![]() |
#121 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zawód księgowa/księgowy
Zgadzam się z LittleAngel - można się nauczyć księgowości po prostu podczas pracy, też sie jej uczyłam w ten sposób.
Praktyka pod czyimś okiem nawet bez podstaw dużo daje. Podobnie jak koleżanka na początku wątku polecam kursy w Stowarzyszeniu Księgowych, byłam na rocznym jakiś czas temu, było ok ![]() Wkurzają mnie szkolenia na których stanie sobie Pan w garniturku i czyta ustawy. ![]() Soczewka, w każdym zawodzie trzeba się jakoś wykazać, jak będziesz mieć chęci i jakąś wiedzę ze studiów, to sobie poradzisz. Może na początek popracujesz na stażu czy umowie absolwenckiej i potem załapiesz się na stałą pracę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
Ja tak patrze na moja mame ktora jest ksiegowa i nic w swiecie nie zaciagnelo by mnie do tej pracy,ciagle siedzenie za biurkiem,wraca z pracy i w domu tez robi te dokumenty,co to za zycie?Naprawde nie widze plusow tej pracy,ale moze to dlatego ze jestem osoba ktora nie potrafi usiedziec w miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Moja mama też jets księgowa. z początku tez mi się to nie podobało
![]() Ale rachunkowośc jest logiczna, a że jestem ścisłowcem... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dziewczyny, jutro ide na rozmowe kwalifikacyjna do małej firmy na stanowisko księgowej. Dodam, że nigdy nie pracowałam na tym stanowisku, a więc nie mam doświadczenia w tym kierunku. Jestem mgr. ekonomii i skończyłam Finanse i Rachunkowość. Często na takich rozmowach pada pytanie, "jakie wynagrodzenie by panią interesowało?"
No i tu się zaczyna problem... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
Witam! To czy dołączę do grona księgowych pewnie okaże się w przeciągu najbliższych 2-3 lat, ale przywitać się z Wami nie zaszkodzi już dziś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Księgówki!
Znalazłam pracę jako księgowa w szkole średniej ![]() Jest tam główna księgowa (od typowej księgowości) a ja będę od naliczania płac itp. Starałam się w internecie znaleźć jakieś "bazy wiedzy", artykuły, fora dotyczące księgowości budżetowej, jednak nie jest to łatwe. I to jest prośba do Was, jeśli znacie jakieś stronki dotyczące budżetówki (interesują mnie zarówno podstawy jak i najwyższe "wtajemniczenie") , to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam bardzo serdecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Ja za to dziś miałam szybki kurs księgowości - godzinne spotkanie ze znajomą księgową, która wyjaśniała mi wszystko dotyczące kasy fiskalnej, jej obslugi, VAT marży, stawki zwolnionej itp. Łeb mi pęka. Ale chyba wszystko zrozumiałam
![]()
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w tym roku akademickim juz nic nie wyjdzie z robienia kursow bo nie ma takiego dla mnie co by sie skonczyl przed sesją.. a sesja bedzie miec 7 egzaminow wiec marzenia o księgowej tancerce wrócą dopiero po wakacjach ale chetnie sobie cos poczytam jak podacie na co warto rzucic okiem albo jakie strony sobie czytacie ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
|
Ja od dwóch dni pracuje jako księgowa (dokładniej mam wpisane referent ekonomiczny). Skończyłam AE w Katowicach, wydz. Finanse i Rachunkowość, specj. Finanse i Inwestycje. Strasznie się boje tej pracy
![]() Zarobki to 1160 brutto plus premia. Podobno mam dostawać około 1000 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Madzia.a, trzymam za Ciebie kciuki! Będzie dobrze, na początku zawsze jest trudno, ale jak już to wszytko opanujesz, to będziesz z siebie niesamowicie dumna.
Ja poczytuje sobie stronkę http://www.infor.pl/ jest sporo ciekawych informacji, ale szukam typowo budżetowych , więc jestem otwarta na linki od Was. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
|
Dziękuje bardzo za stronke
![]() Dziewczyny, czy mogłybyście polecić jakąś naprawdę dobrą książkę o księgowości? Oraz jak długo po rozpoczęciu pracy "nauczyłyście się" tego wszystkiego (pisze w cudzysłowiu, bo wiem, że księgowe cały czas się uczą, ale chodzi mi o to, ile czasu minęło, zanim to wszytko ogarnęłyście?) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
ja tez chce byc ksiegowa, odkladam kase na kurs w stowarzyszeniu ksiegowych
![]()
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Powodzenia w nowej pracy! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
|
Cytat:
![]() To, że jest to jedna z lepszych w Polsce, to nie jest moja subiektywna opinia, wystarczy zerknąć do rankigów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() taa rankingi - wprost, rzeczypospolita i polityka- dziwne kryteria, nawet niewiadoomo skad znajdujemy się na tym, a nie innym miejscu. Zapewne mówisz o ranikngach szkol ekonomicznych to prawie zawsze zajmujemy 4 miejsce na 5. A pośród innych szkoł wyzyszych - jestesmy w dal nawet za innymi prowantnymi, chocby koźminskiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
|
Ale odnosze wrażenie, że jesteś niezadowlona z tej uczelni? Jestem ciekawa dlaczego?
![]() Ja bardzo miło ją wspominam ![]() ![]() Mnie najbardziej podobało się to, że dało się pogodzić studia dzienne z pracą. Zaczęłam pracować od 4 roku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Jestem niezadowolona z kilku małych przyczyn
![]() ![]() Tak robi, sama też jestem zapraszana na rozmowy tylko dlatego,że to AE ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
|
A na jakiej specjalności jestes i na którym roku, jeśli można spytać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
W tym watku pisałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
Mam pytanko.jestem po Technikum Ekonmicznym..w księgowości pracuje 2 lata..chciałabym zapisac sie na dobry kurs księgowości.Szkole skończyłam zeby skończyc a nie zyby sie nauczyc,dopiero w ksiegowości przy biurku postawiona przed faktem dokonanym zaczynam cos kumac.Teraz zalezy mi na konkretnej wiedzy i solidnej nauce na kursie.
Jestem z Poznania także kurs w innym mieście odpada.Dzieki za jakiekolwiek rady.POZDR. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
|
dziewczyny czy możecie polecic jakis dobry program lub strone internetową, na której można sobie poćwiczyć księgowanie np. faktur?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Cześć, ja dopiero teraz odkryłam ten wątek. Dołączam do Was.
Jestem młodszą księgową w budżetówce od 1,5 roku. Teraz jestem na L4 bo czekam na dzidzie echh -jeszcze 2 miesiące- i też tęsknie za pracą, mam nadzieje, że będę mogla wrócić do zawodu. Bede mieć w sumie przerwę 6 miesięczną a to długo. Odnośnie tego certyfikatu księgowego - bo ja też jestem zainteresowana- to od 2009 zmienia się ustawa i trzeba zdawać egzamin, a teraz trzeba mieć 3 letni staż i ja się jeszcze niestety nie łapie ;( Pozdrawiam wszystkie księgówki ![]()
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale to bardzo okrojona wersja ![]() bylejakanazwa Stowarzyszenie Księgowych w Polsce- w poZnnaiu jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
|
Cytat:
![]() A to stworzyszenie księgowych to tez jakiś program ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To było do wizażanki bylejakanazwa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
http://www.symfonia.pl/detail-1c.asp?id=1864
Tu masz linka do darmowych wersji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Teraz zastał mi tylko modułowy kurs ... ale nie jestem do niego przekanana.Mogłabyś mi powiedziec na jaki Ty uczęszczałaś? ![]() I wydać popinie..chodzi mi głównie o to czy czekac do wrzesnia czy szukać czegoś innego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.