![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
Witajcie
![]() Też miałam trochę przerwy, w międzyczasie III tom rozpoczęliście, ale już jestem na bieżąco... ![]() Ja jeszcze może też dorzucę swój komentarz do sprawy niedowiarków. Mhm... Bardzo dobrze wiem, co to znaczy, bo mam to na co dzień. Generalnie mój Tata kompletnie w to wszystko nie wierzy, ba, denerwuje się, puka w czoło, myślał nawet, że krzykiem mi coś wyperswaduje. Nie chce słuchać żadnych wyjaśnień, spojrzeć na zdjęcie Kennedyego - jest przekonany o swojej racji i tyle. I pewnie teraz pomyślicie - jej, toż to człowiek bez serca. Ale tak nie jest. Mój Tata jest wspaniałym człowiekiem, ma serce - gdyby tak nie było to moi rodzice (a nie są już młodzi) nie wzięliby na wychowanie 2 chłopców z domu dziecka po odchowaniu własnej trójki dzieci. Po prostu jest strasznie uparty i przekonany o swojej racji, a dodatkowo bardzo nastawiony przeciwko kościołowi. Ma smutne przeżycia z dzieciństwa gdy był ministrantem - i do dziś nie wierzy w żadną instytucję, która ma cokolwiek do czynienia z kościołem... Jak już wspomniałam - jest uparty i nic nie jest w stanie go przekonać. Choć jak ksiądz przychodzi do nas po kolędzie to zawsze miło sobie gaworzą ![]() Ja zdaję sobie natomiast sprawę, że księża to też ludzie - bywają wspaniali i dobrzy, a bywają źli i nieprzyjemni. Dlatego, czasem mam wyrzuty sumienia czytając forum, bo wiem że większość z Was jest bardzo religijna, raczej rzadko chodzę do kościoła. Kilka razy (przy okazji spowiedzi) bardzo się sparzyłam i teraz jakoś tak różnie to bywa... Piszę to wszystko, żeby uświadomić, że to niedowierzanie najczęściej jest spowodowane jakimiś przykrymi przeżyciami z przeszłości - one często rzutują na nasze postrzeganie świata. Dlatego już nawet nie denerwuję się na tatę, po prostu z nim o tym nie rozmawiam. Zresztą mój Tato nie jest jedyny - dużo znajomych kwituje sprawę adopcji drwiącym uśmieszkiem, wiem, że sobie później żartują, że ciekawe na co idą te pieniądze, bo na pewno nie na zambijskie maluchy. I tak jest i będzie zawsze - ludzie są różni. Gdyby wszyscy byli tacy jak my nie byłoby umierających z głodu dzieci na świecie. To trzeba poczuć w sercu - tą chęć, radość z dzielenia się z innymi. Każdy znajdzie na to inny sposób - nie trzeba adoptować dziecka w Zambii - można przygarnąć zmaltretowanego psa, zrobić zakupy i wypić herbatkę ze staruszką mieszkającą niedaleko, wspierać uzdolnioną młodzież, wysłać pocztówkę do umierającego chłopca... Sposobów jest wiele - na to by pomagać. Najważniejsze by coś robić, a nie zajmować się atakowaniem. No, to by było chyba na tyle ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
napiszę od kogo już wpłynęły pieniążki. Mam nadzieje,że nie macie nic przeciwko temu. Kwot nie piszę. Gosiakk, Janka75, Meeru, Markos, BIG, Moria i Lalylissa. Razem : 340, 50 zł Chyba jeszce tylko na jeden obiecany przelew czekamy i kupuję pozdrawiam
Edytowane przez mukashana Czas edycji: 2008-05-13 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Ufffffffff Nela85 pięknie to napisałaś..... Przeczytałem z zapartym tchem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
Nela85 pięknie napisane.
Pani Kasiu dziekujemy pieknie za artykuł ![]() ![]() ![]() Drora witam Cie serdecznie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Wpadłam tylko na chwilkę, bo uczę się i uczę
![]() ![]() Prawdopodobnie 1 czerwca odbędzie się w mojej szkole festyn i zbiórka pieniędzy na misje w Zambii, mam nadzieję że wszystko się uda ![]() Buziaki i pozdrowionka dla wszystkich ![]()
#127 |
Raczkowanie
|
Lalylissa widzę,że jesteś moja ziomalka
![]()
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Laylisa trzymam kciuki
![]() Pani Kasia super artykuł no to teraz nie będą już lekarze musieli nacinać skóry pacjentom A jeszcze ciagle zapominam napisać że bardzo spodobała mi się ( jak to się pisze? ) dioramka Vitalinus - cudo!!! Ciagle nie mogę wyjść z podziwu nad talentem Kasi ![]() Tereska tez zasypana włóczkami dzielnie tworzy misiaczki ![]() a teraz komunikat od Pana Ryszarda Kanasa, z którym miałam przed chwilą przyjemność rozmawiać tel. Otóż w Gliwicach powstał niedawno ośrodek - taki terenowy oddział MAITRI mam nadzieję że Panu Ryszardowi uda się niebawem dostać na nasze forum to sam sie przedstawi 8 czerwca o godz.12.00 w Kościele Chrystusa Króla odbędzie się Msza Święta i spotkanie dla rodziców adopcyjnych i wszystkich chętnych - spotkanie będzie połączone z projekcją filmu i pokazem zdjęć. Serdecznie wszystkich zapraszam w jego imieniu. Pan Ryszard wyraził chęć wzajemnej współpracy w celu propagowania i rozpowszechniania "adopcji imiennej" i wszelkich innych form pomocowych dzieciom. Maitri jest jednym z nielicznych ośródków, poprzez który można adoptować dziecko na odległość, bo my juz nowych przyjęć nie mamy!
#129 |
Rozeznanie
|
A tworzę, tworzę..... Już trochę wysłałam do Ulisi. Może po tych swoich egzaminach coś wystawi.
Mam też przygotowane /chyba ze 12 szt/ dla Animatora na ten jego festyn, ale nie wiadomo czy się odbędzie. Jeśli nie, to chętnie wyślę komuś innemu kto organizuje jakąś imprezkę gdzie można by je sprzedać. Żałuję, że nie wiedziałam o festynie organizowanym przez męża Asieńki...... http://mamcia.multiply.com/photos/al...After_Easter_1 tutaj możecie zobaczyć część rzeczy przygotowanych dla naszych dzieciaczków. Pozdrawiam wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
hmm..
![]() kolejne pytania : budyn do zalania wodą czy taki do robienia z mlekiem?? ![]() ![]() Jakie witaminy wysylacie?
If I am not for myself, then who will be for me? And if I am only for myself, then what am I? And if not now, when? (Avot 1:14) |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
to jest taki do zalewania wodą????
to jak najbardziej taki !!! bo tam ten na mleko jest robiony na w9odzie i smakuje średnio ... siostra mówiła
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
aha
![]() ![]() kupilam i ten i ten bo nie wiedzialam który lepszy. Stwierdzilam ze Was spytam i zjem ten ktory tam by się nie przydał ![]() Są jeszcze mleczny ryż i mleczny ryż z kawałkami jabłek i cynamonem moje główne posiłki z serii SŁODKA CHWILA ![]()
If I am not for myself, then who will be for me? And if I am only for myself, then what am I? And if not now, when? (Avot 1:14) |
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Słuchaj kochana, czy potrafiłabyś zrobić z włóczki opaski na rękę? Albo coś w tym stylu? Np w kolorach zambijskiej flagi...?Myślę, że dla ludzi założenie czegoś takiego byłoby sposobem zamanifestowania swojej pomocy, tak jak takie gumowe opaski na rękę... Myślę też że coś takiego sprzedałoby się na allegro (ja bym kupiła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#136 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziękuję za pamięć, jednak z przykrością muszę poinformować, że nie będzie festynu ponieważ zostałem w parafii zawieszony w animacji (oficjalnie) z powodu braku uprawnień. Odwołałem się do dyr. do spraw misyjnych w diecezji i do ks. Biskupa. Myślę jednak, że nawet jakbym dostał na czas właściwy dokument to trudno by mi było w parafii robić festyn, bo takie wydarzenie wymaga współpracy z administratorem parafii i powinno być wydarzeniem radosnym i integrującym co byłoby trudnym ponieważ mamy skrajnie różne poglądy na tematy misyjne, a kiedy spytałem o przyczynę zawieszenia mojej animacji to usłyszałem:"Nie muszę się tłumaczyć". Spróbuję na jesień w innej parafii. Pozdrawiam wszystkich i proszę o modlitwę w intencji współpracy świeckich z duchownymi.
