Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz. 5 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: Czy mogło dojść do zappłodnienia
odpowiedz 1 50,00%
rada 1 50,00%
pomoc 0 0%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 2. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-23, 10:43   #121
Mariolcia1986
Raczkowanie

GG do Mariolcia1986
Dot.: ciąża

Jak wyliczyłam moje maleństo ma jakieś 4 tygodnie a tak wcześnie raczej usg nie wykrywa ciąży no chyba że usg dopochwowe
Mariolcia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 11:47   #122
anetka14
Raczkowanie

Nie martw się ,wszystko bedzie dobrze.Tak wczesną ciążę wykrywa tylko bardzo czułe USG dopochwowe.
Jestem w 3 msc ciąży i wiem ,co mówię.
Trzymam kciuki
anetka14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 10:50   #123
niespokojna
Przyczajenie

Dot.: Wielki problem :/

Czesc .
Mam pytanie biore tabletki antykocepcyjne pierwszy raz i osotatnio kochalam sie z moim facetem ... z prezerwatywa i pojawila sie na niej krew ,czy ze mna jest cos nie tak ?? bardzo sie wystraszylismy bo juz dawno pekla mi blona dziewicza.
Pomocy
niespokojna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 15:45   #124
Mariolcia1986
Raczkowanie

GG do Mariolcia1986

byłam dzisiaj u ginekologa kazał łykac kwas foliowy i dał skierowanie na badania morfologia krwi analiza moczu glukoza we krwi i test na obecnośc kiły co mnie bardzo zdziwiło. ten test robią normalnie w laboratorium? na czym on polega? termin porodu mam wyznaczony na październik
Mariolcia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 15:51   #125
amika79
Wtajemniczenie

To są standardowe badania na początku i w trakcie ciąży. Robią je w każdym laboratorium.
Stary 2008-02-26, 16:55   #126
Taverney
Zakorzenienie

moja przyjaciółka nie wiedziała do 6 tyg. że jest w ciąży, brała leki, antybiotyki i walczyła z infekcją... bała się, czy dziecko urodzi się zdrowe, ale wszystko było w porządku. Po porodzie synek dostał 10/10
trochę optymizmu, stres bardziej zaszkodzi dziecku, poza tym bądź już teraz pod stałą opieką ginekologa, a przy okazji zapytaj go wprost o te leki, które brałaś - czy nie zaszkodzą i o te badania. Lekarz po to jest, żeby udzielić Ci informacji, ale czasem trzeba o to zapytać wprost, to jest najlepsza metoda na pozbycie się wątpliwości. Nie bój się tego.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 09:51   #127
szczęśliwa_82
Raczkowanie

GG do szczęśliwa_82

Witajcie!Planujemy z mężem dzidziusia za jakiś miesiąc,góra dwa(jak kupimy własne mieszkanko),powiedzcie jak można sie przygotować do ciąży,chodzi mi o badania,o przygotowanie mojego organizmu.Jeden lekarz robi inne badania drugi inne,jak człowiek sam się nie domaga to mogą coś zaniedbać.Moja mama poroniła kiedyś,miała taksoplazmozę,wiem że i badanie w tym kierunku powinnam zrobić,na czym ono polega?pozdrawiam,a przyszłym mamom gratuluję
szczęśliwa_82 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-27, 11:52   #128
Arribeth
Zadomowienie

GG do Arribeth Send a message via Skype™ to Arribeth

Badanie na toksoplazmozę to nic szczególnego - ot, zwykłe pobranie krwi. Ja miałam robione przy okazji morfologii.

Arribeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 13:15   #129
amika79
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szczęśliwa_82 Pokaż wiadomość
Moja mama poroniła kiedyś,miała taksoplazmozę,wiem że i badanie w tym kierunku powinnam zrobić,na czym ono polega?pozdrawiam,a przyszłym mamom gratuluję
Oprócz toksoplazmozy należy zrobić badanie na cytomegalię.

Już podczas starań możecie obydwoje (Ty i przyszły tata) zacząć brać kwas foliowy - im wcześniej tym lepiej dla dziecka.
Stary 2008-02-27, 16:14   #130
szczęśliwa_82
Raczkowanie

GG do szczęśliwa_82

Kwas foliowy właśnie biorę,no i muszę wybrać dobrego ginekologa,a wszyscy mówią co innego,ile ludzi tyle opinii.Wiecie co mnie przeraziło?że jeśli człowiek nie ma kasy,żeby wydawać w prywatnych gabinetach pieniądze żeby być pewnym dobrej i kompetentnej opieki, to pozostaje się chyba tylko modlić o zdrowie maluszka,to co sie dzieje...eh trochę jak mówię..przeraża mnie.No ale czego się nie robi dla zdrowego dzidziusiapozdrawiam!
Stary 2008-02-27, 21:15   #131
amika79
Wtajemniczenie

Szczęśliwa, to nie jest tak, że dobry lekarz ginekolog, to jedynie prywatny lekarz. Ja np. chodzę do lekarki z NFZ i jestem bardzo zadowolona. Najlepiej jest popytać po prostu o dobrego lekarza wśród znajomych kobiet, które już rodziły. Z resztą niedawno na forum Mama z klasą powstał wątek o podobnym temacie (sama się w nim wypowiadałam). Warto go przeczytać:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=237394
Stary 2008-02-28, 15:56   #132
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amika79 Pokaż wiadomość
Oprócz toksoplazmozy należy zrobić badanie na cytomegalię.

Już podczas starań możecie obydwoje (Ty i przyszły tata) zacząć brać kwas foliowy - im wcześniej tym lepiej dla dziecka.
a po co tata ma brać kwas foliowy?
Stary 2008-02-28, 16:48   #133
amika79
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
a po co tata ma brać kwas foliowy?
Pewnie z tego samego powodu co kobieta (oczywiście w fazie starań). Tak mi zaleciła moja ginekolog.
Stary 2008-02-28, 20:48   #134
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amika79 Pokaż wiadomość
Pewnie z tego samego powodu co kobieta (oczywiście w fazie starań). Tak mi zaleciła moja ginekolog.
mi też zaleciła, właśnie łykam. Powiedziała mi, że mam brać, aby dostarczyć go organizmowi, żeby rozwijające się potem dziecko w łonie matki nie miało wad związanych z rozwojem cewy nerwowej. W łonie ojca się dziecko nie rozwija, a nie sądzę, żeby kwas foliowy w ciele mężczyzny przenikał do plemnika, a co dopiero miał wpływ na rozwój płodu, stąd moje zdziwienie dlaczego tatuś też miałby kwas zażywać i jaki to ma wpływ na ciążę
może ktoś wie?
Stary 2008-02-28, 20:58   #135
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
mi też zaleciła, właśnie łykam. Powiedziała mi, że mam brać, aby dostarczyć go organizmowi, żeby rozwijające się potem dziecko w łonie matki nie miało wad związanych z rozwojem cewy nerwowej. W łonie ojca się dziecko nie rozwija, a nie sądzę, żeby kwas foliowy w ciele mężczyzny przenikał do plemnika, a co dopiero miał wpływ na rozwój płodu, stąd moje zdziwienie dlaczego tatuś też miałby kwas zażywać i jaki to ma wpływ na ciążę
może ktoś wie?
kwas foliowy lykany wraz z cynkiem zwieksza liczbe prawidlowych plemnikow.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 20:59   #136
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
kwas foliowy lykany wraz z cynkiem zwieksza liczbe prawidlowych plemnikow.

aaaa... to w takim razie od dzisiaj aplikuję też mężowi
Stary 2008-02-28, 21:02   #137
szczęśliwa_82
Raczkowanie

GG do szczęśliwa_82

No mój mąż też był zdziwiony tą informacją tak samo jak i ja. Jeśli ktos wie czemu ma to służyc to proszę o info.Ehh wiecie co?Własnie oglądałam na necie książki o ciąży i myśle żeby się w jakąś zaopatrzyć,ale nie wiem czy to nie za wcześnie.Kurcze my ciągle mieszkamy z rodzicami(choć może i nie tak długo bo dopiero pół roku po ślubie) i chcemy mieć dzidziusia jak kupimy własny kącik,mam nadzieję że już niedługo(pieniążki pojawią się lada dzień) no w dzisiejszych czasach nie tylko dobre chęci i marzenia się liczą,zbyt wiele jest czynników warunkujących spełnianie tych marzeń. A powiedzcie po jakim czasie od slubu pojawiły sie lub pojawią wasze pociechy?Niektórzy mówią nam że za wczesnie,zebysmy sie sobą nacieszyli itd...ale sie rozpisałam...
Stary 2008-02-28, 21:05   #138
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
aaaa... to w takim razie od dzisiaj aplikuję też mężowi
nie zapomnij jednak o cynku polecam specjalnie dobrany mezczyznom kompleks witamin "Androvit" miesieczna kuracja to koszt ok 25 zl. W sklad wchodzi cynk
http://www.i-apteka.pl/p/pl/5009/and..._kapsulek.html

Watro tez by mezczyzna lykal L-karnityne - zwieksza ruchliwosc plemnikow a koenzym Q10 zwieksza liczbe plemnikow o prawidlowym ruchu i poprawia ich zdolnosci do zaplodnienia

AV by jaga_2001
Stary 2008-02-28, 21:25   #139
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
nie zapomnij jednak o cynku polecam specjalnie dobrany mezczyznom kompleks witamin "Androvit" miesieczna kuracja to koszt ok 25 zl. W sklad wchodzi cynk
http://www.i-apteka.pl/p/pl/5009/and..._kapsulek.html

Watro tez by mezczyzna lykal L-karnityne - zwieksza ruchliwosc plemnikow a koenzym Q10 zwieksza liczbe plemnikow o prawidlowym ruchu i poprawia ich zdolnosci do zaplodnienia
Jaguś, Ty mi z nieba spadłaś
na razie daję mężowi Multi-tabs clasic II, tam jest 15 mg cynku, sugerują, że to 100% dziennego zapotrzebowania, folik łyknął już też, więc od dzisiaj będę mu podawać dodatkowo. Postaram się jeszcze o Lkarninkę, a jak mu się ten zestaw skończy, to zainwestuję w ten androwit, w końcu czego się nie zrobi, żeby dziecko miało jak najlepsze szanse rozwoju.
Teraz dodatkowo jeszcze postanowiłam bardziej zadbać o kondycję, żeby się jak najlepiej przygotować

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-28, 21:35   #140
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Jaguś, Ty mi z nieba spadłaś
na razie daję mężowi Multi-tabs clasic II, tam jest 15 mg cynku, sugerują, że to 100% dziennego zapotrzebowania, folik łyknął już też, więc od dzisiaj będę mu podawać dodatkowo. Postaram się jeszcze o Lkarninkę, a jak mu się ten zestaw skończy, to zainwestuję w ten androwit, w końcu czego się nie zrobi, żeby dziecko miało jak najlepsze szanse rozwoju.
Teraz dodatkowo jeszcze postanowiłam bardziej zadbać o kondycję, żeby się jak najlepiej przygotować

To juz lepiej aby lykal 'Energy spektrum Q10' Jest to kompleks zitamin, w ktorym jest cynk, koenzym Q10, kwas foliowy i reszta witamin Do tego tylko dokupic l-karnityne Nie bedzie musial sie chlopina tyle faszerowac
http://aptekadomowa.com/product_info.php?products _id=3167
no i cena. miesieczna kuracja to tylko 11 zl.

AV by jaga_2001
Stary 2008-02-28, 21:49   #141
Taverney
Zakorzenienie

zapisane w zakładkach
a L-karnitynę jaką kupić najlepiej? Nigdy tego nie kupowałam, a jest kilka rodzajów.
Stary 2008-02-29, 16:20   #142
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
zapisane w zakładkach
a L-karnitynę jaką kupić najlepiej? Nigdy tego nie kupowałam, a jest kilka rodzajów.
Najlepszy preparat to bedzie Olimpu 'ALC'
http://www.interlek.pl/acetyllkarnityna-kapsolimp-p-872.html

AV by jaga_2001
Stary 2008-03-05, 10:09   #143
ewelciaz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mariolcia1986 Pokaż wiadomość
Jak wyliczyłam moje maleństo ma jakieś 4 tygodnie a tak wcześnie raczej usg nie wykrywa ciąży no chyba że usg dopochwowe
Ja obecnie jestem w 15 tygodniu. Gdy test pokazał dwie kreski poszłamdo gina i powiedzial ze nic nie widzi. Poszłam za trzy dni do drugiego i powiedzial ze ciąża na 100%. Bolał mnie brzuch i miałam plamienia i mnie to niepokoiło wiec dlatego poszłam do gina drugi raz. Na poczatek kazał mi zrobic badanie beta hcg-ono potwierdza na 100% ciąże bo bada poziom gonadotropiny kosmówkowej-taki hormon "ciążowy" i w zależnosci od ilości we krwi okresla sie ktroty to tydzien. Potem za dwa tygodnie mialam badania krwi, moczu dla sprawdzenia czy wzystkie paramery sa w normie.
ewelciaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 10:44   #144
minis
Przyczajenie

co to jest?

witam....trzy moze 4 miesiące temu odrzuciłam tabl antykoncepcyjne i zaczyelam sie starac o bobaska....wszystko by było ok gdyby nie to ze wyliczyłam sobie dni płodne i w 2 dniu tych dni nagle pojawiło sie bardzo dużo białej wydzieliny naraz...nie była bardzo gęsta i pozniej zaczelo mnie boleć podbrzusze jak na @ przez okolo godz.. przytulałam sie z moim TŻ i odczuwałam mały bol tak jakby jajników....czy to normalny objaw owulacji czy poprostu jej nie mam po tabletkach :-(
minis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 12:14   #145
anetka14
Raczkowanie

Dot.: co to jest?

Cytat:
Napisane przez minis Pokaż wiadomość
witam....trzy moze 4 miesiące temu odrzuciłam tabl antykoncepcyjne i zaczyelam sie starac o bobaska....wszystko by było ok gdyby nie to ze wyliczyłam sobie dni płodne i w 2 dniu tych dni nagle pojawiło sie bardzo dużo białej wydzieliny naraz...nie była bardzo gęsta i pozniej zaczelo mnie boleć podbrzusze jak na @ przez okolo godz.. przytulałam sie z moim TŻ i odczuwałam mały bol tak jakby jajników....czy to normalny objaw owulacji czy poprostu jej nie mam po tabletkach :-(
Ja miałam taką gęstą i białą wydzielinę oraz ból jajników i mysłałam ,że to zbliżający się okres a tu dzidzia youpi!!!!!
Stary 2008-03-12, 12:19   #146
minis
Przyczajenie

no tak ale ja miałam @ 1 go marca i był okolo 2 dni pozniej tylko takie plamienia robiłam test w dniu kiedy przyszła @ i był negatywny wiec sama juz nie wiem buu tez bym tak chciała
Stary 2008-03-12, 12:20   #147
minis
Przyczajenie

gratuluje ci bobaska ja sie doczekać nie moge i każdy test to rozczarowanie
Stary 2008-03-12, 12:35   #148
anetka14
Raczkowanie

Radzę iść na usg dopochwowe i sprawdzić czy nie ma fasolki.Ja robiłam 3 testy ciążowe i ani jeden nie wykazał ciąży a dzidzia już miała ponad 4 tygodnie.Jak poszłam do mojego gina,to powiedział ,że jestem w ciąży bo zminiłam się na twarzy,pózniej tylko potwierdził przez usg ciążę.
A najważniejsze-ja też miałam miesiaczkę w dniu ,kiedy powinna sie pojawić pojawiło się raczej plamienie,wieć nie nalezy się sugerować ,że jak sie już ma okres to nie ma dzidzi.
Jestem w połowie 15 tc i jak dotąd ciąża wzorowa
Stary 2008-03-12, 13:03   #149
goha80
Zadomowienie

Haha niezłe ze wyczytał ci ciąże z twarzy a tak na poważnie to ja tak właśnie mam podczas owulacji że mnie pobolewa któryś jajnik lub całe podbrzusze i mam taką wydzielinę o której pisze autorka wątku. Ale każda z nas jest inna...
Stary 2008-03-12, 14:34   #150
frida26
Rozeznanie

Anetka niezły ten Twój gin, jakiś jasnowidz Ja też bym chciała dzidziusia
frida26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości