|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
Pokaż wyniki sondy: Czy mogło dojść do zappłodnienia | |||
odpowiedz |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 50,00% |
rada |
1 | 50,00% |
pomoc |
0 | 0% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 2. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: ciąża
Jak wyliczyłam moje maleństo ma jakieś 4 tygodnie a tak wcześnie raczej usg nie wykrywa ciąży no chyba że usg dopochwowe
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Nie martw się ,wszystko bedzie dobrze.Tak wczesną ciążę wykrywa tylko bardzo czułe USG dopochwowe.
Jestem w 3 msc ciąży i wiem ,co mówię. Trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wielki problem :/
Czesc .
Mam pytanie biore tabletki antykocepcyjne pierwszy raz i osotatnio kochalam sie z moim facetem ... z prezerwatywa i pojawila sie na niej krew ,czy ze mna jest cos nie tak ?? bardzo sie wystraszylismy bo juz dawno pekla mi blona dziewicza. ![]() Pomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
byłam dzisiaj u ginekologa kazał łykac kwas foliowy i dał skierowanie na badania morfologia krwi analiza moczu glukoza we krwi i test na obecnośc kiły co mnie bardzo zdziwiło. ten test robią normalnie w laboratorium? na czym on polega? termin porodu mam wyznaczony na październik
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
To są standardowe badania na początku i w trakcie ciąży. Robią je w każdym laboratorium.
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
moja przyjaciółka nie wiedziała do 6 tyg. że jest w ciąży, brała leki, antybiotyki i walczyła z infekcją... bała się, czy dziecko urodzi się zdrowe, ale wszystko było w porządku. Po porodzie synek dostał 10/10
![]() trochę optymizmu, stres bardziej zaszkodzi dziecku, poza tym bądź już teraz pod stałą opieką ginekologa, a przy okazji zapytaj go wprost o te leki, które brałaś - czy nie zaszkodzą i o te badania. Lekarz po to jest, żeby udzielić Ci informacji, ale czasem trzeba o to zapytać wprost, to jest najlepsza metoda na pozbycie się wątpliwości. Nie bój się tego. |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Witajcie!Planujemy z mężem dzidziusia za jakiś miesiąc,góra dwa(jak kupimy własne mieszkanko),powiedzcie jak można sie przygotować do ciąży,chodzi mi o badania,o przygotowanie mojego organizmu.Jeden lekarz robi inne badania drugi inne,jak człowiek sam się nie domaga to mogą coś zaniedbać.Moja mama poroniła kiedyś,miała taksoplazmozę,wiem że i badanie w tym kierunku powinnam zrobić,na czym ono polega?pozdrawiam,a przyszłym mamom gratuluję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
Badanie na toksoplazmozę to nic szczególnego - ot, zwykłe pobranie krwi. Ja miałam robione przy okazji morfologii.
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Już podczas starań możecie obydwoje (Ty i przyszły tata) zacząć brać kwas foliowy - im wcześniej tym lepiej dla dziecka.
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Kwas foliowy właśnie biorę,no i muszę wybrać dobrego ginekologa,a wszyscy mówią co innego,ile ludzi tyle opinii.Wiecie co mnie przeraziło?że jeśli człowiek nie ma kasy,żeby wydawać w prywatnych gabinetach pieniądze żeby być pewnym dobrej i kompetentnej opieki, to pozostaje się chyba tylko modlić o zdrowie maluszka,to co sie dzieje...eh trochę jak mówię..przeraża mnie.No ale czego się nie robi dla zdrowego dzidziusia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
Szczęśliwa, to nie jest tak, że dobry lekarz ginekolog, to jedynie prywatny lekarz. Ja np. chodzę do lekarki z NFZ i jestem bardzo zadowolona. Najlepiej jest popytać po prostu o dobrego lekarza wśród znajomych kobiet, które już rodziły. Z resztą niedawno na forum Mama z klasą powstał wątek o podobnym temacie (sama się w nim wypowiadałam). Warto go przeczytać:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=237394
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
a po co tata ma brać kwas foliowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie z tego samego powodu co kobieta (oczywiście w fazie starań). Tak mi zaleciła moja ginekolog.
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może ktoś wie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aaaa... to w takim razie od dzisiaj aplikuję też mężowi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
No mój mąż też był zdziwiony tą informacją tak samo jak i ja. Jeśli ktos wie czemu ma to służyc to proszę o info.Ehh wiecie co?Własnie oglądałam na necie książki o ciąży i myśle żeby się w jakąś zaopatrzyć,ale nie wiem czy to nie za wcześnie.Kurcze my ciągle mieszkamy z rodzicami(choć może i nie tak długo bo dopiero pół roku po ślubie) i chcemy mieć dzidziusia jak kupimy własny kącik,mam nadzieję że już niedługo(pieniążki pojawią się lada dzień) no w dzisiejszych czasach nie tylko dobre chęci i marzenia się liczą,zbyt wiele jest czynników warunkujących spełnianie tych marzeń. A powiedzcie po jakim czasie od slubu pojawiły sie lub pojawią wasze pociechy?Niektórzy mówią nam że za wczesnie,zebysmy sie sobą nacieszyli itd...ale sie rozpisałam...
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
nie zapomnij jednak o cynku
![]() ![]() http://www.i-apteka.pl/p/pl/5009/and..._kapsulek.html Watro tez by mezczyzna lykal L-karnityne - zwieksza ruchliwosc plemnikow a koenzym Q10 zwieksza liczbe plemnikow o prawidlowym ruchu i poprawia ich zdolnosci do zaplodnienia ![]()
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na razie daję mężowi Multi-tabs clasic II, tam jest 15 mg cynku, sugerują, że to 100% dziennego zapotrzebowania, folik łyknął już też, więc od dzisiaj będę mu podawać dodatkowo. Postaram się jeszcze o Lkarninkę, a jak mu się ten zestaw skończy, to zainwestuję w ten androwit, w końcu czego się nie zrobi, żeby dziecko miało jak najlepsze szanse rozwoju. Teraz dodatkowo jeszcze postanowiłam bardziej zadbać o kondycję, żeby się jak najlepiej przygotować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To juz lepiej aby lykal 'Energy spektrum Q10' ![]() ![]() ![]() ![]() http://aptekadomowa.com/product_info.php?products _id=3167 no i cena. miesieczna kuracja to tylko 11 zl. ![]()
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
zapisane w zakładkach
![]() a L-karnitynę jaką kupić najlepiej? Nigdy tego nie kupowałam, a jest kilka rodzajów. |
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.interlek.pl/acetyllkarnityna-kapsolimp-p-872.html
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Ja obecnie jestem w 15 tygodniu. Gdy test pokazał dwie kreski poszłamdo gina i powiedzial ze nic nie widzi. Poszłam za trzy dni do drugiego i powiedzial ze ciąża na 100%. Bolał mnie brzuch i miałam plamienia i mnie to niepokoiło wiec dlatego poszłam do gina drugi raz. Na poczatek kazał mi zrobic badanie beta hcg-ono potwierdza na 100% ciąże bo bada poziom gonadotropiny kosmówkowej-taki hormon "ciążowy" i w zależnosci od ilości we krwi okresla sie ktroty to tydzien. Potem za dwa tygodnie mialam badania krwi, moczu dla sprawdzenia czy wzystkie paramery sa w normie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
co to jest?
witam....trzy moze 4 miesiące temu odrzuciłam tabl antykoncepcyjne i zaczyelam sie starac o bobaska....wszystko by było ok gdyby nie to ze wyliczyłam sobie dni płodne i w 2 dniu tych dni nagle pojawiło sie bardzo dużo białej wydzieliny naraz...nie była bardzo gęsta i pozniej zaczelo mnie boleć podbrzusze jak na @ przez okolo godz.. przytulałam sie z moim TŻ i odczuwałam mały bol tak jakby jajników....czy to normalny objaw owulacji czy poprostu jej nie mam po tabletkach :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
Dot.: co to jest?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
no tak ale ja miałam @ 1 go marca i był okolo 2 dni pozniej tylko takie plamienia robiłam test w dniu kiedy przyszła @ i był negatywny wiec sama juz nie wiem buu tez bym tak chciała
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
gratuluje ci bobaska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Radzę iść na usg dopochwowe i sprawdzić czy nie ma fasolki.Ja robiłam 3 testy ciążowe i ani jeden nie wykazał ciąży a dzidzia już miała ponad 4 tygodnie.Jak poszłam do mojego gina,to powiedział ,że jestem w ciąży bo zminiłam się na twarzy,pózniej tylko potwierdził przez usg ciążę.
A najważniejsze-ja też miałam miesiaczkę w dniu ,kiedy powinna sie pojawić pojawiło się raczej plamienie,wieć nie nalezy się sugerować ,że jak sie już ma okres to nie ma dzidzi. Jestem w połowie 15 tc i jak dotąd ciąża wzorowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
Haha niezłe ze wyczytał ci ciąże z twarzy
![]()
#150 |
Rozeznanie
|
Anetka niezły ten Twój gin, jakiś jasnowidz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:13.