Nasze Codzienne Jadłospisy, część VIII - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-20, 21:54   #121
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VIII

Cytat:
Napisane przez nadia_ Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny, bardzo prosze o pomoc w ocenie naszej diety - mojego TŻ i mojej. Zgłaszam się do Was, bo bardzo się zaniedbaliśmy przez wiosnę - TŻ padł ofiarą refluxu żołądkowego, a ja mam dużżżżże niedobory żelaza. Nie możemy gotować dla dwóch osób różnych dań, bo nie mamy na to czasu, poza tym jesteśmy chorzy :/
Nie jemy mięsa, ale za to ryby chętnie. TŻ pije zioła i nie może: jeść słodyczy, zbyt dużej ilości ryb, mleka, surowych warzyw, ani pić kawy i herbaty. Ja indywidualnie do posiłków mogę zjeść awokado lub sok z świeżo wyciśniętych owoców. Razem pijemy sok marchwiowy! Wymyśliłam cztery jadłospisy U, proszę o ocenę:

ŚNIADANIE
Bułka żytnia z oliwą z czosnkiem z serkiem caprese 1 pomidor, 1 ogórek super, o ile bułka duża
II ŚNIADANIE
Serek wiejski z płatkami orkiszowymi i brzoskwinią b. ładnie
OBIAD
I DANIE - krem z brokułów
II DANIE – kuskus z sosem z startej marchewki, selera i soczewicy + ciecierzyca + gotowane na parze warzywa super!!
PODWIECZOREK
Naleśniki z twarogiem ładnie, może jeszcze jakieś orzechy do tego i dżem?
KOLACJA
Sałata z tuńczykiem z pomidorami z bułką pszenną ok

ŚNIADANIE
Jajka na miękko z bułką żytnią, serek naturalny do smarowania pieczywa, papryka ślicznie
II ŚNIADANIE
Serek wiejski z płatkami orkiszowymi, otrębami i kiwi ok
OBIAD
I DANIE - krem z cebuli i sosu pomidorowego
II DANIE – ryba pieczona w soli i warzywa gotowane na parze na U mogą być węglowodany tu, ale ogolnie super
PODWIECZOREK
Nie wiem, co podać??? hm, może jakieś banany na słodko? w cieście naleśnikowym? lub orzechy - samo zdrowie.
KOLACJA
Sałatka z mozzarelli, pomidora, oliwy z oliwek i bułka pszenna ok

ŚNIADANIE
Sałatka z fety, kapusty pekińskiej, oliwek, papryki i pomidora + oliwa z oliwek, bułka, masło, serek almette z ziołami super
II ŚNIADANIE
Serek wiejski z płatkami orkiszowymi i ananasem tez ok, aczkolwiek monotonnie
OBIAD
I DANIE – barszcz czerwony
II DANIE – risotto z warzywami może soja do tego?
PODWIECZOREK
Znów nie wiem ja bym na podiweczorek jadla jakies nnkt, choćby budyń z orzechami na przykład czy też twaróg z orzechami
KOLACJA
Sałatka z świeżego szpinaku z grzankami z oliwą z oliwek i pomidorem ok

ŚNIADANIE
Mozzarella, papryka oliwki+ oliwa z oliwek, bułka, masło, pasta z ciecierzycy
II ŚNIADANIE
Serek wiejski z płatkami orkiszowymi i brzoskwinia
OBIAD
I DANIE – zupa jarzynowa
II DANIE – krewetki z ryzem i warzywami
PODWIECZOREK
Znów nie wiem jak wyżej
KOLACJA
Zapiekanka z bakłażana i tofu

Wielkość dań dostosowana do naszych potrzeb
bardzo, bardzo ładnie.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 21:55   #122
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
hmm czyli ryż biały to prosty węgiel?czyli,że on jest rozkładany wolniej w organiźmie tak? a na kolacje nie można węgli tylko białko?Hmmm i co mam jeść na podwieczorek bo nie mam pojęcia? wybaczcie uczę się i prosze o odp.
tak , ryż biały -= węgiel prosty, a węgle złożone są zdrowszze, bo to one WOLNIEJ wchłaniane są do krwi, więc są także zdrowsze, bo nie podnoszą tak poziomu cukru szybko. proste mają to do siebie, że tak szybko jak podnoszą tak też szybko spadają i szybciej czujesz się głodna

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 22:01   #123
Tuppence_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tuppence_ Pokaż wiadomość
Redukcja
Dziewczyny, to mój jadłospis na jutro. Jem 1500 kcal dziennie. Zostało mi jeszcze 250-300 kcal i nie wiem co dorzucić. Najchętniej coś do podwieczorku, ale nie wiem co. Z tego co czytam to nie powinny być to owoce ani jogurty. Nie mam ochoty na warzywa, bo jem je na kolacje.

