniem mojego posta przeczytałam cały wątek... Moje pytanie nie odnosiło się przecież tylko i wyłącznie do Ciebie, bo Twoją wypowiedź pamiętam doskonale ![]() Są księża i Księża - nie można stawiać wszystkich pod jedną kreską, na pewno dla niektórych "co łaska" to min. x zł, ale są też tacy którzy rozumieją żywot człowieka na tym łez padole, że się tak wyrażę ![]()
![]() |
#145 |
Rozeznanie
|
Wyrak mylisz pojecie wiary w Boga z pojeciem wiary w kosciol katolicki. To po pierwsze. Po drugie wszystko co napisales moznaby odniesc do Twojej osoby. Mam dosc szerzenia moherowej propagandy. Ty aktywnie ja szerzysz i starasz sie przekonac wszystkich ze to jest w porzadku. Nie bede tu juz wchodzil bo mi cisnienie skacze. zegnam.
![]() |
#146 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ciezko mi sie odniesc do argumentow jesli ich ktos nie prezentuje, a pozniej zachowuje sie "zabieram swoje zabawki i ide stad. No to au revoir, krzyzyk na droge.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
Hopeful - przyjęłam do wiadomości
![]() Pawełek - wyluzuj. I tak, jak na możliwości wizażu, jest to spokojny wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
I proszę, jak na zawołanie artykuł:
http://tygodnik.onet.pl/32,0,6574,co_laska,artykul.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Już któryś raz toczy się dyskusja na wizażu, a potem bach i artykuł na wp, onecie jak na zawołanie...
Czytałam. Zastanawiam się, czy wizaż jest wylęgarnią pomysłów na artykuły (taka ściąga dla dziennikarza) czy to po prostu czyste przypadki...
![]() |
#150 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
szajajaba-uprzedziłas mnie, to samo chciałam zrobic.
dzustam-widze, ze to nie tylko moje spostrzezenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.