![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie sąsiad ma prace,dodatki z wyznania S.J. i wspierają się nawzajem. dodatkowo nie ma małżeństw mieszanych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. Dżihad 3. Konflikt religijny w Indiach, muzułmanie vs hinduiści Tak więc każdemu według potrzeb. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
Skoro tylko to co w Biblii to do czego wy jesteście? Nie lepiej ją rozdać i niech ludzie czytają? Szybciej, prościej ![]()
#125 |
Konto usunięte
|
Przecież ksiądz na ambonie też podaje to, co jest napisane w Biblii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
Sylwia, a można wiedzieć, ile masz lat?
Poza tym, to, że TY nie dostajesz pieniędzy raczej nie oznacza, że w ogóle ŚJ pieniędzy nie dostają ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2009-01-02 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
No temu Panu raczej o wspieranie biednych nie chodziło, ale ok. nie wnikam.
Misje to trochę inna sprawa. Zupełnie inaczej to wygląda niż w przypadku ŚJ gdzie ładują się do domu w niedzielne popołudnia, zakłócając spokój rodzinie, opowiadając rzeczy, których nie chcemy słuchać.
#130 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10311933]Sylwia, a można wiedzieć, ile masz lat?
Poza tym, to, że TY nie dostajesz pieniędzy raczej nie oznacza, że w ogóle ŚJ pieniędzy nie dostają ![]() Mam 16 lat ale to o niczym nie swiadczy ![]() Dobrze znam swoja organizacje i wiem ze nie dostajemy pieniedzy. A jutro wlasnie wybieram sie na gloszenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
Organizację? A jaki jest Wasz cel?
#132 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Ja mam jeszcze pytanie do Sylwuni: czy jest u Was jakaś struktura, hierarchia ? Tak jak u nas: ksiądz, biskup, ..., papież ?
#134 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |||||||
Zakorzenienie
|
Pokazuj ile chcesz: podalem Ci wyzej 7 cytatow (i moge podac wiecej, ale nie ma takiej potrzeby, bo nie jestes w stanie zadnego z nich podwazyc).
Pytanie: Czy SJ zaprzeczaja boskosci Jezusa? Twoja odpowiedz: Tak i wynika to z Biblii. Podaje Ci cytaty z Biblii, ktore ponad wszelka watliwosc, wyraznie mowia o BOSKOSCI JEZUSA. Twoje cytaty w zaden sposob nie odnosza sie do cytatow ktore przytoczylem i nie moga, z tego wzgledu, ze twierdzenie SJ o tym nieboskosci Jezusa na podstawie Biblii sa po prostu NIEPRAWDA. Tym niemniej odniose sie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jest oczywiste, ze Jan opisuje slowa Jezusa mowiace od tym ze jest Bogiem, jednym Bogiem w Ojcu i Synu i Duchu Swietym i J 14,28 o tym mowi. Manipulacja w wykonaniu SJ nic tu nie zmieni. Cytat:
Cytat:
Bog z Synem swoim Jezusem Chrystusem. Co tu jeszcze moze byc niejasne? Tak, slyszalem, o Jahwe, Jehowa, Elohim, Adonai (w przeciwienstwie do Ciebie zapewne), tyle ze mi w Biblii nikt przecinkow nie poprzestawial i nie manipulowal jej trescia ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#137 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlaczego misje to inna sprawa? Cel jest przecież ten sam - nawrócić na słuszną wiarę. Co do zakłoceń, też posiadam dom do którego dzwonią czasem ŚJ, co za problem powiedzieć 'nie, dziękuję' i wrócić do swoich zajęć? Ostatnio na ulicy zaczepiło mnie dwóch starszych panów, rozdawali gazetki, chyba Strażnicę i jakieś książki. Spytali się czy jestem zainteresowana, powiedziałam, że nie, podziękowałam. Oni stwierdzili, że w porządku i życzyli mi miłego dnia, ja im też. No i w czym tkwi problem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
z tą transfuzją krwi to po prostu jest chore, nawet tego nie moge sobie wyobrazić zeby zabronić transfuzji swojemu dziecku i skazać je na śmierć!!! Jak Bóg mógłby chcieć coś takiego??
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
Czytam cały wątek, i momentami oczom nie wierzę.
Generalnie przeraża mnie podejście SJ do transfuzji krwi i mam kilka pytań z tym związanych. !. Co jeśli na wiarę SJ chce sie nawrócić osoba powiedzmu 20-letnia, która w wieku np 5 lat przeszła transfuzje?? Może?? 2. Małżenstwo mieszane i dziecko potrzebujące krwi, co robi wtedy SJ jak przekonyje katolika?? A jesli taka transfuzja zostanie dokonana to co?? Matka /Ojciec SJ odwraca sie od swojego dziecka?? 3. co z przeszczepami, albo innymi operacjami?? teoretycznie krwi sie nie przetacza wtedy, ale jednoczesnie krew jest wtedy niemal zawsze potrzebna? |
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przykre jest że sama zakładasz wątek wystawiając się pod obstrzał, a teraz piszesz że rozmowa z Wyrakiem nie ma sensu. Dlaczego nie ma? On każde swoje słowo popiera cytatem z Biblii i to trafnym, gdzie w takim razie tutaj brak sensu?
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakim cudem przecietna 16latka moze twierdzic ze wie lub nie, czy SJ wspieraja kogokolwiek finansowo, pomimo przeciwnych doswiadczen innych? Gold - alez nie uwazam, zeby te teksty staly w jakikolwiek sposob w sprzecznosci z tekstami o boskosci Jezusa czy konceptem Trojcy Sw. ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
http://www.watchtower.org/p/hb/article_07.htm - o krwi
http://www.watchtower.org/p/20050422/article_01.htm - o boskosci Jezusa, Wyrak przeczytaj sobie oraz http://www.watchtower.org/p/20050422/article_02.htm Edytowane przez Sylwiunia15 Czas edycji: 2009-01-02 o 19:28 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W domu u rodzicow mam "Biblie" SJ i juz sobie porownywalem, jest zdecydowanie zmieniona w porownaniu do Biblii. A za tlumaczenia SJ dziekuje, szczegolnie jesli sie maja tak zachowywac, gdy przytocze x cytatow z Biblii udowadniajacych ze sa w bledzie, to mi powiedza ze dyskusja ze mna nie ma sensu. Brnij dalej ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nie pisz, proszę, że ŚJ są otwarci na dyskusję, bo nie są. Jak widać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
Ale zaraz. Chciałaś porozmawiać, więc po co wklejasz nam strony ŚJ?
![]() ![]()
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Stanowisko Strażnicy: Wszyscy katolicy i wszystkie wyznania chrześcijańskie, odstępują od prawdziwej religii, bo nie używają imienia Jehowa. Tym samym jesteśmy chrześcijaństwem odstępczym, bo nie wychwalając tego imienia wypieramy się Boga. Skoro Bóg objawił nam Swoje imię powinniśmy się zwracać do Niego używając tylko i wyłącznie Jego imienia. Modlitwy należy kierować tylko do Jehowy, nie do Chrystusa. Zarzucają nam ze usunęliśmy słowo Jehowa z Pisma Św. i tym samym fałszujemy Słowo Boże. Jezus kiedy jeszcze był na ziemi używał imienia Jehowa, i zapoznawał ludzi z tym Bożym imieniem. Bóg sam podał ludziom to imię do odróżnienia się od tysięcy innych bóstw. Pozwolenie ludziom na zwracanie się do Boga po imieniu, stanowi o wyjątkowej miłości Boga do człowieka. Samo określenie Bóg jest określeniem nie odpowiednim, Jehowa zaś jest właściwe bo zawiera imię Boże. Pytają cynicznie jakie jest prawdziwe imię Boga? - jeśli nie Jehowa. Jeśli nie znamy imienia Boga nie możemy tez poznać samego Boga. W modlitwie Ojcze Nasz jest fragment "święć się imię Twoje", winniśmy czcić to imię a tego nie robimy, bo nie modlimy się do Jehowy. Uważają że forma Jehowa jest najstarszą znaną nam obecnie formą tego imienia, natomiast używana przez katolików forma JAHWE została wymyślona przez 19-wiecznych uczonych, badaczy i teologów.
Stanowisko KK: Chrześcijanie nie używają na odzień imienia Jahwe, ponieważ czczą Boga jako Ojca i Syna, i Ducha Świętego (Mt 28, 19), czyli Trójcę Świętą, tak jak objawił nam to Nowe Imię nasz Pan Jezus Chrystus. Określenie "Jehowa" jest błędną wersją imienia Jahwe. Tej nie poprawnej formy używają nie tylko świadkowie Jehowy, ale również bardzo często cały szereg wyznań których korzenie prowadzą do z ich poprzedników czyli ![]() ![]()
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-02 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli coś jest nielogiczne, i niepoparte konkretnymi dowodami (a nie manipulacjami i krążeniem wokół tematu), to się tego nie da ani przez neta, ani na żywo, ani siłą, ani uczynkiem. Wyraku, życzę Ci mocnych zamków w drzwiach i porządnego Judasza ![]() Byliczko - mi też już przestała odpowiadać, nauki marketingowe - jak nie chcesz, żeby Ci ktoś nadawał inny ton w dyskusji (niezgodny z Twoim), to zaczynasz tą osobę i jej wypowiedzi ignorować ![]() Aramintha, zauważ że misje nie są prowadzone przez osoby świeckie, ale osoby z święceniami. To daje diametralną różnicę - w KK osoby świeckie nie mają prania mózgu pod kątem akwizycji religii. Sęk w tym, że nie zawsze potrafią zrozumieć kulturalne 'nie, nie jestem zainteresowana', tylko na siłę wpychają stopę między drzwi. Ja zdaję sobie sprawę, że to religie są winne największym mordom, i mają na koncie największy rozlew krwi, bodajże Dawkins pisał o filmie, na początku którego widać Dwie Wieże WTC, i napis 'Imagine there's no religion too'. Ale w założeniach judaizmu ani islamu, ani chrześćjaństwa nie ma ani słowa o wpraszanie komuś na siłę zasad religii przez osoby świeckie. Ciekawe - sama autorka mówi o ŚJ 'organizacja'. Samo to daje do myślenia ![]()
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To czy bym uwierzyl, zalezy od tego czy rodzice mieliby podstawy cos takiego powiedziec; w tej chwilii nie mam podstaw przypuszczac, ze maja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.