Ś: owsianka z 6 łyżek 90 kcal, dwie łyżki musu jabłkowego (80kcal/100g) 30 kcal, mleko 50 kcal; =170 kcal
II Ś: kanapka z wędliną i warzywami 150 kcal
jogurt naturalny lub wieśniak 100 kcal z musem jabłkowym 30 kcal i cynamonem = 130 kcal
O: pierś z kurczaka 100 g smażona na oleju (jeszcze nie kupiłam oliwy), 40 g ryzu brązowego, 180 g gotowanej marchewki z groszkiem; =370 kcal
P: jogurt naturalny z 10 orzechami = 160 kcal
K: pół wieśniaka, warzywa z łyżeczką sosu tysiąca wysp, 0,5-1 kromka chleba z ziarnem = 230 kcal
Dziewczyny, bardzo proszę. Czy mogłaby któraś rzucić okiem? Dopiero się uczę jak się zdrowo odżywiać na R i popełniam sporo błędów. Już sobie te 300 kalorii wynajde. Tylko oceńcie czy reszta jest ok, proszę.
Tuppence_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 22:15   #124
mary69
Raczkowanie

No ja sobie właśnie poćwiczyłam i przy okazji obmyśliłam plan na jutro a mianowicie :

s - bułka razowa z szynką drobiową, jajkiem, pomidorkiem , ogórkiem, herbata czerwona, jakis owoc, łyknę kakałka- moze postaram się jeszcze o większe sniadanie, bo po nim jade na basen takze energia się przyda
2s - ser feta chudy z warzywami, jogurt musli
o - kasza gryczana + sałatka warzywna + gotowane udko z kurczaka
p - omlet z 2 jajek z papryką, orzechy ziemne
k - twarożek z warzywami + czerwona herbata

mam nadzieje, że nie jest tak źle?

a wieczorem bieganie, abs i nogi

* zapuszczam włoski - są poniżej połowy
pleców, będą do pasa
* dbam o pazurki
* dbam o uśmiech
* nie hoduję cellulitu, nigdy więcej!

mary69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 23:08   #125
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Bry to ja

Moje U

Sniadanie:

4 lyzek platkow owsianych, 2 lyzki musli gluten-free, mleko kozie.

Lunch

Salatka z groszki , bobu jakis takich zielonych fasolek (?-nie wiem bo siwerza itd, ale kupna), szpinaku z sosem smietanowym (opakowanie rzeklo 250 kcal ma) + 5 ryzowych cusiow z czarnym sezamem (opakowanie rzeklo 25kcal jeden...)

Obiad

Kurczak z sosem jalfrezi (taki curry z papryka itd) + sezamu duzo + brazowy ryz (tak z 7 lyzek )

3 poppadums (kazdy 37kcal to takie smazone cus jak prazynki, ale z maki z cieciorki) z mango chutney (taka marmielada z mango)
50g mango suszonego

3-4 kielony wina czerwonego (poszalalam)

I jak???????
up up???!!!

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 04:20   #126
pidzamcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ElleEstJolieeeee Pokaż wiadomość

Podoba mi się , jest więcej posiłków być może to od nabiału bo jadłaś go aż w trzech posiłkach, a jak jest za dużo czegoś to niezdrowo.Kalorii nie umiem określić,z resztą one nie są tak ważne

Staram się poprawiać to wszytko. Ale wczoraj dosłownie w komicznych warunkach jadłam ten serek homo. Musiałam się ukrywać Ale cóż takie życie studenta :P
A z tymi biodrami już od ponad tygodnia tak mam :/
Dziękuję za ocenę

---------- Dopisano o 05:20 ---------- Poprzedni post napisano o 05:15 ----------

Cytat:
Napisane przez venus in furs Pokaż wiadomość

Biodra mogą Cię boleć od biegania/aerobiku/steppera, zainwestuj w dobre buty,staraj się nie biegać po twardym podłożu i dużo się rozciągaj.

Kalorie są nieistotne, ważne że Twój jadłospis, przynajmniej na moje oko, był dziś prawie idealny, zbilansowany i smaczny
Najzabawniejsze jest to, że ja w ogóle nie ćwicze. Brak czasu a poza tym wracam strasznie zmeczona po praktykach w szpitalu . Tam w sumie dużo się nachodzę i napracuje fizycznie...Ale taki tryb życia mam od lutego a biodra zaczęły mnie boleć teraz

Cieszę się że już trochę lepiej mi wychodzi układanie posiłków

Chyba schudłam ?

Na wadze ego nie widać, ale po spodniach czuję... Albo mam zwidy

Edytowane przez pidzamcia
Czas edycji: 2009-05-21 o 04:22
pidzamcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 06:23   #127
star15
Zakorzenienie

U:

Śn. Owsianka z 4 łyżek płatków, połowy kubeczka serka wiejskiego, startego średniego jabłka, rodzynków, daktyli suszonych i sypnięcia musli z melasą i żurawiną + kawa z mlekiem

IIŚn. Grahamka z pastą z cieciorki, salami, sałatą i rzodkiewką

Ob. Kotlet mielony z pieczarkami i serem żółtym w środku, kasza gryczana - dosłownie kilka łyżek, zmuszam się do niej czasami, bo zdrowa, ale za smakiem nie przepadam + sałata z pomidorem, rzodkiewką, porem polana śmietaną i małą ilością oleju słonecznikowego

Kawa z mlekiem - po obiedzie standard , śliwki suszone

Pd. Budyń krówkowy z płatkami migdałowymi, pestkami dyni, masą makową i orzechami

K. Niewielki kawałek śledzia, pół talerza sałatki meksykańskiej

Może ktoś oceni?
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 07:17   #128
beaufyf00l
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
U:

Śn. Owsianka z 4 łyżek płatków, połowy kubeczka serka wiejskiego, startego średniego jabłka, rodzynków, daktyli suszonych i sypnięcia musli z melasą i żurawiną + kawa z mlekiem

Ob. Kotlet mielony z pieczarkami i serem żółtym w środku, kasza gryczana - dosłownie kilka łyżek, zmuszam się do niej czasami, bo zdrowa, ale za smakiem nie przepadam + sałata z pomidorem, rzodkiewką, porem polana śmietaną i małą ilością oleju słonecznikowego

Pd. Budyń krówkowy z płatkami migdałowymi, pestkami dyni, masą makową i orzechami

Może ktoś oceni?
Mniam!! Super jadłospis, jak zawsze z resztą Ten budyń mnie zaintrygował, musi być pyszne z płatkami. Skąd w ogóle taki wzięłaś?:P A próbowałas kaszy jaglanej? Z tego co wiem jest najzdrowsza, a inna w smaku niż gryczana. Osobiście polecam

Kto się boi,

nie wiedząc właściwie czego,
podwójnie się boi.
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 07:19   #129
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
U:

Może ktoś oceni?
chyba jakos tak mniej niz ostatnio?
ŁAdnie,zdrowo,kolorowo,ja k zawsze moze dołozysz jakis owoce jeszcze bo tylko jedno jabłko widze?
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 10:08   #130
nadia_
Raczkowanie

dziekuje za ocene i rady - sniadanko bylo pyszne
nadia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 10:15   #131
olalola24
Wtajemniczenie

dzisiejsze R

Sniadanie; Owsianka na mleku 2% (4 lyzki owsianki, lyzka granoli z sante, połowa małego bananka, połowa duzego jabłka, 2 łyzky maslanki naturalnej) - rzeczywiscie jadlam za duzo błonnika dlatego cierpialam na wzdecia, wiec odstawiam xenee błonnik i otręby, po jakims czasie stopniowo będe dokłac otręby zeby przynajmniej lyzka do tej owsianki była
1h twistera
II Sniadanie; 2 kanapki z razowym, jedna z pasta jajeczna (trójkacik hohland fit + 2 jajka) + pomidor i szczypiorek, druga z twarogiem z czosnkiem, szynka, sałata, papryką ogórkiem i szczypiorkiem + kawałek arbuza
8min buns legs arms stretch (32min)
Obiad; piers z kurczaka w kostke gotowana w curry i ziołach (zostało poł z wczoraj) + 1/3 kaszy jęczmiennej + sałatka z brokuł, sałaty lodowej, pomidora, ogórka oliwy z oliwek i ciupki vinegreta.+ lód nesquik w ramach 10% odstepstwa od diety po treningu - 64kcal)
Podwieczorek; serek homo natualny + garść włoskich i migdałow
12 dzien a6w (25min)
Kolacja; 100g wieśniaka z ząbkiem czosnku, rzodkiewka i brokułami (zostaną z obiadu) i łyzka kaszy jęczmiennej co by dostarczyc troche węgli po treningu.
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 10:29   #132
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez olalola24 Pokaż wiadomość
dzisiejsze R

