![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kucharka na weselu ? Czy restauracja ?
Cytat:
Dziękuję za pomoc Ja planuję wesele na 80 osób i poprawiny pewnie też na tyle "ludziów" ![]() Może ktoś jeszcze ma listę zakupów i ich koszt. Edytowane przez kasius Czas edycji: 2009-01-12 o 07:18 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
moja kuzynka organizowała wesele właśnie w domu weselnym ale z własną kucharką , która podała tylko listę zakupów nie chciała nikogo do pomocy miała swoich ludzi którzy sami wszystko przygotowali , swoje kelnerki itp. i z tego co wiem zaoszczędziła ok 8 tys. bo za produkty i kucharke z obsługą zapłacia 10 tys. ( wesele 140 osób ) wiec ja tez raczej bede za kucharka skoro ma mi zostać 8 tys. w kieszeni
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Ja mam wesel w sierpniu 2010 na mniejwiecej 180-200 osób, wynajmuje kucharke, po wstępnych wyliczeniach wyśło mi o wiele taniej w restauracji musiałabym zapłacić 150 zł od osby co wsumie daje 27000-3000 więc to bardzo dużo a tak to wynajmuje sale 3000 kucharka z obsługa 2500 i licze jakieś
4-5tysiace na produkty w sumie daje 9500-10500. Więc rzecz jasna że wole kucharke ze względu na koszty. Fakt że więcej zamieszania z tym wszystki zakupy, pilnowanie, ale dla tylu zaosczedzonych pieniedzy jestem wstanie zrobic "wszystko" Ze względu że to odległy termin niemam jeszcze listy zakupów jedyna rzeczą jaką wiem to jest ilość jajek na wesel(200 osób) około 1 tysiaca ![]() Edytowane przez kinga1701 Czas edycji: 2009-01-23 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U mnie koszt remizy to poniżej 1000zł także jeszcze lepiej ![]()
![]() Edytowane przez MalgosiaM8 Czas edycji: 2009-01-23 o 17:32 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
trudno jest mówić o kosztach. Każdy kombinuje żeby było jak najtaniej, jeden ma znajomości inny kupuje tak dużo, że dostanie rabat a jeszcze inny trafi na promocje. Wszystko też zależy od jakości towaru, bo nie oszukujmy sie. Są ludzie, którzy chcą ZAROBIć na weselu
![]()
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
Witam a ja dalej się waham :/ ślub planujemy na 2010 maj / czerwiec sprawdziłam już wierzcie mi kilkanaście restauracji wszędzie cena klaruje się miedzy 180 w górę bo wiadomo do 2010 ceny się podniosą, wesele ma być na ok. 80 osób jednodniowe czyli 80*180 co daje ok. 15 tyś :/ jest kwota ogromna gdzie przeważnie tort i cista i alkohol trzeba kupić samemu, to już jest kwota 20 tyś no i teraz myślę sobie tak restauracja niby wszystko ok. sprawdzone ale widomo ze tez może nie smakować może być mało, kelnerki mogą mieć muchy w nosie, kucharka ma zły dzień i przesoli zupę :/ wystrój Sali może mi się nie spodobać
A teraz druga strona kucharki: jedzenie wiem co kupuje mogę dopilnować jak będzie zrobione i przechowywane, na pewno mniejsze koszty, kelnerki tez mogę mieć muchy w nosie hehe a sala sa firmy i koszt dekoracji Sali nie jest Az taki wielki. Restauracja przychodzę na gotowe i wychodzę = ogromne koszty Kucharka i Sala = mniejsze koszty, trochę więcej stresu ( ale co to takiego zrobić zakupy i przywieź, dekoracja Sali tym się zajmuje firma, sprzątanie na drugi dzień hmm jak się ma jedno dniowe wesele to przy takim sprzątaniu fajna sprawa SA plusy i minusy tu i tu ….. Dziewczyny macie jeszcze jakieś kosztorysy heheh
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Rozeznanie
|
Nie rozumiem nie których z was, piszecie że kucharka to albo wiejska baba albo pani z baru mlecznego więc mam do was pytanie kto gotuje w restauracjach w których organizujecie wesela? dobre duszki?
odrazu zaznaczam że nie chce sie sprzeczać, ale takie postrzeganie jest krzywdzące. sama bede mieć wesele z kucharką.Wesele nie bedzie w remizie tylko w sali weselnej która wygląda tak jak zwykła restauracja której główną specjalnością jest organizowanie imprez tego rodzaju płace za nią 3500zl. Edytowane przez niunia_leyla Czas edycji: 2009-05-23 o 08:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
czesc dziewczyny!!! my slubujemy w sierpniu tego roku i tez zdecydowalismy sie na wlasne jedzenie. oczywiscie na poczatku nie bylo o tym wogole mowy, ale jak sie okazalo ze wynajecie restauracji na ten termin graniczy z cudem, a jak juz ten cud by sie zdazyl to ceny sa tak wysokie, ze przy naszych 120 gosciach ( jak wszyscy dojada
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
ja tez juz zdecydowałam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich zainteresowanych tematem wesela
![]() Obdzwoniliśmy sporo Domów weselnych, Zajazdów itp, ale wszędzie zajmują się kompleksową organizacją i nie wynajmują samych sal. Znalazłem telefony kilku remiz, niestety ich odległość od Lublina jest dość znaczna a my nie chcielibyśmy zbytnio męczyć gości. W związku z zaistniałą sytuacją mam wielką prośbę do osób prowadzących dyskusję w tym temacie. Jeżeli znaleźliście już salę, w której można zorganizować przyjęcie weselne samodzielnie, bądź wiecie o takim miejscu, prześlijcie proszę jakiś namiar na nie, na mój numer gg 670968. Dziękuję z góry za wszelką pomoc nam udzieloną |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
my również zdecydowaliśmy się na opcję sala + kucharka. większość wesel , na których byłam były tak właśnie organizowane, i wszystko było bez zarzutu,a nie oszukujmy się, ale można dużo zaoszczędzić i przy tym mieć ogromny wpływ na wszystko. z resztą kwestia gustu i możliwości,ja jestem za kucharkami
![]()
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
Czy macie może namiary na kucharkę z okolic Poznania? Za każde info będę bardzo wdzięczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
przeczytalam caly watek i nasunelo mi sie kilka watpliwosci zwiazanych z wynajeciem kucharki:
1. co z obrusami,bankietowkami,ew entualnie pokrowcami na krzesła? 2. wg mnie standardem jest zmiana talerzyka,sztuccow przed kazdym daniem goracym na talerz obiadowy,a po daniu goracym na przekaskowy, no i oczywiscie w trakcie konsumpcji przekasek, w takim razie kto zajmuje sie zmywaniem (oczywiscie chodzi o obsluge zmywarki, bo to rowniez jest standardem)? 3. koszta: powiedzmy przy weselu 150 os musi byc przynajmniej 5,jak i nie 6 kelnerow, wiec na podstawie stawek ktore ja znam to koszt minimum 1000 zl...
![]() |
#137 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
odliczanie ![]() Edytowane przez niunia_leyla Czas edycji: 2009-05-23 o 08:11 Powód: literówka |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. obrusy są na wyposażeniu sali. Rzadziej pokrowce, ale można to załatwić wynajmując firmę dekoratorską 2. Profesjonalna ekipa ma osobę, która stoi na zmywaku. Zapewniam, że talerze są wymieniane tak samo często jak w restauracji 3. Ja osobiscie płacę mojej ekipie określoną sumę za każdego gościa. jedynym moim zmartwieniem jest przywiezienie wszystkich produktów na salę. Potem już nic mnie nie interesuje. W tej kwocie wliczona jest nie tylko kucharka ale także obsługa. Można choć to jak dla mnie ryzykowne wynająć osobno kucharkę i osobno obsługę, ale nie polecam, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić sprawnej pracy osób, które nigdy wcześniej nie miały okazji razem pracować na tego typu uroczystościach. To musi być zgrana ekipa, która ma podzielone obowiązki i wie co robić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
rozumiem, ze profesjonalna zmywarka jest rowniez wyposazeniem sali? nie wyobrazam sobie 160 os wesela z 3 kelnerami, poniewaz standardem jest ze 30 osob na jednego kelnera to max,gdy kawa i herbata jest serwowana na zyczenie wtedy powinien byc dodatkowo jeden kelner, a w przypadku przyjec z polewaniem na jednego kelnera powinno przypadac 10 gosci, lub mniej
"A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć" -Antoine de Saint-Exupéry http://www.suwaczki.com/tickers/bfaregz2gb8h75rh.png Yummy Mummy ![]() Edytowane przez niuniaaa86 Czas edycji: 2009-05-24 o 08:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do kelnerów może trochę w tym racji jest, muszę to przemyśleć. Byłam co prawda w zeszłym roku na weselu obsługiwanym przez nich i była zblizona liczba osób i żadnych skarg nie było, wszystko było szybko i czesto zmieniane. Ale moze zastanowie się nad większą liczbą kelnerów.
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Tak czytam wasze wypowiedzi i powiem wam ,ze w restauracji nie jest drogo.Ja robię wesele na 60 osob i jak sama mialabym przygotowywac wszystko to nie mialabym na nic czasu(fryzjer,kosmetyczka ,relax).Z nażeczonym zrobilismy tak zwany kosztorys.I na sali wynioslo by nas ok 8 tysiecy+robocizna=zmeczen ie natomiast w restauracji zaplace ok 6 tys ale wchodze jak gosc bawie sie jak gosc i wychodze jak gosc i nie martwie sie o posprzatanie sali o to czy dania beda cieple itd.Poza tym nie trzeba brac restauracji gdzie biora 150 zl/os bo ja place 98 zl/os i mam 4 dania na cieplo i 8 rodzajow miesanapoje bez ograniczen i torta jedyna rzecza jaka musze zakupic to wodka i robie w restauracji a poza tym przed taka jedyna i niepowtarzalna noca trzeba byc wypoczeta i elegancka a tak to jak bedziemy sie bawic w kucharki to nie bedziemy taki jakie bysmy chcialy byc
![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- kwestia gustu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
ja dodam tylko jedno- nie mylcie restauracji z sąlą-miejscem weselnym, bo to ogromna przepaść...
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Racja.Kazdy ma prawo wyboru
16.04.08 jesteśmy razem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24.08.08 nasze zaręczyny ![]() ![]() ![]() 17.10.2009 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie kwestionuje Twojego wyboru, nie wiem z jakiego regionu Polski jesteś, ale u nas w okolicach Lublina wcale tak tanio nie jest, a takiej ceny jak u Ciebie ze świeca szukać
![]()
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Zeby znalezc dobra restauracje i tania trzeba niestety sie nabiegac.ja po 4 miesiacach poszukiwan znalazlam a jestem z lodzi i nie stac mnie by zrobic wesele ktore by mnie wynioslo ok 10 000 zl(od 160zl/os).niestety jak jedna osoba pracuje-bo ja siedze z dzieckiem w domu to trzeba sie nabiegac.Ale powiem Wam ze ja tez jestem w szoku jak piszecie o cenach u Was w miastach.A znalazlam tak tano poniewaz zaczelam szukac na malo znanych ulicach i sie udalo
![]()
16.04.08 jesteśmy razem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24.08.08 nasze zaręczyny ![]() ![]() ![]() 17.10.2009 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez gabryna Czas edycji: 2009-06-01 o 21:21 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Taaa żeby w okolicach Lublina tak sie dało :/ najtańsze zaczynają sie chyba od 120zł jak sie myle dziewczyny prosze o poprawke.
Ja robie w remizie bo mam po pierwsze bliziutko, a po drugie remizja jest dość dobrze wyposażona , no i ta kasa w portfelu zostaje ![]() Jak bym w lokalu miała taką cene chyba tez zdecydowałabym sie na lokal.
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
ja chciałam zrobić na sali i wynająć kucharkę aale jak podliczyłam to wszystko to stwierdziłam że to jest za drogo dla nas i zaczęłam szukać restauracji.No a jak u was zaczyna się od 120 zł to czemu się nie spytacie czy nie można taniej?Ja tak zrobiłam to menu co ja mam za 98 zł było w cenie 120 zł.Zmieniłam tylko 3 dania,zrezygnowałam z kaczki(wzamian schab w galarecie), z indyka jakiegoś tam(mam kurczaka w galarecie) i zamiast zupy krem mam rosól-no ale musiałam tak zrobić bo niestety jestem osobą chorą
![]()
16.04.08 jesteśmy razem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24.08.08 nasze zaręczyny ![]() ![]() ![]() 17.10.2009 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.