Misja w Zambii - część III - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-13, 16:04   #121
Nela85
Raczkowanie

Lokalizacja: Oslo, Pobierowo, Szczecin, Poznań - już sama nie wiem gdzie mieszkam ...
GG do Nela85 Send a message via Skype™ to Nela85
Dot.: Misja w Zambii - część III

Witajcie

Też miałam trochę przerwy, w międzyczasie III tom rozpoczęliście, ale już jestem na bieżąco...

Ja jeszcze może też dorzucę swój komentarz do sprawy niedowiarków. Mhm... Bardzo dobrze wiem, co to znaczy, bo mam to na co dzień. Generalnie mój Tata kompletnie w to wszystko nie wierzy, ba, denerwuje się, puka w czoło, myślał nawet, że krzykiem mi coś wyperswaduje. Nie chce słuchać żadnych wyjaśnień, spojrzeć na zdjęcie Kennedyego - jest przekonany o swojej racji i tyle. I pewnie teraz pomyślicie - jej, toż to człowiek bez serca. Ale tak nie jest. Mój Tata jest wspaniałym człowiekiem, ma serce - gdyby tak nie było to moi rodzice (a nie są już młodzi) nie wzięliby na wychowanie 2 chłopców z domu dziecka po odchowaniu własnej trójki dzieci. Po prostu jest strasznie uparty i przekonany o swojej racji, a dodatkowo bardzo nastawiony przeciwko kościołowi. Ma smutne przeżycia z dzieciństwa gdy był ministrantem - i do dziś nie wierzy w żadną instytucję, która ma cokolwiek do czynienia z kościołem... Jak już wspomniałam - jest uparty i nic nie jest w stanie go przekonać. Choć jak ksiądz przychodzi do nas po kolędzie to zawsze miło sobie gaworzą
Ja zdaję sobie natomiast sprawę, że księża to też ludzie - bywają wspaniali i dobrzy, a bywają źli i nieprzyjemni. Dlatego, czasem mam wyrzuty sumienia czytając forum, bo wiem że większość z Was jest bardzo religijna, raczej rzadko chodzę do kościoła. Kilka razy (przy okazji spowiedzi) bardzo się sparzyłam i teraz jakoś tak różnie to bywa...
Piszę to wszystko, żeby uświadomić, że to niedowierzanie najczęściej jest spowodowane jakimiś przykrymi przeżyciami z przeszłości - one często rzutują na nasze postrzeganie świata.
Dlatego już nawet nie denerwuję się na tatę, po prostu z nim o tym nie rozmawiam.
Zresztą mój Tato nie jest jedyny - dużo znajomych kwituje sprawę adopcji drwiącym uśmieszkiem, wiem, że sobie później żartują, że ciekawe na co idą te pieniądze, bo na pewno nie na zambijskie maluchy.

I tak jest i będzie zawsze - ludzie są różni. Gdyby wszyscy byli tacy jak my nie byłoby umierających z głodu dzieci na świecie. To trzeba poczuć w sercu - tą chęć, radość z dzielenia się z innymi. Każdy znajdzie na to inny sposób - nie trzeba adoptować dziecka w Zambii - można przygarnąć zmaltretowanego psa, zrobić zakupy i wypić herbatkę ze staruszką mieszkającą niedaleko, wspierać uzdolnioną młodzież, wysłać pocztówkę do umierającego chłopca...
Sposobów jest wiele - na to by pomagać. Najważniejsze by coś robić, a nie zajmować się atakowaniem.

No, to by było chyba na tyle Buziaki dla Was wszystkich - wspaniali z Was ludkowie
Nela85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 16:12   #122
mukashana
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to mukashana

Cytat:
Napisane przez Laylissa Pokaż wiadomość

Mukashana: Wpłaciłam pieniążki na Twoje konto na 2 opakowania tego leku. Doszły już ?
hej

napiszę od kogo już wpłynęły pieniążki. Mam nadzieje,że nie macie nic przeciwko temu. Kwot nie piszę.

Gosiakk, Janka75, Meeru, Markos, BIG, Moria i Lalylissa
. Razem : 340, 50 zł

Chyba jeszce tylko na jeden obiecany przelew czekamy i kupuję

pozdrawiam

Edytowane przez mukashana
Czas edycji: 2008-05-13 o 18:42
mukashana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 16:17   #123
Markos
Raczkowanie

Ufffffffff Nela85 pięknie to napisałaś..... Przeczytałem z zapartym tchem
Markos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 16:22   #124
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
Napisane przez mukashana Pokaż wiadomość
hej

Chyba jeszce tylko na jeden obiecany przelew czekamy i kupuję

pozdrawiam
no to mój eMbank
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 16:36   #125
suzi82
Rozeznanie

GG do suzi82

Nela85 pięknie napisane.

Pani Kasiu dziekujemy pieknie za artykuł

Drora witam Cie serdecznie super ze jestes Zapraszam Cie codziennie na czat Jak i cala reszte zreszta tez

suzi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 18:12   #126
Laylissa
Raczkowanie

Wpadłam tylko na chwilkę, bo uczę się i uczę . Mam miliony zaliczeń i ledwo daję już radę. Trzymajcie za mnie kciuki, bo moja sytuacja w szkole jest aktualnie tragiczna .

Prawdopodobnie 1 czerwca odbędzie się w mojej szkole festyn i zbiórka pieniędzy na misje w Zambii, mam nadzieję że wszystko się uda . Muszę pozaliczać wszystko, choćby dlatego, żeby dać sobie radę z organizacją tej imprezy.

Buziaki i pozdrowionka dla wszystkich !
Stary 2008-05-13, 18:41   #127
mukashana
Raczkowanie

Lalylissa widzę,że jesteś moja ziomalka Chyba,że do szkoły chodzisz w UK. W każdym razie ja liceum kończyłam w Gdańsku. powodzenia na egzaminach.
Stary 2008-05-13, 19:00   #128
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Laylisa trzymam kciuki

Pani Kasia super artykuł no to teraz nie będą już lekarze musieli nacinać skóry pacjentom
A jeszcze ciagle zapominam napisać że bardzo spodobała mi się ( jak to się pisze? ) dioramka Vitalinus - cudo!!! Ciagle nie mogę wyjść z podziwu nad talentem Kasi

Tereska
tez zasypana włóczkami dzielnie tworzy misiaczki

a teraz komunikat od Pana Ryszarda Kanasa, z którym miałam przed chwilą przyjemność rozmawiać tel.
Otóż w Gliwicach powstał niedawno ośrodek - taki terenowy oddział MAITRI
mam nadzieję że Panu Ryszardowi uda się niebawem dostać na nasze forum to sam sie przedstawi

8 czerwca o godz.12.00 w Kościele Chrystusa Króla odbędzie się Msza Święta i spotkanie dla rodziców adopcyjnych i wszystkich chętnych - spotkanie będzie połączone z projekcją filmu i pokazem zdjęć.
Serdecznie wszystkich zapraszam w jego imieniu.

Pan Ryszard wyraził chęć wzajemnej współpracy w celu propagowania i rozpowszechniania "adopcji imiennej" i wszelkich innych form pomocowych dzieciom.

Maitri jest jednym z nielicznych ośródków, poprzez który można adoptować dziecko na odległość, bo my juz nowych przyjęć nie mamy!
Stary 2008-05-13, 19:29   #129
tereska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość

Tereska
tez zasypana włóczkami dzielnie tworzy misiaczki

A tworzę, tworzę..... Już trochę wysłałam do Ulisi. Może po tych swoich egzaminach coś wystawi.
Mam też przygotowane /chyba ze 12 szt/ dla Animatora na ten jego festyn, ale nie wiadomo czy się odbędzie. Jeśli nie, to chętnie wyślę komuś innemu kto organizuje jakąś imprezkę gdzie można by je sprzedać. Żałuję, że nie wiedziałam o festynie organizowanym przez męża Asieńki......

http://mamcia.multiply.com/photos/al...After_Easter_1

tutaj możecie zobaczyć część rzeczy przygotowanych dla naszych dzieciaczków.
Pozdrawiam wszystkich

tereska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 20:23   #130
Drora
Przyczajenie

GG do Drora

hmm..

kolejne pytania : budyn do zalania wodą czy taki do robienia z mlekiem??

Jakie witaminy wysylacie?
If I am not for myself, then who will be for me? And if I am only for myself, then what am I? And if not now, when? (Avot 1:14)
Drora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 20:28   #131
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

to jest taki do zalewania wodą????
to jak najbardziej taki !!!
bo tam ten na mleko jest robiony na w9odzie i smakuje średnio ... siostra mówiła

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-13, 20:34   #132
Drora
Przyczajenie

GG do Drora

aha jasne że jest taki do zalewania wodą

kupilam i ten i ten bo nie wiedzialam który lepszy. Stwierdzilam ze Was spytam i zjem ten ktory tam by się nie przydał

Są jeszcze mleczny ryż i mleczny ryż z kawałkami jabłek i cynamonem
moje główne posiłki z serii SŁODKA CHWILA
If I am not for myself, then who will be for me? And if I am only for myself, then what am I? And if not now, when? (Avot 1:14)
Drora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 21:33   #133
gosiakk7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tereska Pokaż wiadomość
Jeśli nie, to chętnie wyślę komuś innemu kto organizuje jakąś imprezkę gdzie można by je sprzedać.
Tereska - ja będę robić imprezkę u siebie w pracy, w czerwcu. Właśnie jestem w trakcie ustalania, czy "kiermasz" też mogę zorganizować.
Słuchaj kochana, czy potrafiłabyś zrobić z włóczki opaski na rękę? Albo coś w tym stylu? Np w kolorach zambijskiej flagi...?Myślę, że dla ludzi założenie czegoś takiego byłoby sposobem zamanifestowania swojej pomocy, tak jak takie gumowe opaski na rękę...
Myślę też że coś takiego sprzedałoby się na allegro (ja bym kupiła )
gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 21:47   #134
Meeru
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Drora Pokaż wiadomość
hmm..

Swietne pytanie, sama sie nad tym zastanawialam, tylko sie wstydzilam zapytac
Meeru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 22:05   #135
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Markos Pokaż wiadomość
Ufffffffff Nela85 pięknie to napisałaś..... Przeczytałem z zapartym tchem
Ja też Super opis

Cytat:
Napisane przez Drora Pokaż wiadomość
hmm..

Jakie witaminy wysylacie?
Można taki i zalewany mlekiem i jako dodatek dorzucić 45zł na kózkę i trzymać kciuki aby za szybko jej rodzina nie zjadła i troszkę mleka na budyń dała

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 22:06   #136
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Cytat:
Mam też przygotowane /chyba ze 12 szt/ dla Animatora na ten jego festyn, ale nie wiadomo czy się odbędzie. ......

http://mamcia.multiply.com/photos/al...After_Easter_1

tutaj możecie zobaczyć część rzeczy przygotowanych dla naszych dzieciaczków.
Pozdrawiam wszystkich
Teresko
Dziękuję za pamięć, jednak z przykrością muszę poinformować, że nie będzie festynu ponieważ zostałem w parafii zawieszony w animacji (oficjalnie) z powodu braku uprawnień. Odwołałem się do dyr. do spraw misyjnych w diecezji i do ks. Biskupa. Myślę jednak, że nawet jakbym dostał na czas właściwy dokument to trudno by mi było w parafii robić festyn, bo takie wydarzenie wymaga współpracy z administratorem parafii i powinno być wydarzeniem radosnym i integrującym co byłoby trudnym ponieważ mamy skrajnie różne poglądy na tematy misyjne, a kiedy spytałem o przyczynę zawieszenia mojej animacji to usłyszałem:"Nie muszę się tłumaczyć". Spróbuję na jesień w innej parafii. Pozdrawiam wszystkich i proszę o modlitwę w intencji współpracy świeckich z duchownymi.

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 05:15   #137
suzi82
Rozeznanie

GG do suzi82

Animator trzymam mocnoooo kciuki zeby jednak wszystko sie udalo. To strasznie przykre jak ksiądz postapil

Teresko ja juz kiedys pisalam ale i tak sie powtorze ... prace przecudne

Meeru nie wstydz sie pytac nawet o najbardziej podstawowe pytania. Bo pamietaj jak nie bedziesz pytac moze spotkac Cie mala kara .... no dobra żartowałam

Moria dała dobry pomysl ten apropos kozy. Jesli bedziecie mialy problem jak ja kupic, wystarczy zrobic przelew a w tytule imie i nazwisko dziecka + numer (z kartoteki) oraz dopisek "na koze"

No to uciekam do pracy. Milego dzionka

suzi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 07:37   #138
Meeru
Raczkowanie

Suzi82 Juz bede zadawac nawet najglupsze pytania tylko nie bij
Milego dnia dla wszystkich i do zobaczenia wieczorem
Stary 2008-05-14, 07:54   #139
tereska
Rozeznanie

W poszukiwaniach flagi zambijskiej trafiłam na tę stronkę. Warto poczytać. Jest tam także artykuł z "naszej" misji . Może nie najnowsze te informacje, ale naprawdę bardzo ciekawe.

http://www.misyjnedrogi.pl/kraj.php?Zambia

Gosiakk-Zrobienie opasek na rękę to nie problem, daj znać jak już będziesz wiedziała coś w sprawie tego kiermaszu. A co powiesz na zielono-czerwono-czarno-pomarańczowe korale?????
Idę zrobić jedne na próbę.........hehe.

Animator- oczywiście, że o Tobie pamiętam. Mam nadzieję, że jeszcze nie jedną imprezę będziesz organizował. Wtedy masz u mnie fanty jak w banku.
Nela- pięknie napisane.

Pozdrawiam wszystkich i pięknego dnia życzę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-14, 08:15   #140
Meeru
Raczkowanie

tereska czy chodzilo Ci o ten artykul Pracuję głównie w hospicjum, Mpanshya bo ja innego nie moge znalesc
Stary 2008-05-14, 08:34   #141
tereska
Rozeznanie

Tak, to ten artykuł. Bardzo ciekawy jest też ten pierwszy- Szpital na peryferiach świata. Nie dotyczy Mpanshya, ale wiele mówi o ogólnej sytuacji w Zambii.

Stary 2008-05-14, 09:47   #142
Laylissa
Raczkowanie

Cytat:
Lalylissa widzę,że jesteś moja ziomalka Chyba,że do szkoły chodzisz w UK. W każdym razie ja liceum kończyłam w Gdańsku. powodzenia na egzaminach.
Ooo Ja do liceum chodzę w Gdańsku i mam nadzieję, że zdam i nadal będę tu chodzić . W tym roku wszystko to trochę olałam i teraz milion problemów. A, do którego liceum chodziłaś ?
Stary 2008-05-14, 11:03   #143
beautyb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nela85 Pokaż wiadomość
Ja zdaję sobie natomiast sprawę, że księża to też ludzie - bywają wspaniali i dobrzy, a bywają źli i nieprzyjemni. Dlatego, czasem mam wyrzuty sumienia czytając forum, bo wiem że większość z Was jest bardzo religijna, raczej rzadko chodzę do kościoła. Kilka razy (przy okazji spowiedzi) bardzo się sparzyłam i teraz jakoś tak różnie to bywa...
Piszę to wszystko, żeby uświadomić, że to niedowierzanie najczęściej jest spowodowane jakimiś przykrymi przeżyciami z przeszłości - one często rzutują na nasze postrzeganie świata.
Dlatego już nawet nie denerwuję się na tatę, po prostu z nim o tym nie rozmawiam.
Zresztą mój Tato nie jest jedyny - dużo znajomych kwituje sprawę adopcji drwiącym uśmieszkiem, wiem, że sobie później żartują, że ciekawe na co idą te pieniądze, bo na pewno nie na zambijskie maluchy.
nela, rozumiem aż za dobrze
wiele osób puka się w głowę - "i ty wysyłasz tam pieniądze?! ktoś się za nie nieźle urządzi!" itp. zresztą nie pierwszy raz słyszę, że jestem naiwna (co do pewnego stopnia jest pewnie prawdą).
jeśli chodzi o religijność - sama straciłam wiarę kilka lat temu, ale nie mam w sobie jakiegoś żalu do instytucji kościoła. wszędzie, w każdym środowisku są i ludzie chcący pomóc innym, i pragnacy zagarnąć jak najwięcej dla siebie. zawsze warto trzymać z tymi pierwszymi, nie?

ściskam was wszystkich najmocniej
beautyb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 12:25   #144
mukashana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Laylissa Pokaż wiadomość
Ooo Ja do liceum chodzę w Gdańsku i mam nadzieję, że zdam i nadal będę tu chodzić . W tym roku wszystko to trochę olałam i teraz milion problemów. A, do którego liceum chodziłaś ?
chodziłam do V LO w Oliwie
Stary 2008-05-14, 12:37   #145
Iwona g
Przyczajenie

Witam wszystkich!

W moim gronie też są ludzie którym mówiłam żeby spojrzeli na stronę adopcja serca, poczytali, zapoznali się z sytuacją, ale tylko kiwali głowami i już więcej nie
wracali do tematu. Mówili : tak,tak poczytam, a potem jak pytałam, to każdy mówił: ciekawe czy te pieniądze faktycznie trafiają do tych dzieci.
Ja się tylko mogę uśmiechać, ponieważ uważam, że to co robię jest dobre i tylko tyle. Jak ktoś naprawdę poczyta sobie to forum, to nie wierzę, że może jeszcze mieć jakiekolwiek wątpliwości.
Ja od zawsze chciałam w jakiś sposób pomagać innym i uważam opiekę na dzieckiem z Zambii za swój wielki sukces.
Tereska, naprawdę świetne te wszystkie prace, wielki masz talent, naprawdę.
Iwona g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 14:13   #146
PatrycjaMal
Raczkowanie

GG do PatrycjaMal

Cytat:
Napisane przez Animator Pokaż wiadomość

Forumowicze z południa kraju - Górny Śląsk We wczorajszym, Gliwickim dodatku "Gościa Niedzielnego" Jest wywiad pt: "Blogujący animator". Zapraszam do lektury. Mój blog-www.tereska-misje.blog.onet.pl
Wczoraj też napisałem mejla do naszej lokalnej gazety "Głos Zabrza i Rudy Śląskiej" z prośbą o kontakt w sprawie adopcji na odległość a szczególnie o Arce Noego. Ciekawe czy odpiszą?
Witam
Czytałam "Gościa Niedzielnego" juz parę dni temu i muszę przyznac ,ze artykuł od razu rzucił mi się w oczy. Zabrałam się więc do czytania i pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to taka, ze to musi być osoba z naszego forum Artykuł bardzo mi się podobał, podziwiam za wkład i zaangażowanie w sprawe misji
pozdrawiam wszystkich
PatrycjaMal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 15:28   #147
gosiakk7
Rozeznanie

Cytat:
Gosiakk-Zrobienie opasek na rękę to nie problem, daj znać jak już będziesz wiedziała coś w sprawie tego kiermaszu. A co powiesz na zielono-czerwono-czarno-pomarańczowe korale?????
Idę zrobić jedne na próbę.........hehe.
Tereska - jak tylko będę coś wiedziała to dam znać. Jutro przycisnę dziewczynę która ma mi odpowiedzieć Ale nawet jeśli nie, to uważam, że na allegro pójdą jak woda
gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-14, 15:57   #148
Seona
Zakorzenienie

Widzieliście? Ale to ładnie wygląda
http://expatpol.allegro.pl/my_page.php?uid=7210224

Wracam do pracy, przegrywania piosenek dla dzieci w wersji karaoke

Tak wogóle to mnie wzięło dzić na wspominki:
Dziewczyny Floe, Annee, Erietka, Nutka, Baambii, Mrs. Ideal, Dziejus (chłopcze) odezwijcie sięTęskno za Wami

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 16:31   #149
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Tak wogóle to mnie wzięło dzić na wspominki:
Dziewczyny Floe, Annee, Erietka, Nutka, Baambii, Mrs. Ideal, Dziejus (chłopcze) odezwijcie sięTęskno za Wami
Popieram,jak najbardziej....tylko ja jeszcze dorzuciłabym naszego uroczego NR,bo chyba ostatnio zapadł sie pod ziemię....

www.adopcjaserca.pl

Dla ciebie J. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 16:59   #150
Laylissa
Raczkowanie

Cytat:
chodziłam do V LO w Oliwie
Wow Jestem pod wrażeniem, bo teraz to bardzo prestiżowa szkoła. Mnie tam na pewno by nie chcieli, a szkoda bo to blisko od mojego domku.

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Widzieliście? Ale to ładnie wygląda
http://expatpol.allegro.pl/my_page.php?uid=7210224
Śliczna ta strona w Allegro, aż łapie za serducho !

Tereska: Cudowne są Twoje pracę i gratuluję talentu. Sama też kiedyś trochę szydełkowałam, robiłam na drutach itp., ale chyba nie mam do tego zdolności .

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości