![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam wszystkie mamuśki.
Własnie dołączam do Waszego grona. Termin porodu miałam 26.01 i jeszcze nic sie nie dzieje. Bedzie to moje pierwsze dziecko i nie mam żadnego porównania z Polską ale ja jestem baaaaardzo zadowolona z opieki w Sligo. Mój GP jest Irlandczykiem i to wspaniały lekarz. Za żadne wizyty ani badania nie płaciłam(nawet za pierwsze) W szpitalu opieka jest super. Miałam robione 3XUSG, 2X KTG badania ginekologiczne itd. Także nie kozystałam z opieki polskich lekarzy bo nie było takiej potrzeby. Wystarczyło powiedzieć na kontroli, że np zle sie czuje a oni od razu podłączyli mnie pod monitor. podczas ostatniego USG (34 tydz) poprosiłam gin o sprawdzenie czy to chłopczyk czy dziewczynka ![]() Co do cesarki na zyczenie to nie robią czegoś takiego. Cesarka jest robiona tylko w przypadkach zagrożenia lub jak kobieta na prawde nie jest w stanie sama urodzić. Od znajomej, która urodziła 10 dni temu dowiedziałam sie, że sam poród był super. Najpierw trafiła do dużej sali gdzie juz były 3 panie. Sala ta była zaopatzrona w piłki, drabinki, łózka itd i czekały tam na pełne rozwacie. Jak już rozwarcie było duze kazda trafiała do osobnego pokoju gdzie rodziły sie ich pociechy. Póznej dzidzia na brzuch, do piersi i do pani doktor. POwiedziała mi równiez ze jak chciała miec dziecko przy sobie to miała a jak poprosiła pielegniarki zeby zabrały malucha to zabierały pod swoje skrzydełka. BYła to jej pierwsza ciaza wiec spedziła w szpitalu 3 doby podczas której pielegniarki i położne uczyły ja i jej meza jak sie ma maluchem opiekować jak prawidłowo karmic i co zrobic w razie goraczki, wysypki itd. Takie ekstra zajecia poza szkoła rodzenia. No to chyba na tyle. Tyle wiem i moze przydadza sie te informacje komus. Ja dzieki opisie mojej znajomej znacznie sie uspokoiłam. Jestem tylko strasznie zniecierpliwiona bo ile mozna czekać na dzidzie?????? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciąża i poród w Irlandii
najkrocej czekalam 1,5 h a najdluzej wyszlam ze szpitala po 3 h. tak ze trzeba uzbroic sie w cierpliwosc bo godzina ktora jest podana przy umawianiu sie nie jest ta o ktorej nas przyjma..
Edytowane przez smerfetka781 Czas edycji: 2009-01-29 o 17:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez smerfetka781 Czas edycji: 2009-01-29 o 17:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
witamy ![]() fajnie, ze nie tylko ja mam pozytywne wrazenia co do opieki podczas ciazy. Slyszalam, ze rodzenie po terminie jest bardzo czestw, w koncu to tylko przypuszczalna data ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
rock star ale ci zazdroszcze
![]() ![]() kamelia1985 ja zamierzam w fairy.. ale podobnie jak pani z herbata nie w proszku tylko w plynie... bede sie bala ze sie nie rozpusci... przez jakis czas uzywalam proszku i czesto mialam ubranka cale biale bo sie nie rozpuszczal... teraz stosuje kapsulki zelowe i nie ma problemu... dla dzidzi tez bede ich uzywac ale oczywiscie non-bio wcale nie dziwnie... z tego co mi mowila polozna to prawie wszystkie kobietki ciezarne za pierwszym razem przychodza na 8 ![]() ja popelnilam blad bo wiedzialam ze ma byc mocz badany wiec nic nie jadlam ![]() ![]() ![]() martadellaSligo witaj ![]() ![]() u mnie powiedzieli co bedzie bo maz nie dal za wygrana ![]() ![]()
#126 |
Raczkowanie
|
im wiecej mysle o przygotowaniach tym mam coraz wiecej pytan
![]() nastepne jakie mi sie nasuwa: jakich chusteczek i pieluszek uzywacie lub planujecie uzywac?? pozdrowienia
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
chyba kazda z nas ma milion pytan
![]() ![]() co do husteczek i pieluch to kupilam pampers i huggies, zobacze co bedzie lepsze. Ja z kolei chcialm zapytac, czy macie jakies preferencje co do mleka w proszku. Generalnie chce karmic piersia, ale chcialam sie zorientowac tak na wszelki wypadek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam pojecia ale tez sie podlaczam pod pytanie ![]() moj tesc zaczal mi nawet kupowac mleka ![]() ![]() ![]()
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No chyba, że jechaliśmy do szpitala albo do specjalisty w publicznej placówce... A co do czekania.... ja pierwszą wizytę miałam około 14.30 nic nie jadłam, bo u nas trzeba być na czczo, okazało się, że niepotrzebnie... Ja to dopiero byłam głodna... No ale cóż, człowiek uczy się na błędach ![]() Cytat:
![]() Witamy, witamy ![]() I trzymamy kciuki, żeby maleństwo jak najszybciej wyszło ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A co do chusteczek, to też z czasem dojdziecie, nie wszystkie dzieci tolerują wszystkie kosmetyki.... mój syn nie tolerował innych pieluch jak Pampers, a chusteczki tylko Jahnsona albo wodę... Podobno i Pampers i Johnson sa najbardziej uczulające, a temu akurat przypasowały... teraz kupiłam po paczce Pampers i Huggies i będę próbować, a co mojej królewnie do gustu przypadnie, to sie okaże... Oby nie miała skóry tak wrazliwej skóry jak jej brat...
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
tez huggiesy i pampersy bede testowac. zobaczymy co sie okaze lepsze... nie moge spac. buuuuu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
ja też nie moge
![]()
#134 |
Wtajemniczenie
|
Oj Wy nocne marki
![]() Może meliskę przed spaniem wypijcie, czy coś... Lop a jak z Twoimi dziąsłami???
![]() |
#135 |
Zadomowienie
|
ja uzywam pieluszek pampersa a pozniej sie zobaczy, kumpela uzywa bez firmowek i pupka male jnie odpada a odparzen tez nie ma
chusteczek nie uzywam tylko kuleczki watki mocze w cieplej wodzie w ogole wsrod irlandek panuje przekonanie ze dziecka nie trzeba kapac codziennie czy nawet co 2 dni robia ta 2x na tydzien albo i rzadziej bo myja dziecko wlasnie chusteczkami meczko aptamila bo takie dostawala w szpitalu (jest jeszce cow&gate i jescze jakies) a nie chcialam jej zmieniac zeby rewelacji pieluszkowych/brzuskzowych nie bylo
#136 |
Raczkowanie
|
dzien dobry dziewczeta !! dopiero zwleklam sie z lozka przez te nocne niespanie
![]() moje dziasla sa wielkie i czerwone ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Judy_21 meliska moze pomoze na spanie ale co zrobic jak bola zebra i nie mozna spac na zadnym boku ....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
hej dziewczyny, tez nie moge spac..... wlasnie wstalam, dobrze ze nie pracuje obecnie bo nie wiem jak by to bylo... Co do ziol - radze nie pic zadnych, sa niewskazane w ciazy, moga wywolac poronienie lub przedwczesny porod. Wyczytalam w ksiazkach ![]() Co do krwawiacych dziasel podobnie, nic z tym nie da sie zrobic, czas zaleczy rany ![]() Dziewczyny czy was tez tak straszne boli kregoslup w okolicach ledzwi? ja czasem jak sie przewracam z boku na bok az slysze chrupniecia ![]() A moze cwiczycie cos? Edytowane przez rock star Czas edycji: 2009-01-30 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Na prawde cudownie wiedzieć, że nie tylko ja wyleguje sie do 12stej w wyrku ![]() Trzeba łapać kazdą okazje bo jak sie juz nasze maluchy urodzą to czasu na sen za duzo nie zostanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Też mam to samo. Za pierwszym razem az sie przestraszyłam jak mi chrupnęło( myslałam ze coś sobie złamałam) ![]() Stawy, kosci, cala miednica nam sie rozszeza i nic na to nie poradzimy ![]() Czasami az spac nie moge...no ale coz. To tylko blaski i cienie macierzynstwa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
wchodze na watem mamus styczniowo-lutowych a tam wiadmosc :
wiadomosc od Kellyss: urodzilam dzisiaj o 7.30 porod sn trwal ponad 25h, malego wyciagali przy uzyciu kivi, cos podobnego do wakum. bylo ciezko, opowiem jak wroce do domku..aa maly wazy 4250 a ile mierzy to nie wiem, sprawdze w domku" KELLYSS : WSZYSTKIEGO DOBREGO KOCHANA!!! WIELKIE GRATULACJE... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#144 |
Zadomowienie
|
kellyss chyle czola
25h.a ja myslalam ze moje 14 to duzo dziewczyny probowalyscie cwiczyc z pilka?? pamietam ze mi to bardzo pomagalo na bole plecow
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() 25 h to strasznie duzo... biedactwo musiala sie nameczyc... twoje 14 h to tak samo... ja bym chciala tak z godzinke ![]() nie mam niestety pileczki.... mowisz ze oplaca sie kupic pileczke i na niej ciwczyc?? a znasz moze jeszcze jakies przydatne cwiczenia?? a jak sie corcia ma??? ![]()
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Gratulacje dla Kellys!!! ale 25 godz?? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
gratulacje Kellys
![]() ![]() skoro swieza mamuska miala sile zajrzec na forum to chyba czuje sie dobrze! ![]() ![]() ja mam pilke, siedze na niej przy kompie, bujam sobie pupa, ale jakos mi to nie pomaga na bole plecow....ale samo siedzenie jest wygodne. Cwiczenia takie, gdzie sie kleczy i opiera rekami na pilce nie odpowiadaja mi, poniewaz biust zrobil mi sie bardzo wrazliwy. Pilki sa w argosie po jakies 8 euro ![]() ![]() i znow nie spie.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
ja tez jeszcze nie spie ale chyba reszta mamusiek juz smacznie chrapie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
ja siadalam i kiwalam miednica
ale jak mnie baaardzo bolalo to sie kladlam na pilce, kregi sie pieknie rozciagaly i super super bylo pzy porodzie tez mi pileczka pomogla pakusia nie ma sprawy ![]()
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak z ciekawosci... gdzie kupowalyscie pileczki??
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.