Sniadanie; Owsianka na mleku 2% (4 lyzki owsianki, lyzka granoli z sante, połowa małego bananka, połowa duzego jabłka, 2 łyzky maslanki naturalnej) - rzeczywiscie jadlam za duzo błonnika dlatego cierpialam na wzdecia, wiec odstawiam xenee błonnik i otręby, po jakims czasie stopniowo będe dokłac otręby zeby przynajmniej lyzka do tej owsianki była
1h twistera
II Sniadanie; 2 kanapki z razowym, jedna z pasta jajeczna (trójkacik hohland fit + 2 jajka) + pomidor i szczypiorek, druga z twarogiem z czosnkiem, szynka, sałata, papryką ogórkiem i szczypiorkiem + kawałek arbuza
8min buns legs arms stretch (32min)
Obiad; piers z kurczaka w kostke gotowana w curry i ziołach (zostało poł z wczoraj) + 1/3 kaszy jęczmiennej + sałatka z brokuł, sałaty lodowej, pomidora, ogórka oliwy z oliwek i ciupki vinegreta.+ lód nesquik w ramach 10% odstepstwa od diety po treningu - 64kcal)
Podwieczorek; serek homo natualny + garść włoskich i migdałow
12 dzien a6w (25min)
Kolacja; 100g wieśniaka z ząbkiem czosnku, rzodkiewka i brokułami (zostaną z obiadu) i łyzka kaszy jęczmiennej co by dostarczyc troche węgli po treningu.
Moim zdaniem ladnie a na kolacje mozesz smialo wziac wiecej wiesniaka
Co do wzdec po otrebach to moze to dlatego,ze za malo przy tym pijesz?
Jak je sie duzo blonnika i malo pije to wlasnie pojawiaja sie wzdecia i zaparcia.
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 10:43   #133
olalola24
Wtajemniczenie

w sumei wciagu dnia pije przynajmenij 1.5 litra płytnow, zazwyczaj to mineralna i zielona herbata, ale nie pije po posiilku przynajmniej godzine no chyba ze bialkoowy posilek to nawet 2 godziny czekam, bo czytalam tu ze trzeba pozwolic bialkui polezec w zoladku bo picie w czasie jedzenia rozszpucza enzymy trawienne?! Więc jem posilek, po 2 godzinach ćwicze np godzine i po tych cwiczeniach pije 0.5litra wody i dopiero nastepny po silek. Poprawcie mnie jesli robie coś nie tak, te wzdecia mnie dobijaja

Edytowane przez olalola24
Czas edycji: 2009-05-21 o 10:45
Stary 2009-05-21, 11:32   #134
orzeszek01
Zakorzenienie

R z prosba o ocene

Sn: owsianka(4czubate łyzki płatków owsianych,100gr serka wiejskiego,1oduzych truskawek),herbata miętowa
aeroby
2sn: 2duze kromki pelnoziarnistego chleba(100gr razem)posmarowane cienko maslem,ok 100gr homo nat,4cienkie platerki wedliny z kurczaka,liście salaty lodowej,pomidor,listki bazylii, srednie jabłko
O: halibut gotowany na wodzie(z przyprawami papryka ostra,chili,bazylia),dusz one warzywa-->papryka,2male cebule,garsc fasolki szparagowej,2łyzki brazowego ryzu,
P:pół makreli( nie za duzo tu bedzie tej makreli? ),poł ogórka,
K:kilka malych kawałków ugotowanej piersi z indyka,pół ogórka.

i jak? nie za duzo tych ryb? ew moge zamienic podwieczorek i tam dac ta piers z indyka z jakimis orzeszkami np nerkowca a na kolacje jajko na twardo z ogórkiem. jak bedzie lepiej?
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

Edytowane przez orzeszek01
Czas edycji: 2009-05-21 o 11:39
orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 11:57   #135
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

R
1. placki owsiane - jabłko, jajko, płatki owsiane, otręby, rodzynki
2. 4 grzanki z grahama z białym serkiem, wędliną i ogórkiem zielonym
3. makrela wędzona + sałatka z 2 pomidorów z cebulką
4. szaszłyk z grilla/może nawet dwa... - pierś z kurczaka, pieczarki, cebulka, papryka + sos jogurtowo-musztardowy (albo jogurtowo keczupowy) + sałata z sosem sałatkowym
5. serek homo naturalny

Dziwny ten dzisiejszy dzień...
Stary 2009-05-21, 12:25   #136
suzana1618
Rozeznanie

Moje R:

Iśn: owsianka(5.5 łyzek płatków, jabłuszko, cynamon, wieśniak light)kawka
IIśn:grahamka z homo nat. i kiełkami, jabłko
obiad:80gr makaronu pełnoz. z tuńczykiem i warzywami
podw: 1/3 makreli z warzywkami, kawka
kol. homo naturalny z papryką

zastanawiam się nad ilością owoców? do ilu powinnam je ograniczyc?i nie za dużo węgli do obiadu?

