|
|
#121 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Owsiane ciasteczka w dosłownie 15 minut!!
W sobote zrobilam moje pierwsze ciasteczka owsiane!
Pychotka One sa banalnie proste, a tak sie balam, ze beda twarde jak kamien Wrecz przeciwnie: mialam miekkie, nic nie nie kruszylo, nie rozlatywaly sie. Nawet na drugi dzien byly miekkie Przepis mialam kombinowany, bo zamiast zwyklej maki dalam razowa (szklanke), zamiast cukru dalam 3 lyzki miodu (troche za duzo, bo ciacha byly jak dla mnie za slodkie), zamiast masla dalam 1/4 szklanki oleju, dodalam tez szklanke mleka, jajko, lyzeczke proszku do pieczenia oraz aromat migdalowy. Jako urozmaicenie: wiorki kokosowe. No i podstawa: 2,5 szklanki platkow owsianych. Jako ozdobnik: migdal na gorze ciasteczka. Pieklam je w temperaturze 200 stopni (mam zwykly piekarnik) przez 10-15 min. Zrobilam niespodzianke rodzince i wszyscy sie zachwycali, a jaki aromat sie roznosil Tata oczywiscie zlozyl juz zamowienie na nastepne Kurcze, gdybym nie dietowala to takie ciastka bym robila co weekend
|
|
|
#122 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj narobiłyście mi smaku
Mam wszystkie składniki i pędze już do kuchni |
|
|
|
|
#123 |
|
Wtajemniczenie
|
Zrobiłam
Zobaczcie same mniam mniam |
|
|
|
|
#124 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: ciasteczka owsiane
Właśnie zrobiłam przepyszne ciasteczka owsiane, oto przepis:
Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych - 1/2 szklanki mąki - 1/3 szklanki otrębów pszennych - 100g margaryny - pół szklanki mleka - ok 2 łyżki cukru - dodatki: kakao, rodzynki, wiórki kokosowe, zarodki pszenne Przyrządzenie: 1. Margarynę, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia. 2. Płatki, otręby i mąkę wymieszać. 3. Dodać do ciepłego mleka z margaryną, 3 min potrzymać na mały ogniu ciągle mieszając. 4. Po zestawieniu z ognia dodać dodatki (niekoniecznie) 5. Wymieszać dokładnie, formować ciasteczka, kłaść na blachę, piec ok 30 min, temp ok 170'C Najlepiej smakują z letnim mlekiem mmmm i są bardzo sycące Wychodzi ok 20 ciasteczek, całość ma mniej więcej 1900 kcal Pozdrawiam |
|
|
|
|
#125 | |
|
Raróg
|
Przenoszę na Moje gotowanie
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
zrobiłam ciasteczka
![]() przepyszne sa! dodalam wiorki kokosowe a cukru nie uzylam. wyszly troche suche, ale smakuja
|
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ostatnio robilam cisto marchewkowe i wyszlo pyszne, wiec z ciasteczkami nie powinno byc problemu
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Te ciastka brzmią przepysznie, ale zaczynam dietę... Powiedzcie proszę, czy są bardzo kaloryczne? Może ktoś ma dokładne dane - byłabym bardzo wdzięczna? Jeśli takie pytanie już się pojawiło to przepraszam, nie mam czasu czytać całego wątku. Pozdrawiam
|
|
#130 |
|
Rozeznanie
|
Na pewno sa mniej kaloryczne od takich kupnych ale ja nie okreslalabym ich mianem "dietetyczne"
Ja troche zmodyfikowalam przepis i u mnie sklad wygladal tak:-platki owsiane -musli na bazie platkow z orzechami, bananem, slonecznikiem, rodzynkami, kokosem itp [ kupowane w Plusie] -gorzka czekolada w malych kawalkach -kilka suszonych sliwek -2 lyzki miodu zamiast cukru -maka oczywiscie ![]() Piekly sie troche dluzej ale efekt przeszedl moje oczekiwania, byly naprawde dobre, TZ myslal, ze kupilam w cukierni ;p Naprawde goraco polecam
|
|
|
|
|
#131 |
|
Rozeznanie
|
No to skusiłyście mnie Dziewczyny!!!
Dzisiaj robię ciasteczka owsiane. Tylko muszę lecieć po płatki i papier do pieczenia. Lukreti a te ciasteczka to chyba do tej kawusi, którą pijemu na Forumiankach Pozdrawiam |
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
no i mnie tez skusilyscie....dzis byly ciasteczka [ byly bo bardzo szybko znikneły ] rodzince bardzo smakowaly napewno niedlugo znowu je upieke
|
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
ja wlasnie sie zabieram za te ciasteczka! mmm i chyba tez dodam miod zamiast cukru , zawsze to mniej kalorii ;PP
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale z miodem na pewno zdrowsze i IMO dużo smaczniejsze.
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Ale narobiłyście smaka na te ciasteczka
Chyba upiekę,zastanawiam się tylko,które lepsze kakaowe,czy takie zwykłe,z przepisu z pierwszego postu A,i mam zamiar nie dodać w ogóle cukru,ciekawe jakie wyjdą w smaku Aha,mam pytanie,koniecznie trzeba je piec na jakimś papierze?
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
A w jakiej temperaturze się je piecze?
Jestem bardzo zainteresowana
|
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
Ja owsiane piekę w 180 stopniach
|
|
|
|
|
#139 |
|
Raczkowanie
|
czy to mozliwe zeby jedna szklanka platkow owsianych miala 90 gr??Pytam bo nie mam wagi a tak przeczytalam szukajac przelicznikow miar kuchennych
![]()
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1 łyżka to 10 g, zobacz, ile wchodzi do szklanki.
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj znów zrobiłam ciasteczka. 30 minut przed wyjściem. Nie wiem czy coś tak szybko można zrobić na słodko jak właśnie je. Znajomi sie zajadali i już wzieli przepis
![]() Za pierwszym razem wziełam niższą temperature i piekłam dłużej to nie możnabyło ich ugryść ![]() P.S. Ja nie piekłam na papierze. Bardzo wygodna jest blacha pokryta silikonem. Nic nie przywiera i łatwo potem odchodzą od dna
|
|
#143 |
|
Rozeznanie
|
hihihi własnie sie nimi zajadam
, ale po uformowaniu ich włożyłam je na 15 minut do lodowki, a potem hopsaaa do piekarnika .teraz mi sie geba cieszy jak patrze na te cudeńka |
|
|
|
|
#144 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Uwielbiam ciasteczka owsiane i robiłam juz chyba na wszystkie możlwe sposoby...ale ten przpis jest najlepszy !!!Tylko radze robic od razu podwójną porcje...wtedy wychodzi ok.40 ciasteczek i znikaja w ciagu kilku godzin...hihih tak dokładnie to daje kostke margaryny (250 g) i 3/4 szkl cukru na 500 g płatków plus 2-3 jajka, szklanka mąki i łyżeczka proszku...a dodatki jak kto lubi ja zawsze daje rodzynki, siemie lniane, sezam, orzeszki ziemne i kilka kropli ojejku waniliowego albo migdałowego POLECAM!!!
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
Super,
Wyprobowalam przepis zajelo mi to moze 5 min i do piekarnika na chwile pyszne wyszly, dodalam troche kakao deco moreno pychotka. moja mala siostra tez sie zajada wlasnie a do tego kubek mleka
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
ciasteczka owsiane-wersja wypas:p
Podziele sie z wami moim przepisikiem na pyszne ciacha(moje własnie sie pieką) :
SKŁADNIKI: -2 szklanki muesli z owocami -2 kopiaste łyżki otrębów -łyżka siemienia lnianego -1 jajko -szczypta soli -sok z 2 mandarynek( albo pomaranczy) -4 łyzki mąki najlepiej razowej ale zwykła pszenna tez moze byc ![]() -4 lyzki oleju słonecznikowego -3 łyzki pasty sezamowej TAHINI( albo pkruszona chałwa)->można ten składnik pominąć wtedy bedzie bardziej light![]() -3 łyzki miodu( podgrzewamy w rondlu na małym ogniu i taki gorący dodajemy od razu do całej reszty To wszystko mieszamy razem az powstanie masa dająca sie łatwo formowac w kulki. zwilżonymi dłońmi lepimy kuleczki, układamy na wyłożonej pergaminem blasze i do piekarnika nastawionego na ok 200 st. pieczemy na złoty kolor( czas zalezy od piekarnika, moje sie piekły ok 20 min), własnie jedno pochłonęłam, jeszcze cieplutkie ![]() ciacha są zdrowe, syte, nie są zbyt słodkie...marzenie.... |
|
|
|
|
#147 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: ciasteczka owsiane-wersja wypas:p
O ciekawy przepis..
|
|
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
no ciekawy
tylko zaznaczam, ze ciacha sie nie rozpływają w piekarniku, sa cały czas takie kulkowate, sa kruche i twardawe ale to tak ma byc, zebów z pewnościa nikt nie połamie hehe. tak sobie mysle teraz, ze jesli daje sie paste sezamową, nie trzeba dawac jajka
|
|
|
|
|
#149 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny!!!
te ciasteczka to rewelacja!!! gorąco polecam!!! piekłam je w sobotę rano, do wieczora nic nie zostało, więc w niedzielę piekłam następne!!! |
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a jak dlugo sa swieze takie ciasteczka?
edit -sama znalazlam odpowiedz
Jesienne mamy Edytowane przez sylwia-zuza Czas edycji: 2007-11-26 o 11:08 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.

Wrecz przeciwnie: mialam miekkie, nic nie nie kruszylo, nie rozlatywaly sie. Nawet na drugi dzien byly miekkie

A,i mam zamiar nie dodać w ogóle cukru,ciekawe jakie wyjdą w smaku