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Animator trzymam mocnoooo kciuki zeby jednak wszystko sie udalo. To strasznie przykre jak ksiądz postapil
![]() Teresko ja juz kiedys pisalam ale i tak sie powtorze ... prace przecudne ![]() Meeru nie wstydz sie pytac nawet o najbardziej podstawowe pytania. Bo pamietaj jak nie bedziesz pytac moze spotkac Cie mala kara ![]() ![]() ![]() Moria dała dobry pomysl ![]() No to uciekam do pracy. Milego dzionka |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Suzi82 Juz bede zadawac nawet najglupsze pytania tylko nie bij
![]() Milego dnia dla wszystkich i do zobaczenia wieczorem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
W poszukiwaniach flagi zambijskiej trafiłam na tę stronkę. Warto poczytać. Jest tam także artykuł z "naszej" misji . Może nie najnowsze te informacje, ale naprawdę bardzo ciekawe.
http://www.misyjnedrogi.pl/kraj.php?Zambia Gosiakk-Zrobienie opasek na rękę to nie problem, daj znać jak już będziesz wiedziała coś w sprawie tego kiermaszu. A co powiesz na zielono-czerwono-czarno-pomarańczowe korale????? Idę zrobić jedne na próbę.........hehe. Animator- oczywiście, że o Tobie pamiętam. Mam nadzieję, że jeszcze nie jedną imprezę będziesz organizował. Wtedy masz u mnie fanty jak w banku. Nela- pięknie napisane. Pozdrawiam wszystkich i pięknego dnia życzę. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
tereska czy chodzilo Ci o ten artykul Pracuję głównie w hospicjum, Mpanshya bo ja innego nie moge znalesc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Tak, to ten artykuł. Bardzo ciekawy jest też ten pierwszy- Szpital na peryferiach świata. Nie dotyczy Mpanshya, ale wiele mówi o ogólnej sytuacji w Zambii.
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() wiele osób puka się w głowę - "i ty wysyłasz tam pieniądze?! ktoś się za nie nieźle urządzi!" itp. zresztą nie pierwszy raz słyszę, że jestem naiwna (co do pewnego stopnia jest pewnie prawdą). jeśli chodzi o religijność - sama straciłam wiarę kilka lat temu, ale nie mam w sobie jakiegoś żalu do instytucji kościoła. wszędzie, w każdym środowisku są i ludzie chcący pomóc innym, i pragnacy zagarnąć jak najwięcej dla siebie. zawsze warto trzymać z tymi pierwszymi, nie? ![]() ściskam was wszystkich najmocniej ![]()
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
chodziłam do V LO w Oliwie
#145 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
![]() W moim gronie też są ludzie którym mówiłam żeby spojrzeli na stronę adopcja serca, poczytali, zapoznali się z sytuacją, ale tylko kiwali głowami i już więcej nie wracali do tematu. Mówili : tak,tak poczytam, a potem jak pytałam, to każdy mówił: ciekawe czy te pieniądze faktycznie trafiają do tych dzieci. Ja się tylko mogę uśmiechać, ponieważ uważam, że to co robię jest dobre i tylko tyle. Jak ktoś naprawdę poczyta sobie to forum, to nie wierzę, że może jeszcze mieć jakiekolwiek wątpliwości. ![]() Ja od zawsze chciałam w jakiś sposób pomagać innym i uważam opiekę na dzieckiem z Zambii za swój wielki sukces. Tereska, naprawdę świetne te wszystkie prace, wielki masz talent, naprawdę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czytałam "Gościa Niedzielnego" juz parę dni temu i muszę przyznac ,ze artykuł od razu rzucił mi się w oczy. Zabrałam się więc do czytania i pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to taka, ze to musi być osoba z naszego forum ![]() pozdrawiam wszystkich |
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Widzieliście?
![]() ![]() http://expatpol.allegro.pl/my_page.php?uid=7210224 Wracam do pracy, przegrywania piosenek dla dzieci w wersji karaoke ![]() ![]() Tak wogóle to mnie wzięło dzić na wspominki: Dziewczyny Floe, Annee, Erietka, Nutka, Baambii, Mrs. Ideal, Dziejus (chłopcze ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Wow
![]() Cytat:
![]() Tereska: Cudowne są Twoje pracę i gratuluję talentu. Sama też kiedyś trochę szydełkowałam, robiłam na drutach itp., ale chyba nie mam do tego zdolności ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.