Bardzo proszę o ocene!
suzana1618 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 13:00   #137
olalola24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
R z prosba o ocene

Sn: owsianka(4czubate łyzki płatków owsianych,100gr serka wiejskiego,1oduzych truskawek),herbata miętowa
aeroby ale pyszna owsiankaaaa
2sn: 2duze kromki pelnoziarnistego chleba(100gr razem)posmarowane cienko maslem,ok 100gr homo nat,4cienkie platerki wedliny z kurczaka,liście salaty lodowej,pomidor,listki bazylii, srednie jabłkoladnie
O: halibut gotowany na wodzie(z przyprawami papryka ostra,chili,bazylia),dusz one warzywa-->papryka,2male cebule,garsc fasolki szparagowej,2łyzki brazowego ryzu,laadnie, chociaz tez ryzu jak by za mało i warzywa skrop oliwą z oliwek
P:pół makreli( nie za duzo tu bedzie tej makreli? ),poł ogórka,pol makreli to zdecydowanie nie za duzo
K:kilka malych kawałków ugotowanej piersi z indyka,pół ogórka.ladnie, nie nudzą Ci sie te ogórki? W poprzednim jadlospisie tez je mialas na 2 ostatnie posilki, moze pomidor, kalarepa rzodkiewka?

i jak? nie za duzo tych ryb? ew moge zamienic podwieczorek i tam dac ta piers z indyka z jakimis orzeszkami np nerkowca a na kolacje jajko na twardo z ogórkiem. jak bedzie lepiej?
Ryb nie za duzo, mysle ze zostaw tak jak jest bo, w poprzednim jadlospisie o ile sie nie myle mialas jajka i ogórka na kolacje, urozmaicamy jadlospisyy ogólnie dobrze
Stary 2009-05-21, 13:04   #138
anusiaa89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
R
1. placki owsiane - jabłko, jajko, płatki owsiane, otręby, rodzynki ładnie,
2. 4 grzanki z grahama z białym serkiem, wędliną i ogórkiem zielonym ok
3. makrela wędzona + sałatka z 2 pomidorów z cebulką to obiad? a gdzie węgle złozone?
4. szaszłyk z grilla/może nawet dwa... - pierś z kurczaka, pieczarki, cebulka, papryka + sos jogurtowo-musztardowy (albo jogurtowo keczupowy) + sałata z sosem sałatkowym gdzie NNKT, dodaj pare orzechów włoskich, jakieś pestki
5. serek homo naturalny dodaj jakies warzywko

na obiad koniecznie dodaj makaron pelnoziarnisty, ryz brązowy etc.
i na podwieczorek jakies NNKT

Cytat:
Napisane przez suzana1618 Pokaż wiadomość
Moje R:

Iśn: owsianka(5.5 łyzek płatków, jabłuszko, cynamon, wieśniak light)kawka ładnie
IIśn:grahamka z homo nat. i kiełkami, jabłko ok
obiad:80gr makaronu pełnoz. z tuńczykiem i warzywami bardzo ładnie
podw: 1/3 makreli z warzywkami, kawka super , ja bym wciągnęła jeszcze pare orzeszków, chociaż chyba w makreli tez są NNKT
kol. homo naturalny z papryką ok

zastanawiam się nad ilością owoców? do ilu powinnam je ograniczyc?i nie za dużo węgli do obiadu?

Bardzo proszę o ocene!
z tego co mi wiadomo to owoce do 16.00 mozna na R jesc spokojnie, chociaz niektorzy nie ograniczaja a i tak chudną,
a co do węgli - mi sie podoba

moj RRRRR proszę o ocene

Śniadanie;
owsianka (6 łyżek płatkow owsianych, 1/2 szkl. mleka 3,2 %, 1/2 szkl. wody, łyzka slonecznika i siemienia lnianego, cynamon, ok. 80 g twarogu, ok. 100 g truskawek ()

II Śniadanie
grahamka 60 g z Bieluchem szczypiorkowym, pomidorem, ok. 80 g truskawek

III Śniadanie (w pracy)
pomidor z kilkoma łyżkami Bielucha szczypiorkowego

Podwieczorek
bedzie niestety jogurt naturalny ze słonecznkiem (nie mam nic innego pod reka a jestem w pracy)

obiad (kolo 19.00)
naepwno wpadnie mięsko gotowane + warzywka +troche makaronu pełnoziarnistego - poźniej ćwiczenia

kolacja:
bedzie tunczyk wsw +troche śledzia marynowanego +warzywka

bardzo prosze o ocenę

anusiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 13:05   #139
olalola24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
R
1. placki owsiane - jabłko, jajko, płatki owsiane, otręby, rodzynki łał musiało być pyszne, musze sie wreszcie spiąć i zrobic te placki na sniadanko, mozesz do tego wypic np troche maslanki naturalnej ja ja uwielbiam
2. 4 grzanki z grahama z białym serkiem, wędliną i ogórkiem zielonym pyycha, dodalabym jakiegos wodnistego owocka kiwi/arbuz
3. makrela wędzona + sałatka z 2 pomidorów z cebulką gdzie weglowodany zlozone? Ryz/kasza?!
4. szaszłyk z grilla/może nawet dwa... - pierś z kurczaka, pieczarki, cebulka, papryka + sos jogurtowo-musztardowy (albo jogurtowo keczupowy) + sałata z sosem sałatkowym ładnie, chociaz sos salatkowy to zapewne ten z knorra, nie polecany na R
5. serek homo naturalny jakos tak licho serek zjadlabym na podwieczorek z orzechami + jakies warzywko a na kolacje tego szaszłyka

Nie zapominaj o węglach do obiadu, reszta okej
Stary 2009-05-21, 13:59   #140
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez olalola24 Pokaż wiadomość
w sumei wciagu dnia pije przynajmenij 1.5 litra płytnow, zazwyczaj to mineralna i zielona herbata, ale nie pije po posiilku przynajmniej godzine no chyba ze bialkoowy posilek to nawet 2 godziny czekam, bo czytalam tu ze trzeba pozwolic bialkui polezec w zoladku bo picie w czasie jedzenia rozszpucza enzymy trawienne?! Więc jem posilek, po 2 godzinach ćwicze np godzine i po tych cwiczeniach pije 0.5litra wody i dopiero nastepny po silek. Poprawcie mnie jesli robie coś nie tak, te wzdecia mnie dobijaja
Wiesz co ile osob tyle teorii ja gdy sie odchudzalam tez tak robilam, nie pilam pol godz przed i godz po przez co ciezko bylo mi było duuużo pić (szczegolnie,ze nie powinno sie pic tak,ze butelka wody na raz tylko co jakis czas powinno sie po trochu nawet jesli nie czuje sie pragnienia), no a potem zapomnialam o tej zasadzie i nadal chudlam. Zreszta to troche dziwne,bo np. gdy jemy zupe z warzywami, ziemniakami i miesem to przeciez to plywa w jakims tam rosole wiec teoretycznie to tak jakbysmy popili, czyli co nie wolno jesc zup?:P
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 14:37   #141
qathe
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez airwaves Pokaż wiadomość
Wiesz co ile osob tyle teorii ja gdy sie odchudzalam tez tak robilam, nie pilam pol godz przed i godz po przez co ciezko bylo mi było duuużo pić (szczegolnie,ze nie powinno sie pic tak,ze butelka wody na raz tylko co jakis czas powinno sie po trochu nawet jesli nie czuje sie pragnienia), no a potem zapomnialam o tej zasadzie i nadal chudlam. Zreszta to troche dziwne,bo np. gdy jemy zupe z warzywami, ziemniakami i miesem to przeciez to plywa w jakims tam rosole wiec teoretycznie to tak jakbysmy popili, czyli co nie wolno jesc zup?:P
Ja zawsze pije po posiłku szklanice wody wtedy czuje się pełna jak bym zjadła podwójną porcje troche oszukuje żołądek

qathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 14:43   #142
ditty
Raczkowanie

To moje dzisiejsze U, może komuś się będzie chciało ocenić
śniadanie:
2 kromki chleba żytniego posmarowane masłem, z jakąś wędliną, pomidorem, ogórkiem kwaszonym, szczypiorem, zapieczone z serem topionym i posmarowane ketchupem
śniadanie II:
taka mini owsianka : 2 łyżki czubate płatków owsianych + 2 łyżki jogurtu naturalnego + łyżeczka miodu + małe jabłko w kosteczkę + cynamon
przekąska: rzodkiewka, garść rodzynek
obiad:
2 kotlety rybne + kopa surówki z kapusty kiszonej i marchwi (nie lubię ziemniaków)
po : 0,5 szklanki soku marchwiowego, 0,5 grześka bez czekolady
podwieczorek:
kubek zupy jarzynowej
kolacja:
kromka chleba żytniego z twarożkiem półtłustym, rzodkiewką, cebulą, szczypiorem, pomidorem, ogórkiem
ditty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 14:48   #143
stupify
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
Ja zawsze pije po posiłku szklanice wody wtedy czuje się pełna jak bym zjadła podwójną porcje troche oszukuje żołądek
ja słyszałam że po posiłku bezpośrednio nie można pić wody, ani popijać w czasie spożywania bo coś się tam z sokami trawiennymi dzieje Natomiast szklanka wody pół godziny po posiłku jest jak najbardziej polecana
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 14:51   #144
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez ditty Pokaż wiadomość
To moje dzisiejsze U, może komuś się będzie chciało ocenić
śniadanie:
2 kromki chleba żytniego posmarowane masłem, z jakąś wędliną, pomidorem, ogórkiem kwaszonym, szczypiorem, zapieczone z serem topionym i posmarowane ketchupem tu mogła wpaść jeszcze kromka a nawet dwie- to śniadanie, a ono ma ci rozruszać metabolizm na cały dzień,powinno być obfite, nic nie pijesz? kawy? herbaty? dorzuć owoc, idealna byłaby wg mnie pomarańcza lub jabłko- lub zamiast owocu jeśli wolisz np. szklanka soku pomarańczowego, witamina c z rana jest ważna, działa podobnie jak kawa ładnie, że są warzywka
śniadanie II:
taka mini owsianka : 2 łyżki czubate płatków owsianych + 2 łyżki jogurtu naturalnego + łyżeczka miodu + małe jabłko w kosteczkę + cynamon mogłoby być więcej spokojnie
przekąska: rzodkiewka, garść rodzynek
obiad:
2 kotlety rybne + kopa surówki z kapusty kiszonej i marchwi (nie lubię ziemniaków) z tymi ziemniakami to wydaje mi się, że trochę nie chciałaś ich zjeść a jeżeli naprawdę nie lubisz to przecież jest tyyyle alternatyw- kasza jaglana/gryczana, ryż biały czy brązowy-samo zdrowie
po : 0,5 szklanki soku marchwiowego, 0,5 grześka bez czekolady ok
podwieczorek:
kubek zupy jarzynowej z proszku czy domowa? jak domowa to ok, jak z proszku to sama chemia
kolacja:
kromka chleba żytniego z twarożkiem półtłustym, rzodkiewką, cebulą, szczypiorem, pomidorem, ogórkiemtu jak już jesz chleb to też mogłyby być z dwie kromki

moim zdaniem trochę maławo jakoś

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 16:10   #145
Atram
xxyy

Nie wiem chyba U

I. 3 kromki chleba razowego + 50 g serka topionego + 1,5 plasterka sera zoltego + pol ogorka, jablko małe
II. jogurt owocowy
III. ogromne jabłko
IV. pol kostki sera bialego zmiskowane z jajkiem, dwoma lyzkami cukru (podgrzane.. mniam..), kilka truskawek

tak sie zastanawiam, czy 3 kromki chleba na sniadanie to duzo? postanowilam od jutra zredukowac do dwoch. wyszlo mi okropnie duzo kalorii (jakies 1500).

jak jutro zobacze na wadze znowu 0,5 kg wiecej to chyba mnie trafi. wiem ze nie powinnam sie wazyc codziennie ale nie umiem. zwlaszcza jak widze ze teraz tyje w takim tempie.

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

aha, jeszcze dwa kubki kawy z mlekiem 2 %

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

aha, prosze o ocenke.. wiem ze malo warzyw, ale postaram sie to jutro zmienic.
czy tego wszystkiego nie jest za duzo?
boje sie ze jak bedzie wiecej to zaraz bede wazyc 150 kg
Stary 2009-05-21, 16:11   #146
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
Mniam!! Super jadłospis, jak zawsze z resztą Ten budyń mnie zaintrygował, musi być pyszne z płatkami. Skąd w ogóle taki wzięłaś?:P A próbowałas kaszy jaglanej? Z tego co wiem jest najzdrowsza, a inna w smaku niż gryczana. Osobiście polecam

A dziękuję Pewnie, że budyń pyszny, to taki jest --> http://www.delecta.pl/_images/produkty/Des_B_krowka.jpg
Kaszy jaglanej chyba nigdy nie jadłam, ale to mama gotuje, także mam niewielki wpływ, mogę jej coś ewentualnie zasugerować

Cytat:
chyba jakos tak mniej niz ostatnio?
ŁAdnie,zdrowo,kolorowo,ja k zawsze moze dołozysz jakis owoce jeszcze bo tylko jedno jabłko widze?
Mniej? Nie, chyba nie Nie przepadam za dużą ilością owoców w porze innej niż letnia, wtedy wiadomo, jest w czym wybierać --> czereśnie, truskawki, jabłuszka, brzoskwinie, a teraz nie ma moich ulubionych owoców albo są zbyt drogie, by się nimi zajadać bez limitu
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
Stary 2009-05-21, 16:14   #147
Kawwaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
Nie wiem chyba U

I. 3 kromki chleba razowego + 50 g serka topionego + 1,5 plasterka sera zoltego + pol ogorka, jablko małe
II. jogurt owocowy
III. ogromne jabłko
IV. pol kostki sera bialego zmiskowane z jajkiem, dwoma lyzkami cukru (podgrzane.. mniam..), kilka truskawek

tak sie zastanawiam, czy 3 kromki chleba na sniadanie to duzo? postanowilam od jutra zredukowac do dwoch. wyszlo mi okropnie duzo kalorii (jakies 1500).

jak jutro zobacze na wadze znowu 0,5 kg wiecej to chyba mnie trafi. wiem ze nie powinnam sie wazyc codziennie ale nie umiem. zwlaszcza jak widze ze teraz tyje w takim tempie.

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

aha, jeszcze dwa kubki kawy z mlekiem 2 %

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

aha, prosze o ocenke.. wiem ze malo warzyw, ale postaram sie to jutro zmienic.
czy tego wszystkiego nie jest za duzo?
boje sie ze jak bedzie wiecej to zaraz bede wazyc 150 kg
Jeżeli tu jest 1500 kcal to ja chyba jem 10 000 kcal dziennie... Sorry ale moim zdaniem Twoje komentarze są nie na miejscu i to nie jest odpowiedni wątek.
Stary 2009-05-21, 16:25   #148
star15
Zakorzenienie

Cytat:
R z prosba o ocene

aeroby
2sn: 2duze kromki pelnoziarnistego chleba(100gr razem)posmarowane cienko maslem,ok 100gr homo nat,4cienkie platerki wedliny z kurczaka,liście salaty lodowej,pomidor,listki bazylii, srednie jabłko
O: halibut gotowany na wodzie(z przyprawami papryka ostra,chili,bazylia),dusz one warzywa-->papryka,2male cebule,garsc fasolki szparagowej,2łyzki brazowego ryzu,
P:pół makreli( nie za duzo tu bedzie tej makreli? ),poł ogórka,
K:kilka malych kawałków ugotowanej piersi z indyka,pół ogórka.

Pół makreli to nie za dużo, jeśli ta połówka zmieści się w 150g., a myślę, że Twoja spokojnie się zmieści dlaczego w kolacji tylko kilka małych kawałków? Orzeszku, wzorcowa redukcja, jak waga?

Studentka
Stary 2009-05-21, 16:26   #149
Jorelia
Rozeznanie

Moje W/U. Oceni ktoś?

I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, pół banana, rodzynki, migdały i dwie łyżki serka wiejskiego.
II. Kromka razowca z dwoma plastrami jajka na twardo, sałatą i ogórkiem, parę rzodkiewek.
III. Jogurt naturalny z truskawkami i kostką pokruszonej gorzkiej czekolady, kawa z mlekiem.
IV. Kotlet sojowy gotowany w bulionie, odrobina młodych ziemniaczków posypanych koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej.
45 minut biegania
V. Kromka razowca z twarożkiem, pomidorem, szczypiorkiem i listkiem bazylii.
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-21, 16:33   #150
ditty
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość

moim zdaniem trochę maławo jakoś

Dzięki bardzo za ocenę, a teraz będę się tłumaczyć
Więc, ja przy takich jadłospisach mniej, czasem więcej przytyłam 3 kg, więc chyba nie jest za mało.
Pić pije, i to dużo, do śniadania byłam kawa zbożowa z mlekiem (codziennie jest, bo lubię ), tak poza tym to woda, herbata zielona i czerwona.
Ziemniaków naprawdę nie lubię, szczególnie gotowanych, ale to akurat dzisiaj nic nie dojadłam bo nie było czasu gotować, zazwyczaj jest kasza gryczana lub makaron pełnoziarnisty.
Zupa oczywiście, że domowa, innych nie lubię, poza tym rodzice by mnie chyba wygonili z domu
A na kolacje jem mało bo inaczej nie mogę spać.
ditty jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości