Los Karpi - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-26, 14:55   #121
malenstfo24
Rozeznanie

Dot.: Los Karpi

Co do filetów. W rzadko których sklepach. Uwierz, że raz po raz moja mama kupuje tacie właśnie takie mrożone ryby słodkowodne. I w mniej więcej połowie przypadków nadają się one po rozmrożeniu tylko do wyrzucenia. [/QUOTE]

To niech przyprowadzi też żywego prosiaka w koncu nierzadko mięso po przyniesieniu do domu nie jest pierwszej świeżości

Wracając do karpia, żadna z was swoimi piskami nie przekonała mnie do przywleczenia do domu w reklamówce żywej ryby, nie macie argumentów tylko osądy czyjejś wrażliwości

6 Lipiec 2013
<3<3

14.08.2016 Bartek moj Najwiekszy Skarb

malenstfo24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 15:17   #122
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lisa009 Pokaż wiadomość
Zwierzęta też mają swoje prawa, a dlaczego za ich naruszenie niewiele się robi?
Nie studiuję prawa, ale zdaję się że jest tagi paragraf w Prawach Człowieka czy jak to tam jest , "Każdy człowiek ma prawo do życa", do włsności itp(miałam kiedyś na wosie)A dla zwierząt takie prawo nie istnieje...przykro mi. Wówczas lew musiałby iść do pudła za zabicie antylopy

Nie no, żeby nie było - nie jestem za zabijaniem zwierząt Ale w przyrodzie istnieje coś takiego jak łańcuch pokarmowy....To już nie moja wina, że karp jest "nizej" od człowieka. Humanitarne zabijanie? A czy lew zabijając antylopę zastanawia się czy ona cierpi? Nie sądzę...
Ze względów etycznych zabijanie karpia jest niedobre, ale biologicznie rzecz biorąc jest to sprawa naturalna.

Cytat:
Napisane przez malenstfo24 Pokaż wiadomość
Co do filetów. W rzadko których sklepach. Uwierz, że raz po raz moja mama kupuje tacie właśnie takie mrożone ryby słodkowodne. I w mniej więcej połowie przypadków nadają się one po rozmrożeniu tylko do wyrzucenia.

To niech przyprowadzi też żywego prosiaka w koncu nierzadko mięso po przyniesieniu do domu nie jest pierwszej świeżości

Wracając do karpia, żadna z was swoimi piskami nie przekonała mnie do przywleczenia do domu w reklamówce żywej ryby, nie macie argumentów tylko osądy czyjejś wrażliwości
Nie jadamy wieprzowiny, jedynie drób. A nieświeży drób zdarza się nam tak mniej więcej raz w roku. A nie to co ryby...
Aha i to że karp się psuje uważam za argument, a nie osąd Twojej czy kogokolwiek wrażliwości.

30.37.45
75.74.50
Nikaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 15:28   #123
lisa009
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikaa1990 Pokaż wiadomość
(...) Wówczas lew musiałby iść do pudła za zabicie antylopy
(...)
A czy lew zabijając antylopę zastanawia się czy ona cierpi? Nie sądzę...
nie mówmy o instynkcie zwierząt Niestety lew jest mięsożercą [tak jak każdy kot] i MUSI polować, by przeżyć. A człowiek nie musi
Stary 2008-12-26, 15:32   #124
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
no sam przyznaj - chyba bez sensu, żeby ludzie z dożywociem gnili w więzieniu i my jeszcze mamy płacić podatki na nich
Oczywiscie ze nie jest bez sensu, bo ludzie placa podatki po to, zeby wlasnie takie jednostki byly odizolowane od spoleczenstwa. Co nie zmienia absurdalnosci stawiania zwierzat ponad ludzmi.

Cytat:
ale filety sprzedają...
I super ze sprzedaja. Ja sie z tego bardzo ciesze, tak samo jak sprzedaja wieprzowine, wolowine, baranine, dziczyzne, drob, inne ryby, super, jest to wszystko bardzo smaczne, potrzebne w odpowiednich ilosciach do zbalansowanej diety i choc nie jestem za sprzedawaniem zywych zwierzat jak karpie itd., to gdyby byla potrzeba i te filety nie byly sprzedawane, to sam bym te zwierzaki porabal, przyprawil i upitrasil.

Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego nie można wprowadzić, tak jak kiedyś, przymusowych robót dla więźniów. Wtedy byłby jeszcze pożytek - to oni pracowali by dla Ciebie, albo chociaż zarabialiby na swoje utrzymanie.
Akurat z tym jest problem, bo koszty pracy wiezniow bywaja wieksze niz efekt tej pracy :/ Tym niemniej, mysle ze warto dla samego efektu resocjalizacyjnego.

Cytat:

no, zgadzam się. Nie rozumiem - zrobili straszne rzeczy, a mają lepiej niż niewinni bezdomni...
Widze wlasnie ze nie rozumiesz. Oni sa ODIZOLOWANI od spoleczenstwa, czy to naprawde tak trudno pojac?

Cytat:
Zwierzęta też mają swoje prawa, a dlaczego za ich naruszenie niewiele się robi?
Nie maja takich praw jak ludzie, na czele z prawem do zycia. Taki karp to ma glownie prawo dobrze smakowac

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2008-12-26 o 15:33
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 15:34   #125
lisa009
Zakorzenienie

no ODIZOLOWANI są... ale nie rozumiem, dlaczego mają sobie PO NIC żyć. Nic pożytecznego nie robią
Stary 2008-12-26, 15:38   #126
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
nie mówmy o instynkcie zwierząt Niestety lew jest mięsożercą [tak jak każdy kot] i MUSI polować, by przeżyć. A człowiek nie musi
Kiedyś musiał. Teraz może iść do sklepu.
Człowiek - tak jak lew - też jest mięsożerny. Ryby mają bardzo wysokie wartości odżywcze i wykreślanie ich z jadłospisu może się przyczynić do problemów zdrowotnych w przyszłości.

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 15:40   #127
lisa009
Zakorzenienie

Człowiek jest WSZYSTKOżerny

badania krwi mam idealne, a kiedyś miałam problemy..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-26, 15:42   #128
_Karolka_
Rozeznanie

ladne te kalosze, takie burberry
_Karolka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 15:44   #129
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
no ODIZOLOWANI są... ale nie rozumiem, dlaczego mają sobie PO NIC żyć. Nic pożytecznego nie robią

A co Ty pozytecznego robisz? Po co zyjesz? Kim Ty jestes zeby oceniac co kto robi pozytecznego i czyje zycie ma sens?

Wiesz co, z Twoimi pogladami, gdy byle tchorzofretka jest wazniejsza od czlowieka to nie licze ze zrozumiesz

Coraz czesciej na mysl mi przychodzi Himmler - kochal zwierzatka i sie pozbywal takich ktorzy wg niego nic pozytecznego nie zrobili

Cytat:
Człowiek jest WSZYSTKOżerny
No wlasnie, wiec dlaczego nie jesz wszystkiego ?

PS.

Cytat:
Napisane przez _Karolka_ Pokaż wiadomość
ladne te kalosze, takie burberry
To sa kalosze Burberry

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2008-12-26 o 15:47
Stary 2008-12-26, 15:45   #130
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:

No tak, obrońca praw zwierząt... Nie jestem Tobie przeciwna - broń sobie broń. Ale zostaw ludzi w spokuju!
Ciekawe czy gdyby Twój dobry znajomy został niesłusznie osądzony za morderstwo(w Polsce i nie tylko pomyłki sądów są codziennością) i skazany na karę śmierci, mówiłabyś tak samo. I czy by Ci nie było przykro gdyby ktoś o Tobie powiedział "po co ma żyć" (tylko mi nie mów że karpiom też jest przykro).

Edit: właśnie weszłam na Twój profil by sprawdzić wiek... mając 14 lat też kochałam zwierzątka ponad wszystko. To taki magiczny wiek, kiedy zapisuje się do wolontariatu w schroniskach itp, a ludzi którzy źle traktują zwierzęta najchętniej by sie zabiło.
Oczywiście nie naskakuję na Ciebie z powodu wieku, też miałam kiedyś 14 lat i tylko dlatego to napisałam.

A co do kary śmierci... Polecam film, mimo iż nie najlepszy, "Prawdziwa zbrodnia". Lub chociażby "Zielona mila" którą pewnie widziałaś.

30.37.45
75.74.50

Edytowane przez Nikaa1990
Czas edycji: 2008-12-26 o 15:51
Stary 2008-12-26, 15:48   #131
lisa009
Zakorzenienie

jej, ile można o tym Hilmmerze powtarzac
nie mówię, że każdy czlowiek nie jest pożyteczny. Chodzi mi o tych złych...

Co ja pożytecznego robię? Ratuję życie niektórym zwierzętom. Dokarmiałam młodego kotka podczas zimy, beze mnie 2-miesięczne maleństwo pewnie by nie przeżylo ...
pomagam zwierzętom.

Czy coś jeszcze? Należy spytać osoby w moim otoczeniu, nie mnie.

Tyle na mój temat.
Stary 2008-12-26, 15:49   #132
marrellic
Zakorzenienie

A ja karpia lubię, nie wyobrażam sobie bez niego świąt.
Fakt może mi jest go troszkę żal, zresztą jak wszystkich zwierząt jednak większosć ludzi z nas ma go na swoim stole wigilijnym a tradycji raczej nie zmienimy. Możemy ją jedynie zacierać pomału.

Ale wątpie żeby tacy smakosze wigilijni jak moja rodzina kiedykolwieg brała pod uwagę "uczucia" karpika

Apropo idę sobie jednego właśnie przysmażyć bo się nie długo psuć zaczną

Edytowane przez marrellic
Czas edycji: 2008-12-26 o 15:51
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 15:50   #133
lisa009
Zakorzenienie

Cytat:

No tak, obrońca praw zwierząt... Nie jestem Tobie przeciwna - broń sobie broń. Ale zostaw ludzi w spokuju!
Ciekawe czy gdyby Twój dobry znajomy został niesłusznie osądzony za morderstwo(w Polsce i nie tylko pomyłki sądów są codziennością) i skazany na karę śmierci, mówiłabyś tak samo. I czy by Ci nie było przykro gdyby ktoś o Tobie powiedział "po co ma żyć" (tylko mi nie mów że karpiom też jest przykro).
dobra.. nie mam siły się już kłócić. Mam swoje zdanie. Nie jestem aniołkiem. Nie lubie ludzi. Niektórzy ludzie nie lubią zwierząt.

Można się tak kłócić w nieskończoność, nic się nie wywalczy.
Stary 2008-12-26, 15:51   #134
Hvid
Zakorzenienie

lisa009 - Chcialas bronic w tym watku praw zwierzat, a wyszlo na to, ze musisz bronic samej siebie, stalas sie glowna bohaterka. Wnioski zadne Ci sie jeszcze nie nasunely?

Pytanie jest czysto retoryczne.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 15:53   #135
lisa009
Zakorzenienie

Nasunęły.
Nie warto się wdawać dyskusję z kimś o przeciwnych poglądach, bo zaraz się zostanie zaatakowanym..
Stary 2008-12-26, 15:54   #136
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
jej, ile można o tym Hilmmerze powtarzac
Za kazdym razem, gdy ktos bedzie prezentowal postawe milosc dla szczurow karpi pajaczkow a pogarde dla ludzi i ich zycia.

Cytat:
nie mówię, że każdy czlowiek nie jest pożyteczny. Chodzi mi o tych złych...
A kim Ty jestes zeby oceniac kto jest dobry a kto zly? Z jakiej racji glupie zwierze ma miec prawo do zycia i juz, a czlowiek nie po popelnieniu zyciowego bledu?

Cytat:
Co ja pożytecznego robię? Ratuję życie niektórym zwierzętom. Dokarmiałam młodego kotka podczas zimy, beze mnie 2-miesięczne maleństwo pewnie by nie przeżylo ...
pomagam zwierzętom.

Czy coś jeszcze? Należy spytać osoby w moim otoczeniu, nie mnie.

Tyle na mój temat.
Powtorze pytanie: co robisz pozytecznego, bo takie dokarmianie kotka choc mile, pozytek spoleczny ma zblizony do 0.

Cytat:
dobra.. nie mam siły się już kłócić. Mam swoje zdanie. Nie jestem aniołkiem. Nie lubie ludzi. Niektórzy ludzie nie lubią zwierząt.

Oj, wrecz przeciwnie. Ja sobie moge spokojnie wcinac miesko, zlowic i zjesc rybke, ale Ty Twoich pomyslow w zycie nigdy nie wprowadzisz

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2008-12-26 o 15:57
Stary 2008-12-26, 15:58   #137
lisa009
Zakorzenienie

No tak pożytek społeczny 0, ale dla tego kotka miałam znaczenie.
Stary 2008-12-26, 15:58   #138
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:

To ja też napiszę...dobra. Nie jestem aniołkiem. Lubię ludzi. Lubię zwierzęta. Ale człowiek jest dla mnie ważniejszy.

Nie chcę Cię osądzać, ale "skazując" ludzi na karę śmierci sama umieszczasz się w worku "tych złych"

30.37.45
75.74.50
Stary 2008-12-26, 16:00   #139
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
Nasunęły.
Nie warto się wdawać dyskusję z kimś o przeciwnych poglądach, bo zaraz się zostanie zaatakowanym..
Hmmm dopiero teraz na to wpadlaś??

Niestety ale na wizażu sa takie grupki jak to ktoś kiedyś nazwał KWA wpisz w wyszukiwarkę jak chcesz się dowiedzieć szczegółów.

A to że Twoje poglądy są kontrowersyjne to już w ogóle powinnaś być obrzucona kamieniami

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-26, 16:00   #140
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez Aneczka91 Pokaż wiadomość
Nie mów że nie widziałaś na targach czy w sklepach akwaria z zakrwawioną wodą
A ludziom się nic nie stanie jeśli na święta sobie karpia odpuszczą ! świat się nie zawali przez to! Jem inne zwierzęta ale staram się jeść ich jak najmniej. Nie chodzi mi o samo ich jedzenie ale też jak przed zabiciem są przetrzymywane i jak ludzie je zabijają !
Przeczytaj sobie np ten artykuł
http://www.sfd.pl/Ryby_z_hipermarketu...-t459004.html
Nie widziałam,może mieszkam w takiej okolicy,gdzie nie ma zwyczaju przechowywac ryb w zakrwawionych akwariach...

Cytat:
Napisane przez Aneczka91 Pokaż wiadomość
Jak ktoś lubi karpia to niech go sobie je proszę bardzo!
Ja jestem przeciwna warunkom w których są trzymane przed śmiercią i jak wiele ludzi zabija ich na żywca!
Jak już chcecie jeść to jak kupicie tego karpia to poproście tego co wam go sprzedaje żeby tam torbę napełnił wodą i jak przyjdziecie do domu to weźcie napełnijcie wannę wodą żeby przynajmniej się nie dusił! i jak zabijacie to pierw go ogłuszajcie a nie na żywca obcinacie biednemu zwierzęciu głowę
Z tym też się nie spotkałam-zarówno w mojej rodzinie,jak i u znajomych(rozmowy na podobne tematy)karpie są zawsze ogłuszane przed zabiciem...obcinanie łba "na żywca"to dla mnie męczenie zwierząt.

Nie atakuję autorki wątku za to,że współczuje losu karpiom...dziwi mnie tylko,że zawsze w okolicy Bożego Narodzenia są takie akcje dot.tych ryb...a w ciągu roku jakos nikt nie nagłaśnia innych przypadków męczenia/niewłaściwego zabijania przeróżnych zwierząt.Tak jakby zwierzę zwierzęciu nie było równe,a los karpia był najważniejszy,bo to karp właśnie.
Szanuję ludzi,którzy nie jedzą zwierząt i którzy nie potępiają jednocześnie nie-wegetarian.Już pisałam,że dla mnie wszelka przesada jest straszna.
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 16:02   #141
lisa009
Zakorzenienie

eeh.. gdybyś mnie poznała osobiście, podejrzewam, że nie uważałabyś mnie za złą

Nie lubię po prostu ludzi, którzy zabijają niewinne zwierzęta "bo im się tak podoba".
Stary 2008-12-26, 16:03   #142
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
To ja też napiszę...dobra. Nie jestem aniołkiem. Lubię ludzi. Lubię zwierzęta. Ale człowiek jest dla mnie ważniejszy.

Nie chcę Cię osądzać, ale "skazując" ludzi na karę śmierci sama umieszczasz się w worku "tych złych"
Ja jestem za karą śmierci dla ludzi w przypadku:

~gwałcicielie
~pedofile
~mordercy

Inaczej zostanie skazany nie raz jedynie na kilka lat i cieszy się wolnością. Może dopaść kolejną ofiarę... A ofiara nigdy już nie poczuję się bezpiecznie.

Wolałabym karę śmeirci niż płacenie za nich podatków. I tu solidaryzuje się z Lisą gdyż tą kasę wolałabym przeznaczyć na schroniska dla zwierząt, bądź domy dziecka, tudzież inne akcje charytatywne
Stary 2008-12-26, 16:05   #143
lisa009
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość

~gwałcicielie
~pedofile
~mordercy

Inaczej zostanie skazany nie raz jedynie na kilka lat i cieszy się wolnością. Może dopaść kolejną ofiarę... A ofiara nigdy już nie poczuję się bezpiecznie.

Wolałabym karę śmeirci niż płacenie za nich podatków. I tu solidaryzuje się z Lisą gdyż tą kasę wolałabym przeznaczyć na schroniska dla zwierząt, bądź domy dziecka, tudzież inne akcje charytatywne
zgadzam się w 1425245563%
Stary 2008-12-26, 16:05   #144
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Nie lubię po prostu ludzi, którzy zabijają niewinne zwierzęta "bo im się tak podoba".
Gepardy zabijaja inne zwierzeta bo tak im sie podoba. Koty tak nieraz robia z myszami. Wsrod ludzi nie ma zbyt wielu takich przypadkow, a na te ktore sa jest paragraf w kodeksie karnym. Nie popieram zabijania zwierzat bo tak sie komus podoba, tylko ze wzgledu na jedzenie ich skore, oraz utrzymanie rownowagi w ekosystemie.

Cytat:
No tak pożytek społeczny 0, ale dla tego kotka miałam znaczenie.
A skad wiesz co robi robila taka osoba osadzona w wiezieniu? Bo bez obrazy, za duzo nie trzeba zeby sie zdobyc na taki pozytek.

Stary 2008-12-26, 16:07   #145
lisa009
Zakorzenienie

za dużo nie trzeba... racja Więc jeśli tak jest to dlaczego tak mało osób to robi?
Stary 2008-12-26, 16:08   #146
marrellic
Zakorzenienie

czekam na kamienie
;*
Stary 2008-12-26, 16:09   #147
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie jestem aniołkiem. Nie lubie ludzi.
Cytat:
Hmmm To może sie zdecyduj bo te wypowiedzi są sprzeczne.

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość

~gwałcicielie
~pedofile
~mordercy

Każda kara ma to do siebie że czasami jest niesprawiedliwa. Kara śmierci jest nieodwracalna, poza tym jest pogwałceniem naturalnego prawa do życia. A przypominam że prawa natury stoją nad prawami ustanowionymi przez człowieka.

30.37.45
75.74.50

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-26, 16:11   #148
lisa009
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm To może sie zdecyduj bo te wypowiedzi są sprzeczne.
to, że nie jestem aniołkiem [ty pewnie też nie jesteś ], to nie znaczy, że jestem zła [również ty nie jesteś].
Stary 2008-12-26, 16:14   #149
marrellic
Zakorzenienie

Oczywiście. Ale zauważ że są kraje w których kara śmierci normalnie funkcjonuję. Myślę że jest tam mniej przypadków morderstw czy gwałtów itp.

A uważasz że morderce niepogwałcił prawa do życia każdego człowieka zabijając?
Stary 2008-12-26, 16:14   #150
_Karolka_
Rozeznanie

karpika bym zjadła, jak myslicie dostane gdzies jutro w miare swieze ?
_Karolka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości