Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-02, 18:51   #121
Sylwiunia15
Raczkowanie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
A Ty oczywiście jesteś kompetentna by "iść i nauczać".
Coś mi się z pychą skojarzyło ale może się mylę
Kazdy jest bo my nie mowimy od siebie tylko to co pisze w Bibli.
Sylwiunia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:52   #122
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość
Zadnych pieniedzy sie nie dostaj to sa tylko jakies plotki.

Myslisz ze tak latwo jest odpowiadac tylu osobom? W dodatku z kazdej strony kazdy pisze cos oczym mozna by godzine gadac.
dostają.tylko o tym głośno sie nie mówi.
u mnie sąsiad ma prace,dodatki z wyznania S.J. i wspierają się nawzajem.
dodatkowo nie ma małżeństw mieszanych.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:53   #123
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Tylko po co oni chodzą?
Zupełnie tego nie potrafię pojąć.
Czy katolicy łażą do muzułmanów opowiadając jaka ich wiara jest cudowna?
A muzułmanie do buddystów, żeby ich nawracać?
1. Misje katolickie w Afryce i nie tylko.
2. Dżihad
3. Konflikt religijny w Indiach, muzułmanie vs hinduiści

Tak więc każdemu według potrzeb.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:53   #124
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Kazdy jest bo my nie mowimy od siebie tylko to co pisze w Bibli.

Skoro tylko to co w Biblii to do czego wy jesteście?
Nie lepiej ją rozdać i niech ludzie czytają? Szybciej, prościej

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:54   #125
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Przecież ksiądz na ambonie też podaje to, co jest napisane w Biblii
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:54   #126
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Sylwio po 1 Twoje cytaty trochę kiepsko się pokrywają z tym co piszesz.
A jeśli chodzi o te finansowe sprawy:
W pewne piękne niedzielne popołudnie, jak to zwykle bywa zapukali do drzwi ŚJ. Mój tata otworzył po czym uprzejmy Pan zaczął swoje wywody nt tego czy mój tata na pewno wie w co wierzy.
Mój tata jest religijną osobą i dosyć dobrze porusza się w temacie Pisma Świętego, więc grzecznie odpowiada że nie potrzeba go nawracać bo on wie w co wierzy i jest to jego świadomy wybór, po czym Pan zaczął jakieś propagandowe śpiewki siać typu tylko nieliczni zostaną ocaleni, ci co będą ŚJ! itp. Mój tata się zdenerwował, gdyż takie gadanie to typowe sekciarstwo i wyprosił pana z klatki schodowej na co on: A czy Wasza religia wspiera finansowo Pana i Pańską rodzinę? Bo z tego co mi wiadomo tylko nasza tak miłuje swoich wyznawców.

Tacie się ciśnienie podniosło do 1000 i grzecznie wyprosił owego Pana.
Teraz jak widzi ze idą to wychodzi przed dom, mówi że ma jakieś pisemka z poprzedniego tyg. i zamyka im drzwi przed nosem.
Wspiera w tym sensie ze jak sa jakies bardzo biedne osoby , mozna zaprosic ich na obiad, no albo nawet pozyczyc pieniedzy. Ale nie chodzi tu o to ze jak niektorzy mowia za gloszenie dostajemy pieniadze. Jak ktos zaproponuje biednej osobie ktora naprawde potrzbuje pieniadze, to jest wlasnie wspieranie
Stary 2009-01-02, 18:57   #127
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
dostają.tylko o tym głośno sie nie mówi.
u mnie sąsiad ma prace,dodatki z wyznania S.J. i wspierają się nawzajem.
dodatkowo nie ma małżeństw mieszanych.
no jezezli lepiej wiesz.

ja jestem SJ i dobrze wiem ze zadnych pieniedzy nie dostaje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 18:57   #128
Konto usunięte

Sylwia, a można wiedzieć, ile masz lat?

Poza tym, to, że TY nie dostajesz pieniędzy raczej nie oznacza, że w ogóle ŚJ pieniędzy nie dostają

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2009-01-02 o 18:59
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:57   #129
byliczka
Zakorzenienie

No temu Panu raczej o wspieranie biednych nie chodziło, ale ok. nie wnikam.

Misje to trochę inna sprawa.
Zupełnie inaczej to wygląda niż w przypadku ŚJ gdzie ładują się do domu w niedzielne popołudnia, zakłócając spokój rodzinie, opowiadając rzeczy, których nie chcemy słuchać.
Stary 2009-01-02, 19:01   #130
Sylwiunia15
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10311933]Sylwia, a można wiedzieć, ile masz lat?

Poza tym, to, że TY nie dostajesz pieniędzy raczej nie oznacza, że w ogóle ŚJ pieniędzy nie dostają [/quote]

Mam 16 lat ale to o niczym nie swiadczy

Dobrze znam swoja organizacje i wiem ze nie dostajemy pieniedzy.

A jutro wlasnie wybieram sie na gloszenie
Stary 2009-01-02, 19:05   #131
biala
Wtajemniczenie

Cytat:

Organizację? A jaki jest Wasz cel?
Stary 2009-01-02, 19:09   #132
kybele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez biala Pokaż wiadomość
cel swiadków to wytrwac do nowego swiata i przezyc armagedon
kybele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:09   #133
purple
Zadomowienie

Ja mam jeszcze pytanie do Sylwuni: czy jest u Was jakaś struktura, hierarchia ? Tak jak u nas: ksiądz, biskup, ..., papież ?
Stary 2009-01-02, 19:10   #134
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez biala Pokaż wiadomość
naszym celem jest zjednoczanie sie i gloszenie.
Stary 2009-01-02, 19:10   #135
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
OK a jak ja ci pokaze werset
Pokazuj ile chcesz: podalem Ci wyzej 7 cytatow (i moge podac wiecej, ale nie ma takiej potrzeby, bo nie jestes w stanie zadnego z nich podwazyc).

Pytanie: Czy SJ zaprzeczaja boskosci Jezusa?

Twoja odpowiedz: Tak i wynika to z Biblii.

Podaje Ci cytaty z Biblii, ktore ponad wszelka watliwosc, wyraznie mowia o BOSKOSCI JEZUSA. Twoje cytaty w zaden sposob nie odnosza sie do cytatow ktore przytoczylem i nie moga, z tego wzgledu, ze twierdzenie SJ o tym nieboskosci Jezusa na podstawie Biblii sa po prostu NIEPRAWDA.

Tym niemniej odniose sie

Cytat:
Ewangelia według Jana 14:28
]28 Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie8.

JEzus pisze ze idzie do Ojca czyli do Boga bo Bog jest wiekszy od niego.
albo
Po pierwsze, to Jezus nic nie pisze Po drugie, ten sam rodzial, kilka wersow wczesniej:

Cytat:
Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. 7 Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście». 8 Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». 9 Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. 11 Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła!
J 14,6-11

Jest oczywiste, ze Jan opisuje slowa Jezusa mowiace od tym ze jest Bogiem, jednym Bogiem w Ojcu i Synu i Duchu Swietym i J 14,28 o tym mowi. Manipulacja w wykonaniu SJ nic tu nie zmieni.

Cytat:
Koryntian 11:3
3 Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową3 każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa3 - Bóg

Głowa Jezusa Chrystusa jest Bog.
No i? Sw Pawel w Liscie do Koryntian:

Cytat:
1 Paweł, z woli Bożej powołany na apostoła Jezusa Chrystusa, i Sostenes1, brat, 2 do Kościoła Bożego w Koryncie, do tych, którzy zostali uświęceni w Jezusie Chrystusie i powołani do świętości wespół ze wszystkimi, którzy na każdym miejscu wzywają imienia Pana naszego Jezusa Chrystusa, ich i naszego Pana. 3 Łaska wam i pokój od Boga Ojca naszego, i od Pana Jezusa Chrystusa! 4 Bogu mojemu dziękuję wciąż za was, za łaskę daną wam w Chrystusie Jezusie. 5 W Nim to bowiem zostaliście wzbogaceni we wszystko: we wszelkie słowo i wszelkie poznanie, 6 bo świadectwo Chrystusowe utrwaliło się w was4, 7 tak iż nie brakuje wam żadnego daru łaski, gdy oczekujecie objawienia się5 Pana naszego Jezusa Chrystusa. 8 On też będzie umacniał was aż do końca, abyście byli bez zarzutu w dzień Pana naszego Jezusa Chrystusa. 9 Wierny jest Bóg, który powołał nas do wspólnoty z Synem swoim Jezusem Chrystusem, Panem naszym.
10 A przeto upominam was, bracia, w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa, abyście byli zgodni, i by nie było wśród was rozłamów; byście byli jednego ducha i jednej myśli. 11 Doniesiono mi bowiem o was, bracia moi, przez ludzi Chloe7, że zdarzają się między wami spory. 12 Myślę o tym, co każdy z was mówi: «Ja jestem Pawła, a ja Apollosa8; ja jestem Kefasa8, a ja Chrystusa». 13 Czyż Chrystus jest podzielony? Czyż Paweł został za was ukrzyżowany? Czyż w imię Pawła zostaliście ochrzczeni? 14 Dziękuję Bogu, że prócz Kryspusa i Gajusa nikogo z was nie ochrzciłem. 15 Nikt przeto nie może powiedzieć, że w imię moje został ochrzczony. 16 Zresztą, prawda, ochrzciłem dom Stefanasa1. Poza tym nie wiem, czym ochrzcił jeszcze kogoś.
1 Kor 1,1-16

Bog z Synem swoim Jezusem Chrystusem. Co tu jeszcze moze byc niejasne?

Cytat:
slyszales o czyms takim jak Jehowa?
Tak, slyszalem, o Jahwe, Jehowa, Elohim, Adonai (w przeciwienstwie do Ciebie zapewne), tyle ze mi w Biblii nikt przecinkow nie poprzestawial i nie manipulowal jej trescia

Cytat:
Izajasza 42:8
8 Ja, któremu na imię jest Jahwe5,
chwały mojej nie odstąpię innemu
ani czci mojej bożkom.
No wlasnie, to udowadnia, ze jesli Jezus jest wielokrotnie nazywany w Biblii Bogiem, Synem Bozym, Panem, to jest oczywiste, ze jest on od Boga Ojca i w Bogu Ojcu, nazywanym wlasnie Adonai, Elohim, Jahwe.

Cytat:
Mateusza 1:1

1 Rodowód Jezusa Chrystusa, syna Dawida, syna Abrahama.

Uwazasz ze Jahwe i Jezus to to samo? Jak pisze inaczej...
Mniejsza o to co ja uwazam, Biblia to jasno opisuje, pare wersow dalej, Mt 1,18-25

Cytat:
18 Z narodzeniem Jezusa Chrystusa było tak. Po zaślubinach Matki Jego, Maryi, z Józefem, wpierw nim zamieszkali razem, znalazła się brzemienną za sprawą Ducha Świętego. 19 Mąż Jej, Józef, który był człowiekiem sprawiedliwym i nie chciał narazić Jej na zniesławienie, zamierzał oddalić Ją potajemnie. 20 Gdy powziął tę myśl, oto anioł Pański ukazał mu się we śnie i rzekł: «Józefie, synu Dawida, nie bój się wziąć do siebie Maryi, twej Małżonki; albowiem z Ducha Świętego jest to, co się w Niej poczęło. 21 Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów». 22 A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: 23 Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: "Bóg z nami". 24 Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie, 25 lecz nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna, któremu nadał imię Jezus
Jesli nie chcesz przyjac do wiadomosci gdy jest jasno napisane i u Boga bylo Slowo i Bogiem bylo Slowo (...) i Slowo stalo sie cialem czy Ja jestem w Ojcu a Ojciec we Mnie, to juz Twoj problem. Wniosek jest jasny - SJ ogromnie sie myla/mijaja z prawda, gdy twierdza ze Jezus nie jest Bogiem wg Biblii.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:11   #136
Lalena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
No i co wynika z tego artykułu? Zupełnie nic. Mało to sprzedaje się dzisiaj świętych relikwii, cudownych medalików, uzdrawiającej wody i innych tym podobnych rzeczy? Przykład pierwszy z brzegu: Cudowny medalik
Sorry, ale ja Cudowny Medalik dostalam za darmo Gdzie mozna kupic uzdrawiajaca wode sprzedawana przez KK???? Masz jakies przyklady, czy tak walisz zanim pomyslisz?
Stary 2009-01-02, 19:11   #137
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Misje to trochę inna sprawa.
Zupełnie inaczej to wygląda niż w przypadku ŚJ gdzie ładują się do domu w niedzielne popołudnia, zakłócając spokój rodzinie, opowiadając rzeczy, których nie chcemy słuchać.

Dlaczego misje to inna sprawa? Cel jest przecież ten sam - nawrócić na słuszną wiarę.

Co do zakłoceń, też posiadam dom do którego dzwonią czasem ŚJ, co za problem powiedzieć 'nie, dziękuję' i wrócić do swoich zajęć?

Ostatnio na ulicy zaczepiło mnie dwóch starszych panów, rozdawali gazetki, chyba Strażnicę i jakieś książki. Spytali się czy jestem zainteresowana, powiedziałam, że nie, podziękowałam. Oni stwierdzili, że w porządku i życzyli mi miłego dnia, ja im też. No i w czym tkwi problem?
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:12   #138
chmurka80
Zadomowienie

GG do chmurka80

z tą transfuzją krwi to po prostu jest chore, nawet tego nie moge sobie wyobrazić zeby zabronić transfuzji swojemu dziecku i skazać je na śmierć!!! Jak Bóg mógłby chcieć coś takiego??

non permettere al passato di "rubarti il futuro "

chmurka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:16   #139
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Pokazuj ile chcesz: podalem Ci wyzej 7 cytatow (i moge podac wiecej, ale nie ma takiej potrzeby, bo nie jestes w stanie zadnego z nich podwazyc).

Pytanie: Czy SJ zaprzeczaja boskosci Jezusa?

Twoja odpowiedz: Tak i wynika to z Biblii.

Podaje Ci cytaty z Biblii, ktore ponad wszelka watliwosc, wyraznie mowia o BOSKOSCI JEZUSA. Twoje cytaty w zaden sposob nie odnosza sie do cytatow ktore przytoczylem i nie moga, z tego wzgledu, ze twierdzenie SJ o tym nieboskosci Jezusa na podstawie Biblii sa po prostu NIEPRAWDA.

Tym niemniej odniose sie

Po pierwsze, to Jezus nic nie pisze Po drugie, ten sam rodzial, kilka wersow wczesniej:

J 14,6-11

Jest oczywiste, ze Jan opisuje slowa Jezusa mowiace od tym ze jest Bogiem, jednym Bogiem w Ojcu i Synu i Duchu Swietym i J 14,28 o tym mowi. Manipulacja w wykonaniu SJ nic tu nie zmieni.

No i? Sw Pawel w Liscie do Koryntian:

1 Kor 1,1-16

Bog z Synem swoim Jezusem Chrystusem. Co tu jeszcze moze byc niejasne?

Tak, slyszalem, o Jahwe, Jehowa, Elohim, Adonai (w przeciwienstwie do Ciebie zapewne), tyle ze mi w Biblii nikt przecinkow nie poprzestawial i nie manipulowal jej trescia

No wlasnie, to udowadnia, ze jesli Jezus jest wielokrotnie nazywany w Biblii Bogiem, Synem Bozym, Panem, to jest oczywiste, ze jest on od Boga Ojca i w Bogu Ojcu, nazywanym wlasnie Adonai, Elohim, Jahwe.

Mniejsza o to co ja uwazam, Biblia to jasno opisuje, pare wersow dalej, Mt 1,18-25

Jesli nie chcesz przyjac do wiadomosci gdy jest jasno napisane i u Boga bylo Slowo i Bogiem bylo Slowo (...) i Slowo stalo sie cialem czy Ja jestem w Ojcu a Ojciec we Mnie, to juz Twoj problem. Wniosek jest jasny - SJ ogromnie sie myla/mijaja z prawda, gdy twierdza ze Jezus nie jest Bogiem wg Biblii.
Rozmowa z toba niema sensu. Jedynie co ci moge powiedziec , ze jak zapukaja kiedys to ciebie SJ to porownaj sobie z nimi Biblie i nawet przecinki. I oni moze ci wytlumacza bo przez neta sie nieda.
Stary 2009-01-02, 19:16   #140
niro
Raczkowanie

Czytam cały wątek, i momentami oczom nie wierzę.

Generalnie przeraża mnie podejście SJ do transfuzji krwi i mam kilka pytań z tym związanych.

!. Co jeśli na wiarę SJ chce sie nawrócić osoba powiedzmu 20-letnia, która w wieku np 5 lat przeszła transfuzje?? Może??

2. Małżenstwo mieszane i dziecko potrzebujące krwi, co robi wtedy SJ jak przekonyje katolika?? A jesli taka transfuzja zostanie dokonana to co?? Matka /Ojciec SJ odwraca sie od swojego dziecka??

3. co z przeszczepami, albo innymi operacjami?? teoretycznie krwi sie nie przetacza wtedy, ale jednoczesnie krew jest wtedy niemal zawsze potrzebna?
niro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:21   #141
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
Dlaczego misje to inna sprawa? Cel jest przecież ten sam - nawrócić na słuszną wiarę.

Co do zakłoceń, też posiadam dom do którego dzwonią czasem ŚJ, co za problem powiedzieć 'nie, dziękuję' i wrócić do swoich zajęć?

Ostatnio na ulicy zaczepiło mnie dwóch starszych panów, rozdawali gazetki, chyba Strażnicę i jakieś książki. Spytali się czy jestem zainteresowana, powiedziałam, że nie, podziękowałam. Oni stwierdzili, że w porządku i życzyli mi miłego dnia, ja im też. No i w czym tkwi problem?
Problem twki w tym że trafiłyśmy na innych ŚJ, ja mam inne odczucia Ty inne. Przychodząc do mnie jakoś nigdy nie wydawali się być uprzejmi, jednemu nawet zdarzyło się powiedzieć że jesteśmy poganami odrzucającymi Boga

Cytat:
Rozmowa z toba niema sensu. Jedynie co ci moge powiedziec , ze jak zapukaja kiedys to ciebie SJ to porownaj sobie z nimi Biblie i nawet przecinki. I oni moze ci wytlumacza bo przez neta sie nieda.
Przykre jest że sama zakładasz wątek wystawiając się pod obstrzał, a teraz piszesz że rozmowa z Wyrakiem nie ma sensu. Dlaczego nie ma? On każde swoje słowo popiera cytatem z Biblii i to trafnym, gdzie w takim razie tutaj brak sensu?
Stary 2009-01-02, 19:21   #142
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Alez to swiadczy o bardzo wiele

Jakim cudem przecietna 16latka moze twierdzic ze wie lub nie, czy SJ wspieraja kogokolwiek finansowo, pomimo przeciwnych doswiadczen innych?

Gold - alez nie uwazam, zeby te teksty staly w jakikolwiek sposob w sprzecznosci z tekstami o boskosci Jezusa czy konceptem Trojcy Sw.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-01-02, 19:22   #143
Sylwiunia15
Raczkowanie

http://www.watchtower.org/p/hb/article_07.htm - o krwi

http://www.watchtower.org/p/20050422/article_01.htm - o boskosci Jezusa,
Wyrak przeczytaj sobie

oraz http://www.watchtower.org/p/20050422/article_02.htm

Edytowane przez Sylwiunia15
Czas edycji: 2009-01-02 o 19:28

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 19:24   #144
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Alez to swiadczy o bardzo wiele

Jakim cudem przecietna 16latka moze twierdzic ze wie lub nie, czy SJ wspieraja kogokolwiek finansowo, pomimo przeciwnych doswiadczen innych?

Gold - alez nie uwazam, zeby te teksty staly w jakikolwiek sposob w sprzecznosci z tekstami o boskosci Jezusa czy konceptem Trojcy Sw.
Bo jestem w tej religi od urodzenia i moi rodzice tez jak by oni powiedzeli to co uwierzyla bys? Jesli uwazasz ze wiesz lepiej to twoja sprawa. Ja powiedzialam jako SJ
Stary 2009-01-02, 19:27   #145
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje, KO, lezysz w dyskusji na deskach, tego sie nie da podwazyc - chcialas cytaty z Biblii, dostalas

W domu u rodzicow mam "Biblie" SJ i juz sobie porownywalem, jest zdecydowanie zmieniona w porownaniu do Biblii.

A za tlumaczenia SJ dziekuje, szczegolnie jesli sie maja tak zachowywac, gdy przytocze x cytatow z Biblii udowadniajacych ze sa w bledzie, to mi powiedza ze dyskusja ze mna nie ma sensu.

Brnij dalej

Stary 2009-01-02, 19:27   #146
Konto usunięte

Cytat:
Sylwiuniu, to nie jest tak, że nie da się przez Internet. Da się. Ale - jak rozmawiać z kimś, kto ślepo podaje jakieś cytaty, których chyba do końca nie rozumie? Ty nawet nie starasz się dostrzec sensu słów przytaczanych przez Wyraka ani zauważyć sprzeczności we własnych wypowiedziach. Nie jest to wszakże Twoją winą, tak Cię po prostu ukierunkowano religijnie.

Ale nie pisz, proszę, że ŚJ są otwarci na dyskusję, bo nie są. Jak widać.
Stary 2009-01-02, 19:29   #147
expectation
Zadomowienie

Ale zaraz. Chciałaś porozmawiać, więc po co wklejasz nam strony ŚJ? Tez mogę ci dać kilka dobrych adresów do stron katolickich, chcesz?

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść...

expectation jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:30   #148
byliczka
Zakorzenienie

Stanowisko Strażnicy: Wszyscy katolicy i wszystkie wyznania chrześcijańskie, odstępują od prawdziwej religii, bo nie używają imienia Jehowa. Tym samym jesteśmy chrześcijaństwem odstępczym, bo nie wychwalając tego imienia wypieramy się Boga. Skoro Bóg objawił nam Swoje imię powinniśmy się zwracać do Niego używając tylko i wyłącznie Jego imienia. Modlitwy należy kierować tylko do Jehowy, nie do Chrystusa. Zarzucają nam ze usunęliśmy słowo Jehowa z Pisma Św. i tym samym fałszujemy Słowo Boże. Jezus kiedy jeszcze był na ziemi używał imienia Jehowa, i zapoznawał ludzi z tym Bożym imieniem. Bóg sam podał ludziom to imię do odróżnienia się od tysięcy innych bóstw. Pozwolenie ludziom na zwracanie się do Boga po imieniu, stanowi o wyjątkowej miłości Boga do człowieka. Samo określenie Bóg jest określeniem nie odpowiednim, Jehowa zaś jest właściwe bo zawiera imię Boże. Pytają cynicznie jakie jest prawdziwe imię Boga? - jeśli nie Jehowa. Jeśli nie znamy imienia Boga nie możemy tez poznać samego Boga. W modlitwie Ojcze Nasz jest fragment "święć się imię Twoje", winniśmy czcić to imię a tego nie robimy, bo nie modlimy się do Jehowy. Uważają że forma Jehowa jest najstarszą znaną nam obecnie formą tego imienia, natomiast używana przez katolików forma JAHWE została wymyślona przez 19-wiecznych uczonych, badaczy i teologów.

Stanowisko KK: Chrześcijanie nie używają na odzień imienia Jahwe, ponieważ czczą Boga jako Ojca i Syna, i Ducha Świętego (Mt 28, 19), czyli Trójcę Świętą, tak jak objawił nam to Nowe Imię nasz Pan Jezus Chrystus. Określenie "Jehowa" jest błędną wersją imienia Jahwe. Tej nie poprawnej formy używają nie tylko świadkowie Jehowy, ale również bardzo często cały szereg wyznań których korzenie prowadzą do z ich poprzedników czyli Badaczy Pisma Świętego. Oni to właśnie od roku 1922 rygorystycznie zaczęli przykładać nacisk na używanie określenia Jehowa. Nazwę tą przywołują inne związki wyznaniowe, np. protestanci. Najstarsza forma JHWH, pochodzi z hebrajskiego tetragramu, ale wówczas żydzi powszechnie zastępowali tą formę Imienia. Septuaginta zawierająca tetragram zawiera fragment: "Kto będzie wymieniał imię Boże umrze śmiercią", chodziło tutaj o należyte poszanowanie imienia Bożego i nie nadużywanie go. Dlatego też żydzi przez szacunek i ze strachu przed niegodnym wymawianiem, stosowali w miejscach występowania w Biblii JHWH zastępczo imiona Adonaj tzn. Pan lub Elohim tzn. Bóg. Z czasem do imienia JHWE żydowscy masoreci dopisali znaki samogłoskowe wzięte z imienia Bożego Adonaj i Elohim , wskutek czego powstała forma JAHWE (JAHWE) Wymowa "Jehowah" nie jest poprawną formą, która nigdy też nie była wymawiana przez Naród Wybrany. Potwierdzają to filologowie i znawcy języka hebrajskiego. Na dowód tego forma skrótowa JAH występuje w Biblii 50 razy i stanowi prawidłowy człon imienia Jahwe. W prawdzie nie poprawne określenie "Jehowah" występuje czasami w literaturze czy sztuce, ale nigdy nie posługiwali się nim żydzi czy też katolicy w aspekcie religijnym. U pierwszych chrześcijan którzy w II w. pisali po grecku przekładając z hebrajskiego, możemy zauważać że drugą literą imienia Bożego była litera "a"- (Klemens Aleksander, Orygenes, Tertulian.) ŚJ sami przyznają w swych publikacjach że Imię Boże w postaci 'Jahwe' (czasami 'Jahue') stanowi po prostu próbę wyrażenia go w sposób bliższy pierwotnej hebrajszczyźnie. Upartość z jaką obstają przy formie "Jehowah"(Jehowa), wiąże się m/i z tym że kiedy by zmienili na formę JAHWE musieli by również zmienić nazwę swego związku wyznaniowego W jehowickim przekładzie Pisma Świętego (Przekład Nowego Świata) dla podparcia swoich nauk, w całości zastąpiono imię Jahwe na Jehowa. Zmieniali określenie "Pan" na "Jehowa" co jest jawną profanacją a zarazem fałszowaniem Słowa Bożego. Ten "zabieg" posłużył im do pomniejszenia godności osoby Chrystusa. W ten sposób wypaczyli wiele wersetów podkreślających Bóstwo Chrystusa, a tym samym by móc zaprzeczyć prawdzie głoszącej że Jezus jest Bogiem. Nieprawdą jest, że katolicy posługiwali się formą Jehowa zamieszczoną w Kościele Mariackim w Gdańsku. Słowo to jest umieszczone na jednym epitafium i pochodzi z 1591r. (zdjęcie obok). W kościele tym, w latach 1529-1939 odbywały się nabożeństwa luterańskie, gdyż wówczas kościół odebrano katolikom. Tego nie chcą zauważać ŚJ, aby mięć pretekst do zarzutów. Protestanci używali określenia "Jehowa", co widoczne jest w ich Biblii Gdańskiej z 1632r. Manipulacje i oszustwa w kręgu tego wyznania są na porządku dziennym! A przecież Jahwe nie jest jedynym imieniem czy tytułem Boga, co pozwalało by skupiać się tylko na tej formie. W Biblii znajdziemy inne chociażby takie jak: El, Eloah, Elohim - Bóg, które występuje ok.2750 razy, Adon, Adoni, Adonaj - Pan, El Elion - Bóg Najwyższy (np. Rdz 14:19), Ehie aszer Ehie - Jestem który Jestem (np. Wj 3:14), Gaal - Odkupiciel (np. Iz 63:16). Nacisk jaki nakładają się na ŚJ aby zawsze przywoływali imię Jehowy kiedy zwracają się do Boga, jest nie uzasadniony. Opierając się na Piśmie Św. Jezus i Apostołowie znali imię Jahwe jednak nie używali go, ponieważ wiedzieli że Jezus Chrystus jest Bogiem działającym w jedności z Ojcem i Duchem Św. Kolejnym zarzutem w naszym kierunku jest nieprawdziwe oskarżenie iż to katolicy zwani przez nich odstępczym chrześcijaństwem, usunęli imię Jahwe z tekstu greckich kopii Septuaginty z IV wieku i NT. Zważywszy że wcześniejsze rękopisy zawierały To imię. Katolikom nigdy nie zależało na usuwaniu czegokolwiek, grecki odpowiednik "Kyrios" hebr. Adonaj (forma zast. Jahwe) można spotkać w manuskryptach pochodzących jeszcze z czasów przed Chrystusem jak i z połowy V wieku naszej ery, czego nie zauważają chcąc posiadać pretekst do zarzutów. Nigdy więc, z tekstu greckiego Biblii chrześcijanie nie usunęli imienia Jahwe, które jest używane do dzisiaj. Katechizm katolicki naucza m/n w art 206 "Objawiając swoje tajemnicze imię JAHWE (JHWH), "Ja Jestem Tym, Który Jest", "Ja Jestem Tym, Który Jestem" lub "Ja Jestem, Który Jestem", Bóg mówi, kim jest i jakim imieniem należy Go wzywać. To imię Boże jest tajemnicze, tak jak Bóg jest tajemnicą. Jest ono imieniem objawionym, a zarazem w pewnej mierze uchyleniem się od ujawnienia imienia, i właśnie przez to wyraża ono najlepiej swe sakrum. Kim jest Bóg, który nieskończenie przekracza to wszystko co możemy zrozumieć lub powiedzieć o Nim, jest On "Bogiem ukrytym" (Iz 45, 15). Jego imię jest niewymowne. Sdz 13, 18, a zarazem jest On Bogiem, który staje się bliski ludziom." Na koniec zastanawiam się dlaczego świadkowie zarzucają nam iż modlimy się "do figur", czcimy Jezusa, Maryję, świętych. Czy w swej przewrotności oni sami nie oddają czci Bogu, lecz skupiają ją na oddawaniu czci Organizacji, oraz ich nauczycielach zza Atlantyku. Wszak podobno wszystko czego naucza CK pochodzi prosto od Jehowy. Czy zatem są nieomylni? Sadzać po ich owocach chyba nie. Dowodzi to zarazem że nauki Strażnicy to totalne artefakty. Bo jeśli by tak nie było, należało by powiedzieć że to nie świadkowie się mylili tylko mylił się sam Bóg - Jehowa.

Edytowane przez byliczka
Czas edycji: 2009-01-02 o 19:32
byliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:31   #149
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Argumentów zabrakło? Jak zwykle - kiedy ktoś potrafi zbić wasze omijające argumenty, wycofujecie się z dyskusji, i idziecie do kogoś, kto jest bardziej łatwowierny i mniej oczytany (i stąd u was patrzenie krzywym okiem na wykształcenie, pisałam już że niewyedukowanymi ludzmi łatwiej kierować i łatwiej im wmówić różne pseudofakty)

Jeśli coś jest nielogiczne, i niepoparte konkretnymi dowodami (a nie manipulacjami i krążeniem wokół tematu), to się tego nie da ani przez neta, ani na żywo, ani siłą, ani uczynkiem.

Wyraku
, życzę Ci mocnych zamków w drzwiach i porządnego Judasza

Byliczko
- mi też już przestała odpowiadać, nauki marketingowe - jak nie chcesz, żeby Ci ktoś nadawał inny ton w dyskusji (niezgodny z Twoim), to zaczynasz tą osobę i jej wypowiedzi ignorować

Aramintha, zauważ że misje nie są prowadzone przez osoby świeckie, ale osoby z święceniami. To daje diametralną różnicę - w KK osoby świeckie nie mają prania mózgu pod kątem akwizycji religii.

Sęk w tym, że nie zawsze potrafią zrozumieć kulturalne 'nie, nie jestem zainteresowana', tylko na siłę wpychają stopę między drzwi.

Ja zdaję sobie sprawę, że to religie są winne największym mordom, i mają na koncie największy rozlew krwi, bodajże Dawkins pisał o filmie, na początku którego widać Dwie Wieże WTC, i napis 'Imagine there's no religion too'. Ale w założeniach judaizmu ani islamu, ani chrześćjaństwa nie ma ani słowa o wpraszanie komuś na siłę zasad religii przez osoby świeckie.

Ciekawe - sama autorka mówi o ŚJ 'organizacja'. Samo to daje do myślenia

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:33   #150
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.watchtower.org/p/20050422/article_01.htm - o boskosci Jezusa,
Wyrak przeczytaj sobie
A w Straznicy moga sobie napisac co chca. Mnie interesuje co jest napisane w Biblii, co zreszta juz Ci przytoczylem wczesniej. Widzisz, gdy pojawiaja sie problemy w dyskusji, to siegniecie po Straznice i jak tu uwierzyc, ze Ty naprawde wiesz w co wierzysz i jeszcze mozesz kogos nauczac?

Cytat:
Bo jestem w tej religi od urodzenia i moi rodzice tez jak by oni powiedzeli to co uwierzyla bys? Jesli uwazasz ze wiesz lepiej to twoja sprawa. Ja powiedzialam jako SJ
To czy bym uwierzyl, zalezy od tego czy rodzice mieliby podstawy cos takiego powiedziec; w tej chwilii nie mam podstaw przypuszczac, ze maja.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości