specjalista na forum!! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-17, 18:15   #121
monikas25
Raczkowanie

Dot.: specjalista na forum!!

witam ~Pani Doktor. wygladam juz duzo lepiej moja egzema schodzi pomalu i praktycznie zostalo mi odrobine pod pachami jednak mam problem gdyz moja skora doslownie sypie sie ze mnie jak lupiez z glowy pije wode uzywam specjalnych balsamow( zawartoscia mocznika) i tabletki mmegafyt bioterapia . prosze o pomoc co jescze moge robic?
monikas25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 09:23   #122
Danuta Nowicka
dr n. med.

Łuszczenie się skóry to znak że schodzi stan zapalny, więc jest dobrze. Pić dużo wody, nawilżać balsamami z mocznikiem czy alantoiną. Nic wiecej.
Stary 2009-05-18, 20:18   #123
monikas25
Raczkowanie

dziekuje Pani bardo odrazu mi lepiej dobrze wiedziec ze tak ma byc jeszcze raz dziekuje !!!
monikas25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 14:23   #124
idealnecialo
Zadomowienie

Postaram się nie przejmowac
Jeszcze mam wyniki innych badan:
Bolerioza IgM ma wynik wątpliwy,
ANA2- niestwierdzono, jest tylko uwaga:"niespecyficzne świecenie",
AST ok
ALT- ok
CK-NAC ok
CRP ok
RF ujemny
Immunoglobiny IgG IgA IgM ok

Czytalam jeszcze ze smaruja to zmienione miejsce masc z wit E, ktora rozmiekcza to stwardniałe miejsce. Moge tez nia smarowac? (I jaka czy sama masc z wit E, czy moze byc A+E, albo z tlenkiem cynku). Wogole o nawilzaniu słyszałam ale za bardzo nie wiem co byłoby odpowiednie? Jeszcze mam mały strupek po wycieciu ale juz powoli schodzi. Moge smarowac juz mascia, czyms nawilzajacym czy poczekac az calkiem odpadnie stupek?

Edytowane przez idealnecialo
Czas edycji: 2009-05-20 o 14:30
idealnecialo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 13:08   #125
czerwonapantera
Przyczajenie

Mam pytanie...
Od kilku lat mam na rękach takie krostki ropne i nie wiem czym to może być spowodowane.
Jak się tego pozbyć, ponieważ zrobiło się ciepło i jest pora na noszenie bluzek na krótki rękaw, a to nie fajnie wygląda.
Proszę o radę i pozdrawiam.
czerwonapantera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 15:59   #126
Danuta Nowicka
dr n. med.

nawilżać już, najlepiej preparatem z witaminą E i mocznikiem, na witaminę A trzeba uważać, bo ona w nadmiarze sama może powodowac złuszczanie...

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

Podejrzewam, ze nie są to ropne zmiany tylko grudki spowodowane nadmiernym rogowaceniem naskórka (tzw rogowacenie okołomieszkowe).... Bardzo często występujace schorzenie jest objawem suchości skóry. rada: peeling, najlepiej ziarnisty potem posmarować maścią z witaminą A. I nie zasłaniać, dobrze reguje na opalanie się...
Stary 2009-05-28, 07:52   #127
mosutatsu
Rozeznanie

Witam.
Mam pytanie.
Zaraz po goleniu (nieduży zarost, dopiero początki, choć już dość 'twardy'), a raczej dopiero na drugi dzień cała broda bardzo mnie swędzi. Da się odczuć małe włoski, które zaczynają już od nowa wyrastać. Dziś nawet pojawiły się małe, czerwone grudki - pewnie od drapania... nie mogłem się powstrzymać.
Czym to może być spowodowane? Golę się maszynką 'zwykłą' (Gilette), żelem do golenia Avene, po goleniu (choć nie zawsze) używam Avene Cicalfate.

Jeszcze jedno pytanie - odnośnie maszynek do golenia, przy cerze trądzikowej, tłustej. Które będą lepsze? Elektryczne, czy zwykłe? Chodzi mi tu głównie o podrażnienia pryszczy i ich ew. roznoszenie. Czytałem już wiele źródeł i w każdym inna opinia...

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez mosutatsu
Czas edycji: 2009-06-02 o 18:21
mosutatsu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-01, 22:00   #128
bialas55
Przyczajenie

mam taki problem ,pojawily mi sie dziwne plamy na szyi,nie swedza mnie,nie bola nie pioka ,co to moze byc czy to nic powaznego dolaczam zdjecie PODKRESLAM bo ktos mi odpisal ze to grzybica skory ze mnie to nie swedzi,ze nie luszczy sie,nie smierdzi ,nie piecze ,nie rozprzestrzenia sie a mam to juz miesiac okolo,wiec to nie moze byc grzybica skory bo juz dano by swedziala,piekla itd zeby znow nikt nie odpisal ze to grzybica skory http://img87.imageshack.us/my.php?image=dsc02864sx7.jpg

z gory dziekuje za pomoc pani doktor i pozdrawiam

Edytowane przez bialas55
Czas edycji: 2009-06-02 o 10:07
bialas55 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-03, 09:37   #129
rybka516
Raczkowanie

Question Dot.: specjalista na forum!!

Dzień dobry Pani doktor mam pytanie dotyczące twardziny. Wiem, że temat był juz poruszany ale chciałabym dopytać się szczegółów. W 2007 roku miałam przeszczep w wyniku którego wystąpiła u mnie przewlekła reakcja GVHD. W postaci ognisk twardzinowych, poikilodermi. Co prawda choroba nie jest jeszcze aż tak bardzo rozległa choć zajmuje mi już tłów troszkę piersi, plecki u góry i kilka ogniska mam na ręku i nodze. W tych okolicach mam skórę woskową z przebarwieniami koloru brązowego. Zostałam zakwalifikowana do naświetlania UVA1 z tym, że dopiero od września. I pytanie brzmią:
1.Czy normalne opalanie na naturalnym słońcu w czasie letnim w odpowiednich dawkach oczywiscie ostrożnie np. po 15h z filtrem 20 jest wstanie mi troszkę pomóc zmniejszyć stwarnienie skóry?
2. Czy kosmetyki jakie stosuje (emolium: emulsja do ciała, kremowy żel do kąpieli i krem borny z wit. A) są wystarczajace aby zmiękczyć skórę?
3. Czy w ciągu 3 miesięcy do momentu naświetlanie choroba może znacznie ulec pogorszeniu?
4. Czy sterydy typu Encorton jest wskazany przy takiej chorobie czy lepiej poczekać na fototerapię?
Z góry dziekuję Pani za wszystkie udzielone mi odpowiedzi
Pozdrawiam serdecznie
rybka516 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 10:42   #130
Asia28
Przyczajenie

GG do Asia28

Droga Pani doktor!
U mojego 13 miesięcznego synka stwierdzono niedawno rogowacenie mieszkowe skóry.Ma on krostki z białymi punkcikami na policzkach i ramionkach i skóra w tym miejscu jest zaczerwieniona i sucha.Jemu te krostki wogóle nie przeszkadzają,nie drapie się,więc chyba go nie swędzą.Dodam,że ma on od urodzenia skazę białkową i jest na diecie.Do tej pory myślałam,że to na pewno od alergii ale nasza pani alergolog powiedziała,że to nie musi byc zależne od pokarmu.Stosowałam już Protopic,Elidel i Laticort (na ramionka) które przepisała mi pani alergolog ale nie było poprawy.W tej chwili stosuję kosmetyki Vitella i krem Emolium oraz przemywam zmiany siemieniem lnianym ale krostki nie znikają.
Mam pytanie czy to można wogóle wyleczyc,czy to rogowacenie może miec związek z alergią czy jest to wogóle odrębna choroba.Czytałam o takich kremach jak Keranorm i Xerial,czy mogę je stosowac u takiego małego dziecka.Co jeszcze mogłabym wypróbowac?.

Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
Asia28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 12:31   #131
Danuta Nowicka
dr n. med.

Rogowacenie mieszkowe to wyznacznik suchej skóry, a więc tendencja ta może utrzymywac się przez całe życie. W pielęgnacji najważniejsze nawilżanie, natłuszczanie. Wybierać proszę preparaty z mocznikiem, witaminą A, olejem z ogórecznika. Polecam te dostepne w aptece np la roche, aderma

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Nie chciałabym tą drogą doradzać w tak poważnym rozpoznaniu... Napewno światło UVA w połączeniu z psoralenem czyli PUVA, działa najlepiej na zmiany skórne. Co do terapii ogólnej sterydami prosze skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który zna Pani stan zdrowia.

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Przy tendencji do zakażenia mieszków włosowych zawsze lepiej golić się maszynką elektryczną. Po goleniu polecam coś o własciwosciach gojacych np cicalfate firmy Avene (w aptece)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-09, 09:56   #132
calineczka19
Przyczajenie

Witam
Byłam u Dermatologa i pani przypisala mi maść na noc Brevoxyl, a rano Dalacit T. Uzywam to tydzien i zdecydowanie poprawia mi sie po tym brevoxylu ... skora jest gladsza... Mam takie pytanie czy używajac tych preparatow moge chodzic do solarium, lub wogole sie opalac?
calineczka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-10, 07:40   #133
Danuta Nowicka
dr n. med.

Nie można, ani solarium , ani słońce. Zostaną brzydkie przebarwienia.
Stary 2009-06-12, 19:57   #134
problemowiec89
Przyczajenie

Witam!! Pani doktor mam takie pytanie od pół roku biore tetralysal,od tygodnia co drugi dzien moj dermatolog stwierdzil ze to nie ma medycznego uzasadnienia ale pozwolil mi na to, do tego stosuje epiduo i acnederm co drugi dzien. Twarz zmywam płynem micelarnym nawilzam physiogelem i uzywam filtra klorane spf 50+. Mimo tego zestawu co jakis czas pojawiaja mi sie ropne krostki jak sobie z tym poradzic? I moje drugie pytanie mam cere bardzo naczynkowa nadreaktywna plytkounaczyniowiana mam wrazenie ze epiduo mi ja strasznie podrazna czy wymienic go na retin a ? a jak nie to co mam zrobic? i jak jeszcze lepije chronic naczynka? z gory dziekuje za porade
problemowiec89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 22:39   #135
lenka07661
Zadomowienie

Witam Pani doktor, mam problem z naczynkami na policzkach (kilka pękniętych w wyniku oparzenia w dzieciństwie), chciałabym je usunąć laserem, ale choruję na cukrzycę typu 1. Wiem, że jest to przeciwskazaniem do zabiegu, ale nie rozumiem dlaczego. Czy naprawdę nie mogę nic zrobić?Jestem w stanie znieść dłuższe gojenie itp. Proszę o radę.

** Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie. *
lenka07661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-14, 23:08   #136
Sunny!!!
Przyczajenie

Witam!

Pani doktor, od około 2 lat mam brzydką cerę, nigdy wcześniej nie miałam problemów ze skórą twarzy, nie pamiętam abym miała kiedykolwiek trądzik, czy pryszcze... Czy jest Pani w stanie ocenić po zdjęciu co to jest i co stosować lub czego unikać???

Z góry bardzo dziękuję za odp. i pozdrawiam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SP_A1396.jpg (135,6 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SP_A1398.jpg (127,3 KB, 42 załadowań)
Sunny!!! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 17:20   #137
Marcia1984
Raczkowanie

Witam!
Mam pytanie do Pani Doktor:Mam biala plamke na policzku kolo nosa,Dermatolog przepisal mi picie a potem wcieranie w nia soku z dziurawca.I czy do tego powinnam ta plamke opalic,zeby wrocic pigment?Czy moze byc solarium tez?Bo slyszalam rozne opinie ze slonce szkodzi a inne ze pomaga.
Z gory dziekuje za odpowiedz
Marcia1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-25, 05:48   #138
Danuta Nowicka
dr n. med.

Wszystkie preparaty złuszczajace, np epiduo, a jeszcze bardziej retin A będą powodować zmiany naczyniowe. Tetralysal może Pani jeszcze trochę brać, natomiast zamiast złuszczać , przez lato proszę chronić naczynia preparatami uszczelniającymi i przeciwzapalnymi np. Rosaliac, Rubialine lub balsam LD 21.

---------- Dopisano o 04:46 ---------- Poprzedni post napisano o 04:42 ----------

Trochę trudno diagnozować skórę tylko ze zdjęć. Na moje oko ma Pani problem z nadmiernym rogowaceniem, co daje uczucie tarki i nieładny wygląd. Rada peeling (dla bezpieczeństwa naczynek enzymatyczny) a potem coś z mocznikiem, witaminą A + E (np xerialine - svr). Po lecie mozna pomyśleć o Retin A, Glyko A - czyli coś silniejszego...

---------- Dopisano o 04:48 ---------- Poprzedni post napisano o 04:46 ----------

Jeśli to plama bielacza, a na to wygląda, jeśli lekarz polecił dziurawiec OPALANIE JEST NIEZBĘDNE!!!! Inaczej pigment nie powróci. Najlepiej słońce, bo UV w solarium tak naprawdę nie opale najlepiej. Musi Pani poddać się działaniu promieniowania UVB!!!
Stary 2009-06-25, 13:48   #139
Marcia1984
Raczkowanie

Dziekuje Pani doktor za odpowiedz)
Czyli wcieram na waciku sok i opalam sie na sloncu,tak?Ile czasu powinnam na nim byc?I jak szybko moge sie spodziewac rezultatow?I czy zel vitix jest skuteczny?
A i dodam jeszcze,ze mam naraz 2 problemy.Oprocz tej bialej plamki,ktora jest tuz obok- kolo nosa mam stale zaczerwienienie,na ktore lekarz przepisal mi zel Rozex na noc,a w dzien Tormentiol.
Jak powinnam postepowac,zeby te 2 problemy zaleczyc?

Edytowane przez Marcia1984
Czas edycji: 2009-06-25 o 21:18
Stary 2009-06-29, 08:16   #140
Danuta Nowicka
dr n. med.

Zaczerwienienie nie ruszać, to inny problem i rozex da sobie radę. Smaruje Pani 2x dziennie, opala się 1 x dziennie tak 10-15 minut. Jeśli ma Pani vitix to już bez soku - smarować wieczorem, opalać się w dzień.
Stary 2009-06-29, 09:20   #141
lenka07661
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lenka07661 Pokaż wiadomość
Witam Pani doktor, mam problem z naczynkami na policzkach (kilka pękniętych w wyniku oparzenia w dzieciństwie), chciałabym je usunąć laserem, ale choruję na cukrzycę typu 1. Wiem, że jest to przeciwskazaniem do zabiegu, ale nie rozumiem dlaczego. Czy naprawdę nie mogę nic zrobić?Jestem w stanie znieść dłuższe gojenie itp. Proszę o radę.
Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie

** Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie. *
Stary 2009-06-29, 18:33   #142
Sunny!!!
Przyczajenie

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Zastosuję się do zaleceń i będę obserwować skórę twarzy.

Pozdrawiam
Sunny!!! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-02, 23:00   #143
Pysia177
Przyczajenie

.

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Witam Pani doktor. mam problem z niegojaca sie rana na twarzy. rana jest wielkosci ok 0,5 cm i wyglada to tak ze nie ma na niej naskorka i sa widoczne biale kropki podobne do malutkich kaszakow. na ranie od 4 dni wytworzyl sie raz strupek poczym pod spodem zebrala sie ropa probowalam stosowac tribiotic i oklady z szalwi ale niestety nie pomoglo.
Pysia177 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-03, 06:15   #144
Danuta Nowicka
dr n. med.

Cukrzyca jest przeciwwskazaniem do wszystkich zabiegów gdzie dochodzi do uszkodzenia tkanek. W przebiegu choroby dochodzi do upośledzenia procesu gojenia. Może Pani wykonać ten zabieg ale pod warunkami:
1. ustabilizowana gosp cukrowa
2. dobry gabinet, doswiadczona osoba, wiedząca o Pani problemie
3. właściwa pielegnacja po zabiegu (preparaty przyspieszajace gojenie)

---------- Dopisano o 05:15 ---------- Poprzedni post napisano o 05:14 ----------

tribiotyk może być - stosować 2x dziennie, szałwię radzę odstawić. Regeneracja naskórka może trwać nawet do 30 dni, więc 4 to trochę mało... Cierpliwości!!!
Stary 2009-07-03, 11:51   #145
Marcia1984
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Danuta Nowicka Pokaż wiadomość
Zaczerwienienie nie ruszać, to inny problem i rozex da sobie radę. Smaruje Pani 2x dziennie, opala się 1 x dziennie tak 10-15 minut. Jeśli ma Pani vitix to już bez soku - smarować wieczorem, opalać się w dzień.
Dobrze,bede tak robictylko co kiedy nie ma slonca?Bo rozumiem ,ze najlepsze efekty daje systematycznosc?A i ja nie mam vitix'u tylko spytalam czy jest skuteczniejszy od soku z dziurawca?
A i jeszcze czy jak biore tabletki antykoncepcyjne Jasminelle,moge pic ten sok z dziurawca?Bo na ulotce o nim pisze i zeby spytac lekarza..??

Z gory dziekuje za odpowiedz

Czas edycji: 2009-07-04 o 14:56
Stary 2009-07-06, 06:13   #146
Danuta Nowicka
dr n. med.

Tak, może Pani, sok z dziurawca pić, a jeszcze lepiej smarować w odbarwione miejsca. A słońce może bedzie tego lata.... Solarium przy tabletkach - nie polecam.
Stary 2009-07-07, 11:42   #147
asiuk3
Przyczajenie

Pani doktor ja też proszę o pomoc. te zdjęcia wyszły troszkę straszniej niż to w realu wygląda ale taki badziewny aparat był
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=348735
asiuk3 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-07, 22:16   #148
sher_ry
Raczkowanie

GG do sher_ry

Pani doktor. miałam trądzik, ale odłożyłam czekolade i jeszcze pare produktów, przez co stany zapalne,no czyli te krosty ropne mi nie wyskakują.
teraz jednak powiększył się problem z zatkanymi porami:/ i od czasu do czasu pojawiają sie czerwone plamki, takie krostki, które bolą przy dotknięciu.
co robić z tymi nieszczęsnymi zatkanymi porami? a może też czego nie robić, żeby nie było ich więcej (?). no i może jest Pani w stanie stwierdzić co to za bolące krostki i skąd się biorą.
dodaje zdjecie takiej krostki(to jest mój policzek):/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC04562.jpg (14,9 KB, 33 załadowań)

4.09.2009
z przodu: 37 cm
z tyłu: 41 cm

8.10.2009z przodu: 41 cm
z tyłu: 44 cm
sher_ry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-09, 18:38   #149
lenka07661
Zadomowienie

[QUOTE=Danuta Nowicka;13067261]Cukrzyca jest przeciwwskazaniem do wszystkich zabiegów gdzie dochodzi do uszkodzenia tkanek. W przebiegu choroby dochodzi do upośledzenia procesu gojenia. Może Pani wykonać ten zabieg ale pod warunkami:
1. ustabilizowana gosp cukrowa
2. dobry gabinet, doswiadczona osoba, wiedząca o Pani problemie
3. właściwa pielegnacja po zabiegu (preparaty przyspieszajace gojenie)

---------- Dopisano o 05:15 ---------- Poprzedni post napisano o 05:14 ----------

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Stary 2009-07-10, 11:51   #150
Marcia1984
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Danuta Nowicka Pokaż wiadomość
Tak, może Pani, sok z dziurawca pić, a jeszcze lepiej smarować w odbarwione miejsca. A słońce może bedzie tego lata.... Solarium przy tabletkach - nie polecam.
Dziekuje)
a prosze powiedziec ile czeka sie na rezultaty?Bo ja nie widze zadnych..i czy smarowac codziennie nawet jak nie ma slonca??
Moze ten vitix jest bardziej skuteczny?

I jeszcze inna sprawa:na czole pojawily mi sie takie male,podskorne krostki w kolorze cery,widac je pod swiatlo.Jak z nimi walczyc?i co to jest?

Czas edycji: 2009-07-10 o 14:08
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości