![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wojna Rosji z Gruzją
Mam wrażenie, że wiele osób (na całym świecie) czegoś nie rozumie. Cała ta "operacja" to zmiana układu sił na świecie.
Powrót Rosji jako siły militarnej - i nie dlatego, że są tak silni - dlatego, że potrafią zaryzykować życiem. Akceptują wojnę i straty ponoszone w niej. Dyplomacją UE i USA nic nie wskóra wobec kraju kontrolującego połowę zasobów gazu i ropy. Militarnie - nie są zdolni - "zaryzykować życiem". A kto jak kto - ale Polacy powinni wiedzieć czym się to kończy. Nie mam złudzeń. Już nikt nie kiwnie palcem. Co więcej - zaczynam wątpić w wartość NATO - jeśli nagle Putin wjedzie czołgami do Estonii, Litwy lub Łotwy - zaczynam mieć wątpliwości czy ktoś zareaguje - nie poprzez protesty ale poprzez mobilizację. Jeszcze dwa tygodnie temu nikt nie wątpił, że to przecież niemożliwe aby Rosja zaatakowała suwerenne państwo. Dziś staje się to faktem. Rozbraja mnie dyplomacja świata zachodniego. Twierdzą, że należy się ostro przeciwstawić Putinowi, ale od razu wyraźnie informują że działania militarne nie wchodzą w grę. To tak jakby powiedzieć Putinowi: "Jesteś strasznym łobuzem, nie lubimy Cię - ale nie martw się, nic Ci nie grozi." Wartość siły dyplomatycznej UE równa zero. Amerykanie sami się uziemili poprzez konflikty w Iraku, Afganistanie i rozgrywkę z Iranem. Rosja ma zielone światło do odbudowania swojej dawnej strefy wpływów.
![]() |
#122 | ||||||
Zakorzenienie
|
drei, a ile jest takich osób, które o czymś takim jak Osetia dowiedziały się dopiero w minionym tygodniu? Mnóstwo, zobacz sobie choćby na ten wątek, kto ma pojęcie o Osetii i kto był wcześniej świadom dramatu, jaki się tam rozgrywał do tej pory? Nieliczni. Już parę lat temu zajmowałam się Abchazją, a pośrednio też Osetią naukowo i spotkałam się niestety z wieloma poglądami, że tam brakuje iskry do eskalacji konfliktu na wielką skalę... niestety podzielałam te poglądy: to status quo, jakie było do tej pory nie ma racji bytu na dłuższą skalę.
Nie chcę powiedzieć, że dobrze że doszło do eskalacji, ale że jest to szansa na początek drogi do rozwiązania problemu. Nie wierzę, że problem Osetii da się załatwić w pół roku, ale wierzę że świat dowiedział się o tym problemie i że machina działań w tej sprawie zostanie uruchomiona. Nie oczekuję spektakularnych sukcesów rodem z czołówki Faktów, ale progresywnego procesu prowadzącego do rozejmu i progresywnego, choć czasochłonnego (lata całe?) porozumienia. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gruzja w NATO nie jest. I długo nie będzie. Gdyby była, Rosja nie odważyłaby się zaatakować. A szans Gruzja nie miała żadnych na akces, dopóki była nieintegralana terytorialnie. Ale niebezpiecznie zaczęła się zbliżać do zacieśnienia stosunków z Zachodem i to ją zgubiło. Wątpię, żeby napaść na terytorium NATO spotkałaby się z obojętnością... i Gruzja mnie do tego nie przekona. Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do Rosji, praktycznie od upadku ZSRR i lizania ran po utraconej w zachodnie łapy Tribaltice starała się odbudowywać swoją strefę i strzec jak oka w głowie swojej otuliny w WNP i bilateralnych sojuszach (patrz ZBiR), więc nie dziwię się działaniom wobec Gruzji, zwłaszcza że Miedwiediew wykonał 'piękną' manifestację wielikiej rassiji, do której coraz częściej Rosjanie znów jawnie wzdychają... coż... niedźwiedź budził się już od dawna. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
a ja sie dowiedzialem czegos niesamowitego, otoz rosjanie planowali ten atak juz o miesiaca.
artykuly: http://www.kavkazcenter.com/eng/cont.../05/9984.shtml http://www.pardon.pl/artykul/5602#dodaj_komentarz http://www.kavkazcenter.com/eng/cont.../06/9981.shtml warto poczytac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Chodzi tu nie tyle o zdobycze terytorialne czy destabilizację Gruzji, co o uzyskanie korzystnej pozycji do politycznych targów... z USA. Zdaniem Kawkaz-Centr, Rosja poinformowała Amerykanów o nieuchronności konfliktu zbrojnego z Gruzją. Ponieważ w obecnej sytuacji wojna na Południowym Kaukazie jest USA skrajnie nie na rękę, Moskwa liczy, że stopniowo rozwijana, małoskalowa operacja zmusi Amerykę do przedstawienia rozwiązań "kompromisowych" - oczywiście korzystnych dla Rosji. A nawet nie tyle operacja, co wiarygodny blef." "Rosja powtórzy więc wariant, przećwiczony podczas drugiej wojny czczeńskiej. Pretekstem do użycia siły będą prowokacje na jej własnym terytorium, podobne do rajdów Szamila Basajewa w Dagestanie latem 1999 roku. Basajew, co do czego nie ma już raczej wątpliwości, pracował dla Rosjan."
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
A kaczyński tymi swoimi wypowiedziami w Tbilisi jeszcze dolewa oliwy do ognia...
Co jak co,ale z mało kto ma tak poteznego sąsiada jak Rosja i ze słowami chociaz troszku powinien sie liczyc...
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem fanką prezydenta Kaczyńskiego, ale uważam, że ma rację razem z przywódcami Ukrainy, Litwy , Łotwy i Estonii mocno akcentując zagrożenie. Podobnie było w kwestii "pomarańczowej rewolucji" - to silna polska interwencja zmusiła UE do reakcji. Tak na marginesie - w 1920 roku Gruzini mieli mniej szczęścia niż Polacy, nie mieli swojego odpowiednika "cudu nad Wisłą" i wojska sowieckie przyłączyły Gruzję do Rosji Sowieckiej.
![]() |
![]() |
#127 |
BAN stały
|
no ruskie odwalają niezle...
wczoraj mowili, ze wycofają wojska dziś znow bombardowali Gruzje! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
"Polska stoi przed ryzykiem ataku"
Cytat:
![]() |
![]() |
#129 | ||||||||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Przy okazji, warto zauwazyc, jakie panstwa europejskie Kosowa nie uznaly. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Interes amerykanski w Gruzji jest w stosunku do powyzszego marginalny. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze, zalezy jak rozumiec “znacznie mniej”; Prius, najbardziej wydajna hybryda pali jakies 5L/100km, co przy silniku o pojemnosci 1.6L wcale nie jest jakims niewiadomo czym zawrotnym. Juz szybciej moglby pomoc Chevrolet Volt, ktory ma wejsc do sprzedazy za jakis rok-dwa, ktory moze dzialac wylacznie na napedzie elektrycznym. Spadek popytu na rope, owszem, obnizy jej cene, ale duzo wazniejszy bylby chocby spadek popytu w Chinach – ktore sa najwiekszym odbiorca ropy na swiecie; po drugie – w Stanach wiekszosc/duza czesc systemow grzewczych bazuje na oleju opalowym, przejscie na jakiekolwiek inne zrodlo energii, np. atomowa zmiejszy popyt na rope. Ze strony podazy, wydaje mi sie, ze wywola ona spadek cen ropy; po prostu, w poznych latach 90tych gdy ropa byla smiesznie tania, nikomu nie chcialo sie wydawac pieniedzy na odkrywanie nowych zrodel. Wzrost ceny uczynil to znow oplacalnym, co powinno zaowocowac wzrostem podazy. Od siebie powiem, ze nie moge sie doczekac dnia, gdy kraje typu Arabia Saudyjska nie beda mialy zadnego znaczenia. Cytat:
Dlaczego rownoznaczne z katastrofa ekologiczna? Tak czy siak, predzej czy pozniej to bedzie koniecznosc… Cytat:
Potegi naftowe tj. panstwa OPEC, Rosja – straca i bardzo dobrze; koncerny naftowe – nie sadze, sa chyba bardziej do przodu, niz reszta swiata… przyklad: najwiekszy na swiecie producent energii geotermalnej – Chevron… Cytat:
W Stanach sa coraz popularniejsze, w Europie tak szczerze nie sa niezbedne. Wyzej wspomniany Volt z tego co sie orientuje moze przebyc prawie 70km na energii elektrycznej. Idealnego zrodla energii na swiecie jest w brod, tylko sa lekkie problemy ze stworzeniem bezpiecznego paliwa z niego… Cytat:
Nie wiem na ile Cie to pocieszy, ale biologiczna raczej nie. Cytat:
Taaa, “przyjaciol szukaj blisko, wrogow daleko”. Tyle ze to piekna utopia. Rosja byla “od zawsze” wrogiem Polski i utrapieniem dla swoich sasiadow. Jak mozna byc w dobrych stostunkach z krajem, ktory: - atakuje inne kraje (Czeczenia) - uzywa szantazu energetycznego jako elementu polityki zagr (przykrecanie gazu Bialorusi, Ukrainie) - uzywa szantazu gosporadczego (embargo na polskie mieso) - wykorzystuje mniejszosc rosyjska do destabilizacji danego kraju (Estonia) Do tego wybory na najwyzszy urzad w tym panstwie sa farsa, a wladza jest niemal dyktatorska. To maja byc przyjaciele? Dziekuje, wole jankesow z wszysktimi ich wadami. Cytat:
Bynajmniej nie usprawiedliwiajac Jalty… Jakimi “przyjaciolmi”? USA nie miala wobec Polski ZADNYCH zobowiazan sojuszniczych przed i w trakcie II WS; w Jalcie oddano Sowietom ziemie na ktorych byla Armia Czerwona. III WS mieli o to wywolac? Dodam ze Polska byla uwzgledniona w Planie Marshalla. Cytat:
Ale kto mowi o usuwaniu? Przeciez Osetia moze miec autonomie w ramach Gruzji, gdzie tu problem? A nasz prezydent tak sie wypowiedzial, bo w interesie Polski jest, zeby plynela do nas ropa/gaz z Gruzji, proste chyba? Cytat:
Nikt nie twierdzil ze w Iraku jest bron jadrowa, tylko biologiczna i chemiczna; co jest o tyle uzasadnione, ze Saddam taka swego czasu posiadal i uzywal. Cytat:
A zdajesz sobie sprawe, ze bez amerykanskich pieniedzy i wojska ONZ jeszcze bardziej cienko by przadl. W ogole, nie rozumiem o co chodzi z zaufaniem do ONZ. Przeciez to wypisz wymaluj Liga Narodow sprzed II WS. ….. Cytat:
Tak, uwazam ze tak, przy wszystkich wadach tego kraju, to najmniejsze zlo (nie lubie tego sformulowania, ale tu pasuje). Natura nie znosi prozni – jesli to nie beda Stany, to bedzie ktos inny, a Stany uwazam za najbezpieczniejszego i najmniej uciazliwego swiatowego hegemona. Cytat:
To przeciez byla inicjatywa NATO/UE a nie tylko Stanow. Nie mowie ze nie ponosza za to odpowiedzialnosci, tylko ze ponosza taka sama jak inni. Cytat:
Nie tyle przezytek, co rozmyty, niezdolny do spelniania podstawowej funkcji (obrony panstw czlonkowskich) sojusz. Rosja nie jest obecnie zagrozeniem, ale jesli bedzie za 5-10 lat, to NATO niestety niewiele na to poradzi, jesli sie nic nie zmieni oczywiscie. Cytat:
Nie, nie boje sie ze Polska zostanie wciagnieta w ta wojne; nie sadze zeby nastpila jakakolwiek eskalacja poza Gruzje. Cytat:
D oznacza “niezdolny do noszenia broni w czasie pokoju”, tj. w przypadku wojny i poboru powszechnego D ida jak najbardziej w kamasze. Cytat:
Si vis pacem, para bellum. Na takiej zasadzie tez jestem pacyfista ![]() Cytat:
A ja mam fiola na punkcie sprzetu wojskowego z II WS – nie sadze zeby to akurat cokolwiek determinowalo ![]() Cytat:
Hm, moim zdaniem, to mesjanizm jest wpisany w amerykanska kulture, w rosyjska raczej wielkorusostwo. Cytat:
O przepraszam, taka postawa – siedzenia cicho “dla pokoju”, jest bardzo krotkowzroczna i tylko rozzuchwala agresora. Gdyby Wlk Brytania i Francja powstrzymaly Hitlera przed remilitaryzacja Nadrenii, Anschlussem Austrii, zajeciem Czechoslowacji, nie byloby II WS. Ale oni nie chcieli zadnej wojny i woleli siedziec cicho. Pozniej Anglikom i Francuzom nie chcialo sie umierac za Gdansk. Oni nie chcieli wojny. Skonczylo sie 5 laty okupacji Francji i 5 laty ciezkiej przeprawy dla Wlk Brytanii. A wystarczylo tak malo… Z takimi panstwami jak Rosja, nie mozna byc miekkim. To jest przyslowiowe karmienie krokodyla
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | ||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Amerykanskie wojsko stacjonujace w Polsce znacznie zwiekszyloby szanse na to ze “gdyby…” to USA by zainterweniowalo. Mi sie wydaje, ze NATO sie rozpada, wiec tarcza potencjalnie zwiekszajaca nasze bezpieczenstwo bylaby niezwykle przydatna. Cytat:
Ano reaguje. Tyle tylko, ze wiekszosc irakijczykow powitala z wielka radoscia upadek Saddama. Problemem nie byla operacja zbrojna, tylko “odbudowa”, ktora byla zawalona jak sie tylko dalo… Cytat:
Cytat:
Rosja: GDP (purchasing power parity): $2.088 trillion (2007 est.) GDP (official exchange rate): $1.286 trillion (2007 est.) GDP - real growth rate: 8.1% (2007 est.) GDP - per capita (PPP): $14,700 (2007 est.) Za: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html Polska: GDP (purchasing power parity): $620.9 billion (2007 est.) GDP (official exchange rate): $420.3 billion (2007 est.) GDP - real growth rate: 6.5% (2007 est.) GDP - per capita (PPP): $16,300 (2007 est.) Za: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pl.html To jest niedorastanie do piet? Tym bardziej, ze rosyjska gospodarka przy niskich cenach ropy/gazu po prostu siadzie. Sila wojskowa Rosji? Nie nalezy dopuscic, zeby w ogole wchodzila w gre… czyli trzeba prowadzic jak najbardziej aktywna polityka zagraniczna. “ciekawe co powiesz jak domu mieć nie będziesz, bo w Polske trafią ruskie bomby.” – Wlasnie tarcza jest najlepsza gwarancja ze nie beda trafiac! Przeciez gdyby Amerykanie mieli tarcze przeciwrakietowa, to kazdy taki atak bylby dla Rosji atomowym samobojstwem. Nie wiem po co te kompleksy o biednej i slabiej Polsce – jestemy wsrod 10 najwiekszych i najludniejszych krajow kontynentu, nie rozumiem dlaczego mielisby byc przedmiotem czyjejs polityki zagranicznej, zamiast podmiotem stanowiacym ja? Szkoda ze zapomnialas dodac, ze z Kaczynskim pojechal prezydent Ukrainy i prezydenci panstw baltyckich. Nie wiem jak mozna nie rozumiec, ze a) aktywna polityka zagraniczna to jedyna szansa na dobre stosunki z Rosja b) surowce dostarczane z Gruzji sa nam i Ukrainie potrzebne. Bardzo potrzebne. Cytat:
Gratuluje idealizmu. Ja w to ze Rosjanie pomagaja Osetyjczykom, ani przez chwilke nie wierzylem. A propos Brzezinski: Cytat:
A co to, nieprawda? O tym chyba kazdy wie od czasu kryzysu sueskiego. Cytat:
Nie wnikam predyspozycje morlane, ale przeciez to jest oczywista prawda! W czasie Zimnej Wojny, Sowietow przed eskpansja powstrzymaly amerykanskie rakiety; teraz jest tak jak Brzezinski to opisuje – Europejczycy nie chca ginac nawet za Europe. Nie chodzi o predyspozycje moralne, ale polityczno-ekonomiczne, ktore Stany maja, a Europa nie. Juz pisalem wyzej – scenariusz z hegemonia US jest dla mnie najmniej szkodliwy ze wszsytkich mozliwych. Czy tak ciezko zrozumiec, ze jesli nie bedzie amerykanskiego hegemona, to Rosja polozy lape na Europie Srodkowej? Przez przykrecenie gazu, marionetkowe rzady, albo ekspansje militarna. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A Rosja ma z kimkolwiek poprawne stosunki na zasadach partnerskich (o satelitach nie mowie)? Cytat:
Nie sadze, zeby to co piszesz mialo w ogole jakikolwiek zwiazek z dzialaniami Kaczynskiego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z innej beczki: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mowienie ze nikt nic z wojny nie wyniosl, badz ze sa bezsensowne, jest moim zdaniem bledne. Wojny tocza i toczyly sie od zawsze, o surowce – ziemie, ludzi, zloto, rope itd. Od wiekow byl to jeden z elementow prowadzenia polityki i niestety – zapewne na zawsze zostanie. Nie uwazam wojny za najwyzsze zlo badz sprawe bezsensowna… czasem kroki militarne sa wlasciwym rozwiazaniem… wyobrazcie sobie, Hitler remilitaryzuje Nadrenie, Wlk Brytania i Francja, zamiast sie bezczynnie przygladac, wysylaja swoje wojska… takich przykladow sa w historii setki jesli nie tysiace… PS. Przepraszam za kilka postow, ale w jeden nie wchodzi. Cos tez mi nie wyszlo kodowanie bb momentami ![]()
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
BAN stały
|
Mnie akurat nie dziwi, że kraje nadbałtyckie widza problem trochę wyraźniej
![]() ![]() A co tej tarczy, już samo tylko to, jak Rosjanom ona przeszkadza, o czymś też powinno świadczyć. Rosję do tego w jej proteście, przeciwko, jak to ładnie określił sobie Ławrow, okrążaniu wschodniego lwa ;-), popierają Chiny (a wszyscy wiedza, że obecnie jedynym krajem na świecie z jakim Chiny się jeszcze liczą są wyłącznie USA, bo resztę mają serdecznie gdzieś) i nie ukrywają, że elementy tarczy w Europie doprowadzą do nowego wyścigu zbrojeń... Czy należy to w takim razie tak zostawiać i pozwalać dawać się szantażować, a drugiemu spokojnie rosnąć w siłę. Dla mnie wniosek wydaje się być dość prosty, z tarczą jeszcze teoretycznie coś możemy zyskać, bez tarczy pewnym by być mogło tylko czekanie na to, kiedy Matuszka zacznie sobie do nas coś rościć, niekoniecznie już nawet militarnie, więc tak i tak, wielkie bezpieczeństwo nam zbytnio nie groziło. Zresztą, Amerykanie, z tego co się orientuję, też niezbyt przychylnie patrzyli i patrzą na wyniesienie częsci systemu do Europy, czyli zdają sobie sprawę, że, teoretycznie, nic za darmo. Czesi podpisali, ja się tylko cieszę, że skoro już z tarczą ;-), to że razem z 96 patriotami (bo chcieli bez tego; źle, że nie sprecyzowano np., na czym ma polegać wzmocnienie naszej obrony przeciwlotniczej i przeciwrakietowej; jak to mówią Chińczycy, jak coś nie jest na papierze, to nie jest warte nawet tyle, co papier /jakoś tak :P/), bo bez nich byłby faktycznie, dla nas bezsens. Mam tylko nadzieję, że cała ta sytuacja się ustabilizuje, i że niespodzianek żadnych nie będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
Tylko oby z tą tarczą nie było jak z drugą Niceą.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akcje solidarnosci z Gruzja, biednym malym panstwem, na ktore napadla wielka zla Rosja. W tym wszystkim tylko niektorzy zapominaja o Osetii, ktora to stala sie celem napasci tej niewinnej Gruzji i ze to o nia sie tu wlasciwie wszystko rozgrywa. Tak na marginesie, wg sondazy 49,8% Polakow boi sie ataku Rosji na Polske. Duzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Tak na marginesie, wg sondazy 49,8% Polakow boi sie ataku Rosji na Polske. Duzo
![]() ja też się boję ,bo u nich nigdy nic nie wiadomo
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gruzja nie mogla napasc na Pld Osetiie, bo to czesc jej wlasnego terytorium. Nie mam zadnej wiary ani zaufania do rosyjskich oficjalnych deklaracji o pomocy Osetyjczykom. Dla mnie to: - primo, polozenie lapy Gruzji, ktora sie wazyla sprzedawac surowce na zachod bez posrednictwa Rosji - secundo, proba zmiany porzadku geopolitycznego na swiecie, a raczej pierwszy krok ku temu. W rozumowaniu "bedziemy mieli tarcze, to nas Rosja zaatakuje"... a co ich powstrzyma, jesli tarczy miec nie bedziemy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
a jak dochodzi do wojen domowych? a jaka jest sytuacja Abchazji, ktora oglosila sie niepodleglym panstwem (mimo, ze jest teoretycznie czescia Gruzji) ? Osetia pld. rowniez chce odlaczenia od Gruzji.
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Tak, ale bez udzialu Rosjan, byly by wieksze szanse na inne rozwiazanie tego konfliktu. Jakos taki wniosek mi sie nasuwa jak spojrzec na historie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
up
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Porozumienie z Soczi uzyskało aprobatę ONZ. Rosja miałazapewnić stabilność w regionie. Gruzja złamała porozumienie i dokonała ataku na Osetyjczyków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pink, ja bede glosno krzyczec ze Rosja jest zla, bo uwazam, ze dla nich Osetia jest tylko wygodnym pretekstem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że gdyby do tego doszło - siły pokojowe natychmiast odpowiedziałyby na atak... a czy wtedy byłoby to naruszenie integralności terytorialnej Serbii - przez... siły KFORu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Historią się interesuję,więc nie trzeba mi mówić,że Rosja jest dobra,ale szczytem śmieszności jest dla mnie stawanie za jedną stron w konfliktach typu Irak,czy teraz Gruzja nie znając ich podłoża,przyczyn.
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Pozwole sobie upnac. Luzno zwiazane z tematem, ale dla mnie o czyms swiadczy:
http://www.tvn24.pl/-1,1562389,0,1,m...wiadomosc.html Cytat:
Zreszta, dla mnie to drugorzedne, nawet jesli, uwazam ze w naszym interesie jest Rosja jak najslabsza i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
To jest po prostu skandal i tyle.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Pink dla mnie Rosja jest zła, nie tylko ze wzgeldu na te wojna. A na temat: sa źli bo zaatakowali cywili. Wojska mieli dawno wycofac a dalej sie tam kreca. Ciekawe ile zla jeszcze wyrządza. Tam ucierpialy najslabsze cywilne jednostki. Dla mnie to zła wojna.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.