![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: BLONDYNKA-stereotyp "pustej lali"
Cytat:
![]() A Tobie Wyrak bliżej do "Braci Włochów", "Braci Francuzów", czy też do kogo? ![]() Tak- Wilno, Lwów były polskie. Uniwersytet Lwowski tak dokładniej zakładany był na terenie Rzeczpospolitej Obojga Narodów, Wileński zresztą tak samo. To co? Gdzie bliżej? Legedndarni Sarmaci zresztą, z którymi szlachta się utożsamiała, pochodzili znad Wołgi, a nie znad Sekwany ![]() Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2008-11-28 o 19:15 Powód: wstawiłam przecinki ;) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
możliwe...
ale... jest w ludziach z zachodu coś zupełnie innego od tego, co mamy my - czy ludziki ze wschodu ![]() zle sie dzieje - nie potrafie sie "wypisac" ![]() jestem zmuszona wziąć wolne od Wizażu... ![]() a moze wlasnie systemy polityczne uksztaltowaly to, czego nie potrafie nazwac... tę odmienność... ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Tak, to też fakt - ale później, od czasów romantyzmu (mniej więcej
![]() Cytat:
![]() Język nasz co prawda wywodzi się od słowiańskich, ale to też o niczym nie świadczy, wystarczy posłuchać japońskiego - fonetyka jest taka jak w węgierskim, i taki Japończyk prędzej dogada się z Węgrem niż z Chińczykiem ![]() A tak na marginesie, odbiegając lekko od tematu - w Wiedniu w muzeum związanym z botaniką i geologią (nazwa wypadłą z głowy, nie te lata), widziałam sól z Wieliczki, podpisaną - Sól z Wieliczki, GALICJA ![]()
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Kto?? Gdzie??
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z moich obserwacji to niestety wygląda, że taka Ukraina ma do nas duuużo dalej do nadrobienia pod względem gospodarczo-ekonomiczno-społecznym, niż my do krajów zachodnich, typu Niemcy, Francja, czy Holandia. Moim zdaniem powinniśmy najpierw patrzeć na siebie, a dopiero poźniej, jak nam się uda do końca wyjść na tzw. prostą, brać się za pomaganie całej reszcie ![]() Impersona dała na to odpowiedz troszkę wcześniej ![]() I tak, wiem, granice były ruchome, ale dla mnie to tak czy siak wschód - niereformowalna jestem ![]()
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2008-11-28 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dalej nie odpowiedziałeś mi Wyraku z kim takim razie czujesz większą więź europejską? Włosi? Francuzi? Niemcy? Bo nie ma takiej możliwości, że oto wyrosła sobie na środku Europy Polska- twór autonomiczny, oryginalny i bez powiązań z innymi. No to z kim? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
Na ciekawe tematy widze watek zszedl.
Dla mnie Polska b edzie zawsze krajem Wschodu. Do Zachodu niestety daleko nam.... i tyle. I niewazne kto gdzie studiowal. ![]() Jesli chodzi o blondynki to sama nia jestem i nie przeszkadza mi to. Zadnych problemow nigdy z tym nie mialam. Dowcipy o blondynkach traktuje tak samo jak wszystkie inne dowcipy - z przymrozeniem oka. ![]()
![]() |
#130 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odpowiedź poniżej, i jak widać nie jestem sama w mojej niereformowalności ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#131 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mozesz sie upierac, ja bede sie upierac, ze Polska jest cywilizacyjnie i kulturowo czescia Europy zachodniej, a unia z Litwa polegala na asymilacji kulturowej Litwinow. Oczywiscie, ze wzlgedu na polozenie i otwartosc, pojawily sie elementy wschodnie/orientalne, ale to nie zmienia faktu, ze Polska ciazyla ku zachodowi nie wschodowi. Cytat:
Skad byli sprowadzani osadnicy do zasiedlania miast w sredniowieczu - z Zachodu Na kim wzrorowali sie polscy artysci i architekci w okresie Renesansu - na Wloszech; w okresie Oswiecenia - na Francji. Co takiego zaczerpnelismy ze wschodu, co by definiowalo Polka cywilizacje? Oczywiscie, polozenie i obszar Rz-pitej z tymi ukrainskimi stepami itd. mialo wplyw na polska tozsamosc, ale to nie zmienia mojej oceny, ze Polska ciazyla zawsze ku zachodowi. Elliannia - Od Ciebie tez cos bedzie, czy tylko od Impresony ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2008-11-28 o 20:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Ruscy tez się wzorowali na Zachodzie
![]() ![]() ![]() Co innego czerpac z czyichś pomysłów- a robią to wszyscy- Japonia np. chociaż jest zafascynowana i inspiruje się Zachodem bardzo, to nigdy nie wyparłaby się swoich tradycji i własnej kultury i jest ona tam bardzo silna. Co innego też dążyć, a co innego należeć do czegoś. Mogę zazdrościć sąsiadom z willi obok pięknej aranżacji wnętrz, mogę nawet zrobić zgapę maksymalną i urządzić swoje mieszkanie tak samo, ale nie zamieni sie to w ich dom, bo fundamenty i ściany zostały te same i jeśli budowały nam je inne ekipy, to też każdy dom nosi w sobie pozostałości po fuszerce bądź perfekcji danej ekipy. Co do studiów jeszcze- prawda jest taka, że po II wojnie światowej i czasach PRL Polacy mają ciągle żal do Rosjan, przesyt wszystkiego, co wschodnie spowodował też, że ludzie mają mniejszą ochotę na wiązanie swojej przyszłości z tamtymi rejonami- w końcu dopiero co nam to narzucano. Widać to choćby w szkołach- w mało ktorej podstawówce uczy się rosyjskiego, sama pamiętam jak rodzice w moim LO głosowali za usunięciem tego języka z programu nauczania, bo jak sami mówili- nie będą dzieci dobrowolnie skazywać na to, co im kiedyś narzucono. A szkoda. Podwalinami naszej wojskowości jest Wschód, to nimi się inspirowaliśmy od początku. Nasze języki pochodzą z jednej rodziny, a jak wiadomo i czym zajmują się etnolingwiści od dawna, istnieją ogromne wzajemne związki między językami, a myśleniem, zachowaniem się człowieka i rzeczywistością i język zależy od typu kultury. To jak nazywamy otaczający nas świat, zależy od tego, jak go postrzegamy, a to jak go postrzegamy, zalezy do tego, kim jesteśmy. Dlatego nie bez powodu nie mówimy żadnym z języków germańskich, czy romańskich, a właśnie słowiańskim. Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2008-11-28 o 20:50 Powód: ahh, ta kulawa interpunkcja ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Dodanie czegoś od siebie mi się kojarzy z akcją z kebabem w krakowie
![]() Co mogę więcej dodać, oprócz tego że Rej też we Lwowie, który w mojej skamieniałej opini jest wschodni? Parandowski, Staff też we Lwowie? Że Czapski studiował w Petersburgu? Herbert na Konspiracyjnym? Iwaszkiewicz i Leśmian, Newerly w Kijowie? Miłosz w Wilnie? ![]()
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
o czym wy tu rozprawiacie
![]() ![]()
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
O stereotypach też
![]() Staramy się dojść pochodzenia stereotypu Polaka, czy to wina wschodu czy zachodu ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
A jak blondynka, to prawie wiadomo, że Słowianka, a jak Słowianka, to ze Wschodu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
A ja wam mówię jako blondynka, że Polska leży w Europie środkowej i wszędzie mamy tak samo daleko
![]() ![]()
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Taka Bułgarka, czy Czarnogórzanka przecież też Słowianka, a jak blond, to raczej dzięki Schwartzkopf ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoja jak to okreslasz skamieniala opinia jest wg mnie swiadectwem nieznajomosci historii wlasnego narodu i to fundamentalnej ![]() Na jakiej w ogole podstawie mozna mowic ze Lwow jest wschodni? Bo po wojnie pozostal w Sowietach ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Nie zaobserwowałam takiej prawidłowości, że kobiety z blond włosami są głupsze od tych z kolorem innym niż blond.
A kawały o blondynkach mi nie przeszkadzają, mimo że jestem jedną z nich. Ten filmik doskonale nadaje się do tego tematu: http://pl.youtube.com/watch?v=Dpk4W5s8P8k |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podpisy nie oddaja pewnych rzeczy tj. tego ze Hungary i hungry wymawia sie bardzo podobnie, co tylko spotegowalo konsternacje tej paniusi ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Chociaż z drugiej strony pamiętam nasz teleturniej ładnych parę lat temu, chyba nazywał się "Piramida", gdzie kiedyś Małgosia Kożuchowska nie wiedziała co jest stolicą Francji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
http://pl.youtube.com/watch?v=TKpZrmLKYPo
To ciekawe, jaki stereotyp prezentuje pani dzwoniąca ![]()
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Skądś się wziął ten stereotyp, widocznie nie bezpodstawnie.
Co nie znaczy, że każda jasnowłosa (naturalna bądź farbowana) niewiasta ma sobie go brać do serca i udowodniać, że nie jest wielbłądem. Jak ktoś sobie chce tkwić w durnych stereotypach, to będzie tkwił - na układy ni ma rady ![]() Edytowane przez 7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 Czas edycji: 2008-11-29 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
stereotyp wziął się stąd, że blondynki były pierwszymi kobietami, które rozebrały się dla gazety
![]() dzisiaj powiedziała nam to babka od przedsiębiorczości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Ja też jestem blondynką - niemal platynową. I nie jest to dla mnie "problem", bo taki był mój naturalny kolor włosów. Jakieś dwa lata temu zaczął mi intensywnie ciemnieć i po prostu niejako wróciłam do "pierwowzoru". Co więcej - włosy mam gęste i grube - więc w swojej naturalnej postaci wygladały zawsze "barbiowato" - tym bardziej, że miały długość do pasa. Ale czy ich "barbiowaty" wygląd (żeby nie użyć denerwującego mnie określenia "plastykowy" - bo zdaje się - tak wygląda prawidłowa pisownia) był powodem, żeby golić głowę na łyso w nadziei, że włosy odrosną czarne i kręcone (co umożliwiłoby mi rozwój intelektualny)?
![]() A stereotyp... Bez komentarza... Nie dalej, jak wczoraj facet tłumaczył mi jak dojechac do sklepu... Odległość - jakieś 300 m... Prosto i wjechać w zieloną bramę po prawej stronie... Hmmm... Czego mogłam nie zrozumieć, że powtórzył mi to ze cztery razy - uzywając bardzo prostych zwrotów? ![]() ![]() Tyle, że ja właśnie wyszłam od fryzjera i ten odświeżony kolorek pewnie dawał po oczach ![]() A kompleksów z powodu blond czupryny nie mam ![]() Wiem jedno - z ciemnymi włosami wyglądam po prostu źle EDIT: Małe sprostowanie... Napisałam, że "wiem jedno" i to może być użyte przeciwko mnie... Chciałabym tylko dodać, że wiem jeszcze kilka innych rzeczy... ![]()
Kobiety mają swoje wewnętrzne, tajemnicze życie i mogą popełniać czyny absolutnie niezrozumiałe dla mężczyzn. Edytowane przez wilcza jagoda Czas edycji: 2009-02-06 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.